Razgovor sa suradnikom:ZdravkoDren

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi]

WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

ZdravkoDren, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 15:42, 6. siječnja 2013. (CET)

Uklanjanje sadržaja[uredi]

Žuti karton


[1] Ne smiješ ukloniti ovoliko sadržaja bez valjana obrazloženja i rasprave na stranici za razgovor. Kubura (razgovor) 06:49, 7. siječnja 2013. (CET)

Potpisivanje na stranicama za razgovor[uredi]

Potpis.gif
Potpis vector 2010.png

Information.svg Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. Hvala na razumijevanju.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 14:43, 7. siječnja 2013. (CET)

Karl Marx[uredi]

Vaš zahtjev o stranicama Karl Marx ne pripada Stranici za mišljenje administratora, nego na stranici za razgovor o predmetnom članku. Pa molim da ovdje nastavite raspravu. --Jure Grm, 7. dana mjeseca siječnja, godine Gospodnje dvijetisućetrinaeste u 21:45.

Na stranici za razgovor napisana Vam je uputa kako poboljšati članak o Marxu. SpeedyGonsales 22:39, 7. siječnja 2013. (CET)
Pitanjce, pišete rasizam zamjenjuje s navodnom mržnjom prema Slavenima (otkad su Slaveni rasa?) - kako Vi zovete mržnju prema skupini naroda npr. Slavenima, Germanima, neslavenskim kopnenim azijcima, latinoamerikancima? SpeedyGonsales 22:39, 7. siječnja 2013. (CET)
jer se smisao citata mijenja.
  • Smisao citata se ne može promijeniti (ako se radi o tekstu citiranom u cjelosti), može se promijeniti samo smisao odlomka teksta. Obzirom da je Marx umro 1883. godine a Bakunjin 1876. godine, ne vidim problema da se nešto jasno citira tako da ne bude nesporazuma. Ne kažem da se u članku mora citirati 10 ili 30 rečenica, to se može učiniti na stranici za razgovor ako je potrebno, u članku treba samo jasno napisati ono što je na stranici za razgovor razvidno pokazano (ako jest). SpeedyGonsales 23:17, 7. siječnja 2013. (CET)
Prije 35 ili 40 godina u Hrvatskoj napisati za Marxa da je rasist rezultiralo bi zatvorskom kaznom, danas je to i u Hrvatskoj moguće nekažnjeno učiniti. Znam da je problematični citat iz 1848. godine, godine revolucije, no čemu služi skrivanje takvih šovinističkih ispada? To je jednako kao zvati Staljina antifašistom jer se sukobio s Hitlerovom Njemačkom kad je napadnut, a do tada se bez problema dogovarao s Hitlerom o podjeli interesnih područja i naredio pokolj u Katinskoj šumi. Marx nije bio nacistički ideolog, to je glupost. Ali što je nama Marx donio da bi mi danas skrivali njegove citate? SpeedyGonsales 01:47, 8. siječnja 2013. (CET)
Žuti karton


...drugi, ali ne isključujući samo zato što si novi suradnik! Prouči malo 10. temeljno pravilo Wikipedije! Sve na stranici Karl Marx se vraća na staro dok ne shvatiš da se na članku ne briše nešto što je referencirano, bez obzira tko je to napisao i o čemu se piše! Prekini optuživati suradnike na Wikipediji da misle ovo ili ono, da provode ovu ili onu politiku. Sve što ti trenutno brišeš je pokriveno izvorima sviđali se oni tebi ili ne! Predložak o pristranoj točci gledišta je bespredmetna ako se odnosi na nešto referencirano. Stranica za razgovor služi tome da je ospore izvori. Članak se zaključava na 7 dana, koliko je dovoljno da se dogovorite na stranicama za razgovor o članku.--Jure Grm, 8. dana mjeseca siječnja, godine Gospodnje dvijetisućetrinaeste u 19:05.

Ibid.[uredi]

Zamolio bi da ubuduće ne koristiš ibidem u člancima[2], za navođenje istog izvora više puta imamo <ref name="ime izvora"> (opširnije na Wikipedija:Navođenje izvora). Problem leži u tome da netko između glavne referencije i ibidema naknadno može staviti još referenciranog teksta pa čitatelj više ne zna na što se Ibid. odnosi. --Orijentolog (razgovor) 20:40, 8. siječnja 2013. (CET)

Novi (a i ostali) doprinosi[uredi]

Information.svg Dobrodošli na Wikipediju! Drago nam je što doprinosite Wikipediji, no skrećemo pozornost da je poželjno doprinose potkrijepiti izvorima. Više o tome pročitajte na Wikipedija:Literatura i Wikipedija:Navođenje izvora. Hvala na razumijevanju.--MaGaCroatian squares Ljubicic.pngporuči mi 19:50, 9. kolovoza 2014. (CEST)