Razgovor sa suradnikom:Mostarac/Arhiv1: razlika između inačica

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Novi odlomak: Za Tebe :))))
Novi odlomak: Fotografije
Redak 1.110: Redak 1.110:


[[Marin Bukmir]] - šlusaj pjesmu! :))) --[[Suradnik:Žabac|Žabac]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Žabac|razgovor]])</small> 23:48, 18. kolovoz 2008. (CEST)
[[Marin Bukmir]] - šlusaj pjesmu! :))) --[[Suradnik:Žabac|Žabac]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Žabac|razgovor]])</small> 23:48, 18. kolovoz 2008. (CEST)

== Fotografije ==

Mostarac, pregledala sam dio tih fotografija i njihov je status nejasan, a polazimo od toga, ako na nekim internetskim stranicama ne pronalazimo uvjete uporabe, onda su te stranice i materijal na njima zaštićeni autorskim pravom. Bez poznatih licencija i jasnih uvjeta uporabe, stranice kao takve nisu pogodne za prenošenje sadržaja na Wikipediju. To što se te fotografije pojavljuju i na drugim internetskim stranicama nije opravdanje za Wikipediju na kojoj imamo jasna pravila i moramo na svaki mogući način spriječiti kršenje autorskih prava. Svako dopuštenje treba biti u pisanom obliku sa svim potrebnim podacima, kako bi se moglo jednostavno provjeriti njegova vjerodostojnost. Predložak {{tl|Slobodna upotreba}} je svakako neprihvatljiv jer ne znamo autora, nositelja autorskih prava i njihovih uvjeta. Lijep pozdrav :-) --[[Suradnik:Roberta F.|<font color="Aqua">'''Roberta'''</font>]] [[Razgovor sa suradnikom:Roberta F.|'''<font color="Turquoise">F.</font>''']] 00:56, 19. kolovoz 2008. (CEST)

Inačica od 19. kolovoza 2008. u 00:56

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati, možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! --Roberta F. 19:58, 5. prosinac 2007. (CET)

Kako uređivati stranicu

HRVATSKI MOSTAR, pročitaj molim te kako se uređuju stranice na Wikipediji, članci na Wikipediji ne bi trebali biti kraći od 4 rečenice, trebaju biti smješteni u kategoriju, a i međuwikipoveznice. Ako imaš neka pitanja, pitaj, rado ćemo ti pomoći. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 20:33, 5. prosinac 2007. (CET)

Slika

Slika Herceg Bosna koju ste stavili već postoji na wikipediji, a to je slika: Bosnaetnicka. --Dalibor Bosits © 15:07, 8. prosinac 2007. (CET)

Herceg-Bosna

Bok,

Tvoje nadopue su dosta dobre, ali bi ipak trebalo mrvicu poraditi na neutralnosti. Trebalo bi izbjegavati procjene, osobne prosudbe, a mislim da nije u redu ni jednostrano nabrajati protjerivanja jedne strane, a preskakati druge. Ako možeš, zamolio bi te da malo pogledaš promjene i provjeriš članak.

Što se tiče hrvatske većine u Mostaru, na negleskoj wikipediji se bio pojavio taj podatak, ali je maknut jer autor nije uspio pronaći dokaz za tu tvrdnju [1]. Trebalo bi ili maknuti tu tvrdnju sa naše stranice ili pronaći dokaz, pa podatak i referencu dodati i ina en:Mostar. Pozdrav. --Ante Perkovic 10:56, 9. prosinac 2007. (CET)

Prvo, Herceg-Bosna ne postoji, koliko ja znam. Ukinuta je 1995, pa karta koja pokazuje stanje bilo čega 2005. godine apsolutno nema smisla u članku.
Drugo, podaci će biti pokriveni referencama ili ih neće biti u članku.
Hvala na razumijevanju. --Ante Perkovic 23:17, 9. prosinac 2007. (CET)

Slika

HRVATSKI MOSTAR, kao što ti je već Dalibor Bostis napomenuo, gotovo ista slika već postoji (Bosnaetnicka), no ni ona također nije postavljena pravilno i vjerojatno će biti uskoro obrisana, a također ni slika koju si ti postavio (Slika:Herceg Bosna.PNG) nema sve potrebne podatke; nije naveden autor slike, izvor, a nema ni licenciju. Te podatke ne mogu znati, niti ih ja mogu dopuniti, već ih mora napisati svaki suradnik koji postavlja slike. Slika koja je trenutačno u članku, postavljena je na Zajedničkom poslužitelju. Više o postavljanju slika i što sve treba paziti kod njihovog postavljanja pročitaj u Wikipedija:Tečaj (Slike), gdje je detaljno opisano kako se postavljaju slike u članke, ali i što se mora navesti kod njihovog postavljanja. Kod slika imamo vrlo stroga pravila i zaista sve slike koje nemaju odgovarajuće podatke moraju biti obrisane. Još jedno pitanje, hm, jesi li možda razmišljao o promjeni suradničkog imena? Razmisli, pa ako se odlučiš, zahtjev podnesi ovdje. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 20:39, 9. prosinac 2007. (CET)

Uostalom ista slika je već postavljena (Slika:Etn dominacija2005.PNG), pa te molim da ubuduće pogledaš prije postavljanja slike, je li možda takva slika već postoji. Lijep pozdrav :-)--Roberta F. 20:45, 9. prosinac 2007. (CET)
HRVATSKI MOSTAR, ne vrijeđa, ali je nezgodno za pisanje, a i u virtualnom svijetu izgleda kao vikanje, više o temi možeš pročitati ovdje. Lijep pozdrav :-))--Roberta F. 23:26, 9. prosinac 2007. (CET)

Žuti karton

Upozorenje: Ovaj je predložak zastario. Odsad upotrebljavajte NS-predloške. (Predložak:Uputa od administratora)

Žuti karton


Ne uklanjaj {{fact}}-ove. Mislim da bi ti dobrodošlo čitanje uvodnog tečaja. Obrati malo više pažnje na upute na vrhu stranice. --Ante Perkovic 08:14, 10. prosinac 2007. (CET)

I karta Kanade bi bila tocna. Samo je pitanje u koji je clanak ima smisla staviti. --Ante Perkovic 09:42, 10. prosinac 2007. (CET)

Uređivanje

Bog, Mostarče.
Evo ti nekoliko prijateljskih naputaka.
Još si novi suradnik, pa neke stvari ne razumiš.
Nike pute nas nike stvari frustriradu, ali šta ćeš. Moramo tako, ili našu hr.wiki neće nitko uvažavat.
Tako slobodno ostavi one pridloške "fact" neka stojidu. Bar niko vrime. Potlan ćemo ih maknit ća. Ne stoji ni to dovika.
Pravilo ti je: za svoju tezu, daj argument/izvor/referencu.
Ako je netko dao neki "argument", daj protuargument.
Ne prepucavaj se preko stranice o članku (ne upadaj u uređivački rat). Lipo, ako si već prominia nešto na stranici o članku (a radi se o temu da si prominia sadržaj stranici, kojom nečije uratke minjaš ili uklanjaš), onda to prokomentiraj na stranici za razgovor o temu članku.
A onda, ako će ti tko proturječit, mora ti odgovorit, ako misli minjat. U suprotnem, on će ispasti vandalon.
Izvore stavjaš u članak ka' poseban odlomak (primjerice, radi se o ciloj knjizi i sl., ništa određeno, nitkoji određeni redak iz knjige, časopisa. ili sa internetske stranice i t.d.).
Ako navodiš određenije nešto, onda iza toga staviš <ref> </ref>. U referencu možeš ubaciti i neku određenu internetsku stranicu.
Onda u dnu napraviš posebni odlomak imena "Reference", i ispod njega napraviš <references/> .
Ovo ti možda izgleda priveć složeno u početku, ali u stvari je vrlo jednostavna stvar.
Toliko ti od mene, Kubura 09:50, 10. prosinac 2007. (CET)

Iza svojih poruka na stranicami za razgovor, stavi četiri tilde ~~~~. Tildu dobiješ kad otipkaš livi Alt i broj 1 na slovnem dilu tipkovnice.
Potpis sa 4 tilde generira u tekstu posli tvoj suradnički potpis (suradničko ime) i vrime od poruke, što je od velike koristi (tako drugi znadu koliko možda čekaš na odgovor). Tri tilde daje samo suradničko ime, bez vrimena, a to nije od nike vele koristi. Kubura 11:15, 10. prosinac 2007. (CET)

Suradnička stranica

Daj, stavi nešto na suradničku stranicu (nemoj osobne podatke!!!).
Ovako, ispadaš nekakvi vandal.
Možeš staviti podatke o znanju jezika, ovaj suradnik navija za "Zrinjskoga", dolazi iz Zapadne Hercegovine i t.d.. Kubura 11:35, 10. prosinac 2007. (CET)

fact

Pozdrav,

ja sam npr. na stranici Herceg-Bosna maknuo jedan {{Nedostaje izvor}} i zamijenio ga citatom, pogledaj tu stranu za primjer kako to napraviti, nije komplicirano.

Ugodan rad,

--dnik 12:30, 10. prosinac 2007. (CET)

Hrvatski Mostar

Pozdrav Hrvatskom Mostaru! Mostarac (ako si iz Mostara), nemoj se dekuražirat zbog administratorskih intervencija. Riječ je o korisnim primjedbama (administratori imaju obvezu pretpostaviti dobru namjeru) koje će ti pomoći da članke urediš sukladno wiki standardu. Osobno se nadam da će iz tvoje spisateljske radionice izaći mnogo zanimljivih članaka o Hrvatima u BiH. Još jedan srdačan pozdrav Hrvatskom Mostaru iz Distrikta Sarajevo! P.S. Na hrvatskoj Wikipediji ima još suradnika iz Mostara i BiH - Vatrena ptica, Pavo... --Dario Zornija 14:25, 10. prosinac 2007. (CET)

Ovdje možeš zatražiti promjenu suradničkog imena (da izbjegneš velika slova)...

--Dario Zornija 14:33, 10. prosinac 2007. (CET)

reference

Pozdrav Hrvatskom Mostaru! Ako ti ja mogu odgovoriti u ime moga tate (umjesto da se bavi pticama šapće mi što ću pisati), za prvu traženu referencu bi se mogli naći podatci - egzodus se nedvojbeno dogodio i postoje evidencije. Međutim za drugu je malo teže (traži se službena potvrda izrečene tvrdnje). Hm, hm... --Pavo 19:56, 10. prosinac 2007. (CET)

Slike i drugo

Bok,

Pogledao sam tvoje evidencije i vidim da su ti sve slike koje si postavio već izbrisane. Zamolio bi te da za slike pitaš nekog od iskusnijih u tom području (ne možemo svi bit katica za sve, ma koliko dugo bili ovdje). Najbolje pitaj u kafiću ako ti što zapne.

Inače, da se ne bi krivo shvatili, vjerujem da si frustriran iskustvom sa bs wiki. To znam jer sa i ja udario glavom o zid. Ja smatram da je je naša, hrvatska, wikipedija po neutralnosti daleko ispred srpske, a bosansku nema smisla niti spominjati jer se dobar dio njih tamo ponaša kao da su pali u komu dan prije rata i jučer se probudili. Božesačuvaj da bi, npr, "manji entitet" nazvali svojim imenom. Dobro, dosta ogovaranja susjednog protektorata, u kojem i ti živiš ;). Ako si stekao kakve navike na bs wiki da se stvari rješavaju emocijama ili cezuriranjem bez objašnjenja, a ne argumentima, ovdje se možeš početi privikavati na raspravu argumentima, koja, u početku, može izgledati kao da se netko ne slaže s tobom, a zapravo te se samo želi natjerati da pronađeš dobre reference :)). Kad ih jednom nađeš, onda te iste stvari, koje su neki od nas ovdje uzaludno okušavali progurati na engleskoj wiki (oni su te picajzle oko referenci!) možemo napokon postaviti i tamo :). A i na bosansku!!!

A kad nam netko iz susjedstva dođe i počne pisati svoju verziju povijesti, uvijek ćemo moći reći "mi imamo reference za svoje tvrdnje, dajte i vi za svoje". Pa će nešto ostat, a nešto otpast. Sve u svemu, na kraju bi trebali imati članke o novijoj povijesti i ostalim škakljivim temama koji su bez srpske i bosanske mitologije, ali i bez hrvatske cenzure. To je ono čemu ja (a nadam se i vjerujem da vrijedi i za ostale admine) težim.

Pozdrav. --Ante Perkovic 09:15, 11. prosinac 2007. (CET)

Uzdol

Molio bih te da članak o Pokolju u Uzdolu preurediš poštujući pravila i kriterije Wikipedije. To znači da je potrebno u članaku navesti odgovarajuće izvore (po mogućnosti ne samo novinske članke), preuredit članak u enciklopedijskom stilu tako da se zadrži objektivnost. U protivnom će biti izbrisan. --Suradnik13 21:26, 11. prosinac 2007. (CET)

Nije dorađen prema gore navedenim uputama. --Suradnik13 23:31, 11. prosinac 2007. (CET)

Hrvatski Mostar II

Pozdrav Hrvatskom Mostaru! U tekstu o hrvatsko-muslimanskom sukobu naveo si doista mnogo relevantnih činjenica bitnih i za povijest (kako reče - da se ne zaboravi) i za čitatelje, no očito ga treba dopuniti. Možda ću se i ja uključiti u dopunjavanje jer radim neku knjigu čiji se sadržaj umnogome poklapa s temom o kojoj je riječ. Malac - u nominativu Pavao, a ne Pavle - je moj sin i navija za "Želju", baš kao i njegov tatek... Pozdravček iz Distrikta Sarajevo! --Dario Zornija 09:50, 12. prosinac 2007. (CET)

Pozdrav Hrvatskom Mostaru! Ako želiš upisati svoje ime na kartu wikipedijanaca, to možeš napraviti Ovdje

--Dario Zornija 12:58, 12. prosinac 2007. (CET)

Prikaži

Pozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--Dalibor Bosits © 12:29, 12. prosinac 2007. (CET)

Bošnjačko-hrvatski sukob

Bok,

Vidio sam dosta opširne doprinose članku Bošnjačko-hrvatski sukob, ali je problem što nedostaju reference. S obzirom da je suradnik:Kubura napisao dosta članaka o zločinima, bit ću slobodan uputiti ne na njega jer on ima iskustva i sa pisajem o toj temi, a poznaje i pravila što se tiče referenci.

Što se tiče samog članka, materijala ima dovoljno da se napiše i nekoliko članaka a tu temu, pogotovo što je bošnjačko-hrvatski sukob bio relativno raspršen. Pogledaj seriju od ove dvije moje promjene

Bok,

Poslaobi ti email, ali nisi ga unio. Unesi ga ovdje. Pozdrav. --Ante Perkovic 13:49, 12. prosinac 2007. (CET)

Bok,

Otovrio sam Kategorija:Bošnjačko-hrvatski sukob. Tamo možeš potrpati ove nove članke. Samo dodaj [[Kategorija:Bošnjačko-hrvatski sukob]] na samo dno članka (iza kategorije idu samo interwiki poveznice, a njih vjerojatno nećemo naći).

Članci su vrlo iscrpni i još ako imaš reference, mogli bi napokon pokriti ovaj vrlo važan dio novije povijesti, što bi bilo super. Naravno, očekuj, s vremenom i različita mišljenja i dopunu člankaod strane drugih suradnika.

Što se tiče članka Bošnjačko-hrvatski sukob, postao je predug. Ja sam postavio one poveznice na podčlanke upravo zato da bi rasteretili ovaj dugački članak. U Bošnjačko-hrvatski sukob bi svako od bojišta trebalo opisati samo ukratko, u desetak redaka. U podčlancima možeš biti opširan koliko te volja. Ako u Bošnjačko-hrvatski sukob staviš sve detalje, to nema smisla. Zamisli kako bi izgledao članak Drugi svjetski rat kad bi u njega potrpali sve tekstove iz Kategorija:Drugi svjetski rat :))).

--Ante Perkovic 15:44, 12. prosinac 2007. (CET)

Reference

Bok,

Kad si napisao da imaš reference, mislio sam da si članke sam napisao, po referencama, ne da si ih doslovno prepisao s interneta. Sad vidim da si većinu ustvari doslovno prepisao s interneta.

