Mate Uzinić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Monsinjor
Mate Uzinić
Biskup Mate Uzinić 2014. godine.
Biskup Mate Uzinić 2014. godine.
Coat of arms of Mate Uzinić.svg
Od ljudi za ljude
Rođen 17. rujna 1967.
Dubrava (Omiš)
Zaređen za svećenika 27. lipnja 1993.
Zaređen za biskupa 19. ožujka 2011.
Služba nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije
apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije
Portal: Kršćanstvo
Portal o životopisima

Msgr. Mate Uzinić (Dubrava, Omiš, 17. rujna 1967.) nadbiskup koadjutor je Riječke nadbiskupije[1] i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mladost i školovanje[uredi | uredi kôd]

U rodnoj Dubravi pohađao je osnovnu školu, a gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Od 1988. do 1993. studirao je teologiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Splitu. Od 1992. do 1993. pastoralno je djelovao kao đakon u župi Trilju. Za svećenika je zaređen 27. lipnja 1993., u Splitu.

Pastoralno djelovanje[uredi | uredi kôd]

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u Omišu, a od 1995. do 1996. župnik u župi Otriću-Strugama, u mjestu Otriću-Seocima. Od 1996. do 2000. studirao je u Rimu na Papinskome lateranskom sveučilištu, gdje je postigao licencijat iz crkvenog i građanskog prava. Od 2000. do 2002. služio je kao sudski vikar i sudac na Crkvenome interdijecezanskom sudu I. stupnja u Splitu. Od 2000. suradnik je i u pastoralu u župi Strožancu, a od 2001. rektor je Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Od 2002. član je Prezbiterskog vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, a od 2004. član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i promicanje zvanja.

Biskupska služba[uredi | uredi kôd]

Dana 24. siječnja 2011. godine papa Benedikt XVI, imenovao ga je dubrovačkim biskupom. Za biskupa je zaređen i ustoličen na katedru dubrovačkih biskupa 19. ožujka 2011. u dubrovačkoj katedrali. Glavni zareditelj je bio msgr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i metropolit, a suzareditelji kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i msgr. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski.

Kao biskup obnašao je više službi u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji: predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, član Biskupske komisije HBK za odnose s državom, predsjednik Pravne komisije HBK, član mješovite komisije HBK-a i HKVRPP-a, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, predsjednik Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, te predsjednik Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba. Uzinić je i duhovni voditelj Hrvatskoga kanonističkog društva.[2]

Papa Franjo imenovao ga je 4. studenoga 2020. godine nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije.[1]

Iz propovijedi[uredi | uredi kôd]

Cvjetnica 2013. godine
Wikicitati »Možda danas očekuju od pape Frane da će pristati na labaviji odnos prema abortusu, kontracepciji, eutanaziji, homoseksualnim brakovima i usvajanju djece istospolnih parova, celibatu, ređenju žena, ali već sutra će shvatiti kako je riječ o crkvenoj doktrini koju će pontifeks možda mijenjati u nijansama, ali stavovi će više-manje ostati isti. I oni nemaju veze s hodom Crkve u sadašnjosti ili prošlosti, nego s njezinim stavovima o pitanju života, antropologiji, a onda i naslijeđu od prvih kršćanskih vremena. Uostalom, po svim ovim pitanjima i ostale religije imaju gotovo istovjetan, često i puno tvrđi stav. Kritičari Crkve najčešće nemaju pojma na čemu ona temelji takav stav, groze se uzeti u ruke kakvu literaturu o toj temi, pa sve završava tako da joj na čelo lijepe žuti papirić – primitivna.«

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Biskup Mate Uzinić imenovan nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije. Informativna katolička agencija. 4. studenoga 2020. Pristupljeno 5. studenoga 2020.
  2. Ustrojstvo, Hrvatsko kanonističko društvo, web.archive.org, pristupljeno 18. prosinca 2020.

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta

Titule u Katoličkoj crkvi
Prethodnik
Želimir Puljić
dubrovački biskup
2011.– 2020.
Nasljednik
Roko Glasnović
  riječki nadbiskup koadjutor
2020.-