Razgovor sa suradnikom:Seiko/Arhiva 1

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

 • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
 • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?

Kako uređivati? Možete probati na stranici za vježbanje:

Drugi suradnici?

 • Wikipedija:Kafić - portal zajednice, ovdje slobodno postavite pitanje
 • IRC (chat): wikipedia-hr
 • ako želite nekom suradniku ostaviti poruku, učinite to na njegovoj stranici za razgovor .

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb Button sig.png na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! --Roberta F. 23:32, 7. siječanj 2009. (CET)

Kijevska Rus'[uredi]

Sređeno. SpeedyGonsales 01:16, 13. siječanj 2009. (CET)

Prikaži kako će izgledati[uredi]

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Information.svgPozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju. --Mario Žamić (razgovor) 13:32, 13. siječanj 2009. (CET)

Ukrajina[uredi]

Seiko, doprinosi člancima su odlični i iscrpni, ali još malo treba poraditi na "wiki-stilu", molim te prouči još malo priču o Wikipoveznicama, i drugim sitnicama u kratkim osnovama uređivanja (wiki sintaksa). Samo tako naprijed! -- Zdravi bili! -- Jure Grm, 15. dana mjeseca siječnja, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 12:17 sati. (CET)

Potpis.gif
Samo naprijed, nedajte se smesti ... i budite strpljivi ... evo još jedna mala lekcija: prilikom komentiranja na stranicama za razgovor sa suradnicima ili o člancima koristite potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na tipku prikazanu na slici desno.-- Zdravi bili! -- Jure Grm, 15. dana mjeseca siječnja, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 13:30 sati. (CET)

Molbica[uredi]

Pripazi s preusmjeravanjima, npr. postoje preusmjeravanja Tito, Staljin i Lenjin, ali ne postoje Tita, Staljina i Lenjinu, jer nisu potrebna, tj. imena se na Wikipediji pišu u nominativu. SpeedyGonsales 20:06, 16. siječanj 2009. (CET)

Seiko, imaš neprihvatljive rusofobne izmjene (inaće drukam za Ukrajince i Bjeloruse). Micat ću ih ća. Odakle ti pravo da brišeš povijest, Rjurika, Ante, etc...--Zeljko (razgovor) 21:55, 16. siječanj 2009. (CET)

Molbica 2[uredi]

Vidim da puno radiš, i to je pohvalno. Ali molio bi te da ne istovariš članak poput Registrirani kozaci i da ideš dalje, a da ga ne staviš u kategoriju, pogledaš ima li odgovarajući članak na nekoj stranoj Wikipediji i staviš odgovarajuće međuwiki poveznice itd. Hr Wikipedija više teži kvaliteti nego golom broju članaka, i ja mogu razumjeti da želiš prvo staviti članke, a onda ih kasnije malo po malo sređivati, ali molim te da mrvicu usporiš.

Ako ti neki pojam u hrvatskom jeziku nije jasan, tj. nisi siguran kako glasi u hrvatskom jeziku, posluži se ovim web stranicama: Hrvatski jezični portal. Tu možeš vidjeti da u hrvatskom ne postoji hetjman nego hetman, koji dolazi od njemačkog Hauptmann. Ako trebaš pomoć, ne srami se pitati, bilo putem Wikipedije, bilo na ircu. SpeedyGonsales 00:21, 19. siječanj 2009. (CET)

Molim provjeri svoju e-poštu (e-mail :-) SpeedyGonsales 11:38, 19. siječanj 2009. (CET)

Turiza, i Zabava[uredi]

Turiza, i Zabava prebaci sa Ukrajinci na Ukrajina, to tamo spada. --Zeljko (razgovor) 11:47, 19. siječanj 2009. (CET)

Ima još... u tom člančiću o turizmu i zabavi ima malo propagande... u stilu možete ovo i slično. Mako preoblikuj. --Zeljko (razgovor) 11:59, 19. siječanj 2009. (CET)

Ne smijemo pisat propagandno. Možeš pisati recimo tu i tu se nalazi ta i ta turistička atrakcija gdje se može vidjeti ili učiniti to i to. --Zeljko (razgovor) 14:13, 19. siječanj 2009. (CET)

Vidiš ovo i slično

Što god da odaberete, uvijek možete spojiti odmor i uživanje u mineralnim vodama, svježem voću i voćnim sokovima ukrajinske proizvodnje.

Ti lijepo pišeš, ali ne smije biti nikakav poziv, jedino informacija.

recio u Yellowstoneu se nalazi poznati gejzir Old Faithful, gdje se može vidjeti u određeno vrijeme njegova erupcija vode.