Sorry, ali ti tekstovi ne mogu ostati jer se time krše autorska prava. Pored toga, sama tema tih tekstova nije za wikipediju jer se negdje nabrajajaju pojedina ubojstva koja su kap u moru 100,000 žrtava rata u BiH. Ako se negdje dogodio veći pokolj, to zaslužuje članak, ali ne možemo ovdje nabrajati sva kršenja ratnog prava u te 4 godine. Nama trebaju tekstovi o kronologiji ratnih događanja, važnije bitke i slično. Dakle, ako imaš volje, možeš iskoristiti ove materijale i na osnovu njih napisati nove članke, ali članci ovakvi kakvi jesu ne mogu ostati.

Pozdrav i hvala na razumijevanju. --Ante Perkovic 15:57, 12. prosinac 2007. (CET)

Infookviri

Ove infookvire bis moga stavit na svoju suradničku stranicu (da ti izgleda lipše).
Ne moraš ih staviti, ako ne želiš.
Nalaze ti se ovdi:
Suradnik:HRVATSKI_MOSTAR/Infookviri
Onog gornjeg ti nisam uspio poravnati.
Ti reci ako ti se sviđadu. Ako ne, nima veze, obrisat ćemo. Kubura 11:05, 13. prosinac 2007. (CET)

Uporaba zastave Herceg-Bosne, može bit problem. Tim više, ako to misliš i za cilu BiH.
U smislu, nije priznata jedinica, a netko će to još prikazat kao promicanje nike nezakonite upravne jedinice, odnosno promicanje diranja teritorija nike države i priustroja iste, da ne govorim da će koji pacijent to prikazat kao ekspanzionizam (koliko znam HR HB nikad nije proglasila odvajanje od BiH, nego je u Ustavu imala da je dil BiH). Tribaš znat da će nam se onda slatko namistit skupina njih koji ćedu reć da dolazidu iz t.zv. RSK. Nitko od tih kritičara nima na umu da je Herceg-Bosna prva branila BiH (od snaga unutar BiH), dok je državno vodstvo BiH, sastavljeno iz redova jednog drugog naroda, propuštalo vojne kolone (države čiji je dil onda još bila) u napadu na susidnu državu (agitirajući kod pripadnika naroda koji se nalazi i u susidnoj državi, da propusti te tenkove), pravilo se blesavo ("ne znaju tko razara Vukovar"), i napadalo RH zbog nazočnosti njenih postrojaba postrojbi (--Pancho W. Villa) na teritoriju BiH za vrime rata u BiH (dok je sa teritorija iste napadan Dubrovnik i Slavonski Brod i ini hrv. gradovi do samog kraja rata - ako oni nisu u stanju spričit to, onda tebe moraju pustit to rišit, inače se to smatra sudilovanjem u napadu na tvoju državu).
Ali, dalo bi se tolerirat ako bi postoja okvirić "Ovaj suradnik se bori za istinu o Herceg-Bosni", ili tako nešto, uz zastavu Herceg-Bosne. Time ništa ne sugeriraš, ni da je to dobro, ni loše. Kubura 01:13, 14. prosinac 2007. (CET)

Zahvala

Slike

Suradnik Ante je vrlo zaposlen, pa ću ja uskočiti. Vezano za slike, ovdje je objašnjeno kako se postavljaju u članak-> Tečaj slike. Parametri su sljedeći: [[Slika:ovdje ide ime slike.xxx|thumb|right|250px|ovdje ide opis slike]]; i to je otprilike to, xxx označava ekstenziju koja može biti .jpg, .png, .gif itd.

Osim slika, kada ostavljate komentar na stranici za razgovor, kafiću i sličnim stranicama onda se potpišite. Potpis se radi upisivanjem 4 tilde ~~~~ ili pritiskom na gumb prikazan na slici dolje.

Ako ćete imati problema sa slikama, slobodno se javite, lijep pozdrav. --Dalibor Bosits © 17:56, 19. prosinac 2007. (CET)

gumbić za potpis

Žuti karton

Upozorenje: Ovaj je predložak zastario. Odsad upotrebljavajte NS-predloške. (Predložak:Uputa od administratora)

Žuti karton


Uputi si dobio za Pokolj u Uzdolu. Lijepo piše na predlošku da ne uklanjaš sam --Suradnik13 20:05, 19. prosinac 2007. (CET)

Hej pozdrav, zamolio bih te da koristiš tipku prikaži kako će izgledati, jer prečestim snimanjem sitnica se zatrpava stranica s nedavnim promjenama, što otežava suradnicima koji rade na tom dijelu. Lijep pozdrav --Dalibor Bosits © 01:54, 21. prosinac 2007. (CET)

Prikaži

Ajde molim te pogledaj još jednom ovo:

Pozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--D tom 11:57, 21. prosinac 2007. (CET)

Prepisivanje s interneta

Već sam te jednom zamolio da ne preuzimaš feljtone Slobodne Dalmacije s interneta jer je materijal zbog stila pisanja neupotrebljiv. Sad na Bošnjačko-hrvatski sukob: dolina Lašve vidim da se nismo razumjeli. --Pancho W. Villa (razgovor) 16:05, 21. prosinac 2007. (CET)

Pitanje

Smijem li znati zašto si uklonio moj doprinos članku Hrvatsko vijeće obrane u kojem sam govorio o Kiseljačkom HVO-u i ulozi Ivice Rajića?--Jack Sparrow 15:41, 3. siječanj 2008. (CET)Jack Sparrow

Sve je to u redu ali je pitanje da li je prije Ivica Rajić preuzeo vlast u Kiseljaku ili je ARBiH napala Kiseljak prije njegovog dolaska. Ja mislim da je bilo ovo prvo. --Jack Sparrow 21:53, 3. siječanj 2008. (CET)Jack Sparrow
I zanima me, u vezi Ivice Rajića, kada je on točno preuzeo vlast u Kiseljaku, te započeo trgovinu sa Srbima? S obzirom da je napad Armije BiH na Kiseljak uslijedio nakon njegovog dolaska, može biti da napad nije bio unaprijed planiran, nego odgovor na njegovo destruktivno djelovanje.
Također bi bilo dobro (s obzirom koliko toga znaš) da napišeš članak pod nazivom "Zločini ARBiH nad Hrvatima BiH". Jer previše stavljaš vrlo opširnih navoda o zločinima u člancima koji se trebaju uglavnom držati vojnih operacija i takvih stvari. --Jack Sparrow 13:31, 4. siječanj 2008. (CET)Jack Sparrow

neutralnost i suradničko ime

Bok,

Gledam tvoje promjene na članku o HVO-u i vidim da mi jadni Hrvati nismo ama baš ništa skrivili u ratu u BiH. U cijeloj priči, spominješ ubojstva pojedinačnih vojnika HVO-a, a preskačeš stvari kao Ahmići i Stupni Do. Možeš li pokušati biti malkice neutralniji jer ako ovako nastaviš, imat ćemo političke pamflete, a ne članke. Drugo, mislim da bi trebao dati zahtjev za promjenu suradničkog imena jer mislim da je provokativno, a ionako je nepristojno pisati sve velikim slovima. --Pancho W. Villa (razgovor) 18:49, 4. siječanj 2008. (CET)

Slažem se sa Panchom, mogao bi malo više poraditi na neutralnosti. Pogledaj npr. članak o bošnjačko-hrvatskom sukobu na bosanskoj wikipediji. Predlažem ti da usporediš svoj rad i taj članak i da od svega toga složiš jedan opširni članak na našoj wikipediji. Nisu ni Hrvati u tom sukobu posve nedužni, bez obzira koliko mi željeli da jesu. --Jack Sparrow 13:33, 5. siječanj 2008. (CET)Jack Sparrow

A što ti to zapravo pokušavaš s člankom Operacija Lipanjske zore, trebaš li kakvu pomoć? --Dalibor Bosits © 23:53, 7. siječanj 2008. (CET)

To nije problem promjeniti, nego, mogu razumjeti da tvoj otac možda zna, ali valjalo bi zaista pronaći referencu za takvu tvrdnju, čisto da ne bude onda daljenjeg lutanja. Predlažem da prvo to napravite, pa onda lako promjenimo ime, a vi napišete članak. Lijep pozdrav. --Dalibor Bosits © 00:04, 8. siječanj 2008. (CET)

Pitanje

Možeš pročitati Wikipedija:E-mail? Hvala unaprijed! SpeedyGonsales 02:17, 11. siječanj 2008. (CET)

Nadam se da si zadovoljan novim imenom, tehničku stranu prebacivanja učinio je naš vrijedan administrator SpeedyGonsales. Lijep pozdrav. --Dalibor Bosits © 22:14, 11. siječanj 2008. (CET)

Slika

Slika se pojavila u članku NK Zrinjski Mostar, mislim da bi trebao pročitati Wikipedija:Tečaj (Slike). Lijep pozdrav. SpeedyGonsales 22:36, 12. siječanj 2008. (CET)

malo više one "prikaži" tipke. Pozdrav :) --Dalibor Bosits © 14:14, 14. siječanj 2008. (CET)

Prikaži

Upozorenje: Ovaj je predložak zastario. Odsad upotrebljavajte NS-predloške. (Predložak:Uputa od administratora)

Žuti karton


Moram te najozbiljnije zamolit da prije nego što snimiš sadržaj koristi tipku prikaži. Konstantno snimanje sitnica zatrpava nedavne promjene. Nažalost, ako nastaviš ovako raditi bit ćeš blokiran nakratko. Čisto zbog toga, jer, nemože jedan suradnik na taj način raditi, a drugi biti blokirani zbog istoga. Hvala na razumijevanju i lijep pozdrav. --Dalibor Bosits © 22:01, 15. siječanj 2008. (CET)

Copyright HŠK Zrinjski Mostar 2007. Sva prava pridržana. Zabranjeno je preuzimanje bilo kakvog sadržaja bez dozvole autora. Ako si ti to fotkao treba nam dozvola na Wikipedija:Dozvole za korištenje sadržaja (nešto službenije zato što je izričito zabranjeno bilo kakvo preuzimanje, dakle treba nam neka službena osoba). Inače slika ne može ostati s ovom dozvolom i autorom. --MayaSimFan 22:05, 15. siječanj 2008. (CET)

Predložak

Budemo nešto smislili, a ti prouči u međuvremenu Wikipedija:Dozvole_za_korištenje_sadržaja. SpeedyGonsales 14:29, 16. siječanj 2008. (CET)

Nedavne

Najteže je blokirati suradnika koji doprinosi Wikipediji, ali ne budeš li konačno koristio "Prikaži" biti ćeš sigurno na jedno vrijeme blokiran. Zato molim te još jednom:

Pozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--D tom 11:35, 18. siječanj 2008. (CET)

21:00, 29. siječanj 2008. (pov) (razl) Hrvatsko vijeće obrane‎ (→HVO u mirnodopskom razdoblju) 
20:59, 29. siječanj 2008. (pov) (razl) Hrvatsko vijeće obrane‎ (→Uspješne ratne operacije protiv Srba - druga polovica 1994. i 1995. godina) 
20:59, 29. siječanj 2008. (pov) (razl) Hrvatsko vijeće obrane‎ (→HVO u mirnodopskom razdoblju) 
20:57, 29. siječanj 2008. (pov) (razl) Hrvatsko vijeće obrane‎ (→HVO u mirnodopskom razdoblju) 
20:57, 29. siječanj 2008. (pov) (razl) Hrvatsko vijeće obrane‎ (→HVO u mirnodopskom razdoblju) 
20:56, 29. siječanj 2008. (pov) (razl) Hrvatsko vijeće obrane‎ (→HVO u mirnodopskom razdoblju) 
20:56, 29. siječanj 2008. (pov) (razl) Hrvatsko vijeće obrane‎ (→HVO u mirnodopskom razdoblju) 
20:52, 29. siječanj 2008. (pov) (razl) Hrvatsko vijeće obrane‎ (→HVO u mirnodopskom razdoblju)

hm, nekoliko puta si upozoren na korištenje tipke prikaži, ovaj put si nažalost blokiran na 1 dan. Lijep pozdrav. --Dalibor Bosits © 11:28, 30. siječanj 2008. (CET)

Na suradničkoj stranici tvog starog imena sam uklonio redirect, ako imaš kakvih smetnji sada prilikom prijavljivanja reci. Mislim da bi to trebalo biti to, suradničke stranice obično ne brišemo, pa sam napravio tako. Lijep pozdrav. --Dalibor Bosits © 21:35, 31. siječanj 2008. (CET)

Prepisivanje bez dozvole

Sav tekst koji je označen, dakle tekst ispod navedenog predloška, prepisan je. Također Vas molim da pročitate ove tekstove:

Na ovoj Wikipediji izbjegava se kršenje zakona Republike Hrvatske. Ostala pravila i smjernice možete naći ovdje i zamoljava Vas se da ih se držite. Hvala na razumijevanju.

Rosier 17:27, 8. veljača 2008. (CET)

OK, hvala! Samo probaj negdje umetnuti i druga gledišta - čak i ako se ne slažeš s njima (zato ih možeš opovrgnuti) - cilj je da članci budu enciklopedijski i objektivni i napominjem: probaj uvijek navesti vanjski izvor! Rosier 17:49, 8. veljača 2008. (CET)

Upozorenje pred blokadu

Upozorenje: Ovaj je predložak zastario. Odsad upotrebljavajte NS-predloške. (Predložak:Uputa od administratora)

Žuti karton


Mostarac, već si nedavno bio blokiran zbog zatrpavanja nedavnih promjena neprekidnim snimanjem, ponovno te upozoravam da ćeš sada biti na duže blokiran ako nastaviš s daljnjim snimanjem najmanjih promjena, jer svako od nas može pogriješiti, ali izbjegavanje tipke "Prikaži kako će izgledati" je nagomilavanje nepotrebnog posla onima koji moraju svaki promjenu označiti pregledanom. Lijep pozdrav --Roberta F. 17:43, 8. veljača 2008. (CET)

Žuti karton pred blokadu

Mostarac, ponovno neprekidno snimaš, ovo je posljednje upozorenje. Lijep pozdrav --Roberta F. 12:36, 11. veljača 2008. (CET)

Suradnik:Mostarac/Doprinosi Suradnika Mostarca - ovdje sam prebacio, jer nemože biti u glavnom imenskom prostoru, već u tvojem suradničkom. Pozdrav --Suradnik13 12:37, 11. veljača 2008. (CET)

Crveni karton

Upozorenje: Ovaj je predložak zastario. Odsad upotrebljavajte NS-predloške. (Predložak:Blokirani ste)

Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 3 dana!

Razlog je: ignoriranje tipke "Prikaži kako će izgledati"


--Roberta F. 20:17, 11. veljača 2008. (CET)

U člancima nije potrebna veća količina poveznica za isti pojam, lijep pozdrav. --Dalibor Bosits © 22:23, 14. veljača 2008. (CET)

Zajednički poslužitelj

Pozdrav, skrećemo vam pažnju da razmislite o postavljanju vaših slika na zajednički poslužitelj, postupak postavljanja je isti kao i na wikipediji. Na wikipediju se postavljaju samo nužne slike i one koje se ne mogu postaviti na zajednički poslužitelj. Prednost zajedničkog poslužitelja za vas je što tamo možete postavljati i slike koje nećete koristiti u člancima. Hvala na razumijevanju. --MayaSimFan 14:39, 15. veljača 2008. (CET)

Već si upozoren i blokiran zbog sličnih stvari. Članak Mostar sam zaključao dok se ne naučiš koristiti upute na koje su te uputili moji kolege.

A ova fora pali samo u vrtiću.

