Razgovor sa suradnikom:NightCrow

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi]

WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

NightCrow, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskome standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
  • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
  • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:NightCrow") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 16:17, 13. prosinca 2017. (CET)

Izvori[uredi]

Lijepo molim, pročitajte kako se u wikipediji navode ozvori. Nije problem, a na taj će se način izvori sami poredati na dnu članka. Još jedna napomenica, hrvatskom jeziku ne postoji decimalna točka, nego decimalni zarez. Zahvaljujem na razumijevanju i lijepo pozdravljam--Ivica Vlahović (razgovor) 16:05, 14. prosinca 2017. (CET)

Hvala na uputi, ispraviti ću izvore čim nađem vremena. Imam samo još jedno pitanje: kako promijeniti naslov članka? Npr. stranica Bersteinov polinom bi se trebala zvati "Bernsteinov polinom", pogriješio sam pri upisu naslova. Stranica Riemannov teorem (matematička analiza) bi trebala biti samo "Riemannov teorem", ono "matematička analiza" u naslovu sam stavio prije nego što sam otkrio kategoriju pod istim imenom. Hvala i pozdrav. NightCrow (razgovor) 18:19, 14. prosinca 2017. (CET)

Odgovaranje na poruke[uredi]

Pozdrav! Druge suradnike poštujemo tako da im na poruke odgovaramo na njihovim stranicama za razgovor. Hvala na razumijevanju Face-smile.svg

U vezi promjene naziva, molim pogledajte Wikipedija:Premještanje članaka. Nakon što premjestite članak, stari naslov molim označite predloškom {{bris}}. Slično premještanju je preusmjeravanje, o čemu više možete pročitati na Wikipedija:Preusmjeravanje. Srdačan pozdrav! --Ivi104 (razgovor) 18:30, 14. prosinca 2017. (CET)

Pozdrav[uredi]

Kako si nan se zalaufa' pišuć matematičke članke, još ćeš nan ovdi napisat dokaze do danas nerišenih matematičkih problema :) Kubura (razgovor) 23:17, 14. prosinca 2017. (CET)

Malo sam ti doradio[uredi]

Ovdje se može još, ali dobro si počeo. Doradio sam na nekoliko mjesta [1].
Još jedan savjet. Za povezati s člancima na drugim Wikipedijama koji pišu o istoj temi, ako su napisali, pročitaj Wikipedija:Međuwikipoveznice. Ako nisu napisale članak o toj temi, onda ništa :) , bit će bez međuwikipoveznice. Drugi put bit će više sriće. :) Kubura (razgovor) 19:41, 15. prosinca 2017. (CET)

Međuwikipoveznica[uredi]

Jesam li pogodio? Je li
Osnovni teorem za realne funkcije neprekidne na segmentu
en:Bolzano–Weierstrass theorem? Kubura (razgovor) 22:16, 17. prosinca 2017. (CET)

Koji od ova tri?[uredi]

Tri su Riemannova poučka. [2] Koji od njih se odnosi na članak Riemannov teorem? Kubura (razgovor) 22:19, 17. prosinca 2017. (CET)

Prevođenje s drugih Wikipedija[uredi]

Jasno da je dopušteno prevoditi s drugih Wikipedija. Jedino tad je potrebno radi atribuiranja auktorâ koji su pisali na tom članku, u sažetku napišeš "s en.wiki". Ako si u jednom uređivanju "spojio" podatke koje si našao na više jezičnih Wikipedija, onda napišeš recimo "s en.wiki, fr.wiki", ako si preuzeo s engleske i francuske Wikipedije.
Inače, ne moramo brisati tvoj članak. Ne ravnamo se po en.wiki. Često smo mi u nekoj temi ispred velikih Wikipedija, jer smo, recimo, neku temu dalje razradili, a oni su još uvijek u, recimo, "nadskupu" a nisu obradili podskup, dok mi jesmo. Kubura (razgovor) 23:11, 17. prosinca 2017. (CET)

Potpisivanje[uredi]

Potpis.gif
Potpis vector 2010.png

Information.svg Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. Hvala na razumijevanju.--Pajo Pajimir 23:14, 17. prosinca 2017. (CET)

Nima straha[uredi]

