Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 213.285 članaka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.
(1879) MAP OF CROATIA, SLAVONIA, DALMATIA & 'MILITÄRGRENZE' of AUSTRIAN EMPIRE.jpg

Hrvatsko-slavonske županije bile su upravne jedinice Hrvatske u okviru Austro-ugarske monarhije koje su obuhvaćale cjelokupan prostor kontinentske (nizinske, panonske) i gorske Hrvatske, čak i u većemu prostornom obuhvatu nego u razmjerima Republike Hrvatske. Obuhvaćale su prostore od Like, Gorskoga kotara, Korduna, Banovine, Turopolja, Hrvatskoga zagorja, Međimurja na zapadu do Podravine, Posavine, Moslavine, Slavonije i Srijema prema istoku.

Polovinom 19. stoljeća, hrvatska se uprava našla u neizvjesnu položaju. Tada i Hrvati počinju izgrađivati svoju modernu upravu koja je trebala nadomjestiti propali feudalni sustav. Osjećaj za zakonitost i pravdu u velikoj mjeri nadahnjuje Ilirce i sve hrvatske pravne djelatnike od 1848. sve do 1918. godine. Pravna država utemeljena na demokraciji, liberalizmu i višestranačju osnovna je poluga modernizacije hrvatske uprave u 19. stoljeću. U tim okolnostima i organizacijsko pravo kao podloga upravnog prava prošlo je niz upravnih preustroja.


Advent wreath 2011.jpg


Nedavne smrti: Saša Zalepugin, Stipe Leko Ćipa, Mladen Vasary

Speed1c.png

Sustav prijenosa brzina bicikla.
29. studenoga – Imendani i blagdani: Saturnin, Iluminata, Vlasta, Svjetlana, Međunarodni dan bez kupnje

Adventski vijenac u prvoj nedjelji došašća

Nedavni dani: 28. studenoga27. studenoga26. studenoga
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.