Filipik Bardan

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Solid cara Filipika Bardana

Filipik Bardan (grč. Φιλιππικός Βαρδάνης, Philippikos Bardanes) (?, Armenija, ? - ?, poslije 713.), bizantski car od 711. do 713. godine. Bio je armenskog porijekla iz okolice Pergama, rođen u obitelji patricija Nikefora. Njegovu vladavinu obilježio je sukob s papinstvom i neuspjeh u obrani Carstva od Arapa i Bugara.

Car Tiberije III. Apsimar proganao ga je na jonski otok Kefaloniju zbog njegovih pretenzija na carsko prijestolje. Međutim, 711. godine pozvao ga je Tiberijev suparnik Justinijan II. Rinotmet (705. – 711.) i poslao ga u Herson na Krimu da uguši pobunu. Umjesto toga, Bardan se sporazumio s pobunjenicima koji su ga proglasili carem, nakon čega je uzeo grčko ime Filipik.[1] Po dolasku u Carigrad, ubio je Justinijana II. i nmjegovu obitelj te preuzeo prijestolje.

Bardan je bio zagovornik monotelitizma zbog čega se sukobio s carigradskim patrijarhom Kirom, kojeg je smijenio s dužnosti i imenovao đakona Ivana za novoga patrijarha. To ga je dovelo u sukob s papom Konstantinom I. (708. – 715.) koji g je odbio priznati za novoga cara.

Imao je niz neuspjeha na vanjskopolitičkom planu. Bugari su 712. godine opsjeli Carigrad, a Arapi su 712. – 713. godine zauzeli nekoliko gradova. Godine 713. urotnici su svrgnuli Bardana s vlasti, oslijepili ga i na njegovo mjesto postavili njegovog glavnog tjnika Artemija pod carskim imenom Anastazije II.[1]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Filipik Bardan
Umr. 714.
Vladarske titule
prethodnik
Justinijan II.
bizantski car
11. prosinca 711. – 3. lipnja 713.
nasljednik
Anastazije II.


Nedovršeni članak Filipik Bardan koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.