Suradnik: Mostarac radi na ovom članku!
Mole se ostali suradnici da ne uređuju ovaj članak dok je ova obavijest prisutna.
Koristite stranicu za razgovor na ovom članku ako imate komentare i pitanja u vezi s člankom.
Kada radovi budu gotovi, Mostarac će ukloniti ovaj predložak!
Hvala na razumijevanju!
     -   ! 13:39 Mostar‎ (30 promjena) . . (+8.569) . . (Povijest stranice) [Mostarac‎ (30×)]
         ! 13:39 (sad; pret) . . (0) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj)
         ! 13:03 (sad; pret) . . (-59) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj)
         ! 13:02 (sad; pret) . . (+1) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Gospodarstvo)
         ! 13:02 (sad; pret) . . (+6) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Osmansko razdoblje)
         ! 13:01 (sad; pret) . . (+40) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija)
         ! 13:00 (sad; pret) . . (+251) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Gospodarstvo)
         ! 12:54 (sad; pret) . . (+1.067) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj)
         ! 12:23 (sad; pret) . . (+1.339) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj)
         ! 11:55 (sad; pret) . . (+831) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Mediji)
         ! 11:39 (sad; pret) . . (+1.176) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Kultura)
         ! 11:29 (sad; pret) . . (+52) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Kultura)
         ! 11:28 (sad; pret) . . (+134) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Obrazovanje)
         ! 11:25 (sad; pret) . . (-2.066) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj)
         ! 11:16 (sad; pret) . . (+7) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Povijest)
         ! 11:15 (sad; pret) . . (+76) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Drugi svjetski rat)
         ! 11:12 (sad; pret) . . (+1.487) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Gospodarstvo)
         ! 11:02 (sad; pret) . . (+104) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Gospodarstvo)
         ! 11:01 (sad; pret) . . (-8) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Rat u Bosni i Hercegovini)
         ! 11:01 (sad; pret) . . (+4) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→1971.)
         ! 11:00 (sad; pret) . . (+587) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj)
         ! 10:59 (sad; pret) . . (+771) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Gospodarstvo)
         ! 02:12 (sad; pret) . . (+1) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Austrijsko razdoblje)
         ! 02:12 (sad; pret) . . (-2) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Austrijsko razdoblje)
         ! 02:11 (sad; pret) . . (+2.215) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Povijest)
         ! 01:18 (sad; pret) . . (-84) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj)
         ! 01:06 (sad; pret) . . (+68) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Naseljena mjesta)
         ! 01:02 (sad; pret) . . (-47) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj)
         ! 01:00 (sad; pret) . . (+512) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (→Stanovništvo)
         ! 00:37 (sad; pret) . . (0) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj)
         ! 00:04 (sad; pret) . . (+106) . . Mostarac (Razgovor | doprinosi | blokiraj)

Nisi blokiran

Wikicitati »Dobro, hajde me odblokaj samo da nešto odradim! Molim te!--Mostarac 13:48, 16. veljača 2008. (CET)«

Ti nisi blokiran. Upućen si na ispravan rad od strane mojih kolega, a bio si blokiran zbog zatrpavanja nedavnih promjena. Uzmi članak i prenesi ga na svoje računalo u neki editor teksta i tamo ga sredi.

Andrej Šalov 13:50, 16. veljača 2008. (CET)

Piše hrvatske snage, očisti cache --MayaSimFan 22:53, 16. veljača 2008. (CET)

Prikaži

23:48, 16. veljača 2008. (pov) (razl) Operacija Lipanjske zore‎ (→Rezultat operacije) (vrh) [ukloni]
23:47, 16. veljača 2008. (pov) (razl) Operacija Lipanjske zore‎ (→Stanje prije bitke) 
23:46, 16. veljača 2008. (pov) (razl) Operacija Lipanjske zore‎ (→Rezultat operacije) 
23:46, 16. veljača 2008. (pov) (razl) Operacija Lipanjske zore‎ (→Tijek operacije) 
23:46, 16. veljača 2008. (pov) (razl) Operacija Lipanjske zore‎ (→Stanje prije bitke) 
23:44, 16. veljača 2008. (pov) (razl) Operacija Lipanjske zore‎ (→Stanje prije bitke) 
23:43, 16. veljača 2008. (pov) (razl) Operacija Lipanjske zore‎ (→Rezultat operacije) 
23:43, 16. veljača 2008. (pov) (razl) Operacija Lipanjske zore‎ 
23:41, 16. veljača 2008. (pov) (razl) Operacija Lipanjske zore‎ (→Tijek operacije) 
23:39, 16. veljača 2008. (pov) (razl) Operacija Lipanjske zore‎ (→Rezultat operacije) 
23:37, 16. veljača 2008. (pov) (razl) Operacija Lipanjske zore‎ (→Stanje prije bitke)
Pišeš suradniku Andreju da obećavaš raditi drugačije, međutim ništa od toga. Vidio sam da si stavio (pa uklonio) predložak zaljubljenost, neznam, možda je to krivac ovom da kažem ludilu ;-), ali je te zaista molim da promjeniš svoje navike, i prije svakog snimanja počneš koristiti tipku prikaži, i sitne izmjene pretvorit u jednu veću. Više je glupo svako malo postavljati ova upozorenja itd, zaista te molim da malo usporiš i počneš raditi kako se spada, ovo nije zahtjev, već savjet s najboljom namjerom. Lijep pozdrav Mostarac. --Dalibor Bosits © 23:54, 16. veljača 2008. (CET)

pridružujem se zamolbama o korištenju tipke prikaži kako će izgledati. West Brom 4ever 02:30, 17. veljača 2008. (CET)

Grbovi

Jesu li Slika:HŠKZ grb.jpg, Slika:Ultras-grb1.jpg, Slika:Ultras-logotip.jpg i Slika:Herceg-Bosna grb.GIF zaista tvoje djelo ili si ih od nekuda preuzeo? --MayaSimFan 18:24, 17. veljača 2008. (CET)

Onda slike nikako ne mogu nositi oznaku {{GFDL}}. Na Wikipedija:Upload prva poveznica vodi na postavljanje slika koje su u potpunosti djelo suradnika koji ih postavlja. Ne treba uvijek kliknuti na prvi link, a ne može se uvijek koristiti ni gfdl licenca. Zato na prve tri slike treba staviti dozvolu {{logo}} i kategoriju Kategorija:Slike logo te izvore, a četvrtu treba potražiti na zajedničkom poslužitelju (nije važna nijansa). --MayaSimFan 19:28, 17. veljača 2008. (CET)

Karta Zapadnog Mostara

Upravo ono što piše ovdje. Sliku je napravila tvrtka na čijim stranicama piše da zadržavaju sva prava, a ovdje je bila postavljena pod gfdl licencom i nije bila korištena ni u jednom članku nego na suradničkoj stranici. Zamolila bih te da slike koje se koriste pod pošteno upotrebom ukloniš i koje si ti postavio ukloniš sa stranica iz suradničkog imenskog prostora.

Inače, licence na stranicama s opisom slike treba stavljati tako da upišeš {{ime predloška}}, a ne kopiranjem sadržaja predloška zato što se tekst licence može promijeniti. Također, predložak {{slika za brisanje}} ne bi trebao sam uklanjati zato što na njemu piše Ne uklanjajte sami ovaj predložak. Predložak će ukloniti netko od administratora najkasnije {{{datum}}} [kad slika bude pregledana]. Na slikama s kojih si uklonio taj predložak i dalje piše da je to tvoje djelo i da su one nastale prije samo nekoliko dana. Kod izvora, autora i datuma trebalo bi pisati tko ih je napravio i kad su otprilike napravljene (može i samo godina). Treba potkrijepiti korištenje oznake {{JD-stara}}. Pozdrav --MayaSimFan 20:08, 17. veljača 2008. (CET)

Jesam, sad grbovima trebaju izvori. --MayaSimFan 20:19, 17. veljača 2008. (CET)

Gnjavim posljednji put Izvor velike slike ne može biti mala slika ili slika koja je dobivena desnim klikom i view imageom. Npr. ovaj izvor je ok, ovaj nije. Pozdrav --MayaSimFan 20:33, 17. veljača 2008. (CET)

Ok, ali onda je izvor npr. ovo - stranica pomoću koje se može zaključiti i kakav je status slike (Sva prava zadrzana © ...) --MayaSimFan 20:37, 17. veljača 2008. (CET)
A-a. Sliku nisi napravio "iz ničega", a osnovni dizajn pripada HŠK Zrinjskom. (isto kao što dizajn logoa Coca Cole pripada upravo toj tvrtci - to neće biti moje djelo ako po tom logu napravim drugi isti takav) --MayaSimFan 20:42, 17. veljača 2008. (CET)

Ne uklanjajte sami ovaj predložak. Predložak će ukloniti netko od administratora najkasnije 02. ožujka 2008. A prije 02. ožujka 2008. slika ne može biti ni obrisana. Dakle, nema nikakvog razloga za žurbu. Opet ne možeš sebe navesti kao autora. --MayaSimFan 20:51, 17. veljača 2008. (CET)

Veliki doprinos za hrvatsku Wikipediju

Bok Mostarac! Izuzetno mi je drago da si tako predan i zainteresiran za članke koji se tiču Hrvata u BiH: članak o Mostaru, HVO, Herceg-Bosni, NK Zrinjskom, a da ne zaboravim spomenuti Bošnjačko-hrvatski sukob. Razumijem i da time dižeš prašinu, posebno u svezi zbivanja u vrijeme rata u BiH ali i ideje o trećem entitetu ili federalnoj jedinici. No, dok su u tom pogledu Srbi i Bošnjaci jedinstveni, mi (Hrvati) pak mudrujemo. Bošnjaci stvaraju svoju naciju, Srbi pak imaju dugu državotvornu tradiciju - svoju autonomiju od 1830., državu od 1878., najmanje 130 godina u kontinuitetu - a mi ju imamo tek 17 godina. Odrastao sam vani, znam kako su tamo i lijevi i desni nacionalni ili kako to već nazivaju patrioti, u svakom slučaju državotvorni, jer stoljećima imaju svoju državu. Neću uopće spomenuti iz kojeg kuta sam učio o povijesti Austro-Ugarske monarhije. U tom kontekstu moja namjera je tebe samo ohrabriti da nastaviš dalje. Lijepi pozdrav iz Zagreba.--Zrinski 20:49, 20. veljača 2008. (CET)

Hvala na nagradama! Mislim da ću ih pravilon poredati, ali nisam sigurna. --Vatrena ptica 10:56, 24. veljača 2008. (CET)

treći blok

Upozorenje: Ovaj je predložak zastario. Odsad upotrebljavajte NS-predloške. (Predložak:Blokirani ste)

Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 2 tjedna!



Nije Wikipedija tako jako komplicirana, a ti već znaš što je tipka prikaži, no ne pridaješ tome dovoljno ozbiljnosti. Osim toga, 2 tjedna će nadam se biti dovoljno za upoznati se s politikom Wikipedije o slikama, koja je btw ozbiljna i tu je s nekim razlogom. Lijep pozdrav --Dalibor Bosits © 16:29, 24. veljača 2008. (CET)

Produžetak bloka

Radi namjernog ignoriranja uputa na koje su te moji kolege admini ja i upozorili oko izmjena u članku Mostar prije tvog blokiranja, a koje si nastavio kršiti i unatoč tome što si blokiran ovim putem te blokiram na mjesec dana počevši od danas.

Nadam se da ćeš naučiti koristiti vanjski editor za uređivanje teksta za to vrijeme da se ove stvari nebi ponavljale.

Andrej Šalov 20:12, 25. veljača 2008. (CET).

Obavijest za slike

Na Wikipediji na hrvatskom jeziku je započelo sređivanje slika koje su nedovoljno i neispravno označene.

Suradniče,

Prema Općim uvjetima postave slika, Uputama za označavanje starih slika (koje su se do sada ignorirale) kao i Rezoluciji Zaklade Wikimedija, vi koji ste sliku postavili dužni ste ispravno opisati sliku i označiti je ispravnom oznakom autorskih prava.

Ovim putem ste zamoljeni posljednji put da sve slike koje ste postavili, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike i dodate info okvir Infoslika.

Ove kratke upute koje su u skladu sa ovom obaviješću će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Pogledajte i ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.

Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Napomene:

  • Navedite sve podatke za slike koji se traže od vas
  • Ne stavljajte pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Krajnji rok za ispravak podataka o slikama je 23. ožujka 2008.

Slike koje nakon isteka roka ne budu imale sve potrebne podatke i jasno nedvosmisleno označen pravni status bit će obrisane!

Ova je poruka automatski poslana svim suradnicima koji su postavljali slike na Wikipediju na hrvatskom jeziku.
Ovu poruku je poslao administrator Andrej Šalov pomoću bota CrniBot 28. veljače 2008.

Bez upozorenja

Upozorenje: Ovaj je predložak zastario. Odsad upotrebljavajte NS-predloške. (Predložak:Blokirani ste)

Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 2 sata!

Razlog je: ignoriranje svih prethodnih upozorenja


Mostarac, više te nećemo upozoravati na ono što smo te već toliko puta upozorili, a trajanje blokade će se samo povećavati. Nadam se da ćeš u ova dva sata pronaći neki od uređivača teksta na svom računalu i u njemu početi uređivati članke, koje ćeš onda uređene snimti na Wikipediju. Lijep pozdrav --Roberta F. 13:53, 28. ožujak 2008. (CET)

Slika

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.

Slika/e će biti obrisana/e ako se do 11. travnja 2008. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

--MayaSimFan 14:01, 28. ožujak 2008. (CET)


Zemljovidi bih bojišnica

Pozdrav i čestitke. Baš gledam zemljovide koje si postavio na wikipediu i prilično su dobro napravljeni. Želio sam te pitati da li imaš podatke za stanje u središnjoj bosni, Posavini ili Livnu i Kupresu? Čeha 21:42, 30. ožujak 2008. (CEST) Tenks, te karte za cijelu BiH i jesu moje djelo. Ma bilo bi zgodno prikazati fronte koje su se mijenjale u središnjoj bosni u razdoblju 1992-1994;

  • rani muslimanski pokušaji da se osvoje Uskoplje i Novi Travnik (i fronte unutar tih gradova)
  • nasilno odstranjenje HVOa iz Zenice
  • osvajanje sjevernog dijela kiseljačke općine te tako ostvareni prekid komunikacije između lašvanske i lepeničke doline
  • nastanak muslimanske enklave u viteškoj mahali
  • odstranjenje HVOa iz Kaknja, kao i poslije iz okolnih sela Kraljeve Sutjeske
  • muslimanski pokušaj osvajanja Žepča
  • muslimansko preuzimanje Travnika i nestanak Hrvata iz većine teritorija te općine
  • Mourillonovo proglašenje neutralne zone grada Fojnice i osvajanje istog 2 dana nakon od muslimanskih snaga
  • pad Bugojna
  • pad Vareša
  • jačanje HVOa pred Washingtonski sporazum, osvajanje prilaza Fojnici i napori za otvaranje komunikacije od Kiseljaka prema Prozoru preko iste, kao i komunikacije prema Busovači

-->to su manje više događaji iz hrv. muslimanskog rata (ne nužno kronološki poredani). Nemam neke podatke za točne linije, pa ako imaš kakav link to bi mi dobro došlo. Istu stvar bi bilo zgodno načiniti i za početna ratna zbivanja oko Livna, Kupresa i Posavine. Te operacije koje su predhodile i slijedile oluju (na zapadnobosanskom ratištu). Za te operacije čak i ima dosta podataka, mislim da bi ih čak i mogao složiti kad ulovim vremena... Isto mislim da se pred sam kraj rata pomakla fronta oko Trebinja (HVO i HV su iz smjera Dubrovnika zauzeli neke visove oko grada). Bilo kakva pomoć (neka prazna općinska karta BiH:) je isto dobro došla... Unaprijed zahvaljujem Čeha 00:37, 1. travanj 2008. (CEST)

Ako si ju ti napravio iz ničega, nema problema --MayaSimFan 19:23, 1. travanj 2008. (CEST)

Je li osnova bila neka JD slika ili slika zaštićena autorskim pravima? Ako je ovo drugo, takve se slike ne smiju mijenjati i koristiti bez dopuštenja autora. --MayaSimFan 19:48, 1. travanj 2008. (CEST)
Nije zaštićena autorskim pravima ili na njoj, oko nje ili negdje već nije pisalo ništa o autorskim pravima? U tom slučaju pretpostavlja se da je slika zaštićena i da nije moguće njezino korištenje kao slobodne slike (i to sve dok se ne dokaže suprotno). Mogu dobiti url slike? --MayaSimFan 19:58, 1. travanj 2008. (CEST)
Ako nije moguće (url-om) potvrditi da slika nije zaštićena autorskim pravima, postoji mogućnost da se radi o kršenju tuđih autorskih prava i tada sliku nažalost ne možemo koristiti na Wikipediji. --MayaSimFan 20:08, 1. travanj 2008. (CEST)

