Razgovor sa suradnikom:Jack Sparrow/Arhiv 1

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

 • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
 • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
 • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati, možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb Button sig.png na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! --Roberta F. 14:30, 11. rujna 2006. (CEST)

Roberta, može jedno pitanje? Kako da napišem te 4 tilde? Nikada mi još taj znak nije trebao pa ni ne znam kako ga ostaviti. --J.S.

Potpis[uredi]

Evo baš mi je drago da si uspio i sada se potpisuješ svojim suradničkim imenom ili s 4 ~ (alt gr + 1 četiri puta) ili klikni na Potpis.gif, za svaku daljnju pomoć sam ja ili netko od suradnika ovdje :-)) --Roberta F. 14:38, 11. rujna 2006. (CEST)

Ovako? --Jack Sparrow 14:41, 11. rujna 2006. (CEST)Jack Sparrow


Da, ali se ne trebaš više potpisivati ručno :-)), i pokušaj odgovoriti na mojoj suradničkoj stranici, klikni na moje ime, odi na moju stranicu za razgovor i klikni mali + pokraj uredi, napiši neki naslov, tekst i stavi svoj potpis za test :-)). Još jedna sitnica, da ti ime ne bi više bilo crveno, napiši par riječi na svojoj suradničkoj stranici ili stavi neki okvirić, kako imamo mi neki :-)). --Roberta F. 14:52, 11. rujna 2006. (CEST)

Predmet[uredi]

Sve je u redu. --Jack Sparrow 14:58, 11. rujna 2006. (CEST)Jack Sparrow

Hmm, ne :-)), ne trebaš više svoj potpis pisati rukom , a pokušaj meni ostaviti poruku, :-)) --Roberta F. 14:59, 11. rujna 2006. (CEST)

A kako da sada to napravim? Mislim poruku. --Jack Sparrow 15:05, 11. rujna 2006. (CEST)Jack Sparrow

Suradnički okvirići i stranice za razgovor[uredi]

Vidi gornji tekst, pokušaj kliknuti na moje ime, i onda na moju stranicu za razgovor, pokraj ti je kartica na kojoj piše "razgovor", pokušaj, pratim te :-)) i onda klikni + i nešto upiši u najgornji prazni okvirić i onda u donji nešto napiši i klikni svoj potpis i na kraju "Sačuvaj stranicu". A ovdje možeš vidjeti ima li neki od suradničkih okvirića, koji ti se sviđa i možeš ga jednostavno staviti na svoju suradničku stranicu, uostalom isprobaj, :-)) --Roberta F. 15:10, 11. rujna 2006. (CEST)

Potpis[uredi]

Uspio si, a svoje ime uspijevaš klikati, vidim ga, ne trebaš se posebno potpisivati, prije nego klikneš na "sačuvaj stranicu" probaj kliknuti "Prikaži kako će izgledati" i onda vidiš što si napisao, a još možeš promijeniti, jer nije snimljeno. --Roberta F. 15:22, 11. rujna 2006. (CEST)

Slike[uredi]

Roberta, kako da neke slike koje imam na kompu postavim na wikipediu?

Najprije nemoj zaboraviti da svoja pitanja postavljaš meni, na moju stranicu za razgovor, jer ja onda odmah, čim dođem na Wikipediju, vidim da mi je neki suradnik ostavio poruku, tako da sam ovo tvoje pitanje sada slučajno vidjela, a i maloprije si mi stavio poruku na moju stranicu, jer i uz najbolju volju, zaista ne stignemo pregledavati sve nove suradnike svaki dan :-)) i svakako klikni svoj potpis ili preko ove gornje kartice ili s 4 ~, jer mi onda ostaje i zabilježeno vrijeme, jesi se možda zaboravio prijaviti? Moraš se najprije prijaviti (vidi gore desno ti je mala ikonica i piše ti Prijavi se). A pročitaj obavezno Wikipedija:Tečaj (Slike), s tim da preporučujemo suradnicima da se svakako prijave na Zajednički poslužitelj ili Commons i krenu tamo postavljati slike, jer se onda ne zagušuje Wikipedija koja nije skladište slika, a sve slike s Commonsa ne moraš posebno postavljati na Wikipediju, već samo pomoću poveznica i imena slike s Commonsa preneseš na svoj članak. Vidi npr. moje doprinose na Commonsu [1] i pogledaj kako se stavljaju slike s commonsa na wikipediju npr. u članku Čokolada, klikni na sliku i to će te odvesti gjde je ona pohranjena i kako. Slobodno pitaj i dalje, ali molim te prijavi se i ostavljaj potpis, tako ti lakše odgovaramo :-)). Lijep pozdrav --Roberta F. 13:07, 12. rujna 2006. (CEST)

U redu. Puno hvala. --Jack Sparrow 13:12, 12. rujna 2006. (CEST)Jack Sparrow

Nema problema, uvijek rado pomognem :-))) Roberta F. 13:14, 12. rujna 2006. (CEST)

Slika[uredi]

Reci mi da li si ovu sliku [2] htio postaviti u članak Ukleti Holandez ? Ako, da, ja ću ti je postaviti pa će ti biti jasnije :-)) --Roberta F. 14:13, 12. rujna 2006. (CEST)

Da htio sam ju postaviti ali nešto ne ide --Jack Sparrow 14:14, 12. rujna 2006. (CEST)Jack Sparrow

Zapravo ne tu sliku, jednu drugu koju sam postavio na Slika:POTC2.jpg ali nešto ne ide.

Vidim, a i krivo je postavljena, nedostaju podaci o izvoru i licenca (dozvola). Ja ću je sada obrisati i postaviti ponovno, pa onda pogledaj kako sam napravila i tako pokušaj slijediti pravila, a uvijek daj prednost slikama s Commonsa, jer njih ne moramo učitavati, a i licenca im je prihvatljivija za naše potrebe. --Roberta F. 14:32, 12. rujna 2006. (CEST)

Puno hvala i nastojat ću stavljati slike sa Commonsa ali nažalost tamo nema slika koje bih ja htio staviti. --Jack Sparrow 14:55, 12. rujna 2006. (CEST)Jack Sparrow

Mda, fotki filmova nema na Commonsu, jer filmske tvrtke to sve zaštite, ali sada vidiš kako se postavlja slika koja nije na commonsu i nemoj nikada zaboraviti napisati izvor (stavi link od kuda skidaš fotku) i licencu, dobro usporedi koje licence su ti ponuđene, jer se inače sve slike s nepotpunim podacima počinju brisati. I pokušaj odgovarati na moju stranicu. :-)) --Roberta F. 15:08, 12. rujna 2006. (CEST)

Eto, tako je bolje :-))) --Roberta F. 15:14, 12. rujna 2006. (CEST)


U pravilu ne treba pretjerivati s ničim :-)), sve ovisi kolika je dužina teksta, jer ako je teksta puno, stane i više slika. Jednostavno treba imati mjeru, a ponekad se može napraviti i galerija kao u članku James Bond, iako je preporuka napraviti vanjsku poveznicu kao u članku Ronjenje koja upućuje na commons i njihove materijale ukoliko ima tih sadržaja na commonsu. Nadam se da sam ti opet pomogla :-)) --Roberta F. 15:35, 15. rujna 2006. (CEST)

Commons[uredi]

Bok,

Kopirao si sliku Slika:Confederate National Flag since March 1865.png sa commons:-a, a commonsi sluze upravo zato da se slike od tamo ne bi trebale kopirati :). Ako je slika na commonsima, dovoljno ju je postaviti u clanak kao da je kod nas. --Tycho Brahe 15:56, 15. rujna 2006. (CEST)

Slika u tekstu[uredi]

Bok,

vidi ovo. Isto je na Blaž Kraljević. --Ante Perkovic 01:23, 16. rujna 2006. (CEST)

Zašto opet? --Ante Perkovic 17:43, 16. rujna 2006. (CEST)
I opet????? --Tycho Brahe 10:27, 19. rujna 2006. (CEST)

Reci mi molim te, da li si vidio sve savjete koje ti je dao Ante Perkovic. Slike koje nađeš na Zajedničkom poslužitelju (commonsu) jednostavno staviš u članak samo upisivanjem imena slike unutar [[]], pokušaj, i slika će ti se pojaviti, a mjesto na koje upisuješ slike je uvijek na vrh naslova ili podnaslova. Znači, prvu sliku uvijek stavljaj iznad teksta i izdvoji ju u zasebni red. Slobodno pitaj opet, ako ti nešto nije jasno, inače dobro napreduješ. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 11:23, 19. rujna 2006. (CEST)

Slike s ostalih internetskih stranica[uredi]

Slike s ostalih stranica se smiju postavljati samo uz izričitu dozvolu vlasnika stranice, pročitaj o osnovnim pitanjima i odgovorima, a ovdje se nalaze jedine dozvole koje trenutačno imamo Wikipedija:Dozvole za korištenje sadržaja. Dakle, sve slike koje su postavljene protivno uputama, dobit će oznaku {{bris}}. Ukoliko želiš sam zatražiti dozvolu, onda po dobivanju dozvole pošalji kopije mailova s upitom i pozitivnim odgovorom nekom od administratora. Dotada nažalost moramo sve ostale sadržaje koji na neki način krše autorska prava ukloniti. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 23:00, 19. rujna 2006. (CEST)

Federacija i konfederacija, samostalna i nezavisna[uredi]

Bok,

U članku "Federacija i konfederacija" stavio si da je konfederacija "Savez NEZAVISNIH država". Meni se čini da je bolje SAMOSTALNIH, naime nitko nije u pravom smislu riječi "nezavisan", osobito ako u bilo kakav savez ulazi. Hrvatska je samostalna država, ali naravno zavisi od odluka UN, EU, SAD itd. U literaturi nema jedinstenosti o tome, k--Fausto 20:30, 22. rujna 2006. (CEST)oristi se i jedno i drugo. U engleskom je samo "independent", nedovoljno. --Fausto 14:40, 20. rujna 2006. (CEST)

Nije neka značajna stvar. Ja sam filozof i povjesničar, pa volim preciznost pojmova. Ta razlika inače postoji u njemačkom, i koristi se u tekstovima.

