Razgovor sa suradnikom:SavoRastko

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi]

WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Wikiusvajanje − pronađite mentora koji će vam pomoći u snalaženju na Wikipediji
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 19:52, 9. siječnja 2011. (CET)


Potpis.gif
Potpis vector 2010.png

Information.svg Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. Hvala na razumijevanju.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 07:13, 10. siječnja 2011. (CET)

Potpis, 2. put.[uredi]

Ponovno skrećem pažnju na potpisivanje na stranicama za razgovor, molim da se pridržavate istoga.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 07:07, 13. siječnja 2011. (CET)

Jezična inačica[uredi]

Information.svg Dobrodošli na Wikipediju! Drago nam je što doprinosite Wikipediji, no skrećemo pažnju na činjenicu da je službeni jezik na hrvatskoj Wikipediji − hrvatski jezik. Želite li pisati na nekom drugom jeziku, molimo vas odaberite odgovarajuću inačicu Wikipedije gdje je taj jezik službeni. Hvala na razumijevanju.--Roberta F. 13:29, 16. svibnja 2011. (CEST)

Službeni jezik Wikipedije na hrvatskome jeziku je hrvatski jezik, za više informacija pročitati: Wikipedija:Pravopis, a preporučujem i ostala pravila i smjernice. Lijep pozdrav --Roberta F. 13:40, 16. svibnja 2011. (CEST)
Koji dio ne razumiješ? --Roberta F. 13:51, 16. svibnja 2011. (CEST)

Wikipedija nije forum![uredi]

SavoRastko, nisam siguran jesi li svjestan toga, ali ako pogledaš popis tvojih doprinosa na ovoj Wikipediji, nije teško zaključiti da se sve svodi na raspravljanje, bez konstruktivnih doprinosa u člancima. Molim te da se suzdržiš od komentiranja i dokazivanja, jer na taj način remetiš rad ove Wikipedije. Primi se konkretnog doprinošenju u člancima ili se preseli na neki forum, jer Wikipedija to nije! Hvala na pažnji! --Jure Grm, 16. dana mjeseca svibnja, godine Gospodnje dvijetisućejedanaeste u 14:08.

Žuti karton


Ja neznam da li ti čitaš ovo što napišeš?! Ja te upozorim da Wikipedija nije forum i da stranice za razgovor ne služe da bi se nešto dokazalo, a ti mi odgovaraš da si upravo radi toga ovdje?! E, pa sad, ovako ćemo se dogovoriti: ako nastaviš koristiti Wikipediju da bi nešto dokazao, uslijedit će ti hlađenje, bez upozorenja. Ako nakon tog eventualnog odmora, opet nestaviš sa raspravama da bi dokazao, citiram: "opravdavanje prisutnosti taga "točnost" na članku", uslijedit će ti puno duže izbivanje ... nadam se da sam bio jasan i razgovjetan. Ako želiš nešto dokazati to se na Wikipediji radi tako da napišeš tu "svoju istinu" u članku i potkrijepiš je vjerodostojnim izvorima. Hvala na pažnji! --Jure Grm, 19. dana mjeseca svibnja, godine Gospodnje dvijetisućejedanaeste u 10:13.

Rasprava (Vojvodina, nastanak Kraljevine SHS)[uredi]

Nemam vremena zaviriti u literaturu da dublje uđem u materiju pa ti mogu odgovoriti onime što sam pročitao za vrijeme studija (nije baš tome tako davno) i općenito onime što znam o tome. Moram priznati da prvi put čujem stav da je Vojvodina pripala Srbiji kao "osvojeno dobro", "odšteta za agresiju". Očito pokušaj srpske historiografije da nekako opravda nelegalno i nasilno prisajedinjenje Vojvodine. Nisam pročitao rad nijednog hrvatskog povjesničara koji tvrdi drugačije (ako slučajno koji i postoji, manjina je). Kakvo je to "povijesno pravo" Srba na Vojvodinu? Srbi na području Vojvodine nisu bili dio starosjedilačkog stanovništva već su se počeli doseljavati tek od četrnaestog stoljeća. Radi turskih osvajanja njihov broj se sve više i više povećavao. Radi zbjegova mađarskog i hrvatskog stanovništva ugarski kraljevi su na to područje naseljavali Srbe. Riječ je naravno o poznatoj seobi pod patrijarhom Čarnojevićem i drugoj seobi nakon Požarevačkog mira. To Srbima nije dalo nikakvo povijesno niti vjekovno pravo na Vojvodinu. Također ti zapravo govoriš o slavenskom stanovništvu Vojvodine, a ne Srbima. Slaveni ne znači samo Srbi. Ako se ne varam nekako u to doba na mjesto pobjeglih Srba s Kosova doseljavaju se Albanci koji su otada tamo većina što su i danas te je Kosovo danas nezavisna država. Ako Srbi imaju povijesno pravo na Vojvodinu, po istom principu imaju i Albanci na Kosovu što je i ostvareno nezavisnošću što Srbija naravno žestoko poriče. Također, kad je riječ o nastanku Kraljevine SHS što prešućuješ činjenicu da je sve do 1918. Hrvatskoj pripadao teritorij sve do Zemuna koji joj je u Kraljevini SHS otet i podjelom na oblasti i banovine zapravo pripojen Srbiji. Taj dio teritorija koji je danas dio Srbije Hrvatska je unijela u zajedničku državu i ostala bez njega nasilnom politikom Beograda. To se u Srbiji prešućuje. --Flopy razgovor 21:00, 19. svibnja 2011. (CEST)