Galerija

Ma nema veze... ionako meni to i ne smeta! --Vatrena ptica (razgovor) 14:28, 3. travanj 2008. (CEST)

Slikice

Baš je lijepo vidjeti ove slikice s reklamom za site po sredini. Naročito mi je lijepo vidjeti da su licencirane GNU. Samo iz njihove dozvole se ne vidi da su pristali pod tim uvjetima, a i da jesu, onda bi slika trebala biti bez watermarka --Suradnik13 (razgovor) 21:51, 4. travanj 2008. (CEST)

Ovo što piše preko, ili vrlo često potpis u dnu ili slično. Vidim da imaju slike i bez toga, pa radije stavljaj te. Osim toga trebao bi staviti link na točnu stranicu s koje si preuzeo kako bi svi mogli vidjeti da je stvarno preuzeta s mostar blica --Suradnik13 (razgovor) 22:00, 4. travanj 2008. (CEST)

+ napisati datum kada si preuzeo, za slučaj da stranica kasnije nestane (npr. preuzeto i postavljeno na Wikipediju .....) --Suradnik13 (razgovor) 22:02, 4. travanj 2008. (CEST)

Bok. Bojim se da slike sa ogromnom reklamom preko, kao Slika:Partizansko_groblje.JPG, ne zadovoljavaju naše standarde, a i krše pravilo o zabrai reklame, pa ćemo sve takve morati pobriudati bez obzira a dozvolu. Hvala na razumijevanju. --Ante Perkovic (razgovor) 22:04, 4. travanj 2008. (CEST)
Ipak sam izbriao sliku parka iz 2 razloga:
1. Pokušao sam ukloniti logo u Photoshopu, ali nisma dobio zadovoljavajući rezultat
2. commons:Category:Mostar s podkategorijama ima čak 87 slika, uglavnom vrlo dobrih, i vjerujem da nema potrebe za dodatnim slikama koje bi bile presedan zbog neke mane (kao što je spomenuti logo).
Usput, ako ideš na Library of Congress fotogaleriju i upišeš "MostarĆ, dobit ćeš 13 slika Mostara koje možeš prebaciti na commons, a primjer za licencu možeš vidjeti na primjeru jedne slike iz Pule: commons:Pola Tegetthoff Monument 1900.jpg. Ne zaboravi, na gelriji LOC-a, kliknuti na "Preview images", te "Retrieve higher resolution JPEG version" na svakoj od slika. Pozdrav :) --Ante Perkovic (razgovor) 11:54, 5. travanj 2008. (CEST)

Prijateljski savjet :)

Mostarac, mislim da trebaš malo bolje pregledati članak o Mostaru. Uočit ćeš u naslovu "Stanovništvo" da je Edgar stavio tri {{Nedostaje izvor}} pa mislim da je bolje da staviš odgovarajuće izvore (i pravilno ih postavitiš). O tome možeš pročitati na ovoj stranici. --Vatrena ptica (razgovor) 16:15, 6. travanj 2008. (CEST)

Ne znam točno u pouzdanost podataka, ali postoji mogućnost da je sve to bar i djelomice točno (ako ne i potpuno), ali na toj wikipediji ima i podosta netočnih informacija. Dakle, izvor možeš staviti da je s bosanske wikipedije. Samo u članke stavi (sve gdje ima izvora u naslovu "Izvori") <ref>Upiši izvor</ref>, a ostalo ću sve ja.--Vatrena ptica (razgovor) 16:49, 6. travanj 2008. (CEST)

Wikipedija se ne može pozivati na sebe ili neku drugu wikipediju kao izvor podataka, nego članci moraju biti potkrijepljeni nezavisnim () izvorima. Pozdrav --MayaSimFan 18:06, 6. travanj 2008. (CEST)

Ja sam ih vratio. Druga wikipedija, na kojoj opet nema nikakvih izvora, nije dobar izvor (kako ti je i rećeno). Ili nađi na internetu (ali pouzdano) ili u nekoj knjizi (opet pouzdano). I sljedeći put dodaj ih u obliki <ref>izvor</ref> Dok ih ne nađeš factovi stoje --Edgar Allan Poe (razgovor) 23:25, 6. travanj 2008. (CEST)

Okvir: Vojska

Mislim da bi bilo dobro da se napravi Wiki Okvir "Vojska", da ga imamo kao što ga imaju i druge wikipedije. Jel se slažeš?--Jack Sparrow (razgovor) 21:46, 7. travanj 2008. (CEST)Jack Sparrow

Lipanjske zore

Mogu li se malo povećati zastave u spomenutom članku (u "kutiji") u odjeljku "Sukobljene strane" da bude kao i u člancima Bitka za Vukovar i Opsada Dubrovnika? --Jack Sparrow (razgovor) 20:13, 8. travanj 2008. (CEST)Jack Sparrow

Problem je kako povećati zastave Hrvatske i SFRJ, one ostale tj. HVO-a i HOS-a se mogu povećati ali ove ne znam. Što se tiće prevođenja infookvira Vojska, ja ti baš i nemam previše vremena radnim danima, možda vikendom uhvatim vremena pa se latim posla. --Jack Sparrow (razgovor) 20:23, 8. travanj 2008. (CEST)Jack Sparrow

HVO

Srdačan pozdrav Mostarac!

Prije svega ti i ja i moj tata (ja tatu s vremena na vrijeme ovlastim da piše pod mojim imenom) čestitamo na izvrsnom članku o Mostaru. Doista si ga uredio kako treba. Glede članaka o sarajevskoj brigadi HVO-a, slobodno ih dopuni novim sadržajima, uostalom Wikipedija se i temelji na zajedničkom radu. Još nešto, hvala ti na linku koji vodi na članak u Dnevnom listu o utemeljenju udruge umirovljenika i demobiliziranih bojovnika! Ovdašnjim borcima osnivanje udruge mnogo znači, poglavito u oblasti rješavanja boračkih prava.

--Pavo (razgovor) 22:21, 10. travanj 2008. (CEST)

da možeš. Pogledaj povijest, mislio sam da si ti otvorio stranicu. --Zeljko (razgovor) 17:56, 12. travanj 2008. (CEST)

Jesi li već vidio izabrani članak o Mostaru? Čestitam!!! :) --Vatrena ptica (razgovor) 19:59, 14. travanj 2008. (CEST)

Vladimir Šoljić

Bok,

Mislim da si dovoljno ovdej da si mogao primjetiti da clanci nemaju formu intervjua vec enciklopedijskog clanka. Zar ne? --Pancho W. Villa (razgovor) 17:09, 15. travanj 2008. (CEST)

Zgodan predložak, zašto ne probaš sam ga prevesti, prije provjeri dali već postoji sličan predložak kod nas, ne brini ako zapneš, netko će već pomoći, lijep pozdrav ;o) --Dalibor Bosits © 18:05, 16. travanj 2008. (CEST)

Karte

Tenks, nadam se da će biti od koristi:)

  • Istočno od konjica

Na ovoj karti [2] se vidi ovaj djelić istočno od Konjica. Inače granice općina prikazane na kartama su one iz 2005, tj. postoje neke korekcije. Prijetnoj općini Konjic su dodani dijelovi općine Kalinovnik. [3] crvenim je označena prijeratna općina Konjic (dodan joj je sjeveroistočni dio).

  • Dubrovačko zaleđe

Što se tiče djela južno od Dubrovnika i akcije Maestral, akcije na tom bojištu su trajale do 15.9.1995 i nisam siguran da li su dio akcije Maestral, ali bojište se pomaknulo za kojih 10ak km južno od Trebinja, barem po izvješćima iz dnevnog tiska.
Moguće je da postoje greške, korisnik Sombrero mi je već sugerirao da postoji jedna hrvatska enklava na zapadu općine Konjic koja nije prikazana na kartama. Želio bi samo imati neki siguran izvor na koji se mogu pozvati prije ispravke. Mislim da za bojišnicu kod Konjica imaš pravo , ali zbilja bih to želio provjeriti, jer bih onda odmah ispravio istu grešku i na [4]. Pozdrav!:) Čeha 23:00, 16. travanj 2008. (CEST) Dodao izmjene oko Konjica. Nije dovoljno dokumentirano, manjak datum... Čeha 23:55, 16. travanj 2008. (CEST)

bojovnici

Srdačan pozdrav Mostarac (kako si promijenio suradničko ime, ne mogu poslati pozdrav hrvatskom Mostaru, no tako je kako je)!

Prošli sam tjedan bio kod djeda u Boki kotorskoj pa nisam radio na člancima o sarajevskom HVO-u i brigadi. Ipak sam upratio tvoje promjene pa u tom smislu i jedno pitanje - može li se u Dnevnom listu provjeriti radi li se o novinarskoj grješci kad je riječ o brojci pripadnika sarajevskog HVO-a (pet tisuća!!). Sve je moguće, ali i mene je iznenadio taj podatak. U svakom slučaju, poslat ću tatu u udrugu da utvrdi je li ta brojka točna!

Još jednom srdačan pozdrav.

--Pavo (razgovor) 14:47, 20. travanj 2008. (CEST)

Ja san čita zadnji Hrvatski list, čini mi se da je u njemu pisalo pet tisuća. Kubura (razgovor) 11:51, 21. travanj 2008. (CEST)

Srdačan pozdrav Mostarac!

Što misliš o ideji da iz članka HVO brigada Kralj Tvrtko (Sarajevo) izdvojimo kronologiju rata u BiH i napravimo poseban članak, pa da ga dopunimo vjerodostojnim podatcima. Pregledao sam članke o ratu i čini mi se kako je riječ o parcijalno napravljenim uradcima.

--Pavo (razgovor) 21:01, 22. travanj 2008. (CEST)

DEFAULTSORT, Kategorija

Uputa. Pozdrav. --Ante Perkovic (razgovor) 09:20, 1. svibanj 2008. (CEST)

Ako popuniš one silne podnaslove dobiješ pčelicu, a ako navijaš za Bile, onda i pivo. --Zeljko (razgovor) 22:58, 4. svibanj 2008. (CEST)

Super, Mostarc. Držim ti fige. --Zeljko (razgovor) 23:16, 4. svibanj 2008. (CEST)


Forumi kao reference

Bok,

Trebalo bi izbjegavati forume i blogove kao izvore referenci. Pokusaj naci jos kakav izvor za teoriju o rusenju mosta od strane ABIH. Pozdrav. --Pancho W. Villa (razgovor) 16:21, 5. svibanj 2008. (CEST)

Bok,
Vidim da si zamijenio forum sa blogom. Hm, nazalost, ni ovo ti ne vrijedi. Nemoj me krivo shvatit, meni je jako drago sto netko pise o spornim temama. Bas zato inzistiram na dobrim referencama. Imam nesto iskustva i eng. wiki i znam kako je tesko neke stvari dokazati. Ako uspijes naci pravu referencu, mozemo promijeniti clanak i na eng. wiki! Zato te gnjavim. :)

Slika:Bosniak croat war.gif [uredi]

Pozdrav! Slažem se ova zelena Slika:Bosniak Croat territories1993.GIF je puno bolja. Trenutno imam nekih problema s vistom na kompu, pa kad ih riješim, promjenim to. Čujemo se Čeha
Evo riješeno. [[5]] Čeha

Može, nema frke;) Ako nađem vremena završim to još preko vikenda. Mislio sam napraviti i jednu kartu koja bi prikazivala cijelokupni rat u BiH, ali nažalost za to mi još uvijek fali podataka... Pozdrav! Čeha Promijenjeno;) Nadam se da će biti korisno. Lp! Čeha E, tenks:) Nažalost ne mogu spremiti one slike u .svg format. Koristim vistu, pa možda to ima nekakve veze:( Prilikom spremanja .svg mi se uopće ne nudi kao opcija:( Pozdrav Čeha Mislio sam da je to samo boljka Viste. Izgooglao sam maloprije [6] i ispada da je to xml-format koji bi trebao omogućiti bolju kvalitetu slike (što ovdje definitivno nije slučaj). Po podacima s engleske wikipedije corelDRAW i GIMP bi trebali biti u stanju složiti ažuriranje takvih slika.
GIMP možeš skinuti sa [7] i ima oko 10 megabajta. Nisam nikada prije radio s njim, no sjećam se da su mi ga preporučili kao jako dobar program. Pogledaj ako možeš što učiniti, ako ne nastojati ću ja da se sljedeći tjedan pozabavim sa tim slikama. Pozdrav, Čeha


samo naprijed. Sa brojevima nemaš što diskutirati. --Zeljko (razgovor) 19:34, 8. svibanj 2008. (CEST)


premješteno ;o) --Dalibor Bosits © 01:07, 18. svibanj 2008. (CEST)

HVO sastanak

Pozdrav Mostarac!

Poslao sam tatu u Udrugu umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo (baš su danas imali sastanak s nekih sedam točaka dnevnog reda) kako bi provjerio podatke iz Dnevnog lista i mogu te izvijestiti da su podatci točni. U evidenciji se vodi oko 5300 branitelja, dočim nisu svi s područja Sarajeva. Ima ih iz drugih krajeva BiH (Žepče itd.). Do sada se brojka onih s iskaznicama kreće oko pet stotina. Bilježim se sa štovanjem!

--Pavo (razgovor) 20:04, 21. svibanj 2008. (CEST)

Bok, ako se od jednog pojma napravi poveznica, nije potrebno od tog istog pojma napraviti još brdo poveznica u istom članku, dovoljno je jedan pojam povezati jednom ili dvaput. Dakle, ako staviš poveznicu na recimo HVO, ne moraš ju opet postavljat u sljedećoj rečenici. jel to ok? --Dalibor Bosits © 12:43, 24. svibanj 2008. (CEST)

Stradanja

Bok,

Naslovi članaka koji uključuju stradanje samo jedne strane u sukobu su neprihvatljivi. Također, vratio sam brisani dio članka. Ne vidim razloga da se izbrišu oni napisani dijelovi. Eventualno bi se moglo skratiti ih, s obzirom da imaju svoje zasebne članke, ali ne i brisati.

Hvala na razumijevanju. Pozdrav. --Ante Perkovic (razgovor) 22:17, 11. lipanj 2008. (CEST)

Reference

Ej, dodao sam par mjesta na koja mislim da bi trebao postaviti reference. Općenito kad barataš brojevima ili događajima korisno je staviti otkuda si iste preuzeo. Možda sam malo i pretjerao sa postavljanjem referenci, ali ne bih volio vidjeti da netko za par mjeseci kmeči da nešto nije dovoljno pokazano. U svakom slučaju, ako misliš da je zahtjev za referencom viška, slobodno ga ukloni.

Lijep pozdrav,

Čeha 02:50, 18. lipanj 2008. (CEST)

Izvori

Jedan {{fact}} je dovoljan za automatsku kategorizaciju. Pretpostavljam da se o tome radi. Ne bih se obazirao na to, vjerojatno bi 98% članaka trebalo biti u toj kategoriji, gdje god fali barem jedna referenca. --Ante Perkovic (razgovor) 16:12, 18. lipanj 2008. (CEST)

Lijepo si to naveo. Sad samo to još treba formatirati. A, imaš i dosta referenci koje se ponavljaju. Napravio sam primjer iz kojeg možeš vidjeti i kako dati neko proizvoljno ime referenci i kako je pozivati više puta. Pozdrav i veliko hvala na trudu! --Ante Perkovic (razgovor) 16:43, 18. lipanj 2008. (CEST)

Zemljovidi

Pozdrav:) Dakle jedan po jedan:

  • [8], kriva je moja definicija Morillon je proglasio Fojnicu "oazom mira";

"On the 3rd of July, '93, two days after General Morillon declared Fojnica an oasis of peace, the BH army attacked the HVO in the town and drove them out." To ti je 18 redak. Inače u Fojnici je postojala kriza što zapovjednik lokalne brigade Stjepan Tuka [9] nije slušao naredbe i kada mu se naredilo da zauzme uzvišenja oko grada s vojnim snagama on je to ignorirao (2 dana poslije toga to su učinili muslimani i grad je pao). U okviru toga je bila i priča o proglašenju Fojnice neutralnim gradom (ne mogu naći točan link), ali naravno to je bila samo patka koju su muslimani iskoristili za osvajanje istog.ima isto referenca na Morillona.

