Lašva

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Lašva (rijeka))
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Lašva. Za druga značenja pogledajte Lašva (razdvojba).
Lašva
Lasva River Travnik.jpg
Lašva u Travniku
Duljina 49,4 km
Izvor Turbe (sutoka Karaulske i Komarske Lašve)
Ušće južno od Zenice kraj sela Lašve[1]
Gradovi Travnik, Vitez
Slijev crnomorski
Ulijeva se u Bosnu

Lašva je rijeka u srednjoj Bosni (BiH) i lijeva je pritoka Bosne.

Lašva nastaje od dvije "Lašvice", Karaulske i Komarske, koje se spajaju u Turbetu. Izviru na Radalj-planini i Komar-planini.[1] Lašva dalje protječe kroz Travnik, od zapada prema istoku, a zatim i kroz Vitez, a nakon ukupno 49,4 km,[1] Lašva se južno od Zenice kraj sela Lašve[1] ulijeva u rijeku Bosnu. Ima porječje površine 949,7 km².[1]

Lašvanska dolina[uredi | uredi kôd]

Dolina rijeke Lašve se proteže od jugoistočnih padina planine Vlašić (iznad Travnika) do Busovače. Ova se dolina formirala na 390 – 480 m nadmorske visine. Od sutjeske Lašve poslije Travnika, pa do sutjeske prije Kaonika, Lašvansko polje dugo je oko 17 km, a širina mu je različita i iznosi prosječno 3 km.

Zbog važnog geografskog položaja, dolina Lašve je uvijek bila frekventna prometnica, koja prirodno spaja dolinu Bosne na istoku, s vrbaskom dolinom na zapadu. Tako je i danas, iako kvaliteta prometnica danas ne odražava u potpunosti važnost ovog prometnog pravca.

Tragovi naselja na prostoru Travnika sežu u daleku prošlost, kada su Kelti, Iliri i Rimljani ispirali zlato iz Lašve. S Ilirima kao autohtonim stanovništvom, te s Rimljanima koji početkom naše ere osvajaju balkanske prostore i lašvanski kraj ulazi u povijesni period i pod višestoljetni utjecaj rimske antičke civilizacije. Po sačuvanim ostacima vidi se da je ovaj kraj u antičko doba bio dobro naseljen i da već tada možemo računati s nastankom prvih gradskih naselja na ovom prostoru.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e August Kovačec, gl. ur., Hrvatska enciklopedija, 6. sv. : Kn – Mak, Leksikografski zavod »Miroslav Krleža«, Zagreb, 2004., ISBN 953-6036-29-0 (cjelina), ISBN 953-6036-36-3 (6. sv.), str. 444.

Vamjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Lašva.