Savjet[uredi]

Dragi suradniče,

Biste li se malo potrudili prije nego unesete neku promjenu u članak da to što pišete bude jasno i shvatljivo. Vaše promjene, barem one koje sam imao živaca iščitati, besmislice su koje ubacujete bez bilo kakve logične veze. Gore ste upozoreni da slijedi "hlađenje" nastavite li u istom stilu.

--Markus cg1 (razgovor) 00:03, 5. lipnja 2011. (CEST)

Žuti karton


Doprinos ti se svodi na rasprave na stranicama za razgovor i nekoliko revertiranja. Ovo ti je posljednja opomena.--Zeljko (razgovor) 21:16, 6. lipnja 2011. (CEST)

Vidim da vas zanima je li suradnik Željko administrator, pa pogledajte ovdje tko su administratori.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 21:30, 6. lipnja 2011. (CEST)

Dragi suradniče,

Potpisujte Vaše doprinose, jer i bez toga dovoljno zamarate sve nas ovdje.

Ukoliko mislite da ćete bilo što promijeniti u člancima provociranjem iskusnih wikipedijanaca - pokretanjem zaludnih rasprava - varate se! Smirite se, dajte se samokontrolirati, izučite wiki pravila pa napišite, ukoliko ste u stanju, nešto smisleno.

--Markus cg1 (razgovor) 22:19, 6. lipnja 2011. (CEST)


Dragi suradniče,

Samo se koncentrišite i nastavite da izučavate pravila wiki, nema potrebe da ih citirate na mojoj stranici za razgovor, jer ona ne služi za to. --Markus cg1 (razgovor) 15:25, 7. lipnja 2011. (CEST)

Poboljšavanje Wikipedije[uredi]

Ja ću se samo kratko osvrnuti na vaš osvrt na stranici za razgovor suradnika Markuscg: Wikipedija se ne poboljšava beskrajnim i nepotrebnim pričama, već samo radom na člancima. Zato, dakle, ako ste u dobroj namjeri suradnik Wikipedije, pustite priče, uređujte članke, a što manje stranice za razgovor. LP--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 16:42, 7. lipnja 2011. (CEST)

Predlošci[uredi]

Nije mi poznato da ima, ali ovdje [1] imate popis predložaka.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 06:26, 8. lipnja 2011. (CEST)

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Nuvola apps important.svg Molimo vas da upotrebljavate tipku Prikaži kako će izgledati. Vašim učestalim snimanjem promjena na istom članku nepotrebno se zatrpavaju nedavne promjene, čime otežavate rad suradnika koji pregledavaju nedavne promjene. Suradnici koji ignoriraju ovu uputu budu nakratko blokirani! Hvala na razumijevanju.

Trideset i kusur izmjena nema smisla. SavoRastko, povucite ručnu kočnicu!--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 11:24, 8. lipnja 2011. (CEST)

Kategorije[uredi]

SavoRastko, uobičajeno je otvarati nove kategorije tek kad postoji pet članaka koji idu u tu kategoriju. Nadalje, izbjegavajte dupliranje kategorija kao u ovom [2] slučaju. Naime, Tudori su potkategorija kategorije Vladarske dinastije, tako da to nema smisla. LP--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 12:35, 8. lipnja 2011. (CEST)

Upozorenje[uredi]

Žuti karton


Na Internetu postoji sasvim dovoljan broj foruma i drugih stranica za širenje propagandne povijesti i inih tekstova. Poštedite nas raznih dalmatinskih kneževina, i velikih mitskih vladarskih obitelji, koje potkrijepljujete jednom jedinom knjigom upitnog autora. Također, molio bih da NE dodajete suvišne kategorije koje su već uklonjene od strane administratora.--Ex13 (razgovor) 08:51, 10. lipnja 2011. (CEST)