  • Što se tiče jačanja HVO pred kraj rata, naši su počinjali u tome dobivati uspjehe (osvojene su Here i došlo se pred Fojnicu), ali je bio međunarodni pritisak da se stane. Mislim da je bilo prijetnji intervencijom i slično (ali to su samo glasine). A velika je vjerojatnost da bi u slučaju priljeva novih snaga bile proširene i lašvanska enklava te da bi sukob završio izričitom hrv pobjedom (dolazak svježih snaga pred Travnik, iza leđa Bugojna i Uskoplja), a naše trupe su već prije toga bile par km od Jablanice). A i Zenica bi bila blizu.

Tu su ti linkovi:

-[10] Here
-Za Fojnicu nisam našao izravne reference (postoji par u tuđmanovim transkriptima) [11] linija 489 dio o Fojnici. Referira se na tv izvještaje. Povezano s Fojnicom ti je isto ubojstvo 2 fratara od ABiH jer HVO nije imao snage za čišćenje lokalnih brda, a nije se ulazilo u grad (inače kiseljački HVO je bio primio ljude izbjegle iz Vareša za tu ofenzivu. Evo ti jedna zanimljiva diskusija na tu temu [12] googlao sam i karta što bi bilo da je bilo (svijetlo plavo je označena zona povezivanja a žuto zeleno zona mogućih djelovanja, ali to je potpuna spekulacija) [13].


Probati ću izraditi ovu kartu za Vareš, a za ovu drugu nemam dovoljno podataka (ne znam koja su sve fojnička sela bila osvojena u razdoblju od studenog do potpisivanja washingtonskih sporazuma). Ako imaš bilo kakvih prijedloga :) Čeha 05:15, 20. lipanj 2008. (CEST) P.S. Članak bošnjačko-hrvatski sukob je odličan, slažem se da bi ga trebao kandidirati za izabrani članak. Čeha 05:31, 20. lipanj 2008. (CEST)

Pa možda, ali ipak mislim da bi trebalo velike snage uključiti u borbu. Trebala bi nam i pomoć HV-a u ljudstvu.
Vjerojatno. U svakom slučaju nakon ispostavljanja koridora preko Fojnice bi vjerojatno ovladali prostorima srednje Bosne do prometnice Novi Travnik-Uskoplje i uspostavili kompaktan teritorij od hrvatske granice do lašvanske doline. I sada bi onda neke stvari bile puno lakše. Poslužiti ću se tim kartama za izradu zemljovida egzodusa vareških Hrvata. Vjerojatno će to biti gotovo tijekom vikenda, nije problem ali planiram neko putovanje u Rim, pa:) U svakom slučaju zahvaljujem na informacijama. I čestitke za dobar posao na Bošnjačko-hrvatskom sukobu:) Srdačan pozdrav Čeha 12:05, 20. lipanj 2008. (CEST)
[[14]] ti je karta koja prikazuje pad Vareša. Alijina korita sam tražio, ali ispada da je njihova lokacija na teritoriju koje je ABiH osvojila od Hrvata [15]. Još sam malo googlao, i može biti da su se izbjeglice samo kretale tom cestom [16]. Tako da sam stavio samo Sokolac u kartu. Ako imaš nekih podataka javi, pa ću ih uključiti u gif. Čeha 13:09, 23. lipanj 2008. (CEST)
Tenks na savjetima, iskoristio sam ih u doradi slike. Ako imaš još prijedloga, reci pa ću popraviti postojeće stanje. Pozdrav, Čeha 18:07, 23. lipanj 2008. (CEST)
Da, zbilja je super ispalo:) Tvoji savjeti su bili izvrsni. Ako imaš još kakvih preporuka za izradu karata, samo javi:) Čeha 17:41, 24. lipanj 2008. (CEST)
To će biti izvrsna karta. Nažalost biti će prepuna križića stradanja Hrvata. Korisne stvari ti se nalaze na [17] u tablicama na sredini članka imaš položaje svih sela i datume/brojeve žrtava ratnih zločina. Ovdje je karta svih lokaliteta koji sadrže 2 i vrše žrtava [18]. Pozdrav i nastavi dobar posao! Čeha 00:03, 26. lipanj 2008. (CEST)
Ma znam, pola tih lokaliteta su prilično mala sela i neka je dosta teško za nać. Ova karta je izvrsna za to (u principu, pročitao sam taj članak milijun puta i prilično mi je nejasno kako mi je to prije uspjelo to promaknuti). Imaš i neke stvari za zločine u Hercegovini još tu selo Hudutsko (Rama) 22 žrtve [19]. Nažalost da, križića će biti previše. Hrvatski križni put u BiH. Čeha 16:43, 26. lipanj 2008. (CEST)
Nažalost, križić više:( Ništa, nastavi s dobrim poslom. Ova karta iz Središnje Bosne će biti izvrsna. Čeha 14:52, 27. lipanj 2008. (CEST)

Ej, baš gledam, imaš na ovoj karti [20] i selo Podhum/Žitače gdje je ABiH ubila 26 ljudi. Imaš više o tome u [21] pod podnaslovom Žitače. Žalosno je što su takve stvari prilično nepoznate javnosti. Gledao sam i po središnjoj bosni, za stratišta veća od 20 ljudi;

  • Selo Šušanj u općini Zenica, 30 mrtvih [22], to selo se 2 puta spominje u tablici (drugačiji su datumi), prvi puta je 30, a drugi još 17 mrtvih, ima nešto i na [23] ali nisu nabrojane (imenom) sve žrtve
  • grad Zenica, 36 mrtvih
  • grad Novi Travnik 30 mrtvih [24]
  • selo Putiš, općina Busovaća 60 žrtava [25]
  • izletište Busovačke staje 22 mrtva
  • Križančevo selo, općina Vitez 74 žrtve [26]
  • Buhine kuće, općina Vitez 26 žrtava
  • grad Fojnica 22 žrtve [27], imaš više o tome na [28] (a tu su i opisani planovi za proglašenje zaštićene zone Fojnica, kao i ratnim zbivanjima nakon toga)
  • Željezno polje, općina Žepče 30 žrtava [29], više imaš na [30] (tamo su strijeljani zarobljenici iz zeničkih sela)


9 lokacija sve skupa(+ ova jedna u Hercegovini). Vjerojatno ih i sam znaš, ali nažalost takve stvari znaju promaknuti...
Bilo bi dobro i iskoristiti ovaj materijal sa [31] u nekom prikazu ostalih lokacija... jer ima primjera (sve ostale općine zapravo) gdje postoji sustavno ubijanje po 2-3 čovjeka u svakom selu pa etničko čišćenje cijelog područja... Čeha 16:58, 28. lipanj 2008. (CEST)
Pozdrav, znam kako ti je i mene nešto net zeza. Karta je odlična, samo primjetio sam jednu malu grešku. Odnosi se na fojničku općinu. Prema onim linkovima pred kraj rata, HVO je stigao na prilaze gradu(muslići su zbrisali, ubili 2 fratra u samostanu, ali su se vratili kada su vidjeli da HVO ne ulazi u grad) i takvo stanje je ostalo do potpisivanja Washingtonskih sporazuma. Uglavnom ako možeš, promjeni to, karta će još biti bolja. Još jednom čestitke na super karti!:) P.S. Ova ideja za knjigu zločin s pečatom ti je isto super. Probaj se obratiti Kuburi, on je iskusni wikipedijac pa će ti možda više pomoći s istom. Napravio bi ja to, ali trenutno imam problema s adsl-om doma. Mislim da ću to riješiti za kojih tjedan dana, ali ...:) U svakom slučaju, još jednom čestitke majstore! Pozdrav, Čeha 15:27, 5. srpanj 2008. (CEST) Puno bolje:)
Gledao sam malo Hr HB stranicu, prebacio si dobar dio teksta na [32] ? Što mi izgleda super:) Krajem ovog tjedna ili sljedećeg bi mi napokon trebao proraditi adsl odzdoma. Onda mogu srediti ove factove:) Pripaziti ću s brojem ovaj put:) Čeha 16:50, 9. srpanj 2008. (CEST)

Problemi sa Mapom o Bosni - Nema vise problem, popravljeno

Tvoja mapa, ovde, http://en.wikipedia.org/wiki/Image:DemoBIH2006a.png je pogresna. Tvoji podatci za glamoc i drvar su stari. Dan danas ima preko 50% srba u glamocu i oko 90% u drvaru. Na stranico o glamoc, ovde, http://en.wikipedia.org/wiki/Glamoc je dodan dokaz, http://www.nato.int/sfor/media/2003/ms030319t.htm . Ako ti treba dokaz za Drvar, rado cu da ti to navedem, jer je vrlo prosto da se nadje. Molimte popravi mapu. Pozdrav, LAz17 - http://en.wikipedia.org/wiki/User:LAz17

Okej, Hvala. Sto se mene tice, trebali bi hrvati imati stvoj entitet. Oni su najvise izgubili u BiH. Ali, ako imaju svoj entitet, to automatski radi protiv dejtona, i dakle ovi municipaliteti su dovedeni u pitanje. Sto se mene tice, bolje je sa hrvatskim kantonom nego u trenutnoj federaciji. Ja sam dodao neki current situation na ovoj stranici , http://en.wikipedia.org/wiki/Herceg_Bosna , pa ako imas nesto jos da ti dodas bilo bi dobro. Ja verujem da ce biti mnogo bolje kad komsic ode. Ali neznam sta vise mozemo do tada. Na primer, novi i stari travnik su pod muslimanskom sapom. Sire se. Evo ti neka mapa, skoro sam je naso... http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Vjerskizemljovid1935Draganovic-1.jpg ... dokazuje kako je pre nekada bilo... nadam se da ce hriscani u bih koperirati u boducnosti. Sto se mene tice, nek se svi srbi tamo proglase ko hrvati pa nek se onda bosna doda hrvatskoj, pa da hrvatska pusti srpski deo da ode... znasli drugo resenje ? -LAz17


Neumoran i uporan

Bok Mostarac, pa ti si neumoran! Dobro da te hrvatska leksika ima, jer daješ ogroman doprinos po pitanju suvremene povijesti hrvatskog naroda u BiH, a bitne za razumijevanje političke svakodnevnice te države. Pozdrav --Zrinski (razgovor) 22:00, 1. srpanj 2008. (CEST)

wp viska

Bok,

Ne moras stavljati vise poveznica na isti pojam unutar jednog clanka. Vidi moje popravke (usput sam maknio i par osobnih tumacenja). --Pancho W. Villa (razgovor) 09:23, 3. srpanj 2008. (CEST)

A sto se tice tih sela, mozda je najbolje da ih ostavimo, ali bez wp? --Pancho W. Villa (razgovor) 09:25, 3. srpanj 2008. (CEST)

H-B razdvojba

Ima boljih nacina od mijenjanja svih wp-a. Vidi Herceg-Bosna. --Pancho W. Villa (razgovor) 12:40, 4. srpanj 2008. (CEST)

Slika

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.

Slika/e će biti obrisana/e ako se do 20. srpnja 2008. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

--MayaSimFan 13:11, 6. srpanj 2008. (CEST)


Treba dodati izvor i objašnjenje poštene upotrebe (o tome na Wikipedija:Korištenje slika). --MayaSimFan 13:11, 6. srpanj 2008. (CEST)

Prikaži kako će izgledati

Upozorenje: Ovaj je predložak zastario. Odsad upotrebljavajte NS-predloške. (Predložak:Uputa od administratora)

Žuti karton


Mostarac, jesi ponovno zaboravio "Prikaži kako će izgledati"? Lijep pozdrav --Roberta F. 00:13, 8. srpanj 2008. (CEST)

Mostarac, ok, ali i to "Napisati" je nepotrebno. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 00:18, 8. srpanj 2008. (CEST)

Ova stranica je dugačka 132 kilobajta; neki bi preglednici mogli imati problema pri uređivanju stranica koje se približavaju ili su duže od 32 kb. Molimo razmislite o rastavljanju stranice na manje odjeljke.

Zaiosta ne vidim smisla da se cijeli hrvatsko-bosnjacki sukob jos jednom preprica i na ovoj stranici. --Pancho W. Villa (razgovor) 09:50, 9. srpanj 2008. (CEST)

Ne treba ti zaseban clanak za povijest. Jednostavno, prepricaj je ukratko, svojim rijecima i stavi poveznice na pojmove gdje treba. Kreiraju se megabajti teksta i svaki se podatak nalazi na 5 razlicitih mjesta, sto zasita nema smisla. --Pancho W. Villa (razgovor) 09:53, 9. srpanj 2008. (CEST)
A dobro. --Pancho W. Villa (razgovor) 09:57, 9. srpanj 2008. (CEST)

Povijest bosanskohercegovačkih Hrvata u neovisnoj Bosni i Hercegovini

Povijest bosanskohercegovačkih Hrvata u neovisnoj Bosni i Hercegovini:

PAŽNJA: Ova stranica je dugačka 130 kilobajta; neki bi preglednici mogli imati problema pri uređivanju stranica koje se približavaju ili su duže od 32 kb. Molimo razmislite o rastavljanju stranice na manje odjeljke.

Na pocetki poglavlja "Bošnjačko-hrvatski sukob" pise:

Ovo je cista dezinformacija!!! Clanak uopce nije detaljniji. Jednako je detaljan kao i postojeci tekst. Zapravo, vise-manje, posve je jednak. Zaista ne kuzim zasto uporno prekrcajes jedan te isti tekst i pises ga na 10 razlicitih mjesta!!!??? Ne trebaju nasm po nekoliko istih stranica svaka od po 100+ kilobajta.

--Pancho W. Villa (razgovor) 16:24, 10. srpanj 2008. (CEST)

Smanjiti se moze samo na jedan nacin - da se ne prepisuje nego da se razmisli, da se odvoji najvaznije od manje vaznog, te da se iskoristi vlastito literarno umijece da bi se to uoblici u novi tekst. Jesi me to pitao? :) --Pancho W. Villa (razgovor) 16:31, 10. srpanj 2008. (CEST)

Podjela je jedan način da se smanji članak, ali i dalje nije baš najbolje rješenje, ako ćemo i dalje imati situacija da i u tim podijeljenim tekstovima ne piše ništa novo, što nema u postojećim člancima, ili ako bar nije drugačije presloženo. --Pancho W. Villa (razgovor) 18:29, 10. srpanj 2008. (CEST)

Slike

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.

Slika/e će biti obrisana/e ako se do 24. srpnja 2008. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

--MayaSimFan 18:22, 10. srpanj 2008. (CEST)


Wikicitati »slobodno za download uz navođenje izvora i poštene uporabe«

Može onda negdje navođenje tih uvjeta poštene upotrebe? --MayaSimFan 18:22, 10. srpanj 2008. (CEST)

Brisanje

Daj, molim te, ne briši sadržaj stranica. --Vatrena ptica 18:31, 10. srpanj 2008. (CEST)

Stavi {{bris}}.--Vatrena ptica 18:34, 10. srpanj 2008. (CEST)

Prepisivanje, opet

Ne možeš vječno samo kopirat tekst sa interneta, bez obzira imaš li dozvolu ili ne.

Usput, imaš li dozvolu za prepisivanje sa hic.hr?

