Razlika između inačica stranice »Milna (općina)«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 7 bajtova ,  prije 4 godine
 
== Jezik ==
Govor Milne pripada čakavskome narječju, njegovu južnočakavskomu dijalektu. Riječ o posebnome fenomenu - o tzv. '''cakavizmu''', koji se unatoč mnogim utjecajima sa svih strana još jako dobro čuva.
U Milni je od davnih dana njegovan cakavizam, i jedna je od samo triju mjesta na Braču, uz Supetar i Sutivan, koja su ''gniazda cakawizmu'', kako ih je još davnih dana nazvao poljski slavist Malecki. Sutivanski se cakavizam u starijih govornika još djelomično čuva, dok je supetarski gotovo iščezao, tako da Milna sa svojim govorom nedvojbeno zaslužuje posebnu pozornost. U Milni na Braču ''ča'' se zamjenjuje s ''co'' (''ce''), kod starijih i ''ca'', i upravo po tome ta izoglosa dobiva svoje ime – cakavizam. Osim upitno-odnosne zamjenice ''co'', nailazimo na sveze: ''zac'' (zašto), ''poc'' (pošto), ''uc'' (u što), ''nac'' (na što).
Riječ o posebnome fenomenu - o tzv. '''cakavizmu''', koji se unatoč mnogim utjecajima sa svih strana još jako dobro čuva.
PostojeMoguće dvaje govoriti o dvama tipatipovima cakavizma. Prvi tip zastupa izgovor c/z/s umjesto č/ž/š., Slušat ćemoprimjerice: covik, cetrdeset; zaba, zuto; maska, sesnajst. U drugome tipu cakavizma zastupljen je izgovor c umjesto č, te glasovi ž i š koji će se izgovarati vrlo meko. U starijih govornika Milne čut ćemo mekše glasove, dakle - drugi tip cakavizma. Makar, s obzirom na mladje, starije i govornike srednje dobi, ova će se dva tipa cakavizma u Milni miješati.
U Milni je od davnih dana njegovan cakavizam, i jedna je od samo triju mjesta na Braču, uz Supetar i Sutivan, koja su ''gniazda cakawizmu'', kako ih je još davnih dana nazvao poljski slavist Malecki. Sutivanski se cakavizam u starijih govornika još djelomično čuva, dok je supetarski gotovo iščezao, tako da Milna sa svojim govorom nedvojbeno zaslužuje posebnu pozornost.
U Milni na Braču ''ča'' se zamjenjuje s ''co'' (''ce''), i upravo po tome ta izoglosa dobiva svoje ime – cakavizam. Osim upitno-odnosne zamjenice ''co'', nailazimo na sveze: ''zac'' (zašto), ''poc'' (pošto), ''uc'' (u što), ''nac'' (na što).
Postoje dva tipa cakavizma. Prvi tip zastupa izgovor c/z/s umjesto č/ž/š. Slušat ćemo: covik, cetrdeset; zaba, zuto; maska, sesnajst. U drugome tipu cakavizma zastupljen je izgovor c umjesto č, te glasovi ž i š koji će se izgovarati vrlo meko. U starijih govornika Milne čut ćemo mekše glasove, dakle - drugi tip cakavizma. Makar, obzirom na mladje, starije i govornike srednje dobi, ova će se dva tipa cakavizma u Milni miješati.
Navodimo nekoliko primjera:
*''Vidi tega tamo covika, on ti je bi naš profešur!''
*''Na rivu je mejko žen kojikoje cekodu da dojde vapor.''
*''Na dobro van došlo Novo godišće!''
*''Ubroli smo ništo smokov, rogoci, višonj, bokun kupusa, tikov i fažolet, ali i dvo kila naranoc.''
*''Isprpovidala mi je svu štoriju obo našemu selu.''
*''Bišeš se ćapat libra po ne bi imo slabe ocjene u škulu.''
*''Va to sa(d) ucinit jer ćemo okasnit poć u crikvu.''
*''Dažjilo je, a ni imo lumbrelu. Vas je mokar!''
*''Ulovi je sto kili srdel, ali je ulovi i mejko hubotnic ucer. Poć ćemoPoćemo hi proda u Split.''
 
Cakavizam je u Milni danas polagano u nestajanju i nekoliko je razloga za to: izumiranje starijihstarijega naraštaja, bliskiutjecaj splitskigovora govormedija, kojiškole vršite izniman utjecaj na cakavski sustav, škola,bliskoga crkvaštokavioziranoga isplitskoga medijigovora.
 
== Obrazovanje ==
28

uređivanja

Navigacijski izbornik