[3] Gore sam zamolio da se NE dodaju kategorije koje nemaju veze sa temom. Blokirani ste zbog ignoriranja uputa.--Ex13 (razgovor) 18:22, 24. lipnja 2011. (CEST)
Poštovani, vidim da sam blokiran na period u iznosu od tri meseca zbog ignorisanja uputstava koja ste mi Vi dostavili. Iz tog razloga, obratiću Vam se na sopstvenoj stranici za razgovor sa odgovorom na Vašu poruku i na kraju ličnom molbom za uklanjanje blokade.
Svestan sam da sam napravio propust, u prvom redu što uopšte nisam primetio da ste kao prvo upravo Vi osoba koja je sa spornoga članka uklonila dotične kategorije; da sam to primetio, argumentaciju u njihovu korist ne bih postavio (samo) na stranicu za razgovor, već i na Vašu uvaženu ličnu stranicu za razgovor. Kao prvo, ja se ne slažem sa Vašim procenama da su konkretne kategorije suvišne, odnosno da nemaju veze sa temom. Priznajem grešku sa moje strane što Vas nisam u dogledno vreme obavestio o raspravi koja na stranici za razgovor teče između mene i Markusa cg1, već odmah krenuo sa izmenama članka, bez čekanja makar i momenta Vaše argumentacije za uklanjanje kategorija, odnosno kontraargumentacije (čime se moja malenkost ; međutim, moram takođe istaći da mi nisu jasni Vaši argumenti.
Kako može nešto nemati nikakve veze sa samim sobom? Ako razmotrite niz članaka koji postoje na hrvatskoj vikipediji posvećeni vladarskim dinastijama, videćete da gotovo svaka od njih ima svoju kolektivnu vladarsku dinastičku kategoriju - da navedem samo neke primere - Arpadovići za Arpadoviće, Anžuvinci za Anžuvince, Kategorija:Trpimirovići za Trpimiroviće itd. Gde tačno to Vi nalazite opravdanje za brisanje , te njeno uzastopno uklanjanje sa svih članaka koji je sadrže?
Još jednom tražim ću od Vas zatražiti oprost za počinjene greške; ja sam još uvek dosta nov na vikipediji i još uvek učim kako stvari funkcionišu. Molim Vas da mi izrađete u susret i uklonite Vašu blokadu mog korisničkog naloga i malo više pristupite onome što piše na Wikipedija:Molimo budite dobri prema novim suradnicima. Ja se sa moje strane najistinskiji trudim, ali to ne znači da mogu biti bezgrešan, što verujem i da niko uostalom i nije, na vikimediji. Smatram sankciju tromesečnom zabranom ipak isuviše prestrogom u ovom slučaju, ali takođe i neopravdanom, zato što, kako ste i Vi sami naveli u sažetku odluke o mojoj korisničkoj blokadi, to lični uređivački spor između mene i Vas - ja nisam prekršio, odnosno barem ja tako smatram, nijednu od pravila i usmerenja vikipedije na hrvatskom jeziku, a u vikipedijanskim propisima nigde nisam našao stavke o tome da je reč administratora apsolutna i da drugi korisnici moraju slušati sve što administratori kažu (upravo naprotiv, ako sam ja dobro sve razumeo, propisano je da smo Vi i ja, izuzev Vaših administratorskih ovlašćenja, potpuno jednaki; ovo pišem uz sve dužno poštovane Vas naravno, kao dosta starijeg i znatno iskusnijeg uređivača od mene, te osobe koja je ustanovila očigledno vrlo uspešan pristup i ima određeni ugled u zajednici hrvatskih wikipedijanaca, čim su je izabrali i izglasali za administratora). --SavoRastko (razgovor) 23:16, 24. lipnja 2011. (CEST)

Ne pušim olako priču. Nakon dva žuta, obično slijedi jedan crveni. Drugo, ako ste se baš odlučili raditi na hrvatskoj Wikipediji, barem bi bilo pristojno pisati na hrvatskom jeziku. A propagandu možete širiti na nekom drugom projektu. Možete se pozivati na smjernice i pravila, ali sigurno niste novi suradnik, ali želim vjerovati da ste dobronamjerni, pa ćete se nakon tri mjeseca vratiti i pisati neutralnije članke na hrvatskom jeziku. Hvala na razmijevanju.--Ex13 (razgovor) 15:50, 25. lipnja 2011. (CEST)

