Dodatak:Popis nogometnih klubova u Zadarskoj županiji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Dodatak:Popis hrvatskih nogometnih klubova

Popis nogometnih klubova na području Zadarske županije.
Nogometni savez Zadarske županije je glavna nogometna organizacija u županiji, čiji su članovi klubovi s područja županije te organizira natjecanja na području županije.

Nogometni klubovi - muškarci[uredi VE | uredi]

članak puni naziv ime sjedište grad
općina
status osn. ug. sez. liga rang napomene
prijašnji nazivi
pov. izv.
NK Abeceda Sporta Zadar Nogometni klub Abeceda sporta
Društvo sportske rekreacije Abeceda sporta ABC
Abeceda sporta Zadar Zadar 2015.
2017.
škola nogometa
djeluje i u Poličniku i Murvici
također i kao DSR Abeceda sporta ABC
[1] [2]
NK Arbanasi Zadar Nogometni klub Arbanasi Arbanasi Zadar Zadar aktivan 1910. 2018./19. 1. ŽNL Zadarska IV. Zmaj, Arbanasi, Tvornica duhana, Omladinac
1954. fuzija Bagata, Omladinca i Zadra u Slogu
[3] [4]
NK Autotransport Zadar Nogometni klub Autotransport Autotransport Zadar Zadar ugašen 1970.-ih [4]
NK Bagat Zadar Nogometni klub Bagat Bagat Zadar Zadar ugašen 1952. 1990.-ih Metalac (1952.); Bagat, Vlado Bagat (do 1954.)
1954. fuzija Bagata, Omladinca i Zadra u Slogu
Metalac (1954.), Bagat (1967.)
[4]
NK Bibinje Nogometni klub Bibinje Bibinje Bibinje Bibinje aktivan 1948. 2018./19. 1. ŽNL Zadarska IV. FA Zadrugar (1948), Goran (1952.), Bibinje (1991.)
NK Borac Benkovac Nogometni klub Borac Borac Benkovac Benkovac ugašen 1965. vojni klub, pri garnizonu JNA [5]
NK Borac Smilčić Nogometni klub Borac Borac Smilčić Benkovac ugašen 1968. 1990.-ih
NK Bratstvo Gračac Nogometni klub Bratstvo Bratstvo Gračac Gračac ugašen 1948. 1990.-ih
NK Brodograditelj Zadar Nogometni klub Brodograditelj Brodograditelj Zadar Zadar ugašen
NK Ciglar Nin Nogometni klub Ciglar Ciglar Nin Nin ugašen 1973.
NK Croatia Stankovci Nogometni klub "Croatia" Stankovci Croatia Stankovci Stankovci 1986. [6]
NK Croatia Turanj Nogometno športski klub Croatia - Turanj Croatia Turanj Sveti Filip i Jakov aktivan 1971. 2018./19. 2. ŽNL Zadarska V. [7]
HNK Dalmatinac Crno Hrvatski nogometni klub Dalmatinac Dalmatinac Crno Zadar aktivan 1948. 2018./19. 1. ŽNL Zadarska IV. gasi se 1966; obnavlja 1999. [8]
AC Dalmazia Zadar Associazione Calcio Dalmazia Dalmazia Zadar Zadar ugašen 1945. talijanski klub, športsko društvo osnovano 1876.
Società Ginnastica e Scherma di Zara, Società Ginnastica Zara, Associazione Calcio Zara (1931.), Associazione Calcio Dalmazia (1932.)
hrv. Dalmacija
[4] [9]
NK Debeljak Nogometno športski klub Debeljak - Debeljak Debeljak Debeljak Sukošan aktivan 1949. 2018./19. 2. ŽNL Zadarska V. Putnik [10]
NK Dragovoljac Poličnik Nogometni klub Dragovoljac Poličnik Dragovoljac Poličnik Poličnik aktivan 1996. 2018./19. 1. ŽNL Zadarska IV.
NK Galovac Nogometno športski klub Galovac Galovac Galovac Galovac 1947. 2018./19. 2. ŽNL Zadarska V. [11]
NK Goran Zaton Nogometni klub Goran Goran Zaton Nin ugašen 1959.
NK Gorica Nogometni klub Gorica Gorica Gorica Sukošan aktivan 1951. 2018./19. 2. ŽNL Zadarska V.