--Fausto 20:30, 22. rujna 2006. (CEST)

Više slika[uredi]

Pa pogledaj još jednom kako je to u Čokoladi, tamo je stavljena isto slika ispod slike, stave se na vrh, a "thumb" ih automatski smjesti na dobro mjesto. :-)) Pozdrav Roberta F. 02:44, 21. rujna 2006. (CEST)

Novi naslov[uredi]

Naziv promijeniš pomoću kartice "premjesti" koja ti se nalazi na vrhu, otvoriš ju, upišeš novi naziv, razlog premještanja i sačuvaš stranicu. Pozdrav :-)) --Roberta F. 12:09, 26. rujna 2006. (CEST)


Mrtvačeva škrinja[uredi]

Zato što se u ovoj zemlji govori i piše hrvatski jezik. U engleskome se jeziku svi članovi naslova osim veznika i članova pišu velikim slovom, kao stilska odlika. U hrvatskome to nikad nije postojalo i ne dolazi u obzir. --Abyssus 12:41, 26. rujna 2006. (CEST)

Kakva ljutnja? :) Uvijek sam britka, kratka i jasna, kao i na Pravopisnim; nemoj to protumačiti kao ljutnju. ;) Ugodan ti dan. --Abyssus 12:46, 26. rujna 2006. (CEST)

kako nema Roberte,[uredi]

pokušati ću ti pomoći s tvojim problemom. Naime, taj 89.172.204.89., koji je dopunio tvoj članak jest ustvari tvoj IP suradnički broj koji se pojavljuje kada nisi prijavljen, a kada uređuješ stranicu neprijavljen, obično će ti gore pisati upozorenje. Možda si se u međuvremenu odjavio, a katkad se nakon dužeg vremena događa da se i sam odjaviš... Uglavnom, samo se trebaš ponovo prijaviti (što već jesi, vidim), i uživati u wikipediji :-)) pozdrav! --Luka Krstulović | razgovor 18:12, 28. rujna 2006. (CEST)

no prob. Slobodno pitaj ako još nešto treba. Pozdrav, --Luka Krstulović | razgovor 18:53, 28. rujna 2006. (CEST)

Razgovor[uredi]

Bok! Ne trebaš stavljati na osobnu stranicu "pogledaj što sam stavio". Pratim sve stranice koje me zanimaju, pa odmah vidim.

Evo, potrudio sam se ponovo proučiti osnovnu literaturu, pa dopuniti tekst o Đujićevim četnicima. --Fausto 16:20, 7. listopada 2006. (CEST)

Knjige[uredi]

Bok, Ivek1 :> Evo sjetih se, da sam svojedobno napisao jednu apologiju knjigama na svojim suradničkim stranicama! Suradnik:Fausto#Knjige Ajd' pročitaj! --Fausto 15:15, 19. listopada 2006. (CEST)

Drago mij e da se tu slažemo!¨Članak o četnicima u NDH, a onda i o četnicima općenito, temeljito ću preraditi, još proučavam literaturu ovih dana.
Ono za sliku ne znam, ja se slikama nikada ne bavim.
Stripove volim čitati, tj. naravno također gledati. Pisao sam inače, objavio par priča, fantasy&SF.
--Fausto 14:30, 26. listopada 2006. (CEST)

Četnici i Kozara[uredi]

Da, jedan odred četnika sukobio se s partizanskim odredom sa Kozare u ožujku 1942, pa su dobili po glavi i slijedeći mjesec sklopili sporazum s Nijemcima i NDH, te je taj odred ostao tome vjeran do kraja, sukobljavajući se i s drugim četnicima. No, čitav članak Četnici u NDH znatno ću dopuniti! Kako ja radim pedantno, a naravno imam i drugog posla i ovdje i inače, za to treba nešto vremena.

Spomenuo si da voliš knjige, dakle: obrati pažnju na literaturu, koju navodim! Tamo je to navedeno, samo nisam baš za svaki detalj točno navodio odakle ganavodim, jer takva detaljnost nije na wiki uobičajena. (Nisi ni ti uz svaki detalj pisao odakle je.) Ovo je konkretno iz jedne od dvije knjige Cohena, tamo navedene, no on se poziva na druge izvore, pa ja sad proučavam osnovna djela, da proširim i sredim članak.

No, ako želiš razumjeti što su četnici, pronađi u knjižnici i pažljivo pročitaj knjige Joze Tomasevicja i Fikrete Jelić-Butić! To je osnovna znanstvena literatura, apsolutno nezaobilazna za upoznavanje s temom. Cohen je recimo detaljan, ali je također propagandist, doduše hrvatski, i neki njegovi navodi su sporni.

O ustašama pak također Fikreta JB, "Ustaše i NDH", te četiri knjige B. Krizmana. Spominješ Nadu Kisić Kolanović, novija knjiga koja ti je vjerojato došla do ruke, njena tema je određena naslovom i poziva se na ranija istraživanja kada se radi o stvarima koje su van osnovne teme.

Čini mi se da imaš neki otpor prema tvrdnjama da su četnici surađivali ne samo sa Nijemcima i Talijanima, nego i direktno sa ustašama, te prema tvrdnji da su ih u direktnom ratu pobijedili prvenstveno partizani, a ne ustaše? Bitka na Lijevče polju značajna je, ali je ipak manje bitna za ukupno uništenje četnika. Npr. u Knjizi Kujundžića i Dizdara, koja je (hrvatska) propaganda, isto se navodi. (Doduše, Dizdaru su navodno, po traču koji sam čuo od jednog kolege povjesničara, rekli da bi ga trebalo zbog te knjige zatvoriti, jer je previše hvalio partizane, ali bila su takva vremena: slavila se u Europ 50. godišnjica pobjede nad fašizom, Hrvtska se iz propagandnih razloga tome morala priključiti, a bilo je nemoguće zaobići činjenicu da su ustaše bili fašisti, a partizani antifašisti). Ne znam tvoje točne motive, a vidim da si mlad (srednjoškolac, ako sam dobro shvatio?), pa bi me zanimalo da čujem više. Možeš mi se javiti i na emajl: faustoilirik@net.hr. --Fausto 14:22, 30. listopada 2006. (CET)

Je, jedinstvo im je načelno trebalo, ali nisu bili jedinstveni. Čitaj Fikretu i Jozu, pa ćeš steći detaljniji uvid! A ja ću, kako rekoh, detaljnije obraditi u članku, samo daj mi vremena!
E, usput: pogledaj imaju li u knjižnici možda "Revolucionarni rat" i druge knjige memoara Milovana Đilasa. On je izvrstan pisac (stvarno možeš uživati, čisto kao štivo o uzbudljivim avanturama!) i mislim da je i prilično objektivan, koliko kao neposredni sudionik može biti (ali treba imati u vidu da na nekim mjestima vjerojatno skriva neka svoja ne baš časna djela, a i Hrvati mu pomalo idu na jetra, osobito Hebrang). Mnogo piše i o četnicima (četničkog vođu Pavla Đurišića dobro je poznavao, i sam je Crnogorac).
Ja sam inače 30 godina stariji od tebe, povjesničar po obrazovanju. Ne hvalim se time inače da bih se pozivao na neki autoritet godina i struke; o bitci na Lijevče polju nisam znao (ili sam zaboravio!) dok nisam ovdje pročitao da se usput spominje, kasnije sam našao podatke u knjigama.
Imao sam puno više prilika nego ti da mi komunjare seru po glavi! (Nisam nikad bio član Partije, mada se izjašnjavam kao ljevičar - ali više anarhist, a takve su boljševici među prvima uza zid!) Kad sam bio tvojih godina, svi komustički lideri iz rata bili su tek u svojim pedesetim (Tuđmanova generacija), još krepki, i srali su nam kako im se moramo diviti, i nama su strašno išli na živce i ostale untarnje i vanjske organe. Nisu se htjeli maknuti s vlasti, a vrijeme ih je pregazilo. No, sada, s "povijesne distance" od 30 godina, mogu realnije prosuđivati o zbivanjima koja su bila još 30 godina ranije. Tako sam se od početka ove godine počeo baviti prošlošću XX. stoljeća. (prethodnih godina bavio sam se starim civilizacijama, III-II tisućljeće pr.n.e., o čemu na wiki još nisam pisao.)--Fausto 15:14, 30. listopada 2006. (CET)
Što je slučajnost, evo upravo knjigu Tko je tko u NDH' pred sobom, često je konzultiram! :) Tražio sam biografiju Vlade Singera, spominje se naime u knjigama kao Židov-ustaša, ubijen 1942. Pogledaj i ti, pa ako ti se da, prepiši njegovu biografiju za wiki! Ja trenutno pišem u članku Hrvatska seljačka stranka dio o Drugom svjetskom ratu, pogledaj, to je isto zanimljivo, jer su se strašno pocijepali! Mislim da sam dao vrlo koncizan, api jasan prikaz.--Fausto 19:26, 3. studenog 2006. (CET)

GeStaPo[uredi]

zanima me, zašto si uklonio Himmlera kao kasnijeg voditelja ove zloglasne službe? Možda da pogledaš http://de.wikipedia.org/wiki/GeStaPo ? Pozdrav Branka France 12:38, 7. studenog 2006. (CET)

Obavijest za označavanje slika[uredi]

Ovo je automatski generirana poruka/obavijest poslana svim suradnicima koji su postavljali slike prije stupanja na snagu nove politike označavanja slika (6. studenoga 2006.).
Nuvola apps important.svg
Stop hand.svg
Na Wikipediji je u tijeku akcija sređivanja slika s nejasnim ili pogrešno naznačenim pravnim statusom.


Suradniče Jack_Sparrow,

Molimo Vas da sve slike koje ste poslali, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike. Pogledajte ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake. Kratke Upute za označavanje starih slika će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.


Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Molimo vas da posebnu pozornost obratite na Vaše neoznačene slike.