Poštovani administratore Ex13,
budite uvjereni da mi namjera nikada nije bila da Vas pokušam obmanuti nečim, niti da Vam, ako ste se i Vi slično slobodnije odlučili izraziti, prodam priču. Iza mojih riječi stoji samo iskrenost i otvorenost, ili Vam barem mogu potvrditi da se trudim što je više mogućno.
Što se tiče kaznenih kartona koje wikipedijanski prestupnik dobija, Vi ste mi dodijelili samo jedan žuti karton. Ako pogledate ovu moju stranicu za razgovor, vidjećet ćete da mi čak niste uopšte dali ni crveni karton, koji očito mislite da jeste, već samo kratku tekstualnu obavijest o sankciji.
A sada riječ-dvije o hrvatskom jeziku i njegovoj uporabi na ovoj wikipediji: na Wikipedija:Pravila_Wikipedije#Pravila Wikipedije na hrvatskom jeziku stoji:
Wikicitati „Službeni jezik Wikipedije na hrvatskom jeziku je hrvatski, u glavnom imenskom prostoru nužno je pridržavati se hrvatskog standarda, izvan njega pravila su nešto blaža.”
Pravilo o službenom jeziku wikipedije je vrlo nedefinirano, zato što samo piše da su pravila blaža izvan glavnog imenskog prostora, a to ako se ne varam, upravo uključuje i stranice za razgovor. Ne vidim na koji način izražavam nepristojnost prema vama, uvaženim i iskusnim članovima ove wikipedije, ako ne pišem na hrvatskom književnom jeziku. Postavio sam već jednom to pitanje drugima, izraženo mi je da nemaju ništa protiv toga da na stranicama ne pišem na hrvatskom, ali ovaj odgovor pišem u dobroj namjeri prema Vama i iz poštovanja Vaše zamjerke. Koliko vidim, mnogi drugi korisnici ne pišu na hrvatskom jeziku; Markus cg1 je već godinama aktivan, a nije nikada na hrvatskom jeziku pisao izvan imenskog prostora. A možda i najbitnije - ja mislim da bi bilo nepristojnije truditi se pisati na hrvatskom, te napraviti neke smiješne greške, nego pisati na nekom od jezika koji su mi dosta poznatiji od hrvatskoga - engleski, srpski, njemački, francuski ili ruski. Jednostavno, zaboravio sam ga podosta i nije mi poznat na zavidnom nivou, što se može primijetiti čak i na pojedinim stranicama koje sam uređivao, jer se desi da ostane po koja srpska riječ, koju po mogućnosti previdim. Možete li mi, molim Vas, objasniti zašto smatrate nepristojnim pisanje na stranici za razgovor na nekom drugom jeziku (koje nije rezultat ikakve posebne namjere, već izričito mojeg skromnog poznavanja)?
Bojim se da mi Vaše uvažene optužbe za vršenje propagande još uvijek ostaju nerazumljive. Već ste me jednom optužili za korištenje ove wikipedije u propagandne svrhe, no ja sam Vas zamolio da objasnite svoje optužbe i potkrijepite ih činjenicama i odgovarajućim poveznicama, no Vi to još uvijek tek trebate da uradite.
Tehnički, to je točno, ja nisam nov suradnik, jer sam se registrirao negdje još 2010. godine ako se ne varam. Svoj nalog nisam koristio za izmjene, no kada sam dobio malo više slobodnog vremena i nakon detaljnog iščitavanja pravila i smjernica, odlučio sam nedavno postati i sam osobno urednik, te sam svoje veće angažovanje započeo sa radom na već više puta spomenutome članku.
Nažalost, za takvo Vaše uvaženo mišljenje, nemam razumijevanja. Već sam izrazio svoje proteste i obrazložio razloge zbog kojih smatram Vašu blokadu mene neopravdanom (pogotovo zbog njene dužine). Zbog toga ću Vam uputiti još jedan poziv da mi izađete u susret i odblokirate me, te da mi se ispričate za ovakvo Vaše ponašanje, zato što smatram da je vrlo neodgovorno i da nije dostojno jednog administratora.
Ne bih želio da pravim scenu od ovoga, niti nešto što jednostavno ne bi trebalo da ispadne, zato što se ovaj sukob (jer ovo smatram osobnim sukobom, a ne pristupom jednog administratora jednom prestupniku) može vrlo lako riješiti. Pružam Vam ruku pomirenja i oprost; želim da okrenemo novu stranicu, da 'zakopamo ratne sjekire' i da počnemo ispočetka - to što ste napravili grešku sa mnom nije nikakva tragedija, svi griješe, uključujući i mene. Nema potrebe da uvlačim druge administratore u ovo.
Iskreno Vaš,
--Povjesnica (razgovor) 22:43, 25. lipnja 2011. (CEST)
Uvaženi administratore,
Zbog nedostatka odgovora na molbe i pisma koja sam Vam uputio, pisao sam svim administratorima sa kojima sam do sada imao kontakte, u nadi da će djelovati kao posrednik između mene i Vas i izraziti svoje osobno mišljenje na pitanje tko ovdje griješi, a tko ne.
Pozdrav, --Povjesnica (razgovor) 13:51, 26. lipnja 2011. (CEST)

