Razgovor sa suradnikom:Phegda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi]

WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Izvori - kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian language: This is welcome message sent to new users of hr (Croatian) Wikipedia.

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 03:06, 22. kolovoza 2009. (CEST)

Dobrodošli[uredi]

Malo sam sredila tvoj članak Moljci. Pogledaj ovo. Ako te nešto zanima, slobodno mi se obrati. Dobrodošao na Wikipediju Face-smile.svg--AmyMirka (Come into my world) 09:49, 23. ožujka 2010. (CET)

Pozdrav[uredi]

Članke je potrebno srediti na način kako je to napravila suradnica AmyMirka sa člankom Moljci. Dakle potrebno je dodati task okvire i kategorizirati ih. Hvala na razumijevanju.--Braco (razgovor) 12:43, 23. ožujka 2010. (CET)

Pozdrav :)[uredi]

Slike i taksokvir za članke možeš naći na engleskoj Wikipediji. Samo {{Taksokvir}} prilagodiš hrvatskom jeziku Face-smile.svg.

P.S. U tražilicu engleske wikipedije (en:Main Page) utipkaš latinski naziv te vrste o kojoj pišeš.--AmyMirka (Come into my world) 12:50, 23. ožujka 2010. (CET)

Prikaži[uredi]

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Information.svgPozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju. Kubura (razgovor) 13:12, 23. ožujka 2010. (CET)

Wikiusvajanje[uredi]

Mislim da će ti biti lakše ako te wikiusvojim. Ako se osjećaš neiskusan ili ti treba pomoć, samo klikni na ovo. Tako bih ja postala tvoj mentor. Uživaj! Face-smile.svg--AmyMirka (Come into my world) 13:21, 23. ožujka 2010. (CET)

Potpis[uredi]

Potpis.gif
Potpis vector 2010.png

Information.svg Pozdrav, zahvaljujemo na Vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. Hvala na razumijevanju.--Braco (razgovor) 13:42, 23. ožujka 2010. (CET)

Genijalnost već drugi dan[uredi]

Baš si genijalan! Tek drugi dan uređuješ na hr.wiki, a već si shvatio kako se služiti predlošcima i izvoditi složenije operacije na njima, što je problem i mnogim iskusnijim suradnicima, suradnicima koji su na Wikipediji mjesecima. A ti si to shvatio u dva dana! [1]
{{Wikiusvajanje|[[Suradnik:Phegda|Phegda]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Phegda|razgovor]])</small>}}
Baš je lijepo imati suradnika koji u dva dana shvati stvari za koje mnogima trebaju godine! Kubura (razgovor) 13:48, 23. ožujka 2010. (CET)

Međuwiki poveznice[uredi]

Kad želiš da se međuwiki poveznica za neki članak pojavi na takvom članku na primjer na engleskom jeziku, potrebno je tamo dodati poveznicu. Ovdje ti je primjer kako to napraviti. Dakle, pronađeš članak na engleskom, klikneš na edit this page, te na samom dnu pronađeš međupoveznice. Poveznicu na članak na hrvatskom dodaješ u taj popis po abecednom redu. Za moljce upišeš [[hr:Moljci]]. Dovoljno je dodati na članak na engleskom a poslije će botovi dodati i na druge jezike koji imaju takav članak. Lijep pozdrav.--Braco (razgovor) 13:51, 23. ožujka 2010. (CET)

:)[uredi]

Ok, usvojen si Face-smile.svgFace-smile.svg --AmyMirka (Come into my world) 19:33, 23. ožujka 2010. (CET)

Ovako, u članke o biologiji (tj. o biljkama ili životinjama ili virusima ili.....) dodajemo {{Taksokvir}}. Ako ti je to za sad preteško (a sumnjam da jeste Face-smile.svg), samo dodaj {{Dodaj taksokvir}} i netko će to već uradit za tebe (najvjerojatnije ja Face-smile.svg)

Ovdje piše kako se dodaje taksokvir u članke. Ja više volim malo pogledati primjere upotrebe : Kategorija:Živi svijet, tj. jedan od članaka u toj kategoriji. Ja sam naučila kopirajući iz drugih članaka i mijenjajući podatke.