NK Hajduk Pridraga Nogometni klub Hajduk Hajduk Pridraga Novigrad aktivan 1955. 2018./19. 1. ŽNL Zadarska IV. Pridraga (1955), Hajduk (1972.)
NK HAŠK Benkovac Nogometni klub "HAŠK" HAŠK Benkovac Benkovac ugašen 1996. HAŠK 99 [12]
NK Hrvatski vitez Posedarje Nogometni klub Hrvatski vitez Hrvatski vitez Posedarje Posedarje aktivan 1946. 2018./19. 1. ŽNL Zadarska IV. Jadran, Sloboda, Posedarje, HV Posedarje, Hrvatski Vitez [13]
NK Jadran Zadar Nogometni klub Jadran Jadran Zadar Zadar ugašen Bristol, Jadran (1957.) [4]
NK Jasenice Nogometni klub Jasenice Jasenice Jasenice Jasenice 1994.
NK Jedinstvo Benkovac Nogometni klub Jedinstvo Jedinstvo Benkovac Benkovac ugašen 1975.
NK Jedinstvo Islam Grčki Nogometni klub Jedinstvo Jedinstvo Islam Grčki Benkovac ugašen 1976. 1990.-ih
NK Jedinstvo Bokanjac Nogometni klub Jedinstvo Bokanjac Jedinstvo Bokanjac Zadar Zadar ugađen Bokanjac danas dio naselja Zadar
NK Jugotanker Zadar Nogometni klub Jugotanker Jugotanker Zadar Zadar ugašen
HNK Karin Gornji Karin Hrvatski nogometni klub Karin Karin Gornji Karin Obrovac 2001. [14]
NK Kotarac Zemunik Gornji Nogometni klub Kotarac Kotarac Zemunik Gornji Zemunik Donji ugašen 1973.
NK Kožarac Zadar Nogometni klub Kožarac Kožarac Zadar Zadar ugašen
NK Krila Jadrana Zemunik Donji Krila Jadrana Zemunik Donji Zemunik Donji ugašen
NK Lasta Donje Biljane Nogometni klub Lasta Lasta Donje Biljane Benkovac ugašen 1990.-ih
NK Maraska Zadar Nogometni klub Maraska Maraska Zadar Zadar ugašen 1949. 1956. 1956. ulazi u SD Omladinac [4]
NK Mladi zadrugar Murvica Nogometni klub Mladi Zadrugar Mladi Zadrugar Murvica Poličnik ugašen
NK Mladost Gornje Biljane Nogometni klub Mladost Mladost Gornje Biljane Benkovac ugašen 1990.-ih
NK Mornar Vir Nogometni klub "Mornar" Vir Mornar Vir Vir 1995. veteranski klub [15]
NK Murvica Nogometni klub "Murvica" Murvica Murvica Poličnik aktivan 2009. 2018./19. 2. ŽNL Zadarska V. [16]
NK NOŠK Novigrad Nogometni klub NOŠK NOŠK Novigrad Novigrad aktivan 1923. 2018./19. 2. ŽNL Zadarska V. Novigradski športski klub
Lav (1923.), NOŠK (1926.)
[17] [18]
NK Nova Zora Sveti Filip i Jakov Nogometni klub Nova Zora Nova Zora Sveti Filip i Jakov Sveti Filip i Jakov aktivan 1952. 2018./19. 2. ŽNL Zadarska V. Jadran (1952.), Nova Zora (1971.)
mjesto Sveti Filip i Jakov se ranije nazivalo Filip Jakov
NK Otočanka Zadar Nogometni klub Otočanka Otočanka Zadar Zadar ugašen
NK Pag Nogometni klub Pag Pag Pag Pag aktivan 1993. 2018./19. 1. ŽNL Zadarska IV.
NK Paklenica Starigrad Nogometni klub Paklenica Paklenica Starigrad-Paklenica Starigrad 2003. [19]
NK Pakoštane Nogometni klub Pakoštane Pakoštene Pakoštane Pakoštane aktivan 1964.
1972.
2018./19. 1. ŽNL Zadarska IV.
NK Podgradina Nogometni športski klub Podgradina Podgradina Podgradina Posedarje aktivan 2001. 2018./19. 2. ŽNL Zadarska V. [20]
HNK Polača Nogometni klub Polača Polača Polača Polača aktivan 1973. 2018./19. 1. ŽNL Zadarska IV.
NKV Poskoci Zadar Nogometni klub veterana "Poskoci" Poskoci Zadar Zadar 2003. veteranski klub [21]
HNK Primorac Biograd na Moru Hrvatski nogometni klub Primorac Primorac Biograd na Moru Biograd na Moru aktivan 1919. 2018./19. 3. HNL - Jug III. Biograd [22]
NK Puntamika Zadar Nogometni klub Puntamika Puntamika Zadar Zadar ugašen 1950. 1990.-ih. Bratstvo, Puntamika
obnavlja se 1985.
u 2000.-ima je djelovao veteranski klub
[4]
NK Raštane Nogometni klub Raštane Raštane Gornje Raštane Sveti Filip i Jakov 1976.
NK Sabunjar Privlaka Nogometni klub Sabunjar Sabunjar Privlaka Privlaka aktivan 1972. 2018./19. 1. ŽNL Zadarska IV.
NK Sloboda Zadar Nogometni klub Sloboda Sloboda Zadar Zadar ugašen 1957. 1970. klub topništva JNA [4]
ONK Smoković Omladinski nogometni klub Smoković Smoković Smoković Zemunik Donji ugašen 1948. 1990.-ih NK Polet (1948.), NK Smoković (1960.)
NK Sv. Ivan Vir Nogometni klub Sv. Ivan Sveti Ivan Vir Vir 2006. veteranski klub [23]
NŠK Sveti Mihovil Sutomiščica Nogometni športski klub Sv. Mihovil Sveti Mihovil Sutomišćica Preko aktivan 1996. 2018./19. 2. ŽNL Zadarska V. Sveti Mihovil
NK Sveti Mihovil Preko
[24]
NK Škabrnja Nogometni klub Škabrnja Škabrnja Škabrnja Škabrnja aktivan 1963. 2018./19. 1. ŽNL Zadarska IV. Jedinstvo, Škabrnja, Škabrnja '91
Škabrnja se do 1991. nazivala Škabrnje
NK Tekstilac Zadar Nogometni klub Tekstilac Tekstilac Zadar Zadar ugašen 1959. 1964. 1964. se spaja sa Zadrom u TK Zadar [4]
NK Ugljan Sutomiščica Nogometni klub Ugljan Ugljan Sutomišćica Preko 1984. klub je kasnije prešao na igranje malog nogometa [25]
NK Ustanik Srb Ustanik Srb Gračac ugašen 1969. 1990.-ih "Ustanak"
HNK Velebit Benkovac Hrvatski nogometni klub Velebit Velebit Benkovac Benkovac aktivan 1925. 2018./19. 1. ŽNL Zadarska IV. obnavljan 1946. i 1995.
NK Velebit
[26] [27]
NK Velebit Gračac Nogometni klub "Velebit" Gračac Velebit Gračac Gračac 1999.
2007.
sljednik Borca [28] [29]
NK Vir otok Vir Nogometni klub Vir Vir Vir Vir 1995. sljednik Mornara
NK Vrčevo Glavica Nogometni športski klub "Vrčevo-Glavica" Vrčevo Glavica Sukošan aktivan 1994. 2018./19. 2. ŽNL Zadarska V. [30]
NK Zadar Nogometni klub Zadar sportsko dioničko društvo za obavljanje sportskih djelatnosti Zadar Zadar Zadar aktivan 1945. 2018./19. 2. HNL
2. ŽNL Zadarska  B
II.
V.  B
FD Zadar (1945.), NK Zadar (1949.) Sloga (1954.; fuzija Bagata, Omladinca i Zadra), Zadar (1958.), TK Zadar (1964.; fuzija Zadra i Tekstilca), Zadar, Zadarkomerc, Zadar [1] [31] [32] [33]
NK Zara Zadar Nogometni klub "Zara" - Zadar Zara Zadar Zadar 2016. škola nogometa [34]
NK Zemunik Zemunik Donji Nogometni športski klub "Zemunik" Zemunik Donji Zemunik Zemunik Donji Zemunik Donji aktivan 1925. 2018./19. 1. ŽNL Zadarska IV. Kotarac (1925.), Mladost (1947.), Budućnost, Zemunik (1963./1969.) [35] [36]
NK Zlatna Luka Sukošan Nogometni športski klub "Zlatna luka" Sukošan Zlatna luka Sukošan Sukošan aktivan 1932. 2018./19. 1. ŽNL Zadarska IV. Borac (1946.), Zlatna luka (1956.) [37] [38]
NK Zrmanja Obrovac Nogometni klub Zrmanja Obrovac Zrmanja Obrovac Obrovac aktivan 1926. 2018./19. 2. ŽNL Zadarska V. Zrmanja, Jadral, Rudar

