Huashanske slike na stijenama

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kulturni krajolik slika na stijenama planine Hua
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Kulturni krajolik slika na stijenama planine Hua
Flag of the People's Republic of China.svg NR Kina


Huanske slike na karti Kina
Huanske slike
Huanske slike
Lokacija Huanskih slika u Kini
Godina uvrštenja: 2016. (40. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii, vi
Ugroženost: ne
Poveznica: 1508 UNESCO

Huashanske slike na stijenama (kineski 龍門石窟; pinyin: Huāshān Bìhuà), poznate i kao Slike na stijenama Zuojiang Huashana, gdje Zuojiang znači zemljopisno-jezično područje rijeke Zuo (Zuojiang Zhuang (jezik), je pozamašni kompleks piktograma u sklopu Rezervata prirode Nonggang u okrugu Ningming na jugozapadu kineskoj provincije Guangxi. Slikarije su slikane nekoliko stotina godina na vapnenačkim liticama planine Hua (Huashan), na zapadnoj obali rijeke Ming, pritoke rijeke Zuo (sliv Biserne rijeke).

Huashanske slike iznad rijeke Mingjiang

Središnje oslikane litice su široke oko 170 m i visoke su oko 40 m, te predstavljaju najveću sliku na stijenama u Kini. Slike su smještene na oko 30 do 90 m iznad površine rijeke, a sastoje se od oko 1900 likova u oko 110 skupina. Likovi su izvedeni u crvenkastom okeru sa životinjskim ljepilom i krvlju. Oni predstavljaju ljudske, ali i životinjske figure s brončanim bubnjevima, noževima, mačevima, zvonima i brodovima. Ljudske figure su visoke od oko 60 do 150 cm, ali se ističe jedna visine 3 m.

Naslikane su prije oko 2500 do 1600 godina, od razdoblja zaraćenih država do kasne dinastije Han. Mnoge slikarije prikazuju način života i običaje drevnog vijetnamskog naroda Lạc Việt (Luoyue) za koje se vjeruje kako su preci današnjih Žuana, a koji su tada naseljavali dolinu rijeke Zuo[1] God. 2016., 38 skupina huashanskih slika na stijenama su upisane na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji kao „jedini ostatak kulture brončanih bubnjeva koja je nekada prevladavala diljem južne Kine i susjedstvom”.[2]


Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Huashanske slike na stijenama
  1. Guo Hong, Han Rubin, Huang Huaiwu, Lan Riyong i Xie Riwan, Types of Weathering of the Huashan Rock Paintings (PDF). Los Angeles: The Getty Conservation Institute, 2010. Pristupljeno 16. kolovoza 2016. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  2. Zuojiang Huashan Rock Art Cultural Landscape UNESCO (engl.) Pristupljeno 16. kolovoza 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]