Ne možeš napisati da netko dođe i vidi ,kao što si ti napisao u gornjem primjeru. --Zeljko (razgovor) 14:27, 19. siječanj 2009. (CET)

Samo zamijeni riječ možete sa može se. I više nije epp nego informacija. Budi pozdravljen. --Zeljko (razgovor) 14:36, 19. siječanj 2009. (CET)

Uživaj.--Zeljko (razgovor) 15:06, 19. siječanj 2009. (CET)

Ukrajina i hrv. nazivlje[uredi]

Nije Ruski imperij, nego Rusko Carstvo.
Nije hetman, nego ataman. Kubura (razgovor) 03:50, 20. siječanj 2009. (CET)

Seiko, Wikipedija nije misto di ćemo objavljivat izvorne radove.
Drugo, na hr.wiki zovemo države i narode prima hrv. tradiciji.
Nemoj mišat Moskovsku kneževinu i Rusko Carstvo.
"U tijeku je uporaba novijih termina". To je sve izvorni rad. Nećemo sad činit revolucije zbog nadobudnih autora koji tražidu način za skrenit pažnju na sebe i koji nan bezobzirno nepotribno pritumbavaju sve dosad napisano samo zato da bidu namakli si pare ka auktori novih udžbenika, neglede tega šta će tako promicat tuđe oblike.Kubura (razgovor) 08:53, 22. siječanj 2009. (CET)

Pozdrav[uredi]

Vidim da se snalaziš dobro, a da ti je još uvijek potrebna pomoć. Svakog od nas možeš kontaktirati na stranici za razgovor, a veliki broj ima registriran i e-mail. Da li dotična osoba ima registriran e-mail, to ćeš vidjeti po tome da mu u polju ispod wiki tražilice, ispod evidencija stoji link pošalji mu e-mail. Ako taj link postoji, tada ta osoba ima registriran mail i možeš mu ga poslati (jer ga i ti imaš). Također, neki od nas (ne svi) učestvuju u chatu na IRC-u i tu možeš dobiti odgovore na svoja pitanja odmah, bez da ih čekaš. Jedini problem kod IRCa je, da li osoba koju želiš kontaktirati uopće dolazi na IRC i ako da, kada. Toliko od mene, pozdrav --Lasta 11:09, 20. siječanj 2009. (CET)

Re: Čemu greška?[uredi]

Bohdan Hmiljnickij = Datoteka:Ukrajinski hetjman Bohdan Hmiljnickij.JPG = File:BChmielnicki.jpg i Ivan Mazepa = Datoteka:Ukrajinski hetjman Ivan Mazepa.JPG = File:Ivan Mazepa 2.png. Možda sam nešto krivo shvatila? :/ Prednost inače imaju slike sa zajedničkog poslužitelja, tj. one koje su postavljene na hr.wiki, ali imaju naznačen izvor i ispunjen predložak {{infoslika}}. Pozdrav --MayaSimFan 14:53, 25. siječanj 2009. (CET)

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.
Nuvola apps important blue.svg

Slika/e će biti obrisana/e ako se do 08. veljače 2009. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

--D tomAero-stub img.svg 15:49, 25. siječanj 2009. (CET)


Greška[uredi]

Tebi je bolje da se vratiš na uvodni tečaj--D tomAero-stub img.svg 15:53, 25. siječanj 2009. (CET)

Vrati sliku plesa koju si dva puta obrisao. Ovakvo ponašanje i suradnja nisu dobronamjerni. --Zeljko (razgovor) 16:05, 25. siječanj 2009. (CET)

Ukrajinske pisme[uredi]

Bog, Seiče.
Ma znaš li možda iz kojih su ukrajinskih krajih one pisme koje su se čule ka' pozadinska glazba u onon dokumentarnon filmu o podrijetlu Hrvata? Govorin o pismaman koje su zvučale ka' klapske. Kubura (razgovor) 03:01, 19. svibanj 2009. (CEST)

Tmuratakanska[uredi]

Veselo, Seiče.
Možeš li mi pogledati imena na članku Tmutarakanska Kneževina? Ovo se radi o ukrajinskom području. Pritpostavjan da što se tiče imena da se radi o Ihoru, Olehu i Jaroslavu. Kubura (razgovor) 00:22, 4. lipanj 2009. (CEST)

A di si mi ti[uredi]

Pozdrav Seiko. Samo naprid. --Zeljko (razgovor) 12:24, 11. lipanj 2009. (CEST)

Kijevska Rusija[uredi]

Pozdrav! Vidim da pišeš o Kijevskoj Rusiji odnosno Kijevkoj Rus'. Upravo me zanima ime, ja sam naime na fakultetu (nije tome tako davno) učio da se ta država zove Kijevska Rusija. Možeš li mi molim te navesti literaturu na hrvatskom jeziku u kojoj stoji Kijevska Rus'. Ja je ne nalazim. Svugdje od Opće enciklopedije pa nadalje stoji Kijevska Rusija. Ako je možda ovo i ispravniji naziv u hrvatskome jeziku je još uvijek ustaljen naziv Kijevska Rusija (tako stoji i u školskim udžbenicima iz povijesti), možda sam u krivu, pa me zato ovo zanima. Ono što je sigurno krivo jest da mi ne kažemo Ihor, Olha nego Igor i Olga pa te molim da to ispraviš. --Flopy (razgovor) 21:20, 12. lipanj 2009. (CEST)