Napomene:

 • Navedite izvor slike - ako ne navedete izvor, nemoguće je provjeriti oznaku!
 • Nemojte stavljati pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
 • Slike koje po završetku akcije sređivanja nemaju jasno označen pravni status biti će brisane! To podrazumijeva i slike koje nemaju oznaku, one koje su pogrešno obilježene kao i one koje nemaju provjerljive podatke o izvoru.
-- Andrej Šalov 17:05, 15. studenog 2006. (CET)

Obavijest za kršenje općih uvjeta za nove slike[uredi]

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.
Stop hand.png

Slika/e će biti obrisana najkasnije 8. siječnja 2007. ako se ne označi/e u skladu sa gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

-- Andrej Šalov 19:48, 1. siječanj 2007. (CET)

Pismo iz Australije[uredi]

Jesi li i ti dobio pismo od nekog čudnog tipa iz Australije?

Inače, vrlo sam okupiran posljednja dva mjeseca drugim stvarima u životu, pa se nisam stigao ovim našim temama baviti.--Fausto 14:22, 4. siječanj 2007. (CET)

OK, ako nisi dobio, nije važno!--Fausto 12:18, 9. siječanj 2007. (CET)

Na čudnijim plimama[uredi]

Može koji prazni red u Na čudnijim plimama :)? --Tycho Brahe 23:29, 19. travanj 2007. (CEST)

Zato šta je slovima vruće koliko su se stisla. Daj im malo zraka :). Lakše je za čitat. A i podnaslovi nisu loša ideja. --Tycho Brahe 23:50, 19. travanj 2007. (CEST)

Da, Osijek[uredi]

E baš mi je drago što smo se našli, inače ja sam sad bio uzeo poduži odmor od wikipedije... Znam da sam puno puta rekao da se vraćam, al ovaj je put za stvarno... Uglavnom nije nam Osijek jedino toga zajedničko. Imamo iste interese (Povijest, Misterije i Pirate) samo što bi ja tu dodao i sport, ali u redu. Još jednom baš mi je drago i nadam se da ćemo surađivati u daljenjem poslu. Htio sam napisati članak o vukodlacima, vampirima i ostalim misterijima uz pomoć knjige Velika enciklopedija nerijesenih zagonetki prvi i drugi dio od Colina i Damona Wilsona... Pa bih mogli nešto napraviti i zajedno, naravno ako si zainteresiran Kingstone 93 12:33, 22. travanj 2007. (CEST)


Hvala na ponudi, ali nažalost ne mogu. Bleiburg mi je predaleko i nevjerujem da će me roditelji pustiti. Uostalom vidim da slušaš Heavy metal, ja baš nisam ljubitelj toga ali probaj s bendom Rhapsody meni su odlični... Još jednom hvala na ponudi Kingstone 93 13:04, 22. travanj 2007. (CEST)

E nažalost nisam punoljetan, no sljedećih godina ću sigurno otići. Baš mi je drago što još netko drži do žrtva Križnog puta u Bleiburgu. Nadam se da ćes se dobro provesti... Bok Kingstone 93 13:12, 22. travanj 2007. (CEST)

Ma neće ti meni baš vjerovati roditelji... Još ću ih pitat al se ne nadam nekom velikom rezultatu. Usput iz kojeg si ti kvarta u osijeku? Kingstone 93 13:21, 22. travanj 2007. (CEST)

I da imam 15 godina... Kingstone 93 13:21, 22. travanj 2007. (CEST)

Bok[uredi]

Vidim našla se dva osječana, neka, ali da pitam. Jel Kingstone reko neš o tome kad će se vratit. Nisam s njim favno popričal.

I čuj, kako stojiš s II. sv. ratom što se tiče interesa ? --Edgar Allan Poe 13:53, 22. travanj 2007. (CEST)


Pa da napravimo nekakvu srdanju da taj period skorz popunimo ? Ako imaš vremena i volje ? --Edgar Allan Poe 14:19, 22. travanj 2007. (CEST)

Suradnju ? --Edgar Allan Poe 14:24, 22. travanj 2007. (CEST)

MOžeš na IRC ? --Edgar Allan Poe 14:31, 22. travanj 2007. (CEST)


Daj, pa gde ćemo se dogovirt oko suradnje ? --Edgar Allan Poe 15:10, 22. travanj 2007. (CEST)


Si za dogovor ? --Edgar Allan Poe 15:01, 25. travanj 2007. (CEST)

Danas? Sutra? ovih dana? za 10min ? kad ? --Edgar Allan Poe 15:03, 25. travanj 2007. (CEST)

Bok 2[uredi]

Živio! Evo okupiran sam drugim stvarima, koje su mi trenutno prioritet, pa tek tu i tamo virnem na wiki i nemam se vremena baviti studijem povijesti. Doduše, nedavno sam nabavio "Kontroverze iz povijesti Jugoslavije" 1 i 2, od Ljube Bobana, pa čitam pred spavanje. :)--Fausto 15:58, 27. travanj 2007. (CEST)

Povratak u Gusarstvo[uredi]

HAHAHA, naravno da sam zapeo za članak. - ta Gusarstvo je pitanje života ili smrti! Osnovali smo prvu hrvatsku gusarsku udrugu i planiramo učiniti još mnogo toga te sam smatrao kaki bi bilo primjereno spomenitu istu na wikipediji kao izvoru korisnih informacija za mnoge ljude željne znanja. Tvoja pomoć je dobrodošla, i u ime svoje čitave posade se iskreno zahvaljujem na njoj. Reci, molim te, što sugeriraš?

-Službena stranica je trenutno u izradi tako da sam stavio samo link, bit će spremna za kojih par tjedana. Misliš li da je bolje da ju maknem zasad? Na što ciljaš spominjući navedene linkove? Imaš li kakav prijedlog?


Pozdrav,

Kapetan

SS/A[uredi]

Čuj ima nakih stvari koje se ne prevode (imena, neki službeni nazivi itd.). Ona bi mogli prevoditi sve nazive koji imaju nekih riječi (tj. mogu se prevesti, npr. klub West Ham United u Ujedinjena Zapadna Salama). To se može, ali je izuzetno bleosavo tako i ovo jurišni odredi. To su stari koje se ne prevode. Kao i recimo imena pjesama. eće sada Nijemci poći prevoditi neku našu pjesmu na njemački.--Edgar Allan Poe 15:57, 11. svibanj 2007. (CEST)

razdvojbe[uredi]

uputa. --Ante Perkovic 10:56, 10. srpanj 2007. (CEST)

Operacija Trio[uredi]

Bok,

Operacija Trio - u clanku su cetnici sa talijanima, a u infokutiji s partizanima. Kako to? --Ante Perkovic 17:16, 12. srpanj 2007. (CEST)


Povratak u gusarstvo[uredi]

Hej,

Što još trebamo napraviti kako bi nam članak bio prihvaćen? Ajde javi što prije da to sredimo kako nam isti ne bi bio obrisan od strane administratora. Thanx.

Draža M.[uredi]

Bok! Nekoliko mjeseci nisam ni privirio na wiki, jer sam bio preokupiran pisanjem i završavanjem jedne knjige, pa bi mi sve drugo smetalo. Ja, kada se nečeg prihvatim, ne znam racinalizirati s vremenom. :( Inače knjiga je filozofija i religiologija, pa se povijesnim temama nisam bavio. Pogledat ću o Draži što si napisao, što bi se moglo dodati, preporučiti idr.--Fausto 11:53, 25. kolovoz 2007. (CEST)

Povijest[uredi]

Evo, skrenuli su mi pažnju (Roberta F.) na članak o Bleiburgu, nešto ću napisati. Inače, ozbiljno razmatram rad na biografiji J. B. Tita, postavio sam metodološka načela i ciljeve istraživanja. To bi bio rad od dvije godine. O Draži, kažem, pogledat ću. --Fausto 12:39, 28. kolovoz 2007. (CEST)

Draža M.[uredi]

Bok,

Pogledao sam što si napisao, i pripremio neku literaturu da pogledam, i da tekst dopunim. Ima puno toga što želim napraviti, pa čeka svoj red. U posljednja dva tjedna postavio sam članke o nekoliko hrvatskih filozofa, počeo sam sustavno od 1874. kada je osnovana Katedra za filozofiju na FF u Zagrebu. Iz povijesti, sredio sam članak Demokratska stranka (Jugoslavija), napisao članak Federalistički blok, i još ponešto. Gledao sam članke Masakr u Bleiburgu i Križni put (1945), sređivao svoje bilješke iz literature, i tu je problem da uopće nema zadovoljavajućeg prikaza cijelog zbivanja u literaturi! Da ne spominjemo, za početak, da nikakvog masakra u Bleiburgu nije ni bilo.

Dakle, imam i bilješke o Draži, pa ću pregledati i nešto napisati, i poslati ti još neke upute o literaturi i drugo.--Fausto 16:11, 15. rujan 2007. (CEST)

Evo počeo sam nešto stavljati. Bavim se paralelno i Bleiburgom i Stepinceim…--Fausto 16:02, 4. listopad 2007. (CEST)

Bitka na Lijevča polju[uredi]

Pratiš li "bitku" koja se upravo događa, sa tipom koji stalno briše čitav tekst? Ja sam nešto napisao tamo na stranici za razgovor.--Fausto 16:02, 4. listopad 2007. (CEST)

Oproštaj[uredi]

Bok! Ovdje Fausto. Nažalost, ovo je moje posljednje javljanje ovim putem, jer je mojoj suradnji na wiki došao kraj. Administrator Suradnik:Suradnik13 me je naime blokirao, zbog rasprave oko jednog beznačajnog teksta, Ante Vlastelica. Ostao sam "u zraku" usred rada na članku Blaženi Alojzije Stepinac. Tako nažalost i moji planovi o radu na članku Draža Mihailović i drugima ostaju nezavršeni.

Mojim nesudjelovanjem na gubitku je naravno wikipedija, a ne ja. Ako ti svojim stručnim znanjem mogu nešto pomoći, slobodno se javi na faustoilirik2@net.hr.--89.164.39.111 18:50, 11. listopad 2007. (CEST)

Četnici[uredi]

Što ćeš, ima ljudi koji se vole proslaviti brisanjem, a ne pisanjem. :(

Nisam čitao "Kroz tajni arhiv UDBE", ali sam evo upravo posudio Milovanovićev "Kontrarevolucionarni pokret Draže Mihailovića".