Evo, dodao si tekst na kraj članka Washingtonski sporazum, a taj članak je već imao lijepi početak. Sad imamo 2 članka u jednom. Nije mi jasno zbog čega nisi u stanju uložit minimalni trud u spajanje tekstova. Ja revertam promjenu, ne možemo ovako radit. Ako hoćeš prepisat cijelu knjigu od milivončića, pitaj ga za dozvolu, pa idi na wikiknjige. --Pancho W. Villa (razgovor) 19:16, 10. srpanj 2008. (CEST)

Dobro, nema veze, zaboravi. Samo piši, posli ćemo vidit šta triba popravit. Pozdrav. --Pancho W. Villa (razgovor) 06:37, 11. srpanj 2008. (CEST)

Poveznice i arhiviranje

Mostarac, želiš li da ti arhiviram ovu stranicu za razgovor ili ćeš to jednom sam učiniti? Maloprije sam pročitala članak Bosanskohercegovački Hrvati u Austro-ugarskoj i Kraljevini Jugoslaviji, koji je zanimljiv, ali sam uklonila dobar dio poveznica koje se nepotrebno ponavljaju. Znači ako se neka godina ili pojam ponavljaju više puta, dovoljno je jednom staviti poveznicu na njih, eventualno još jednom ako je članak opširan, no, previše poveznica oduzima tebi vrijeme postavljajući ih, a članak s previše istih poveznica također odvlači pozornost i otežava čitanje. Jednostavno pravilo - umjerenost. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 00:34, 24. srpanj 2008. (CEST)

Mostarac, što je s tvojom stranicom za razgovor, želiš ahriviranje, ili još ne? Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 01:08, 24. srpanj 2008. (CEST)
Nije nikakva smetnja, a imam i ja problema s uređivanjem, jer zapravo Wikipedija nešto "štuca". Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 02:12, 24. srpanj 2008. (CEST)

Hrvatski informativni centar

Mostarac, kada nešto preuzimaš sa stranica Hrvatskog informativnog centra za koji imamo dopusnicu (ili nekih drugih koje su navedene na stranici s dopuštenjima za korištenje sadržaja), pod izvor treba napisati (kopirati) točnu stranicu s koje je dio teksta preuzet, ako piše autor toga teksta, navesti i njegovog autora, a na dno članka (iznad Kategorije) obvezno staviti predložak {{Hrvatski informativni centar}}. Molim te provjeri u kojim si sve člancima rabio njihove tekstove dodaj u njih što je potrebno. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 03:41, 28. srpanj 2008. (CEST)

HB

To je u predlošku i ne bih još ništa dirao dok se tamo ne postigne konsenzus. A i nemoguće je ukloniti ju iz kategorije bivše države jer je njihova verzija predloška namještena da automatski ubaci članak u tu kategoriju ili neke od potkategorija. --Edgar Allan Poe 18:02, 1. kolovoz 2008. (CEST)

Prepisivanje i stil

Bok,

Već ti je zilijun puta rečeno - čak i ako imaš dozvolu ze preuzimanje teskta, ne znači da je to pametna ideja.

Evo, najnoviji primjer je prepisivanje teksta sa http://www.hercegbosna.org/ostalo/mitovi.html na Demografske promjene Hrvata u BiH u razdoblju druge Jugoslavije.

Prvo, nije mi jasno kako ni nakon toliko vremena ovdje nisu u stanju shvatiti da ovdje njegujemo enciklopedijski stil, koliko god je to moguće, te da stil novinskih članaka, knjiga i čega sve ne ovdje jednostavno ne paše i strši ko noj među kokošima.

Drugo, koliko si ti imao iz zadaće iz hrvatskog? Ja nikad nisam imao više od +2, pa sam unatoč tome u stanju uzeti izvor, preraditi rečenice, izbaciti nebitno i stilski neprilagodljivo, te dopuniti članak. Prilično sam sigurna da tvoj mentalni kapacitet tebi to isto omogućava, no očito se ne želiš potruditi jer ti je mnogo važnije kvantitet nego kvalitet.

Koliko vidim ti ovdje imaš misiju, a to je napisati istinu o Hrvatima u BiH pod svaku cijenu. Sama misija nije problem, dapače, čak je i poželjna, jer su mnoge stvari i na ne wiki i drugdje postavljene krivo. No, način na koji ti to radiš je jednostavno neprihvatljiv, i neće se više tolerirati.

Dakle, ako želiš nastaviti raditi ovdje, izvoli upregnuti svoj liteararni talent i dopunjavaj teskt koristeći dane reference, te prestani slijepo prepisivati reference.

Već si bio upozoravan i ovo je zaista zadnji put da ti ovo objašnjavam.

Jest da bi nam dobro došle teme iz BiH od 1991 na ovamo, ali prepisati cijelu hercegbosna.org može i netko drugi, tko god zna tipkati.

Nadam se da će ovo upozorenje napokon imati nekog učinka.

--Pancho W. Villa (razgovor) 15:51, 2. kolovoz 2008. (CEST)

Wikicitati »Ne diraj više članak Bošnjačko-hrvatski sukob, kad je dovršen!«

Jadni mi s tobom... --Pancho W. Villa (razgovor) 10:03, 3. kolovoz 2008. (CEST)

hrvatska književnost u Bosni i Hercegovini

Bok,

Odakle ti ovaj popis na Hrvatska književnost#Bosna i Hercegovina?

Tin Ujević je iz Vrgorca, majka mu je sa Brača. Bartol Kašić je sa Paga... nisam gledao ostale, ali već vidim da si ovdje potrpao svašta. Zakomentirat ću popis dok se ovo ne razjasni. Pozdrav. --Ante Perkovic (razgovor) 06:56, 13. kolovoz 2008. (CEST)

Mostarac, sve si pobrkao.
Kriteriji za pripadnost hrvatskoj knjizevnosti govori koji se B-H knjizevnici imaju smatrati hrvatskim, a ne koji se hrvatski knjizevnici imaju smatrati dijelom hrvatske knjizevnosti u BiH.
Drugo, u clanku si vrlo jasno napisao:
Hrvatska književnost u Bosni i Hercegovini obuhvaća književnike koji su pisali na hrvatskom jeziku, koji su podrijetlom iz Bosne i Hercegovine.
Ovdje dolazimo do staroh problema koji imamo s tobom -tebi se ne da gubiti vrijeme na razmisljanje dok slijepo prepisujes. Vidis da pise "kriteriji ... hrvatska knjizevnost ... BiH" i ti si to sve lijepo spojio u kriterije za B-H hrvatske knjizevnike. Ne smeta ni sto u popisu "književnika ... koji su podrijetlom iz Bosne i Hercegovine" nalazi i netko s otokaq Paga.
Molim te, razmisli jos jednom o odnosu kvalitete i kvantitete u tvojim kriterijima. Ne trebaju nam megabajti teksta, ako su krivi.
--Ante Perkovic (razgovor) 11:20, 13. kolovoz 2008. (CEST)
OK, sad je u redu. --Ante Perkovic (razgovor) 16:02, 13. kolovoz 2008. (CEST)

Ustav

[33]? Ma evo, Miroslav Tuđman ga navodi u svojoj knjizi. Moran u knjižnici pogledat potpune podatke (stranica, izdanje...). Kubura (razgovor) 16:08, 13. kolovoz 2008. (CEST)

Neprijavljeni suradnici

Mostarac (kao što sam i ja Mostarka :-) ), problem je što ti nisi administrator, samo oni mogu zaštićivati stranice, kako za neprijavljene, tako i za prijavljene suradnike, i oni postavljaju te kategorije.--Vatrena ptica (razgovor) 21:26, 14. kolovoz 2008. (CEST)

Uz "komp" i uz klimu, a bila sam u Splitu kod ujaka. :D--Vatrena ptica (razgovor) 21:32, 14. kolovoz 2008. (CEST)

Mislim da nije pristojno citirati sve komentare na neku temu na nečijoj stranici za razgovor, admini i patroleri ionako ispatroliraju promjene u Kafiću, a onaj koji prati promjene može lako uočiti neki komentar u Kafiću, na kraju, poklanjam ovaj veeeeliki smajli. --Vatrena ptica (razgovor) 21:37, 14. kolovoz 2008. (CEST)


Bitka za Vukovar

Ej Mostarac!:) Složio sam malo slobodnog vremena, pa sam preveo onaj 1 članka sa engleske wikipedije. Provjeri malo gramatiku i možda neka značenja jer članak na eng. wikipedii je prvenstveno rađen za ljude koji nemaju pojma o događajima pa možeš isti skopirat iz ovog sorce-a:)
r>

Posljedice bitke

Posljedice bitke se mogu podjelit na dvije najvažnije stvari: utjecajem pada grada na tekuću invaziju JNA na Hrvatsku i sudbinom preostalih nesrba u Vukovaru u trenutku pada grada.

Kraj bitke

Tromjesečna opsada je vezala uz grad neke od najboljih jedinica koje je JNA imala, uključujući i 2 tenkovske i 6 mehaniziranih brigada u širem području, značajan dio armijine tenkovske napadačke snage, što je sklonilo pritisak s ostalih bojišta u Hrvatskoj. Ova tromjesečna pauza, tijekom koje je JNA bila usredotočena na poražavanje samo jedne hrvatske pješačke brigade, je omogućila Hrvatskoj da završi mobilizaciju započetu u listopadu. Kao rezultat, kad je bitka za Vukovar počela, Hrvatska vojska je imala manje od 20 brigada, što je skočilo na 60 kada je bitka završila.

Zapovjednik Prve armije JNA, general Života Panić, je bio odlučan da izvede dugo odgađani nastavak JNA invazije Hrvatske nakon pada Vukovara. Nakon završetka bitke, premjestio je trupe prema Osijeku, sljedećem strateškom cilju JNA. Sam Vukovar je bio prepušten četnicima i srpskim paravojnim jedinicama. Međutim, Osijek je bio mnogo teža meta od Vukovara. Mnogo veći grad, 3 puta veći od Vukovara, bolje branjen, s boljim linijama komunikacije sa ostatkom Hrvatske od Vukovara, a sama JNA je oskudijevala vojnicima kao jednom od posljedica bitke za Vukovar. Nadalje, hrvatske snage su bile dosada bolje opremljene nego na početku ofenzive, zahvaljujući preuzimanju JNA naoružanja u bitkama za vojarne.

Veliko granatiranje Osijeka je bilo priređeno kao priprema za planirani napad, međutim u tom je trenutku intervenirao srpski predsjednik Slobodan Milošević. JNA je dosada zauzela većinu teritorija na kojima je bila prisutna srpska manjina te je Milošević imao premalo interesa u zauzimanju velikog grada s hrvatskom većinom, da se ni ne govori o Panićevim ciljevima svrgavanja legalno izabrane vlasti u Zagrebu i postavljanja Hrvatske pod vojnu okupaciju. Nadalje, rat je stvorio izvjesne političke teškoće u samoj Srbiji. Nakon što je Milošević prisilio vrh JNA da naredi Paniću prekid svih njegovih operacija, započeli su pregovori o primirju na terenu između predstavnika Hrvatske i Srbije pod pokraviteljstvom izaslanika UN-a Cyrusa Vancea. U siječnju 1992. godine, dogovoreno je primirje, privremeno prekidajući borbe u Hrvatskoj.[1]

Zarobljenici i ratni zločini

Sudbina zarobljenih u Vukovaru, i civila i vojnika, bila je nadasve strašna. Mnoge su masakrirali srpski četnici i paravojska, novinari koji su posjetili grad odmah nakon pada su prisustvoli ulicama pretrpanim truplima civila. Novinari BBC-a su snimili srpsku miliciju i četnike kako pjevaju:

Wikicitati »Slobodane, Slobodane, šalji nam salate, biće mesa, biće mesa, klaćemo Hrvate!«

[2]

Branitelji sjevernog džepa u Borovu Naselju se nisu mogli probiti iz obruča i izvući iz grada te ih je većina bila ubijena.[3] Ista je sudbina dočekala i mnoge branitelje samog Vukovara, iako su neki, uključujući i zapovjednike uspješno probili obruč i izvukli se na područja pod kontrolom hrvatskih vlasti. Od preživjelih nesrba većina ih je protjerana na slobodan teritorij, ali je oko 800 ljudi sposobnih za borbu (podjednako civila i zarobljenih vojnika) kao i drugih civila zatočena u srpskim zatvorima. Većina iz Vukovara je završila u zatvoru u Srijemskoj mitrovici. Iako su postupno gotovo svi zamjenjeni u razmjenama zarobljenika, neki su ubijeni tijekom brutalnog mučenja po zatvorima.

Hrvati iz Vukovarske bolnice (oko 260 ljudi plus medicinsko osoblje) je odvela JNA i srpska paravojska na obližnje polje u Ovčari i pogubila ih tamo (vidi Vukovarski pokolj). Tri časnika JNA , Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić su bili optuženi od Haaškog suda zbog višestrukih zločina protiv čovječanstva i kršenja ratnih konvencija.[4] Troje optuženika su bili ili uhvaćeni ili su se predali tijekom 2002. i 2003. godine te su suđeni od listopada 2005. godine. Mile Mrkšić osuđen je na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu, 27. rujna 2007. godine, na 20 godina za ubojstva i mučenja, Šljivančanin na petogodišnji zatvor radi mučenja, ali je oslobođen optužbi za genocid i istrebljenje nesrba, a Radić je bio oslobođen.[5] Slavko Dokmanović je bio isto optužen i uhićen zbog svoje uloge u masakrima, ali je počinio samoubojstvo 1998. godine, 2 dana prije svoje presude.

Vođa četničke paravojske Vojislav Šešelj je optužen za niz zločina uključujući i one povezane sa smaknučima zatočenika iz vukovarske ratne bolnice, u kojem su njegovi "Beli Orlovi" bili upleteni[6]. Hrvatska je također sudila većem broju Srba za ratne zločine u Vukovaru, iako je većina optuženika umrla prirodnom smrću prije nego što su procesirani ili im se sudilo u odsustvu[7] i u prosincu 2005. godine, srpski sud je optužio četrnaest bivših pripadnika četničkih paramilitarnih postrojbi za njihovo sudjelovanju u bolničkom masakru[8].

Iako za početne napade na Vukovar nisu podignute optužnice na sudu u Haagu, optužnica MIloševiću je teretila istog za sveukupnu JNA/srpsku ofenzivu u Hrvatskoj, uključujući i borbe u istočnoj Slavoniji , kao "zajednički zločinački pothvat" u svrhu uklanjanja nesrpske populacije na područjima pod srpskom kontrolom u Hrvatskoj. Slobodan Milošević je također bio optužen za pogubljenja, protjerivanja i uništetnja imovine u Vukovaru, kao i sudioništvo u masakru na Ovčari.[9]

Zločini nakon pada vukovarske bolnice su tema većeg međunarodnog filma, koji se trenutno snima[10]. Dana 3. kolovoza 2007. godine, hrvatski mediji su izvjestili da je nominirana za Oscar Toni Collette, preodređena da glumi ulogu dr. Vesna Bosanac u nadolazećem filmu. Do današnjeg dana, dr. Vesna Bosanac je ostala rukovoditelj vukovarske bolnice[11].

Milorad Pejić je uhićen nedavno (2008.), u posjetu Beogradu i optužen je za sudjelovanje u smrti više od 200 ljudi u Hrvatskoj 1991. godine. Uhićen je po Interpolovoj tjeralici na beogradskom aerodromu 19. ožujka 2008. godine. Srpske vlasti su izjavile da su započele istragu oko Pejićevog navodnog učestvovanja u ubojstvima iz 2003. godine, ali da ga nisu mogle uhititi kako je isti živio u Velikoj Britaniji.

Srpski sudovi su kasnije osudili 14 bivših milicajaca na zatvorske kazne do 20 godina zbog umorstava najmanje 200 ratnih zarobljenika prilikom ulaska u vukovarsku bolnicu. Ponovno suđenje je naređeno od srpskog Vrhovnog suda radi navodnih neregularnosti u procesu.

Okupacija Vukovarske Ade

Iako je Vukovar vraćen Hrvatskoj početkom 1998. godine, Vukovarska ada, hrvatski otok na Dunavu, još je uvijek pod kontrolom snaga Republike Srbije. Unatoč odlukama Badinterove komisije iz 1991. godine, Srbija odbija vratiti otoke sa obješnjenjem da su bliži srpskoj strani rijeke pa su po tome srpski.[12]. Vojna okupacija otoka je završila tek nedavno nakon incidenta u kojem je srpska vojska otvorila vatru i uhitila gradonačelnika Vukovara Vladimir Štengel s 19 drugih hrvatskih civila i 8 djece koji su bili u posjetu Zvezdanu Kisiću, gradonačelniku srpskog grada Bačke Palanke[13]. Ovaj hrvatski otok, kao i drugi okupirani otok, Šarengradska ada, sada je pod kontrolom srpske policije.

Žrtve

Hrvatske

Do kraja 1991. godine, po službenim podaci izdanim u Hrvatskoj 3.210 Hrvata je ubijeno, a 17.393 ih je ozlijeđeno tijekom sukoba. Većina ozljeda je posljedica opsade VukovaraPogreška u citiranju: nedostaje zatvarajući </ref> za <ref> oznaku.