Na tom istom fakultetu gdje se nalazi studij ruskog i ukrajinskog (točnije Odsjek za istočnoslavenske jezike i književnosti) ja sam pred koju godinu na povijesti učio Kijevska Rusija. No, kad kažeš da je u tijeku promjena na svim relevantnim hrvatskim sveučilištima i institucijama vjerujem ti (kako će se ona provesi? Znači li da će odsad u svim novotiskanim djelima o toj tematici na hrvatskome jeziku stajati Kijevska Rus?). Nisam ni najmanje kanio tjerati mak ma konac, ali na wikipediji vrijedi pravilo da ona nije mjesto za objavljivanje nečijih originalnih radova i istraživanja i ja sam se samo pozvao na to pravilo. Ti si se malo požurio. Ponavljam, vjerujem ti da će to biti promijenjeno i tek kad se to ustali i uđe u enciklopedije, leksikone i priručnike tek onda možemo govoriti da je to gotovo. Očito je da si za ovo područje stručnjak ili bar jako zainteresiran i ja ni na koji način nisam kanio to osporiti, no moje je mišljenje da se nešto na wikipediji može mijenjati tek kad postane općeprihvaćeno. Potpuno stoji argument da naziv Kijevska Rusija sugerira da se radi o ruskoj povijesti i treba ga promijeniti. No, ono što će se teško ustaliti jest Ihor i Oleh (mi tako kažemo primjerice Slovo o vojni Igorovoj i sl.). Vidim da te već Kubura upozoravao da se u nas imena vladara kroatizirau. Poznajem osnove povijesti istočnoslavenskih naroda, detalje ne (iako sam na 2. godini povijesti na predmetu Svjetska povijest u srednjem vijeku kod prof. Ive Goldsteina morao polagati poseban do ispita iz ovoga predmeta baš o srednjovjekovnoj povijesti istočnoslavenskih naroda tako što sam morao naučiti knjigu Miroslava Brandta Povijest Rusije u srednjem vijeku gdje se mnogo govori i o Kijevskoj Rusiji - kako on piše - odnosno Kijevskoj Rus'). U svakom slučaju priznajem ti veću stručnost na ovom području.:-) Pozdrav i samo naprijed! --Flopy (razgovor) 12:33, 13. lipanj 2009. (CEST)

Sigurno da se slažemo. Ja uvijek podržavam manje i slabije, jer je obično istina na njihovoj strani. Nema ih tko zastupati, a protiv njih ratuju političari i propaganda (novac i moć). Ali ne smećem s uma ni da Ukrajinci nisu baš tolerantniji prema Rusinima. Oni barem imaju svoju državu a ovi ne. Živ mi bija --Zeljko (razgovor) 15:37, 13. lipanj 2009. (CEST)

Zahvaljujem na stručnom odgovoru. Uvjerio si me. Ja volim tako raspravljati na stručnoj razini bez ideoloških strasti. Pozdrav i svako dobro; nastavljam pratiti što pišeš. --Flopy (razgovor) 20:16, 13. lipanj 2009. (CEST)
Suradnik postavlja pitanja meni [1], a ti mu to mogao bolje objasniti. Mislim da bi i trebao. Pozdrav. --Flopy (razgovor) 11:24, 18. kolovoza 2009. (CEST)

Doradit, a ne okljaštrit[uredi]

Seiko, lipo je doradit i ispravit nešto, ali nije u redu okljaštrit i to bez išta objasnit ([2]). Kubura (razgovor) 18:04, 17. lipanj 2009. (CEST)

Na što misliš? --Seiko (razgovor) 18:13, 17. lipanj 2009. (CEST)

Riječ je o Les'u koliko vidim ... moja isprika! U brzini se okrzne bitnost o zanimljivost pa se napravi i koja manja pogreška. Ako ti mogu kako pomoći, javi mi. Pozdrav! --Seiko (razgovor) 18:33, 17. lipanj 2009. (CEST)

Ni mrva[uredi]

Bok. Bili mogao članak Tmutorokan malo nadopuniti s tekstom jer u sadašnjem obliku nije ni mrva zbog čega je prebačen na stranicu za razgovor. Uz to, trebalo bi ga smjestiti u odgovarajuću kategoriju i dodati međuwikipoveznice.--SaxumBf109 Mölders.jpg 21:17, 17. lipanj 2009. (CEST)

Isto vrijedi i za Krim.--SaxumBf109 Mölders.jpg 21:23, 17. lipanj 2009. (CEST)

Krim mogu nadopuniti sutra, no o Tmuta. kneževini nemam previše podataka. Postavio sam osnovne stvari. --Seiko (razgovor) 21:25, 17. lipanj 2009. (CEST)

Ok, Krim nadopuni i ovdje zatraži povratak u glavni imenski prostor. A što se tiče Tmutorokana, ima nešto na en wiki pa ako imaš volje možeš prevest.--SaxumBf109 Mölders.jpg 21:27, 17. lipanj 2009. (CEST)

