Razgovor sa suradnikom:Maestro Ivanković/Arhiv 1

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ova je stranica arhiv.
Molimo Vas, ne mijenjajte je!


WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Maestro Ivanković, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

 • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
 • Wikiusvajanje − pronađite mentora koji će vam pomoći u snalaženju na Wikipediji
 • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
 • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! --MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 12:03, 7. siječnja 2012. (CET)

Kako se potpisujemo[uredi]

Potpis.gif
Potpis vector 2010.png
Information.svg Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. Hvala na razumijevanju.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 12:03, 7. siječnja 2012. (CET)

Razdvojba[uredi]

 • Razdvojba se radi onda kada imamo isti naćin različitih značenja; može ih biti neograničen broj.
 • Otvaramo stranicu pod tim imenom.
 • Kada otvorimo uneseš riječ razdvojba u vitičastu {{}} zagradu.
 • Ispod redamo naslove a pomoć si možemo natuknicama

kao primjer pogledaj ovdje

Nadam se da sam pomogao. --Zeljko (razgovor) 12:17, 7. siječnja 2012. (CET)

Zahvaljujem dragim suradnicima MaGa i Zeljko za upute i pomoc. Srdacan pozdrav, Baltazar 13:56, 7. siječnja 2012. (CET)

Prikaži[uredi]

[1] Pokušaj se poslužiti tipkom "prikaži kako že izgledati" koja se nalazi ispod uređivačkog okvira. Kubura (razgovor) 01:13, 8. siječnja 2012. (CET)

Potpis[uredi]

[2] Ako se potpisuješ, onda se potpiši kao Maestro Ivanković. Ako želiš da ti u potpisu bude "Baltazar", onda neka ti poveznica vodi na Maestro Ivanković. Kubura (razgovor) 03:02, 12. siječnja 2012. (CET)

Bok Maestro! Što se tiče tvog članka Nasilje nad Lukrecijom (svaka čast) zar nije službeno naziv Silovanje Lukrecije? --Amellonn razgovor 20:22, 16. siječnja 2012. (CET)

Bok Amellone, hvala za kompliment! U pravu si: točan, odnosno doslovni prijevod engleskog naslova doista je "Silovanje Lukrecije" (točan je i s obzirom na sadržaj opere). No postoji neko "nepisano prevoditeljsko pravilo" da se prijevodi pišu prema najaktualnijoj i javno prihvaćenoj inačici. Posljednja izvedbe ove opere u Zagrebu 1997. pod nazivom "Nasilje nad Lukrecijom" sama je ponudila ovakav kompromis, jer je takav hrvatski prijevod tada, valjda, bio i "politički i moralno korektan" (svejedno iz koje ili čije perspektive). A prije moje konačne odluke, savjetovao sam se i s nekim našim najuglednijim prevoditeljima i muzikolozima: kao i u mnogim drugim sličnim slučajevima, teško je vjerovati da ćemo se ikada moći dogovoriti oko jednoznačnih prijevoda (kao što se nikako ne možemo usuglasiti ni oko gramatike hrvatskoga jezika). Ali tko zna, možda jednog lijepog dana... Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 21:57, 16. siječnja 2012. (CET)

Glavni raspored[uredi]

Umjesto ovog [3] ovdje si samo trebao ubaciti ovo {{GLAVNIRASPORED:Elezović, Mia}}. Tako ispod sad može biti mnoštvo kategorija, a ne moraš za svaku dodavati ime i prezime. Kubura (razgovor) 02:41, 19. veljače 2012. (CET)

Hvala za savjet, dragi Kubura. Iako detaljno unaprijed priredim svaki moj novi doprinos Wikipediji, ipak još učim pa mi "zelenom" svaki savjet dobro dođe. Srdačan pozdrav, --Maestro Ivanković 02:52, 19. veljače 2012. (CET)

Međuwiki poveznice[uredi]

Ne stavljamo ih na način kako ste ih stavili u članku Farsa, već na način opisan ovdje. Najjednostavnije je otići na odgovarajući članak na (npr.) engleskoj Wikipediji, kliknuti na "edit this page". Kad se otvori prozor za uređivanje, one su na dnu i lijepo ih iskopirate u svoj članak (isto na dno). Bitna "sitnica": treba ih sortirati po dvoslovnoj oznaci jezika (što nije slučaj na en.wiki) i dodati [[en:ime članka na en.wiki s kojeg ste kopirali]] (naravno, po pripadajućem abecednom redu). P.S. U članku iz kojega kopirate, nemojte klikati na "save page", jer zapravo tamo niste ni napravili nikakvo uređivanje Face-wink.svg.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 09:37, 21. veljače 2012. (CET)

Zahvaljujem za koristan savjet. Ispravit ću Međuwikipoveznice prema uputama, a za "Vanjske poveznice" pokušati pronaći nešto primjereno (iako to - zbog višeznačnosti pojma "farsa" - i nije tako lako...). Srdačan pozdrav, --Maestro Ivanković 12:20, 21. veljače 2012. (CET)
Jedna sitnica: kad je već sve po PS-u, još fale poveznice na englesku Wikipediju.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 13:08, 21. veljače 2012. (CET)
Evo, dodao sam i poveznice na englesku Wikipediju (hvala još jednom za "kreativni nadzor"). U međuvremenu sam poispravljao i Interwikipoveznice u ostalim mojim člancima... "čovjek uči dok je živ"... Srdačan pozdrav,--Maestro Ivanković 13:24, 21. veljače 2012. (CET)
Ovo je više "tehnički" nego kreativni nadzor (tehnika mi ide bolje od umjetnosti) Face-grin.svg. Ispast će da sam mušičav, ali, jedan od ove dvojice [4] je višak u graduFace-grin.svg. Naime, ne mogu biti poveznice na dva članka na en.wiki (ili bilo koju drugu). Izbacio sam (nadam se) onu kojoj nije bilo mjesto. Pozdrav!--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 13:31, 21. veljače 2012. (CET)
Sve 5! Promijenit ću i sam još neke (npr. na talijanskoj Wikipediji), jer ja sam stavljao poveznice na članke koji su obrađivali farsu kao kazališnu i kao opernu vrstu. Problem je sad ispao u tome što su na stranim Wikipedijama ti članci odvojeni, a ja sam svu tu višeznačnost "potrpao" u jedan (što mi se učinilo ipak praktičnijim rješenjem, budući da je - možda? - premalo materijala za članke po zasebnim vrstama). I ne, nisi "mušičav"... Srdačan pozdrav, --Maestro Ivanković 13:59, 21. veljače 2012. (CET)

Besmislena uređivanja[uredi]

Maestro Ivankoviću, možeš li mi molim te objasniti koji je smisao dodavanja i onda uklanjanja poveznice? Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 15:07, 21. veljače 2012. (CET)

Draga Roberta, poveznica koju spominješ je dodana pa izbrisana zbog moje "ljudske slabosti", odnosno previda da je istu netko drugi već ranije postavio u prethodnoj rečenici. Zato sam naknadno uklonio moju poveznicu (da, bit ću od sada oprezniji po ovom pitanju)... Ali dozvoli mi da odmah iskoristim priliku i za jedno "protupitanje": kako dodati poveznicu u sve članke koji se odnose na - u ovom slučaju - članak o farsi? Moram li to sam dodavati iz članka u članak ili postoji kakav jednostavniji način (oprosti ako sam i to previdio u Uvodnom tečaju...)? Srdačan pozdrav, --Maestro Ivanković 15:43, 21. veljače 2012. (CET)

Razdvojba da ili ne?[uredi]

Da ne prepisujem bez potrebe, ovdje imate sve o razdvojbama. Pozdrav.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 10:15, 23. veljače 2012. (CET)

Hvala, sve je jasno... Srdačan pozdrav, --Maestro Ivanković 10:24, 23. veljače 2012. (CET)

Wikipedija:Potpis u Razgovor:Marko Ruždjak[uredi]

Bok Maestro Ivankoviću!