Nego, sada jš radim na Stepincu i nekim povezanim tekstovima, pa ću se od početka slijedećeg tjedna vratiti četnicima, da to obradimo u slijedećih mjesec dana. Čujemo se!--Fausto 14:03, 12. listopad 2007. (CEST)

Ante Pavelić[uredi]

Otključao sam ga. Kad ga središ ponovno ću ga zaključat, jer su česte zlonamjerne izmjene u ovom članku --Suradnik13 17:08, 15. listopad 2007. (CEST)

Pa što je to sa mnom u zadnje vrijeme...[uredi]

... da se stalno svađam? A ja sam navodno pacifist. :(( I to uglavnolm zbog osoba i članaka do kojih mi baš i nije stalo. Pa se još Kubura ljuti na mene da što ja pišem o Stepincu, kad nisam kršćanin; ti kao "posrnuli katolik", možda ćeš imati više razumijevanja. :-) --Fausto 07:37, 16. listopad 2007. (CEST)

Pavelić i Kvaternik[uredi]

Vidim da je članak otključan. Ono što je tu bitno: Maček je bio neformalni, ali stvarni hrvatski politički lider. Nije protiv njega međutim Kvaternik izvršio udar, nego protiv države, Kraljevine Jugoslavije. Ako je nekog "smijenio" onda je to Šubašić, koji je bio hrvatski ban.

Važno je tu također ukazati na činjenicu da su Kvaternik i drugi koji su se pobunili protiv Jugoslavije (kao što je bio Julije Makanac, dva dana ranije u Bjelovaru, sa vojnicima koji su digli pobunu), bili pobunjenici. To izgleda očito, ali nalazim u literaturi često, pa i kod ozbiljnog autora kao što je Jure Krišto kako se govori da su se Srbi pobunili protiv nove države - pa čak i prije, nego što je ona bila proglašena!?

Kraljevina Jugoslavija 10. travnja još postoji, njena vojska još tu i tamo pruža neki otpor. Barem do 17. travnja, kada je potpisana kapitulacija, oni koji se toj državi i toj vojsci suprotstavljaju, pobunjenici su. Brat Slavka Kvaternika, Petar (spomenuh ga u članku o Stepincu) pokušao je u Crikvenici, 10. travnja prijepodne, preuzeti vlast, ali su ga ubili mornari, koji su ostali vjerni postojećoj državi.

Povjesničar mora konstatirati činjenice, u ovom slučaju tko je vlast, a tko pobunjenik. Barem do kapitulacije vojske kraljevine Jugoslavije, ustaše su pobunjenici. A zatim nastaje četiri godije stanja podijeljenog legitimiteta, jer vodi se svjetski rat, i tko je sada legalan, a tko pobunjenik, odlučuje se naknadno, ishodom rata. Pobijedili su oni koji su cijelo vrijeme priznavali legitimitet postojanja Kraljevine Jugoslavije (postoji kralj i legalna vlada, koji doduše ne kotroliraju svoju teritoriju, ali to je privremeno stanje, kao s nizom drugih država čije su vlade također bile u izbjeglištvu), pa su ustaše u svibnju 1945. u očima saveznika samo pobunjenici, a ne, kako pretendiraju, predstavnici jedne države.

Drugo je istraživanje, koje ide na poopćivanje znanja u historiji (kao znanosti o povijesti): da li se pobuna u datom slučaju mogla očekivati? Tu onda poopćavamo na temelju proučavanja posebnih činjenica iz povijesti. I jasno je: da, naravno, mogla se očekivati, i neki pametniji je i jesu očekivali. Koliko su pak glupi bili oni koji su 27. ožujka izveli puč u Beogradu, tema je posebnog interesa (Nikola Milovanović, kojeg spomenuh zbog obimne knjige "Kontrarevolucionarni pokret Draže Mihailovića", napisao je i o tome obimnu knjigu.) Tu je tema iz filozofije povijesti, koju ću možda jednom obraditi: nasuprot diskusiji o ulozi "velikih ljudi" u povijesti, istraživanje o ulozi idiota u povijesti. :) Tu spada Dušan Simović, ali i Pavelić, koji je spektakularno upropastio šansu, koja mu se ukazala zahvaljujući gluposti Simovića i relativnoj mudrosti Mačeka, koji je odbio biti vođa marionetske države.

Tek onda dolaze etičke, vrijednosne prosudbe, koje više ne spadaju u historiju kao znanost, nego u politologiji ili u filozofiju politike: da li su Hrvati imali pravo na pobunu u tom trenutku? Tu se može s mnogo argumenata braniti, da jesu.

Samo, ako se ulazi u tu diskusiju, postavlja se i pitanje jesu li Srbi imali pravo na pobunu protiv te države? A kad gledaš kakve je mjere ona odmah prvih dana protiv njih započela: teško im je to negirati. Vlada kaos tog travnja, nova država ima legitiman cilj, da uspostavi mir i red; to se, opet, ne može sporiti. Ima okolo puno noružanih ljudi, iz bivše vojske i ad-hoc organiziranih, koji tu državu ne vole, "četnici" u općem smislu riječi. Ali način, na koji je nova država željela uspostaviti red, bio je masovni teror. što je bilo ne samo nemoralno (na što je recimo i Stepinac upozoravao), nego i glupo, jer Srbi su trećina stanovništva. Bilo je mnogo prostora za pametniju politiku.

Evo u ovo rano jutro ovo sam na brzinu istresao, valjda ti može malo pomoći u konceptualizaciji događaja o kojima pišeš.--Fausto 08:01, 16. listopad 2007. (CEST)


Da, znao sam da češ ti shvatiti te probleme relativnosti i subjektivnosti u govoru o povijesti. Pa zato postoji pravilo metodološke neutralnosti - kao što bi rrebalo biti i na wikipediji, eli eto emocionalno snažno obojene teme ljude navode da to poreknu.

No, treba također razlikovati legalnost i legitimnost. Evo vidim da prvog pojma nemamo ovdje, a drugi je sasvim manjkavo objašnjen, pa možda o tome nešto napišem. legalnost je formalni, legitimnost sadržajni pojama. Kraljevina Jugoslavija je "legalna" 10. travnja, NDH to nije - ali može se argumentirati da je "legitimna". "Legitimnost" ovidi o nekom vrijednosnom sustavu, ali "legalnost" ovisi o "pristanku" drugih da je neko stanje legalno. Pa onda imamo jasnu situaciju gdje je vlast Kraljevine Jugoslavije još uvijek legalna, pobunjenici žele uspostaviti novo stanje (na engleskom, zgodno "state" je stanje, ali i država. to je iz latinskog, "status", stanje, uvjeti, posebno uvjeti u političkom smislu, "tatus rei publicae". U njemačkom, "die statt" je mjesto, a "der Staat" država. U slavenskim jezima pak koja je država legalna ovisi o tome tko "drži" vlast). Pa se onda ono uspostavi, a oni koji su nekada bili "legalni" postaju pobunjenici. U međuvremenu, postoji "međustanje", pa tako u Hrvatskoj od 1941. postoje dva pretendenta na legalnost, a od 1943. tri. Pri tome pak, možemo reći da je NDH "state", jedno legalno stanje, ali i da nije "država", jer ustaše faktički ne drže vlast ni u jednom trenutku, nego strane sile, a kasnije i unutrašnji "pobunjenici" koji faktički kontroliraju većinu teritorije.

Evo, utipkao sam u google "legalnost legitimnost" i hrvatski, ima dosta zanimljivih rezultata, stranica gdje je ta razlika objašnjena!

Dakle, moramo razgovarajući o povijesnim zbivanima razolikovati tri nivoa diskusija.

 1. Činjenice. Kao, "Slavko Kvaternik je proglasion NDH". Istražujemo što se točno dogodilo, sve okoslnosti nekog događaja. U klasičnoj "herderovskoj" koncepciji o tome što historija kao znanost jest, to je i sve, što je legitimni rad povjesničara. "Wie ist es eigentlich gewesen", "Što se stvarno dogodilo", to je Leopold von Ranke, evo potreban nam je i članak o njemu ovdje.
 2. Tumačenje (razumijevanje) činjenica. Izvođenje nekih općih zaključaka, koncepata, zakonitosti. Težnja globalnom sagledavanju međuovisnosti činjenica. Tome vodi pitanje: da li se pobuna trebala očekivati? (Pri tome: čak ni egzaktne znanosti ne mogu nikada "protumačiti" sve činjenice iz svoje domene!)
 3. Značenje činjenica. "Konteksti". Što to zapravo znači? To je filozofsko pitanje, kako sam objasnio u članku Filozofija. Da li su se imali pravo pobuniti? (To nužno uključuje van-povijesne koncepte o "pravu" i "pravdi".)

Prvo je nivo empirije, drugo teorije, treće, recimo "filozofije". O "legalnosti" možemo diskutirati na drugom nivou, o "legitimnosti" na trećem.

Ovdje je dakle činjenica "Kvaternik je proglasio NDH", a rečenica da je on "smijenio Mačeka" je prelazak na drugi nivo, tumačenje činjenica, i to očito pogrešno (u sukobu sa činjenicama), uz dodatak sa trećeg nivoa kada se kaže da je to bilo "nelegitimno".

Uostalom, i profesionalni povjesničari često griješe, brkajući nivoe.

Tuđmanova slavna rečenica da NDH nije bila samo fašistička tvorba, nego i izraz volje hrvatskoga naroda, spada na drugi nivo, ali argumentacija odmah skrene na treći. Diskusija se na drugom nivou mora voditi s obzirom na činjenice, tek na trećem nivou možemo reći, se Hegelom, ako se teorije ne slažu s teorijom, tim gore po činjenice (onda nastupamo kao ideolozi, metafizičari, vjernici, ne kao znanstvenici). Da li je NDH bila proglašena "u skladu s voljom naroda"? Činjenica: Kvaternik u svojem proglasu ne spominje "volju naroda" (moramo pažljivo čitati!), točan tekst je u članku o NDH (jesam li ga ja unio? Ne sjećam se.) Ni Paveliću nije stalo do volje naroda, on je Poglavnik, proglasio je sebe za suverena.