O toj kijevskoj kneževini sam nadopisao ono osnovno, postoji još nekoliko tih kneževina o kojima nepiše ništa a koje su mnogo važnije. Također je možda važnije nadopisati osnovne stvari o srednjovjekovnim kijevskim vladarima. Vidjeti ću koliko stignem pa ću malo po malo nadopisivati. Pozdrav! --Seiko (razgovor) 21:30, 17. lipanj 2009. (CEST)

Bok, već sam te upozoravao da članci od jedne rečenice nemogu u takvom obliku ostat i da idu na razgovor, no opet napišeš nešto ovako. Sada i ovo ide na razgovor i ako ga netko u roku od 14 dana ne sredi, bit će izbrisano. Što se tiče Krima. Vidio sam da si ga sredio, još ovde postavi zahtjev da ti ga vratimo u glavni imenski prostor i to je to. Pozdrav.--SaxumBf109 Mölders.jpg 14:02, 22. lipanj 2009. (CEST)

Zarezi, vanjske poveznice[uredi]

Bog, Seiče.
Ova izmina je zanimjiva [3]. Puno čovik nauči.
Ipak, pripazi na pisanje tisućica. Na hrvatskom se tisućice odvaja točkon, a ne zarezon. Zarezon se odvajadu decimale. Stoga to moraš ispravit. Pogledaj i svoje prijašnje promine.
Kod vanjskih poveznica, izbigavaj stavjat poveznice koje vodidu na komercijalne stranice. Obično je to slučaj sa "turističkim" stranicaman, a neritko te sadržidu spamerski softver.
Zato ih nastoj ne stavjat. Kubura (razgovor) 04:29, 28. lipnja 2009. (CEST)

U redu, ovo za točku i zarez nisam bio siguran, rekoh vjerojatno će netko od stručnijih to napomenuti ili izmjeniti. Ja sam si uzeo za cilj pojasniti teme vezane za Ukrajinu, malo šaram, sad sam na gradovima.

Neke stranice nekada nisu u funkciji, tako da nekada ni ne postoji neki izbor. Ja često gledam na one koje mogu što bolje predstaviti uzetu temu nama u Hrvatskoj i susjednim područjima.

Neke sam tekstove počeo prevoditi sa engleskog, neke tekstove imam u nekim knjigama, i tako snalazim se malo po malo, ali imam i podršku par Ukrajinaca koji su mi se javili i da li neke prijedloge za koje nažalost nemam toliko vremena.

Svakako mislim da sam malo pojasnio te sadržaje o Ukrajincima jer moraš priznati da im na našim prostorima nisu baš svi naklonjeni više iz neznanja nego iz nekog drugog razloga.

Pozdrav! --Seiko (razgovor) 08:46, 28. lipnja 2009. (CEST)

Ja sam prisritan što se sve više zna o Ukrajincima.
Nikad nećemo zaboravit Ukrajini što nas je priznala (i to je imala petlje učiniti), dok su još brojne vlade, političari i uticajne osobe po Europi još držali fige da mi Hrvati ne uspijemo.
Stoga, samo *!"@'˘% možedu bit nenaklonjeni Ukrajini i Ukrajincima.
A ka' malo tko od Slavena, Ukrajinci nas možedu razumit i shvatit u puno stvari (morali su trpiti zatiranje jezika i asimilaciju i odnarođeno prikazivanje Ukrajine svitu, pritrpili su genocid kojeg se sakrivalo priko 50 godina od svita; Ukrajinci su kao i Hrvati imali više naziva za svoj narod kroz povijest, iz česa su zlonamirnici umanjivali nacionalnu i kulturnu povist...). A i dali su nam Červenka. Kubura (razgovor) 03:08, 29. lipnja 2009. (CEST)

Jalta[uredi]

Pozdrav , vidim da si naziv slike karte Jalte promijenio u Velika Jalta na čega se to odnosi velika --Sokac121 (razgovor) 22:54, 28. lipnja 2009. (CEST)
Znam da karta prikazuje neku vrstu okruga Jalta, (nisam nasao nista bolje) al naziv Velika Jalta nisam nasao ni na jednoj wikipediji ovo je ukrajinski naziv za taj dio Krima "Ялтинська міськрада" [4] engleski je Jalta municipij--Sokac121 (razgovor) 23:08, 28. lipnja 2009. (CEST)
[5] al dobar je i naziv Velika Jalta (dobro je objašnjen)--Sokac121 (razgovor) 23:25, 28. lipnja 2009. (CEST)

Višak poveznica[uredi]

Seiko, nije potrebno postavljati nekoliko istih poveznica u članku, pogotovo u istom odlomku jer to otežava čitanje.--Phantom (razgovor) 16:56, 3. srpnja 2009. (CEST)

Ukrajinska narodna republika[uredi]

Provjeri rečenicu Kako bi se oduprijela boljševicima koji su zavladali većim dijelom zemlje, Centralna Rada izdaje dokument pod nazivom Obraćanje ukrajinskog naroda do Njemačke s molbom o oružanoj pomoći, nisam je htio mjenjati, jer ne znam pravi naziv dokumenta. --Frano Milić (razgovor) 18:56, 3. srpnja 2009. (CEST)