Pročitaj Wikipedija:Potpis. Važno je.

Potpis.gif
Potpis vector 2010.png
Information.svg Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. Hvala na razumijevanju.-- Bugoslav (razg.) 26. veljače 2012., 7. asfanda 1390., 02:36 (CET)
Bok Bugoslave, zahvaljujem za savjet - evo: upravo uređujem moj potpis za ubuduće. Još sam "friški" na Wikipediji pa ne stignem urediti sve što bih i kako htio... ali ima nade! Srdačan pozdrav, --Maestro Ivanković 03:08, 26. veljače 2012. (CET)

Wikiusvajanje[uredi]

Vrlo rado ću pomoći koliko budem mogao. I ne ide ti loše dosad (gledam tvoje doprinose), sintaksu poznaješ dosta dobro... Ne treba se za tobom puno (ili uopće) čistiti. Što ne znači da ne možeš bolje, svi mi možemo bolje i ja priznajem da još uvijek učim nakon gotovo 5 godina na wiki. Kod pisanja biografskih članaka, posebice onih živih osoba, vodi se načelom provjerljivosti.

Ako ti zatreba brzi savjet, preporučam Bracu ili MaGaa koji su na wiki vremenski puno više od mene. Lijep pozdrav! --Mario Žamić (razgovor) 10:35, 26. veljače 2012. (CET)

Odgovori na dva pitanja[uredi]

Odgovor na prvo pitanje je uvjetno da (sad ide razočarenje), ali uz pomoć bota, tj. programa koji to radi umjesto čovjeka. Nisam s njime nikad radio (niti znam), a mislim da samo par administratora ovdje ima bota i zna "rukovati" s njime. Što se tiče drugog pitanja, poveznica ide ovako: [[Kategorija:Glazbena teorija]]. Pozdrav!--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 06:26, 27. veljače 2012. (CET)

Članke kao takve stavljamo u kategorije, a unutar članka ne stavljamo poveznice na kategorije, jer to nema smisla: suradnik će klikom na tu poveznicu dobiti popis članaka u kategoriji, a ne nekakvu "korisnu" (da je tako nazovemo) informaciju. Kategorija je ionako na dnu članka. Bolje je staviti poveznicu na članak teorija glazbe. Dobit ćemo crvenu poveznicu, a netko će nekada napisati članak o teoriji glazbe. Ono što Wikipediju "tjera" rasti zapravo su crvene poveznice.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 13:50, 27. veljače 2012. (CET)

Uklanjanje loših nota :)[uredi]

[5] [6]. Neće oni nami svirat falš note. :) Kubura (razgovor) 02:24, 29. veljače 2012. (CET)

Ipak vidljivo[uredi]

Ne znam u čemu je problem, ali kod mene je poveznica plava bio prijavljen ili ne (ka' šta je i normalno Face-grin.svg). Jedna sitnica: treba izbjegavati vanjske poveznice unutar članka, kao što je kod par pijanista (Krpan, Mužijević, Vlahek), pogotovo za ono što imamo članak (npr. Vlahek). Za ovu drugu dvojicu bi se dalo tolerirati, ali staviti u zagradu i bez prefiksa http://. --MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 13:53, 3. ožujka 2012. (CET)

Hvala za odgovor, u međuvremenu sam još jednom probao "izvana" provjeriti poveznice za Miu Elezović i čini se da je sve OK. Što se tiče drugih spomenutih pijanista s liste, ja im - u skladu s pravilima Wikipedije - nisam dodavao nikakve vanjske poveznice, ali to ćemo (ili ću...) svejedno korigirati. Uz Vlahekovo ime je vanjska poveznica ionako suvišna, a za Krpanicu i Mužijevića netko od kolega, vjerojatno, nije imao vremena napisati kakav-takav članak pa je ovako (valjda privremeno) "riješio" taj problem. Srdačan pozdrav, --Maestro Ivanković 13:41, 4. ožujka 2012. (CET)

Kontra[uredi]

A kontraalt [7]? Kubura (razgovor) 04:11, 5. ožujka 2012. (CET)

Kontraalt zaslužuje članak također. :)
Druga dobra stvar bi bila koju bih ti pridložia - ali to je stvar tvoje volje (ako nećeš - ne moraš): napisati nekoilko pjevačica zabavne, pop, rock i sl. glazbe, tako da se to približi slušateljstvu. Ne slušadu svi operu, a još ih manje gre u kazališće. Živia mi. Kubura (razgovor) 04:13, 5. ožujka 2012. (CET)

Dobro Ti jutro (uskoro će i svanut...) ! Slažem se da ne slušaju svi samo operu pa ću sigurno složiti neku zasebnu listu popularni(ji)h neopernih pjevačica. Kontraalt je jedna podvrsta alta (duboki alt) pa ću stoga i te "finese" još malo doraditi... ali ne mogu sad više... već mi se polako motaju slova i oči mi se sklapaju pa odoh napokon "u krpe"... Srdačan pozdrav,--Maestro Ivanković 04:30, 5. ožujka 2012. (CET)

Ne zahvaljuj... :)[uredi]

Ne zahvaljuj... :). Ja sam ti patroliram, vidin deficitarna područja na hr wiki, klasika je to definitivno pa svaki doprinos na tom području je zlata vridan. Imamo mi u glazbi popriličan broj doprinosa od drugih suradnika al samo na drugim smjerovima (hip hop, rock, r`n`b, itd....) al ja cijenim ovaj tvoj doprinos. Ne boj se uletit uređivat bilo koju temu od tvog interesa, već i napravljene članke ako smatraš da je potrebno nešto dodat ili oduzet. Nadam se da ćeš dobit još nagrada za svoj doprinos na hr wiki. Pozdrav iz Sinja. --Domjanovich (razgovor) 14:07, 5. ožujka 2012. (CET)

Novi članci i Google[uredi]

Mislim da treba proći par dana dok barba Google to ne ubaci u svoju bazu. Nije nikakav problem, nego, eto "strpljen-spašen".--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 17:06, 8. ožujka 2012. (CET)

Studenti[uredi]

Znaš li je li ovo točno [8]? Kubura (razgovor) 15:48, 16. ožujka 2012. (CET)

Bok Kubura, sve dileme po tom pitanju bi ti sigurno razriješila i sama gospođa Weber (zdenka.weber@gmail.com - ne znam koristi li ona još uvijek tu adresu, ali vrijedi pokušati). Siguran sam da i ona drži do točnih informacija. Sadašnji zamjenik ministrice kulture g. Berislav Šipuš je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu studirao kompoziciju (u klasi Stanka Horvata) i koliko je meni poznato, kod Zdenke Weber je mogao slušati tek kolegij "Povijest glazbe" ili nešto slično. No mislim da je pretjerano tvrditi da je bio "njezin student": niti je on studirao muzikologiju, niti mu je ona predavala "Muzikologiju" kao glavni predmet. Još ću se dodatno raspitati kod kolega muzičara, akademika i drugih koji ih oboje bolje znaju, pa ti javim čim saznam pouzdane informacije. Srdačan pozdrav, --Maestro Ivanković 17:49, 16. ožujka 2012. (CET)

