Ahil Aleksandrijski

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Ahilije od Aleksandrije)
Ahilije od Aleksandrije
Archileus
Pravo ime grč. Αρχιήλ
Početak pontifikata 24. prosinca 312. AD
Kraj pontifikata 26. lipnja 313. godine (19. dana mjeseca paona prema koptskom kalendaru)[1]
Prethodnik Petar I.
Nasljednik sv. Aleksandar I.
Rođen u 3. stoljeću
Aleksandrija, Egipat
Umro 26. lipnja 313. godine (19. dana mjeseca paona prema koptskom kalendaru)[1]
Aleksandrija, Egipat, sahranjen u Crkvi od Pećine u Aleksandriji.
Slavi se u Koptskoj pravoslavnoj Crkvi
Spomendan 26. lipnja (19. dana mjeseca paona prema koptskom kalendaru)[1]
Obnašao dužnost pape u koptskoj katedrali sv. Marka[2]u Aleksandriji
Portal o kršćanstvu

Papa Ahilije[3] (lat.: Archileus) iz Aleksandrije, 18. papa Aleksandrije i patrijarh Svete Stolice sv. Marka.

Pregled[uredi | uredi kôd]

Život[uredi | uredi kôd]

O njegovom životu postoji vrlo malo podataka. Zna se da je rođen u Aleksandriji u Egiptu, i da je bio poznat po svom znanju i pobožnosti te ga je zbog toga papa Teonije zaredio u svećenika. Očito je bio izuzetno dobro obrazovan u grčkoj filozofiji i teološkoj znanosti, pa ga je papa Atanazije Apostolik kasnije nazvao časni "Ahilije Veliki". Nakon smrti Pjerija, naslijedio ga je na mjestu dekana katehetske škole Aleksandrije.

Služba patrijarha iz Aleksandrije[uredi | uredi kôd]

Nakon mučeničke smrti pape Petra I. (25. studenog 312. AD) koja se dogodila za vrijeme vladavine rimskog cara Maksimina Daja (lat: Gaius Galerius Valerius Maximinus, negdje znan i kao "Daza"; i Maksimin II.; 20. studenog 270. – 313. AD), biskupi i vjernici Aleksandrije su se okupili i poštujući želju pape Petra I., 24. prosinca 312. godine izabrali su Ahilija za Petrovog nasljednika na položaju pape Aleksandrije. Nedugo nakon što je sjeo na Tron Sv. Marka, pojavio se Arije i počeo ga preklinjati da ga vrati na službu u crkvi.
Po Arijanovom učenju, nekoliko godina kasnije, nastala je Arijanova kontroverza, nazvana Arijanstvo, pa ga je zbog takvog, heretičkog učenja papa Petar I. ekskomunicirao. Prema izvješću Severusa iz Ašmumena, Arije je kasnije, u razdoblju koje je prethodilo Petrovom pogubljenju, uzaludno od njega pokušavao ishoditi oprost, dok je Petar na samrti objavio predviđanje koje se odnosilo na Arija i njegovo učenje, a koje se, nedugo nakon toga kada je zaživio Arijanizam, pokazalo ispravnim.
Međutim, vještim ulagivanjem i uvjeravanjem u svoje pokajništvo, Arije je privukao pažnju plemstva i uvaženih ljudi, pa ih je molio da za njega posreduju kod patrijarha, nakon čega su se oni zauzeli za njega i tražili od Ahilija da mu dopusti sudjelovanje u službi crkve. Vjerujući da se uistinu pokajao za sve svoje grijehe, Ahilije je blagonaklono, skoro naivno odgovorio na njihov zahtjev i vratio ga na njegov položaj koji je imao prije njegove hereze, odnosno položaj svećenika i propovjednika. Stoga nije poslušao svog prethodnika papu Petra I., jer je, očigledno, povjerovao u Arijevo umiljato pretvaranje.

Odlazak[uredi | uredi kôd]

Ahilijeva papinska služba nije dugo trajala, jer je na mjestu pape Aleksandrije bio samo šest mjeseci, pa umire[4] na 19. dan mjeseca paoni (26. lipanja), 313. AD (28 A.M.[5] - godina prema koptskom računanju vremena),[6] za vrijeme vladavine rimskog cara Maksimina Daja (lat: Gaius Galerius Valerius Maximinus, negdje znan i kao "Daza"; i Maksimin II.; 20. studenog 270. – 313. AD).
Nakon Ahilijeva odlaska, Arije je sam sebe proglasio biskupom Aleksandrije, ali svećenici i narod nisu prihvatili njegovo samoproglašenje.

Dan štovanja[uredi | uredi kôd]

Pomen na papu Ahilija je na 19. dan mjeseca paoni koji odgovara 26. lipnju prema gregorijanskom kalendaru, (vidi datume starog i novog stila[7]) slavi njegov blagdan. Spomen na taj dan je upisan u sinaksarionu.
Papa Ahilije sahranjen je u Crkvi od Pećine u Aleksandriji.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Koptski kalendar [Koptski kalendar]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 17. ožujka 2018.
  2. Koptska katedrala sv. Marka [Koptska katedrala sv. Marka]. sacred-destinations.com (engleski). Pristupljeno 17. ožujka 2018.
  3. Papa Ahilije od Aleksandrije [Papa Ahilije od Aleksandrije]. religion.wikia.com (engleski). Pristupljeno 17. ožujka 2018.
  4. Odlazak pape Ahilija [Odlazak pape Ahilija]. religion.wikia.com (engleski). Pristupljeno 17. ožujka 2018.
  5. Od 30. kolovoza po julijanskom / 12. rujna 2017. godine po gregorijanskom kalendaru, teče 1734. A. M., koptska godina.
    Koptske godine se broje od 284. AD, godine kada je Dioklecijan postao rimski car. Njegova vladavina je obilježena mučenjima i masovnim pogubljenjima kršćana, naročito u Egiptu. Zato je koptska godina označena skraćenicom A. M. (lat.: Anno Martyrum - "U (godini) Mučenika").
    Židovske godine se isto označavaju s A. M., samo što u njihovom kalendaru to znači Anno Mundi - "U (godini) svijeta". Da bi se dobio broj koptske godine, od julijanske godine se oduzima 283 između koptske i julijanske nove godine, odnosno 284, poslije julijanske nove godine.
  6. Koptski kalendar [Koptski kalendar]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 17. ožujka 2018.
  7. Konverzija datuma [Konverzija datuma]. people.albion.edu (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 12. ožujka 2018. Pristupljeno 16. ožujka 2018.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Koptski pape Aleksandrije
prethodnik
Petar I. Aleksandrijski
Aleksandrijski pape
312. - 313. AD.
nasljednik
Aleksandar I. Aleksandrijski