Ivan Fisher

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ivan Fisher
Ivan Fisher
Rođen 19. listopada 1469.
Beverley
Preminuo 22. lipnja 1535.
London
Beatificiran 29. prosinca 1886.
Kanoniziran 19. svibnja 1935.
Spomendan 22. lipnja
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Sveti Ivan Fisher (Beverley, 19. listopada 1469.London, 22. lipnja 1535.),[1] engleski rimokatolički biskup, kardinal, mučenik i svetac.

Odrastanje[uredi | uredi kôd]

Ivan Fisher rođen je vjerojatno 1469. g., u Beverleyju, Grofovija Yorkshire, kao prvo od četvero djece trgovca Roberta Fishera. Otac mu je umro 1477. g. Svršivši gimnaziju u rodnom kraju, mlad i sposoban Ivan Fisher pošao je na Sveučilište Cambridge. Postigao je godine 1491. akademski stupanj magistra filozofije. Imao je tada tek 22-ije godine i s posebnim je papinim dopuštenjem zaređen za prezbitera. Nastavio je studij te je 1501. godine postigao doktorat iz teologije. Godine 1504. imenovan je kancelarom Sveučilišta Cambridge i biskupom Rochestera, Kent. Do kraja života je ostao čovjek duha i znanosti te imao velike duhovne i duševne potrebe, kojima je nastojao udovoljiti molitvom, razmatranjem i studijem. Uživao je prijateljstvo majke Henrika VII., Margarete Beaufort, koja je zaslužna za humanističko i katoličko obrazovanje svog unuka Henrika VIII.

Život pod Henrikom VIII.[uredi | uredi kôd]

Fisher je branio prava kraljice Katarine za vrijeme poništenja braka s kraljem Henrika VIII. na temelju preuskih rodbinskih veza zbog njezinog prijašnjeg braka s njegovim starijim bratom Arturom koji je ubrzo nakon vjenčanja umro. Svojedobno je papa odobrio Henrikov brak s bratovom udovicom.

Nakon što je u ožujku 1534. posebnim državnim zakonom poništena ženidba Henrika i Katarine te legalizirana njegova "ženidba" s Anom Boleyn, 13. travnja iste godine biskup Ivan Fisher i dotadašnji lord kancelar Thomas More odbili su prihvatiti takvu odluku, jer se sukobljava s papinim ovlastima i njihovom savjesti. Zatvoreni su u čuvenu londonsku tvrđavu Tower, tadašnji zatvor. Fisher je tad već bio ozbiljno bolestan. Za vrijeme boravka u zatvoru, 20. svibnja 1535. papa Pavao III. imenovao je Fishera kardinalom, što je razbjesnilo kralja. Henrik je čak rekao da će kardinalsku kapu morati nositi na ramenima jer, dok kapa stigne u Englesku, Fisheru će već biti odsječena glava.

Prema zakonskim proglasima o odvajanju engleske Crkve od Rima i vrhovnoj ovlasti kralja u crkvenim pitanjima s kraja 1534., svako protivljenje kraljevoj premoći nad papom u teološkim, duhovnim i moralnim pitanjima smatrano je izdajom. Fisher je više puta pozivan pred nadleštva da se izjasni o kraljevim ovlastima u crkvenim pitanjima, ali je to odbijao. Konačno ga jer vrhovni tužitelj Richard Rich u jednom razgovoru doveo na "tanak led" i prijevarom iz njega izmamio tvrdnju da kralj ne može biti na čelu engleske Crkve. Na temelju te izjave je optužen i osuđen za veleizdaju, 17. lipnja 1535., te je pogubljen.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]