Na kraju dodaješ kategoriju i međuwiki poveznice. Kategoriju biraš istražujući kategoriju živi svijet, tj. tvoja će kategorija biti jedna od njenih podpodpodkategorija Face-smile.svg. (Pogledaj ovdje sam ti zaokružila leptire) Moj način je - kopirati kategoriju s en. wiki.--AmyMirka (Come into my world) 19:59, 23. ožujka 2010. (CET)

Nema na čemu. Zato sam i tu Face-grin.svg--AmyMirka (Come into my world) 23:50, 23. ožujka 2010. (CET)

Apolon (leptir)[uredi]

Bok, provjeri malo taksokvir, čini mi se, kako ima jedna greškica. Upisano je kao porodica. Pozdrav --Vhorvat (razgovor) 17:51, 25. ožujka 2010. (CET)

O leptirima[uredi]

1. To je lako riješiti, pogledaj imaš druge nazive koji su poznatiji. Apolon, bog ima postojeći članak. Bijelci je također česta riječ. Evo ti sličan primjer, otok Krk i grad Krk. Dosta često se susreće da neki grad i rijeka imaju isto ime itd. Za 2. i 3. pitaj nekog tko je več pisao o leptirima, pogledaj neke starije članke pa onda pod stare izmjene, skužit ćeš koji je korisnik najviše doprinosio. --Vhorvat (razgovor) 20:14, 25. ožujka 2010. (CET)

?[uredi]

Kakav novi nivo? Ne razumijem te. Uglavnom, idem pregledati tvoje doprinose --AmyMirka (Come into my world) 21:25, 25. ožujka 2010. (CET)

Ovako. Pogledaj malo ono što sam ti izmijenjala.

Taksokvir je drugačiji od članka do članka. Moraš malčice paziti. Pogledaj Wikipedija:Korištenje taksokvira.

Shvatila sma taj nivo i sviđa mi se što to želiš, a ako poznaješ engleski ili njemački ili bilo koji drugi jezik članke možeš prevoditi s tog jezika (ja sam većinu svojih članaka prevela s engleskog Face-smile.svg)

Jedva čekam te slike, ali nemoj ih postavljati na wikipediju, već na Commons, multimedijalno skladište datoteka. Prilično je lako, samo moraš paziti kod opisa i kategorizacije. Slike moraju biti tvoje djelo, ne smiju biti skinute s Interneta. A za postavljanje slika na commons moraš biti registriran tamo, a registracija je kao na Wikipediji - potpuno ista.

Dakle, malo pazi kod taksokvira i enklitika. Uživaj! Face-smile.svg--AmyMirka (Come into my world) 22:06, 25. ožujka 2010. (CET)

Evo za početak Commons] na hrvatskom Face-grin.svg Isti je kao Wikipedija, ne boj se--AmyMirka (Come into my world) 22:07, 25. ožujka 2010. (CET)

Leptiti[uredi]

Čestitam! Bravo! Izgleda odlično Face-smile.svg. A i tekst je odličan. Bravo! --AmyMirka (Come into my world) 02:14, 26. ožujka 2010. (CET)

:)[uredi]

hvala ti puno Face-smile.svg --AmyMirka (Come into my world) 09:56, 26. ožujka 2010. (CET)

Vrijeme poluraspada[uredi]

Information.svg Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima! Kako bi članak Vrijeme poluraspada bio u potpunosti u skladu s osnovnim zahtjevima Wikipedije potrebno je obratiti pozornost na stilsko oblikovanje članka, pravopisnu normu hrvatskoga standardnog jezika i dodati izvore, wikipoveznice, kategoriju, međuwikipoveznice te članak uskladiti s wikistandardom. Više o svemu tome možete pročitati u kratkom uvodnom tečaju, a opširno o Wikipediji ovdje. Hvala na razumijevanju.--Braco (razgovor) 15:55, 26. ožujka 2010. (CET)

Izvori[uredi]

Za ovakve promjene potrebno je ubaciti i izvore. Hvala na razumijevanju.--Braco (razgovor) 21:00, 26. ožujka 2010. (CET)

U članku se ne spominje nikakav udžbenik niti ikakva slična literatura uz pomoć koje je članak napisan. Ja ne mogu znati da li si ti članak prepisao jer to ne mogu provjerit, a prepisivanje iz udžbenika zaštićenih autorskim pravima, ili bilo kojeg drugog sličnog izvora, bez dopusnice je nedozvoljeno. Inače izvori su jako bitni a evo malo više o navođenju izvora--Braco (razgovor) 21:13, 26. ožujka 2010. (CET)
Ako je općepoznat čemu onda ova enciklopedija i čemu si uopće unosio taj sadržaj? Enciklopedija služi tome da netko nauči nešto novo. Mom sinu to nije opće poznat sadržaj, a ni meni u potunosti (vjerujem ni mnogima drugima, da ne kažem većini). Navođenje izvora ili literature korištenih pri ovakvim dopunama ili općenito pisanju članaka je obaveza. Moram te upozorit da ubuduće ne ometaš rad wikipedije da bi nešto dokazao. Ako ti je nešto nejasno možeš zatražiti pomoć i priupitati za savjet ili objašnjenje, ali ako ćeš uporno dokazivati nešto, kao u ovom slučaju, to može rezultirati blokadom tvog suradničkog računa. Hvala na razumijevanju.--Braco (razgovor) 21:37, 26. ožujka 2010. (CET)

