Ivo Vojnović

Izvor: Wikipedija
Ivo Vojnović

Ivo Vojnović (Dubrovnik, 9. listopada 1857.Beograd, 30. kolovoza 1929.), hrvatski književnik.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodna kuća na Placi

Osnovnu školu je završio u Splitu. Gimnaziju pohađa u Splitu i u Zagrebu gdje je maturirao u Klasičnoj gimnaziji 1875. godine.[2] U Zagrebu završava studij prava 1879. godine.

Najistaknutiji dramski pisac moderne, često nazivan i posljednjim velikim dubrovačkim piscem.

U književnosti se javlja 1880. kada mu August Šenoa, tada urednik časopisa Vijenac objavljuje pripovijetku Geranium. Uslijedila je pripovijetka Perom i olovkom 1884. i kraći roman Ksanta 1886.

U razdoblju između 1891. i 1901. nastaju pjesme iz zbirke Lapadski soneti. Dva soneta iz te zbirke (Prelude i Na Mihajlu) uokviruju njegovu Dubrovačku trilogiju, najpoznatiji dramski kompleks koji obuhvaća drame Allons enfants, Suton i Na taraci - kronika o propasti Dubrovačke Republike. Temu dubrovačkoga života obrađuje i u dramama Ekvinocijo i Maškarate ispod kuplja.

Njegov dramski prvijenac Psyche 1889. označava zaokret kako u hrvatskom kazalištu, tako i u književnosti. Naime, povodom otvorenja nove zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta održan je natječaj za praizvedbu drame. Iako je favorit bio Ante Tresić Pavičić s povijesnom tregedijom na tragu devetnaestostoljetne kazališne tradicije Veliki Simeon, pobijedila je ipak Vojnovićeva salonska komedija, a njemu je priskrbila atribut začetnika moderne hrvatske drame.

Grob Iva Vojnovića na groblju Sv. Mihajla u Dubrovniku

Dramski opus[uredi | uredi kôd]

Njegov se dramski opus običava dijeliti na tri tematska kruga:

  • drame iz dubrovačkoga života: Ekvinocijo, Dubrovačka trilogija (Allons enfants, Suton, Na taraci), Maškarate ispod kuplja
  • drame kozmopolitskog karktera: Psyche, Gospođa sa suncokretom
  • drame nastale na temelju narodne predaje, s političko-tendencionalnom notom: Smrt majke Jugovića, Lazarovo Vaskrsenje
  • Prolog nenapisane drame

Po Ivu Vojnoviću nazvana je ulica na Lapadu (Vojnović).

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikizvor
Logotip Wikizvor
Wikizvor ima izvorna djela autora: Ivo Vojnović
  1. Vojnović, Ivo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Pristupljeno 17. rujna 2021.
  2. Koprek, Ivan, Thesaurus Archigymnasii, Zbornik radova u prigodi 400. godišnjice Klasične gimnazije u Zagrebu (1607. – 2007.), Zagreb, 2007., ISBN 978-953-95772-0-7, str. 916.

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]