Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 214.216 članaka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.
Beowulf Cotton MS Vitellius A XV f. 132r.jpg

Engleski jezik (ISO 639-3: eng) jedan je od dvaju jezika engleske podskupine zapadnogermanskih jezika kojim govori više od 328 008 000 ljudi, a poznaje ga 508 milijuna diljem svijeta od čega većina živi na području Ujedinjenoga Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Zimbabveu, Singapuru, Liberiji, Izraelu i drugdje. U svakoj od nabrojanih država govori se zasebna nacionalna standardna inačica engleskog jezika i svaka ima određene jezične posebnosti koje su zabilježene i u kodificirajućim knjigama pojedine države (rječniku, gramatici i pravopisu). Stoga se engleski jezik u sociolingvistici klasificira kao policentrični standardni jezik kakvi su i drugi veći europski jezici. Najrašireniji je jezik na svijetu poslije kineskog, španjolskog i hindskog jezika.

Engleski jezik nastao je od jezika germanskih plemena koja su se u kasnom starom vijeku naselila na jugoistoku otoka Velike Britanije. S razvojem je britanskoga kolonijalnog carstva u koloniziranim je područjima njezin jezik postajao dominantan, a često i služben. U Sjedinjenim Američkim Državama na saveznoj razini ne postoji službeni jezik, no taj je de facto engleski. U Kanadi se, osim u Québecu gdje je dominantniji francuski, također govori engleski. Jezici sjevernoameričkih indijanskih plemena skoro su izumrli, jer su ta plemena raseljena u rezervate i pri tome im se populacija osjetno smanjila, te su praktički svi njihovi pripadnici asimilirani u današnju civilizaciju. Sličan proces zbivao se za vrijeme kolonizacije Južnoafričke Republike, Australije i Novog Zelanda s istim posljedicama.


Ozeanographische Fakultät Split.jpgNedavne smrti: Zdravko Juričko, Petar Nadoveza, Dubravka Ugrešić

26. ožujka – imendani i blagdani: Emanuel, Goran, Montan i Maksima; Dan neovisnosti u Bangladešu (1971.), Rangapanchami (Holi) u hinduizmu (2005.)

Treće podizanje zastave na Iwo Jimi

Nedavni dani: 25. ožujka24. ožujka23. ožujka
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.