Wikipedija:Kafić/Tehnička pitanja/Arhiv 7

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ova je stranica arhiv.
Molimo Vas, ne mijenjajte je!


VisualEditor Office Hours[uredi]

Hello editors, I just wanted to let you know, so you could mark your calendars if interested, that there are two IRC office hours scheduled to discuss VisualEditor in February. The first will be held on Saturday February 15 at 1700 UTC and the second will be held on Sunday February 16 at 00:00 UTC. (See here for time conversion links.) Logs will be posted on meta after each office hour completes. You'll find them, along with logs for older office hours on the topic, here.

Please see Meta for more information on how to join in. Altetantely, you can leave a question here, and I will post it in the session for you. PEarley (WMF) (razgovor) 18:35, 13. veljače 2014. (CET)

Font-size: texhtml[uredi]

Vidim da imamo problem s veličinom pisma u predlošcima na hr.wikiju i en.wikiju koji su kodirani sa <span class="texhtml">. Vatrogasno sam riješio ovaj problem ovako, ali bilo bi dobro da netko sredi ove simbole i bez ove vatrogasne sintakse. Slutim da su za intervenciju potrebne posebne ovlasti, pa pozivam ovlaštene suradnike da riješe ovaj problem (i potom uklone ovu izmjenu). Naime, π i x morali bi biti iste visine i bez ove izmjene. Evo kako izgledaju ova slova bez izmjene i s izmjenom:

 • π i x (1)
 • π i x (2).

Koristim ovu priliku i da upozorim na nepostojanje gumba dodaj temu pri vrhu ove stranice. I to bi valjalo riješiti da se ne zbunjuju novi ili nevješti suradnici. Face-wink.svg Zahvaljujem unaprijed i nemojte zaboraviti pripremiti πte za skorašnju proslavu! Face-grin.svg Conquistador (razgovor) 21:46, 5. ožujka 2014. (CET)

Mislim da su ove akrobacije nepotrebne, kao i dodavanje klase u Common.css. Dovoljno je u predložak staviti
<span style="font-family: Times serif; font-size: 118%;">&pi;</span>
i to bi npr. izgledalo ovako:
 • O = 2πr = πd
Ionako se u formulama, u kojima se Pi najčešće koristi, s <math> prikazuje ispravna veličina, s istim primjerom:
Na vrhu ove strane postoji dovoljno istaknuta poveznica "Dodaj novo pitanje". Uraditi u obliku gumba ili ostaviti ovako je drugo pitanje: i na glavnoj strani Kafića je isto rješenje, a ne vidim da suradnicima otežava započeti novu temu Face-wink.svg  • Bonč (razgovor) • Ja sam kao novinari: univerzalna neznalica. •  02:36, 6. ožujka 2014. (CET)

Suradnički račun zabranjen za kreiranje[uredi]

Ja sam en:user:Milan2009. Prije 4 mjeseca sam počeo uređivati englesku wikipediju, ali kad sam se pokušao prebaciti na hrvatsku, nastao je problem. Ne mogu se logirati na hrvatsku wikipediju, zbog ove greške:

Pogreška prilikom otvaranja računa.
Suradnički račun "Milan2009" je zabranjen za kreiranje. Poklapa se sa sljedećim izrazom iz crnog popisa: .*[0-9]{4,}.*<newaccountonly>	

Već sam jednom promijenio ime jer sam mislio da je problem u točki, ali nije pomoglo. Može li netko pogledati u čemu je problem? Želio bih raditi pod mojim prvim računom (Milan2009) na obje wikipedije. --Milan200.9 (razgovor) 19:44, 13. ožujka 2014. (CET)

Ograničenje (4 broja u imenu) u skladu je sa smjernicom Suradničko ime. Ime djeluje korektno, te možete postaviti Zahtjev za promjenu imena suradnika.  • Bonč (razgovor) • All hope abandon, ye who enter messages here. •  23:53, 19. ožujka 2014. (CET)

severinska buna[uredi]

Može li mi tko reći što nisam dobro napravio kod teksta severinska buna? hvala— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Nikola Pratnemer (razgovordoprinosi)

Zar je malo napomena na suradničkoj stranici za razgovor?--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 09:30, 24. ožujka 2014. (CET)

Prebačeno iz kafića (https://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedija:Kafi%C4%87&diff=next&oldid=4291290)[uredi]

Kako mogu stilizirati ime?--Éber Donn (razgovor) 10:57, 4. travnja 2014. (CEST)

Piše ovdje Wikipedija:Potpis. Obratite pažnju na dio Wikipedija:Potpis#Smjernice! Ako mislite na imena članaka, to nije dozvoljeno.  • Bonč (razgovor) • Ako i ne znaš šta radiš, radi to otmjeno. •  13:26, 4. travnja 2014. (CEST)

Umrežavanje članka sa drugim jezikom[uredi]

Ne znam zašto ne mogu da povežem ovaj članak sa HR wiki sa istim člankom na engleskoj i srpskoj wikipediji?? Što je problem sa linkovanjem?

Hr - https://hr.wikipedia.org/wiki/Andrija_Popovi%C4%87

sr - https://sr.wikipedia.org/wiki/Andrija_Popovi%C4%87

en - https://en.wikipedia.org/wiki/Andrija_Popovi%C4%87— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 37.221.176.38 (razgovordoprinosi)

Sada je povezano.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 12:48, 6. travnja 2014. (CEST)


 • Hvala vam puno... poz

Houston, we have a problem![uredi]

Tehnološka zaostalost hrvatske wikipedije polako počinje pokazivati vidljive znakove. I to prilično vidljive! Face-sad.svg

Je li tko primijetio wikipedijsku naslovnicu na što sliči? Odjavite se sa svojih suradničkih računa i kao neprijavljeni bacite oko na naslovnicu! Pritom ne mislim na ionako loš dizajn naslovnice, nego na zaglavlja pojedinih polja (uključujući ovdje i poveznice na arhive). Dijagnoza se zove Typography Refresh, a spada u skupinu bolesti zvanih About Beta Features. Doktora, hitno! Face-tongue.svg Conquistador (razgovor) 20:40, 4. travnja 2014. (CEST)

Da, "Arhiv" troši okomiti prostor i "jede" vodoravnu crtu ispod naslova - dobro sam se namučio nedavno pokušavajući popraviti istovjetni problem na WP Croatia (koji izgleda još gore), ali bezuspješno.
Naslovi bježe ulijevo, to bi se trebalo moći riješiti. GregorB (razgovor) 21:09, 4. travnja 2014. (CEST)
Da, naslovi su OK ako se doda lijeva i desna margina u svaku ćeliju. Ako nekoga zanima, mogu demonstrirati, samo mi treba neka testna stranica. GregorB (razgovor) 21:37, 4. travnja 2014. (CEST)
GregoreB, otvori testnu stranicu u svojem imenskom prostoru! Face-wink.svg Baš sad gledam svoj prijedlog naslovnice i smijem se tomu da i poslije četiri godine odolijeva zubu vremena. Rekli bi neki: Biti ispred svojeg vremena! Face-badtooth.svg No pustimo alternativnu povijest i vratimo se surovoj sadašnjosti... Hajde napravi što misliš pa postavi ovdje poveznicu. Face-smile.svg
P. S. Dobar je WikiProject Croatia na engleskoj wikipediji! Vidim da projektni logotip i moje kapi pomažu ga tkati, tj. plesti. Face-smile.svg Conquistador (razgovor) 22:31, 4. travnja 2014. (CEST)
Evo: Suradnik:GregorB/test. Samo okvir s izabranim člankom je "popravljen" (naslov odmaknut od lijeve strane), ostali su nepromijenjeni. Glavna stranica ima poseban H2 stil pa su slova "tanja", ali to će na glavnoj stranici izgledati drukčije, tj. kao i dosad. GregorB (razgovor) 22:53, 4. travnja 2014. (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Svakako bolje! Upristoji još onaj arhiv i čiča-miča gotova priča. Face-smile.svg Valjda će netko od ovlaštenih suradnika pročitati što tu piskaramo i implementirati tvoju muku. Face-wink.svg Conquistador (razgovor) 23:10, 4. travnja 2014. (CEST)

Hja, zdravo seljački sam pomaknuo "Arhiv" malo gore, i rekao bih da je to sada prihvatljivo. Napokon i od mene neke koristi... :) GregorB (razgovor) 23:25, 4. travnja 2014. (CEST)
Iako da, preblizu je desnom rubu, probat ću se malo poigrati. A za "arhiv" sam uvijek mislio da je ustanova, ali tko će ga znati... GregorB (razgovor) 23:29, 4. travnja 2014. (CEST)
Evo, to je to. GregorB (razgovor) 23:36, 4. travnja 2014. (CEST)
Kako je u zadnje vrijeme sve u beti, moguće je da wiki-znalci (koji su napravili katastrofalan odabir pisma) opet nešto promijene (što je vrlo moguće), pa da to sve padne u vodu.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 10:11, 5. travnja 2014. (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── MaGa, tko će i kada mijenjati ovo pismo, koje je rabljeno i za logotip Wikipedije (!), nebitno je u ovom trenutku. Bitno je jedino da upristojimo ionako neuglednu naslovnicu... do sljedeće pojave simptoma i znakova tehnološke zaostalosti. Face-sad.svg Kad već ne radimo na preventivi, barem da odradimo kurativu. Hvala, GregoreB! Conquistador (razgovor) 13:14, 5. travnja 2014. (CEST)

I tebe ću lijepo zamoliti da opet pročitaš što sam napisao (umjesto da čitaš što ti odgovara). Da ti pomognem: izbaci tekst iz zagrada, pa probaj opet pročitati. Ono što je u zagradama, nije bez razloga u zagradama. O (ne)uglednim naslovnicama (ili nekim drugim stvarima) obično postavim pitanje: koja je žena ljepša: crna ili dugih noga? Ako se dogovorimo o tome, onda ćemo se dogovoriti i o tome je li naslovnica neugledna ili ne.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 15:58, 5. travnja 2014. (CEST)

Napravljena je izmjena na naslovnici, ali kako napisah u sažetku - do sljedeće izmjene. Živi bili pa vidjeli.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 16:30, 5. travnja 2014. (CEST)

MaGa, molim samo još jednu izmjenu: vodoravne linije u ostalim okvirima (osim prvog) ne idu do kraja desno, to je sada popravljeno na testnoj stranici pa se može staviti na GS. GregorB (razgovor) 16:43, 5. travnja 2014. (CEST)

Wikijina promjena fonta[uredi]

Izgleda da se povećala veličina fonta (Arial) i font u naslovu članaka (Georgia), zna li netko kako maknuti to (vratiti na staro), ako je moguće? Tomandandy (razgovor) 16:13, 5. travnja 2014. (CEST)

U postavkama izgleda stavi MonoBook izgled, naravno, pod uvjetom da ti to sučelje odgovara.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 16:15, 5. travnja 2014. (CEST)
Za Vector sam našao rješenje na en wiki, a to je da se u Special:MyPage/vector.css stavi:
@media screen {
 div#content h1, div#content h2, div#content #firstHeading {
  font-family: sans-serif;
 }
}
To rješava samo naslove (tako kažu, nisam probao), za tekst ne znam. Na en wiki već postoji gadget koji vraća stari izgled - možda bi ga se moglo prenijeti ovamo ako bude postojao interes? GregorB (razgovor) 16:27, 5. travnja 2014. (CEST)
Kompletno rješenje za vector.css je https://www.mediawiki.org/wiki/User:Cathfolant/typographyrefreshoverride.css. Cijela priča oko promjene: https://www.mediawiki.org/wiki/Typography_refresh. GregorB (razgovor) 16:31, 5. travnja 2014. (CEST)

Nemojte pogrešno shvatiti, ali ove su skripte isključivo namijenjene prijavljenim suradnicima dok neprijavljeni suradnici i svi korisnici, tj. čitatelji Wikipedije ostaju neobuhvaćeni njihovom primjenom. Na korisnike moramo misliti također! Face-wink.svg Ipak smo ovdje prvenstveno radi njih. Zato su potrebne izmjene naslovnice bez obzira na to što postoji mogućnost pisanja skripata. Face-smile.svg Conquistador (razgovor) 19:19, 5. travnja 2014. (CEST)

Sortiranje[uredi]

Zašto se u kategorijama članci npr. na Š pojavljuju na kraju?

Naravno, zato što MediaWiki tako sortira, ali to nije pravi odgovor - npr. na sr wiki čak i azbučno sortiranje funkcionira paralelno s abecednim,[1] dakle nije da se ne može riješiti, a ne bi trebalo biti ni presloženo... GregorB (razgovor) 13:17, 17. travnja 2014. (CEST)

{{pp|Link FA}} i {{pp|Link GA}}[uredi]

Ovi predlošci trenutačno ne funkcioniraju, tj. ne prikazuju se zvjezdice uz izabrane članke na drugim Wikipedijama (npr. na Bitka za Vukovar to su en i sh).

Uspio sam ovo popraviti pomoću custom CSS-a i JS-a i sada vidim zvjezdice gdje trebaju biti. Da bi se riješilo za sve korisnike, trebat će mijenjati MediaWiki:Common.js i MediaWiki:Common.css. Znam točno što treba, ali promjenu mora odraditi administrator, pa ako je netko zainteresiran... GregorB (razgovor) 19:56, 17. travnja 2014. (CEST)

Nadam se da će mi GregorB oprostiti što se šlepam u njegovoj molbi, ali nek netko od admina pritom u MediaWiki:Common.css doda i texhtml class for inline math (v. en:MediaWiki:Common.css, Ctrl+F!). Ispričavam se, GregoreB, ali i ovo je nužno. Napravio bih i sâm, ali nemam ovlasti. Conquistador (razgovor) 21:01, 17. travnja 2014. (CEST)

Dapače, još bolje, možemo ubaciti na testnu stranicu svatko svoje, pa će administrator odraditi... GregorB (razgovor) 21:04, 17. travnja 2014. (CEST)
Samo nek netko prekopira s en.wikipedije, ne da mi se zbog jedne stvari otvarati novu podstranicu u SIP-u. Conquistador (razgovor) 21:19, 17. travnja 2014. (CEST)
Možemo iskoristiti moju (Suradnik:GregorB/test), tamo su još neke stvari koje nisu propagirane na GS, pa zatim stavljamo CSS i JS. GregorB (razgovor) 21:22, 17. travnja 2014. (CEST)
Dogovoreno! Conquistador (razgovor) 21:40, 17. travnja 2014. (CEST)

Održavanje Wikipedije - kategorije po mjesecima[uredi]

U kafiću je bio ovaj prijedlog pa bi me zanimale ideje kako bi se to tehnički izvelo.

Može li bez bota, a da se izbjegne subst? Mora li biti baš po mjesecima (čak i da je godišnja frekvencija, s obzirom na ne pretjeran volumen, i to bi funkcioniralo)? Koji svi predlošci, odnosno kategorije, bi mogli biti obuhvaćeni? GregorB (razgovor) 09:49, 29. travnja 2014. (CEST)

Stranica za vježbanje[uredi]

Molim, ne upućivati suradnike na Wikipedija:Stranica za vježbanje dok ne riješim(o) stranicu za vježbanje.

Prema trenutnom stanju, stranice za vježbanje kreiraju se u GIP!!! i nema načina da se vidi da se radi o vježbanju (primjer je članak asdfg koji sam uradio klikom na "stvori članak" u SZV). Na taj način suradnici neopravdano dobivaju opomene za kreiranje neprikladnih stranica.

-- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  16:20, 1. svibnja 2014. (CEST)

Bonču, svaka čast na rješavanju ovog uočenog problema. Nisam isprobavao stranicu za vježbanje, ali bilo bi dobro da se probni članci stvaraju na samoj stranici za vježbanje, a ne u GIP-u. ;) Conquistador (razgovor) 16:36, 1. svibnja 2014. (CEST)

Riješeno Riješeno - možete koristiti WP:SZV

Kombinirao sam rješenja s MediaWiki stranice te drugih Wikipedija. Pri testiranju, predložak je radio ispravno, kao i SZV. Sugestije i ispravke su dobrodošle.  • Bonč (razgovor) • Polovičan je onaj koji sve ostavlja nedovr •  03:05, 2. svibnja 2014. (CEST)

Skočni prozorčići (navigation popups)[uredi]

Molio bih uvažene kolege tehničare da pokušaju implementirati ovaj nadasve koristan dodatak.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 16:45, 3. svibnja 2014. (CEST)

P.S. Ovo je već drugi zahtjev (prvi je ovdje), pa se nadam da nećemo čekati na treću sreću.Face-grin.svg--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 16:55, 3. svibnja 2014. (CEST)

Wikipedija:Navigacijski prozorčići. Prijevod još nije gotov, kad bude onda ide obavijest u Wikipedija:Kafić, za sada samo ovdje jer stvar već funkcionira dovoljno dobro da radoznalci mogu probati. SpeedyGonsales 23:48, 15. veljače 2016. (CET)
Tko još kaže da je prav..., ovaj, wikipedija spora ali dostižna?Face-grin.svg--MaGaporuči mi 08:00, 16. veljače 2016. (CET)

Problem kod editora[uredi]

Od jučer (subota, 3. svibnja) imam problem kod editiranja članaka.
Naime kad želim dodati pojedine znakove, jednostavno mi se pojave drugi pa za

* na glavnom dijelu tastature: 
(normalno - pojavi mi se ovo)
[ - imam š
] - imam đ
\ - imam ž
| - imam Ž
{ - imam Š
} - imam Đ
- - imam '
~ - imam ¨
" - imam Ć
/ - imam -
) - imam =
= - imam +
' - imam ć
? - imam _
< - imam ;
> - imam :

na numeričkom dijelu imam 
/ - imam -
+ - imam *
* - imam (
- - imam '
+ - imam *

naravno imam i drugih anomalija kod kombinacija ALT GR + tipka i SHIFT + tipka, ali to mi se događa samo kad sam logiran kao korisnik pod svojim userom. Kad sam anonimno logiran, sve normalno radi. Prova u Firefoxu, IE, Operi i Chromeu i svugdje ove anomalije, što se točno događa, je li netko imao ovakav problem i kako riješiti (možda negdje u mojim korisničkim postavkama, ali to zadnje vrijeme nisam ništa dirao).
Ovaj tekst sam napisao u Notepadu, s obzirom da u wiki editoru nemogu.
Cybermb (razgovor) 09:42, 4. svibnja 2014. (CEST)

Po ovome što si napisao, reklo bi se da ti je tipkovnica na wikipediji pobenala. Iznad međuwikipoveznica (lijevo od članka) imaš oni mali zupčanik, što su zapravo jezične postavke. Tu bi ti pod prikazom trebao stati hrvatski jezik, a niže ("unos, način unosa za hrvatski") bi trebalo stati "rabi sustavnu tipkovnicu". Prije svega provjeri da ti tipkovnica pod windowsima nije postavljena na englesku.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 10:25, 4. svibnja 2014. (CEST)
Sad ispravio, kod jezika za unos mi je bilo stavljeno hrvatski, ali mi je odabrana opcija Croatian kbd, stavio na "rabi sustavnu tipkovnicu" i sad radi OK. Tipkovnica mi je podesena u Win-u na hrvatsku. Hvala na savjetu Cybermb (razgovor) 20:43, 4. svibnja 2014. (CEST)

Citati...[uredi]

Da li bi neka dobra duša mogla učiniti da pri kopiranju literature s en.wiki prorade predlošci "citation" i "cite doi", kao što to odlično funkcionira s "cite web" i "cite journal". Unaprijed zahvalan.--Dean72 (razgovor) 00:52, 9. svibnja 2014. (CEST)

