Walter Kasper

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Njegova Uzoritost
Walter Kasper
Emeritus predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana
Walter Kasper (lijevo)
Walter Kasper (lijevo)
Coat of arms of Walter Kasper.svg
VERITATEM IN CARITATE
Rođen 5. ožujka 1933.
Heidenheim
Svećenik 6. travnja 1957.
Biskup 17. lipnja 1989.
Kardinal 21. veljače 2001.
Nacionalnost Nijemac
Služba kardinal svećenik
Portal: Kršćanstvo

Walter Kasper (Heidenheim, 5. ožujka 1933.), njemački rimokatolički kardinal, teolog, počasni predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Jedan je od najvećih suvremenih katoličkih teologa.

Životopis[uredi VE | uredi]

Zaređen je za svećenika 1957. godine. Na Bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Tübingenu položio je doktorat iz teologije. Tri godine radio je kao asistent profesora Lea Scheffczyka i Hansa Künga, a kasnije je predavao dogmatsku teologiju. Bio je dekan Teoloških fakulteta u Münsteru i Tübingenu. Urednik je enciklopedije "Lexikon für Theologie und Kirche".

Godine 1989. imenovan je biskupom biskupije Rottenburg-Stuttgart, a 1994. postao je supredsjednik Međunarodne komisije za Luteransko-katolički dijalog. Godine 1999. imenovan je tajnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, a 2001. postao njen predsjednik. Bio je na toj dužnosti do 2010., a nakon toga je počasni predsjednik. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom 21. veljače 2001. godine. Za svoje geslo ima Istina u ljubavi (lat. Veritatem in caritate).

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]