Kapadocijski grčki jezik

Izvor: Wikipedija
originalno područje kapadocijskog

Kapadocijski grčki (ISO 639-3: cpg), jedan od helenskih jezika koji se nekada govorio na području Kapadocije u središnjoj Turskoj. Njegova 3 narječja govorila su se u blizini Konye (gradić Sille), po kojem je narječje dobilo ime; zapadnokapadocijski u selima južno od Kayseria; i faràski u gradiću Faràs (Pharasa) i okolnim selima. Godine 1922. Kapadocijski Grci sele u Grčku gdje su raseljeni po različitim predjelima Grčke i gdje se mislilo da im je jezik izumro u šezdesetim godinama 20. stoljeća.[1] U lipnju 2005. godine, Mark Janse i Dimitris Papazahariu otrkili su Kapadočane u Središnjoj I Sjevernoj Grčkoj koji su još uvijek govorili kapadocijskim. Oni su srednjih godina, pripadnici treće generacije govornika koji su pozitivna stava prema jeziku za razliku od njihovih roditelja te djedova i baka.[2] Smatra se da je 2015. imao 2800 govornika.[3]

Najsrodniji mu je pontski.

Misthiotika[uredi | uredi kôd]

Misthiotika je dijalekt koji pripada kapadocijskoj grani grčkog. Misli se da je baziran na bizantskome grčkom jeziku sa sačuvanim arhaičnim obilježjima. Primio je mnoge posuđenice iz turskoga.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ethnologue (16th)
  2. Cappadocian - Cappadocia. web.archive.org. 10. prosinca 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. prosinca 2017. Pristupljeno 28. lipnja 2022.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. Ethnologue (18th). Ethnologue (engleski). 19. studenoga 2019. Pristupljeno 28. lipnja 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Kapadocijski grčki jezik koji govori o jeziku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.