Franjevačka klasična gimnazija u Sinju

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s FKG Sinj)
Za druga značenja pogledajte Ovo je članak o ustanovi gimnazije. Za članak o zgradi u kojoj je smještena, pročitajte zgrada Prve franjevačke gimnazije u Sinju..
Franjevačka klasična gimnazija u Sinju

Franjevačka klasična gimnazija u Sinju jedna je od nastarijih srednjoškolskih obrazovnih ustanova u Dalmaciji i prva u Dalmaciji s hrvatskim nastavnim jezikom. U vlasništvu je Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja - Split.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu organizirala je školovanje franjevačkih kandidata na raznim razinama u samostanskim školama diljem Provincije. Godine 1838. Provincija ujedinjene postojeće samostanske škole u Domaće učilište Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja organizirano u tri stupnja, odnosno u tri samostana: Zaostrog, Knin i Sinj.

Godine 1854. to učilište počinje s radom cjelovito u Sinju pod nazivom Javno više hervatsko gimnazije u Sinju pod upravom oo. franjevaca Presvetog Otkupitelja i kreće s nastavnim programom na hrvatskom jeziku. Time postaje prvom hrvatskom gimnazijom u Dalmaciji.[1]

Gimnazija je poslije nekoliko puta dobivala i gubila pravo javnosti, zbog raznih političkih vjetrova i nesklonosti raznih vlasti, razapeta između ograničenih mogućnosti i strogih propisa svake države u kojoj je djelovala, a često i pretjeranih zahtjeva, nekad usmjerenih otežavanju ili čak ukidanju rada Gimnazije. Provincija od Gimnazije usprkos svim poteškoćama ne odustaje i svim je slama nastoji unaprijediti. Tako 1908. gradi za Gimnaziju novu velebnu zgradu na Alkarskom trkalištu i školuje profesore za Gimnaziju na domaćim i inozemnim sveučilištima.[1]

Nakon djelomičnog, Gimnazija 1939. (ponovno) postiže i cjelovito pravo javnosti pod pravim imenom Franjevačka klasična gimnazija u Sinju s pravom javnosti.[1]

Ime Gimnazije[uredi | uredi kôd]

Lice zastave Franjevačke klasične gimnazije u Sinju
Naličje zastave Franjevačke klasične gimnazije u Sinju

Gimnazija je franjevačka jer joj je utemeljitelj i vlasnik Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu; jer se u njoj s drugim učenicima školuju i franjevački kandidati (sjemeništarci) i jer se u njoj, osim temeljne naobrazbe i odgovornosti prema svome narodu i domovini, njeguje još i kršćanski svjetonazor, otvorenost prema svakome čovjeku i zauzetost za svako Božje stvorenje po uzoru na sv. Franju Asiškog, koji je utemeljio Franjevački red.

Gimnazija u svome imenu nosi dodatak s pravom javnosti jer je po zakonu ovlaštena da svojim učenicima izdaje svjedodžbe koje su ravnopravne sa svjedodžbama drugih gimnazija u Republici Hrvatskoj.

Gimnazija se zove klasična jer je gotovo cijelu svoju povijest, sve do prije nekoliko godina imala klasični program izobrazbe, u kojem se posebno njeguje antička grčka i rimska kultura, grčki i latinski jezik i klasična antička književnost.

Nastava[uredi | uredi kôd]

Gimnazija trenutno održava nastavu za dva gimnazijska usmjerenja odnosno programa:

  • Klasični smjer
  • Jezični smjer

Satnica predmeta je prema sljedećoj tablici:

Nastavni predmet Klasična gimnazija Jezična gimnazija
I. II. III. IV. I. II. III. IV.
Hrvatski jezik 4 4 4 4 4 4 4 4
Engleski jezik 3 3 3 3 4 4 4 4
Njemački jezik # # # # 4 3 3 3
Latinski jezik 3 3 3 3 2 2 # #
Grčki jezik 3 3 3 3 # # # #
Likovna umjetnost 1 1 1 1 1 1 1 1
Glazbena umjetnost 1 1 1 1 1 1 1 1
Psihologija # # 1 # # # 2 #
Logika # # 1 # # # 1 #
Filozofija # # # 2 # # # 2
Sociologija # # 2 # # # 2 #
Povijest 2 2 2 2 2 2 2 2
Geografija 2 2 1 2 2 2 1 2
Matematika 4 4 3 3 3 3 3 3
Fizika 2 2 2 2 2 2 2 2
Kemija 2 2 2 2 2 2 2 2
Biologija 2 2 2 2 2 2 2 2
Informatika # 2 # # # 2 # #
Politika i gosp. # # # 1 # # # 1
TZK 2 2 2 2 2 2 2 2
Vjeronauk 2 1 1 1 2 1 1 1
UKUPNO 34 35 35 35 34 34 34 33
Njemački jezik (fak.) # # 2 2 # # # #
Talijanski jezik (fak.) # # 2 2 # # 2 2

Djelatnici[uredi | uredi kôd]

Djelatnici su Gimnazije profesori koji su diplomu stekli na nekom od hrvatskih ili stranih sveučilišta. Dio njih su civili, a dio su svećenici franjevci. Dio profesora su i sveučilišni profesori, a dio ih ima magisterij ili doktorat.

Grbovi Franjevačke klasične gimnazije u Sinju

Oprema[uredi | uredi kôd]

Nastava se održava u dobro opremljenoj zgradi izgrađenoj 1908. godine. Uz osnovnu nužnu opremu, škola je opremljena s mnoštvom zemljopisnih karata, gipsanim umanjenim odljevima najpoznatijih hrvatskih spomenika iz hrvatske rane povijesti, novom športskom dvoranom sa svim športskim pomagalima, a posljednji su opremljeni novi razred i kabinet za biologiju te razred i kabinet za fiziku i kemiju, s najnovijim uzorcima, instrumentima, kemikalijama, mikroskopima, računalima i projektorima.Od 2017. godine Gimnazija je opremljena suvremenom učionicom informatike i stranih jezika.

Natjecanja[uredi | uredi kôd]

Učenici Gimnazije redovito sudjeluju na natjecanjima, i nerijetko imaju zapažene uspjehe, od općinske pa do državne razine, a neki su učenici sudjelovali i pobjeđivali i na međunarodnim natjecanjima te predstavljali Gimnaziju i Hrvatsku u drugim državama. Posebno se ističu natjecanja u klasičnim jezicima, matematici, zemljopisu i dr.

Učenici Gimnazije također sudjeluju u nizu sportskih natjecanja, športskim susretima katoličkih škola, a često pobjeđuju i na gradskim crossevima i sl.

Bivši učenici i/ili profesori[uredi | uredi kôd]

fra Josip Ante Soldo

Iznimno duga tradicija i nepokolebljiv duh odgoja i obrazovanja u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji iznjedrio je niz poznatih imena hrvatskog društvenog, političkog i duhovnog života, znanosti i umjetnosti. Neki su od njih:

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c III. dio - Školsko odgojni rad Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja. Pristupljeno 14. ožujka 2019.
  2. dnevnik.hr: Božo Petrov umalo je postao svećenik. Od Metkovića preko Vrapča do neslavne Vlade, dnevnik.hr, 31. kolovoza 2016.
    "Osnovnu školu Petrov je pohađao u rodnom Metkoviću odakle je otišao u Sinj, gdje je živio u sjemeništu i pohađao franjevačku klasičnu gimnaziju."

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta