Konstantin VI.

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Konstantin VI. s ocem Leonom IV.

Konstantin VI. Slijepi (grč. Κωνσταντῖνος Ϛ΄, Kōnstantinos VI) (?, 770. - ?, poslije 15. kolovoza 797.), bizantski car od 780. do 797. godine iz Isaurijske dinastije.

Bio je sin cara Leona IV. Hazara i carice Irene te unuk cara Konstantina V. Kopronima. Preuzeo je prijestolje poslije očeve smrti kao desetogodišnjak pod regentstvom carice majke. Tijekom njegove vladavine zasjedao je sedmi ekumenski sabor u Niceji (787.) na kojem je ponovno dopušteno štovanje ikona. Kada je Konstantin postao punoljetan, njegova majka je pokušala zadržati vrhovnu vlast, ali vojska je 790. godina izglasala Konstantina za samostalnog vladara, a Irena je bila uhićena i pritvorena.

Godine 792. Konstantin VI. je pomilovao majku i priznao je za suvladarku. Godine 796. Konstantin je izazvao skandal time što se razveo od supruge Marije kako bi oženio ljubavnicu Teodotu. Irena je mudro iskoristila novonastalu situaciju te je 797. godine svrgnula sina s vlasti i dala ga oslijepiti te je sama preuzela carsku krunu.

Konstantin VI. bio je posljednji član izaurijske dinastije, a umro je uskoro od posljedica ranjavanja. Njegova je kći bila carica Eufrozina.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Konstantin VI.
Isaurijska dinastija
Rođ. 771. Umr. prije 805.
Vladarske titule
prethodnik
Leon IV. Hazar
bizantski car
8. rujna 780. – kolovoz 797.
nasljednik
Irena Atenska