Mislim da je naziv više manje ispravan, za drugi neznam. Napravit ću izmjenu ako primjetim da je naziv pogrešan. --Seiko (razgovor) 22:19, 3. srpnja 2009. (CEST)

Izvori[uredi]

Pratim što pišeš i pišeš zaista dobro, ali kako bi to što pišeš bilo još vjerodostojnije pozivam te da u člancima o Ukrajini navedeš izvore i literaturu na temelju kojih su napisani. Vidi Wikipedija:Literatura, Wikipedija:Navođenje izvora, Wikipedija:Provjerljivost. --Flopy (razgovor) 08:21, 15. srpnja 2009. (CEST)

U većini članaka ih ima, ali u članku Ukrajina ih nema. --Flopy (razgovor) 08:23, 15. srpnja 2009. (CEST)
Tim više ih trebaš navesti što su na stranom jeziku što znači da nisu ili su teško dostupni u Hrvatskoj pa ako bi netko eventualno želio provjeriti tvoje podatke ne bi mogao. Inače, dobro radiš i samo naprijed! Pozdrav :) --Flopy (razgovor) 20:23, 15. srpnja 2009. (CEST)

OK, moram malo skužit način postavljanja izvora pa ću i to ubacivati. --Seiko (razgovor) 20:39, 15. srpnja 2009. (CEST)

Zaporoška republika[uredi]

Piše u članku: Njemački visoko obrazovani posjetitelj, 1720. je zabilježio svoje iznimne doživljaje vezane za sina hetmana Danila Apostola....

Ne sumnjam da je tako (jer informacija sigurno dolazi iz nekog pisanog izvora), ali iz kojeg? Vidio sam da te je već Flopy gore upozorio da trebaš navoditi izvore, pa neću ponavljati poveznice, samo sam htio reći da nas ima više koji smo vidjeli tvoje iscrpne članke, ali oni svejedno moraju biti dopunjeni izvorima kako je to uobičajeno na Wikipediji. SpeedyGonsales 21:07, 19. srpnja 2009. (CEST)

To je prevedeno sa istog wikipedijinog članka na engleskom jeziku. Stavit ću onda poveznicu na nju. --Seiko (razgovor) 20:17, 20. srpnja 2009. (CEST)
Uf, bolje nemoj. Jedna Wikipedija ne može biti izvor drugoj wikipediji (u smislu da nije moguće pozivati se na nju samu kao izvor). Naravno, kad nema nikakvih izvora niti materijala, naravno da je dozvoljeno prevođenje s druge wikipedije, ali uvijek je korisno uz npr. en wiki imati i odgovarajuću literaturu. SpeedyGonsales 20:26, 20. srpnja 2009. (CEST)

Već sam postavio, ali mogu pogledati njihov izvor i njega postaviti. --Seiko (razgovor) 20:34, 20. srpnja 2009. (CEST)

Ovo je izvor onoga o čemu pričamo, ali još nisam prokužio kako da postavljam literaturu pa molim te ako ti nije teško, samo uvrsti pod onu fus notu sljedeći tekst:

^ Volodymyr Sichynsky (1953). Ukraine in foreign comments and descriptions from the VIth the XXth century. New York: Ukrainian Congress Committee of America

Hvala! --Seiko (razgovor) 20:36, 20. srpnja 2009. (CEST)

Oblasti[uredi]

Pozdrav, znam da ti se razumijes u ukrajinu pa imam nekoliko pitanje radit cu članke o ukrajinskim oblastima prvo radim predložak i imam problem kod gradova koji se djela otprilike (na en. predlošku [6]) gradovi + gradovi ukupno + mali gradovi pa jel možes mi to objasniti ili još bolje ako možes srediti ovaj predložak (ako znaš, ako neznas ostavi mi poruku na suradničkoj stranici) [7] možeš mi i reći ako ima nešto važno sto se ne nalazi na trenutacnom predlošku, a važno je da dodam.--Sokac121 (razgovor) 10:33, 1. kolovoza 2009. (CEST)

gradovi[uredi]

Pozdrav prepostavljam da si ti pisao ove gradove u ukrajini , pa jel ovaj drugi ili treći naziv gradova kod popisa ukrajinskih oblasti [8] znači hrvatski naziv, ako je činimi se netočnim

imamo članak Donjeck a hr. točan naziv grada je Doneck--Sokac121 (razgovor) 13:23, 8. kolovoza 2009. (CEST)

Presezanja[uredi]

Svaka država ima susjede. Kao suradniku hr wiki najpoznatija su mi srpska, talijanska i mađarska presezanja, potonja iz 18. i 19. stoljeća kad je Rijeka bila od 1779. kao corpus separatum pod mađarskom upravom, od 1918. pod talijanskom i tek je 1945. vraćena matici zemlji, o prvima nema smisla govoriti, Oluju smo proslavili prije 8 dana. Hvala na informaciji, Wikipedija može naprijed samo ako će suradnici rabiti vjerodostojne izvore, kako to piše u pravilu ove wikipedije: Wikipedija:Provjerljivost. SpeedyGonsales 18:15, 13. kolovoza 2009. (CEST)

