Hrvati u Alžiru

Izvor: Wikipedija

Hrvati u Alžiru su osobe u Alžiru s punim, djelomičnim, ili većinskim hrvatskim podrijetlom, ili u Hrvatskoj rođene osobe s prebivalištem u Alžiru.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Izvori bilježe da je u Alžiru između dvaju svjetskih ratova živjelo nekoliko stotina Hrvata.[1]

Hrvati su u Alžiru u doba titoističke Hrvatske bili nazočni kao radnici na građevinskim projektima. Zadnja velika nazočnost bila je za vrijeme Domovinskog rata, kad su radikalni islamisti, a nekoliko dana poslije ubili sedam svećenika trapista iz samostana Majke Božje Atlaške. 14. prosinca 1993. godine radikalni su islamisti ubili hrvatske radnike na jednom gradilištu.[2] Počinitelji su razdvojili muslimane i kršćane da ne bi ubili muslimane. Trojica Hrvata preživjela su zahvaljujući solidarnosti jednog bh. Muslimana, radnika s tog gradilišta. O tom svjedoče redovnici u pismu listu La Croix 22. siječnja 1994. godine, objavljeno 24. siječnja 1994. godine.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Egipat. Hrvatsko iseljeništvo, Hrvatska enciklopedija
  2. Bernard Gorce. 2010. L'histoire des moines de Tibhirine. la-croix.com La Croix, 6. rujna 2010. izdanje Nepoznati parametar |consulté le= zanemaren (prijedlog zamjene: |access-date=) (pomoć)
  3. «Ici, tous musulmans !» pour échapper à la tuerie, novine La Croix 6. rujna 2010., str.15