Jedine izričite brojke o srpskim gubitcima u opsadi Vukovara izdane sa njihove strane (izdano od Miroslava Lazanskog, neslužbenog glasnogovornika JNA i javno poznatog vojnog komentatora iz Beograda) su bile 1.103 vojnika i dobrovoljaca ubijeno, 2.500 ranjeno, 110 tenkova i transportnih vozila uništeno i 2 aviona oborena, dok je još jedan pao zbog kvara.

Godine 1997., Anton Tus je procijenio neprijateljske gubitke na oko 10.000 mrtvih, 600 vozila i 23 aviona[14] (moderni srpski izvori, međutim govore o samo oko 6,000 Srpskih državljana ubijenih tijekom 4 godine rata, uključujući i neke civile). Tijekom tog perioda, po Tusu, Hrvatska je izgubila samo oko 1.850 branitelja (od toga datuma, general je na više procijenio hrvatske gubitke).

--Čeha (razgovor) 01:22, 15. kolovoz 2008. (CEST)

Čeha, ja sam wikipedizirao i taj dio članka što si ti preveo i sada je spreman da se ubaci u članak Bitka za Vukovar. --Mostarac (razgovor) 14:45, 15. kolovoz 2008. (CEST)

Da, sad lijepo zgleda:) Budem, nema frke Pošaljem ti još danas. --Čeha (razgovor) 15:33, 15. kolovoz 2008. (CEST)

Posljedice u međunarodnim odnosima

Međunarodna reakcija

Za vrijeme opsade, međunarodna zajednica je bezuspješno prekinuti borbe. Pregovarači Europske zajednice su neprekidno pokušavali dogovoriti primirja, no njih nijedan strana nije poštivala. Neka su prekinuta unutar par sati. Do rujna su neke članice EZa već pozivale na vojnu intervenciju snaga Zapadnoeuropske unije, ali je to blokirano vetom od strane Ujedinjeno kraljevstva. Umjesto toga mirovna konferencija je sazvana u Haagu, Nizozemska pod predsjedavanjem Peter Carington, lorda Carnigtona.

Istovremeni napori su poduzeti i sa strane Ujedinjenih naroda koji su nametnuli embargo na oružje svim republikama bivše Jugoslavije u rujnu 1991[15] Međutim, niti napori UNa niti EZa nisu uspjeli postići puno više od davanja praznih izjava u kojima se traže zaustavljanje borbi od učesnika. UN embargo na oružje je i prilično naštetio Hrvatskoj (dakle žrtvi) jer je usporio njeno naoružavanje, za vrijeme dok ju je napadala jedna od vodećih vojsci u Europi. Najbliža izjava kojom se zapravo osuđuje jedna od 2 sukobljene strane je bila ona od strane EZa 12 Studenog 1991, u kojem se osuđuje povećanje broja napada od strane JNA i srpskih paravojnih snaga na hrvatske gradove.

Što se tiče međunarodnog praćenja bitke, malo je sumnje da su Srbi ispali zlikovci u ovoj bitci. Nije bilo međunarodnih medija u samom gradu (za razliku od opsada Sarajeva ili |Dubrovnika) i prilično malo materijala o borbama za Vukovar se emitiralo u inozemstvu. Zapadni mediji su bili usredotočeni sa istovremenom bitkom za Dubrovnik. Britanski novinar Misha Glenny, koji je izvještavao iza obaju linija bojišnica je izjavio da su JNA i posebno srpske četničke paravojske bile izrazito neprijateljske prema stranim medijima, u izrazitoj opreci s otvorenim Hrvatima, koji su iskorištavali svaku priliku da prikažu zbivanja u vidu borbe za slobodu protiv višestruko jačeg neprijatelja.[16]

Hrvatska reakcija

Reakcije na bitku u Hrvatskoj i Srbiji (i Crnoj Gori) su se znatno razlikovale. Hrvati su vidjeli bitku za Vukovar kao borbu na život i smrt za preživljavanje svoje države i nacije, koju su uspoređivali sa sovjetskom bitkom za Staljingrad. Posljedice bitke su bile obilježene proturječjem oko nedostatka odlučnosti hrvatskih vlasti sa samom bitkom. Dva polu pokušaja za razbijanja opsade su bila poduzeta u listopadu i studenom, ali nisu uspjela da znatnije pomaknu crte bojišnica. Dedaković i Borković su obadvojica preživjeli bitku i javno govorili protiv vladinih akcija. U očitom pokušaju da ih se ušutka, obadvojica su bili nakratko pritvoreni od hrvatske policija.

Sa strogo vojne strane, međutim, malo se moglo dobiti hrvatskom protuofenzivom. Bitka za Vukovar je slomila JNA ofenzivu. Sam grad je bio strateški potrošan i u svakom slučaju, vjerojatno neobranjiv. Bio je skoro u potpunom okruženju naselja koja su Srbi kontrolirali, te naslonjen na samu Srbiju, otkud je također bio bombardiran i napadan. Iako je Hrvatska vlada nedvojbeno pretrpjela štetu padom Vukovara, sa strateške strane odgađanja i šteta naneseni JNA su više nego nadoknadili pad grada. [1]

Srpska reakcija

Velik broj žrtava u bitci je uzrokovao ozbiljno javno neslaganje u Srbiji i Crnoj Gori, tako da su desetci tisuća regruta koji su trebali biti mobilizirani krenuli u skrivanje ili otišli iz zemlje. Skoro je izbila pobuna u nekim jedinicama rezervista i masovni prosvjedi protiv rata su bili organizirani u srpskim gradovima Valjevu, Čačku i Kragujevcu. U poznatom incidentu vozač tenka Vladimir Zivković je odvezao od bojišnice u Vukovaru do zgrade federalnog parlamenta u Beogradu. Dosta Srba se jednostavno nije identificiralo sa idealima hrvatskih Srba i nisu bili spremni dau Vukovaru žrtvuju svoje živote i živote svoje djece.[17] Iako su većina žrtava koji su sudjelovali u JNA bili Srbi, sama Srbija nikada formalni nije bila u ratu s Hrvatskom.

U znaku javne neomiljenosti borbi, napori JNA da unovači nove trupe za daljnje pohode na Hrvatsku su neslavno propali. Samo 13% sposobnih za vojnu obvezu su se zbilja pojavili na novačenju, a do kraja 1991 6 000 procesa protiv dezertera su bili vođeni na samo beogradskim vojnim sudovima.[18] Neuspjeh mobilizacije je značio otkazivanje planirane JNA ofenzive u Hrvatsku radi jednostavnog nedostatka ljudstva. Međutim, unatoč ovom pobačaju, gradske vlasti Novog Sada, u čijem je gradskom vijeću većinu imala Radikalna stranka, su odlučile 2007 da preimenuju par ulica imenima ljudi koji su sudjelovali u napadu na Vukovar. Vijećnici opozicije su napustili sjednicu u znak protesta, međutim vijeće je unatoč tomu odlučilo podržati preimenovanja. [19].

Druge reakcije u zemljama bivše Jugoslavije

U Bosni i Hercegovini, odakle je velik broj JNA vojnika bio mobiliziran, predsjednik Alija Izetbegović je apelirao na građane da se odupru mobilizaciji jer "to nije naš rat". Međutim, za to vrijeme JNA je već razorila neka hrvatska sela u BiH uz hrvatsku granicu (Ravno, Uništa), te je sa teritorija BiH napadala samu Hrvatsku. Iz tih razloga se vodstvu BiH (pogotovo bošnjačkim članovima) zamjera nedostatak otvorene potpore Hrvatskoj jer je de facto rat započeo i na bosanskohercegovačkom teritoriju na kojem su gorjela hrvatska sela.


JNA mobilizirani vojnici iz Republike Makedonije su sudjelovali u bitci, ali očito bez puno entuzijazma. Makedonija je objavila svoju neovisnost od SFRJ tijekom bitke (on 08.09.1991.), dok su mnogi rezervisti iz Makedonije bili još uvijek u JNA pod zapovjedništvom oficira, od kojih su većina bili Srbi. 2005, vođa glavnog sožera makedonskih vojnih snaga Miroslav Stojanovski je bio upleten u mešunarodni skandal radi navodnih ratnih zločena počinjnih u Vukovaru.[20]

Voila:D --Čeha (razgovor) 16:49, 15. kolovoz 2008. (CEST) Ej Mostarac:) Preveo sam ti ovo, vidi gore. Dio Donjeg Žabara uz granicu s Orašjem ti je prije bio dio hrv većinskih mjesnih zajednica, a i ako bi to vratili ostao bi im koridor. Za Pelagićevo se bojim da imaš pravo (iako im se ipak koridor prekida kod Brčkog). Mislio sam napraviti kartu sada (da se vide neki etnički odnosi i slično:), ali ako imaš ti već nešto gotovo, postavi :) --Čeha (razgovor) 20:05, 15. kolovoz 2008. (CEST)

No frks. Da se nije osnovao Distrikt Brčko Hrvati bi dole dobili općinu Ravne-Brčko, to ti je onaj zapadni dio Brčkog što je de facto bilo spremno za uspostavu, ali čekalo se rješenje arbitraže. Također ti se spremala općina na istoku od Brčkog (Donje Ravne). Riječ ti je o kompaktnim nizovima hrv naselja koji su manje-više (kroz Ravne-Brčko je probijen srpski koridor) obranjena i bila pod vlašću HVOa u trenuku potpisivanja Daytona. Mislim da bi se ona bez većih problema mogla uključiti u hrv entitet kao enklava (barem djelomično). Jedini razlog zašto nisu proglašene hrv općine je bila ova arbitraža, a ako se dijeli distrikt i srbima ostavlja koridor nema nikakvog razloga da te 2 hrvatske općine pripadnu muslimanima, zar ne?:) --Čeha (razgovor) 20:21, 15. kolovoz 2008. (CEST)

Zaštićene stranice

Mostarac, administratori prilikom zaštite stranica na neograničeno vrijeme dodaju odgovarajuću kategoriju i stranice se ne zaštićuju bez razloga. Lijep pozdrav --Roberta F. 04:18, 15. kolovoz 2008. (CEST)


Bitka za Vukovar

Bog!

Rado bih surađivao , no ne poznam dovoljno tematiku ni literaturu --Anto (razgovor) 09:24, 15. kolovoz 2008. (CEST)

Bok Mostarac, jel ovo kakva greška ili? jer ne bi trebali uklanjati razgovore --Dalibor Bosits © 14:26, 15. kolovoz 2008. (CEST)

Upute za arhiviranje su ovdje.--Vatrena ptica (razgovor) 14:32, 15. kolovoz 2008. (CEST)

Kako misliš ne može stat? stranica uopće nije velika --Dalibor Bosits © 14:38, 15. kolovoz 2008. (CEST)
možeš mi pokazat gdje je taj tekst kojeg treba ubacit pa da ja probam?--Dalibor Bosits © 14:42, 15. kolovoz 2008. (CEST)

Ako ne vidiš dio teksta, problem je u serverima, jer se oni znaju (rijetko) poremetiti, pa se izgubi količina teksta.--Vatrena ptica (razgovor) 14:49, 15. kolovoz 2008. (CEST)

Pa tako-nekako! Zanima me vidite li vi, Dalibore i Marija, sada podpodnaslov Srpske u podnaslovu Žrtve?! --Mostarac (razgovor) 14:52, 15. kolovoz 2008. (CEST)

Ja ne vidim taj popodnaslov, problem je najvjerojatnije u samim serverima Wikipedije, ali to je rijetkost.--Vatrena ptica (razgovor) 14:56, 15. kolovoz 2008. (CEST)

Vjerojatno je to bilo i zato što se veće stranice (one s približno 32 kilobajta ili više) teže održavaju i zbog hardverskih razloga.--Vatrena ptica (razgovor) 15:02, 15. kolovoz 2008. (CEST)

15 minuta

Upozorenje: Ovaj je predložak zastario. Odsad upotrebljavajte NS-predloške. (Predložak:Blokirani ste)

Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 15 minuta!

Razlog je: zaboravljeno "prikaži kako će izgledati"


Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 18:48, 15. kolovoz 2008. (CEST)

Treći entitet

Ej mostarac:)
Evo sastavio sam jednu kartu koja će ti pomoći oko prijedloga granica. Datoteka:Territorial changes in BiHCroats after Dayton.gif
Karta ti je kombinacija stanja nakon Daytona [[34]] i područja naseljena većinom Hrvatima [[35]]. Zeleno su područja iz kojih se HVO povukao i prepustio ih Bošnjacima. Nisam prikazao objedinjavanja prijeratnih općina (npr. pripajanje Novog Šehera Maglaju ili Doljana Jablanici).
Zamjena teritorija sa Srbima prikazuje 3 općine (Glamoć, Drvar i Grahovo), s time da sam izdvojio hrv selo Uništa koje je tako i tako na hrv strani Dinare, a u Posavini označio već. hrvatska naselja - teritorij za koridor + neke srpske enklave. Također sam označio i par posavskih sela koja je kontrolirala ABiH(zelenkastoplava). Prilikom razgraničavanja s Bošnjacima u središnjoj bosni sama linija bojišnice nije dovoljna za direktne linije entiteta(pogledaj samo koliko plavog, hrv sela ostaje izvan entitete). Treba probati dobiti od toga što se da. Također, nema razloga za darivanje Bošnjacima nekih isključivo hrvatskih naselja u većinski hrvatskim općinama (tipa Kreševo) ili onih sela koja povezuju Kiseljak sa Busovačom. Također u Novom Travniku je hrv većina, a po fronti se držalo samo 7% općine. Ako će se pregovarati s muslićima za granice ne smijemo uletjeti sa najlošijom mogućom varijantom, što je mislim bila vječna pogreška svih hrv. pregovarača (prevelika popustljivost u pregovorima).
Što se muslića tiče, minimum je da dobijemo pola Mostara, zapadnu polovicu Jablanice (Doljani), južnu polovicu Uskoplja, Kreševo, veći dio Kiseljaka, Busovače, Viteza i Jajca te Kreševo i Dobretiće, Novu Bilu sa što povoljnijom granicom kod Travnika, istočnu Fojnicu sa što povoljnijom granicom. Žepče sa Novim Šeherom, Novi Travnik sa što povoljnijom granicom na zapadu itd. Ne znam kakvo je stanje s sjevernim Konjicom (Kostajnica, Klis, Neretvica) i Kraljevom Sutjeskom. Što više to bolje! --Čeha (razgovor) 23:13, 15. kolovoz 2008. (CEST)

Ma, prijatelju, slažem se potpuno s tobom, bolje ikakav entitet, nego nikav. Ovo što se dole radi je sustavno razvlaščivanje Hrvata i to se tako ne može nastaviti. Imaš pravo, ja sam iz Zg-a, pa ne znam baš točno što se dole događa, ali me zanima i nastojim pratiti vijesti. I istina je nije bitno da baš svako selo uđe u hrv. federalnu jedinicu, kad će postojati institucije koje će štiti njihov opstanak, ali što ih više uđe to bolje. U svakom slučaju, evo ti još par podataka oko pograničnih sela.