Napomene:
B  - rezervna momčad

Nogometni klubovi - žene[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Dodatak:Popis hrvatskih ženskih nogometnih klubova

članak puni naziv ime sjedište grad
općina
status osn. ug. sez. liga rang napomene
prijašnji nazivi
pov. izv.
ŽNK Donat Zadar Ženski nogometni klub Donat Donat Zadar Zadar 2015.

Malonogometni klubovi[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Dodatak:Popis hrvatskih malonogometnih klubova

članak puni naziv ime sjedište grad
općina
status osn. ug. sez. liga rang napomene
prijašnji nazivi
pov. izv.
MNK Bambus Zadar Bambus Zadar Zadar

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Franjo Frntić, Dragutin Hripko i dr: Sto godina nogometa u Hrvatskoj : 1880-1980., Zagreb, 1983., str. 91 (ONS Gospić), 127-128 (NSO Zadar)
  • [www.nszz-zadar.hr/adresari/adr-17-18.doc nszz-zadar.hr, Adresar klubova], preuzeto 6. rujna 2018.
  • [www.nszz-zadar.hr/adresari/vete-17-18.doc nszz-zadar.hr, Adresar klubova - veterani], preuzeto 8. rujna 2018.
  • nogomet.lzmk.hr - "Nogometni leksikon", Zadarska županija, nogometni savez,
  1. bisnode.hr, NK ABECEDA SPORTA
  2. bisnode.hr, DSR ABECEDA SPORTA ABC
  3. nogomet.lzmk.hr - "Nogometni leksikon", Arbanasi, NK
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 nogomet.lzmk.hr - "Nogometni leksikon", Zadar
  5. Drago Marić: "80 godina HNK Velebit", Zadar, 2005., ISBN 953-6320-27-4, str. 31
  6. bisnode.hr, NK "CROATIA" STANKOVCI
  7. poslovna.hr, NŠK CROATIA - TURANJ
  8. poslovna.hr, HNK Dalmatinac
  9. it.wikipedia, Associazione Calcio Dalmazia, sa dodatnim izvorima, pristupljeno 8. rujna 2018.,
  10. poslovna.hr, NŠK DEBELJAK DEBELJAK
  11. poslovna.hr, NŠK GALOVAC
  12. poslovna.hr, NOGOMETNI KLUB HAŠK BENKOVAC
  13. poslovna.hr, NK HRVATSKI VITEZ POSEDARJE
  14. poslovna.hr, HNK KARIN
  15. bisnode.hr, NK "MORNAR" VIR
  16. bisnode.hr, NK "MURVICA" MURVICA
  17. nogomet-lmzk.hr, "Nogometni leksikon", NOŠK (Novigradski športski klub)
  18. poslovna.hr, NOGOMETNI KLUB NOŠK
  19. poslovna.hr, NK PAKLENICA
  20. poslovna.hr, N.Š.K. PODGRADINA
  21. bisnode.hr, NKV "POSKOCI"
  22. nogomet-lmzk.hr, "Nogometni leksikon", Primorac
  23. poslovna.hr, NK SV. IVAN VIR
  24. poslovna.hr, NŠK SV. MIHOVIL
  25. Drago Marić: 100 godina nogometa u zadarskom kraju, Zadar, 1995., ISBN 953-96434-0-6
  26. nogomet.lzmk.hr - "Nogometni leksikon", Velebit
  27. poslovna.hr, HNK VELEBIT BENKOVAC
  28. bisnode.hr, NK "VELEBIT" GRAČAC
  29. gracac.hr, Nogometni klub Velebit - Gračac
  30. bisnode.hr, NŠK "VRČEVO-GLAVICA"
  31. nkzadar.hr, Povijest, pristupljeno 8. rujna 2018.
  32. nogomet.lzmk.hr - "Nogometni leksikon", Zadar, NK
  33. bisnode.hr, NK Zadar s.d.d.
  34. bisnode.hr, NK "ZARA"
  35. nogomet.lzmk.hr - "Nogometni leksikon", Zemunik, NK
  36. bisnode.hr, NŠK "ZEMUNIK" ZEMUNIK DONJI
  37. nogomet.lzmk.hr - "Nogometni leksikon", Zlatna luka
  38. bisnode.hr, NŠK "ZLATNA LUKA" SUKOŠAN


Soccerball.svg Nedovršeni članak Popis nogometnih klubova u Zadarskoj županiji koji govori o nogometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.