Wikipedija nije forum. To pravilo Vam je dakako poznato. --Ex13 (razgovor) 19:57, 26. lipnja 2011. (CEST)

Re:Nastavak diskusije[uredi]

Kolega, kad se o povijesnim temama piše na hrvatskoj wikipediji prednost imaju radovi hrvatskih povjesničara i stav hrvatske historiografije. To naravno ne znači da se u člancima ne smiju spomenuti i druga gledišta, ali stav hrvatske historiografije mora biti glavni i prevladavajući. Glede Balkanskih ratova naravno da nije stav hrv. historiografije da je izvršena agresija na Osm. Carstvo, a što se tiče aneksije Bosne i Hercegovine "zajednička" jugoslavenska historiografija do 1990. govorila je ipak o nelegalnom činu i okupaciji (bošnjački povjesničari tako i danas pišu), dok kod Hrvata prevladava prije pozitivan stav prema tome jer su se priključenjem BiH Austro-Ugarskoj svi Hrvati nakon dugo stoljeća opet našli u istoj državi. Dapače, Hrvatski je sabor na temelju hrvatskog državnog prava čak zatražio ujedinjenje BiH s Trojednom Kraljevinom jer su veliki dijelovi BiH u srednjem vijeku pripadali Hrvatskoj. Beč je to naravno odbio. O Vojvodini slabo znam pa ne mogu nešto detaljnije niti odgovoriti. --Flopy razgovor 21:14, 10. lipnja 2011. (CEST)

Eh, i tako si blokiran. Ako si po mišljenjima nekih zaslužio, 3 mjeseca je definitivno previše. No, nadam se da će biti bolje kad blokada istekne ili ako te se eventualno ranije deblokira (što isto možeš zatražiti s argumentima). --Flopy razgovor 11:09, 26. lipnja 2011. (CEST)
Drago mi je da se sa mnom slažeš (vidim da smo prešli na ti) da je tri meseca definitivno previše. Međutim, moje je mišljenje i da sama blokada uopšte po sebi nije bila opravdana, te da se Ex13 nije poneo prema meni onako kako je dostojno jednog administratora vikipedije. Vidim da si i ti administrator, da li bi mogao, molim te, na stranici za razgovor sa Ex13 pokušati intervenisati u moje ime, te ubediti Ex13 da preispita svoje postupke? Takođe, reci mi iskreno, kao jedan administrator, koliko je Ex13 prekršio pravila, smjernice i standarde vikipedije, čim se tako poneo prema meni? --Povjesnica (razgovor) 13:39, 26. lipnja 2011. (CEST)


Poštovani suradniče,

I na ovom mjestu primite upoozorenje da u članku Vlastimirovići ne pravite bezvezne promjene.

Biste li, za promjenu, referncirali svoje izmjene? Napravili ste klasični srpski zaplet oko toga ko je kome tata: Strojimir Mutimirov ili obratno, Vlastimir je li Stojimirov tata ili sin. Moramo biti oprezni kod tih pitanja; nemojte ovako - predstavljate ih kao rodoskrvnike. Koncentrišite se i referencirajte te porodične stvari. Morate priznati da nije lijepo pisati da je Mutimir napravio Stojimira a zapravo je to radio Vlastimir, ili ko zna ko? --Markus cg1 (razgovor) 00:54, 24. lipnja 2011. (CEST)