Nagrada[uredi]

Nema na čemu, trud je uvijek za nagradu, a da ne bude sve 5, molio bih pažnju na ovu [9] opasku, koja (siguran sam) neće biti prepreka daljnjem doprinosu wikipedijiFace-wink.svg.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 17:50, 17. ožujka 2012. (CET)

Što ih obriše?[uredi]

Pa ove su bile aktivne poveznice [10]? Kubura (razgovor) 08:43, 18. ožujka 2012. (CET)

Bok Kubura, ne brini za ove poveznice. Pročistio sam ih na (indirektnu) sugestiju našega MaGaa, jer će one svoje mjesto uskoro naći u istoimenom članku na engleskoj i njemačkoj Wikipediji. Budući da te poveznice ne daju nikakve bitno drugačije informacije od samoga članka, odlučio sam ih maknuti u korist poveznica na Youtube. Srdačan pozdrav, --Maestro Ivanković 12:31, 18. ožujka 2012. (CET)

Lirica[uredi]

Go ahead!Face-wink.svg--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 20:06, 21. ožujka 2012. (CET)

Kontraalt[uredi]

(violinski ključ) [11] O kontraaltu sam čitao još 1984., 1985. godine. Iz tog sam teksta shvatio da se radi o nekom ženskom glasu koji je još dublji od alta, jer da to već sliči na muški glas. I jasno, da je vrlo rijetka pojava. No sad kad si ti to rekao, vidim da it.wiki ne navodi posebni "alto" i "contralto". Kubura (razgovor) 08:23, 22. ožujka 2012. (CET)

Simfonijski[uredi]

[12] Možda je netko mislio napisati posebni članak o simfonijskom orkestru. Kubura (razgovor) 08:50, 22. ožujka 2012. (CET)

Glazbala[uredi]

[13] U redu si napravio, no smatram da bi bilo bolje promicati "glazbalo", jer ono se isključivo odnosi na glazbene instrumente, dok se "instrument" odnosi na mnoštvo toga. Kubura (razgovor) 08:55, 22. ožujka 2012. (CET)

Maestro Ivankoviću, vidjeh razgovor o glazbalima, pa predlažem premještanje pod uobičajene enciklopedijske nazive. Slobodno napiši svoj komentar i prijedloge na stranicu za razgovor, pa ćemo nakon dogovora i ostalo premjestiti (maloprije premjestih drvena puhačka glazbala). Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 12:22, 22. ožujka 2012. (CET)

Jezične kratice[uredi]

[14] Ovako ti pišemo kratice za jezik:

 • {{jezikk|kratica za jezik}}, primjerice {{jezikk|eng.}}
 • (kratica za jezik), primjerice (engleski)

Toliko od mene, živia mi! Kubura (razgovor) 04:28, 24. ožujka 2012. (CET)

Zajednica[uredi]

Maestro Ivankoviću, vidjeh dopunio si svoju suradničku stranicu nekim podatcima o sebi. Možda se želiš pridružiti zajednici na našim stranicama poput Wikipedija:Rođendani Wikipedista, Wikipedija:Karta wikipedista (svijet) ili Wikipedija:Karta wikipedista (Hrvatska i susjedstvo). Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 01:33, 28. ožujka 2012. (CEST)

Izvrsno, onda se nadam da ćemo se uskoro i upoznati na nekom wikisusretu ;-) --Roberta F. 01:47, 28. ožujka 2012. (CEST)

Glazbala[uredi]

Vidim da je Roberta (koja raspravu prati budnim okom Face-wink.svg) već dobrim dijelom odgovorila na prvo pitanje, pa nemam što puno dodati. Što se tiče lirice/lijerice, bit će riješena.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 07:07, 28. ožujka 2012. (CEST)

Slike na wiki[uredi]

Maestro Ivankoviću, hm, slika koju si postavio Datoteka:CD Svjetlo božićne noći.jpg nije dobro postavljena. Kao prvo je prevelika (gornja vrijednost ne smije prelaziti 300px, a ova ima 1036px), dalje ako nisi sam skenirao taj omot, već je s neke internetske stranice uz Croatia Records kao izvor, navodi se i izravna poveznica koja vodi na stranicu gdje se slika tog omota nalazi. Također slike pod poštenom uporabom postavljamo tek nakon što je članak napisan, ne prije, jer se nekorištene datoteke pod poštenom uporabom brišu. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 14:48, 28. ožujka 2012. (CEST)

Maestro, ne zamjeram. Cilj mi je da svaki suradnik s vremenom bude sve bolji i samostalniji, kako je Wikipedija i zamišljena. Dopusnicu ću staviti među ostale, pa ćeš moći prilikom pozivanja na nju staviti poveznicu. --Roberta F. 15:32, 28. ožujka 2012. (CEST)

Poveznice[uredi]

Maestro, da ne brkamo terminologiju wikipoveznicama ili samo poveznicama nazivamo poveznice unutar same naše wiki, vanjskima one čije adrese vode na razne internetske stranice i Zajednički poslužitelj ili druge sestrinske projekte. Međuwikipovezncama (interwiki) nazivaju se one koje vode na članak istoga značenja na Wikipediji na nekome drugome jeziku. Poveznice koje ostaju nakon premiještanja vode na premješteni članak, odnosno razdvojbu ako se ona napravi, pa se može ili ispraviti poveznica da vodi na točan članak ili ostaviti pa čitatelj sam iz razdvojbene stranice odabire osobu koju želi. Jesi li proučio kako doći na irc? Kako si ovih dana prilično aktivan na wiki, bilo bi dobro da proučiš kako se spojiti na kanal i onda uživo možemo pomoći savjetom neki od nas koji smo u tom trenutku spojeni. --Roberta F. 16:57, 28. ožujka 2012. (CEST)

Drago Maestro, mogu te utješiti činjenicom da smo apsolutno svi na ovome projektu bili početnici s više ili manje tapkanja kroz nepoznata područja. I samoj mi je bilo sve novo i nepoznato, a postavljanje slika u članak problem koji me ozbiljno ljutio. Izvrsno napreduješ, daleko bolje od prosječnog novaka i IRC će za tebe, uz ona sasvim detaljna uputstva, biti mačji kašalj. Rado ću ti pomoći u svim pitanjima i možeš mi se uvijek obratiti bez zadrške. Do skorog susreta na IRC-u! :-)) --Roberta F. 00:47, 29. ožujka 2012. (CEST)

Pozdrav Maestro![uredi]

Neizmjerno me veseli ako sam ti svojim doprinosom pomogao u radu, i ubuduće slobodno koristi info s mojih stranica. Dapače, bit će mi drago. Sve najbolje u radu i .. Hvala na čestitci! :) --JosipSB 08:06, 29. ožujka 2012. (CEST)

Kategorija[uredi]

[15] Super je što si dodao glavni raspored. No nisi morao ondje dodati "glazbeni instrumenti", jer je kategorija "gitare" potkategorija kategorije "Trzalački glazbeni instrumenti" koja je potkategorija kategorije "glazbeni instrumenti". Kubura (razgovor) 11:44, 29. ožujka 2012. (CEST)

