Roman III. Argir

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Roman III Argir, bizantski car , vladao 1028 - 1034

Roman se rodio najvjerojatnije 968 godine. Potjecao je iz ugledne i bogate aristokratske obitelji Argir. Njegovu sestru Mariju je car Bazilije II. odredio za suprugu sina mletačkog dužda Petar III. Orseolo. Roman je tada obnašao dužnost eparha, tj. prefekta grada. Car Konstantin VIII. ga je odredio za svog nasljednika i planirao vjenčati za svoju kći Zoe. No Roman je već bio u braku. Romanova supruga Helena morala je otići u samostan, a ako se na taj korak ne bi odlučila dragovoljno, car je zaprijetio da će njenog supruga oslijepiti. Helena se odlučila zarediti i uzela novo ime Marija, a Roman je bio oslobođen bračnih zavjeta. Odmah potom je Roman sklopio brak sa Zoe, a okrunjen je u studenom 1028. godine, tri dana uoči careve smrti. Roman je cijenio žrtvu svoje supruge. Dodijelio joj je počasni naslov sebaste, a nakon njene smrti podijelio je velike novčane iznose u dobrotvorne svrhe.

Car i carica su naslijedili punu riznicu, ali oboje su se željeli iskazati kao veliki graditelji i vladari pa su se posvetili trošenju velikih svota novca. Car i carica su željeli dobiti djecu i produžiti dinastiju. Savjetovali su se s liječnicima, a carica je rabila čarobne amajlije i druga neobična sredstva, no rezultat je izostao. Zbog toga je nazdovljni car posve zanemario Zoe, nije više s njom spavao, a javno se pokazivao s ljubavnicom. Car joj je odredio prihode i zabranio pristup riznici. Zoe je to bila najveća uvreda jer je ona bila prava carica, a on je to pravo dobio brakom.

Zoe je na dvoru upoznala i zaljubila se u zgodnog mladića Mihajla i s njim se upustila u strastvenu ljubavnu vezu. Mihajlo je bio brat eunuha Ivana Orfanotrofa, koji je tada obnašao najviše dužnosti na dvoru i zapravo upravljao carstvom, te bio ravnatelj sirotišta (orfanotrof). Mihajlova obitelj je ubrzo shvatila da veza s caricom vodi do vlasti. Zoe se nije ni trudila prikriti svoju vezu, pa je u više navrata uhvaćena in flagranti sa svojim mladim ljubavnikom.

Car nije shvaćao kakva mu opasnost zapravo prijeti, iako ga je njegova sestra Pulherija više puta upozoravala na opasne posljedice. Roman se zadovoljio Mihajlovim uvjeravanjem da ne spava s njegovom suprugom. Zoe je bila umorna od nesretnog braka pa se odlučila riješiti starog cara. Na Veliki Petak 11. 04. 1034 godine dala je ubiti cara (car je utopljen dok se kupao ili otrovan), a već iste večeri se vjenčala za Mihajla IV. Paflagonca i proglasila ga carem.