U potpunosti se slažem, susjedi su nažalost uvijek u nekim prepirkama i to se često manifestira kroz izvještačeno crno slovo na papiru. U ovom slučaju, Ukrajinci i Rusi imaju izrazito kompleksnu povijest i bez stručnjaka je uopće teško shvatiti njihovu terminologiju i međuodnose kroz povijest. Razlog tomu je do danas ostala gotovo isključivo politika, no i tome će jednom doći kraj. Zahvaljujem na intervenciji, pozdrav! --Seiko (razgovor) 20:28, 13. kolovoza 2009. (CEST)
Zapravo Dtom je zaključao stranicu za neprijavljene bez ikakve moje aktivnosti, ja bi to učinio tek sada (jer tek sad mi je to došlo na red ;-). Ljeto je, malo je aktivnih admina, ali trudimo se! SpeedyGonsales 23:40, 13. kolovoza 2009. (CEST)

Seiko što to ti pišeš. kozacio su vojna formacija a ne nekakve nacije. --Zeljko (razgovor) 23:16, 15. kolovoza 2009. (CEST)

Pozdrav Željko! U bivšem Ruskom carstvu je postojalo više desetaka vojničkih skupina kozaka, koji se u etničkom smislu nisu identificirali već su se uglavnom imenovali prema prostoru na kojemu su obitavali: na prostoru Zaporižje formirala se vojna skupina Zaporoških kozaka, na području oko Dona - Donski kozaci, zatim Tereški i drugi kozaci itd. Oni i danas postoje i žive u zajednicama u Rusiji, u Ukrajini ih više nema. Njihova kozačak kultura se toliko snažno zadržala u njihovom duhu da se veliki dio njih do danas izjašnjava u etničkom smislu kozacima, neznam da li si čuo za takozvanu kozačku naciju? Ukratko, kozaci su se s vremenom isprofilirali kao svojevrsna nacija, uvjetno rečeno. Ono što razlikuje ukrajinske i ruske kozake je kulturna tradicija, ruski ili ukrajinski jezik i autohtono mjesto iz kojeg dolaze ... dio kozaka je prema službenom popisu u Ruskom carstvu imenovan Velikorusima, a dio Malorusima itd. Sve te informacije možeš naći na Wikipediji. Imaš i neke zanimljive reportaže na Tubeu. Vjeruj mi da sam dobro prostudirao tu tematiku, redu? --Seiko (razgovor) 23:34, 15. kolovoza 2009. (CEST)

Znaš i sam da kozaci nisu nikakvi narodi i nikakve nacije. Ne moraš meni ni ja tebi objašnjavat što su oni bili. Ako postoji danas nešto što je netko priznao za naciju pod kozačkim imenom, opet nemaju što tražit među Rusima, Ukrajincima i Bjelorisuma. To su bilim jesu i ostat će narodi. No pokaži da vidim kakva je to nacija. --Zeljko (razgovor) 23:55, 15. kolovoza 2009. (CEST)

Narod = etnos, kozaci = subetnos, Željko što još nije jasno s obzirom da su i navedni kao subetnos a ne kao posebna nacija? Uopće ne rzumjem što u onome što sam napisao nije ispravno s obzirom da su postavljeni u stupac subetnosa? --Seiko (razgovor) 00:04, 16. kolovoza 2009. (CEST)


Nemoj pisati koješta i mijenjat stranicu bez refa. Ja lako mogu za navedene narode naći reference, premada one nisu miaslim nikom potrerbne, jer su svi čuli za njih

Nadalje ne postoje nikakve dvije različite rusinske nacije, nego samo jedna.

I nisu nikakav subetnos. Gdje to piše. --Zeljko (razgovor) 00:07, 16. kolovoza 2009. (CEST)

Na ovoj stranici ti piše da se Rusini dijele na one koji se smatraju dijelom ukrajinskog naroda i na one koji se identificiraju posebnom nacijom: http://en.wikipedia.org/wiki/Rusyns ...

Of the estimated 1.2 million people[4] of Rusyn origin, only 55,000 have identified themselves as Rusyns, according to contemporary censuses.

--Seiko (razgovor) 00:14, 16. kolovoza 2009. (CEST)

Željko, razočarao si me jer nevidim razlog zašto brišeš ono što ja pišem, ja ti mogu navesti i objasniti svaki dio postavljenog teksta, ati ga uporno brišeš što nije kolegijalno i za svaku je primjedbu. Morao bi biti više korektan s obzirom da pokušavam s tobom komunicirati na jednoj respektabilnoj razini. Govorim četiri strana jezika i vrlo dobro znam o čemu pišem s toga molim te razmisli o svojim postupcima, provjeri moje navode i vrati moje postavke jer smtram da daju potpunu informaciju. Hvala! --Seiko (razgovor) 00:18, 16. kolovoza 2009. (CEST)

Piše da se od tolikog broja Rusina, taj dio ne smatra sebe Rusinima. Znači oni to ne žele biti, i da to nisu, a ne da su nekakvi drugi Rusini.