Ovo je bilo dobro[uredi]

[16] Ova je bila dobra, nisi ju morao ispravljati. Vidiš da je vodilo na punu poveznicu. Kubura (razgovor) 13:21, 30. ožujka 2012. (CEST)

KlasičKa?[uredi]

Shvaćam što si mi htio reći. No - klasiČka? Malo mi to čudno zvuči. Ono, u svezi s pravilom što je u hrvatskom bitno je li nešto živo ili neživo, pa je onda drukčiji nastavak, -ki ili -ni. Zato nije poreska, nego porezna. I tako dalje. Kubura (razgovor) 11:39, 5. travnja 2012. (CEST)

Mala slova[uredi]

[17] Imena glazbala nisu vlastite imenice. Kubura (razgovor) 12:07, 5. travnja 2012. (CEST)

A šta misliš šta cilo vrime činin? :) Kubura (razgovor) 12:22, 5. travnja 2012. (CEST)

A da znaš koliko je takvih. Samo pogledaj mi u doprinose šta sve pišem suradnicima i koliko onih engleskih pravopisnih šema čistim iz članaka. Kubura (razgovor) 12:48, 5. travnja 2012. (CEST)

Ispravljanja[uredi]

Samo naprijed. To nam jest veliki problem, jer ekipa ne poznaje nazivlje, niti gradivo, pa doslovce prevodi kojekakve gluposti s en.wiki, ne promišljajući što je unijela.
Kod tema koje nisu iz povijesti, najveće su im pogrješke u pravopisu, sintaksi i slično. Pišu previše stvariju velikim slovima kao u engleskom, kalendarske godine bez točke...
Kod povijesnih ... a da ti ne pričam. Da ondje piše da su Klingonci poharali Europu umjesto Huna, ovi likovi bidu to slijepo i prenijeli. Kubura (razgovor) 15:18, 6. travnja 2012. (CEST)

Naš čovik[uredi]

Znaš li nešto o ovome [18]? Kubura (razgovor) 00:33, 9. travnja 2012. (CEST)

(violinski ključ) Prijo, sritan ti Uskrs! Kubura (razgovor) 01:17, 9. travnja 2012. (CEST)

HAZU[uredi]

Maestro Ivankoviću, izvrstan trud! Tu ću dopusnicu dodati uz već postojeću. Samo bih te zamolila kad prenosiš nešto s tih stranica uz članak na dno dodaj predložak {{HAZU}}, a uz slike dodaj opis i licenciju kao što je npr.: Datoteka:MRadman.jpg. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 23:13, 16. travnja 2012. (CEST)

Maestro, molim. Zadovoljstvo je pomagati spretnim suradnicima. Nadam se da ćeš skoro doći i do irc-a ;-) --Roberta F. 00:32, 17. travnja 2012. (CEST)

Pozdrav![uredi]

Evo, čitam malo raspravu u Razgovor_o_kategoriji:Glazbeni_instrumenti, i vidim da si se primio velikog posla kategorizacije glazbenih instrumenata (što mi je uistinu drago). Nadovezao bih se sada na problem koji sam uočio. Ne postoji podkategorija (što na drugim wikicama ima) gdje bi bili spremljeni vezeni članci o gitari: magneti (gitara), vrat gitare, glava gitare, itd. Trebala bi se možda uraditi podkategorija s nazivom npr: Gitarski dijelovi i dodatci, ili nešto općenitije - konstrukcija žičanih instrumenata , ili nešto sasvim treće gdje bi našli mjesto spomenuti članci. Upravo radim na članku žičnjak, (engl:tailpiece), za koji na hr wiki nema kategorije. Možda si voljan da nešto zajednički riješimo po tom pitanju? Eto toliko, veliki pozdrav, i sve najbolje u radu. :)--JosipSB 21:24, 21. travnja 2012. (CEST)

Super, spomenute sporne članke stavit ću onda pod kategoriju "Dijelovi glazbala" pozzzz:) --JosipSB 08:24, 22. travnja 2012. (CEST)

Nove i stare kategorije[uredi]

To je već pitanje nečije metodologije rada, netko bi išao od nižih ka višim, a netko bi od viših ka nižim kategorijama. Sasvim je svejedno, pod uvjetom da je sustav nad- i podkategorija unaprijed definiran. Ono što bi moglo pomoći i ubrzati stvar kod premještanja članka iz stare u novu kategoriju je HotCat dodatak kojega toplo preporučam. Vrlo elegantno rješenje za ove stvari koje uklanja potrebu za uređivanjem cijeloga članka u slučaju kad se članku samo treba promijeniti, dodati ili oduzeti kategorija, kako postojeća, tako i nova.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 09:12, 22. travnja 2012. (CEST)

Gregorijanski kalendar[uredi]

Maestro, kako na našoj wiki dane usklađujemo s gregorijanskim kalendarom, onda i obljetnice obilježavamo po njemu. Tako na proleksisu navode njegov datum rođenja 6. I. 1872., a i na primjerice it:wiki stoji 6 gennaio 1872. Na ostalim se projektima možda pretjeruje s podatcima u zaglavlju ili infookvirima kada se želi utrpati što više podataka u taj mali prostor. Dalje se u članku naravno može napisati detaljno sve što je vezano uz njegovo rođenje, s obzirom na mjesto rođenja, ali za zaglavlje je bitno da bude prema datumima kako ih mi računamo (ili područja koja su danas aktualna). Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 11:42, 22. travnja 2012. (CEST)

O glazbalima[uredi]

...koju si točno literaturu koristio kad si postavio temelje članka o glazbalima?

 • To je bilo 2004. godine, ne sjećam se više. Ako se sjetim, javit ću se. SpeedyGonsales 12:40, 22. travnja 2012. (CEST)

Rekvijem[uredi]

U ovoj knjizi mi stoji da se piše "rekvijem". Knjiga je:
Babić, Ham, Moguš: Hrvatski školski pravopis, Školska knjiga, Zagreb, 2005., ISBN 953-0-40026-8
Brzo i kratko. Kubura (razgovor) 03:22, 26. travnja 2012. (CEST)

Stipan[uredi]

Jest, vidio sam to. Baš razmišljam koliko je njih.
Legendarni vođa je glavno značenje, a svi ostali pod razdvojbu.
E, sad, koliko je imao imenjaka i prezimenjaka... Kubura (razgovor) 02:08, 5. svibnja 2012. (CEST)

Smanjivanje infookvira[uredi]

Veličina infookvira je zadana i ne može se smanjiti/povećati. Ono što se vidi iz doprinosa anonimnog suradnika (hvala IP-u na konstruktivnom doprinosu) je to da se ne upisuje veličina slike kako ste Vi napisali već samo naziv. Ukoliko je slika mala/velika (u odnosu na ostatak okvira) može se dodati veličina na način kojega sam napravio iza anonimnog suradnika (i uklonio) da bi se slika smanjila/povećala. Vidljivo je da se infookvir prilagodio novoj veličini slike, ali je to najčešće nepotrebno.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 17:10, 7. svibnja 2012. (CEST)

Nema na čemu, što mogu pomoći - drage volje.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 18:25, 7. svibnja 2012. (CEST)

Znaš li[uredi]

Znaš li je li ovo točno? [19] Kubura (razgovor) 05:58, 9. svibnja 2012. (CEST)