  • Nakon Daytona su se HVO i HV povukli sa zelenih djelova karte [[36]](ono kod Bihaća i Petrovca, Donjeg Vakufa i sjeverno od Travnika). Valjda to nisu učinili bezveze, nego se nešto očekivalo za to (to je teritorij oko 1% BiH).
  • Prilikom objedinjavanja općina Hrvati su bili većina u Kiseljaku, Kreševu, Busovači, Vitezu, N. Travniku, Mostaru i Jajcu, dok su već. muslimanske općine ušli hrv dijelovi kod Uskoplja, Fojnice, Maglaja (Novi Šeher), Jablanice, Travnika (Nova Bila), Vareša (Daštansko), Konjica (bilo je jedno selo koje je ostalo pod kontrolom HVOa, zaboravih mu ime). Dakle da se općine ne djele, hrv. entitet bi imao veću površinu nego podjelom. Ali onda ne bi bila uključena neka znatna hrv. naselja u njega.
  • Sjeverni Konjic bi nam dobro došao za povezivanje sa središnjom Bosnom, ali tu imaš pravo, po zadnjim izborima, hrv. stranke su bile jedino značajnije zastupljenje u Kostajnici (to je ono malo selo u kojem je bio masakar hrvatskih povratnika za jedan Božić), a mislim i da to malo ljudi što se vratilo da su većina starci.
  • Kada su sklapani washingtonski sporazumi bilo je dogovoreno da će se travnička općina urediti kao i mostarska, podjeliti na podopćine (Travnik je središte druge mješovite županije), ali na kraju od toga nije bilo ništa. Također prilikom ugovaranja Owen-Stoltenbergovog mirovnog plana je rečeno da će se točna granica između hrv. i musl. republike u Lašvi odrediti naknadno arbitražom tako da hrv. republici pripadne što više hrvatskih sela na području općine Travnik uz minimalno narušavanje muslićkih komunikacija. Bilo bi super kada bi barem Guča gora sa samostanom pripala hrv. entitetu (mislim da su se za vrijeme rata tamo naselili mudžahedini).
  • Prilikom novih crtanja općinskih granica Žepča, Novi Šeher i hrv sela oko njega su vraćena općini Maglaj, dok su u općinu Žepče vraćena muslimanska sela oko Željeznog polja. Ako se ista izdvajaju iz Žepča, bilo bi normalno da se Novi Šeher vrati u njegov sastav (iako ne znam da li je trenutno ostalo hrvata u njemu, znam da je prije bilo par kontroverza sa školstvom i da su razredi bili mješani, samo sam već zaboravio u kojem razdoblju se to događalo.
  • Veza između Kiseljaka i Busovače je prilično bitna iako je bila presječena u ratu.
  • Mislim da u južnom Kreševu ni sada tamo nema muslića, a hrv općina prije rata bila (i ostala) tako da se tu ne bi isplatila nikakva promjena općinskih granica.
  • Što se onog puštanja teritorija poslije Daytona tiče, mislim da se to radilo poglavito radi N. Travnika, a s obzirom da se i mijenja hrv. postotak na manje nakon što se razmjenimo sa Srbima, vjerojatno bi mogli i nažicati par sela uz granicu (N.Travnik, Mostar), pogotovo na područjima općina sa hrv većinom.
  • Daštansko je vjerojatno premalo i iz njega se ne bi isplatila raditi općina (u Vareš su se manje više sjatili muslići, a ono Hrvata što se vratilo su manje više stari ljudi). Iznimka bi bila kada bi nam muslići vratili još par naselja (u Varešu Hrvati čine oko 30 % stanovništva, ali mislim da su to manje više starci).
  • A i sljedeći općinski izbori će biti prilično bitni (to su ovo godišnji) tu će se vidjeti snaga u svakoj općini i koliko se zapravo može očekivati od nekih stvari. [37], [38]

Uglavnom, u redu je linija bojišnice, samo bi ju bilo super podebljati sa par prijeratnih hrv sela (gdje se to može). Tu je karta:) Male razlike sve u svemu. Izmjenio sam i liniju općina kod Glamoća i Grahova, podebljao Livno i spojio Uništa. Par sela sve skupa, a ovako sve na nešto i sliči. Bilo bi super da je ostavljena i poveznica Jajce-Kupres, ili da se ista može dobiti od Srba, ali bolje i išta nego ništa. Datoteka:Third BiH eninty .gif --Čeha (razgovor) 05:00, 16. kolovoz 2008. (CEST)

Super složeno Mostarac:)
Sviđa mi se tvoja karta, međutim te moram upozoriti na par grešaka.

  • Stanje bojišnica je točno, međutim ovaj koridor između Kupresa i Jajca zapravo nije pravi koridor. To ti je ostatak šireg područja (kako je HVO došao do Banjaluke, a potom se povukao, ostalo je par nepovezanih zaseoka pod našom kontorlom). Brdsko područje, nema ceste (što ne znači da je ne bi moglo biti:) Zapravo bi na tom području bilo super kada bi se moglo pomaknuti srpske snake par kilometara na zapad, pa da to postane pravi koridor, a ne ficlek (s obzirom da smo mi njima dali više teritorija i pravi koridor kroz posavinu mislim da bi to trebalo biti moguće).
  • Kod Novog Travnika su muslići kontrolirali dio grada. Ja sam naravno za to da im se ništa ne da >:) ali ako želiš imati točnu liniju bojišnica na karti, to moraš označiti (ili spomenuti nekako u tekstu).


U principu mislim da bi ovo bile idelane granice trećeg entiteta(za nas). Datoteka:3 entitet.GIF Nažalost gradovi Bugojno, Travnik, Vareš, Kakanj, Konjic, Jablanica i dio Mostara ostaju izvan entiteta (kao što si rekao to je realnost), ali sitnim modifikacijama granice bilo u cilju očuvanja teritorijanog postotka ili uključivanja što više prijeratnih hrv. sela i naslja je dobar dio istih dobro povezan. Dakle između Jajca i Kupresa je pravi koridor, a drugi postoji i između Fojnice i Prozora (HVO je nadzirao ulaz u grad u trenutku w. sporazuma, a ako će se raditi neka cesta može proći tuda, ako već ne dobijemo taj gradić). Također postoji veza Busovača - Kiseljak. Postoji načelo eksteritorijalnosti (i 5 hrv enklava koje nisu spojene s ničim; Žepče, Usora, Daštansko i 2 kod Brčkog), ali ovo jamči dugotrajnost entiteta/federalne jedinice bez obzira na sve. Također, muslići imaju povezan Konjic sa Sarajevom tako da nismo nigdje njih zakunuli... --Čeha (razgovor) 00:44, 17. kolovoz 2008. (CEST)
Ej Mostarac:)
Evo smanjio sam područje 3eg entiteta na područjima Stoca, Ravnog i Mostara. Imaš pravo, tamo je ili pusto ili su naseljeni Srbi(na područjima Ravnog i Stoca). Inače za te promjene:

  • Stvar sa onim džepom na jugu općine Ravno je prilično zanimljiva priča entiteska granica je tamo bila par kilometara južnije, ali je kasnije jednom arbitražom promjenjena). Koliko se sjećam to je bilo povezano sa otvaranjem granice sa Hrvatskom (mislim to je par sela, prije rata većinom naseljena Srbima, ali ista je HVO osvojio u operaciji Južni Potez i Daytonom su ušla u teritorij Federacije BiH). Moći visokog predstavnika... Mislim da je to i bilo povezano s drugom arbitražom u kojoj su muslimani dobili par spornih zgrada u Sarajevu (točna granica je naknadno određivana) pa su da postotci ostanu isti to prelomili preko hrvatskih leđa.
  • Ovo kod Stolca ti je župa Sv.Križa i još jedno mjesto. Istočno od Ravna je bila stara granica općine i tu je bila hrvatska većina do rata.

Ma poanta je bila da se proba koliko toliko održati sadašnji postotak teritorija u svim tim zamjenama, ali imaš pravo dovoljno će biti teško nagovoriti Srbe da zamjene 4 posavska grada za 3 zapadno bosanska (i probijanje koridora), da bi se dobilo još nešto. Također na karti je malo izmjenjena granica Jajca, obuhvaćeni su djelovi općine Jezero i Mrkonjić grad, ali to je prilično malen teritorij cca 20km2 tako da mislim da bi to u izmjenama mogli dobiti (malo pomicanje linije od grada, u principu 2 prijeratna hrv sela).

  • Kod Mostara sam izmjenio granicu, izravnao grbu i smanjio teritorij istočno i južno od Potoka. Smanjio sam i teritorij kod B. Polja, ma gledao [[39]] za granice fronta, a tu je greška, vjerojatno radi micanja fronta se pomakla linija. Ispravio:)

U svakom slučaju članak je super, a bit će još bolje kada bilo što od ovih prijedloga uspijemo dobiti
Pozdrav, --Čeha (razgovor) 03:14, 18. kolovoz 2008. (CEST)
Ej:) Vidio Sombrerove komentare, nažalost imaš pravo, to jesu sve spekulacije (pogotovo ova karta koju sam ja radio). Zamjena teritorija sa Srbima je više puta spominjana u medijima, ali nikad nisu označene točne granice u Posavini(barem od političara, novinari su crtali svašta [40] ). Prilikom razgraničavanja sa Bošnjacima su često spominjane linije bojišta kao vjerojatna linija, tj. da svatko iznese iz Federacije teritorije koje je kontrolirao na dan potpisivanja Daytonskog sporazuma [41]. Spominjane su i druge opcije (tipa granice većinskih općina, modifikacije oko nekih prijeratnih naselja itd) ali to je spekulativnog tipa.
Sveskupa šteta. Možda će se moći iskoristiti u nekom drugom kontekstu... Pozdrav,

  --Čeha (razgovor) 15:46, 18. kolovoz 2008. (CEST)


Da, pa gle prije ovog poturice (neću psovat>:) što su nam ga muslići izabrali hrvatski član u predsjedništvu je bio Ivo Miro Jović, bivši pripadnik UDBE (ima na netu neka njegova izjava u kojojoj lik priča kako je zadovoljan svojim radnim iskustvom u UDBI ??). Croatia Libertas je super organizacija, oni su skupljali (možda još uvijek skupljaju, ne znam više) potpise za uspostavu hrv. entiteta u bih. Na kraju ispalo da je te liste osim Hrvata, potpisalo i dosta Srba (razumljivi razlozi), ali i dosta Bošnjaka (valjda ima i među njima noramalnih ljudi ili valjda žele imati samo svoj entitet).
A Hrvatske stranke u BiH su velika žalost. A s druge strane, BiH je međunarodni protektorat, pa i svakakvi međunarodni kriminalci (tipa Ashdown, profes. vojnik/špijun/ubojica i agent njezinog kraljevskog veličanstva u sjevernoj Irskoj) imaju ovlasti izabrati "poslušnike" (jer to većina stranaka i je) kakve im pašu. S time da se mora izaći u izbore, nemoj zaboraviti Jajce u kojem su muslimani na prošlim općinskim izborima preuzeli vlast(Hrvati nisu glasali u dovoljnom broju) pa su počeli preuređivati mjesta gdje su bile stare crkve u multimedijske muzeje??
A svi hrvatski prijedlozi dosad (od političara) su nikavi, pa se ne žele zamjeriti srbima, pa ne žele muslimanima, a korumpirani do bola. I prijedlozi o 3entitetu redovito kruže oko izbora. Kriva je i Hrvatska, koja je jamčioc Daytonskog sporazuma, a on je prekršen, ministri u vladi nisu pola-pola,već ima 8 Bošnjaka, 3 Srbina (koje su Bošnjaci izabrali) i 5 Hrvata.
Treba se def. nešto napraviti.

  --Čeha (razgovor) 16:57, 18. kolovoz 2008. (CEST)

Točka tu, pa tamo, pa opet...

--Roberta F. 01:31, 16. kolovoz 2008. (CEST)

Molimo vas da upotrebljavate tipku Prikaži kako će izgledati! Vašim učestalim snimanjem promjena na istom članku nepotrebno se zatrpavaju nedavne promjene, čime otežavate rad suradnika koji pregledavaju nedavne promjene . Suradnici koji ignoriraju ovu uputu budu nakratko blokirani! Hvala na razumijevanju.--Roberta F. 01:36, 16. kolovoz 2008. (CEST)


Bosanskohercegovački Hrvati nakon Daytonskog sporazuma

U Bosanskohercegovački Hrvati nakon Daytonskog sporazuma, poglavlje Sadašnje stanje ima 2 slike sa blago receno predugim opisom.

Drugo, ne mozes pisati

Wikicitati »Prema mnogima, hrvatski političari u Bosni i Hercegovini u razgovore o novom ustroju Bosne i Hercegovine, bi trebali ući sa ovim prijedlogom."«

Sto to znaci? Tko su ti mnogi? Pises li ti ovdje neko svoje misljenje? Imas li izvor za nesto takvo?

Do kad mislis da ce ti se morati objasnjavati najosnovnije stavri u vezi wikipedije? Jesi li napokon nasao vremena da proucis pravila ili si previse zaokpuljen svojom "misijom"?

--Pancho W. Villa (razgovor) 10:36, 18. kolovoz 2008. (CEST)

"Nije im mjesto". A tko ih je stavio u clanak? Nisam valjda ja? A nije ni Ceha. --Pancho W. Villa (razgovor) 11:11, 18. kolovoz 2008. (CEST)

Bitka za Vukovar

Rado ću pomoć, ali san zauzet na sto strana, tako da je pitanje koliko ću ja uopće dospit pridonit. Kako di probije voda, stalno zovedu mene, daj pomozi, "molia bih te za pomoć", potriba nan je od tebe, pa nike teme na kojiman san mislia radit mi stojidu miseciman zapušćene. Kubura (razgovor) 15:09, 18. kolovoz 2008. (CEST)

Slika

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.

Slika/e će biti obrisana/e ako se do 01. rujna 2008. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

--MayaSimFan 16:27, 18. kolovoz 2008. (CEST)


Izvor se navodi ovako, a ne ovako. Slika je najkasnije iz 1915., malo mi je teško povjerovati da su ljudi tada previše brinuli za autorska prava. A možda se ovaj gimn1gradacac vremeplovom vratio na početak 20. stoljeća i uslikao čovjeka... --MayaSimFan 16:27, 18. kolovoz 2008. (CEST)

Ne uklanjajte sami ovaj predložak. Sad je super, nema ni izvora, ni pravog autora. --MayaSimFan 16:40, 18. kolovoz 2008. (CEST)

Nagrada

Mostarče, hvala na nagradi!--Uskboy 23:24, 18. kolovoz 2008. (CEST)

Za Tebe :))))

Marin Bukmir - šlusaj pjesmu! :))) --Žabac (razgovor) 23:48, 18. kolovoz 2008. (CEST)

Fotografije

Mostarac, pregledala sam dio tih fotografija i njihov je status nejasan, a polazimo od toga, ako na nekim internetskim stranicama ne pronalazimo uvjete uporabe, onda su te stranice i materijal na njima zaštićeni autorskim pravom. Bez poznatih licencija i jasnih uvjeta uporabe, stranice kao takve nisu pogodne za prenošenje sadržaja na Wikipediju. To što se te fotografije pojavljuju i na drugim internetskim stranicama nije opravdanje za Wikipediju na kojoj imamo jasna pravila i moramo na svaki mogući način spriječiti kršenje autorskih prava. Svako dopuštenje treba biti u pisanom obliku sa svim potrebnim podacima, kako bi se moglo jednostavno provjeriti njegova vjerodostojnost. Predložak {{Slobodna upotreba}} je svakako neprihvatljiv jer ne znamo autora, nositelja autorskih prava i njihovih uvjeta. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 00:56, 19. kolovoz 2008. (CEST)

  1. a b Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor CIA
  2. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor Tanner
  3. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor Tus
  4. ICTY, Mrkšić et al Third Consolidated Amended Indictment, 15 Studeni 2004
  5. dvojica osuđenih za zločine u Hrvatskoj, BBC News, 27 September 2007, accessed 28 September 2007
  6. ICTY, Vojislav Šešelj Modified Amended Indictment, 15 July 2005
  7. "zaustavljeno suđenje za ratne zločine u Vukovaru", BBC News Online, 1 lipanj 2004
  8. "Srbi osuđeni za zločine u Vukovaru", BBC News Online, 12 listopad 2005
  9. ICTY, "Milošević: Hrvatska: Druga točka optužbe", 28 July 2004
  10. Vukovarsko trojstvo - Veliki film
  11. Toni Collette glumit će dr. Bosanac? - Jutarnji.hr
  12. Graničari nisu znali za izlet
  13. http://www.hsp1861.hr/vijesti2/020729tp.htm Pripadnici Jugovojske uz pucnje uhitili pa pustili Vladimira Štengla, Nikolu Šafera i još 26-ero ljudi]
  14. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor mediafilter
  15. Rezolucija UNa713 .
  16. Glenny, M. Smrt Jugoslavije. Penguin, 1994.
  17. Stevanović, V. Milošević: Narodni tiranin, p. 70
  18. Collin, M. 2 April 2001. Srbija zove: Rock 'n' Roll Radio i beogradski underground otpor (engleski). Serpent's Tail. ISBN 1852426829 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć), p. 48
  19. Ulice imenovane po vukovarskim komandantima (HTML). b92. 4. travnja 2007. Pristupljeno 30. rujna 2007.
  20. "Army chief faces Vukovar inquiry", BBC News Online, 25 November 2005