Filozofski problem: činjenice su pojedinačne, a o njima govorimo u pojmovima, koji su opći. Problem značenja postao je jedan od temeljnih problema filozofije 20. stoljeća.

Ljudi, koji nemaju mentalitet znanstvenika ("mentalitet" je inače jako zgodna riječ, neodređena, vrlo važna u francuskoj historijskoj školl Annales!), vrlo lako skoče na treći nivo pa tu vode diskusiju, jer je tako najlakše, ne moraš se mučiti, da točno spoznaš činjenice. Tako u ovoj diskusiji o Milanu Tepiću, povjesničar bi trebao ostaviti emocije na strani, i istraživati was ist es eigentlich gewesen. Enciklopedist naravno ne mora ulaziti u istraživanja, on daje pregled poznatih činjenica do kojih su drugi došli. Enciklopedija treba zadržavati činjenice, a s vrednovanjima treba biti objektivna, neutralna, takva je i filozofija wikipedije. Ali onda se ulijeće u diskusiju "on ne zaslužuje članak", "on nema pravo na članak".

Dakle, kad se piše o temama iz povijesti koje mogu biti sporne, treba biti skrupulozan, pregledati sve što si napisao pažljivo, da se zadrži neutralnost. Mislim da je s te strane moj članak o Tepiću uzoran. Nije naše kao enciklopedista da raspravljamo o tome da li je on heroj ili zločinac (ili naravno Gotovina, ili Tito, Pavelić, čak i Hitler). Napisah negdje da takve pojmove kao "zločinac" načelno izbjegavam.

Ja sam prvenstveno filozof, pa me ova treća razina itekako zanima. Ali ne bih bio valjani "mudroljub" da miješam nivoe. Tako sam npr. u članku Stepinac i Židovi razdvojio ono, što sam napisao u članku, i onda stavio na stranicu za razgovor "Jedno razmišljanje o Alojziju Stepincu".

Ima jedna izreka: "Bog je u cjelini, Đavo je u detaljima". :) Znanstvenik mora uzeti u obzir "tvrdoglave i nesvodljive činjenice". (Nisam ovog trenutka siguran odakle je taj citat.)--Fausto 19:59, 16. listopad 2007. (CEST)

Glavobolja je dobar znak. ;-> --Fausto 11:35, 17. listopad 2007. (CEST)

Ipak, za sada se povlačim sa wikipedije[uredi]

Vidio si sukob, koji se dogodio oko mojeg "besmislenog raspravljanja i filozofiranja" o odlučivanju na wikipediji. Hvala na podršci! Jučer i danas ostavio sam svoju analizu i praktične zaključke na kafiću. Zaključio sam, da mi sudjelovanje u ovom projektu više ne predstavlja zadovoljstvo, pa ubuduće neću više davati svoje priloge. Ionako, kako sam krenuo skupljati kartone, uskoro bi mi dali (a možda i daju, zbog zadnjih bezobraznih komentara) i doživotni crveni. :)

Posudio sam iz raznih knjižnica knjige o četničkom pokretu, pa ću i čitati pomalo i praviti bilješke. Također ću jednom u Sveučilišnoj knjižnici pregledati časopise, pogledati ima li nešto novo u srpskoj periodici i izdavaštvu osim sirove propagande idr. Čitam sada "Draža Mihailović između Britanaca i Nemaca", od Jovana Marjanovića, vrlo studiozna knjiga, ako te i dalje zanima tema i povjesničarski rad, pokušaj je nabaviti! Tol sam čitao naravno davno, ali samo za ispit, površno.

Ako imaš pitanja, obrati mi se na emajl, uvijek će mi biti drago pomoći!--Fausto 13:03, 18. listopad 2007. (CEST)

Odgovor[uredi]

Jako smiješno. Slika nije imala licencu pa čak ni objašnjenu poštenu upotrebu (licenca je inače minimalno objašnjenje koje mora postojati).

Na stranici za postavljanje slika piše sljedeće - Obvezno odaberite i odgovarajuću licencu,... Osim toga, na stranici koja je linkana s uploada (Prije postave slika molimo pročitajte opće uvjete i pravila postave i označavanje slika.) piše sljedeće:

Wikicitati „Kada pošaljete sliku na Wikipediju, vi ste joj dužni staviti i oznaku i obrazloženje. Za svaku sliku potrebno je navesti odakle je preuzeta (URL, a ako je skenirana ISBN), kada (datum i vrijeme) i pod kojim uvjetima, a kada se radi o slikama u poštenoj (pravičnoj) upotrebi, i opravdanje za poštenu upotrebu.”
(Wikipedija:Slike/Opći uvjeti, članak 3., točka 5.))

I ovo Pažnja: Vaša datoteka će biti obrisana ako ne ispunite predložak "Infoslika", odnosno ako ne ponudite dovoljno informacija o sljedećem: (...) Postavite jednu od odgovarajućih dozvola iz pripadajućeg menija ispod ili ručnim upisom u polje Sažetak

Tri upozorenja. Face-smile.svg Pozdrav --MayaSimFan 14:21, 15. studeni 2007. (CET)

Jack Sparrow, nije potreban sarkazam, jer administratori ne rade protiv suradnika, već moraju slijediti politiku Wikimedijine zaklade, a svaku sliku koju pronađemo s neodgovarajućim podacima obilježimo i suradnik ima u pravilu 14 dana vremena (za sada) označiti ju potrebnim podacima, ako je moguće. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 15:19, 15. studeni 2007. (CET)

tu sve piše

Nakon automatski generirane poruke/obavijesti koja je bila poslana svim suradnicima koji su postavljali slike prije stupanja na snagu nove politike označavanja slika (6. studenoga 2006.), većina nas je te prije postavljene slike uskladila s novim pravilima, a one slike koje nisu bile usklađene brišu se već gotovo godinu dana i sada ih je 6.192, a bilo ih je daleko više. To je veliki dodatni posao na kojeg odlazi previše vremena, jer svaku sliku treba pogledati, provjeriti što piše, provjeriti izvor, a onda ako nešto nedostaje dodaje se predložak (za sada 14 dana) s upozorenjem na slici da će biti obrisana ako se ne uskladi s pravilima (a neke slike se ni ne mogu uskladiti s pravilima jer očigledno krše autorska prava). Nakon tih 14 dana opet administator treba pogledati je li nešto dodano, dopunjeno i ako nije, slika se briše. Suradnika je svakim danom sve više, također i onih koji ne poznaju pravila (koja su napisana kako ne bi svakom pojedinom novom suradniku pisali sva ta pravila koja postoje), a današnja stranica za postavljanje datoteke prepuna je upozorenja i jasno piše što sve treba napisati uz postavljenu datoteku, samo treba pažljivo čitati upute. Obično nove suradnike koji uporno postavljaju slike ignorirajući sva ta upozorenja, obavijestimo predloškom upozorenja, te ako i dalje ignoriraju, blokiramo. Stariji suradnici imaju pri tome povlašteni položaj, jer ih ponekad upozorimo, ali većina prateći nedavne promjene sama primijeti gdje su pogriješili. Zaista bi bilo lijepo kad bi administratori imali manje posla s održavanjem Wikipedije i mogli se više posvetitit suradnicima, jer svjesni smo da na ovaj način djelujemo grubo, ponekad čak i nehumano kod blokiranja ili brisanja. Nadam se da sam ti pružila dodatna objašnjenja i naravno za svako pitanje i dalje stojimo rado na raspolaganju. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 17:59, 15. studeni 2007. (CET)


Odgovor na tvoje pitanje[uredi]

Vratio sam onaj tvoj odlomak. Hrvatsko vijeće obrane

To tvoje je prvo bilo. U to sam uvjeren. Jer kako sam tražio ove podatke (pišem članak Bošnjačko-hrvatski sukob) naišao sam na nešto o gen. Blaškiću. Ne znam sada link. Uglavnom tu piše da je Blaškić radio sve kako bi poboljšao odnose između Hrvata i Bošnjaka u Lašvanskoj dolini, no kada je bio u Kiseljaku prekinute su mu sve veze sa središtem HVO-a Lašvanske doline u Vitezu. Ima još stvari o tome, ali sam zaboravio. --HRVATSKI MOSTAR 21:58, 3. siječanj 2008. (CET)

Još se ti malo mučiš s potpisom, ha? Ovako: sada kada znaš da treba samo kliknuti na gumb Button sig.png, nigdje ne moraš pisati svoj nadimak. Jednostavno klikneš na gumb i spremi promjene. Dovoljno je ono --~~~~ što se pojavi kad klikneš na gumb.--Tonian 18:06, 4. siječanj 2008. (CET)

Pa o većim zločinima nad Hrvatima imaju članci kao što su Pokolj u Grabovici, u Uzdolu itd. Ne znam neka ono ipak ostane onako, možda napravim, ali kada završim onaj članak, a to će biti ... I don't know. --HRVATSKI MOSTAR 18:32, 4. siječanj 2008. (CET)

Pa ovo je baš taj članak Bošnjačko-hrvatski sukob na balinskoj wikipediji bez imalo neutralnosti. Pa gdje su tu navedeni brojni zločini Bošnjaka nad Hrvatima? Čitav članak se temelji na tome kako su Hrvati etnički čistili općine i radili zlodjela nad Bošnjacima. Ne znam stvarno. Dvoumi se ili da nastavim ovako kako sam počeo ili da pišem taj "neutralni članak". --HRVATSKI MOSTAR 13:51, 5. siječanj 2008. (CET).

Obavijest za slike[uredi]

Nuvola apps important.svg
Stop hand.svg
Na Wikipediji na hrvatskom jeziku je započelo sređivanje slika koje su nedovoljno i neispravno označene.


Suradniče,

Prema Općim uvjetima postave slika, Uputama za označavanje starih slika (koje su se do sada ignorirale) kao i Rezoluciji Zaklade Wikimedija, vi koji ste sliku postavili dužni ste ispravno opisati sliku i označiti je ispravnom oznakom autorskih prava.


Ovim putem ste zamoljeni posljednji put da sve slike koje ste postavili, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike i dodate info okvir Infoslika.

Ove kratke upute koje su u skladu sa ovom obaviješću će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Pogledajte i ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.


Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Napomene:

 • Navedite sve podatke za slike koji se traže od vas
 • Ne stavljajte pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
 • Krajnji rok za ispravak podataka o slikama je 23. ožujka 2008.

Slike koje nakon isteka roka ne budu imale sve potrebne podatke i jasno nedvosmisleno označen pravni status bit će obrisane!

Ova je poruka automatski poslana svim suradnicima koji su postavljali slike na Wikipediju na hrvatskom jeziku.
Ovu poruku je poslao administrator Andrej Šalov pomoću bota CrniBot 28. veljače 2008.

Da[uredi]

Ja sam za i mislim da samo ovaj predložak treba prevesti na naš hrvatski jezik! --Mostarac (razgovor) 21:51, 7. travanj 2008. (CEST)

Može, ti povećaj zastave, a ja ću srediti teskt ispod njih tj. ime vojske. I šta bi sa ovim okvirom Vojska, je li itko pokušao ovo prevesti sa engleskog jezika? --Mostarac (razgovor) 20:19, 8. travanj 2008. (CEST)

JNA[uredi]

Otkud ti informacija da se u JNA rabila ćirilica? SpeedyGonsales 21:34, 24. lipanj 2008. (CEST)

O ovome. Ponavljam pitanje: otkuda dolazi informacija da se u JNA igdje rabila ekskluzivno ćirilica? SpeedyGonsales 12:37, 27. lipanj 2008. (CEST)
Upravo sam ti odgovorio oko slike :) --Suradnik13 (razgovor) 09:29, 25. kolovoz 2008. (CEST)

Pokolj u potkamešničkim selima 28. i 29. ožujka 1944.[uredi]

Bok,

Poviri ovdje. --Pancho W. Villa (razgovor) 09:25, 3. rujan 2008. (CEST)

Rum[uredi]

Arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr sta ima?--Sigurd (razgovor) 17:21, 15. listopad 2008. (CEST)Sigurd

Pozdrav[uredi]

Vjerojatno ćete zanimati Pirati. Svako dobro želim :) --Suradnik13 (razgovor) 12:08, 26. prosinac 2008. (CET)

Uspoređivati Nezavisnot Kosova i smrt jednog čovjeka?! Bola, evo da si ti to o njegovoj smrti "ljepše" napisao nego ono baš tračerski, udri po Hercegovcima, k'o da pišeš za "Slobodnu Bosnu" ili "Dane"! --Mostarac (razgovor) 00:25, 26. siječanj 2009. (CET)

Dobro znaš da sam mislio na hercegovačke Hrvate, koji su dugi niz godina u Latinici, Slobodnoj Bosni i nekim drugim medijima izloženi napadima, kakvim nije izložena nijedna nacionalna manjina u zemljama EU-a, a eto jedan dio jednog konstitutivnog naroda u BiH je izložen.

I jedna zamolba, sredi malo ovaj članak Ubojstvo Blaža Kraljevića jer ima dosta tvrdnji na koje mogu staviti ref, stoga malo to sredi sa nekim izvorima!!!--Mostarac (razgovor) 22:57, 27. siječanj 2009. (CET)

Ne mogu ti forumi i blogovi biti reference, ostalo sve Ok! --Mostarac (razgovor) 13:09, 2. veljača 2009. (CET)

Gledao sam! Ti te izvore trebaš i navesti, a ne forume i blogove! --Mostarac (razgovor) 20:20, 2. veljača 2009. (CET)

Bojna Jure vitez Francetić[uredi]

Naravno da da... samo kako da stavim naslov... ja ću staviti 13. bojna HOS-a, mada je ime puno šire... trebam onu doznaku za premještaj... npr tražim... evo recimo: Geografija, a izravno me uputi na zemljopis... — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Wustefuchs (razgovordoprinosi)

13. bojna[uredi]

E, a 13. satnija, odnosno bojna, nije imala značajnijih napada... članak bi izgledao ne baš tako dobro... bio bi odvažan... za razliku IX. bojna je bila znatno proslavljenija...

Pa je sudjelovala, ali malo ću uzet vremena da posložim tekst, ubobličim ga i tako... mislio sam ovoakav redosljed: Nastanak, Djelovanje, Raspad... i kako staviti infobox na stranicu? Ima se toga nadodati, npr. zapovjednik, rod...

IX. bojna "Rafael vitez Boban"[uredi]

Pozdrav. Da li je stvarno razdoblje aktivnosti bilo do 1996. ili je to samo neka formalnost? Jer ako je bila u sastavu 4. gbr kao satnija, onda sigurno nije mogla trajati do '96. Nisam ulazio u detalje. LP --Ex13 (razgovor) 18:55, 12. ožujak 2009. (CET)

živi i mrtvi[uredi]

 1. Kad sam pisao radnju filma gledao sam film.
 2. Kako ...njima iza leđa izbija hrvatsko-bošnjački sukob..., kad ona koliba gleda na "grad" gdje se to događa?
 3. Ustaša Semin se ne pojavljuje kada Knez daje Martinu onu kutiju (Travnik, džamija) i kaže mu da bježi
 4. I onako bezveze jel dobar film :))?--Uskboy 19:35, 13. ožujak 2009. (CET)

OK! Ja sam polupo lončiče. Hvala i oprosti što sam te gnjavio ;)...--Uskboy 21:46, 13. ožujak 2009. (CET)

13. bojna HOS-a "Jure vitez Francetić"[uredi]

Jack Sparrow, vidjeh da si zamolio suradnika Wustefuchsa da nešto napiše o 13. bojnoj HOS-a "Jure vitez Francetić". Članak trenutačno nije zadovoljavajući, i ako se ne uredi kako bi trebalo, mogao bi biti obrisan. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 04:38, 15. travanj 2009. (CEST)

Suradnički okvirići[uredi]

Na ovoj stranici možeš vidjeti kako na svoju suradničku stranicu staviti okviriće i tako dati neke podatke o sebi, kao npr. koju vrstu glazbe slušaš i sl. Manje se kuca, a i šareno je i veselo. Ne moraš ako nećeš, nije obaveza.

--3D (razgovor) 19:01, 15. travanj 2009. (CEST)

Pozdrav[uredi]

Vidim da si počeo izražavati dobrodošlicu novim suradnicima, pa odlučih da ti pomognem. Najlakši način (a i najbolji) je da dotičnom suradniku na stranicu za razgovor utipkaš unutar vitičastih zagrada slijedeće ((subst:Dobrodošlica))i nakon toga se potpiši, bet zareza, ili bilo čega drugoga. Dakle, ovako kako sam napisao, samo umjesto običnih zagrada upotrijebi vitičaste. Živija mi --Lasta 08:34, 27. travanj 2009. (CEST)

e, j... ga, sad mi kažeš, a ja se pomučio da ti objasnim kako to treba, haha..

Neuređeni tekst[uredi]

Drugi puta prije uklanjanja predloška pročitaj što na njemu piše.--D tomAero-stub img.svg 10:42, 3. svibanj 2009. (CEST)

Predlošci za višeznačne pojmove[uredi]

Bok,

Za ispravno korištenje ovih predložaka, nešto sam napisao na Wikipedija:Predlošci za višeznačne pojmove. Nije dovoljno, ali može pomoći. --Ante Perkovic (razgovor) 10:58, 4. svibanj 2009. (CEST)

SB[uredi]

Bog Jack Sparrow!

Ovo si vjerojatno prekopirao s ove stranice. Znaš i sam da to nije dozvoljeno bez dopuštenja za korištenje sadržaja, pa bi te zamolio da to više ne radiš. Ja sam tekst malo preuredio i naveo sam tu stranicu kao izvor. Eto, uživaj!--frk@ 22:18, 4. svibanj 2009. (CEST)

HOS-bs.wiki[uredi]

Bok Jack. Posto si preuredjivao HOS, htio sam te pitati da li mislis prenositi i clanke o HOS-ovim postrojbama. Ako hoces, postavi prdlozak prijevod pa cu ja prevoditi (ako nemas volje :) ). Kad neki preneses, ostavi mi poruku na stranici za razgovor da ne bude brisanja. Pozz --Seha (razgovor) 17:57, 7. svibanj 2009. (CEST)

Nagrada[uredi]

Nema na čemu. Kad se neko trudi, zaslužuje i više nagrada.

--3D (razgovor) 16:29, 2. lipanj 2009. (CEST)

Premještanje[uredi]

Ne tako premještati. Gubi se povijest stranice. Trebao si klinut gore na premjesti --Ex13 (razgovor) 19:10, 2. lipanj 2009. (CEST)

Nije problem, al' ima suradnika kojima smeta što ne vide svoje ime u povijesti, a pisali su članak :) Pozdrav --Ex13 (razgovor) 19:16, 2. lipanj 2009. (CEST)
Gle. Samo klikneš na onaj gumb premjesti i upišeš novo ime članka. Sačuvane su sve promjene i preusmjeravanje ti je ostalo. Vrlo jednostavno. Na ovaj način na koji si ti to napravio povijest izmjena je ostala u starom članku a to nije dobro jer se onda jako teško nađu pogotovo ako se preusmjeravanje izbriše. Vidi objašnjenje o premještanju članaka. A ono što si ti napravio je preusmjeravanje. Samo baci oko na ova dva članka pa ćeš shvatiti zašto ti i ja i EX13 govorimo o tome :-))). Andrej Šalov 19:24, 2. lipanj 2009. (CEST)

Napomena[uredi]

Poslije četiri tilde ne trebaš upisivati svoje suradničko ime. Lijep pozdrav. --Valentina (razgovor) 19:59, 3. lipanj 2009. (CEST)

Zastava[uredi]

Kada će Zastava Herceg-Bosne biti na ovoj stranici, onda se možemo razgovarati. Za sada je nalazim ovdje pod [3]--Ex13 (razgovor) 22:02, 19. lipanj 2009. (CEST)