Bitno je da se brojka slaže, a za točku ćemo lako. Ipak se ne radi o tome je li polovinka ili polovinka s točkom. :)
Ako je netočno, slobodno ukloni. I ti imaš pravo uređivati kao i ja. Kubura (razgovor) 01:01, 10. svibnja 2012. (CEST)

Papandopulo[uredi]

Kad ga je on tako okrstia, onda tako i ostaje. Kubura (razgovor) 03:01, 11. svibnja 2012. (CEST)

Nema na čemu[uredi]

Samo naprijed. Nedostaje nam kvalitetnih suradnika iz Vašeg područja, a vjerojatno ste primjetili da među Izabranim člancima nemamo ništa osim Stravinskog, Šostakoviča i Schönberga. Nakon što napravite zactano, nadam se da ćemo imati i neki veći sintezni članak (npr. Klasična glazba u Hrvatskoj). :) --Orijentolog (razgovor) 17:14, 11. svibnja 2012. (CEST)

Vučko[uredi]

Ne može se ni "povući" kad nije na ZP-u.Face-wink.svg Jedino rješenje je postaviti ga na našu wikipediju, pa će djeca biti zahvalna.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 21:05, 11. svibnja 2012. (CEST)

Cithara[uredi]

Članak sam preimenovao u oblik koji si ti naveo. Čast da se vidi tvoje ime kao uređivača koji je dodao taj podatak pripada tebi. [20]. Slobodno ispravi ime u članku i dodaj poveznicu na taj članak iz Vijenca.
Jedino što te mogu zamoliti jest to da ostaviš i onaj moj izvor, jer je bitno za povijest tog članka. Ono, onaj me je članak iz Hrvatskog slova ponukao napisati taj wikipedijski članak. Osim toga, prve podatke o tom zborniku sam našao u tom članku, pa je red (na taj način) priznati i autorici tog članka zaslugu što je ta tema našla svoje mjesto na hr.wiki. Kubura (razgovor) 01:57, 18. svibnja 2012. (CEST)

Nas i Rusa... Face-wink.svg[uredi]

Riješeno, problem je bio u predlošku Suradnik de-4.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 20:43, 18. svibnja 2012. (CEST)

Slika[uredi]

[21] U tom slučaju ti stavi.
Možeš navesti "fotograf nepoznat", "slika u postavljateljevom privatnom vlasništvu" "u vlasništvo mi je predala fotografirana osoba". Na jedan način kao da si ti fotografirao, a da ti se ta osoba pristala fotografirati.
Jedino što se može dogoditi jest to da netko osporava tvoje podatke. Kubura (razgovor) 02:55, 24. svibnja 2012. (CEST)

Predlošci[uredi]

Maestro, uz datoteke koje postavljamo sa stranica za koje imamo dopusnicu, dodajemo za licencije predloške {{Uz dozvolu}} i {{Provjereno poštena upotreba}}. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 11:55, 25. svibnja 2012. (CEST)

Legetin[uredi]

Maestro, izvrsno si uočio, a ja zaboravih provjeriti inačicu bez crtice (ah, te crtice :-)) Hvala i lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 13:30, 30. svibnja 2012. (CEST)

Fotka[uredi]

Maestro, ne znam o kojoj se točno fotki radi i pod kojom je licencijom. "Najjednostavnije" je postaviti ju na Zajednički poslužitelj slijedeći upute koje pišu na stranici Commons:OTRS, ali mora biti pod nekom od slobodnih licencija. Ako otpada Zajednički poslužitelj, ostaje postavljanje na pojedinačne projekte. Za de:Wiki mislim da nije moguće postavljanje pod poštenom uporabom (za portrete, ali nisam sasvim sigurna), a ne znam ni kako je točno na en:wiki. Žao mi je što ne mogu više pomoći. Pokušaj od autora fotografije dobiti dopusnicu za neku od slobodnih licencija (mora biti upoznat s tom licencijom), onda se promijeni kod nas, pa ju možemo i botom prebaciti na Zajednički poslužitelj. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 14:05, 30. svibnja 2012. (CEST)

Skot[uredi]

Trebaš vidjeti kako ga se naziva u hrvatskoj literaturi. Onda se ravnaš po tome. Uvijek prednost daješ hrvatskom odnosno pohrvaćenom obliku. Kubura (razgovor) 02:52, 31. svibnja 2012. (CEST)

I ja sam mišljenja da bi pohrvaćeni oblik trebao imati prednost, također kao što ti kažeš enciklopedije pohrvaćuju (Eriugena (Erigena), Ivan Skot - lzmk), a raspravu je najbolje povesti na stranici za razgovor i onda se jednog dana može naći najbolje rješenje. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 21:24, 23. srpnja 2012. (CEST)

Odg.: prijave[uredi]

Najprije bih molio ti malim slovom, nema potrebe za velikim. Ja imam problem s prijavom na našu wikipediju, jer se moram uvijek prijaviti iako stavljam uključenu kvačicu za čuvanje lozinke, tako da sam odustao od kvačice. Drugih problema s prijavom nemam, doduše, ne seljakam se često na druge wikipedije, tako da ne znam što bih odgovorio na pitanje o problemu među-wiki prijava. Mislim da bi više informacija mogao znati Micki. Što se tiče ljetnih radosti, nažalost, ne previše, vremena uvijek malo.Face-sad.svg--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 14:12, 6. srpnja 2012. (CEST)

Rješenje[uredi]

Mislim da si dobro riješio stvar. Imaš i mogućnost "Berlinska filharmonija, zgrada" i "Berlinska filharmonija, orkestar". Kubura (razgovor) 01:36, 8. srpnja 2012. (CEST)

Prelasci iz wiki u wiki[uredi]

Konzultiraj se sa Speedyjem. Znam o čemu govoriš, to se zna događati.
Nekad davno bilo je i situacija da je ljude znalo "izbaciti" kad si samo radio u istoj wikici. Pa je ispadalo da je tvoj veliki uradak napravia neki IP, a ne prijavljeni suradnik, ti. I nikad nisi znao kad će se to dogoditi. Ostalo nam je bilo samo moliti Boga da se ne dogodi tako nešto. Kubura (razgovor) 03:53, 9. srpnja 2012. (CEST)

Wikipedija:Središnja prijava može pojasniti zašto radi prebacivanje između raznih projekata Wikimedije. Ako negdje ne radi, najvjerojatniji uzrok je to što neki projekt nije spojen u sustav središnje prijave. Ako će trebati više pomoći, pomoć brže dolazi putem emaila a još brže putem IRC-a. :) SpeedyGonsales 21:26, 10. srpnja 2012. (CEST)

Maestro[uredi]

Hvala na lijepim željama! --Mario Žamić (razgovor) 07:07, 20. srpnja 2012. (CEST)

Coj[uredi]

Pozdrav! Hvala na prijedlogu, slažem se s time i promijenio sam. --Fraxinus (razgovor) 00:23, 25. srpnja 2012. (CEST)

Riješili smo i to :) --Fraxinus (razgovor) 01:05, 25. srpnja 2012. (CEST)

Hvala[uredi]

Hvala, Maestro, hvala. --Domjanovich (razgovor) 10:34, 30. srpnja 2012. (CEST)

Veslači[uredi]

Nadam se, da je sad bolje. Makar su ti predlošci i sada malo nezgrapni.--Fraxinus (razgovor) 00:34, 4. kolovoza 2012. (CEST)

