Arthur Rimbaud

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Arthur Rimbaud
Carjat Arthur Rimbaud 1872 n2.jpg
Puno ime Jean Nicolas Arthur Rimbaud
Rođenje 20. listopada 1854.
Charleville, Francuska
Smrt 11. listopada 1891.
Marseille, Francuska
Književne vrste poezija
Književni period simbolizam
Portal o životopisima

Jean Nicolas Arthur Rimbaud (Charleville, 20. listopada 1854.Marseille, 11. listopada 1891.), francuski pjesnik.

Život i djelo[uredi | uredi kôd]

Pjesme je počeo pisati već u petnaestoj godini. Preteča simbolizma i nadrealizma, čudesan dječak – samoprozvani vidovnjak, koji je u sedamnaestoj napisao znamenitu poemu Pijani brod (1871.). Želja za samostalnošću i slobodom odvlači ga od obitelji i na poziv "prijatelja Paul Verlainea" kreće na pustolovno putovanje po Europi. U Bruxellesu se konačno događa raskid među prijateljima što se odrazilo u njegovim djelima "Sezona u paklu" i "Iluminacije" (1874.).

Prestao je pisati u dvadesetoj godini života da bi se prepustio pustolovnom životu trgovca-istraživača u egzotičnim krajevima. Zbog bolesti koljena amputirana mu je desna noga. Umire od raka noge.

Poezija[uredi | uredi kôd]

Rimbaudov talent za poeziju otkriven je u ranoj dobi, u osnovnoj školi u rodnom Charlevilleu, koji se isprva očitovao u vidu neobične pedantnosti i spretnosti u pisanju pjesama na latinskom.

U svijet literature banuo je i prohujao kao meteor, ostavivši djela koja nagovještaju simbolizam i nadrealizam moderne poezije. Vrata koja je Baudelaire odškrinuo, Rimbaud je širom otvorio. U nekoliko godina prošao je mnogo faza, od vezanih stihova do eksperimentalne proze. Uznesen i porican, za jedne ikona, za druge psihopat, taj je "prokleti" pjesnik ostao u svakom slučaju lirski fenomen kojem mnogo duguju sve moderne poetske struje. Njegovo stvaralaštvo može se svesti u jednu riječ - EKSPLOZIJA - boje, strasti, osjećaja, mirisa.

Citati[uredi | uredi kôd]

  • Cilj umjetnosti je prodrijeti u nepoznato.