[3] Nima straha, sve se to događa početnicima.
Što se tiče označavanja poučaka, ne krivim matematičare. Poslije dva mjeseca izvođenja novog poučka čiju ćemo iskoristivost doživjeti tek u 4253., neke socijalne vještine malkice oslabe :) Kubura (razgovor) 00:20, 18. prosinca 2017. (CET)

Nagrada[uredi]

Zbog tebe ćemo uvest nagradu "Novak mjeseca". :) Kubura (razgovor) 20:36, 22. prosinca 2017. (CET)

Viša matematička funkcija[uredi]

Ako postoji korijen broja, postoji li gomolj broja :))))) Kubura (razgovor) 20:37, 22. prosinca 2017. (CET)

Molba i savjet[uredi]

Molba: znam da je naporno dok se ne uštosiš, ali molim za stavljanje oznake {{izvori}}. Savjet: nema potrebe svaki put navoditi isti izvor ako se citira više stranica istoga izvora. Ovdje je opisano kako se radi u tom slučaju, a evo i u stvarnom životu.--MaGaporuči mi 17:37, 27. prosinca 2017. (CET)

Slažem se, ista je: 2+2=4 i na engleskom i ne hrvatskom, ali... Koliko treba matematike na hr.wp? Možda ću zvučati brutalno (ali iskreno): puno. Nisu svi učili engleski, a neki (kao npr. ja) su pozaboravili. Iako sam ja osobno učio engleski, i mogu reći da bi i danas dobio sigurnu tricu za poznavanje, ali svakodnevnog engleskog. Međutim, siguran sam da ne bih daleko dogurao u matematici na engleskom. To već nije svakodnevni engleski i u tome bi zapeli i mnogi koji imaju znanje engleskoga bolje nego je (npr.) moje.--MaGaporuči mi 18:19, 27. prosinca 2017. (CET)

Savjet[uredi]

[4] Samo navedi stranice iz te knjige, ili raspon stranica gdje govori o tome. Kubura (razgovor) 04:44, 29. prosinca 2017. (CET)

Suradničke podstranice[uredi]

Ovo nije članak već suradnička podstranica suradnika Vojka koja se zove pijesak. Dosta suradnika otvori svoju podstranicu gdje uređuju članak prije nego je gotov i spreman za prebacivanje u glavni prostor. Stoga je normalno da na ovo ne vodi ništa, jer to (kako rekoh) nije članak, i nemamo običaj brisati suradničke podstranice bez izričita zahtjeva samog autora. Stoga ću ukloniti zahtjev za brisanjem, a ako imaš volje za uređivanjem i proširivanjem, članak o kompleksnim brojevima je ovdje.--MaGaporuči mi 13:44, 29. prosinca 2017. (CET)

Shvatio sam u čemu je bio problem: bio je u kategoriji brojeva, ali je i to riješeno - da ne izaziva zabunu.--MaGaporuči mi 13:46, 29. prosinca 2017. (CET)

Ma, sve ok, znam da wikipedija u početku izgleda kompliciranija od Space Shuttlea, ali s vremenom to dođe na svoje.--MaGaporuči mi 16:49, 29. prosinca 2017. (CET)

Savjet oko slika[uredi]

Ako već postavljaš vlastite slike, onda ih je poželjno (dakle, ne i obvezno) postavljati na Zajednički poslužitelj (engl. Wikimedia Commons), a ne na lokalnu wikipediju. Zašto? Datoteke sa Zajedničkog poslužitelja mogu koristiti svi Wikimedijini projekti, a lokalno postavljene datoteke samo lokalni projekt. Stoga se prije izrade vlastite slike/crteža/grafikona/... preporuča pregledati Zajednički poslužitelj jer je moguće da takvo što već postoji tamo. Ako se odlučiš ubuduće postavljati na Zajednički poslužitelj, treba imati u vidu da se tamo mogu postavljati isključivo slobodne datoteke.--MaGaporuči mi 09:46, 30. prosinca 2017. (CET)

Mala pohvala[uredi]

Tek si nekoliko dana ovdi, a deboto si novak godine. :) Kubura (razgovor) 15:12, 31. prosinca 2017. (CET)

Datoteke[uredi]

Nema na čemu. Nisam administrator, a ovo je vrlo jednostavno: prije opisa datoteke treba dodati {{bris|razlog}} pa će netko od administratora pobrisati. Pod razlog za ove dvije datoteke može se navesti nekorištena datoteka.--MaGaporuči mi 12:13, 2. siječnja 2018. (CET)