Članci[uredi]

tu --Zeljko (razgovor) 01:44, 4. kolovoza 2012. (CEST)

Da se sitite, zaboravi se polako, ovako ostaje zapisano. Pozz --Zeljko (razgovor) 01:53, 4. kolovoza 2012. (CEST)

Poveznica[uredi]

Maestro, ovdje? ili ovdje? ili negdje drugdje? Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 22:53, 6. kolovoza 2012. (CEST)

Re:Književnik[uredi]

Bok! A na kraju krajeva ako je Gerić prevodio na kajkavski, također kajkavski književnik, jer proširio kajkavsku književnost. Naši prekomurski književnici su i dvojezični. Dončec (razgovor) 19:43, 11. kolovoza 2012. (CEST)

Žene[uredi]

Maestro, napravio si par lijepih suradničkih okvirića, ali si pri tome zaboravio na suradnice. Na stranici o suradničkim okvirićima piše: "Prilikom izrade okvirića obvezno vodite računa o rodovima koje oblikujete pomoću magične riječi (npr. {{GENDER:{{BASEPAGENAME}}| Ovaj suradnik| Ova suradnica}})." Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 14:43, 25. kolovoza 2012. (CEST)

Maestro, sad si me zabrinuo... "kopiraj-zalijepi metodom"? S kojeg okvirića? Mislim da sam gotovo sve postojeće suradničke okviriće prilagodila rodovima, pa me zanima koje sam ispustila? Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 15:12, 25. kolovoza 2012. (CEST)

Čestitka[uredi]

Hvala.--Ex13 (razgovor) 14:02, 26. kolovoza 2012. (CEST)

Zagrebačka filharmonija[uredi]

Pogledala sam njihove stranice na facebooku. Na službenim stranicama baš i nemaju slika, dok na facebooku nije jasan status autorskih prava, jer na svom zidu imaju i snimke priloga za koje su nositelji prava neki drugi. Bilo bi najbolje zatražiti dopusnicu i da se točno zna za koje fotografije Zagrebačka filharmonija ima autorska prava ili koji fotograf daje dopusnicu za uporabu slika na Wikipediji. Ako su slike za Wikipediju na hrvatskome jeziku, onda se postavljaju pod provjereno poštenom uporabom s dopusnicom, ako nositelj autorskih prava daje pod nekom slobodnom licencijom onda mogu ići na Zajednički poslužitelj nakon ispunjavanja uvjeta prema uputama sa stranice Commons:OTRS. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 22:59, 2. listopada 2012. (CEST)

Predložak o talijanskim gradovima[uredi]

Nisam ti radio na tome. Vidim da je u članku o Rimu i Milanu infookvir predložak infookvir naselje [22], a u Genovi i Anconi predložak infookvir talijanska općina [23]. Rabi koji želiš, a ako misliš nešto mijenjati na kojem od tih čestih predložaka, ostavi to na razgovoru o predlošku. Nije to samo zbog dogovora, jer kad se nešto mijenja kod čestih predložaka, onda se svaka pogrješka provuče na mnoštvo članaka.
Što se tiče jubilarca, hvala na čestitci [24], a što se tiče mojeg glasa tvojim kandidatima, "nema na čemu". Kubura (razgovor) 02:22, 3. listopada 2012. (CEST)

Zamolbe[uredi]

Maestro, možeš li mi molim te napisati gdje te je Lodewijk zamolio? (tražim po hr:wiki, ali ne mogu naći). Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 23:02, 13. listopada 2012. (CEST)

Nije lijepo tražiti od naših suradnika da odlaze pisati na druge wiki-prijekte. --Zeljko (razgovor) 23:34, 13. listopada 2012. (CEST)

Maestro, kao što je Željko gore napisao, slažem se s time. Suradnik Lodewijk nije neiskusan, ostvario je komunikaciju na projektima za koje traži pisanje članaka, nije mi jasno zašto najednom traži posrednika, a jedan je od naših suradnika odlično napisao: "Hrvatska Wikipedija ne treba promicati ISO kôdove koji više nisu u porabi. Nema više "sh", sad samo može postojati neki "hbs" i to samo kao kôd za naziv nekog umjetnog jezika." Također, ne vidim smisla u stvaranju pričuvne kopije sr, bs i hr:wiki, s obzirom da po internetu postoji dovoljan broj preslika Wikipedijinih stranica. Sama sudjelujem u jednom od međuwikiprojekata (s još drugim imenovanim i neimenovanim marljivim suradnicima) i tim radom povećavamo kvalitetu naše matične Wikipedije. Važno je da našu Wikipediju na hrvatskome jeziku učinimo što boljom, iz jednostavnog razloga, jer hvalevrijedni novčani prilozi iz Hrvatske pomažu ovom zajedničkom projektu opstanak. Kao što možeš vidjeti iz dokumenta iz 2011. s popisom država i iznosima koji pomažu opstanak Wikipedije, Hrvatska je na zadovoljavajućem 49 mjestu, daleko ispred država u kojima je službeni jezik bošnjački ili srpski - a državu u kojoj bi bio službeni umjetni jezik "sh" ne nalazim na tom popisu. Suradnika Lodewijka možeš uputiti i na IRC, ako želi čavrljati uživo s ostalim suradnicima, a komunikacija između vas dvoje može biti na bilo koji način koji je vama prihvatljiv, nas se to kao zajednice ne tiče, sve do trenutka dok se ne pojave zahtjevi koji na neki način odvlače pozornost s našeg projekta. Nadam se da sam dovoljno iscrpno obrazložila razloge zbog kojih potičemo suradnike da doprinose upravo na našoj Wikipediji i na onim "međuwikiprojektima" koji obogaćuju Wikipediju na hrvatskome jeziku. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 01:22, 14. listopada 2012. (CEST)

Slike Pétera Halásza[uredi]

Koliko vidim, sve je ok i slike mogu uredno u članak. Nisam spremao izmjene u članku, ali su se sve četiri uredno prikazale na Prikaži kako će izgledati.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 17:51, 14. listopada 2012. (CEST)

Baci "pogled" na članak.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 18:34, 14. listopada 2012. (CEST)
Svejedno je za sve troje, sigurno je nedostajala nekakva sitnica, a uvijek je najteže tražiti svoju grešku, kao npr. ovdje.Face-wink.svg--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 18:48, 14. listopada 2012. (CEST)

Prevođenje[uredi]

Nema nikakvih problema. ^^' Zabune se događaju!--Vatrena ptica 22:43, 16. listopada 2012. (CEST)

Sretan rođendan![uredi]

Maestro, želim ti sretan rođendan, puno zdravlja i osobnog zadovoljstva.--JosipSB Guitar ganson.svg 14:16, 31. listopada 2012. (CET)

Oda radosti Sretan rođendan i puno dobre glazbe!  • Bonč (razgovor) • Tagline: Mijenjam cimera koji hrče za cimerku koja uzdiše.  •  14:51, 31. listopada 2012. (CET)

Sretan Božić[uredi]

Pozdrav svim kolegama koji sad rade. Sretan ti Božić! Skela (razgovor) 00:00, 25. prosinca 2012. (CET)

Maestro, čestit i blagoslovljen Božić želim i ja tebi od srca Merry christmas!.jpgChristmas star or comet.svg--Roberta F. 02:16, 25. prosinca 2012. (CET)
Puno hvala, uzvraćam istom mjeromFace-smile.svg.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 09:46, 25. prosinca 2012. (CET)