Varaš se[uredi]

Članak beta-čestica je u potpunosti u skladu sa pravilima. Označen je kao mrva, ima wiki poveznice, kategoriziran je, dodane su mu interwiki poveznice... Članak Vrijeme poluraspada nema ništa od toga. Inače se takvi članci brišu odmah i to pod obrazloženjem da imaju nedovoljan i neuređen sadržaj tako da je moja reakcija bila više nego fer.--Braco (razgovor) 21:08, 26. ožujka 2010. (CET)

Žuti karton


Ne ometajte rad Wikipedije da biste nešto dokazali.--Braco (razgovor) 21:47, 26. ožujka 2010. (CET)

vrijeme poluraspada[uredi]

Pozdrav! Primijetila sam da ti neke stvari nisu jasne.

Ovako, da počnem.

Člnaka je nedovršen, dakle mrva kad je "kratak" i ne sadrži dovoljno informacija o nekoj temi. A nisu svi članci mrve, već oni koji imaju dovoljno informacija ne smatraju se tako. Npr, moj članak tratinčica sasvim je dovoljan, dakle neki prosječan članak, a ja bih sad mogla (da imam vremena) tražiti i tražiti još informacija i dopunjavati, čak i do razine izabranog članka. Ali ni izabrani članak nije savršen, to je smisao Wikipedije.

Navođenje izvora - to je jako važno. Za razliku od mnogih drugih medija, na Wikipediji sve mora biti sigurno i potvrđeno izvorima. Imaš još i Wikipedija:Literatura i Citiranje za još detalja. Zašto mora? Zato što Wikipediji može pristupiti svatko, i netko može reći, ne znam, prva tratinčica narasla je 25. siječnja 1541. godine. Takve rečenice mogu na Wikipediju samo ako je 100 % sigurno da su točne, te potkrijepljene izvorima. Dakle, ako sam ja na nekoj provjerenoj internetskoj stranici našla da je baš tako, i u jednoj knjizi o tome našla baš tah podatak, onda je on točan, ali, da bi i drugi znali da je točan - mora postojati dokaz. Dakle, ako sam našla na Internetu, u <ref></ref> stavim link na nju i kratko objašnjenje, npr. <ref>[http://www.primjer.domena Prva tratinčica</ref> kao što si ti stavio naslov knjige iz koje si izvadio podatke u svoje članke o leptirima. Tu postoje i predlošci {{Cite web}}, {{Cite book}} itd.

Kategorizacija.... ovdje su ti sve kategorije Face-grin.svg. Haha. Moraš odabrati pripadajuću kategoriju, tj. pravilnu. Ja ne mogu članak Spinning Around staviti u kategoriju Filmovi iz 1980-tih, zar ne? Face-grin.svg Kategoriju je malo teže odabrati, ali brzo sve shvatiš i tu postoje neka pravila. Kad je teško, moraš malo istraživati kategorije, tražiti onu pravu... Ali najčešće nije Face-smile.svg

Ja ću sad malo srediti vrijeme raspada (iako o tome nemam pojma, ali imam druge Wikipedije).

Ako ti što treba, Come into my world Face-wink.svg

Dok mi budeš odgovarao, ne zaboravi ovo--AmyMirka (Come into my world) 00:08, 27. ožujka 2010. (CET)

wikiostavka tvoja[uredi]

Ne znam zašto napuštaš Wikipediju, ali žao mi je. Face-sad.svg--AmyMirka (Come into my world) 19:29, 27. ožujka 2010. (CET)

Šteta što napuštaš Wikipediju, baš sam ti se htjela javiti da ti i ja pomažem. I ja također pišem o životinjama, pticama uglavnom, a sa AmyMirkom (prije se zvala 3D) sam radila na nekim člancima. Predlažem ti da razmisliš da li je stvarno potrebno da napustiš Wikipediju, ali mi ostali te uopće ne želimo zadržavati ovdje, da ne pomisliš da ti nabacujem svoje mišljenje ;-) --Duma (razgovor) 17:44, 4. travnja 2010. (CEST)