Poštovani Markus cg1,
Zbog okolnosti moje blokade koju sam dobio zbog neuvažavanja instrukcija (zbog sankcije koje sam zadobio, mogao bih reći i naredbi, ali želim da sačuvam istinski dobre namere i ne dolevam ulje na vatru, jer je spor već isuviše eskalirao) Ex13, koja će po svemu sudeći, ukoliko mi sankcija ne bude uklonjena naravno, potrajati dosta dugo (3 meseca), prinuđen sam da Vam odgovorim ovde.
Žao mi je što sam pogrešio, svako nekada čini lapsuse u kucanju, uključujući čak i Vi. Što se tiče referenci, mislim da je članak dobro potkrepljen izvorima podataka i biće pogotovo kada i ostatak ubacim; ne vidim gde sam to pravio obilne izmene bez dodavanja ijedne jedine reference. Vi ste i sami pravili izuzetno ekstenzivne izmene, kao što vidim, tokom svih ovih godina - bez ubacivanja nekada makar i jedne reference. Članak Kraljevina Crna Gora ima jednu jedinu referencu (br. 2), članci Vojislavljevići i Dukljansko kraljevstvo ne sadrže po referencu za popis vladara, što ste (opravdano) stavili kao neophodnost na članak o Vlastimirovićima, a isti problem postoji na Vašim člancima o Balšićima i Crnojevićima. Masa Vaših članaka uopšte nema niti jedan jedini navod reference, kao npr. Stefan I. Crnojević. Obećavam da ću se u budućnosti još doslednije nego što se do sada trudim, truditi da efikasnije i jasnije ubacujem reference u članke koje pišem, ali nemojte mi zameriti, molim Vas, te se tako gotovo grubo izražavati (moje promene u cilju pisanja enciklopedijskih članaka na hrvatskoj wiki, te poboljšanja postojećih, Vi nazivate bezveznim) na mojoj stranici za razgovor, pogotovo ako se tako nešto i Vama dešava i to i nakon jednog vrlo bogatog iskustva koji iznosi pune tri godine aktivnosti na ovoj vikipediji, i dan-danas.
Što se tiče komentara o klasičnom srpskom zapletu i sl. zaista mi nije jasno o čemu je reč i moraćete se dodatno razjasniti kako bih Vas razumeo. Smatram Vaše uklanjanje mojih izmena i vraćanje na jednu vrlo lošiju verziju štetnim za članak i jednim lošim potezom. Razloge nije potrebno obnavljati, već su na dotičnoj stranici za razgovor dostupni, a vidim da se niste potrudili primeniti neke od problema, kojeg ste čak i sami svesni, jer ste ga iznad naveli (mislim na rodoslovnu zabunu, prouzrokovanu mojim lapsusom u kucanju).
Iskreno Vaš, --SavoRastko (razgovor) 23:45, 24. lipnja 2011. (CEST)

Dragi suradniče,

Osmotrite još jednom upozorenja koja su strpljivi wikipedijanci neđeljama gore ispisivali. Uzalud! Morate uložiti dodatni napor i savladati wiki pravila. --Markus cg1 (razgovor) 15:39, 26. lipnja 2011. (CEST)

Uputa[uredi]

Vidim da ste blokirani, ali pišem odmah kako ne bih zaboravio:

  • ne jednom sam vidio na Wikipediji uporabu predložaka (okvira) u člancima tamo gdje im nije mjesto - naime okvirima na web stranicama svrha je ista kao i u novinama - pomoću okvira se čitatelju daje pregled niza povezanih članaka, kronološki ili možebitno se radi o povezanim pojmovima, ili se u slučaju životopisa u okviru uz sliku napiše godina rođenja i smrti, i još poneka bitna činjenica (ponegdje se pretjeruje, ali radimo na sažimanju i izbacivanju nebitnih ili nepotkrjepljenih tvrdnji iz infookvira).
  • Molim suradnika neka ne rabi predloške ili okvire izvan gore opisane svrhe, jer povijest ranog srednjeg vijeka je više ili manje slabo potkrijepljena izvorima, i stvaranje predložaka u kojima se pretpostavke prikazuju kao činjenice je krajnje tendenciozno i neenciklopedijski.
  • Također, suradnik Primorsku Hrvatsku naziva "dalmatinskom kneževinom", a u IX. stoljeću nalazi Srbiju, od Raške ni spomena.

Stoga molim i upozoravam suradnika da izbjegava neenciklopedijsku uporabu predložaka te tendenciozno pisanje, jer oboje je suprotno pravilima Wikipedije, a kako je suradnik ovime jasno upozoren, u slučaju daljnjeg kršenja pravila Wikipedije blokovi mogu biti samo progresivno duži. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 20:11, 26. lipnja 2011. (CEST)

Odgovor na zahtjev za mišljenje[uredi]