Fala, kako danas (još) nema petardi, želim sretan i miran Božić svim ljudima dobre volje! Wikibizut.svg SpeedyGonsales 11:37, 25. prosinca 2012. (CET)

Čestit i blagoslovljen Božić!--Fraxinus (razgovor) 12:56, 25. prosinca 2012. (CET)

Hvala majstore, sve najbolje Vama i vašima! --Orijentolog (razgovor) 15:14, 25. prosinca 2012. (CET)

Maestro, želim ti čestit i blagoslovljen Božić!--JosipSB Guitar ganson.svg 19:01, 25. prosinca 2012. (CET)

[25] Prijo, hvala ti! Na dobro ti došlo porojenje Gospodinovo! Kubura (razgovor) 23:06, 26. prosinca 2012. (CET)

Sretan Božić tebi i tebi dragim ljudima, svake sriće. --Domjanovich (razgovor) 09:03, 27. prosinca 2012. (CET)

Sretan Božić i Tebi, svako dobro! --Mario Žamić (razgovor) 09:40, 27. prosinca 2012. (CET)

Odg.: Europa[uredi]

Hvala na čestitkama i uzvraćam jednakom mjerom. Karta je riješena. Bila je obrisana na Zajedničkom poslužitelju, pa sam je zamijenio prikladnom. Lijep pozdrav.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 15:30, 5. siječnja 2013. (CET)

Pjesnica[uredi]

[26] Ako sam to bio napisao, onda mi je to pobjeglo malo južnohrvatštine (i Zagora, i otoci i primorje). Ondje je "pedagogica, Francuzica, pjesnica", nisu baš skloni na "-kinja" (pedagoškinja, Francuskinja, pjesnikinja). Pa je "pjesnica" kao "radnica". Kubura (razgovor) 01:56, 6. siječnja 2013. (CET)

A čijim se to lokalizmima pjesnici služe, kao ova o kojoj je riječ. --Zeljko (razgovor) 12:04, 6. siječnja 2013. (CET)

Glasovanje[uredi]

[27] Jubilarac je bio 5. siječnja, glasuje se od 7. do 9. siječnja. Gdje je problem? Sve lijepo piše u prvom odlomku ovdje [28]. Kubura (razgovor) 02:16, 7. siječnja 2013. (CET)

Zahvala...[uredi]

...na šlaufu.Face-grin.svg--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 22:03, 7. siječnja 2013. (CET)

Hvala tebi[uredi]

[29] Hvala tebi. I drugi put. Kubura (razgovor) 03:20, 10. siječnja 2013. (CET)

Sve zahvale[uredi]

[30] Hvala ti za nagradu! Vidio sam ju (i prihvatio Face-wink.svg) odmah, ali sam bio ometen novom  "funkcijom" , tako da nisam stigao prije odgovoriti.

Uz to, hvala i za božićnu čestitku, uzvraćam na isti način!

Inače, kako mi se ne sviđa wikipedijin način komunikacije, izbjegavam ga kad je moguće. Ali sam zato stalno na IRC-u, gdje sam natprosječno brbljiv Face-wink.svg  • Bonč (razgovor) • Tagline: Bolje biti malo lud, nego malo pametan. •  12:28, 10. siječnja 2013. (CET)

Odg.: nedoumica[uredi]

Dotična slika je objavljena uz dopusnicu autora koja vrijedi za našu Wikipediju, ne i za Zajednički poslužitelj.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 18:50, 10. siječnja 2013. (CET)

NPFace-smile.svg--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 19:18, 10. siječnja 2013. (CET)
Da nadopunim što sam zaboravio: slika postavljena na lokalnu Wikipediju može se koristiti isključivo na onoj lokalnoj Wikipediji na kojoj je postavljena, dakle slika postavljena na hr.wiki ne može se koristiti u člancima na npr. en.wiki. Slike postavljene na Zajednički poslužitelj mogu se koristiti na svakoj lokalnoj Wikipediji bez potrebe da se i tamo postavljaju.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 19:24, 10. siječnja 2013. (CET)

Sortiranje u kategorijama[uredi]

Kod postavljanja kategorija, lakše je i poželjnije prije svih kategorija postaviti {{GLAVNIRASPORED: Prezime, Ime}} nego dodavati u svaku kategoriju nastavak "| Prezime, Ime" [31]. Osim toga, ukoliko se alatom HotCat dodaje nova kategorija, HotCat neće dodati nastavak "| Prezime, Ime" i u toj novoj kategoriji članak neće biti ispravno sortiran. Možda je malo sitničavo, ali, em' je brže, em' praktičnije.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 13:16, 11. siječnja 2013. (CET)

NP Plitvička jezera[uredi]

Meni nije zbrkano ništa, osim što imam "rupu" u odlomku "jezera", ali to mogu pripisati nižoj razlučivosti, jer je širina tablica očito preuska za trenutačni ekran. Ovdje imam IE8, a pogledat ću poslijepodne u Chromeu, pa se javim.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 08:12, 14. siječnja 2013. (CET)

Evo u Chromeu je sve OK. Koji je preglednik u pitanju? Razlučivost ekrana? Za početak bi bilo dobro očistiti predmemoriju (cache) preglednika, pa se stvar možda popravi.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 17:38, 14. siječnja 2013. (CET)

Koordinate[uredi]

Bilježim se sa štovanjem.Face-grin.svg--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 17:25, 26. siječnja 2013. (CET)

Nema na čemu, služimo narodu.Face-grin.svg Naši dragi kauboji su nas razveselili, svaka im čast Symbol thumbs up.svg.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 21:11, 26. siječnja 2013. (CET)

Popievke[uredi]

Bok! Ja nesem videl vu Wikizvoru oveh popievk, štere si izbrisal, zato sem napisal tam vu Wikizvoru. Dončec (razgovor) 09:07, 16. veljače 2013. (CET)

Infookvir[uredi]

Nisam se nikada bavio izradom istih, a u nedostatku infookvira može se poigrati tablicom. Ovdje sam se nedavno iznenadio umjetnošću zvanom tablica (a skoro kao infookvirFace-smile.svg). Za infookvir mi padaju na pamet Ex13 i MayaSimFan, mada u zadnje vrijeme i nisu često na wikipediji. --MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 19:23, 18. veljače 2013. (CET)

Majstorska godina[uredi]

Maestro, najprije ti želim zahvaliti na nagradi, tek ju maloprije vidjeh. Zadovoljstvo je pomagati oplemeniteljima naše Wikipedije. Također ti čestitam prvi wikirođendan Roberta's cake.jpgSmiley green alien aaah.svg i prvu godinu uspješnih i kvalitetnih prinosa. Lijep pozdrav Smiley green alien wink.svg --Roberta F. 22:46, 18. veljače 2013. (CET)

Bečani[uredi]

Bok Maestro! Može, nema problema, promijenit ću, ima smisla, po naslovu tako je pravilnije pa ćemo promijeniti.--Fraxinus (razgovor) 21:47, 24. veljače 2013. (CET)

Infookvir[uredi]

Pozdrav! Vezano za infookvir, nažalost nemam više vremena da se mogu posvetiti izradi infookvira. Sad povremeno svratim ovdje. Pokušaj za početak copy/paste neki od sličnih okvira pa samo izmjeniš nazive. --Ex13 (razgovor) 22:53, 24. veljače 2013. (CET)

Đuro[uredi]

Maestro, nekako sumnjam u točnost podataka u IMDB-u za Đuru Utješanovića, jer u Večernjaku piše: "No, ne znamo i nikada nećemo znati datum njegova rođenja. Hrvatski glumac, rođen je u Bosni i Hercegovini i bio je siroče Drugog svjetskog rata. Sam je često znao govoriti da je rođen “između dva sela, u jednoj šumi” negdje u okolici Sanskog Mosta. U nekim je dokumentima pisalo da je rođen 1938., ponegdje 1940., dok u trećima piše 1941. godina. Sam je odabrao 1940. kao godinu svog rođenja, jer nju je najlakše pamtio."[32], nema ni izvora na IMDB-u za podatak o mjestu i datumu, pa bih predložila dok ne nađemo vjerodostojan izvor, bolje da piše kako je bilo ili prema ovome iz Večernjaka. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 01:04, 27. veljače 2013. (CET)

Maestro, dodala sam u članak i podatak iz Večernjaka, pa ako jednom bude boljih podataka i izvora, promijenit ćemo. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 14:41, 27. veljače 2013. (CET)

re:Izvori[uredi]

Djelomično sam naveo izvore, i još ću ih navoditi, ima ih mnogo. Sve sam ih sadržao na jednom dokumentu pa ih sada moram prepisivati. Članak je još... daleko od završenog. Imam još obratiti Austrijsko carstvo, Austrougarsku monarhiju, Državu SHS, Kraljevinu Jugoslaviju i komunističku Jugoslaviju. Još mislim ubaciti i kratko o pravu u Kraljevini Bosni i Osmanlijskom Carstvu. Žao mi je samo što ne postoji literatura koja se bavi pravom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i Republici Hrvatskoj, jer bih se time volio također pozabaviti. --Wüstenfuchs 19:22, 28. veljače 2013. (CET)

Wikipedija:Tipski članci/Životopisi[uredi]

Maestro, imamo već davno ustaljenu praksu, a opisana je u Wikipedija:Tipski članci/Životopisi. Zastave su također neprimjerene u infookvirima uz sve osobe osim uz one koje su uz zastave nastupale i predstavljale određenu državu svojim imenom (npr. športaši na međunarodnim natjecanjima). Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 12:00, 1. ožujka 2013. (CET)

Boje[uredi]

Na dnu stranice o infookviru (u odlomku background) su parametri koji se mogu upisati u infookvir, u polje background, i tako se dobije odgovarajuća boja, u ovisnosti o vrsti glazbenika.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 07:35, 3. ožujka 2013. (CET)

Ne unosi se šifra boje, već se unese pojam iz tablice na dnu stranice, i na osnovu unešenog pojma se određuje boja.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 13:47, 3. ožujka 2013. (CET)

Asiški[uredi]

Maestro, imamo viška Asiških na razdvojbi? :-) --Roberta F. 20:16, 14. ožujka 2013. (CET)

Face-smile.svg Molim i nema problema Face-smile.svg --Roberta F. 20:21, 14. ožujka 2013. (CET)

Jezik[uredi]

Maestro, vrlo rado i drugi put, uz Wikipediju svi zajedno učimo :-) --Roberta F. 19:30, 16. ožujka 2013. (CET)

Vode[uredi]

Maestro, pitat ću Mmarrea, on je započeo oba u kratkom razdoblju. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 12:51, 20. ožujka 2013. (CET)

Izabrani članak[uredi]

Mislim da je sad OK.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 21:12, 21. ožujka 2013. (CET)

Strana imena gradova i slično[uredi]

 • Pridjevi izvedeni od imena stranih gradova piše se kao i svi pridjevi u hrvatskome jeziku, malim slovom i nastavcima -ski (münchenski, hollywoodski), -ški (newyorški, leipziški), ili -čki (białystočki, donječki). Prije nekog vremena (godinu ili dvije) napisao sam na wiki da može newyorški i njujorški. Precizniji odgovor glasi da BFM pravopis iz 1996. propisuje kako sam napisao, ali spominje da se pojavljuju i alternativni, fonetizirani oblici. Noviji pravopisi više to ne spominju jer višak mogućnosti samo zbunjuje ljude a "etimološki" oblik ima definitivnu prednost jer prenosi jasniju informaciju.
 • Imenice za stanovnike gradova odnosno ostale posvojne imenice pišu se ponašeno odnosno fonetski: Anžuvinac, Arpadović, Njujorčanin.

Jedina dualnost u pravopisu je dakle postojala kod pridjeva, to ćemo jednom riješiti botovima. SpeedyGonsales 00:36, 22. ožujka 2013. (CET)

Međuwiki i grčko/rimska imena[uredi]

O međuwikijima ne mogu odgovoriti ništa novo što već nije napisano na poveznicama koje su na vrhu stranice, konkretno Wikipedija:Međuwikipoveznice, pretpostavljam da nije teško kliknuti makar mogu i kopirati ovdje ako treba. :)

Boecije odnosno Boetije je druga priča. Da je Rimljanin Boecije u izvorniku Boetius onda bi zaista bio samo Boecije, no u rimskom izvorniku on je Boethius. Da je Grk bio bi Boetije i opet bi sve bilo jasno. No on je Rimljanin sa starogrčkim imenom. :) Zato dajem uvjetan odgovor - može i jedno i drugo jer koliko znam i jedno i drugo postoji u pisanim izvorima (Boetije je u Proleksisovoj enciklopediji, drugdje je češće Boecije). Ispravio sam stranicu Standardni zapis klasičnih imena tj. obrisao Boecija/Boetija jer mislim da tamo nema mjesta ovakvim dualnostima. SpeedyGonsales 18:11, 23. ožujka 2013. (CET)

Maestro![uredi]

Dobre i iskrene želje nikad ne kasne, ne brini se nisi okasnio. Hvala na dobrim željama.Naravno, veliko Hvala i na nagradi koju si mi udjelio.--JosipSB Guitar ganson.svg 10:34, 31. ožujka 2013. (CEST)

(Ne)potrebne kategorije[uredi]

Molio bih oprez prilikom rada s kategorijama [33]. Obzirom da je kategorija "Naselja u Italiji" hijerarhijski podkategorija kategorije "Zemljopis Italije" koja je opet podkategorija kategorije "Italija", ove zadnje dvije su suvišne. Hvala na razumijevanju.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 10:07, 15. travnja 2013. (CEST)

Tri odgovora[uredi]

 • Najpreciznije, umjesto jednog mehanizma sad imamo dva. Međuwikije možemo staviti na neku stranicu i na stari način i na novi. Dok je novi primjeren za članke, za suradničke stranice je stari više nego dobar i dovoljan. Poveznica "uredi međuwikije" postoji samo ako rabimo novi način koji se obično ne rabi za suradničke stranice.
 • Nagrada je samo po sebi ako je nečiji članak dovoljno dobar i bude izabran za jubilarnog. Vidio sam da neki suradnici imaju na svojim stranicama posebnu nagradu za jubilarne članke, nisam gledao tko im je tu nagradu stavio. Ako je zaslužena, ne vidim zašto suradnik ne bi smio sam sebi staviti tu nagradu.
 • Treba pomoć oko arhiviranja stranice za razgovor? Wikipedija:Kako arhivirati stranicu za razgovor. SpeedyGonsales 18:18, 23. travnja 2013. (CEST)
Ova je stranica arhiv.
Molimo Vas, ne mijenjajte je!