@Jack Sparrow: Nemoj se obazirati na ponešto narednički stil ophođenja nekih suradnika. Svi suradnici su ovdje jednaki u pravima i obvezama. Što se tiče njihovih argumenata, nažalost moramo ih pobijati do razine ništavosti. Zalaganje pojedinaca da se mišljenje jednoga stavi ispred mišljenja mnogih su nedostojna odgovora, ali ipak moramo pokušati:
http://public.carnet.hr/fame/descr/index.html#yu – Yugoslavia, 1918 - 2006
Gornji link pokazuje kako Željko Heimer shvaća povijest
http://public.carnet.hr/fame/hrvat/hr-unoff.html#hr-unof4
Wikicitati „Tricolour with simple coat of arms in the white stripe is used since almost 1848, but became especially popular in late 1980's and in 1990, and was especially fond among right parties and among Croats abroad (including Bosnia and Herzegovina).”
(Željko Heimer pokazuje pristranost, bez empirijskih dokaza, obavljajući defamaciju hrvatskih simbola)
http://public.carnet.hr/~zheimer/ – pogledati na dnu stranice njegov natpis S.F.–S.N!
Posljednja izmjena prethodno navedenog linka bila je: 1. listopada 2003.
Bugoslav (razgovor) 03:56, 21. lipanj 2009. (CEST)
Gle otvori članak Popis zastava korištenih o Hrvata ili ga nazovi kako god hoćeš, i to stavi dolje pod Povezani članci.--Ex13 (razgovor) 10:46, 21. lipanj 2009. (CEST)

bs:Datoteka:Proglas.JPG[uredi]

Mozes li naci izvor ove slike, ili se radi o snimku letka. Da li je proglas objavljen u nekim novinama ili samo kao letak? Koliko se sjecam, ja sam ga imao kao letak u ruci, ali ne znam jeli bio tiskan ili samo kopija neke stranice iz novina. --Seha (razgovor) 16:47, 20. lipanj 2009. (CEST)

Dvije stvari[uredi]

Stavio sam Paveliću HOP kao stranku, bilo bi vrijeme da si arhiviraš stranicu za razgovor (povelika je). Ako trebaš pomoć oko toga, javi. SpeedyGonsales 21:04, 22. lipanj 2009. (CEST)

Brigade HV-a[uredi]

Gusaru slavni :), prijatelju po interesu, možeš li ti prebacit moje članke o brigadama na prava imena, jer ih ja nisam moga otvorit s pravim imenom. Neke brigade imaju "A" na početku imena članka. Iz nekog razloga mi server nije da da otvorim članak ako su brojevi na početku naslova. I, molim te, ako možeš, daj mi pomozi da mi se članci ne pobrišu, šteta bi bilo. Ako triba, skratit ću ih. Malo mi je krivo što se držite zakona o autorskim pravima ko pijan plota, ali opet lipo je vidit da se zakoni u ovoj državi poštuju, jeli tako? --Suradnik:Pauk '70 12:47, 2. srpnja 2009. (CEST)

Premještanje[uredi]

Ja nemam taj kvadratić. Valjda treba bit administrator za to. --Suradnik:Pauk '70 12:57, 2. srpnja 2009. (CEST)

Gore desno imam

  * Pauk '70
  * Moj razgovor
  * Moje postavke
  * Moj popis praćenja
  * Moji doprinosi
  * Odjavi se

Iznad članka imam :

  * Članak
  * Razgovor
  * Uredi
  * Stare izmjene
  * prestani pratiti

Kažem ti, treba bit administrator ili koji već sve činova ima ovdje. --Suradnik:Pauk '70 13:02, 2. srpnja 2009. (CEST)

111. brigada HV[uredi]

Možeš li ti otključati stranicu 111. brigada HV? Roberta F ju je zaključala bez ikakvog razloga, a ja sam htio još pisati. --Suradnik:Pauk '70 14:15, 2. srpnja 2009. (CEST)

Preusmjeravanje suradničke stranice[uredi]

Jack Sparrow, suradničke stranice ne preusmjeravamo, možeš mi objasniti o čemu se radi da sad imaš dva računa, i da pokušamo vidjeti kako to sad najbolje riješiti. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 16:04, 10. srpnja 2009. (CEST)

Razumijem, stavila sam okvirić na drugu suradničku stranicu, pogledaj Suradnik:Jack Sparrow 2, ovako je prihvatljivije, jer nema preusmjeravanja, a ako ti se ne sviđa okvirić, promijeni, samo ostavi poveznicu prema svojem glavnom suradničkom imenu. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 16:13, 10. srpnja 2009. (CEST)

Arhiviranje[uredi]

Jack Sparrow, želiš li da ti arhiviram ovu stranicu ili misliš da još nije vrijeme, ili biš to sam napravio, meni svejedno. Možeš li pokušati doći na IRC, probaj, upute su jednostavne, a mislim da bi imali obostranu korist ako biš došao na chat. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 19:03, 19. srpnja 2009. (CEST)

Jack Sparrow, molim te provjeri mail. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 18:58, 31. srpnja 2009. (CEST)
Odgovoreno :-)) --Roberta F. 19:07, 31. srpnja 2009. (CEST)
Pročitaj stranicu što je to IRC i kako se dođe na chat. Na chatu "razgovaramo" (tipkamo) uživo. Uobičajeno sam istovremeno na chatu kad radim i na Wikipediji. Pokušaj, a pokušaj i složiti mail da radi. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 19:19, 31. srpnja 2009. (CEST)

Uređivanje[uredi]

Kaži mi što te muči:

Poveznice ? Gramatika ? ili ...?

Završeni dijelovi teksta (1991-94) će imati samo kozmetičke promjene, pa me stvarno zanima ako imam neki ozbiljan problem ?--Rjecina2 (razgovor) 16:41, 25. srpnja 2009. (CEST)

Copyright[uredi]

Bok, morao sam ti maknut par slika sa suradničke jer su zaštićene autorskim pravima, te prema pravednoj upotrebi mogu se koristit samo u članku kojeg predstavljaju. Pozdrav :) --zhile 15:45, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Bravo[uredi]

Bravo Jack za vraćanje stare inačice! --Mostarac (razgovor) 16:41, 28. kolovoza 2009. (CEST)

Pomoć[uredi]

Naravno, odmah ću pomoći. Hrvata ima i u Hercegovini, ne možemo njih nazivati bosanski Hrvati :D.--Wüstenfuchs (razgovor) 14:18, 5. rujna 2009. (CEST)

Kraljevska jugoslavenska vojska[uredi]

Vidim da često koristiš ovaj naziv ali nisam baš siguran da se vojska zvala upravo tako. Naime, ja mislim da se radi o vojsci Kraljevine Jugoslavije a ne o Kraljevskoj jugoslavenskoj vojsci. Malo sam zbunjen :-) --braco (razgovor) 15:18, 15. rujna 2009. (CEST)

Jučer smo malo diskutirali na IRC. Po svemu sudeći izgleda da je točnija ova tvoja verzija ali sa malom preinakom (Jugoslavenska kraljevska vojska a ne Kraljevska jugoslavenska vojska) no svejedno provjeri jer pretpostavljam da ćeš pisati članak o toj temi pa bi bilo dobro koristiti ispravan naziv. Pozdrav :-)--braco (razgovor) 11:38, 16. rujna 2009. (CEST)

Kako se snalaziš sa sVG datotekama[uredi]

Ahoj, Jack!

To ti pitanje postavljam jer vidim da dobro znaš sa png datotekama i mogu ti savjetovati besplatan program Inkscape koji se rabi za sVG datoteke. Onda na commonsima samo učitaš sVG datoteku, promijeniš što misliš da je najbolje i ... evo nove datoteke.

Pozdrav,

Bugoslav (razgovor) 20:49, 31. ožujka 2010. (CEST)

P.S. Surađivali nešto malo na članku Zastava Republike Hrvatske.

Ma ni slučajno, jesi li možda vidio datoteke Datoteka:Flag of the Republic of Croatia in 1990.svg i Datoteka:Flag of Croatia (1990).svg. Tu sam malo "optimizira boje" da ne budu baš #FF0000 i #0000FF. Kako se ti snalaziš s bojama na računalu. -- Bugoslav (razgovor) 21:42, 31. ožujka 2010. (CEST)

Po tvom sudu jesu li bolje boje Datoteka:Flag of Croatia.svg ili Datoteka:Flag of Croatia for discussion.svg ili pak boje iz ove dvije datoteke (iz 1990.) koje sam gore spomenuo.
Kako stojiš s engleskim jezikom, naime tekst iz članka Hrvatska zastava je u izravnoj svezi s raspravom commons:File talk:Flag of Croatia.svg.
Općenito što misliš o tim bojama (osobito plavoj) i bojama iz krune u grbu (modrozelenoj u Flag of Croatia.svg i plavoj u Flag of Croatia for discussion.svg).
Molim te nemoj se osjećati da te gnjavim, samo me zanima tvoj "osjećaj" o ovim pitanjima. Ako ti se ne da odmah odgovoriti, imaš vremena, koliko god želiš. Ako pak želiš odgovoriti, molim te pokušaj se upoznati s problemom, barem na način da učitaš datoteke u Paintu i provjeriš RGB kôdove, te usporediš malo s nekim izvorom kojemu vjeruješ.
Evo toliko, hvala na odgovoru i uz pozdrave.
Bugoslav (razgovor) 22:05, 31. ožujka 2010. (CEST)
Evo pogledaj i Datoteka:Referendum.jpg (plakat iz razdoblja Referenduma). -- Bugoslav (razgovor) 09:28, 5. travnja 2010. (CEST)

Suradnička[uredi]

Jack Sparrow, prije nekog sam te vremena pitala trebaš li pomoć pri arhiviranju ove stranice i želiš li ju arhivirati. Ne znam jel ti mail radi, ali čini mi se da ti pošta nekako ne stiže. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 18:32, 9. travnja 2010. (CEST)

Ideja[uredi]

Zdravo Džek.

Oko izmjene u tekstu o Draži Mihajloviću, u vezi sa filmom snimljenim u SAD, pitam se da li je dovoljna formulacija "...i njegova fiktivna kćer Nada", koja se, kroz radnju, pojavljuje u filmu? Ne bi li bilo zgodno navesti kako su jedan od, mislim ukupno dvojice njegovih sinova, te njegova stvarna kćerka bili pripadnici Titove vojske!