Pa evo, mogao bih jednostavno kopirati s en wiki. Tamo su prešli na Lua skripte, što mi se čini da ovdje još ne radi (zna li netko?), ali mogu uzeti zadnju "klasičnu" verziju.
Citation ide dosta u širinu, ima cijelu jednu granu za citiranje patenata (Citation/patent), i to bih zasad preskočio ako nije potrebno. (Može se uvijek dodati kasnije ako zatreba.) GregorB (razgovor) 12:14, 12. svibnja 2014. (CEST)
Deane, krenuh (nakon povećeg zakašnjenja, moram priznati) ga preseliti s en wiki, ali sam primijetio da je izbrisan relativno nedavno kao "nekorišten ili nepotreban predložak". Zaista, je li potreban? Osobno ga na en wiki nisam nikad koristio - cite web je sasvim OK, a parametri mi se čine kompatibilni, tj. u najvećem broju slučajeva "citation" se može izmijeniti u "cite web", i sve će funkcionirati normalno. (Uz ogradu da hr wiki ima light verziju predloška sa znatno smanjenim brojem parametara.) Jesi li imao na umu neki konkretan parametar koji cite web ne podržava? Ako postoji ne prevelik broj takvih parametara, bolji rezon bi možda bio proširiti cite web nego uvoditi paralelni sustav koji nudi citation. Volio bih čuti mišljenja... GregorB (razgovor) 23:06, 23. svibnja 2014. (CEST)
Gregore, Hvala ti na trudu. Istina, dovoljno je da predložak "citation" promijenim u "cite nešto" (web, book, journal) i sve radi normalno, tako da ne vidim potrebu za njegovo uvođenje. Ali predlošci "cite doi" i "cite pmid" bi mi stvarno dobro došli, vrlo su česti u znanstvenim člancima. Evo vidi situaciju ovdje i sve će ti biti jasno. Bi li se bar oni mogli izraditi?--Dean72 (razgovor) 02:23, 25. svibnja 2014. (CEST)
Sad sam uočio ovu raspravu. Da, Gregore, u pravu si što se tiče citationa i cite weba. Tu sam sličnost uočio jučer pišući članak poplave u jugoistočnoj Europi 2014. Luom se nisam bavio, ali se nadam da će se ubrzo pojaviti netko tko je upućen u pisanje na njoj. Da konačno uhvatimo korak s vremenom... Face-smile.svg Conquistador (razgovor) 03:07, 25. svibnja 2014. (CEST)
Ekipa još nije svladala pošteno ni "citiranje weba" odnosno "cite web". Kubura (razgovor) 03:48, 25. svibnja 2014. (CEST)
Nikakav problem nije kopirati doi i pmid, ali i tu sam malo skeptičan, moram priznati. Oba predloška imaju dvije bitne karakteristike: 1) centraliziranost (izvor je citiran pomoću cite journal samo na jednoj (pod)stranici, a svaka lokalna upotreba izvora je zapravo "pokazivač" na tu stranicu), i 2) podstranicu s citatom kreira bot. Ovdje botova za tu svrhu nemamo, a ni centraliziranost nije od prevelike koristi, jer će vrlo rijetko na hr wiki isti doi/pmid izvor biti korišten na više mjesta. Meni se čini da je za potrebe kopiranja s en wiki dovoljno otići na podstranicu, uzeti odatle originalni cite journal, i kopirati ga ovamo, izravno u ciljni članak. GregorB (razgovor) 21:51, 25. svibnja 2014. (CEST)

Htio sam zamoliti da suradnici koji znaju izrađivati predloške (ili ih preuzimati sa engleske wikipedije), malo pogledaju naše predloške za citiranje novina, weba, knjige itd. Za one suradnike koji nisu tehnički potkovani (npr. ja), korištenje tih predložaka je nemoguća misija i literatura se onda navodi "ručno" tj. bez ikakvih predložaka s ciljem da izgleda što sličnije onima koji su rađeni s predlošcima. Nigdje nema upute. Imamo predložak "citiranje novina" ali nigdje nema one "šablone" koju samo ispunjavaš podacima. Pronašao sam na en:wiki "cite news" i iskoristio ga kod nas (radilo je bez problema). Ali na njihovoj stranici postoji ona dokumentacija (malo preopširna) u kojoj je navedena u horizontalnom poretku najčešća kombinacija koja se koristi, poput npr. ovoga:

<ref name="">{{cite news | last = | first = | title = | work = | date = | url = | accessdate = }}</ref>

Bilo bi jako korisno (i olakšavajuće) ako bi netko ovakve "gotove formule" napisao i za naše predloške. Možda da se organiziraju u kafiću suradnici koji to znaju raditi? --Zekoslavac (razgovor) 18:01, 20. kolovoza 2014. (CEST)

Postoji razlog zašto to nije napravljeno:
 • Ako se radi novi predložak (sličan ili isti nekome koji već postoji npr. na engleskoj wikipediji), prevodimo imena njegovih parametara tako da budu jasna svakom suradniku hrvatske wikipedije. Obzirom da suradnici relativno često pri prevođenju članaka s en ili de wiki samo ukradu izvore, kad bi svi predlošci bili do kraja prevedeni, imali bi kaos. Naravno, taj kaos je lako srediti botom. Ali netko za početak treba imati vremena složiti takav bot. Kad se sve zbroji i oduzme, većina predložaka na hr wikipediji je na hrvatskome jeziku, tako i neki za citiranje, a ovi neprevedeni čekaju nekoga tko će ih prevesti, napisati dokumentaciju i srediti kaos botom. Na isti način kako se alat za jubilarac čekao 4 godine, možda treba još neko vrijeme da se pojavi rješenje za citiranje. SpeedyGonsales 19:49, 20. kolovoza 2014. (CEST)
Da, najbolje rješenje bi bilo ostaviti cite news, ali isključivo kao mehanizam za lakše prenošenje s en wiki.
Jedno poluautomatsko rješenje za prevođenje je CitationFix.js, barem za suradnike koji koriste wikEd. Bot bi bio najbolji, naravno. GregorB (razgovor) 23:03, 20. kolovoza 2014. (CEST)

VisualEditor global newsletter—May 2014[uredi]

This is a one-time mailing to projects that may need this information. Future newsletters will be available as opt-in only. To receive future newsletters (about one per month), please add your page to the subscribers' list at m:VisualEditor/Newsletter. You're welcome to translate to your language.


Since the last newsletter, the VisualEditor team has mostly worked on the new citation tool, improving performance, reducing technical debt, and other infrastructure needs.

VisualEditor-logo.svg

Did you know?

VisualEditor - Editing References - Cite Pulldown.png

The cite menu offers quick access to up to five citation templates.  If your wiki has enabled the "⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽" menu, press "⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽" and select the appropriate template from the menu.

Existing citations that use these templates can be edited either using the "⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽" tool or by selecting the reference and choosing the "⧼visualeditor-dialogbutton-reference-tooltip⧽" item in the "Umetni" menu.

Read the user guide for more information.

The biggest change in the last few weeks is the new citation template menu, labeled "⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽". The new citation menu offers a locally configurable list of citation templates on the main toolbar. It adds or opens references using the simplified template dialog that was deployed last month. This tool is in addition to the "⧼visualeditor-dialogbutton-reference-tooltip⧽" item in the "Umetni" menu, and it is not displayed unless it has been configured for that wiki. To enable this tool on your wiki, see the instructions at VisualEditor/Citation tool.

Eventually, the VisualEditor team plans to add autofill features for these citations. When this long-awaited feature is created, you could add an ISBN, URL, DOI or other identifier to the citation tool, and VisualEditor would automatically fill in as much information for that source as possible. The concept drawings can be seen at mw:VisualEditor/Design/Reference Dialog, and your ideas about making referencing quick and easy are still wanted.

 • There is a new Beta Feature for setting content language and direction.  This allows editors who have opted in to use the "Jezik" tool in the "Umetni" menu to add HTML span tags that label text with the language and as being left-to-right (LTR) or right-to-left (RTL), like this:  <span lang="en" dir="ltr">English</span>. This tool is most useful for pages whose text combines multiple languages with different directions, common on Right-to-Left wikis.
 • The tool for editing mathematics formulae in VisualEditor has been slightly updated and is now available to all users, as the "⧼math-visualeditor-mwmathinspector-title⧽" item in the "Umetni" menu. It uses LaTeX like in the wikitext editor.
 • The layout of template dialogs has been changed, putting the label above the field.  Parameters are now called "fields", to avoid a technical term that many editors are unfamiliar with.
 • TemplateData has been expanded:  You can now add "suggested" parameters in TemplateData, and VisualEditor will display them in the template dialogs like required ones.  "Suggested" is recommended for parameters that are commonly used, but not actually required to make the template work.  There is also a new type for TemplateData parameters: wiki-file-name, for file names.  The template tool can now tell you if a parameter is marked as being obsolete.
 • Some templates that previously displayed strangely due to absolute CSS positioning hacks should now display correctly.
 • Several messages have changed: The notices shown when you save a page have been merged into those used in the wikitext editor, for consistency.  The message shown when you "⧼visualeditor-toolbar-cancel⧽" out of an edit is clearer. The beta dialog notice, which is shown the first time you open VisualEditor, will be hidden for logged-in users via a user preference rather than a cookie.  As a result of this change, the beta notice will show up one last time for all logged-in users on their next VisualEditor use after Thursday's upgrade.
 • Adding a category that is a redirect to another category prompts you to add the target category instead of the redirect.
 • In the "Slike i medijske datoteke" dialog, it is no longer possible to set a redundant border for thumbnail and framed images.
 • There is a new Template Documentation Editor for TemplateData.  You can test it by editing a documentation subpage (not a template page) at Mediawiki.org: edit mw:Template:Sandbox/doc, and then click "Manage template documentation" above the wikitext edit box.  If your community would like to use this TemplateData editor at your project, please contact product manager James Forrester or file an enhancement request in Bugzilla.
 • There have been multiple small changes to the appearance:  External links are shown in the same light blue color as in MediaWiki.  This is a lighter shade of blue than the internal links.  The styling of the "Oblikovanje teksta" (character formatting) drop-down menu has been synchronized with the recent font changes to the Vector skin.  VisualEditor dialogs, such as the "⧼visualeditor-toolbar-savedialog⧽" dialog, now use a "loading" animation of moving lines, rather than animated GIF images.  Other changes were made to the appearance upon opening a page in VisualEditor which should make the transition between reading and editing be smoother.
 • The developers merged in many minor fixes and improvements to MediaWiki interface integration (e.g., edit notices), and made VisualEditor handle Education Program pages better.
 • At the request of the community, VisualEditor has been deployed to Commons as an opt-in. It is currently available by default for 161 Wikipedia language editions and by opt-in through Beta Features at all others, as well as on several non-Wikipedia sites.

Looking ahead:  The toolbar from the PageTriage extension will no longer be visible inside VisualEditor. More buttons and icons will be accessible from the keyboard.  The "Tipkovnički prečaci" link will be moved out of the "Mogućnosti stranice" menu, into the "Pomoć" menu. Support for upright image sizes (preferred for accessibility) and inline images is being developed. You will be able to see the Table of Contents while editing. Looking further out, the developers are also working on support for viewing and editing hidden HTML comments. VisualEditor will be available to all users on mobile devices and tablet computers. It will be possible to upload images to Commons from inside VisualEditor.

If you have questions or suggestions for future improvements, or if you encounter problems, please let everyone know by posting a note at mw:VisualEditor/Feedback or by joining the office hours on Thursday, 19 June 2014 at 10:00 UTC. If you'd like to get this newsletter on your own page (about once a month), please subscribe at w:en:Wikipedia:VisualEditor/Newsletter for English Wikipedia only or at Meta for any project. Thank you! --Elitre (WMF) (talk) 19:39, 22. svibnja 2014. (CEST)

Članak nije pokriven izvorima[uredi]

Pozdrav! Zanima me koje sve podatke trebam potvrditi izvorima u članku NK Nedelišće da više ne stoji da je to 'Nedovršeni članak'.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je DeKo994 (razgovordoprinosi)

Što više to bolje, a sve ono što si dodao u članku, negdje si pročitao, pa navedeš odakle si pročitao, i usput promijeniš format rezultata susreta iz xy u x:y.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 20:22, 3. lipnja 2014. (CEST)

Problem with username?[uredi]

Sorry for writing in English, but my message at Wikipedija:Kafić/Foreign languages#Problem with username? has been left unanswered. Can somebody help? 188.44.42.48 08:59, 14. lipnja 2014. (CEST)

Može li netko od administratora baciti pogled? Opisao sam u čemu je problem, ali nisam siguran kako ga riješiti. GregorB (razgovor) 10:36, 14. lipnja 2014. (CEST)
Ako se ne varam, samo birokrati imaju ovlasti za kreiranje računa. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  14:36, 26. lipnja 2014. (CEST)

Alat whois[uredi]

Nisu prošla ni dva mjeseca od promjene [2] a već ni taj nalog ne postoji i opet se ne može rabiti whois.

Kao zamjenu i trajno rješenje imam na umu sljedeći prijedlog: uzeti podatke izravno "s izvora", www.ripe.net, odnosno s njihove stranice za pretraživanje baze RIPE Database Query.

Prije no što primijenim predloženo rješenje, zamolio bih suradnike koji se bolje razumiju u pravne stvari da pogledaju dokumente koji se odnose na korištenje Query servisa:

(eventualno i druge dokumente koje možda nisam vidio) i daju svoje mišljenje, je li prihvatljiva uporaba na Wikipediji?

Osobno, mislim da nema zaprekâ, ali ne bih radio "na svoju ruku".

 • Bonč (razgovor) • Bolje biti malo lud, nego malo pametan. •  16:59, 1. srpnja 2014. (CEST)

Riješeno Riješeno Pogledao sam kako su druge Wikipedije riješile, kod njih je također "vanjski" alat, odnosno stranice koje nemaju veze s Wikipedijom. Kako se nitko nije oglasio na moj prijedlog, postavio sam predloženu poveznicu.  • Bonč (razgovor) • Budite odvažni! •  14:46, 31. srpnja 2014. (CEST)

Kako obrisati sadrzaj ili karticu?[uredi]

Kako obrisati stranicu ili sadrzaj stranice: http://croatian-wikipedia.wiki-site.com:82/a/n/t/Suradnik~Antonio_Bacic_9c85.html ? Stranica suradnika, razgovor i trenutna inacica su jedine opcije koje imam iznad teksta. Molim pomoc. Hvala.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Antonio Bacic (razgovordoprinosi)

Otvorite stranicu koju želite izbrisati i na početak nje dodate {{bris|razlog}}, pa će je netko od administratora izbrisati, naravno, pod uvjetom da je razlog za brisanje valjan.--MaGaCroatian squares Ljubicic.pngporuči mi 15:31, 16. srpnja 2014. (CEST)

Hvala na odgovoru, MaGa. Problem je što baš ništa tamo ne mogu da mijenjam, dodajem itd., jer nemam takvu opciju (u pitanju je wiki-site.com, ne Wikipedia. Kartice koje imam na raspolaganju su: "stranica suradnika" - koju želim obrisati, "razgovor" i "trenutna inačica". Osim toga ništa). Zato tamo ne mogu da postavim zahtjev za brisanje. Pokušat ću ovdje, za slučaj da ima nekakve koristi od toga. {{bris|ne želim više tu osobnu stranicu}} - link je gore. Hvala unaprijed na Vašem odgovoru! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Antonio Bacic (razgovordoprinosi) 00:32, 25. srpnja 2014.

Do sada se s ovakvom problematikom nisam sretao i nisam proučavao te ću vam laički odgovoriti (moguće da nisam u pravu):
Mnogi (web stranice, blogovi...) kopiraju ili povezuju sadržaj s Wikipedije, a ovdje se mislim radi o takvom slučaju. Obratite pažnju da je stranica (croatian-wikipedia.wiki-site.com, IP 84.94.98.231 iz Izraela, Organization: Golden Lines Cable, na crnoj listi l2.apews.org) vanjska stranica koja ne pripada Wikipediji (hr.wikipedia.org, Organization: Wikimedia Foundation).
To znači da mi nemamo utjecaja na navedenu stranicu.
(Navedeni podaci kopirani su s mrežnog alata na stranici whatismyipaddress.com, odnosno whatismyipaddress.com/blacklist-check)
 • Bonč (razgovor) • Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti. •  01:25, 25. srpnja 2014. (CEST)

Updates related to VisualEditor[uredi]

Please help translate this message in your language. Thanks :)

Hi, everybody. This is a reminder that we invite you to discuss VisualEditor's recent development and plans ahead during the next office hours with James Forrester (Product Manager):

If you are not able to attend but have a question for James, you can leave your question at mediawiki.org or on my talk page by the day before, and I will try to get a response. We plan to continue these monthly sessions as long as there is community interest, and to announce them through the VisualEditor global newsletter as well (please subscribe your talk page there to get the latest news about the software).

Most of the VisualEditor team will be at Wikimania in London in August! You'll be able to meet the developers during the Hackaton or at the following sessions:

WMF community liaisons will share a booth with community advocates at the Community Village and look forward to talking to you there. Thanks for your attention! --User:Elitre (WMF) 18:02, 31. srpnja 2014. (CEST)

VisualEditor global newsletter—July and August 2014[uredi]

VisualEditor-logo.svg

The VisualEditor team is currently working mostly to fix bugs, improve performance, reduce technical debt, and other infrastructure needs. You can find on Mediawiki.org weekly updates detailing recent work.

Screenshot of VisualEditor's link tool
Dialog boxes in VisualEditor have been re-designed to use action words instead of icons. This has increased the number of items that need to be translated. The user guide is also being updated.

The biggest visible change since the last newsletter was to the dialog boxes. The design for each dialog box and window was simplified. The most commonly needed buttons are now at the top. Based on user feedback, the buttons are now labeled with simple words (like "Cancel" or "Done") instead of potentially confusing icons (like "<" or "X"). Many of the buttons to edit links, images, and other items now also show the linked page, image name, or other useful information when you click on them.

 • Hidden HTML comments (notes visible to editors, but not to readers) can now be read, edited, inserted, and removed. A small icon (a white exclamation mark on a dot) marks the location of each comments. You can click on the icon to see the comment.
 • You can now drag and drop text and templates as well as images. A new placement line makes it much easier to see where you are dropping the item. Images can no longer be dropped into the middle of paragraphs.
 • All references and footnotes (<ref> tags) are now made through the "⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽" menu, including the "⧼visualeditor-dialogbutton-reference-tooltip⧽" (manual formatting) footnotes and the ability to re-use an existing citation, both of which were previously accessible only through the "Umetni" menu. The "⧼visualeditor-dialogbutton-referencelist-tooltip⧽" is still added via the "Umetni" menu.
 • When you add an image or other media file, you are now prompted to add an image caption immediately. You can also replace an image whilst keeping the original caption and other settings.
 • All tablet users visiting the mobile web version of Wikipedias will be able to opt-in to a version of VisualEditor from 14 August. You can test the new tool by choosing the beta version of the mobile view in the Settings menu.
 • The link tool has a new "Open" button that will open a linked page in another tab so you can make sure a link is the right one.
 • The "Cancel" button in the toolbar has been removed based on user testing. To cancel any edit, you can leave the page by clicking the Read tab, the back button in your browser, or closing the browser window without saving your changes.

Looking ahead[uredi]

The team posts details about planned work on the VisualEditor roadmap. The VisualEditor team plans to add auto-fill features for citations soon. Your ideas about making referencing quick and easy are still wanted. Support for upright image sizes is being developed. The designers are also working on support for adding rows and columns to tables. Work to support Internet Explorer is ongoing.

Feedback opportunities[uredi]

The Editing team will be making two presentations this weekend at Wikimania in London. The first is with product manager James Forrester and developer Trevor Parscal on Saturday at 16:30. The second is with developers Roan Kattouw and Trevor Parscal on Sunday at 12:30. There is a VisualEditor Translation Sprint going on during Wikimania; whether you're in London or not, any contributions are welcome!

Please share your questions, suggestions, or problems by posting a note at the VisualEditor feedback page or by joining the office hours discussion on Thursday, 14 August 2014 at 09:00 UTC (daytime for Europe, Middle East and Asia) or on Thursday, 18 September 2014 at 16:00 UTC (daytime for the Americas; evening for Europe).

If you'd like to get this newsletter on your own page (about once a month), please subscribe at w:en:Wikipedia:VisualEditor/Newsletter for English Wikipedia only or at Meta for any project. Thank you! --Elitre (WMF), 16:40, 9. kolovoza 2014. (CEST)

Predlošci jezika[uredi]

Imam u vidu napraviti predloške jezika, kao jednostavniji oblik prevođenja ili navođenja izvornika (kao npr. kod osobnih imena, zemljopisnih naziva i sl.)

Već sam napravio dva predloška i dobio pregovor admina, tako da ne želim ići dalje. Ako to odgovara wiki zajednici i ako se admini slažu, ne vidim razloga da to ne napravim.

U cilju imam napraviti predloške za sve jezike i ubaciti ih u jednu kategoriju. To uvelike olakšava prevođenje i navođenje izvornika, kao npr. Armenija ({{jezik-hy|Հայաստան}).

Ovdje sam upisao samo {{jezik-hy|...}}, dok bih inače morao praviti wikipoveznicu [[Armenski jezik|arm./enski]]:

--Wüstenfuchs 19:33, 20. kolovoza 2014. (CEST)

Infookviri i poveznice na portale[uredi]

Želio bih dodati poveznice na portale u infookvir nogometaša. Prijedlog/pitanje sam postavio i objasnio na stranici za razgovor o tom infookviru, pa pogledajte. Sličnu stvar bih učinio za još neke infookvire (kad na njih naletim), pa da ne postavljam pitanje za svaki na isti način, mogu li samo na stranici za razgovor i ovdje obavijestiti koju sam poveznicu na portal dodao u neki infookvir, ili uopće nije potrebno ništa reći? Hvala.--Zekoslavac (razgovor) 16:48, 24. kolovoza 2014. (CEST)

Pozdrav[uredi]

Pozdrav svima. Interesuje me zbog čega sam blokiran na ovoj Vikipediji? Nije mi niko naveo konkretne razloge, a želeo bih da da mi se nalog odblokira, kako bih prebacio članak. Serbianboy --109.93.203.40 00:37, 3. rujna 2014. (CEST)

U evidenciji blokiranja naveden je razlog blokiranja. Po toj evidenciji, nisu blokirane IP adrese koje suradnik koristi. Razlog koji navodite nije dovoljan za deblokiranje. Odnosno, možete uređivati ili kao neprijavljeni suradnik, ili pod novim suradničkim imenom. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  16:00, 9. rujna 2014. (CEST)

Portali[uredi]

Dobar dan, možete li mi pojasniti kako mogu povezati članke s portalima, funkcionira li to automatski? Konkretno, htjela bih da članak o nekoj francuskoj ličnosti bude povezan s portalom Francuska. Hvala, srdacno, --Uzmfrancambzg (razgovor) 10:47, 11. rujna 2014. (CEST)

Odgovor je na suradničkoj SZR. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  16:58, 24. rujna 2014. (CEST)

VisualEditor News #8—2014[uredi]

11:49, 13. listopada 2014. (CEST)

Slova s tipkovnice[uredi]

U člancima se osim hrvatske abecede često nalaze slova iz drugih jezika. Jedan od načina dodavanja takvih slova je izbor iz popisa znakova ispod polja za uređivanje. Drugi je način svakako brži i efikasniji za najčešća slova (samoglasnici s kvačicom) koja se mogu dodavati držanjem tipke AltGr i pritiskom na odgovarajući znak s tipkovnice (nalaze se u redu tipaka s brojevima). Međutim, od stalnog "popravljanja" Wikipedije, unošenje slova (kao što su ô, ü, ě...) u polje za uređivanje ili u sažetak više nije moguće s tipkovnice u Internet Exploreru i drugim preglednicima baziranim na njemu.

Iako znam da ova poruka ništa neće promijeniti, ipak sam ju napisao da bi ostao trag o "neproduktivnom uređivanju softvera".  • Bonč (razgovor) • Ako i ne znaš šta radiš, radi to otmjeno. •  02:23, 25. listopada 2014. (CEST)

Molba za infookvir općina[uredi]

U {{infookvir općina}} trebalo bi složiti nekako da se parametar grb može i ne mora dodati. Ima općina koje nemaju datoteku grba, kao npr. Drenovci. Hvala na pomoći. Lijep pozdrav. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 12.41, 4. martinščaka (studenoga) 2014. (SEV)

VisualEditor News #9—2014[uredi]

00:29, 15. studenog 2014. (CET)

Duplicirani argumenti[uredi]

Pojavila se nova kategorija: Kategorija:Pages using duplicate arguments in template calls. Mislim da nju generira MediaWiki softver, pa bi trebalo naći načina da joj se postavi odgovarajući naziv. GregorB (razgovor) 20:41, 15. studenog 2014. (CET)

Vezano za ovu kategoriju, molim stručnjake za predloške da komentiraju na Razgovor o predlošku:Navigacija podgrupa. GregorB (razgovor) 03:36, 15. prosinca 2014. (CET)

VisualEditor News #10—2014[uredi]

19:59, 26. prosinca 2014. (CET)

Tablice[uredi]

počela sam vježbati na stranici za vježbanje. Zapela sam na tablici u koju sam upisala važne podatke - ona bi trebala biti s desne strane u ravnini s tekstom, kako da je tamo smjestim? Zasad mi se pokazuje lijevo iznad teksta.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Integrator (razgovordoprinosi)

Kratki tečaj o tablicama nalazi se ovdje, a prošireni ovdje.--MaGaporuči mi 13:47, 5. siječnja 2015. (CET)

Kajkavski ISO 639-3: kjv[uredi]

Kajkavski ima kod ISO 639-3: kjv.
Postavim pitanje: moguće je ostvariti kajkavsku wikipediju? Dončec (razgovor) 16:12, 12. siječnja 2015. (CET)

Ne vidim zašto ne bi bilo moguće, barem teoretski: npr. Talijani imaju barem 5-6 dijalektalnih izdanja wikipedije. GregorB (razgovor) 17:30, 12. siječnja 2015. (CET)

Može sabrati suradnike, koji govoriju kajkavski. Ovdje je bio i Suradnik:Tovaruš. Ja govorim kajkavski (istočna narječja), baš sam Slovenec, ja ne možem odrediti normativa u kajkavskoj wikipediji. Npr. suradnik što bi bio kajkavski. Dončec (razgovor) 18:53, 12. siječnja 2015. (CET)

Mali ispravak napisanog samo da se zna. Kajkavski nije narječje već službeni jezik koji ima kao takav svoja narječja (KJV) --Toni~HR_Wiki (razgovor) 11:00, 18. travnja 2015. (CEST)

"Automatske poveznice"[uredi]

Pozdrav, jeli postoji neki dodatak ili nešto što bi npr. sva spominjanja rijeći Hrvatska u svim člancima pretvorilo u poveznicu, Hrvatska. --JuznaAfrika (razgovor) 19:39, 24. siječnja 2015. (CET)

Postoje suradnici koji imaju botove koji to mogu odraditi, ali ne vidim svrhu takvih uređivanja.--MaGaporuči mi 09:51, 25. siječnja 2015. (CET)

Upit za blokiranje računa Hrvatski episkop Aleksandar[uredi]

Poštovani,dana 26. siječnja 2015. god. u 15.30 sati kao hr Wikipedia blokirali ste trajno zbog imena račun korisnika suradnika Hrvatski episkop Aleksandar. Uopće nam nije jasno iz kojeg razloga je to napravljeno(blokiran je od strane admina Maestro Ivanković),jer se uistinu radi o episkopu Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandru Radoev Ivanovu i vjerskoj zajednici koji su uredno registrirani u administrativnim tijelima EU kao službena vjerska zajednica sa sjedištem u Parizu.Gospodin Ivanov je Predsjednik Svetog Sinoda Hrvatske pravoslavne crkve i član Svetog Sinoda Europske pravoslavne crkve sa sjedištem u Parizu. Molim Vas za žuran odgovor poradi razloga zbog kojih je račun onemogućen.Isto tako Vas molim za odblokiranje računa gosp. Ivanova ako je došlo do pogreške sa Vaše strane.Molim javiti se odgovorom na e-mail alexander.radoev@gmail.com ili kontaktirajte episkopa Ivanova putem mobitela osobno.

Stranica Hrvatske pravoslavne crkve: http://hrvatska-pravoslavna-crkva.com/?p=1

Registracija u EU: http://ec.europa.eu/transparencyregister/public/consultation/displaylobbyist.do?id=461157715249-43&locale=hr#hr

— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 188.252.243.212 (razgovordoprinosi) 18:16, 26. siječnja 2015.

Odgovor[uredi]

Suradničko ime "Hrvatski episkop Aleksandar" nije u skladu s Wikipedijinim smjernicama o suradničkom imenu: to je jedini razlog zbog kojega je, kao takvo, trajno blokirano.--Maestro Ivanković 22:22, 26. siječnja 2015. (CET)

Nije sasvim točno. U smjernicama piše:
Suradničko ime ne smije biti ime žive poznate/javne osobe, ako ta osoba nije ona sama.
Dakle, ako ta osoba nije ona sama. Budući da je ponuđen razuman način da se to provjeri, u čemu je točno problem? GregorB (razgovor) 12:18, 28. siječnja 2015. (CET)
Gregore, odgovor na tvoje dvojbe o ovom već riješenom "problemu" možeš naći na kraju sljedećega odlomka u kojem je – barem što se mene tiče – svima sve jasno objašnjeno, čak i za moguće buduće slične dvojbe...--Maestro Ivanković 14:14, 28. siječnja 2015. (CET)
Maestro - ne, problem nije "riješen" niti je na kraju sljedećega odlomka išta "objašnjeno". Činjenica jest da na ovoj wikipediji pod svojim imenom djeluju pojedine javne osobe (moram li spominjati imena?) i da su te osobe, pretpostavljam, nekako dokazale da suradnički račun pripada njima. Zašto isti mehanizam dokazivanja nije omogućen spomenutom suradniku? Gore sam citirao pravilo koje je vrlo jasno: žive poznate/javne osobe mogu imati imati suradnička imena jednaka svome imenu ako se može dokazati da taj račun pripada njima. Moje pitanje je kako. GregorB (razgovor) 20:11, 29. siječnja 2015. (CET)
Gregore, je - sve je riješeno, a tebi po tko zna koju put treba crtati. Ako nisi razumio obrazloženje ispod, onda kreni na tečaj hrvatskoga s razumijevanjem, i ne gnjavi suvišnim pitanjima.--MaGaporuči mi 20:16, 29. siječnja 2015. (CET)
Kako je "riješeno"? Bilo bi riješeno da pravilo glasi:
Suradničko ime ne smije biti ime žive poznate/javne osobe.
Ali pravilo ne glasi tako. Moje pitanje je: zašto dotični suradnik ne može imati račun pod imenom "Hrvatski episkop Aleksandar" ako može dokazati da je on ta osoba? GregorB (razgovor) 20:20, 29. siječnja 2015. (CET)
Gregore, posljednji put ponavljam tebi i ostalima (molim pažljivo čitaj!): u ovom "slučaju" ništa nije učinjeno suprotno smjernicama Wikipedije. Suradničko ime "Hrvatski episkop Aleksandar" i dalje je neprihvatljivo, ali spomenutom suradniku nitko ne brani da se prijavi svojim osobnim imenom i prezimenom. Svi koji znaju čitati njegovo (pravo) ime mogu naći na spomenutoj internetskoj stranici u gornjem upitu.--Maestro Ivanković 20:22, 29. siječnja 2015. (CET)
Samo sam pitao zašto je neprihvatljivo, ali nisam dobio odgovor. Zbog pridjeva "hrvatski" u imenu? Ne razumijem oko čega cijela rasprava, jedna rečenica bila bi dovoljna kao objašnjenje. GregorB (razgovor) 20:34, 29. siječnja 2015. (CET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Gregore, u mojem ranijem odgovoru neprijavljenom suradniku jasno sam napisao: "Hrvatski episkop Aleksandar" je kao i "Predsjednik Republike Hrvatske" jednako neprihvatljivo suradničko ime (vjerujem da to više uistinu ne trebam dodatno objašnjavati). Lijepo sam ti odgovorio da mojim činom nije prekršena Wikipedijina smjernica o suradničkim imenima, ali ti – očito – ni nju nisi pročitao, pa se sad (kao) čudiš da nije valjda zbog pridjeva "hrvatski"? Kao jedan od aktivnijih administratora ovoga projekta imam kudikamo prečih obaveza nego da tebi javno objašnjavam ono što ne čitaš ili ne želiš shvatiti. Ovakva ću slična tvoja propitivanja ubuduće smatrati najobičnijim troliranjem, a valjda ti kao iskusnom dugogodišnjem suradniku ne moram dodatno objašnjavati kakve su moguće posljedice takvoga tvojega djelovanja...--Maestro Ivanković 20:51, 29. siječnja 2015. (CET)

Znam što si napisao - da je ime "neprihvatljivo" - to znam, to je jasno, i to nije potrebno ponavljati. Moje pitanje je međutim bilo zašto je neprihvatljivo. Zar je to teško objasniti u jednoj rečenici? Umjesto prijetnji bilo bi lakše napisati odgovor na vrlo jednostavno pitanje: koju točno odredbu o suradničkim imenima ovo ime krši? Eto, samo to. GregorB (razgovor) 21:06, 29. siječnja 2015. (CET)
Gregore, o svemu prethodnome mogao si me pitati na mojoj SZR, a ne ovdje trolirati i tako – ne znam zašto, niti me zanima – propitivati ispravnost mojega administriranja u ovom konkretnom "slučaju" (?!). Da si pročitao pravila koja meni tako zdušno citiraš, vidio bi da u njima piše i da Suradničko ime ne smije biti zbunjujuće, (...), niti smije sadržavati nacionalna obilježja. A da ovdje dalje ne "govorim u vjetar" – nastavak slijedi na tvojoj stranici za razgovor...--Maestro Ivanković 21:55, 29. siječnja 2015. (CET)
Hajde da zaključimo raspravu: kao što je vidljivo, konačno objašnjenje koje si dao nema nikakve veze s objašnjenjem koje si dao suradniku. Dakle, tvoje izvorno objašnjenje je nelogično i loše (spominju se nekakav "identitet i dignitet stvarne osobe", da bi na kraju ispalo da pravi razlog nema nikakve veze s tim), i bio sam potpuno u pravu kad sam ga propitivao. Alarmantno je što si napisao da "ne znaš zašto, niti te zanima" zašto "propitujem". Što to znači, da se sve primjedbe mogu ignorirati u stilu "ne znam i ne zanima me"? Da su administratori vlastelini, a "obični suradnici" kmetovi koji imaju biti kuš kad im se to zapovjedi? GregorB (razgovor) 01:31, 15. veljače 2015. (CET)
Ne znam, GregoreB, čijim se ti to neimenovanim odvjetnikom smatraš i koliko ti treba objašnjavati da bi nešto shvatio, ali meni ovdje nije dužnost tebi pred svima opravdavati moje administriranje zato što ti ne čitaš što ti se piše u odgovorima ili što moguće imaš neku svoju viziju svih u prethodnim odgovorima tebi (i ostalima) spomenutih smjernica. Koliko znam, ni ja – ali ni ostali kolege administratori – nismo ovdje nikakvi – kako nas ti u svojoj očitoj dvojbi nazivaš – "vlastelini", niti su "obični suradnici" ičiji "kmetovi"! To što ti ovdje izvodiš naziva se troliranjem, a takvo ponašanje uvijek rezultira i odgovarajućim posljedicama... Maestro Ivanković 15:59, 18. veljače 2015. (CET)

Za poštovanog gospodina Maestra Ivankovića[uredi]

Poštovani gospodine,nije nam jasno na koji to način ime suradnika Hrvatski episkop Aleksandar krši Vaša pravila,ni uz najbolju volju to ne možemo shvatiti. Možda ovo pravilo:Suradničko ime ne smije biti ime žive poznate/javne osobe, ako ta osoba nije ona sama. Pošto Vam je u ranijem dopisu stavljeno sve detaljno uz čak i brojeve mobitela ne znamo što je to sporno u tom imenu suradnika,kad je on to sam,molimo za malo detaljnije objašnjenje. Srdačan pozdrav i mislimo da smo ozbiljni i nismo zaslužili trajno onemogućavanje korištenja na ovakav grubi način,mogla se i sugerirati promjena imena suradnika. Najljepša hvala na odgovoru. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 188.252.243.212 (razgovordoprinosi) 23:00, 26. siječnja 2015.

Savjetujem registraciju pod drugim imenom.--Ex13 (razgovor) 23:04, 26. siječnja 2015. (CET)

Ne znam da li je moguća registracija pod drugim imenom ako je blokirana IP adresa? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 188.252.243.212 (razgovordoprinosi) 23:07, 26. siječnja 2015.

Poštovani, trajnim blokiranjem suradničkoga imena "Hrvatski episkop Aleksandar" štiti se identitet i dignitet stvarne osobe u skladu sa smjernicama ovoga projekta (vama se to čini "grubim", no ovoga trenutka niste ni svjesni kakvim su sve zloporabama stalno izložene stranice ovoga projekta): "Hrvatski episkop Aleksandar" je kao i "Predsjednik Republike Hrvatske" jednako neprihvatljivo suradničko ime (vjerujem da to više uistinu ne trebam dodatno objašnjavati). Wikipedijini administratori nisu "dežurni policajci" niti im je na raspolaganju bilo kakva evidencija stvarnih identiteta prijavljenih ili neprijavljenih suradnika, pa je tako nemoguće znati i tko doista piše s IP-adrese 188.252.243.212 (?!). U svakom slučaju, kolega Ex13 me je preduhitrio i promijenio postavke blokiranja, pa ste i s te iste IP-adrese (ako je ona trajnija) slobodni odabrati suradničko ime u skladu s već ranije spomenutim smjernicama. Srdačan pozdrav,--Maestro Ivanković 01:29, 27. siječnja 2015. (CET)

VisualEditor News #1—2015[uredi]

19:30, 5. veljače 2015. (CET)

Dosljednost[uredi]

Unutarnje poveznice ili također pogledajte? Bilo bi lijepo na svakom članku imati isti koncept/naziv. --Munjanes (razgovor) 17:25, 11. veljače 2015. (CET)

Meni se sviđa i "Vidi i:". Imamo previše članaka, da se to lako može dovesti u red. Teoretski se može, ali tko je spreman promijeniti u npr. 20 000 članaka da svuda bude jednako?--Fraxinus (razgovor) 02:45, 12. veljače 2015. (CET)

Kao prvo, zašto je pitanje uopće premješteno ovamo, kad se radi o stilskom problemu koje se tiče sadržaja GIP (samih članaka) i ne uključuje nikakva tehnička znanja, dakle nečemu što uopće nije tehničko pitanje?
Nazive i redoslijed standardnih poglavlja trebalo bi definirati npr. u Wikipedija:Stil - sada je koliko vidim nedorečeno.
Bitno je definirati standard kojega će se suradnici držati, a s vremenom će se članci popravljati u tom smjeru. Masovna izmjena može pomoću bota, ne bi trebalo biti preteško izvesti (npr. doraditi neki od postojećih botova koji popravljaju pravopis da usput odradi i ovo). Sitnica, a opet je dosta bitno jer čitatelj očekuje jednoobraznost, sve drugo ostavlja loš dojam. GregorB (razgovor) 13:29, 12. veljače 2015. (CET)
Kao prvo: Gregore, znaš li ti čitati? Zar ne piše lijepo na vrhu Tehnička pitanja / za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama (?!). Naime, ne mogu nikako dokučiti po kojoj to vrsti interpretacije napisanoga spomenute "Unutarnje poveznice" i/ili "Također pogledajte" ne bi spadale ovamo, dakle u Tehnička pitanja o uređivanju...?!
Drugo, odnosno prvo: To što sam sebe pita, tj. što spominje i o čemu razmišlja Munjanes, pokušaj je još jednoga "otkrivanja tople vode", jer čak i kad bi nečiji bot odradio tu vrstu jednoobraznosti, pitam se čemu bi to u sadržajno-kvalitativnome smislu uopće koristilo?! Na projektu koji je zamišljen i postavljen tako da ga uređivati može svatko s pristupom Internetu, jednoobraznost ili – da budem i precizniji - jednoumlje takvoga tipa je gotovo nemoguće postići (a to je npr. jasno svakome tko marljivo ophodi nedavne promjene). Osim ako predlažeš "posebnu suradničku elitnu jedinicu" – možda bismo ih mogli nazvati i "šminkerima" Face-wink.svg – koji ne bi radili ništa drugo osim nepotrebnih i zapravo nekorisnih uređivanja (a koliko znam, to ovdje smatramo i nazivamo "neproduktivnim uređivanjem"). Sve koji misle da bi ovo ipak trebalo sprovesti u djelo – jer vidio sam da u jednoj od smjernica Wikipedije piše i sljedeće: Jedna od ključnih riječi svake enciklopedije je jednoobraznost (uniformnost). – mogu samo podsjetiti na činjenicu da je svaku klasičnu enciklopediju uvijek uređivao odabrani tim stručnih suradnika (tako je uglavnom i danas), te da ni jedna takva enciklopedija nikada nije imala toliki broj suradnika različitih profila i stupnja znanja i obrazovanja, niti je – poput Wikipedije – baš svakome nudila slobodan pristup uređivanju. Maestro Ivanković 14:53, 13. veljače 2015. (CET)
Da, znam čitati, a vidim i da na vrhu piše:
Ovdje možete postavljati tehnička pitanja o radu na Wikipediji za koja niste našli odgovor u Pomoć:Sadržaj ili Wikipedija:Kako uređivati stranicu.
Ne vidim ništa "tehničko" u ovoj temi.
Ako se već slažemo s tvrdnjom "Jedna od ključnih riječi svake enciklopedije je jednoobraznost", onda jednoobraznost ne može biti "jednoumlje". (Jer jednoumlje svakako nije "ključna riječ" enciklopedije.)
Redoslijed standardnih poglavlja nije najbitnija stvar na svijetu, ali standard treba postojati, a članci baš ne moraju izgledati kao da ih je voda izbacila. Poboljšavanje Wikipedije u smjeru jednoobraznosti ne može biti "neproduktivno uređivanje" - opet, ako se složimo da je jednoobraznost dobra stvar. (Također, moram napomenuti da diskusija u Kafiću isto ne može biti "neproduktivno uređivanje", jer Kafić nije GIP - što bi "uređivanje" u Kafiću trebalo "producirati"?) GregorB (razgovor) 18:56, 13. veljače 2015. (CET)
Ja imam bota i mogu ga aktivirati da radi ove poslove, samo pitanje je da li je hr.wiki administracija raspoložena označiti mog bota kao bota :-) --Munjanes (razgovor) 16:19, 15. veljače 2015. (CET)
Suradnik s 21 (!) doprinosom u GIP-u poznat po provokacijama ovdje i na drugim projektima, te isti taj suradnik poznat po čaraparama (blokiran na drugim projektima zbog toga) bi da botom vršlja po projektu? Da mi se slučajno nije kalendar okrenuo na 1. travnja?--MaGaporuči mi 17:39, 15. veljače 2015. (CET)
MaGa, zašto ne pogledaš malo u svoju avliju. Znaš onu izreku: "U tuđem oku vidiš trn, a u svom ne vidiš balvan." Ja imam odlične doprinose na drugim Wikipedijama. Druga stvar, ti ovdje skrećeš sa teme. Kad sam se već ponudio da pomognem, onda trebate to i prihvatiti. Imam odlično iskustvo sa botom što se može vidjeti na bosanskoj Wikipediji. Vezano za provokacije, gdin. Maestro me je bez osnove blokirao (na 7 dana (!) ), ali to je off-topic, neću sad o tome ovdje. --Munjanes (razgovor) 19:44, 15. veljače 2015. (CET)
Ako te boli istina, to je tvoj problem i to nije skretanje s teme, a o neosnovanosti bi se dalo pričati. Tvoja povijest provokatora nije ništa novo, tako da ne bi jadan mislio da si nevin na pravdi Boga. Baj d vej, ima ovdje suradnika koji su doktori od botova, čisto da ne bi nepotrebno sebe uzdizao u nebesa. Slobodno ti doprinosi botom na drugim wikipedijama. Adio.--MaGaporuči mi 19:54, 15. veljače 2015. (CET)
Bilo bi lijepo da se služiš akademskim jezikom. Završio si fakultet (valjda) pa znaš valjda neki bonton. --Munjanes (razgovor) 20:01, 15. veljače 2015. (CET)
Zašto bi bilo lijepo, zato jer ne razumiješ hrvatski[4]? Moguće je da je taj tvoj akademski povezan s bontonom, ali mene su bontonu učili još od malih nogu. Kako je to bilo kod tebe - ne trudi se objašnjavati: ne znam i ne zanima me, i ne nastavljaj raspravu s nečim što nema veze sa započetom temom.--MaGaporuči mi 20:23, 15. veljače 2015. (CET)
hr.wiki administracija raspoložena označiti mog bota kao bota - AWB (koji mora raditi pod nadzorom), za 10 ili 20 uređivanja da dobije status bota? Ne, hvala. Da bi botovski račun dobio status bota treba ispuniti odgovarajući zahtjev i ispuniti odgovarajuće uvjete. SpeedyGonsales 16:53, 16. veljače 2015. (CET)
uputite me, molim, koji su uvjeti za dobijanje statusa? --Munjanes (razgovor) 17:57, 18. veljače 2015. (CET)

Ponavljanje argumenata?![uredi]

Što je ovo? Pojavljuje se u čak 680 članaka.--MAN_USK recider 23:53, 14. veljače 2015. (CET)

Isto što i Kategorija:Pages using duplicate arguments in template calls. Znači da se u nekom predlošku u članku ponavlja isti parametar. Popravlja se npr. ovako, nezgodno je jedino što je dosta teško pronaći u čemu je problem. GregorB (razgovor) 01:17, 15. veljače 2015. (CET)

sadrzaj howto[uredi]

novi sam i pokusavam kopirat strukturu i logiku od drugih pa mi nije jasno kako mi se ne prikazuje "sadrzaj" i nije mi jasno u predlosku "glazbenik" postoje polja koja ispunim ali mi se ne prikazuju— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Mate tintin (razgovordoprinosi)

Odgovoreno na suradničkoj SZR.[5]--MaGaporuči mi 10:01, 8. ožujka 2015. (CET)

[ Bez naslova ][uredi]

Poštovani ja sam na Wikipediji novi.Trebao bi pomoc oko toga kako i gdje naći stranice koje nisu pod nekim zastitama i autorskim pravima odnosno one stranice ciji sadrzaj mogu lako koristiti za izradu stranica na Wikipediji.Unaprijed hvala!!! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Nikola veliki (razgovordoprinosi) 17:17, 17. ožujka 2015.‎

Suradniku je odgovoreno na njegovoj SZR. Maestro Ivanković 17:42, 17. ožujka 2015. (CET)

O prijavi![uredi]

Nije mi jasno ovo! Ja sam sada otvorio novi suradnički račun pa sam dodao svoje suradničko ime 'isurziri' . Tako bih trebao da se prikaže! No kad se prijavljujem u mjesto 'isurziri' prikaže se 'Isurziri' (I u mjesto i) !!! Što je ovo? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je isurziri (razgovordoprinosi) 22:13, 27. ožujka 2015.

Odgovoreno na suradnikovoj stranici za razgovor. SpeedyGonsales 23:16, 28. ožujka 2015. (CET)

Kako objavit članak nakon obrade u sandboxu ?[uredi]

Da li mi netko može pomoći ?

Hvala — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Lukas147 (razgovordoprinosi) 17:03, 2. travnja 2015.

Suradniku je odgovoreno na njegovoj SZR. Maestro Ivanković 17:16, 2. travnja 2015. (CEST)

Glavni nadimak[uredi]

Jedan pozdrav? Pokušavam da otvorim wikipediju 'IRC' za razgovor 'Chat' ali kad otvorim to vidim na prozor jedan pojam 'Nick name - Glavni nadimak' a čitam ja oko toga ali opet ne mogu to da shvatim. Je li mogu vidjeti jedan primjer? Hvala!

VisualEditor News #2—2015[uredi]

21:48, 10. travnja 2015. (CEST)

VisualEditor News #3—2015[uredi]

12:44, 13. lipnja 2015. (CEST)

VisualEditor News #3—2015[uredi]

14:32, 13. lipnja 2015. (CEST)

(bez naslova)[uredi]

Molim vas, može li mi netko reći kako da dobijem klasični izgled članka na wikipediji? Naime, moj članak izgleda čudno, ima drugačiji font itd. https://hr.wikipedia.org/wiki/Nicolas_bouvier Hvala! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Mateamish (razgovordoprinosi) 16:33, 8. srpnja 2015.

Je li sad izgleda u redu? Kubura (razgovor) 04:49, 12. srpnja 2015. (CEST)

HotCat[uredi]

Zašto HotCat (opet?) ne radi?--MAN_USK recider 15:05, 12. kolovoza 2015. (CEST)

"WP majstori" popravljaju.Face-grin.svg Nije to jedino što ne radi, uglavnom teška glavobolja od popravljanja i unaprjeđivanja.--MaGaporuči mi 16:40, 12. kolovoza 2015. (CEST)

Osim HotCata ne rade ni padajući rezultati ispod polja za upisivanje pojma za pretragu, niti radi čišćenje komentara kod brisanja za administratore (iako je uključeno u mogućnostima).--MaGaporuči mi 15:43, 13. kolovoza 2015. (CEST)

Sad valjda radi :)--Ex13 (razgovor) 19:55, 18. kolovoza 2015. (CEST)
Svaka čast trudbeniku.--MaGaporuči mi 20:05, 18. kolovoza 2015. (CEST)
Radi, radi. Hvala Ex. --MAN_USK recider 20:48, 18. kolovoza 2015. (CEST)

VisualEditor News #4—2015[uredi]

Elitre (WMF), 00:28, 15. kolovoza 2015. (CEST)

Pitanje o zvjezdicama izabranih članaka (prebačeno s podstranice)[uredi]

Nemam komentar nego načelno pitanje: Zašto neki ovdje izabrani članci dobiju žutu zvjezdicu koja je vidljiva u lijevoj koloni (drugi jezici) a neki ne? Npr. hrvatski članak o Arsenu Dediću, kad odete npr na englesku Wiki ima tu zvjezdicu, a npr članak o Mjesecu nema. Čudno, ima li tome razlog? Vjerujem da je stvar bitna.Ante Vranković (razgovor) 05:19, 24. kolovoza 2015. (CEST)

Stvar se rješava na Wikidati dodjeljivanjem tzv. badgea (značke) izabranog članka. Ne znam postoji li automatizam koji bi to sam radio tako da se uvijek može pješke dodati na Wikidati.--MaGaporuči mi 09:04, 27. kolovoza 2015. (CEST)

Ova akcija je automatski identificirana kao štetna...[uredi]

Pokušavam ostaviti poruku suradniku BlackArrow, ali nema šanse. Što god da napišem, dobijam istu poruku "Ova akcija je automatski identificirana kao štetna, pa je stoga onemogućena. Ako vjerujete da je uređivanje smisleno, molimo kontaktirajte administratora i obavijestite ga o tome što ste pokušali učiniti. Kratak opis pravila sprječavanja zlouporabe koji se podudara s vašim uređivanjem je: Zapriječi pisanje ključnih riječi". 94.253.231.160 19:29, 1. rujna 2015. (CEST)

U čemu je problem? Netko se igra s nekakvim postavkama? 94.253.231.160 19:29, 1. rujna 2015. (CEST)

Dodatak ili ne[uredi]

Jedno pitanje, da li je bolje nogometne sezone (ili za bilo koji drugi sport) nazivati "Dodatak:XY liga ####/##" ili jednostavno "XY liga ####/##"? Pitam iz razloga što ne postoji standardiziran način imenovanja istih. Primjer: Dodatak:1. ŽNL Vukovarsko-srijemska 2010./11. vs 4. HNL - Istok 2009./10.. Smatram da bi sve njih trebalo svrstati u "dodatke", odnosno za početak odraditi premještanje u dodatke — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Pera detlic (razgovordoprinosi) 15:46, 2. listopada 2015.

Pojašnjenje imenskog prostora Dodatak pisano je u vrijeme kad taj imenski prostor nije imao isti status kao glavni imenski prostor. Kad je status izjednačen (članci u dodatku broje se u ukupan broj članaka Wikipedije), mislim da su tamo neki primjeri neopravdano navedeni.
Općenito, popisi bi trebali ići u Dodatak. Kod postojećih popisa premještanje treba obrazložiti pojedinačno na SZR članaka, a kod nekih članaka i konzultirati se, možda postoji opravdan razlog zašto nije prmješten. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  16:25, 2. listopada 2015. (CEST)
OK, da li onda da premještam slične slučajeve (kad naletim na njih) u Dodatak radi unificiranja ili ne? --Pera detlic (razgovor) 04:08, 4. listopada 2015. (CEST)
Odgovor je sadržan u prethodnoj poruci: možeš, ali oprezno Smiley.svg  • Bonč (razgovor) • Recursive, adj.; see Recursive. •  01:40, 10. listopada 2015. (CEST)

Stari nazivi nogometnih klubova[uredi]

Mnogi nogometni klubovi su kroz povijest mjenjali svoje ime. Koliko bi bilo pametno napraviti stranice sa preusmjeravanjima (sa starog imena na aktuelno)? --Pera detlic (razgovor) 14:09, 9. listopada 2015. (CEST)

Ako postoji negdje u nekom članku staro ime - onda da, u suprotnom - ne.--MaGaporuči mi 14:19, 9. listopada 2015. (CEST)
OK, mislio sam na varijante gdje se u nekim tablicama (prvenstva gdje se navodi stari naziv kluba) navodi tadašnji naziv kluba. A opet, dobro je i zbog pretraga (google će to u svakom slučaju zabilježiti). --Pera detlic (razgovor) 14:35, 9. listopada 2015. (CEST)
Krivo sam se izrazio: ako negdje u članku postoji poveznica na staro ime, onda je odgovor potvrdan. Svrha preusmjeravanja na koje ništa ne vodi je ravno nuli. Pretragu treba prepustiti Googleu (koji i je tražilica), a ne Wikipediji.--MaGaporuči mi 17:25, 9. listopada 2015. (CEST)

Pregled prve izmjene[uredi]

Pri sadašnjem stanju, sadržaj prve izmjene članka ne može se vidjeti, osim otvaranjem za uređivanje. Za ophođenje bi bilo korisno vidjeti prvu izmjenu, odnosno razliku napravljenu prvim uređivanjem, kao što se npr. vidi kod filtra zloporaba.

Zašto je ovo korisno? - Ako prva izmjena "na oko" djeluje ispravno, ophoditelji neće provjeravati sadržaj. Sadržaj se može skriti na više načina, npr. postavljanjem taga <gallery> koji sadržava više od 256 znakova teksta ili običnim komentarom <!-- -->. Taj sadržaj može biti bezazlen, ali i štetan (neću navoditi moguće scenarije; najčešći primjer bezazlenog sadržaja je kopija stranice koja se prevodi.)

Ja rabim dodatak NavPopup (rabim ga preko svog monobook.js, jer nitko nije reagirao na zahtjev), a između ostaloga omogućava pregled prve izmjene i stoga iz iskustva znam da je mogućnost korisna.

Dakle, umjesto raznih "popravljanja", mislim da bi bilo kudikamo korisnije implementirati mogućnost pregledavanja razlike između "nulte" i prve izmjene.  • Bonč (razgovor) • Zbunite zavjesu, spustio sam se! •  02:59, 13. listopada 2015. (CEST)

VisualEditor News #5—2015[uredi]

Elitre (WMF), 19:17, 30. listopada 2015. (CET)

Patroll[uredi]

Jel imate savjete kako da patroliram nedavne promjene bez rollback prava (naravno)? --VS6507 (razgovor) 15:17, 15. studenog 2015. (CET)

Pitanje je vrlo nejasno, pa ne bih davao još nejasniji odgovor.--MaGaporuči mi 15:49, 15. studenog 2015. (CET)
Hrvatskim jezikom ne govorite dobro, niti se trudite pisati pravilno, sa svim dijakriticima. Takvo ponašanje odaje neozbiljnost. [6] Uz sve to, ovakav "materinski" isključuje dobro poznavanje hrvatskog jezika.
[7] Sudeći po porukama koje su Vam uputile kolege sa sr.wiki, preambiciozni ste za ono što želite. Poput jednoga kolege. [8] Kubura (razgovor) 10:30, 19. studenog 2015. (CET)

Prijedlog prijevoda Creative Commons licenci verzija 4.0 otvoren za javnu raspravu[uredi]

Pozdrav svima,

Službeni prijedlog hrvatskog prijevoda licenci Creative Commons verzije 4.0 nalazi se na adresi: https://hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:CC_licence_4.0_-_prijedlog_hrvatskog_prijevoda. Prijedlog je do 25.12. otvoren za javnu raspravu. Riječ je o elementima pravnog teksta licence i sažetog iskaza osnovnih licencnih uvjeta. Svih šest Creative Commons licenci gradi se isključivo iz niže navedenih elemenata licence "Autorstvo-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima" i dodatnih elemenata za ostale inačice licence u drugoj, trećoj i četvrtoj tablici. Dakle, iz te matrice gradi se i licenca koju će potencijalno u budućnosti koristi i Wikipedija - "Autorstvo-Dijeli pod istim uvjetima".

Primarni razlog za nastanak nove verzije licenci, koja je ušla u javnu primjenu krajem 2013., odluka je Creative Commonsa da kreira jedinstvenu, globalno važeću licencu temeljenu na međunarodnim autorskopravnim sporazumima i konvencijama. Kako su sporazumi poput Bernske konvencije za zaštitu književnih i autorskih djela ili Direktiva Evropskog parlamenta i Vijeća od 11. ožujka 1996. o pravnoj zaštiti baza podataka sprovedeni u nacionalne pravne sustave, nova verzija licence više ne treba lokalizaciju u ovdašnje zakonske okvire kao što je to bio slučaj s prethodnim verzijama, već samo službene prijevode. U slučaju pravnog spora temelj odlučivanja bit će engleski izvornik, a prijevod će služiti kao orijentir za razumijevanje.

U skladu s tom promjenom napravljen je i ovdje priloženi hrvatski prijevod. On je u pogledu pravnih formulacija u velikoj mjeri izmijenjen u odnosu na ranije verzije licenci. No sama pravna supstanca licenci je zadržana, ali i unaprijeđena u pogledu prava proizvođača baze podataka, prava privatnosti i objavljivanja osobnih zapisa te data mininga. Pravni tekst ovdje nije stavljen na raspravu, već samo prijevod koji bi trebao što bliže pratiti engleski izvornik. U pogledu sažetka jedina znatna izmjena u odnosu na prethodne verzije je promjena prijevoda elementa licence "Attribution" iz "Imenovanje" u "Autorstvo" što bi trebalo biti intuitivnije i jasnije za krajnje korisnike.

Vaše komentare možete unijeti u "Razovor" wiki stranice na kojoj se nalazi prijedlog.

Creative Commons HR

CreativeCommons HR (razgovor) 13:19, 26. studenog 2015. (CET)


Samo jedno pitanje...tko određuje službenost hrvatskog prijevoda? Osim toga trebalo bi na njemu malo poraditi, nakon letimičnog pregleda.--Ex13 (razgovor) 23:15, 26. studenog 2015. (CET)


Status službenog prijevoda određuje Creative Commons, nakon provedene procedure unutarnje provjere i javne rasprave. Prijedloge izmjena najbolje upisati u "Razgovor" wiki stranice. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je CreativeCommons HR (razgovordoprinosi) 13:30, 29. studenog 2015.‎

Podatci dobijeni email-om[uredi]

Na osobni zahtjev dobio sam email-om od Državnog Zavoda za Statistiku tablicu (u .xls formatu) popisa stanovništva 2011. po naseljima po narodnosti (podatci nisu objavljeni na njihovom site-u i dobijaju se na osobni upit). Od njih sam dobio dopuštenje za korištenje ovih informacija za pisanje članaka na wikipedia-i uz obavezno navođenje njih kao izvora. E sad, moje pitanje je, kako taj izvor definirati na samo Wikipedia-i, kako bi bilo u skladu sa pravilima... --Pera detlic (razgovor) 14:57, 27. studenog 2015. (CET)

Mišljenja sam da bi se takvi podaci mogli rabiti na Wikipediji samo ako su javno objavljeni (internet, javno dostupna publikacija), radi lakše provjerljivosti--Ex13 (razgovor) 21:31, 29. studenog 2015. (CET)
Da li da onda taj .xls file okačim negdje online? Kakva je dosadašnja praksa sa podatcima dobijenim elektronski? --Pera detlic (razgovor) 23:11, 29. studenog 2015. (CET)
Opet priča o izvorima koju ti nikako ne razumiješ ili ne želiš razumjeti. Osnova izvora je da budu javno dostupni svima i lako provjerljivi. To što će Ante, Mate ili Pero okačit online se može okačit mačku o rep, dođe na isto. Okačit online može jedino Državni zavod za statistiku. O svemu ostalom je bespredmetno raspravljati.--MaGaporuči mi 18:25, 1. prosinca 2015. (CET)
Razumijem ja to, ali iz nekog razloga (da li zaštita osobnih podataka ili šta drugo) DZS ove podatke nije objavio na svom site-u, ali su dostupni na osobni upit. Na moje pitanje da li smijem koristiti te podatke za uređivanje članaka na Wikipedia-i, dobio sam potvrdan odgovor uz napomenu da je neophodno navesti DSZ kao izvor. Smatram ove podatke korisnima za kao dobar demografski pokazatelj (kao i ostale podatke popisa stanovništva). Kao što rekoh, dostupni su svima koji su voljni poslati e-mail (odgovaraju vrlo brzo, ja sam čekao možda pola sata na odgovor) --Pera detlic (razgovor) 08:44, 2. prosinca 2015. (CET)
Korisni ili ne - ti uporno po svome. Može DZS (ili bilo tko drugi) pričati što god hoće. Wikipedija ima svoja pravila kad su u pitanju izvori. Neka objave podatke javno i mirna Bosna. Vjerovati nekoj datoteci koju je na internetu postavila osoba X ili osoba Y - ni u ludilu, pa čak i da sam ja jedna od tih osoba.--MaGaporuči mi 17:05, 5. veljače 2016. (CET)
Sve informacije moraju biti provjerljive, dakle moraju se temeljiti na pouzdanim i javno dostupnim izvorima. Ono što ima DZS je pouzdano, ali nije javno dostupno. Ono što suradnik preuzme od DZS-a i stavi online je javno dostupno, ali nije pouzdano. Ništa od toga dakle. Može se koristiti samo ono što DZS javno objavi, ili što neki pouzdani sekundarni izvor (a suradnici to nisu) prenese. GregorB (razgovor) 20:23, 5. veljače 2016. (CET)

Kratko i jasno[uredi]

MaGa je napisao jasno ali bez navođenja naših pravila zbog kojih je to tako, da ne bi netko došao u iskušenje dalje prežvakavati a da ne napiše ništa suštinski novo, slijedi kompletna informacija s navođenjem naših pravila. Iznad okvira za uređivanje piše:
U smjernici Wikipedija:Navođenje izvora piše:
 • 1. Članci trebaju sadržavati samo provjerljive informacije iz vjerodostojnih izvora.
U pravilu Wikipedija:Provjerljivost (na koje vodi poveznica s riječi provjerljive) piše:
 • "Općepoznate činjenice nije potrebno potkrjepljivati izvorima, ali svaki citat ili podatak koji ne spada u opću kulturu mora biti potkrijepljen vjerodostojnim izvorom." Malo dalje je to dopunjeno: "Članci bi trebali biti potkrijepljeni vjerodostojnim, javno dostupnim izvorima...".
Sažetak:
 • Općepoznate činjenice nije potrebno potkrjepljivati izvorima.
 • Svaki citat ili podatak koji ne spada u opću kulturu mora biti potkrijepljen vjerodostojnim izvorom.
 • Vjerodostojni izvor mora biti provjerljiv, javno dostupan.

Zašto svugdje ne piše mora biti, nego u pravilu na jednom mjestu piše: bi trebali biti? Zato jer suradnici nisu savršeni, te ne pišu savršene članke potkrijepljene savršenim izvorima u prvom uređivanju, pa je proces uglavnom ovakav:
 1. Suradnik snimi uređivanje ili članak koji treba dodatno potkrijepiti izvorima na jednom ili više mjesta.
 2. Drugi suradnici upozore suradnika na to što treba doraditi, na njegovoj stranici za razgovor, na stranici za razgovor članka, u članku odgovarajućim predlošcima.
 3. Suradnik sam ili drugi suradnici dobre volje i prikladnoga znanja dopune/dopunjuju članak odgovarajućim izvorima.
Koraci 2 i 3 se ponavljaju onoliko puta koliko je potrebno. Zbog takvog procesa nastanka članaka u našem pravilu piše Članci bi trebali biti potkrijepljeni vjerodostojnim, javno dostupnim izvorima, jer kad bi pisalo Članci moraju biti potkrijepljeni vjerodostojnim, javno dostupnim izvorima moglo bi se zaključiti da je potrebno obrisati svaki članak u kojem nedostaje jedan ili više izvora. Dodatno, kad neki izvori ne bi trebali biti javno dostupni, tko bi odlučivao koji to izvori ne trebaju biti javno dostupni, a koji trebaju?
Na kraju, sva naša pravila vezana uz sadržaj sadržana su u jednoj riječi - enciklopedizam. Ako u Hrvatskoj enciklopediji od LZMK-a nema podataka koji ne mogu biti provjereni u vjerodostojnim, javno dostupnim izvorima, zašto bi kod nas trebalo biti drugačije? Iako opće enciklopedije LZMK-a ne navode izvore na kraju članaka (dok specijalizirana izdanja to imaju), krajnji rezultat oba pristupa je ekvivalentan - enciklopedizam generira enciklopedijski sadržaj, čije su karakteristike bitne za ovo pojašnjenje - takav sadržaj je činjenično točan što je provjerljivo u javno dostupnim izvorima. SpeedyGonsales 22:31, 5. veljače 2016. (CET)
Vidim da postoji slaganje oko enciklopedijskih načela, jedino se iz nekog razloga ne smije tražiti pouzdan i javno dostupan izvor za tvrdnju da je "automatsko prevođenje članaka na Wikipediji strogo zabranjeno".[9] - to iz nekog razloga moramo vjerovati na riječ. GregorB (razgovor) 23:49, 5. veljače 2016. (CET)
Blaženi koji ne vidješe a vjeruju.--MaGaporuči mi 11:30, 6. veljače 2016. (CET)
Maga, sada proturječiš onome što si sam gore napisao. Nema se što "vjerovati" kad se o izvorima radi - već sama riječ "vjerovanje" suprotna je suštini provjerljivosti. Sve što se u člancima smatra istinom, mora negdje pisati, i osim općepoznatih činjenica (Zagreb je glavni grad Hrvatske, Sunce izlazi na istoku, itd.) mora se moći priložiti kao izvor. U inzistiranje na kršenju tog principa - koji je, vidim po gornjim komentarima, inače nesporan - uložen je vrlo velik trud, za što mi je teško naći razumno objašnjenje. GregorB (razgovor) 11:50, 6. veljače 2016. (CET)
Onda kada automatsko prevođenje bude usavršeno moći ćemo razgovarati o takvim člancima, do tada ne. To je valjda svima jasno osim tebi (u prijevodu: općepoznata činjenica koju znaju i djeca u vrtiću), kao što je jasno svima da je Zemlja okrugla i nema potrebe za to navoditi bilo kakav izvor.--MaGaporuči mi 12:19, 6. veljače 2016. (CET)
Kako znam (ili kako bilo tko zna) da je zabranjeno? Po čemu bi to bila općepoznata činjenica? Molim te, daj mi procjenu koliko misliš da bi ljudi na ulici odgovorilo točno da ih se pita je li "automatsko prevođenje članaka na Wikipediji strogo zabranjeno"? Pet posto, možda? GregorB (razgovor) 19:07, 6. veljače 2016. (CET)
Ne bih baš pitao ljude na ulici, radije bih pitao kumice na placu. One bi sigurno znale da je to općepoznata činjenica.--MaGaporuči mi 19:15, 6. veljače 2016. (CET)
Najozbiljnije: imaš neku procjenu za opću populaciju? Za "općepoznatu činjenicu" bih očekivao barem 85-90 % točnih odgovora u nasumičnom uzorku ljudi. To tvrdiš: da bi barem 85 % ljudi na ulici to znalo? Ako to tvrdiš, onda ti priznajem da si u pravu, a ja ne. Ako pak nisi spreman to ustvrditi, onda ti argument pada u vodu. GregorB (razgovor) 19:28, 6. veljače 2016. (CET)
Da se ne bi opet vrtili u krug, samo se vrati na moj današnji komentar od 12:19.--MaGaporuči mi 19:34, 6. veljače 2016. (CET)
Ako se pak vratimo na moj današnji komentar od 19:28, možemo zaključiti da sada znamo sve što je potrebno znati, a ja na ovu temu više nemam komentara. GregorB (razgovor) 19:39, 6. veljače 2016. (CET)
Super, završili smo raspravu, ni ja nemam više komentara. Sad možemo pogledati večernji film.--MaGaporuči mi 19:48, 6. veljače 2016. (CET)

numeriranje formula[uredi]

Poštovani,

zanima me kako bi mogao numerirati jedadžbu tako da ju mogu navesti kasnije u tekstu, a pritiskom na njeno ime me odvede do željene formule koja se nalazi unutar mog članka na wikipediji. Hvala na pažnji, Tin — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Tin Pušić (razgovordoprinosi) 17:41, 20. prosinca 2015.

Zar Vam ova uputa nije dovoljno jasna? Napomena uz primjere: umjesto <div id="oznaka">formula</div> koji dodaje novi red možete rabiti <span id="oznaka">formula</span>. Pogledajte i ovaj savjet. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  23:54, 20. prosinca 2015. (CET)

VisualEditor News #6—2015[uredi]

Elitre (WMF), 01:06, 25. prosinca 2015. (CET)

Infookviri[uredi]

 • Nekoć davno, infookvira nije bilo. U člancima su postojali samo slike i tekst članaka. U to vrijeme suradnici nisu mogli wikiturbirati bojom infookvira kojih nije bilo, pa su dokoni wikići (recimo to tako) svoju dokonost izražavali prebacivanjem članaka iz jedne kategorije u drugu i natrag. I tako par godina.
 • Onda su otkrivene tablice, za koje je uočeno da se u njih osim tabličnih podataka mogu pohranjivati i podaci koji nisu tablični, nego se tablice mogu rabiti više kao okviri, kao dizajnerski elementi, na dnu članaka ili sa strane za navigaciju među povezanim člancima, a na vrhu članaka kao infookviri - sažeti pregled najbitnijih činjenica iz članka.
 • Nažalost, engleska wikipedija, koja je prečesto obzirom na velik broj suradnika "smeće de la smeće" ideja i besmislica (svaka čast sadržaju i ažurnosti), dovela je ideju do krajnosti besmisla, pa su infookviri postali megalomanski, nerijetko sa 50-ak a ponekad i stotinjak parametara. Takvi infookviri su se onda često samo kopirali sa engleske wikipedije kod nas. Najčešće kad bi netko imao vremena preveo bi imena parametara i izbacio višak, ali prečesto se događalo da bi višak ostao i parametri ostali neprevedeni, iako to ima i svoje prednosti onima koji samo prevode članke s drugih wikipedija. Smiley.svg
 • Ista bolest se nije širila samo kod nas, nego i na njemačkoj wikipediji. No prije nekog vremena sam uočio da su na njemačkoj wikipediji reducirali ili pobrisali sve infookvire iz životopisa, tj. članaka o ljudima (možda sam krivo vidio, slobodne me ispravite ili dopunite). Pa sam u slobodnom razgovoru, negdje pismeno a negdje usmeno spomenuo da je to dobra ideja, i reakcija onih s kojima sam pričao o tome je bila ne samo pozitivna, nego su me već početkom ove godine pitali kad ćemo krenuti u reduciranje ili brisanje suvišnih infookvira.
 • Ne bih brisao infookvire iz članaka, bar ne ručno, jer to je ogroman posao. Ali sigurno treba ukloniti bezvezne parametre iz samih infookvira odnosno predložaka, jer previše je bezvenih parametara koji se prečesto uopće ne spominju u članku, niti ima izvora za njih. Tako sam danas uklonio parametar suprug/supruga iz infookvira političar. Taj parametar ima smisla u infookviru monarh ili kralj (kako se već zove), jer se u određenim vrstama vladavine nasljednik određivao po obiteljskoj lozi, muškoj ili muškoj i ženskoj, pa je u takvim infookvirima informacija o kraljevoj ženi ili kraljičinom mužu korisna i potrebna, naravno ista se infomacija mora nalaziti i u članku potkrijepljena valjanim izvorom ili izvorima.
 • Kako imamo puno infookvira, nema šanse da se pokrene akcija i da to riješimo u tjedan dana. Zato predlažem sljedeći model, svatko tko nađe u nekom predlošku višak neka to obrazloži na stranici za razgovor predloška i ovdje stavi poveznicu na predložak i potpis. Pa će administratori voljni očistiti taj džumbus npr. jednom tjedno pogledati stanje i tamo gdje treba ukloniti višak, a ponegdje možda prevesti neki parametar ili bolje napisati upute za uporabu predloška odnosno infookvira.
  Otkako sam ophoditelj, pala mi je u oko veoma česta zloporaba infookvira. Stoga sam polovicom 2014. napisao savjet tjedna pod naslovom "Infookvir bez članka?" (Savjet nije moja izmislica - samo sam sažeo sadržaj koji se već nalazi rasut po stranicama pomoći, smjernica i drugih uputa.) Neke česte nepravilnosti navedene su u samom savjetu, ali ću ih ovdje navesti opširnije:
 • Hrpa članaka na Wikipediji (karakteristika kod npr. sportaša, glazbenika i naselja) sadrži popunjen infookvir podatcima koji se ne nalaze u tekstu članka jer tekst često nije ni mrva. (Za ovo mi možete vjerovati, a i ne morate - ovo je iskustvo iz ophodnje, nije temeljeno na analizi jer nemam pogodan alat za izradu točne statistike, odnosno pokazatelja koji postotak članaka u tijelu sadržava sve podatke iz infookvira; pođimo od trivijalnog primjera: koliko članaka o naseljima ima u tekstu podatak o registarskoj oznaci ili poštanskom broju?)
 • Vezano za ovo, infookvir pretrpan svim mogućim nagradama nekog glazbenika, cjelokupnom statistikom golova... (svejedno ima ili nema podataka u članku).
 • "Moda" postavljanja zastava uz nazive država ili nacionalnosti novijeg je datuma, tako da nam članci sve više nalikuju slikovnici, a sve manje enciklopediji. (Tu bih napomenuo da se više ne rabe nazivi, već skoro isključivo "kriptični" predlošci {{ZD+X}}.) Zapitajte se, koliko vas osim češćih zastava poznaje zastave većine svjetskih država - odnosno, kad vidite neku zastavu možete li samo na osnovu slike reći kojoj državi pripada? Ja bih znao desetak, s malo razmišljanja možda i dvadesetak, ali ništa povrh toga.
 • Slike dresova su, moram priznati, vrlo korisne u nekim slučajevima: kad odem na utakmicu u Luku Ploče gledati NK Jadran, mogu ih raspoznati koji su, jer nema komentatora koji će mi to reći; ali, koja je gostujuća momčad? Međutim, kad odem na utakmicu Medveščaka, predstave se momčadi, odsviraju himne i "podignu" zastave, u tom slučaju ne treba mi slikovnica iz infookvira.
 • Osobno mislim da su infookviri izgubili svrhu sažetka članka i da ih treba izbaciti iz članaka. Vjerujem da se mnogi neće složiti sa mnom, te (za sada) podržavam akciju za njihovo čišćenje. Bojim se da će donji popis biti povelik.  • Bonč (razgovor) • Ja sam za dijalog. I točka! •  02:19, 2. siječnja 2016. (CET)

  Nemam ništa protiv infookvira, dok god se koriste zdravorazumski i s mjerom. Uklanjanje infookvira iz postojećih članaka mi je jednak poslu "prekategoriziravanja", kao i projekt njihovog "sređivanja". --Ex13 (razgovor) 03:04, 2. siječnja 2016. (CET)

  U pitanju je lijenost (da, i sebe ću u tome uhvatiti) jer je lakše potrpat podatke u infookvir, umjesto da se napišu tri pametne rečenice u samom članku. Micati infookvire iz članaka je čista utopija, a korištenje istih zdravorazumski i s mjerom je pojam rastezljiviji od elastičnih tregera.--MaGaporuči mi 09:34, 2. siječnja 2016. (CET)

  Ispričavam se suradnicima ako sam nerazumljivo napisao - moje osobno mišljenje je da infookvire treba izbaciti, ali ne predlažem to rješenje. Dakle, zadržati ih, ali ih i očistiti od suvišnih parametara. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  13:51, 2. siječnja 2016. (CET)

  Lijepo molim, pogledajte "članak" Criminal: tu je sve jasno... Face-badtooth.svg Naravno da nije infookvir "kriv" što taj "članak" nije ni mrvičica, a k tomu još nije ni označen predloškom "mrva" (!?). Infookvire ne treba brisati, nego pojedine njihove parametre treba svesti na razumnu mjeru i svrsishodnost (to bi, dakako, na sveopće zadovoljstvo trebali napraviti oni koji se u taj dio posla doista razumiju). Maestro Ivanković 23:28, 2. siječnja 2016. (CET)

  Eto smo riješili i taj članak (iako je to trebalo napraviti puno ranije).--MaGaporuči mi 11:08, 4. siječnja 2016. (CET)

  Popis za sređivanje[uredi]

  Retro shema boja[uredi]

  Kako je ovih dana (mjeseci,...) retro in, zahvaljujući kolegi Speedyju i naša wikipedija daje skromni doprinos općem trenduFace-grin.svg. Od danas je aktivan novi dodatak. Radi se o staroj shemi boja u prikazu izmjena, tzv. žuto-zelena shema koja je prije nekog vremena zamijenjena nekim pastelnim i ponekad teško uočljivim bojama (bez pitanjaFace-grin.svg). Možda većini ovaj dodatak ne znači ništa, ali suradnicima koji pregledavaju promjene će (nadam se) biti od velike koristi. Omogućuje ga se u postavkama, prva stavka u odlomku "Sučelje".--MaGaporuči mi 20:07, 6. siječnja 2016. (CET)

  Svaka čast Speedy! SMirC-thumbsup.svg Uz ovu je "retro-shemu" boja fakat lakše pregledavat nove izmjene... Maestro Ivanković 12:20, 7. siječnja 2016. (CET)
  Dobra je stvar što postoji mogućnost uključivanja ili isključivanja. Teško je osloboditi se navika (zato još rabim monobook izgled), a i ovdje je to mogući razlog što se ne mogu naviknuti. Dobro je što su istaknute i uočljivije manje razlike u tekstu, ali kod dodanih novih čitavih poglavlja, teško je za čitanje i provjeru preko vrišteće pozadine. Kad bi se ta desna zelena pozadina (kad slijeva nema usporednog teksta) mogla izbaciti ili staviti prijatnija boja, mislim da bi bilo puno udobnije. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  00:37, 10. siječnja 2016. (CET)

  Nekategorizirane stranice[uredi]

  Ima nekih problema, tu je pregled Wikipedija:Nekategorizirane stranice (4. siječnja 2016. - 47 članaka), izvještaj je ovdje: Posebno:Nekategorizirane_stranice (još uvijek od 4. siječnja 2016.). SpeedyGonsales 20:12, 7. siječnja 2016. (CET)

  promjena naziva članka[uredi]

  Jedno noob pitanje - kako se može promijeniti naziv članka? Naime, u nazivu mi je ostao prefiks Suradnik, pa bih to htio izbaciti. Hvala.

  Provjerio - "rename" članka je moguć cca 4 dana nakon aktivacije računa, Je li to točno?— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Plavi ured (razgovordoprinosi)

  Da, tako je.--MaGaporuči mi 08:00, 16. veljače 2016. (CET)

  VisualEditor News #1—2016[uredi]

  Elitre (WMF), 20:21, 26. veljače 2016. (CET)

  Predložak traži bota[uredi]

  ... šifra: prijateljstvo za jednu noć. Face-wink.svg

  Ovom izmjenom popravljeno je prikazivanje u ispravno "prethodnik", ali je pokvaren naziv parametra, te predložak ne radi ispravno. Privremeno u 32. liniji kôda vraćam naziv u "predhodnik", ali molim nekog suradnika da s (registriranim) botom prođe ove članke i popravi "predhodnik" u "prethodnik" i nakon toga reverta moju izmjenu u predlošku (u liniji 32, ne i u uputi).  • Bonč (razgovor) • Ako i ne znaš šta radiš, radi to otmjeno. •  00:54, 3. ožujka 2016. (CET)

  U redu Riješeno. Kolege bih samo zamolio da bace oko je li sve ok, jer je rađeno u priši.--MaGaporuči mi 17:20, 3. ožujka 2016. (CET)
  Izgleda dobro. Bravo za promptnost kolega! BlackArrow (razgovor) 19:40, 3. ožujka 2016. (CET)

  Problem u prevođenju[uredi]

  Mući me jedna od beta mogućnosti: prevođenje. Svaki put kad dodam tablicu, dobije neke čudne brojke i znakove, a svi znakovi sa indeksima ili eksponentima se pišu kao da nemaju indekse ili eksponente. To bi sve bilo lako urediti da se radi o nekoj maloj tablici, ali preveo sam stranicu sa engleskog sa puno tablica i nastao je đumbus! Molim savjete što da radim!-- Ivi104 (razgovor) 00:06, 4. ožujka 2016. (CET)

  Sve je to van dometa lokalnih wikipedijinih projekata. Ako se ne varam, prevoditelj (i još mnoge druge stvari) su u beta stanju, što će reći da su mogući problemi u radu s njima.--MaGaporuči mi 20:30, 4. ožujka 2016. (CET)

  Prazni redovi u infookviru[uredi]

  Imam jedan problem u predlošku Svemirska misija gdje za svaku podskupinu (karakteristike letjelice, početak misije, kraj misije, ...) uvijek trebam ispunit prvu varijablu inače će ostati prazan redak u predlošku u članku. Ako jedna podskupina ima 5 varijabli i ispunim samo 5., onda će se izlistati 4 prazna reda prije ispunjenog, a ako ispunim samo prvi, donja 4 se neće prikazati, što je dobro. Ovo bi mogao biti problem u budućim člancima kada neće biti previše informacija, pogotovo za pokusne letove pa me zanima može li se to nekako popravit. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je BrunoHP (razgovordoprinosi) 07:55, 6. travnja 2016.

  Osobno mišljenje je da nam ne trebaju kobasice od predložaka. Osnovni razlog je taj što se na taj način stvaraju mrve od članaka jer suradnici upisuju podatke u beskrajne predloške misleći da su time napisali članak. Bolje 10 smislenih rečenica u članku nego 20 podataka u infookviru zbog kojeg treba skrolati ekran tri dana.--MaGaporuči mi 10:09, 10. travnja 2016. (CEST)

  pisanje članka[uredi]

  Pozdrav Može mi tko pomoći ? pišem članak o acikloviru i stalno mi dolazi poruka: Ova akcija je automatski identificirana kao štetna, pa je stoga onemogućena. Ako vjerujete da je uređivanje smisleno, molimo kontaktirajte administratora i obavijestite ga o tome što ste pokušali učiniti. Kratak opis pravila sprječavanja zlouporabe koji se podudara s vašim uređivanjem je: Zapriječi pisanje ključnih riječi. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Mirna157 (razgovordoprinosi) 19:36, 6. travnja 2016.

  Pisanje nekih riječi onemogućeno je novim i neprijavljenim suradnicima (odakle dolazi najviše vandalizama). Dva su rješenja: (1) sačekajte da vas sustav potvrdi kao suradnika (mislim da je uvjet 4 dana i 10 uređivanja) i nakon toga možete normalno uređivati, (2) postavite sadržaj na svoju suradničku podstranicu (npr. vašu stranicu za vježbanje) i kad završite rad na članku zatražite premještanje u GIP. Ali, izgleda da ste našli treće rješenje, netko je već postavio taj članak. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  02:00, 7. travnja 2016. (CEST)

  Navigacijski iskočnik[uredi]

  Kad pokušam otvoriti stranicu MediaWiki:Gadget-popups.js dobijem praznu stranicu sa sadržajem Exception encountered, of type "Exception". Probao sam u svim kombinacijama: mijenjati preglednik, pristup preko drugog računala, zatim kao anonimni (IP) suradnik, s druge IP adrese... i ništa, uvijek ista poruka.

  Alatka funkcionira i sadržaj postoji i upravo tom istom alatkom u povijesti izmjena mogu se vidjeti razlike inačica, ali klik na bilo koju poveznicu u prva tri stupca [ (sad | pret) ili vrijeme ] otvara spomenutu praznu stranicu. Osim povijesti izmjena stranice, može se pristupiti i informacijama o njoj.

  Da nešto nije u redu pokazuje i vrijeme koje alatka prikazuje u nedavnim promjenama, kad se dođe mišem iznad (razl | pov) - iako je od promjene CET na CEST prošlo više od 2 tjedna, i dalje pokazuje jedan sat razlike u odnosu na stvarno vrijeme izmjene. Ta ista anomalija u radu (pri svakoj promjeni CET-CEST/CEST-CET) poznata mi je i dok sam rabio svoj skript (monobook.js s ovim sadržajem), ali se nakon nekoliko dana sinkronizira. (Sad sam vratio taj skript i pokazuje se isto vrijeme u np i iskočniku.)

  Iako je to prikazivanje vremena nebitno, dalo mi je ideju da možda tu negdje leži uzrok nemogućnosti otvaranja stranice. Naime, posljednje uređivanje pri prevođenju imao sam prije promjene na CEST, kad se stranica normalno otvarala i mogla uređivati. A ako u međuvremenu ne stigne rješenje, vidjet ćemo na jesen, pri vraćanju na CET...  • Bonč (razgovor) • Houston, we've had a problem here. •  01:40, 12. travnja 2016. (CEST)

  "Popravljanje"?Face-grin.svg--MaGaporuči mi 06:28, 12. travnja 2016. (CEST)
  Nije problem u vremenu, već u <math> oznaci. Klikni ovdje i promijeni tekst u 1421. redu sa "- Better support for <math>" na nešto drugo što ne sadrži tu oznaku; npr. "- Better support for math tags" i sve će biti u redu. —Srdjan m (razgovor) 12:06, 13. travnja 2016. (CEST)
  A? "Ključ za konzervu je u konzervi" Smiley.svg Ili ti uspijevaš otvoriti stranicu? Gore sam napisao da mogu otvoriti samo povijest izmjena i info stranicu, kod svakog drugog pokušaja otvaranja stranice (za pregled ili uređivanje, pa i te tvoje poveznice) dobijem istu rečenicu...  • Bonč (razgovor) • All hope abandon, ye who enter messages here. •  13:54, 13. travnja 2016. (CEST)
  Aha, mislio sam da ti se samo prikazuje u načinu za uređivanje; nisam znao da ne možeš ni urediti. Pitao sam Krenaira na tehničkom IRC-u da promijeni i sad bi sve trebalo biti u redu. :) —Srdjan m (razgovor) 19:16, 13. travnja 2016. (CEST)
  Symbol thumbs up.svg Mogu otvoriti, a sad još i da probam uređivati... budem te možda još davio Face-wink.svg  • Bonč (razgovor) • Bolje biti malo lud, nego malo pametan. •  23:54, 13. travnja 2016. (CEST)

  Odrzavanje servera[uredi]

  Dragi Wikipedisti! Za nesto manje od sat vremena, u 16:00 sati (CEST), izvest cemo odrzavanje servera Wikipedije. Zbog tehnicke slozenosti operacije koju izvodimo, morat cemo onemoguciti izmjenu na svim clancima u periodu od 16:00 do 16:30. Molimo vas da ne zapocinjate s izmjenama netom prije kako ne bi izgubili svoje promjene. Hvala na razumijevanju. Mobrovac-WMF (razgovor) 15:11, 21. travnja 2016. (CEST)

  Clanci se ponovo mogu sad mijenjati, odrzavanje je zavrseno. Mobrovac-WMF (razgovor) 17:10, 21. travnja 2016. (CEST)

  Svi smo jednaki, samo su neki jednakiji[uredi]

  Pošto sam nekoliko puta dobijao žute i crvene kartone uz razna objašnjenja, moram postaviti ovo pitanje. Naime posljednji put sam dobio crveni karton na 3 dana jer sam u članak Hrvati u Srbiji stavio Predložak:točnost, jer nisam prilikom toga na stranici za razgovor naveo razlog (iako sam prije toga napisao u novoj podsekciji da je članku neophodna revizija). Kada sam nakon isteka zabrane ponovno ubacio ovaj predložak uz otvaranje nove podsekcije na SZR i detaljno objašnjenje razloga, Suradnik:IvanOS je bez ikakvih objašnjenja (ni na SZR ni bilo gdje drugdje) uklonio moju izmjenu (odnosno ovaj predložak)[10] i time doveo do rata izmjenama[11][12] i totalnog zaključavanja ovog članka[13]. Sada vidim da je Suradnik:Kubura u članak o Draganu Lakoviću ubacio predloške Provjeriti i Wikipedizirati također bez ikakvih obrazloženja[14]... Interesira me samo da li se pravila Wikipedia-e odnose na sve suradnike ili su neki jednostavno oslobođeni poštivanja pravila, odnosno potrebe da svoje postupke obrazlože na SZR... --Pera detlic (razgovor) 09:04, 6. svibnja 2016. (CEST)

  Neuspješno glumiš žrtvu: nije točno da si dobio crveni karton jer si stavio predložak u članak. Predlažem da se vratiš na svoju SZR i dobro pročitaš zašto si dobio zadnji crveni karton.--MaGaporuči mi 09:51, 6. svibnja 2016. (CEST)
  Ja i jesam napisao da sam dobio crveni karton jer sam stavio predložak, a da pri tom nisam na SZR obrazložio --Pera detlic (razgovor) 10:03, 6. svibnja 2016. (CEST)
  Pero, nisi radio niti radiš na održavanju projekta, pa molim te ne prigovaraj onima koji održavaju. Održavatelji nemaju vremena objašnjavati se, nego ih dnevno čeka mnoštvo nepregledanih uređivanja, kako svježih drskosti koje valja promptno ukloniti, tako i starih uređivanja koja nisu problematična ali ih valja pregledati, jer možda se radi o nečemu što ne smije stajati. Drugo, nije rečeno da tvoj sadržaj ne valja, nego samo da bi ga trebalo provjeriti ("provjeriti" nije isto što i "točnost osporena"!, razumiješ li značenje?). Nakon nekog vremena netko bi ono provjerio i uklonio predloške. To ti se jasno reklo i obrazložilo na SZR [15] i umjesto da si nastavio raditi na drugim temama, dolaziš ovdje trolirati. Dobio si jasno obrazloženje, a ponašaš se kao da ne shvaćaš i samo potpaljuješ suradničku zajednicu na nastavljanje u besplodnoj i nepotrebnoj raspravi. Kubura (razgovor) 10:25, 6. svibnja 2016. (CEST)
  Za početak kod "wikipedizirati": nisi stavio oznaku jezika, t.j. da je članak koji je izvor na srpskom. Moglo bi se staviti još nekoliko referencija u članak. Onog tko želi provjeriti tekst, čeka ga gomila redaka za provjeriti, a ti si bio često upozoravan zbog netočnosti u tekstovima i sažetcima. Kubura (razgovor) 10:51, 6. svibnja 2016. (CEST)
  OK, ovo za Drana Lakovića još i mogu shvatiti, ali šta je sa prvim slučajem, odnosno člankom Hrvati u Srbiji? --Pera detlic (razgovor) 11:00, 6. svibnja 2016. (CEST)
  Budući da se praviš lud, moram ići đonom: ovoga puta bi mogao dobiti crveni karton (na duže vrijeme) zato jer lažeš.--MaGaporuči mi 11:11, 6. svibnja 2016. (CEST)
  Sad me nazivaš lažovom? Ja sam ukazao na nekonstruktivno (bez ikakvog objašnjenja) uklanjanje predloška od strane Suradnik:IvanOS, dok rasprava na stranici za razgovor još traje, što je dovelo do zaključavanja članka za sve (osim administratora). Ako je to za crveni karton, onda me blokiraj... I od Roberte sam svojevremeno dobio taj "na duže vrijeme", jer sam pisao o srpskoj povijesti nekih naselja u Hrvatskoj, pa sam se opet vratio. Ako smatraš da je sve što sam do sada pisao na hr.wiki glupost, ti mi daj trajni ban. Što se tiče toga da li lažem ili ne, prilikom davanja crvenog kartona napisao si "Razlog je: višekratno ignoriranje uputa" i "Tebi je izgleda nejasno kad piše u predlošku da se njegovo postavljanje mora obrazložiti na SZR članka, pa ovu kratkotrajnu blokadu shvati kao opomenu za ubuduće, bez pisanja razloga postavljanja predloška u sažetku." Šta od toga nisam ovdje napisao?! --Pera detlic (razgovor) 14:22, 6. svibnja 2016. (CEST)
  Citat: Naime posljednji put sam dobio crveni karton na 3 dana jer sam u članak Hrvati u Srbiji stavio Predložak:točnost, jer nisam prilikom toga na stranici za razgovor naveo razlog (iako sam prije toga napisao u novoj podsekciji da je članku neophodna revizija).(Pera detlic, 09:04, 6. svibnja 2016.)
  Citat: ...nije točno da si dobio crveni karton jer si stavio predložak u članak. Predlažem da se vratiš na svoju SZR i dobro pročitaš zašto si dobio zadnji crveni karton.(MaGa, 09:51, 6. svibnja 2016., 47 minuta nakon gornjeg komentara)
  Citat: Ja i jesam napisao da sam dobio crveni karton jer sam stavio predložak, a da pri tom nisam na SZR obrazložio.(Pera detlic, 10:03, 6. svibnja 2016., 12 minuta nakon mog odgovora)
  I dalje kažeš da govoriš istinu? I dalje tvrdiš da se ne praviš lud?--MaGaporuči mi 14:40, 6. svibnja 2016. (CEST)
  Ili mi ti nisi na mojoj SZR dobro objasnio razlog (ovdje) ili ne znam da li sam ja lud ili me sistematski praviš ludim. Prema onome što si mi napisao kao razlog za crveni karton, ja sam trebao prilikom postavljanja predloška na stranici za razgovor to obrazložiti, što sam i učinio u slijedećem pokušaju (a dok mi je trajala blokada, poslao sam ti e-mail obrazlažući svoj postupak, odnosno postavljanje predloška). Ako ovo nije bio razlog za taj crveni karton, onda ja iz tvog pisanja nisam shvatio koji je... Vezano za ovo što si citirao, odnosno prvu rečenicu: možda sam trebao bolje formulirati istu, ali ja i nisam osporio da prilikom postavljanja predloška nisam na SZR napisao razloge, samo sam napisao da sam prije toga zatražio reviziju članka (misleći da je to dovoljno objašnjenje za postavljanje predloška, odnosno, misleći da sam "dao dovoljno vremena da se suradnici izjasne i izmjene članak, pa pošto nisu stavio sam predložak"). Ne sporim da inicijalno nisam dobro shvatio pravilo vezano za postavljanje ovog predloška (što se vidi iz mog sljedećeg uređivanja članka gdje sam na SZR obrazložio svoj postupak). Ovu raspravu sam započeo jer je Suradnik:IvanOS bez ikakvog objašnjenja uklonio taj predložak (i pri tome u sažetku me prozivao da sam ga ja postavio bez objašnjenja), što je na koncu dovelo do zaključavanja članka u statusu quo. Moje pitanje iz naslova ove podsekcije je da li ista pravila važe i za IvanOS kao i za mene (ne tražim kažnjavanje, naprotiv), ili je on izuzet od davanja obrazloženja za ovakve postupke? --Pera detlic (razgovor) 15:35, 6. svibnja 2016. (CEST)
  Da ponovim (po zadnji put): ne pravi se lud. Nisi znao ovo, nisi znao ono, a znao si se sa mnom dopisivati u sažetcima? Dopisivao si se, i bilo je razvidno da si to čitao, a nisi pročitao što piše u predlošku? Ma da? Sva ova strka oko tvog nepoštivanja predloška nakon (npr.) ove napomene? To se zove prozirno petljanje i ako misliš da padam na te štoseve - grdno se varaš. Petljanci su mi na trećem mjestu odzada: prvi su oni koji kradu, nakon njih su oni koji lažu, a nakon njih su oni koji petljaju (prozirno ili neprozirno, svejedno). Te tri kategorije ljudi me uglavnom zaobilaze.--MaGaporuči mi 17:05, 6. svibnja 2016. (CEST)
  Neka bude tako kao što ti kažeš, nemam snage da raspravljam oko gluposti, umoran sam nakon radnog dana. Ja pričam o jednom, svi ostali o drugom i onda se ja pravim lud. Moje pitanje je: da li za IvanOS važe ista pravila kao i za mene ili su neki suradnici jednakiji od drugih, pa mogu da stavljaju i uklanjaju predloške i kompletne izmjene bez valjanih (ili ikakvih) objašnjenja --Pera detlic (razgovor) 18:31, 6. svibnja 2016. (CEST)

  ispovijesti sv. Augustina[uredi]

  postavio sam manju izmjenu na članku "Ispovijesti" sv. Augustina pa me zanima zašto je maknuta. Jesam li pogriješio u proceduri ili je neki drugi razlog.

  Novi sam ovdje pa sam vjerojatno nešto krivo napravio. Samo me zanima što. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Josip Luetić (razgovordoprinosi) 14:52, 10. svibnja 2016.

  Suradniku je odgovoreno na njegovoj SZR. Maestro Ivanković 15:48, 10. svibnja 2016. (CEST)

  Kako ubaciti tabelu sa desne strane?[uredi]

  Kako ubaciti tabelu na desnoj strani stranice, kao sto je npr. ova:

  Primjer
  — Prethodni nepotpisani komentar napisao je TB1406 (razgovordoprinosi) 14:36, 15. svibnja 2016.
  Te tabele se zovu infookviri. Možeš pronaći odgovarajući infookvir ovdje. Više informacija o predlošcima možeš pronaći ovdje. — Hmxhmx 14:49, 15. svibnja 2016. (CEST)

  Opet popravljaju[uredi]

  Od noćas (27. svibnja 2016.) hrpa funkcija ne radi na Wikipediji. Radi se o globalnom problemu (hr, en, de...) Iako ovdje nema tko pomoći, ipak ću navesti problem. (A napisao sam poruke i ovdje)

  Prvo, ne radi alat bez koga ne umijem raditi, Wikipedija:Navigacijski prozorčići (umijem, ali je dozlaboga neudobno, kao da žličicom vadim vodu iz bunara Face-sad.svg), a zatim i hrpa drugih funkcija i alata, kao na primjer:

  • Ne mogu se otvoriti tabovi u suradničkim postavkama
  • Nema alatne trake i pomagala iznad i ispod polja za uređivanje (možete do besvijesti klikati na slova, kategoriju, galeriju...)
  • Sklopiva polja stalno su otvorena, a [ sakrij/prikaži ] se izgubilo
  • Pomoć u pretraživanju ne nudi moguće izraze
  • Administratorska pomagala ne rade... i da ne nabrajam dalje.

  Neću opisivati kakve sve akrobacije sam radio... na kraju sam zaključio da je problem u JavaScriptu koji je neophodan za rad navedenih funkcija, a koji iz neznanog razloga ne radi. Ili, iz znanog razloga: novo "popravljanje"?

   • Bonč (razgovor) • Nothing is so smiple that it can't get screwed up. •  12:14, 27. svibnja 2016. (CEST)

  Popravljači popravljaju, ptice pjevice - pjevaju. Wikipedisti wikipediraju, očito je gunđanje po bradu isto dio "wikipediranja", što sam mogao već ranije shvatiti i naučiti (ne samo ja) od Majstora crtica i spojnica, da ne spominjemo ostale grafičke (obojane) elemente i interpunkciju. Smiley.svg SpeedyGonsales 13:07, 27. svibnja 2016. (CEST)

  Godina uz stanovništvo u okviru naselja[uredi]

  Pozdrav, kako promijeniti godinu kod stanovništva u okviru naselja? Hvala, pozdrav,

   mlahor
  

  [[Datoteka:Http://www.mediafire.com/download/fudzsvhamdysqld/Capture.PNG|mini]]— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Mlahor (razgovordoprinosi)

  Tri varijable u infookviru se mogu mijenjati i njihova promjena će prikazati odgovarajuću godinu:
  • brojstanbrojstan2011
  • gustoćagustoća2011
  • domaćinstvadomaćinstva2011
  Ako za neku od te tri nemate podatke zadnjeg popisa, ostavite je kako je (tj. prikazivati će rezultat popisa iz 2001.).--MaGaporuči mi 18:40, 2. lipnja 2016. (CEST)

  Control+alt[uredi]

  Nije mi jasno zašto kad unutar wiki editora (action=edit) obilježim tekst i pritisnem AltGr iliti Ctrl+Alt, editor ponekad obilježi sve, a ponekad izgubi fokus. Pokušavam zamijeniti neki tekst s poveznicom (npr. opisanom krugu s [[opisana kružnica|opisanoj kružnici]]). Koristim hrvatsku tipkovnicu, Chrome, Win10. Ispričavam se ako je ovo već bilo pitano, ali pokušao sam pronaći odgovor na engleskoj Wikipediji. Hvala unaprijed. Wumbolo (razgovor) 11:31, 5. lipnja 2016. (CEST)

  Editor često gubi fokus i prilikom pritiska shift dok je kursor izvan editora. Wumbolo (razgovor) 11:38, 5. lipnja 2016. (CEST)
  "Ništa nas ne može iznenaditi" Face-espiegle.svg Drugim riječima: pokušajte na ovoj stranici potražiti (Ctrl-F) "popravlja" - dakle, opet su nešto "popravljali". Na IE i FF se opisani problem ne javlja, ali je (nedavno, otprilike od popravljanja ovog "popravljanja") izmijenjen izgled okvira za uređivanje. Ali i dalje se preko tipkovnice ne mogu dobiti akcentirana slova (npr. AltGr+3+o = ô). • Bonč (razgovor) • !?!?oarid ovo tepo ej okt aP .uder u ejin otšen onvitinifeD •  15:17, 5. lipnja 2016. (CEST)
  Možda imaš uključenu Mediawikijinu tipkovnicu u okviru za uređivanje. Pojavljuje li ti se ovako nešto u okviru za uređivanje? Ako se pojavljuje, klikni i pritisni na "Onemogući alate za unos". Ako se ne pojavljuje, pardon na smetnji. :) – Srdjan m (razgovor) 15:54, 5. lipnja 2016. (CEST)
  Hvala na savjetima. Isključio sam alate za unos i shift je proradio. Zatim sam isključio GoogleTrans i AltGr je proradio. Wumbolo (razgovor) 20:39, 5. lipnja 2016. (CEST)

  Fw: Uporaba[uredi]

  U kojim člancima bi ovo [ {{Naslov u kurzivu}} ] trebalo rabiti na hrvatskoj Wikipediji? Vidim da neki članci imaju, a drugi nemaju. Wumbolo (razgovor) 16:11, 19. lipnja 2016. (CEST)

  Predložak {{naslov u kurzivu}} može se dodati u članke o npr. knjigama, filmovima i glazbenim albumima. U nekim člancima ga ima, u nekima ne: razlozi tome mogu biti različiti, a jedan od njih je i da mnogi suradnici ni ne znaju za taj predložak. Maestro Ivanković 01:05, 7. srpnja 2016. (CEST)

  A da ovo pitanje premjestimo na drugo mjesto? Kubura (razgovor) 05:10, 24. lipnja 2016. (CEST)

  Sažeti popis jezika[uredi]

  Svim suradnicima automatski je aktiviran sažeti popis jezika (primjer kako izgleda). Ako vam se ne sviđa, možete ga ovdje isključiti. (Na dnu stranice treba isključiti opciju "Uključi sažeti popis jezika s jezicima koji su Vam važni") – Srdjan m (razgovor) 18:14, 20. lipnja 2016. (CEST)

  Ne bih se složio da se aktivira u postavkama izgleda, već u beta mogućnostima (Sažete poveznice na druge jezike). Usput budi rečeno, ja sam to davno isključio (i nije mi automatski uključeno), jer, kao i većem dijelu tehničkih novotarija - ne vidim ni smisao ni korisnost.--MaGaporuči mi 19:43, 20. lipnja 2016. (CEST)
  Inače, značajka je u međuvremenu naišla na kritike na Phabricatoru (ako ikoga zanimaju detalji, pogledati dio od "Mon, Jun 20, 6:15 PM"), pa se stoga više ne nalazi ondje gdje sam naveo (niti je više automatski uključena). – Srdjan m (razgovor) 20:08, 20. lipnja 2016. (CEST)
  Za vrijeme dok sam prevodio dijelove korisničkog sučelja - uvijek je bila u beta mogućnostima. Što se mene tiče, kao i većina (iznad navedenih) novotarija može zauvijek ostati u beti.--MaGaporuči mi 20:22, 20. lipnja 2016. (CEST)
  Postavka je misteriozno nestala iz bete i našla je svoje mjesto u postavkama izgleda, naravno, automatski uključena. Valjda bi svi suradnici trebali po sili zakona koristiti novotarije besposlenih popova.--MaGaporuči mi 19:02, 7. srpnja 2016. (CEST)

  Editing News #2—2016[uredi]

  Read this in another languageSubscription list for this multilingual newsletter

  VisualEditor
  Jeste li znali?

  It's quick and easy to insert a references list.

  Screenshot showing a dropdown menu with many items

  Place the cursor where you want to display the references list (usually at the bottom of the page). Open the "Umetni" menu and click the "Popis izvora" icon (three books).

  If you are using several groups of references, which is relatively rare, you will have the opportunity to specify the group. If you do that, then only the references that belong to the specified group will be displayed in this list of references. Finally, click "Umetni" in the dialog to insert the Popis izvora. This list will change as you add more footnotes to the page.

  You can read and help translate the user guide, which has more information about how to use the visual editor.

  Since the last newsletter, the VisualEditor Team has fixed many bugs. Their workboard is available in Phabricator. Their current priorities are improving support for Arabic and Indic scripts, and adapting the visual editor to the needs of the Wikivoyages and Wikisources.

  Nedavne promjene[uredi]

  The visual editor is now available to all users at most Wikivoyages. It was also enabled for all contributors at the French Wikinews.

  The single edit tab feature combines the "Uredi VE" and "Uredi" tabs into a single "Uredi VE" tab. It has been deployed to several Wikipedias, including Hungarian, Polish, English and Japanese Wikipedias, as well as to all Wikivoyages. At these wikis, you can change your settings for this feature in the "Uređivanje" tab of Special:Preferences. The team is now reviewing the feedback and considering ways to improve the design before rolling it out to more people.

  Buduće promjene[uredi]

  The "Sačuvaj stranicu" button will say "Objavi stranicu". This will affect both the visual and wikitext editing systems. More information is available on Meta.

  The visual editor will be offered to all editors at the remaining "Phase 6" Wikipedias during the next few months. The developers want to know whether typing in your language feels natural in the visual editor. Please post your comments and the language(s) that you tested at the feedback thread on mediawiki.org. This will affect several languages, including: Arabic, Hindi, Thai, Tamil, Marathi, Malayalam, Urdu, Persian, Bengali, Assamese, Aramaic and others.

  The team is working with the volunteer developers who power Wikisource to provide the visual editor there, for opt-in testing right now and eventually for all users. (T138966)

  The team is working on a modern wikitext editor. It will look like the visual editor, and be able to use the citoid service and other modern tools. This new editing system may become available as a Beta Feature on desktop devices around September 2016. You can read about this project in a general status update on the Wikimedia mailing list.

  Radimo zajedno[uredi]

  If you aren't reading this in your preferred language, then please help us with translations! Subscribe to the Translators mailing list or contact us directly, so that we can notify you when the next issue is ready. Hvala Vam lijepa!

  m:User:Elitre (WMF), 19:20, 3. srpnja 2016. (CEST)

  Parametar web - Predložak:Infookvir metro sustav[uredi]

  Stvorio sam Predložak:Infookvir metro sustav. Problem je u tome što sam napravio parametar "web", ali se u stvorenim predlošcima (npr. Praški metro) je pregledom nevidljiv. Ukoliko netko zna to popraviti bih bio veoma zahvalan. TatraTram (razgovor) 12:45, 15. kolovoza 2016. (CEST)

  Grješka je u pozivu parametra: u kôdu (linije 42-47) je www, a u primjeru (linija 136) poziva se s web. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  13:07, 15. kolovoza 2016. (CEST)
  Riješeno. Zamijenio sam naziv parametra web jasnijim nazivom - internetska stranica. Uvijek je poželjno smanjiti mogućnost zabune na najmanju moguću mjeru. SpeedyGonsales 13:11, 15. kolovoza 2016. (CEST)

  Prevođenje predložaka[uredi]

  Pozz, zanima me postoji li neki lak način prevođenja predložaka s enwiki? Prvo sam mislio, bacit ću se na izradu novog, ali uputstva su na enwiki, a i na hrwiki, u najmanju ruku, teorijska. Pitam zbog predloška Infobox deity, a i, po potrebi, drugih. Pokušao sam s Template Translatorom, ali uporno dobivam "HTTPError". --Ivi104 (razgovor) 23:29, 18. kolovoza 2016. (CEST)

  Jašta.ba - nađeš roba. A gdje ga naći? Na Wikipediji, naravno: rade k'o robovi, plaćeni su k'o robovi, a i poslušni su, iako pomalo lijeni Face-wink.svg
  Koliko sam vidio, predložak {{božanstvo}} ne djeluje komplicirano, osim što ima puno parametara; ne poziva predloške (koji dalje pozivaju svoje predloške do dubine n), a ima poziv (#invoke) samo jednog modula koji i mi imamo (mislim da bi trebao raditi). Alzo dakle, jedini problem je odabrati odgovarajuće nazive parametara (ne ostavljati engleske). Pogledat ću što se da napraviti, ali ne obećavam i ne garantiram ništa Smiley.svg  • Bonč (razgovor) • Recursive, adj.; see Recursive. •  13:47, 20. kolovoza 2016. (CEST)
  Moj prijedlog je - {{Infookvir životopis}}
  Pregledao sam sad hrpu članaka o egipatskoj i grčkoj mitologiji, većina nema nikakve predloške, osim jednog (dva?) u kojem sam našao ovaj predložak. Ovim člancima više nedostaju (dobri, ponekad ikakvi) izvori nego predložak, ako me se pita. SpeedyGonsales 14:02, 21. kolovoza 2016. (CEST)
  Odbacujem prijedlog ( | zanimanje = Bog Face-wink.svg ), ali slažem se, doista nedostaju izvori, ali je po meni veći problem (obično kod novih/mlađih suradnika) infookvir bez članka, jedna rečenica teksta uz beskrajno šarenilo u infookviru tako da gubi svrhu. Stoga sam uradio skroman predložak {{Infookvir božanstvo}}, s najznačajnijim parametrima, izbacivši hrpu parametara iz engleskog predloška (tko govori tamilski jezik nek' digne ruku!). Rezervirao sam 2 tjedna za raspravu prije stavljanja u uporabu u člancima (iako se već može koristiti). • Bonč (razgovor) • Quod licet Iovi, non licet bovi. •  00:16, 22. kolovoza 2016. (CEST)

  Cache[uredi]

  Od 19. kolovoza 2016. čišćenje keša ne radi kao prije - sad se otvara novi prozor u kojem se mora kliknuti na gumb [u redu]. To se dešava i pri kliku na jezičak [očisti cache] (na vrhu, tko je uključio u postavkama) i na stranicama gdje je postavljena poveznica (npr. Wikipedija:Izabrani članci/Prijedlozi za izabrane članke). Isto se dešava u IE i FF. Prije se klikom jednostavno osvježila stranica, odnosno učitala s novim podatcima. Još jedno "popravljanje"?  • Bonč (razgovor) • Ako nemate što raditi, ne radite to ovdje! •  01:58, 22. kolovoza 2016. (CEST)

  Meni to smrdi na M$ (Are you sure....? po dvaj's puta).Face-grin.svg--MaGaporuči mi 20:54, 23. kolovoza 2016. (CEST)
  Riješeno Riješeno - izmjenom od 9. listopada 2016. zamijenjen je kôd i čišćenje cachea radi kao i prije. Kôd sam postavio ja, jer Suradnik:Srdjan m koji je izradio kôd nema ovlasti uređivati imenski prostor "MediaWiki".  • Bonč (razgovor) • Iskustvo ovisi o količini uništene opreme. •  15:16, 9. listopada 2016. (CEST)

  Tehničke,i činjenične pogreške...[uredi]

  Poštovani, drago mi je,da ste me pozvali na razgovor. Moje pitanje, što je istovremeno i dobronamjerna zamjerka Wikipediji, je vezano uz velik broj tekkstova, grammatičkih i ponekad činjeničnih pogrešaka. Reklo bi se više gramatičkih pogrešaka,a naročito prigodom prijevoda...s jednog na drugi jezik (riječ napisana u ppogrešnom padežu, glagol u pogrešnom vremenu i sl. posebno bih izdvojio trnskripcjske pogreške , kojih ima prilično puno, a posebno u prevođeim tekstovima.

  Naddalje,naveo bih, nedostatnu zastupljenost prijevoda na hrvatski jezik, dok se navodi "bosanski", ppri čemu je upitno da li takav jjezik uopće postoji ?

  Kao primjer jedne od vrlo čtih pogrešaka , navest ću posvojni pridjev iz rukog jezika gdje se i napr. "Moskovski", "Petrogradski" i sl. pišu velikm početnim slovom.

  Uz Uvažavanje.

  Marin Ivković- Ćimpre, prof. povijesti umjetnosti i ruskog jezika porijeklom iz Bukovice o kojoj je u mom tekstu riječ " Bukovica- narodni život i običaji"

  (Naime, mišljenja sam da je , makar leksikografski, Vladimmir Ardalić nedovoljno zastupljen ) — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Ćimpre (razgovordoprinosi) 13:17, 29. kolovoza 2016.‎

  Predlošci[uredi]

  Jel može netko dodati "crvene" predloške u Linija Central s enwiki? Ove koje sam znao dodati sam dodao, ali nemam pojma što se radi sa #invoke. Zahvaljujem --Ivi104 (razgovor) 16:05, 5. rujna 2016. (CEST)

  Čemu uopće služi taj predložak? I općenito takvi predlošci o linijama? Enciklopedija nije plan grada niti planer putovanja. A niti slikovnica.  • Bonč (razgovor) • Ako nemate što raditi, ne radite to ovdje! •  16:32, 5. rujna 2016. (CEST)
  Služi kao vizualna reprezentacija trase kojom linija vozi. Zašto onda imaju takav predložak na en.wiki? Zašto mi imamo iste predloške za tramvajske i autobusne linije? Možemo napisati da tramvaj vozi tu, ondje, i tamo, ali efektnije je nekome prikazati put. Nismo ni plan grada ni planer puta, ali jesmo enciklopedija, i trebamo pružiti pregled ukupnih znanja o temi. Tema se odnosi na javni prijevoz. Značajka javnog prijevoza je veći ili manji broj postaja. Svrha svih takvih predložaka je lakše snalaženje u članku. Zamislite samo da je popis stanica ubačen u tekst članka u formi eseja. Čovjek bi se izgubio pokušavajući se snaći, ne? --Ivi104 (razgovor) 17:10, 5. rujna 2016. (CEST)

  Tehničari "majstori"[uredi]

  Zna li itko kako se na ovom popisu, tj. pregledu aktivnosti administratora našao kolega ophoditelj Ingenium7? Maestro Ivanković 01:01, 15. rujna 2016. (CEST)

  Prema ovom popisu admina, ni suradnik Prof saxx nije admin ali je ipak na tom popisu. Oba suradnika imaju jedno evidentirano brisanje stranica ([16], [17]), što se vidi i na popisu na koji si linkao, pa na taj popis vjerojatno mogu "zalutati" i suradnici s brisanjima. Iako, nemoj me držati za riječ, nisam 100% siguran. :) — Hmxhmx 19:26, 19. rujna 2016. (CEST)
  Danas sam na istom popisu primijetio i suradnika Nesmira, a koliko mogu podvući zajednički nazivnik za sve slučajeve, sva tri suradnika su radila premještanje preko postojećih preusmjeravanja. Budući da ta radnja traži prethodno brisanje tih preusmjeravanja a što mogu samo administratori (neka me netko od kolega ispravi ako griješim), ne znam kako su oni mogli napraviti premještanje preko postojećih preusmjeravanja, a očito je to okidač prema kojem su se našli na popisu administratora, što je (po meni) još veći misterij. Vjerujem da je u pitanju kakav bug u softveru wikipedije, 'oće reć' - teKničari s vrha opet nešto popravljaju.--MaGaporuči mi 19:15, 26. rujna 2016. (CEST)
  Alat ne valja. Kao što je kolega Hmx napisao, popis administratora sadrži točne, relevantne podatke. U planu je izrada alata koji bi imao sučelje na hrvatskome jeziku i koji ne bi radio slične pogrješke. SpeedyGonsales 19:44, 26. rujna 2016. (CEST)
  Stranica koju je Maestro postavio prati evidencije, a ne provjerava grupe u kojima se netko nalazi. Ovo isto tako nije ništa novo za tu web-stranicu i ranije se događalo jer je jednostavno tako programirana. Primjer: ako neka stranica na Wikipediji ima zaštitu (registrirani suradnici i više grupe) i netko od suradnika bez sysop alatki premjesti tu stranicu, premjestit će i zaštitu i time će se ta radnja dodati u evidenciju koju web-stranica prati i suradnik će se pojaviti na popisu. Stranice je moguće premjestiti preko preusmjerenja pod uvjetom da u povijesti izmjena stoji samo 1 izmjena (ako ih ima više, MW softver prikazat će grešku i tad će se zahtijevati intervencija administratora). Ranije su se stranice brisale (dakle, suradnici bez sysop alatki tehnički bi ih obrisali samo što ne bi postojao zapis u evidenciji brisanja). Nedavno (17. 8.) se počelo javno bilježiti ovo brisanje kad se nešto premjesti preko preusmjerenja. Stari način je bio bug i ovaj novi radi kako treba (šteta je što je trebalo ovoliko vremena da se popravi). – Srdjan m (razgovor) 21:00, 26. rujna 2016. (CEST)

  Glitch na glavnoj stranici?[uredi]

  Jučer, prije spavanja, upamtio sam da je broj članaka 168.909. Danas, prilikom posjeta Wikipediji (prije prijave) uočio sam brojku od 168.895. Nakon prijave brojka se "vratila na staro", pa imamo 168.911 članaka.
  Postoji li razlog zašto se neprijavljenim suradnicima prikazuje 16 članaka manje, ili su tu posrijedi opet nekakvi "popravci"? Face-grin.svgIvi104 (razgovor) 11:08, 28. rujna 2016. (CEST)

  Ne mogu reproducirati kvar koji si opisao. U prijavljenom (u Firefoxu, lijevo) i anonimnom prozoru (u Safariju, desno) ispisuje mi iste brojke. Prije bih rekao da se međuspremnik na poslužitelju ili na pregledniku nije ažurirao kako treba (ili uopće). Na poslužitelju ga gotovo uvijek treba ručno osvježiti (mada postoji prijava na Phabricatoru, mjestu gdje se popravljaju takve stvari, ali je rad na boljem/automatskom ažuriranju međuspremnika još u početnoj fazi). Sumnjam da je nešto drugo u pitanju, ali će me sigurno netko ispraviti ako jest. – Srdjan m (razgovor) 14:18, 28. rujna 2016. (CEST)
  Općepoznato je da se za neprijavljene stranice sporije osvježavaju (očiti primjer je IČ na naslovnici u ponedjeljak ujutro). Zašto je to tako - ne znam, a i nije baš nešto da me zanima. Odgovor bi trebalo potražiti kod popravljača, a oni sigurno imaju puno važnijih stvari za popraviti.--MaGaporuči mi 17:48, 28. rujna 2016. (CEST)
  Evo glitcha, i danas je ovdje... [18] Koristim Chrome 53.0.2785.116m i Win 7 x32. Ivi104 (razgovor) 11:03, 29. rujna 2016. (CEST)
  Već sam iznad napisao da je to normalna pojava i da si na krivom mjestu za ispravljanje krive Drine. Ajmo malo govorit 'rvacki: glitch nema adekvatnu zamjenu?--MaGaporuči mi 17:18, 29. rujna 2016. (CEST)

  Doprinos po opsegu IP adresa[uredi]

  Imam jedno tehničko pitanje, ali sam ga postavio u poglavlje Ideja za povećanu funkcionalnost. Molim, pogledajte...  • Bonč (razgovor) • Budite odvažni! •  17:36, 1. listopada 2016. (CEST)

  Vezano za gornje pitanje, tražim pomoć za ovaj problem. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  03:04, 19. listopada 2016. (CEST)
  Riješen Riješen 2. problem. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  01:56, 21. listopada 2016. (CEST)

  Kategorije[uredi]

  Zdravo svima! Vjerojatno ste već primijetili da sortiranje u kategorijama ne radi kako treba. Prvi problem je što slova Č, Ć, Đ, Š i Ž završavaju na kraju kategorija umjesto da se sortiraju ispravnim abecednim redoslijedom. Na primjer, pogledajte kraj kategorije "Naselja u Tuzlanskoj županiji". Drugi problem je što se brojevi ne sortiraju kako treba, tj. u kategorijama možete vidjeti 1, 10, 2, 20 umjesto logičnog rasporeda 1, 2, 3, 4, itd. Za primjer pogledajte ovu kategoriju. Nakon izmjene, sortiralo bi se ovako.

  Na svu sreću, možemo sve ovo promijeniti tako što ćemo zatražiti da se promijeni $wgCategoryCollation na uca-hr na Phabricatoru i onda će sortirati ovim redoslijedom, te što ćemo zatražiti numeričko sortiranje u kategorijama. Od zajednice samo treba konsenzus, tako da molim da se izjasnite po ovom pitanju (možete i koristiti predloške {{za}}, {{protiv}}, {{komentar}}, itd.). Rasprava će trajati 7 dana i ako nakon toga budemo imali konsenzus za ovu promjenu, prepustite meni sve tehničke detalje. :-) – Srdjan m (razgovor) 15:57, 13. listopada 2016. (CEST)

  1. ZA Za. Iskreno i svesrdno podržavam! -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 16,03; 13. listopada 2016. (SEV)
  2. ZA ZA Apsolutno.--MAN_USK recider 16:44, 13. listopada 2016. (CEST)
  3. ZA ZA BlackArrow (razgovor) 16:50, 13. listopada 2016. (CEST)
  4. ZA ZA --IvanOS 17:00, 13. listopada 2016. (CEST)
  5. ZA ZA ne znam za uca-hr, ja u bazama koristim utf8-slovenian-ci, ona mi se pokazala kao najbolja kolacija --Pera detlic (razgovor) 19:13, 13. listopada 2016. (CEST)
  6. ZA ZA Koji se god collation postavi koji ima u sebi -hr ili -croatian, trebalo bi biti bolje nego sada. SpeedyGonsales 20:03, 13. listopada 2016. (CEST)
  7. ZA ZA--Ex13 (razgovor) 20:27, 13. listopada 2016. (CEST)
  8. ZA ZA Cybermb (razgovor) 21:49, 13. listopada 2016. (CEST)
  9. U redu — Podržavam prijedlog, uz dopunu: ako je moguće, ta bi automatika trebala sortitrati i druga slova koja se rabe na Wikipediji, kao npr. Ångstrom ili Ørsted. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  12:27, 14. listopada 2016. (CEST)
  10. ZA ZA Da se konačno maknemo iz DOS-a.--MaGaporuči mi 15:35, 14. listopada 2016. (CEST)
  11. ZA ZAHmxhmx 18:58, 14. listopada 2016. (CEST)
  12. ZA ZAMaestro Ivanković 11:55, 15. listopada 2016. (CEST)
  13. ZA ZAFraxinus (razgovor) 22:04, 15. listopada 2016. (CEST)

  Komentar[uredi]

  Davnih dana sam već pitao za to, ali tada nije bilo moguće definirati sortiranje zasebno za jedan projekt. Po MySQL dokumentaciji na stranici:

  kaže se: Croatian collations are tailored for these Croatian letters: Č, Ć, Dž, Đ, Lj, Nj, Š, Ž. Da mi je vidjeti da su lj i nj i dž na pravom mjestu, još ću reć' da su popravljači jednom nešto pametno napravili. Kako nam je baza trenutačno MariaDB v.10.0.23, možda stvar proradi. SpeedyGonsales 20:03, 13. listopada 2016. (CEST)

  Tražio sam da se sličan collation aktivira na bs.wiki već odavno (zapravo, isti je što se redoslijeda tiče, samo je ime drukčije) i uvjeri se sam da su "Ljubošina" i "Njivice" na pravom mjestu. :-) Evo ti još i "Džingis-kan". ;-) – Srdjan m (razgovor) 20:29, 13. listopada 2016. (CEST)
  Provjerio, čudo, pravo čudo. :) Ne samo da su č i ć na pravom mjestu, nego i lj i nj. Popravljači su ovaj put napravili nešto dobro. Još kad bi vikali kad naprave neku takvu korisnu stvar, di bi im bio kraj? Obično viču kad rade nekorisne stvari poput VisualEditora. Smiley.svg SpeedyGonsales 02:01, 14. listopada 2016. (CEST)

  @Bonč: Nažalost, moguće je odabrati samo jednu kolaciju (ne može se praviti vlastita po kojoj će se sortirati). Moguće je da će se te stvari pravilno sortirati i s kolacijom -hr. No, ako se to ne desi, postoji i rješenje za te slučajeve koje si naveo (i njima slične). Treba mapirati strana slova na najbližu hrvatsku varijantu (po izgledu, jer tako suradnici traže – ne traže fonetski). Primjerice, "Ångstrom" bi se sortirao pod "Angstrom", "Ørsted" pod "Orsted", "Ærø" pod "Aero", itd. Ako netko ima bota, mogao bi se napraviti popis slova koja treba zamijeniti (pod "Kategorija:XXX" i "{{GLAVNIRASPORED:XXX}}" /možda i "{{DEFAULTSORT:XXX}}" ako se to negdje koristi/). – Srdjan m (razgovor) 14:15, 14. listopada 2016. (CEST)

  Da mi prvo vidimo č i ć između c i d, a onda ćemo razmišljat' o angstromima. Još kad bi znao jel se ti argstrumi mažu na kruh ili se beru u jesen, di bi mi bio kraj. Wikibizut.svg SpeedyGonsales 12:03, 15. listopada 2016. (CEST)
  Neka, dobro je da je Bonč to spomenuo. Ako možemo ubiti dvije muhe jednim udarcem, zašto ne bismo? ;-) Ovo smo isto tako riješili na bs.wiki već odavno. Ovdje je "Æsiri" pod "A", ovdje "Ångermanland" isto pod "A", ovdje "Örebro SK" pod "O", ovdje "Çanakkale" pod "C", itd. (a nigdje nije naveden niti se mora posebno navoditi ključ za sortiranje). Znači, bit će i to riješeno. :-) – Srdjan m (razgovor) 12:54, 15. listopada 2016. (CEST)
  Dvije??? "Ubio sam ih sedam jednim udarcem!" [19] Face-grin.svg Nisam se stigao prije javiti, ali sam i prije postavljanja ovdje, dok smo razgovarali na IRC-u vidio testiranje suradnika i rekao bih da će sve muhe stradati, da će sortiranje biti uredno za većinu, ako ne i za sva slova. Drago mi je da je još netko tako razmišljao i primijenio, tako da se ne moraju suradnici opterećivati dodavanjem ključa za sortiranje; kad se radi o životopisima, u već postojećem {{glavniraspored:Prezime, Ime}} lako je promijeniti prvo slovo prezimena (kao kod Ørsteda), ali kod članaka gdje se ključ ne navodi (kao kod ångströma), suradnici neće ni znati da ga treba staviti, te to treba odmah raditi automatika umjesto kasnije upošljavati botove.
  @Speedy: angstremi nisu za ljudsku uporabu, to su čepići za bakterije Face-wink.svg  • Bonč (razgovor) • Mijenjam cimera koji hrče za cimericu koja uzdiše. •  14:31, 16. listopada 2016. (CEST)

  ---

  Rasprava je završena. Hvala svima na jednoglasnoj podršci. Bacam se na tehničke stvari oko ovog, pa ću javiti čim se promijeni. :-) – Srdjan m (razgovor) 17:40, 20. listopada 2016. (CEST)

  Meta objavljuje promjene u vezi sortiranja kategorija: https://meta.wikimedia.org/wiki/Tech/News/2016/43/hr --Ivi104 (razgovor) 14:37, 22. listopada 2016. (CEST)

  ---

  Riješeno Riješeno. Kolacija je aktivna. – Srdjan m (razgovor) 18:32, 25. listopada 2016. (CEST)

  Predložak:Infookvir zakonodavna vlast[uredi]

  Dobar dan. Stvorio sam Predložak:Infookvir zakonodavna vlast uz pomoć engleske inačice tog infookvira. Krajnji rezultat nije potpuno onakav kakvom sam se nadao, pa bih zamolio nekog tehnički potkovanijeg suradnika da malo sredi taj infookvir, naravno, kad će imati vremena. Uglavnom, čini mi se da su slova malo prevelika, a pojmovi s lijeve strane bi trebali biti lijevo centrirani, a ne u sredini (vidi Parlament Kanade) - kao što je en:Template:Infobox legislature. Unaprijed se zahvaljujem. :) — Hmxhmx 13:19, 15. listopada 2016. (CEST)

  Uskladio sam veličinu fontova i centrirao tekst ulijevo. Nadam se da je sad u redu. :-) – Srdjan m (razgovor) 13:28, 15. listopada 2016. (CEST)
  Jest, hvala. :) — Hmxhmx 19:43, 15. listopada 2016. (CEST)

  Editing News #3—2016[uredi]

  19:49, 15. listopada 2016. (CEST)

  Predložak popis pjesama[uredi]

  Dragi kolege Wikipedisti!

  Ispričavam se unaprijed ako je na ovaj upit već prije bilo odgovoreno, nisam stigao detaljno pročešljati kroz ovu sekciju kafića.

  Problem se tiče mobilne inačice Wikipedije: bilo na samoj Wikijinoj aplikaciji ili stranici prilagođenoj za mobitel (hr.m.wikipedia.org), primjetio sam da se infookvir "Popis pjesama" ne prikazuje dobro unutar članaka - umjesto da se prikaže vidljivo i čitko kao na računalnoj inačici, infookvir je stisnut u neku vrstu uskog pravokutnika na lijevoj strani članka te se ništa ne može isčitati iz njega (toliko je uzak da se vidi jedno do dva slova u svakom retku). Usporedio sam hrvatsku sa engleskom inačicom i ispalo je da engleska inačica (i na aplikaciji i prilagođenoj mobilnoj stranici) nema ovaj problem, dok hrvatska ima (čime se odmah može isključiti problem vrste mobilnog telefona). Naravno, pokušao sam i sa okretanjem mobilnog uređaja u vodoravni položaj - i da, ovako se vidi dio informacija unutar infookvira (redni broj pjesme i naziv pjesme), ali je i dalje nekako zgusnut na lijevoj strani umjesto da je raširen slijeva nadesno širom stranice.

  Molio bih bilo kojeg stručnog suradnika da pokuša riješiti ovaj problem (pošto se ja još ne razumijem dovoljno u tehnički dio Wikipedije). Hvala unaprijed! Face-smile.svg --Pajo Pajimir 22:24, 16. listopada 2016. (CEST)

  P.s., tek sam sada primjetio grešku u navodu - mislio sam na predložak "Popis pjesama" a ne infookvir. Zahvaljujem se kolegi @Ivi104 što me je na svojevrsni način ispravio Face-smile.svg --Pajo Pajimir 20:26, 18. listopada 2016. (CEST)
  Zdravo, PajoPajimire. Mislim da sam ovom izmjenom uklonio grešku koja je nastala jer je netko statički definirao desnu marginu. Provjerio sam na Firefoxovom "responsive modeu" (načinu za dizajn) na nižim rezolucijama (~480×800) i djeluje mi dobro. – Srdjan m (razgovor) 23:41, 18. listopada 2016. (CEST)
  Pozdrav, Srdjane. Otišao sam provjeriti izmjenu na prilagođenoj inačici Wikije na Chromeu na mobitelu i - sve štima. No na aplikaciji je i dalje isto, ali dobro, možda treba neko vrijeme da se ažurira. Provjerit ću sutra pa ćemo vidjeti. Hvala ti! Face-smile.svg --Pajo Pajimir 23:55, 18. listopada 2016. (CEST)
  Apdejt: sve štima i na aplikaciji - izgleda da je problem uspješno riješen. Srdjane, zahvaljujem (još jednom) Face-smile.svg --Pajo Pajimir 20:08, 19. listopada 2016. (CEST)

  Brojač izmjena - 502 Bad Gateway[uredi]

  Jel svima (već par dana) ne radi brojač izmjena ili samo meni? Javlja mi:
  502 Bad Gateway
  nginx/1.11.3

  Jel se da to kako srediti s moje strane, ili da čekam popravljače? --Ivi104 (razgovor) 11:36, 24. listopada 2016. (CEST)

  Ne, da.--MaGaporuči mi 18:26, 24. listopada 2016. (CEST)
  Riješeno Riješeno. – Srdjan m (razgovor) 20:19, 24. listopada 2016. (CEST)
  Kako je riješeno? Proradilo samo od sebe? Sa stranica tools.wmflabs.org gdje su smješteni razni alati, vrlo često dobivam isti taj kôd greške (502 Bad Gateway), koji se izgubi nakon nekog vremena - nekad odmah pri osvježavanju stranice, a nekad prođe i čitav dan dok alat proradi; imam dojam da se ta greška češće javlja vikendom (dok se majstor otrijezni od noćas ili dok majstor ne dođe na posao Face-wink.svg). Konkretno taj alat, brojač izmjena, ne rabim često te ne mogu reći kako se redovno ponaša, ali ako me sjećanje ne vara, i kod njega se ta greška javljala i prije. Dakle, ne paničiti Smiley.svg • Bonč (razgovor) • Don't panic! •  02:23, 25. listopada 2016. (CEST)
  Hvala na proširenom opisu moga odgovora. Istina, ovo o vikendima nisam znao.Face-grin.svg--MaGaporuči mi 19:20, 25. listopada 2016. (CEST)

  Tražilica i drugo[uredi]

  Dobar dan! Zanima me, nedostaju li i kod vas prijedlozi kod upisivanja pojmova u tražilicu? Usto, u editoru mi nedostaje alatna traka (iako, nisam ju ni koristio) te kad kliknem na "Dodaj međuwikije" odvede me na WikiDatu umjesto uobičajenog dijaloškog okvira. Sve to radi na en.wiki pa pretpostavljam da nije problem u browseru (Chrome). — Hmxhmx 11:25, 31. listopada 2016. (CET)

  Bit će da je opet popravljanje, 3. sezona, 596. epizoda...--MaGaporuči mi 11:36, 31. listopada 2016. (CET)
  Zvuči kao da se JavaScript uopće ne učitava... (ali kod mene se ne javlja – ni na Firefoxu 50, Chromeu 53, a ni Safariju 10). Možeš li (ako nisi već) za svaki slučaj uraditi standardno čišćenje keša (cache), kolačića (cookies)? Ako ne bude radilo, vidjet ću je li bilo kakvih nedavnih izmjena koje su to mogle pokvariti (mada ne znam zašto bi onda samo utjecalo na hr.wiki...). – Srdjan m (razgovor) 16:55, 31. listopada 2016. (CET)
  Alatna traja (istina, ona proširena) već dulje vrijeme je kao loto: hoće/neće se učitati, a ovo za WD je "novina" (tj. prije je radilo normalmo). Moguće je da će i povezivanje članaka nastaviti putem alatne trake - loto sistemom. Kaos u wiki režiji se nastavlja. Moguće je jedino da su ušli u noviju sezonu.--MaGaporuči mi 17:00, 31. listopada 2016. (CET)
  Ne radi ni nakon čišćenja. A dobro, nije to sada ni tako presudno, snalazim se i ovako. — Hmxhmx 17:59, 31. listopada 2016. (CET)
  Presudno ili ne, stvar je principa. Neka se igraju negdje drugdje.--MaGaporuči mi 18:09, 31. listopada 2016. (CET)
  Ne, ne. Hajdemo dijagnosticirati kad si već spomenuo. :-) Prije nego što klikneš na "uredi" da otvoriš prozor za uređivanje gdje ti ne radi, pritisni na tri točkice u desnom uglu (...) Chromea > "More Tools" > "Developer Tools" (ako je Chrome na hrvatskom, trebalo bi slično tako pisati; samo trebaš naći i otvoriti "Developer Tools"). Uglavnom, treba ti se pojaviti dolje novi prozorčić koji će imati karticu "Console". Pritisni na nju i tek onda klikni na "uredi". Onda prekopiraj sav sadržaj koji se pojavi na pastebin.com i postavi ga ovdje. – Srdjan m (razgovor) 18:16, 31. listopada 2016. (CET)
  Evo, ovdje. — Hmxhmx 21:09, 31. listopada 2016. (CET)
  Isključi dodatak "Nove stranice" i vidi hoće li se što promijeniti. – Srdjan m (razgovor) 22:00, 31. listopada 2016. (CET)
  E hvala. :) Sad radi sve. Thumb up icon 2.svgHmxhmx 08:31, 1. studenog 2016. (CET)

  Wikipedija:Botovi/Zahtjevi za status/タチコマ robot[uredi]

  Hello, I posted a bot flag request. I wanted to bring it to the general community attention since that page does not seem to have a lot of traffic. -- とある白い猫 chi? 06:06, 2. studenog 2016. (CET)

  Uklapanje teksta[uredi]

  Dobar dan! Može li mi netko objasniti kako uklopiti tekst iz jednog članka u drugi - jednostavno kopiram tekst iz jednog u drugi, ili? Planiram uklopiti dio teksta o samom akronimu iz članka LGBTIQ u članak LGBT, a LGBTIQ s ostatkom teksta bi se preimenovao u LGBT zajednica. Znači, članak LGBT bi bio članak o tom akronimu, njegovim varijacijama (kao što je LGBTIQ) i povezanim terminima, a članak LGBT zajednica (preimenovani članak LGBTIQ) bi bio o LGBT zajednici i povezanim pokretima. — Hmxhmx 14:09, 5. studenog 2016. (CET)

  Bilo bi poželjno ako bi pronašao čiji je to doprinos. I koliki dio teksta namjeravaš prebaciti. To je zato da se ne bi kljaštrili doprinosi drugih suradnika, a sebi prisvajao tuđi trud. Wikipedijski se članci nemilosrdno uređuju, ali postoji uvjet kojim se priznaje zasluge prijašnjim uređivateljima na članku. Ako je to doprinos od jedne osobe, stvar je lakša, ako je od više osoba ili od neregistriranih suradnika, procedura je drukčija. Kubura (razgovor) 04:43, 15. studenog 2016. (CET)
  Dio koji bi se uklopio u članak LGBT napisao je suradnik Marko Jurčić ([27]). — Hmxhmx 15:48, 15. studenog 2016. (CET)
  Mogao bi pri prebacivanju dijela teksta u sažetak upisati iz kojeg članka prebacuješ i navesti trajnu poveznicu (engl. permalink) ili razliku izmjena (engl. diff). Ovdje bi to moglo izgledati ovako: "Prebacivanje iz članka "[[Special:Permalink/333273|LGBTIQ]]"." ili "Prebacivanje iz članka "[[Special:Diff/333273|LGBTIQ]]"." Time se zadovoljava atribucija i mislim da se ne moraju zasebno navoditi autori ako se već navodi trajna poveznica ili razlika, mada nije zgorega i ako to učiniš. – Srdjan m (razgovor) 16:28, 15. studenog 2016. (CET)
  Evo, uklopio sam dio teksta. Naveo sam izvornog autora na način koji je Srdjan naveo. Sad bi članak LGBTIQ trebalo preimenovati u LGBT-ovski društveni pokreti jer gotovo cijeli članak i govori o pokretima. Pošto već postoji članak pod tim nazivom, a pošto je članak pod tim nazivom stvoren kasnije (2014. godine, dok je LGBTIQ stvoren 2006.), predlažem da se tekst uklopi u članak LGBTIQ i zatim premjesti pod naziv LGBT-ovski društveni pokreti. — Hmxhmx 17:42, 15. studenog 2016. (CET)


  Ova je stranica arhiv.
  Molimo Vas, ne mijenjajte je!