Krupa (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Krupa
Položaj
Države Hrvatska
Fizikalne osobine
Duljina7[1] km
Plovna od – donije plovna
Tok rijeke
IzvorKrupa
 • Nad. vis.1.404 m
Ušće 
 • Koord.44°11'10,680"N, 15°48'52,920"EUredite na Wikipodatcima
Slijevjadranski
Ulijeva se uZrmanju
PritociKrnjeza, Orovača

Krupa je rječica u Bukovici.

Izvire u Krupi kod Obrovca, a ulijeva se u Zrmanju kod Sastavaka. Po njoj je ime dobilo naselje Krupa.

Općenito[uredi | uredi kôd]

Izvire pod južnim obroncima Velebita, nedaleko zaseoka Mandići, iz dva krška vrela. Teče kroz duboke usjeke u stijenama. U jednom dijelu teče kanjonom od 50 metara u smjeru zapada. Prije kanjona u nju se ulijeva pritoka Orovača.

Otprilike na polovici cjelokupnog toka rijeke, u nju se ulijeva pritok Krnjeza.

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Na rijeci postoji 19 slapova, od kojih većina svojom visinom, oblikom i razvedenošću spadaju u najljepše hrvatske slapove.[2] Najpoznatiji je slap Deveterac, koji je ime dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visokim 13 metara.

Lokalno stanovništvo Krupu je već kod izvora iskoristilo za pokretanje mlinova i navodnjavanje vrtova. Jedan od najpoznatijih mlinova je tzv. Urošev mlin, koji je još u službi, iako je izgrađen 1913. godine.

Nizvodno od mlina nalazi se kanjon.

Zatim slijedi Panin buk nakon kojega se kanjon u području Veliča luke blago spušta, ali samo nakratko. Već kod vrha Punta, koji se oštro zario u Krupu primoravši je da svojim tokom opiše gotovo polovicu kruga, kanjon ponovo doseže zavidnu visinu stisnuvši rijeku stijenom podno Babinog grada u uzak tjesnac u kojem su se zaredala tri slapa od kojih su krajnji 12 metarski Babin slap i 8 metara visok Dragičevića buk. Ispod Dragičevića buka Krupa tvori slikovite izdužene sedrene pragove, pada preko još dva manja slapa, te na kraju utječe u Zrmanju.[3]

Vrela[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. travnja 2014. Pristupljeno 18. prosinca 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. travnja 2014. Pristupljeno 18. prosinca 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. http://www.santa.hr/content/o-rijeci-krupi

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Krupa (rijeka)