Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 220.272 članka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.

Herman Dalmatin ili Herman Dalmatinac (oko 1110. – oko 1143.) bio je hrvatski filozof i znanstvenik. Pionir je europskoga latinskog aristotelizma. Uz Adelarda iz Batha, Ivana od Seville, Gerarda od Cremone i Platona iz Tivolija Herman je jedan od najznačajnijih prevoditelja arapskih astronomskih djela u 12. stoljeću. Osobito je velik bio utjecaj njegovih prijevoda na razvoj srednjovjekovne europske astronomije.

Herman je imao nekoliko imena koja ukazuju na njegovu zemlju podrijetla ili etničku pripadnost: Herman Dalmatin ili Dalmatinac (Hermannus Dalmata), Herman Koruški (Hermannus de Carinthia) i Herman Slavenski (Hermannus Sclavus). Uvijek je smatrao da je njegova domovina Koruška ili Istra. Preferirao je ime Hermannus Secundus, tj. Herman Drugi, čime se proglasio nasljednikom Hermanna od Reichenaua, ranijeg pisca o astrolabu. Pohađao je najvjerojatnije neku benediktinsku samostansku školu u Istri, a kasnije je studirao kod Thierryja od Chartresa, bilo u Parizu ili u Chartresu. Prvi događaj u Hermanovom životu koji se može sigurno datirati je njegov prijevod Fatidice Sahla ibn Bishra iz 1138. godine.





Nedavne smrti: Damir Matković, Jakša Miličić, Josip Manolić

6. svibnjaĐurđevdan; Dan svetog Jurja u Bugarskoj

Markov trg u Zagrebu


Nedavni dani: 5. svibnja4. svibnja3. svibnja
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.