Julijana iz Norwicha

Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija
Izvor: Wikipedija

Julijana iz Norwicha
Julijana iz Norwicha
Detalj Julijanina kipa s Norwichke katedrale.
Rodno ime Julian(a)
Rođenje 1342. ili 1343.
Smrt poslije 1416.
Etnicitet Engleskinja
Poznat(a) po Otkrivenja božanske ljubavi
Zanimanje teologinja, mističarka
Portal o životopisima

Julijana, poznatija kao Julijana iz Norwicha ili Majka Julijana[1] (1342./1343. – poslije 1416.), engleska srednjovjekovna teologinja, benediktinka, anahoret i kršćanska mističarka. Poznata je po svojoj knjizi Otkrivenja božanske ljubavi, prve knjige iz pera jedne Engleskinje. Zajedno sa sv. Brigitom i sv. Katarinom Sijenskom drži se za najveće žene srednjovjekovne Crkve. Njezin nauk o Božjem milosrđu prema kojem Bog i iz najvećeg zla zna izvući dobro uvršten je u Katekizam Katoličke Crkve.[1] Bila je i istaknuta promicateljica pobožnosti Srcu Isusovu.

Od 1980. časti se u Anglikanskoj, Episkopalnoj i Evangeličkoj luteranskoj crkvi, sa spomendanom 8. svibnja. Iako u Katoličkoj Crkvi nije službeno beatificirana ili kanonizirana niti je uvrštena na Rimski martirologij, ponegdje se oslovljava službenicom Božjom, blaženicom ili sveticom. God. 1997. objavljeno je da na popisu mogućih crkvenih naučitelja, a o njezinom učenju i ulozi u povijesti Crkve govorio je i papa Benedikt XVI.[1]

Literatura[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Kateheza pape Benedikta XVI. na općoj audijenciji 1. prosinca 2010. Službene stranice Vatikana, pristupljeno 11. siječnja 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Julijana iz Norwicha