Manuel I. Komnen

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Manuel I. Komnen
Μανουὴλ ὁ Κομνηνός
Manuelcomnenus.jpg
Car Manuel I. Komnen
bizantski car
Vladavina 1143. - 1180.
Krunidba 5. travnja 1143.
Prethodnik Ivan II. Komnen
Nasljednik Aleksije II. Komnen
Supruga Berta od Sulzbach
Marija Antiohijska
Djeca
Marija Komnena
Ana Komnena
Aleksije II. Komnen
Dinastija Dinastija Komnen
Otac Ivan II. Komnen
Majka Irena Ugarska
Rođen o. 1120.
Preminuo 24. rujna 1180.
Vjera pravoslavlje

Manuel I. Komnen ili Emanuel I. (grč. Μανουὴλ ὁ Κομνηνός, Manouḕl ho Komnēnós) (?, 1118. - Carigrad, 24. rujna 1180.), vladao je bizantski car (1143.-1180.) i jedan od posljednjih moćnih bizantskih vladara.

Bio je uspješan vojskovođa i sposoban državnik. Namjeravao je poput cara Justinijana osvojiti područje nekadašnjeg Zapadnog Rimskog Carstva i obnoviti antičko Rimsko Carstvo. Porazio je Rašku, napao Ugarsku i uspostavio vlast nad dijelom Hrvatske te nad Dalmacijom i Bosnom.

Životopis[uredi VE | uredi]

Bio je sin i nasljednik bizantskog cara Ivana II. Komnena (1118.-1143.). Nakon što je 1149. godine odbio snažan normanski napad, poduzeo je ofenzivu na Zapad s ciljem obnove granica nekadašnjeg Rimskog Carstva. Već 1149. godine udario je na Srbe i Mađare, a njegova vojna kampanja trajala je sve do neuspjeha u sukobu s Normanima u južnoj Italiji 1167. godine. Hrvatsko-ugarski kralj Stjepan III. morao je Bizantu ustupiti dio Hrvatske južno od rijeke Krke, Dalmaciju bez Zadra i otoka te Srijem.[1]

Pokoreni Srbi pobunili su se 1168. godine pod vodstvom Stefana Nemanje, ali unatoč pobjedi nad bizantskom vojskom, morali su se naposljetku pokoriti autoritetu i vlasti cara Manuela (1172.).

Na istoku je uspješno ratova protiv Seldžuka i križara, no 1167. doživio je težak poraz od seldžučkog sultana u Ikoniji.

Bilješke[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Manuel I. Komnen