Pa to je njihovo pravo. Onda se identificiraju nečim drugim pa imaju pravo na na ono ime pod kojim su se izjasnili, Ukrajinci ili što već. --Zeljko (razgovor) 00:27, 16. kolovoza 2009. (CEST)

Pogrešno Željko!


Of the estimated 1.2 million people[4] of Rusyn origin, only 55,000 have identified themselves as Rusyns, according to contemporary censuses.

U prosjeku od 1.2 ljudi rusinskih korijena, samo njih 55,000 se identificiralo Rusinima, prema trenutačnom službenom popisu.

Na engleskoj stranici imaš i zastavice zemalja gdje se i koliko njih identificiralo Rusinima, no nema veze, zaboravi, ako imaš neke osobne simpatije prema rusinskom pitanju - sve u redu, ali mislim da činjenice govore same za sebe i nema ih potrebe preobličavati. Onaj koga zanima, treba imati precizne informacije, makar ja tako funkcioniram. Laku noć Željko, idem leći! --Seiko (razgovor) 00:32, 16. kolovoza 2009. (CEST)

Ili je ili nije[uredi]

Vidiš ti si mene razočarao. Hoću referencu (link) za tvoju kozačku naciju.

Vidiš u svakoj državi imaš pravo da se izjasniš pod jednom nacijom. Ako se Hrvat izjasni za Mađara, tako će se tamo i navest, i njegov broj će u popisu biti u sastavu mađarske nacije, a ne Hrvatske. Isto je i sa Rusinima. Ako se netko ne želi izjasnit za ono što je može se izjasnit za ono što nije. Ali njegov broj više nije u popisu njegove nacije nego one druge.

Ili je ili nije. Nečemo izmišljat Rusine koji nisu Rusini nego nešto drugo --Zeljko (razgovor) 00:37, 16. kolovoza 2009. (CEST)


Rusini[uredi]

Ne postoje dva rusinska naroda ili dva rusinska subetnosa, nego samo jedan.

Prema tebi problem je u tome što jedan dio Rusina smatra da su Rusini poseban narod, i drugi dio da Rusini nisu poseban narod nego dio Ukrajinaca.

Bili Rusini poseban narod ili su samo ogranak Ukrajinaca, opet su Rusini.

I sada bi po tebi (ili onoga od koga si prepisao) trebalo praviti dva različita rusinska naroda. Kakva ti je to logika.--Zeljko (razgovor) 11:41, 16. kolovoza 2009. (CEST)

I u čemu je problem. Ti bi da ih dvaput nabrajaš.

Članak o Rusinima postoji a napisala ga je jedna Rusinka, mislim da je etnografkinja, povjesničarka ili tako nešto. Ako imaš tamo što dodat ti dodaj. Sumnjam da je ona nešto propustila što ti znaš, a ona ne.--Zeljko (razgovor) 19:36, 16. kolovoza 2009. (CEST)

pregledaj malo tu --Zeljko (razgovor) 22:50, 25. kolovoza 2009. (CEST)

pa ispravi --Zeljko (razgovor) 22:51, 25. kolovoza 2009. (CEST)

Kijevska Rusija ili Rus'[uredi]