Primio sam tvoj e-mail u kojem je tražiš da se kao jedan od administratora očitujem o blokadi tvog suradničkog računa od strane administratora Ex13. Iako ti je kako vidim onemogućeno uređivanje i vlastite stranice za razgovor ne može ti se naravno onemogućiti i da je čitaš, ali u svakom slučaju kratko ću ti odgovoriti i na e-mail. Dakle, prvo ti se predbacilo da wikipediju pretvaraš u forum, a kako sam ja s tobom raspravljao, prebacio sam raspravu na naše suradničke stranice za razgovor gdje ti to nitko ne može prigovoriti. Međutim, ti si počeo samo tako bez iznošenja argumenata na stranicama za razgovor i traženja mišljenja drugih zainteresiranih suradnika te "saslušavanja" njihovih protuargumenata unositi određene promjene prije svega kategorije za koje i ja smatram da su nepotrebne, pa i netočne. Na to te se upozorilo, ali si nastavio. Međutim, kako ti je to prvi "prijestup" po meni je za prvi put bila dovoljna kratka blokada (ja osobno nikako te ne bih blokirao na 3 mjeseca, nego za prvi put na tjedan dana). Nadam se da će iz ovoga ipak izaći nešto dobro. Mogu te uputiti u "pravni lijek" protiv ove blokade odn. žalbe na nju, pročitaj Wikipedija:Zahtjev za mišljenje administratora/pravilnik. Tu su ti sve upute što i kako. Ako se odlučiš na to, piši na e-mail meni i ja ću te u skladu s tim pravilnikom deblokirati na 3 dana kako bi podnio prigovor. Ako se većina administratora izjasni da je blokada preduga ili neopravdana, bit ćeš deblokiran, međutim sumnjam da će tako biti. Lijep pozdrav. --Flopy razgovor 20:29, 26. lipnja 2011. (CEST)

Poslao sam ti i e-mail. --Flopy razgovor 20:35, 26. lipnja 2011. (CEST)
Na tvoj zahtjev da se u skladu s pravilnikom žališ na blokadu deblokiram te na tri dana kako bi mogao podnijeti žalbu. Rok ti je do 30. lipnja u 18 sati. Nakon što podneseš žalbu moraš ponovo biti blokiran do okončanja procedure. --Flopy razgovor 18:06, 27. lipnja 2011. (CEST)
Koliko vidim, jedino što se dogodilo jeste odblokiranje zabrane uređivanja sopstvene stranice za razgovor? Ako se ne varam, odblokirane su mi i email mogućnosti?
Za uopšteno, blokada i dalje stoji. --Povjesnica (razgovor) 18:57, 27. lipnja 2011. (CEST)
Pogledaj [4]. Sitnu sam pogrešku napravio pa te Ex opet blokirao. Znači, moraš se žaliti kao IP, a onda te se deblokira samo kako bi potvrdio da si to doista ti ili nešto izmijenio u žalbi bez uređivanja bilo koje druge stranice na wikipediji. --Flopy razgovor 19:01, 27. lipnja 2011. (CEST)
Nisam mogao ranije jer sam bio na poslu. Znači, na stranici gdje si se žalio potvrdi da je to doista tvoja žalba bez uređivanja ijedne druge stranice. Čim to učiniš, ponovo te se mora blokirati s istim postavkama kao što je to učinio Ex. --Flopy razgovor 20:48, 28. lipnja 2011. (CEST)
Potpiši se svojim wikipedijskim potpisom iza žalbe tj. iza rečenice kojom potvrđuješ da je to tvoj zahtjev, a onda te ponovo moram blokirati. --Flopy razgovor 21:08, 28. lipnja 2011. (CEST)

Ponavljam, napiši ispod žalbe da potvrđuješ da si podnio zahtjev za mišljenje administratora i potpiši se. Potvrdu si stavio u sažetak, treba točno po pravilniku. --Flopy razgovor 21:18, 28. lipnja 2011. (CEST)

Pošto si potvrdio, sad te ponovo moram blokirati s istim postavkama kao Ex13. Odsada teče rok od 7 dana za izjašnjavnje administratora. --Flopy razgovor 21:36, 28. lipnja 2011. (CEST)

Nažalost administrator Flopy je pogrešno primjenio pravilnik. Od trenutka odblokiravanja (dakle jučer) suradnik ima pravo na 3 dana za potvrđivanje zahtjeva. Po isteku rečena 3 dana suradniku se vraća blok.--Ex13 (razgovor) 22:44, 29. lipnja 2011. (CEST)

Zaključak Zahtjeva za mišljenje administratora[uredi]

Suradniku SavoRastko ostaje izrečena blokada, a zbog bezobraznog ignoriranja uputa velikog broja suradnika, kao i optužbi za maltretiranje, nastavak ovakvog ili sličnog ponašanja rezultirat će osjetno dužom kaznom. Hvala na razumjevanju! --Jure Grm, 12. dana mjeseca srpnja, godine Gospodnje dvijetisućejedanaeste u 00:26.