Za jednog Dražinog sina, znam da je bio u čletnicima, te da je poginuo u maju/svibnju 1945. u borbama na Zelengori, kada je uništena glavnina njegovih srbijanskih trupa u pokušaju da se prebače/vrate u Srbiju. Stvar prepuštam tebi, jer pišeš odlične tekstove na povijeesne teme Pozz --Markus cg1 (razgovor) 15:55, 15. travnja 2010. (CEST)

Patroler[uredi]

Prema prijedlogu na stranici za dodjelu prava dodijeljen ti je status patrolera. Ukoliko imaš nekih nejasnoća u svezi patroliranja nedavnih promjena možeš se za pomoć obratiti nekome od administratora ili patrolera. Uživaj u uskličnicima :-)--Braco (razgovor) 15:52, 19. travnja 2010. (CEST)

Jack, samo ti želim ostaviti poveznice na svojevrsni uvodni tečaj za patrolere: Suradnik:Sombrero/Patrolirane promjene i Razgovor Wikipedija:Patrolirane promjene. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 03:51, 26. travnja 2010. (CEST)

Ako imaš volje[uredi]

Pogledaj Raspad SFRJ i pripadajući Razgovor:Raspad SFRJ, možda možeš pomoći da se taj članak sredi. -- Bugoslav (razgovor) 19:26, 14. svibnja 2010. (CEST)

Ja sam uvijek govorio da svi ljudi sve znaju. --Zeljko (razgovor) 18:35, 24. lipnja 2010. (CEST)

Stavio si dvije dobre kategorije gusari i pirati. --Zeljko (razgovor) 18:39, 24. lipnja 2010. (CEST)

{{bris}}[uredi]

Bok Jack Sparrow!

Ako neki članak smatraš ne enciklopedijskim, onda ne stavljaš {{bris|razlog}}, jer takav je način za brisanje vandalizama po kratkom postupku.

Jedno su članci koji ne zadovoljavaju Wikipedijine standarde (po tvomu mišljenju), a drugo su vandalizmi.

Kad vidiš članak za koji smatraš da je ne enciklopedijski ili ne zadovoljava Wikipedijine standarde, onda taj članak, ali samo ako je novi članak, tj. članak koji je za premještanje na stranicu za razgovor; taj članak premjestiš na stranicu za razgovor pomoću kartice "premjesti", na stranici u imenskom prostoru dodaješ {{safesubst:NSBris}}, a opet u slučaju pojavljivanja nove kategorije koja se time otvori (u dnu članka), u nju isto dodaješ {{nsk}}.

Toliko za sad.

Pozdrav, -- Bugoslav (razgovor) 15:22, 5. srpnja 2010. (CEST)


Jack, sad vidim da nije u pitanju samo Kemal Šoše, nego još dvojbenih postavljanja predloška. Molio bih te da se sam ispraviš. Hvala. Lijep pozdrav. -- Bugoslav (razgovor) 15:50, 5. srpnja 2010. (CEST)
Jack, što je s Anom Horvat. Ako nešto ne valja, lako se popravi. Gore sam ti napisao o porabi predloška {{bris}}. U članku o Ani Horvat, nema govora o potrjebi porabe toga prethodno navedenoga predloška. -- Bugoslav (razgovor) 16:05, 5. srpnja 2010. (CEST)

(početna uvlaka)


Bok Jack Sparrow!

Molim te ukloni postavljene oznake za {{bris}} iz ovih članaka:

Ako misliš da članci ne zadovoljavaju uvjete, onda postupi kako sam ti gore napisao. Postavljanje {{bris|razlog}} je samo za vandalizme, kao primjerice:

Hvala na razumijevanju.

Lijep pozdrav, -- Bugoslav (razgovor) 16:23, 29. srpnja 2010. (CEST)

Bitka za Gospić[uredi]

Bog, Jack. Upravo nešto ubacujen u članak. Kubura (razgovor) 01:25, 13. srpnja 2010. (CEST)

Zgotovia san za danas. Samo ti dodaji. Kubura (razgovor) 02:44, 13. srpnja 2010. (CEST)

Drakula[uredi]

NE DIRAJ!!! Sad si mi izbrisao dva nova podnaslova i ogromni tekst.

--August Dominus (razgovor) 12:36, 15. kolovoza 2010. (CEST)

Ja sam napisao ogromni tekst te kad sam išao sačuvati trebao sam ponovno unijeti svoje izmjene. Pošto ne kopiram tekst koji pišem, moram sve ispočetka. Ako još netko dirne, neka sam nastavlja pisati članak.

--August Dominus (razgovor) 12:53, 15. kolovoza 2010. (CEST)

Simboli[uredi]

Bravo, taman je trebalo popuniti onaj tekst sa slikom. Eto vidiš koliko mi volimo vašu i našu 'rvatsku da nam je čak MUP RH napravio grb :D ;-)
--Mostarac (razgovor) 18:07, 20. kolovoza 2010. (CEST)


Pirati s Kariba[uredi]

Bok! Ne znam da li si ti prava osoba za to, ali samo bih ti htio napomenuti da je službeni hrvatski naslov za četvrti nastavak Pirata s Kariba iz 2011. godine: "Pirati s Kariba: Nepoznate plime". Pozdrav! :)

Radim u firmi koja je distributer tog filma i prije nekoliko dana morali smo principalu poslati službeni hrvatski naslov i odlučili smo se za taj.

Da budem najiskreniji nisam ni znao da postoji knjiga, ali sad je ionako već prekasno... Samo sam ti to htio javiti pa ti sad vidi hoćeš li mijenjati ili ne.


Nema ništa novo. Najvjerojatnije će ostati ovaj naslov koji sam ti rekao - "Nepoznate plime".

Hrvatski nacionalni front[uredi]

Hvala na pomoći prijatelju. Danas sam napravio posljednju promjenu za koju mislim da je nužna prije datuma 12.10.2010 za priznavanje Hrvatskog naconalnog fronta u wikipediji. Možda bih mogao što utjecati razgovorom na administratore.....

Odgovor na pitanje[uredi]

Engleski mi dođe k'o materinski, svakako da ću pomoć.--Wustefuchs (razgovor) 14:25, 7. listopada 2010. (CEST)

http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Croatian_language#Where_is_the_consensus.3F - eto pogledaj šta sam napis'o. Ugodan pozdrav, ako treba još šta, tu sam.--Wustefuchs (razgovor) 14:41, 7. listopada 2010. (CEST)

72[uredi]

Jack, blokiralo te na 72 sata :( (with an expiry time of 72 hours). --Roberta F. 17:12, 7. listopada 2010. (CEST)

Odg na pitanje[uredi]

Engleski me ide tako 60% , ali daleko bolje stojim sa njemačkim jezikom. Rado ću pomoći svojim prisustvom ako ikako mogu. ALi kažem da na engleski ne možete baš previše računati na mene, a za stranice gdje treba uređivati na njemačkom možete uvijek.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Denis Hnf (razgovordoprinosi)

vidjeh da ti treba mala pomoć, hehehehe. pozdrav--Lasta 11:58, 11. listopada 2010. (CEST)

Molba[uredi]

Glasuj "no" (ne) u glasanju hoće li Tito biti na slici infokutije poznatih Hrvata na članku o Hrvatima na Wikipediji na engleskom jeziku - Glasaj ovdje--Wustefuchs (razgovor) 13:04, 18. listopada 2010. (CEST)

Bitka na Lijevče polju[uredi]

Ako mi se dozvoli, zelio bih na ovim stranicama za buduce narastaje iznijeti opis: BITKA NA LJEVCU POLJU iz prve ruke, to jest sudionika u ovoj bitki, generala Drinjanina. Opis je izisao u DRINAMA, izdanje DRINAPRESS-a.--Otporas (razgovor) 14:25, 20. listopada 2010. (CEST)

Dragi prijatelju Jack Sparrow, Hvala na razgovoru i na primjedbi. Ja bih uistinu zelio otvoriti osobnu stranicu na kojoj bih iznodio neke mozda i zanimljive clanke. Moj problem je u tome sto ja ne znam kako tu stranicu otvoriti i zapoceti. Ako mi u tome mozete pomoci, bit cu vam veoma zahvalan. Sto se tice "cula, vidila, kazala da ne dolazi u obzir na ovim stranicama, s tim se potpuno slazem. U mojem opisu sve sam osobno cuo od mojeg sada pok. oca Petra Boban. Mnoge stvari sam od njega saznao, jer je i on bio u prvoj emigraciji, prisegu Ustasku polozio, mislim, isti dan kad i Ranko. S njima je bio jos jedna Mate Boban (1908-1943) koje je takodje polozio Ustasku prisegu. Po zadatku Ranko je otisao u Velebit dizati Ustanak, dok je moj otac po zadatku se vratio 1933 godine kuci, kako bi sa fra. Brankom Maricem iz Sirokog Brijega radio sto su trebali raditi. Kada sam dosao u emigraciju i poceo citati emigrantski tisak, tek tada sam shvatio istinitost mnogih prica o kojima mi je otac pricao. Za sada toliko. Izvolite primiti iskrene pozdrave. --Otporas (razgovor) 01:18, 22. listopada 2010. (CEST)

Postovani prijatelju Jack Sparrow, Upravo sam sada procitao vasu poriku. Razumio sam i postupat cu onako kako ste naveli. Za sada vam se zilem zahvaliti na pomoci. Pozdrav. --Otporas (razgovor) 20:16, 22. listopada 2010. (CEST)


Pirati[uredi]

Nema službene obavijesti, sve sve vrši putem maila, a svaka kompanija ima svoje zasebne web siteove na kojima se unose svi odobreni naslovi kao title treatmentovi. Međutim, mogu ti sto posto potvrditi da će to biti hrvatski naslov filma. Naravno, ti slobodno pričekaj službeni plakat - on će izaći tek tamo negdje u travnju sljedeće godine. I vidio sam da si na stranici stavio da film u kina dolazi 20.5. - to je točno za SAD, ali u Hrvatsku taj film dolazi dan ranije, 19.5.2011. i to u 3D-u i IMAX-u kao što sam ti napomenuo pa slobodno to možeš staviti da piše. Ja ti ništa nisam htio mijenjati. --Seid Ružić (razgovor) 16:53, 12. studenog 2010. (CET)