Branimir Bilić

Izvor: Wikipedija
Branimir Bilić
Rođenje 14. studenog 1957.
Zvanje politolog
Nacionalnost hrvatska
Nagrade - Zlatno pero HND-a
- nagrada Foruma 21 za promicanje pojedinca i demokratske Hrvatske
- nagrada Europski krug za promicanje hrvatskih i europskih vrijednosti

Branimir Bilić (Studenci, 14. studenoga 1957.), hrvatski novinar, urednik i komentator.

Dobitnik je Zlatnoga pera HND-a, godišnje nagrade HRT-a za najbolju emisiju (»TV parlament«) i za najbolje izravne prijenose te Nagrade za životno novinarsko djelo HRT-a Ivan Šibl i inih.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 14. studenoga 1957. u Studencima kod Imotskoga, Gimnaziju Marka Marulića završio je u Splitu, a Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Na HRT-u je radio od 1. travnja 1982. do 31. prosinca 2022. Prvo je bio zaposlen na Radiu, a nakon višegodišnjega izvješćivanja s Kosova dolazi na televiziju.[1]

Posebno se istaknuo novinarskim izvješćima s Kosova tijekom kosovske krize krajem 1980-ih, prijenosima događaja tijekom Domovinskoga rata, te komentarima tijekom posjeta pape Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Također je uređivao i uživo vodio brojne emisije.

U rujnu 2012. ukinuta mu je emisija Puls Hrvatske, a otvorenim pismom poručio je javnosti kako su to učinili namještenici s HTV-a po nalogu vlasti, koju je tada vršila Kukuriku koalicija.[2] Početkom ožujka 2015. uputio je Programskom vijeću HRT-a pismo u kojem je, potaknut neprimjerenim ponašanjem Elizabete Gojan tijekom komentiranja predsjedničke inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović, upozorio na niz problema na HRT-u, od kojih je, među ostalima, posebno istaknuo problem Dnevnika HTV-a kojeg obilježavaju „niska profesionalnost i kvaliteta, visoka ideologiziranost, politiziranost i politička pristranost u korist vladajuće koalicije i bivšeg predsjednika RH”. Od ostalih problema naveo je marginalizaciju hrvatske kulture, obrazovanja, znanosti, duhovnosti, poduzetništva i baštine te hrvatskog jezika i vrednota Domovinskog rata, uz istovremeno promicanje jugoslavenstva. Kao posljedicu svega toga naveo je pad kvalitete programa i srozavanje ugleda HRT-a.[3] Već sljedećeg dana po objavi pisma počeo je dobivati prijetnje otkazom, a nakon nekoliko dana Pravna služba HRT-a je i pokrenula proceduru davanja izvanrednog otkaza.[4] Ipak, nakon promjene vlasti krajem 2015. ponovno je vraćen u program te od jeseni 2016. na HTV-u 1, u večernjem terminu vodi emisiju Hrvatska za 5.[5]

Emisije[uredi | uredi kôd]

 • TV parlament
 • TV intervju
 • Misli 21. stoljeća
 • Znakovi vremena
 • Lice nacije
 • Puls Hrvatske
 • Glas za čovjeka
 • Hrvatska za 5

Sugovornici[uredi | uredi kôd]

U novinarskom i uredničkom radu ugostio je i razgovarao s brojnim osobama iz hrvatskoga javnoga života:[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. a b c Galić, Goran: Novinar mora ostati na tragu istine, Vijenac, br. 754 (26. siječnja 2023.), god. XXXI., str. 6-7
 2. Branimir Bilić: Moju emisiju ukinula je ova vlast, bankari i tajkuni, a proveli namještenici s HTV-a, slobodna-dalmacija.hr, preuzeto 10. listopada 2016.
 3. Pismo urednika HRT-a Bilića koje je prodrmalo Upravu, pa mu prijeteArhivirana inačica izvorne stranice od 18. ožujka 2016. (Wayback Machine), direktno.hr, preuzeto 10. listopada 2016.
 4. I Branimir Bilić, ugledni televizijski urednik i komentator dobiva otkaz s HRT-a!, dnevno.hr, preuzeto 10. listopada 2016.
 5. Hrvatska za pet – nova emisija Branimira Bilića uskoro na HRT-uArhivirana inačica izvorne stranice od 25. kolovoza 2016. (Wayback Machine), hrt.hr, preuzeto 14. listopada 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]