Portal:Europa/EU

Izvor: Wikipedija

Europska unija, ekonomska je i politička unija ili konfederacija koja ima 28 članica koje se teritorijalno nalaze u Europi. Ukupna populacija Europske unije iznosi oko 508 milijuna stanovnika. Svoje korijene vuče iz dvije organizacije vezane za trgovinu ugljenom i čelikom osnovane nakon Drugoga svjetskog rata, čime se pokušala povezati ekonomija šest država: Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga i Nizozemske. Godine 1957. među tim državame stvorena je Europska ekonomska zajednica (EEZ, potom EZ) koja je poslije preimenovana u Europsku uniju koja je formalno utemeljena 1. studenoga 1993., stupanjem na snagu Ugovora o Europskoj uniji (poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta).

Tijekom desetljeća, EU je rasla i širila se Europom. Ključna je uloga Europske unije osigurati jedinstveno tržište u kom svi stanovnici zemalja članica imaju pravo kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala. Primjer toga je Schengenska zona, program razmjene studenata Erasmus i zajednička valuta euro. Ostale uloge su donošenje političkih odluka vezane za gospodarstvo, zaštitu okoliša i regionalni razvoj. Republika je Hrvatska postala zemljom članicom 1. srpnja 2013. godine.

Mapa portala | Pročitaj više...

Izdvojeni članak
  uredi      
Parlament Europske Unije u Strasbourgu

Europski parlament (EP) jedno je od tri zakonodavna ogranka Europske unije i jedna od njezinih sedam institucija. Zajedno s Vijećem Europske unije usvaja europsko zakonodavstvo, obično na prijedlog Europske komisije. Za Europski parlament bira se 705 zastupnika. Predstavlja drugo po veličini demokratsko biračko tijelo na svijetu (nakon indijskog parlamenta) i najveće je transnacionalno demokratsko biračko tijelo na svijetu (375 milijuna birača s pravom glasa u 2009.).

Od 1979. građani Europske unije svakih pet godina općim glasanjem biraju članove Parlamenta. Odaziv birača na parlamentarnim izborima postupno se smanjivao 1979. do posljednjih izbora 2019. godine, od kada se odaziv povećao za 8 postotnih bodova i prvi put od 1994. godine popeo iznad 50%. U svim državama članicama pravo glasa za izbor zastupnika u EP stječe se s navršenih 18 godina, osim na Malti i u Austriji gdje se pravo stječe sa 16 godina i u Grčkoj sa 17.

Iako Europski parlament predstavlja zakonodavnu vlast, on kao ni Vijeće Europske unije, formalno nema pravo predlagati zakone kao što to ima većina nacionalnih parlamenata država članica. Predlaganje zakona je prerogativ Europske komisije, a EP potvrđuje ili odbija zakonske prijedloge. Parlament je "prva institucija" Europske unije, prva se spominje u njezinim ugovorima i ima ceremonijalnu prednost pred ostalim institucijama EU-a.Dijeli jednake zakonodavne i proračunske ovlasti s Vijećem, osim o nekoliko pitanja u kojima se primjenjuju posebni zakonodavni postupci i ima jednaku kontrolu nad proračunom EU-a. Europska komisija služi kao izvršna grana EU-a i odgovorna je Parlamentu. Konkretno, Parlament može odlučiti hoće li odobriti kandidata Europskog vijeća za predsjednika Komisije i povjeren mu je zadatak odobravanja (ili odbijanja) imenovanja Komisije u cjelini. Tijekom njezinog mandata može prisiliti Komisiju da podnese ostavku usvajanjem prijedloga za izricanje nepovjerenja.

Izdvojena slika
  uredi      

Palača Europa, Sjedište Europskog vijeća
Vaš doprinos
  uredi      

Sudjelujte u dopuni članaka prema pravilima
Potrebni članci:

Program Erasmus · Europske integracije · Geografija Europske unije ·

Na dnu članka poželjno postaviti predložak Portal Europa

Srodni projekti: Wikiprojekt Europa

Države članice Europske unije
  uredi      
Austrija Belgija Bugarska Cipar Češka Danska Estonija Finska Francuska Grčka Hrvatska Irska Italija Litva Latvija Luksemburg Mađarska Malta Nizozemska Njemačka Poljska Portugal Rumunjska Slovačka Slovenija Španjolska Švedska
Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis