Anđeo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Anđeli)
Anđeo od slonovače iz doba gotike, oko 1250., Louvre

Anđeo, mn. anđeli (grč. ἄγγελος "poslanik, vjesnik", što je prijevod hebr. מלאך malakh "poslanik, vjesnik"; posuđeno i u lat. angelus, eng. angel), je naziv za vječna bića prisutna u mnogim religijama, čija je dužnost da služe Bogu ili bogovima. Anđeli su vrlo važni u tri abrahamske religije.

Kršćanstvo[uredi | uredi kôd]

U kršćanstvu, anđeli su duhovna bića, koja nemaju tijelo, no imaju pak svoju osobnost i slobodnu volju. Među svim stvorenim bićima anđeli su najsposobniji i zato najbliži Bogu. Ne pripadaju našem prostoru i vremenu, ali mogu djelovati u našoj stvarnosti.

Uloga anđela je slavljenje Boga i prenošenje poruka ljudima. Postoji hijerarhija anđela. Jedna skupina anđela nazivaju se arkanđeli, među kojima su najpoznatiji Mihael, Gabriel i Rafael, koji se spominju u Bibliji te Uriel, koji se spominje u apokrifnim spisima.

U katoličanstvu, anđeli imaju izuzetnu važnost. Papa Benedikt XVI. kaže:

Anđele bi morali častiti koliko i Mariju, bez njih se mnogo događaja iz Svetoga pisma ne bi moglo dogoditi.

Zli anđeli, koji su se odmetnuli od Boga, nazivaju se đavli, na čelu im je Sotona.

Kršćani drže da svaki čovjek ima nevidljivog zaštitnika, vlastitog anđela čuvara i vjeruju da oni čuju ljudske molitve i pomažu protiv napasti.

Judaizam[uredi | uredi kôd]

Po rabinskom učenju, svijet je naseljen anđelima i ljudima. Uloge anđela su slaviti Boga i služiti mu te prenositi poruke ljudima.

Islam[uredi | uredi kôd]

U islamu je melek (arap. الملك, al-malak, melek "poslanik"), ime za bezgriješna duhovna bića stvorena od svjetlosti (nur) kako bi služila Alahu, pokoravala mu se i izvršavala njegove naredbe. Njihova je dužnost veličati Boga i izvršavati zadatke koje im je on dao, a odnose se na održavanje svemira, navođenje ljudi na dobro i bilježenje njihovih djela, kažnjavanje nevjernika, nošenje Alahovog prijestolja i sl. Najpoznatiji meleki su: Džibril (Gabrijel), Mikail (Mihael), Azrail (Melek smrti) i Israfil (Rafael). Meleci su bezgriješni, ne jedu, ne piju, nisu muškog ni ženskog roda, stvoreni su od svjetla i žive od veličanja Alaha. Njihov broj poznat je samo Alahu.

Tradicionalist Ibn Madže iz 9. stoljeća kaže o melecima:

"Vjeruje se da su meleci od jednostavne supstance (stvoreni od svjetla), nadahnuti životom, govorom i razumom, a razlika između njih, džina i šejtana jest u vrsti. Znaj da su meleci čisti od žudnje i ometanja bijesa. Nikad nisu neposlušni Bogu u onom što im naredi, i rade ono što im se naredi. Hrana im je veličanje Njegove slave, piće im je objavljivanje Njegove svetosti; razgovor, zajedničko sjećanje na Boga, neka je uzvišeno Njegovo ime; njihovo zadovoljstvo jest Njegovo obožavanje. Stvoreni su u različitim oblicima s različitim sposobnostima."

Izvori i referencije[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi anđeli
Wikizvor ima izvorni tekst Anđele Božji