Srbovanje[uredi]

Tvoje obraćanje - ovdje je obična provokacija.

Wikipedija:Ne ometajte rad Wikipedije da biste nešto dokazali#Načini ometanja

Kritiziranje suradnika koje se ne može tumačiti ni kao maltretiranje, ni kao osobni napad, ali ni kao pozitivno/konstruktivno!

Wikipedija:Ne ometajte rad Wikipedije da biste nešto dokazali#Načini ometanja

Još da si nekom srećom došao ovdje na Hr.wikip da nešto pomogneš, da unaprijediš kulturu na hrvatskome jeziku. Ali ne, došao si širiti "spoznaje" iz jedne knjige - koju ni ne citiraš kako to Bog zapovijeda.

Jedno je kad dođeš na projekat da bi širio jednostran pogled na stvarnost, a drugo je ako bi došao ovdje da pomažeš hrvatskome jeziku i znanju čitatelja Wikipedije na hrvatskom jeziku. Dok ljudi dođu na Sr.wikip dolaze tamo da bi pomogli čitateljima Vikipedije na srpskom jeziku, a ne da bi dokazivali tko je veći nacionalista.

To što radiš je obično srbovanje i srbitise (posrbljivati). Da ne govorim kako je riječ o srednjem vijeku, i da tu tvoje referencije nisu čitljive nikome.

(Suradnik:Ἐπαμεινώνδας - Epameinōndas) je po vlastitom priznanju (na svojoj suradničkoj stranici) napisao da je Džingis-kan (sr:User:Џингис-кан). Lako se pokaže da je Епаминонда (Epaminonda) = Nvlado. -- 200.98.197.10 19:58, 16. listopada 2011. (CEST)

Sa kim diskutujem? Je li u pitanju možda Markuscg1?
Došao sam ovde sa izričito dobrom namerom da proširim znanje o najranijoj srpskoj nacionalnoj istoriji na vikipediji na hrvatskom jeziku. Ako ciljate na višetomno delo Istorija srpskog naroda od velike grupe značajnih autora, tri puta štampano i objavljivano, ona mi je za sada glavna literatura. Članać će biti u dogledno vreme proširen tezama Ljubomira Maksimovića ili recimo Georgija Ostrogorskog. Zbog čega smatrate da ne citiram kako to Bog zapovijeda? Gde to tačno grešim?
Možete li mi, molim Vas, objasniti koji su moji činovi primeri srbovanja? Vaše optužbe za prekomerni nacionalizam su teške i zamolio bih Vas da ih podupredite citatima i/ili referencama.
Što se tiče bibliografskih jedinica, one se uvek navode u originalu, neovisno od toga je li u pitanju latinično ili ćirilično pismo. Ne znam zbog čega je korektno navođenje bibliografskih jedinica u skladu sa međunarodnim normama „srbovanje“ ili „posrbljivanje“. Osim toga, ako razmotrite istoriju promena, uvidećete da to uopšte nije bilo ni sporna tačka - i pre mojih poslednjih izmena, te vraćanja starije verzije članka, referenca je i dalje bila na srpskom jeziku, ćirilicom.
Konstantujem primedbe anonima iznad za ometanje Wikipedije da bih nešto dokazao, ali molim da se optužba dalje elaborira; šta ja to konkretno želim dokazati i kojim postupcima?
Svako dobro, --Povjesnica (razgovor) 20:12, 16. listopada 2011. (CEST)

Blokiran[uredi]

Ćirilica nije službeno pismo Wikipedije na hrvatskom jezik. Nekoliko puta si bio upozoren vezano za kategorije. Nije ti namjera normalno uređivati. Slobodno možeš raditi na nekoj drugoj Wikipediji--Ex13 (razgovor) 09:01, 17. listopada 2011. (CEST)

Na tvoj mail kratko odgovaram ovdje. Ne mogu ti pomoći jer, iako sam smatrao da se možda strogo prvi put postupilo prema tebi, ti si nakon isteka blokade nastavio po starom što je i dovelo do prve blokade. Sve izmjene koji si napravio nakon isteka blokade i ja bih uklonio ili u najmanju ruku stavio pod upitnik. --Flopy razgovor 09:58, 19. listopada 2011. (CEST)

Odblokirani ste[uredi]

Netko je s IP adrese 82.208.217.169 podnio zahtjev za mišljenje administratora predstavljajući se kao vi. Ukoliko je riječ o vama, molim potvrdite to do 24. listopada 2011. ili će zahtjev biti odbačen kao nepotvrđen. SpeedyGonsales 13:54, 22. listopada 2011. (CEST)