Ja ti veoma dobro govorim i čitam ruski (gramatika me ubija pri pisanju) i znam da tamo svi upotrebljavaju ime Rus kao i što znam da je ime Kijevska Rusija netko od jezikoslovaca južnih slavena izmislio, ali to je još uvijek službeni jezik u državama nasljednicima Jugoslavije. Kada u budućnosti hrvatske enciklopedije budu koristile pojam Rus' on će biti OK i za wikipediju, ali do tada to je originalno istraživanje ili nevažna (marginalna teorija). Ostatak odgovora je na stranici za razgovor teksta Kijevska Rusija.--Rjecina2 (razgovor) 08:34, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Idem na stranicu za razgovor gdje možemo obavljati sve daljnje razgovore za navedenu temu ... --Seiko (razgovor) 09:00, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Čisto za informaciju. Moramo dati suradnicima nekoliko dana da kažu svoje mišljenje tako da to pitanje više neću komentirati na tamošnjoj stranici za razgovor.
Ako želiš možemo pričati o drugim stvarima na našim stranicama za razgovor (na primjer ja sam 100 % siguran da je Juščenko američki agent)--Rjecina2 (razgovor) 11:08, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Ispravi one sitnice i poveznice pa možemo razgovarati o Juščenku nešto kasnije, ali ne vidim kakve veze Juščenko ima sa Kijevskom Rusi i toj povjesnoj tematici. Molim te nemoj unositi politiku u povijest, jer ja u tome doista ne želim sudjelovati. Ja osobno o Juščenku ne znam puno, ali me politika i ne zanima toliko. Možeš primjetiti da su moje teme vezane gotovo isključivo za povijest. Mogu zaključiti, da mi je žao ukoliko sagledavaš povijest kroz politiku, i pošto imamo dovoljno iskustva, želim ti savjetovati da to ne radiš jer i sam nećeš saznati istinu i živjeti ćeš u neznanju. Zakon prirode ... Čujemo se predvečer,imam nekih obaveza, i molim te vrati one nepotrebne korekcije ... --Seiko (razgovor) 11:21, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Ja ne gledam povijet kroz politiku nego sam se zanimao za tvoje političke poglede. Ovaj naš problem je za mene jednostavan kao što sam tamo rekao. Najnovija hrvatska enciklopedija govori o Kijevskoj Rusiji i po meni stvar je rješena (bez emocija i ičeg drugog). Drugi neutralni suradnici bi također trebali tako gledati na stvar..
Poanta glasi da nema šanse da promjenim poveznice.
Nisi mi objasnio da li je onda odgovarajuće ime i Moskovska Rus' jer tako govore stručnjaci na filozofskom fakultetu ?
Pored ostalog tekst o Kijevskoj državi ima mnogo pristranosti. Primjeri:
"kneževi sa sjevernih prostora Kijevske Rusi povremeno pljačkaju kijevske odnosno ukrajinske prostore"
"gdje prema ukrajinskim povjesničarima počinje povijest (koji povjesničari. Potrebno je ime ili na primjer Ukrajinska akademija znanosti i umjetnosti)"
onda potpuno ignoriranje velikog kneževstva (Vladimir-Suzdal) u korist običnih "ukrajinskih" kneževstva !?
Tvoji tekstovi imaju puno grešaka po pitanju imena drugi primjer:
Ako je rusijom upravljao imperator onda je pravo ime Ruskij Imperij. Ako je rusijom upravljao car onda je ime Rusko Carstvo. Ako ne griješim upravljao je car ?--Rjecina2 (razgovor) 11:50, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Rječina, svatko tko zna čitati između redova može shvatiti da u tvojem zalaganju ima politike i ti si toga svjestan. Ti meni postavljaš pitanja na kojem sam ti već dao odgovor, ali ga ne možeš shvatiti jer ne poznaješ ovu materiju o kojoj raspravljamo. Tvoj najveći problem je što ne razlikuješ termin Rus' od termina Rusija. Koliko vidim uopće ti nije poznat razvoj termina "ukrajina". Ja sam sve te termine pojasnio na više stranica i sada dolaziš ti koji mene uči kako treba biti napisano - ali zašto sam prije nisi napisao, već sada navodno ispravljaš ono što ti uopće nije poznato ili ti je poznato u natuknicama. Zašto se ja i ti moramo prepucavati, zar ti nemaš pametnijeg posla?

Još jednom: Za termin Moskovska Rus' pitaj na fakultetu jer ja to nisam nigdje spomenuo, niti mi je taj dio poznat za sada. Drugi tvoj upit: terminom Ukrajina su se označavale južne kneževine Kijevske Rusi, instalirati ću jednu kartu kada ju kolega završi. Nadalje, Vladimir-Suzdalj nitko nije ignorirao, zato si ti tu i tebi slični da taj tekst dorađuju, a ne da ga degradiraju i na kraju će to posatiti još jedno nedjelo Wikipedije. Tko je tomu kriv? Posljednje tvoje pitanje: Ruski imperij je dosljedan prijevod sa ruskog jezika i tvoje poredbe nemaju bitno značenje. Nije problem napisati i Rusko carstvo, slobodno to učini. Ja sam u svakom slučaju naveo da se to odnosi na Rusko carstvo.

Nemoj se inatiti, zajedno možemp te stranice napraviti zaista kvalitetnima te vidjeti da ih zaštitimo od nepotrebnih i neprimjerenih degradacija. Planiram uvrstiti i neke korisne povijesne karte, ali kada nailazim na ovakvku nepotrebnu raspravu, onda doista gubim volju za rad. Zašto degradirati dobro opskrbljene stranice? Vjerujem da ćemo ja i ti naći zajednički jezik! Dođi na večeras u 8 na Wikipediju, ako možeš? Poslat ću ti tada poruku na stranicu za tvoj razgovor ... --Seiko (razgovor) 14:25, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Prijatelju ja ću ti bit kompa. Nemoj se sekirat za stvari koje su iznad prosuđivanja našeg Hrvata.

Takvi smo tajvi smo. Nikako ne možeš Bušmana uputit u tajne grudanja, ni Eskima da nauči da u bušmaniji nema sniga.

Gore sam ti dao adrese za kijevsku rusiju da prepraviš u kijevsku rus'.

Samo mi ne pretvaraj ljubimce Rusine u Ukrajince. --Zeljko (razgovor) 15:06, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Emocije su nevažne, a važni su samo dokazi pošto naš "posao" nije pisanje imena koja će biti prihvaćena u budućnost. Sadašnja situacija je:
filozofski fakultet govori: Kijevska Rus' i Moskovska Rus' (znači oboje moraju biti ili Rus' ili Rusija)
Enciklopedija govori Kijevska Rusija.
Meni ti ništa drugo nije važno. Nema me do subote. Pozz--Rjecina2 (razgovor) 15:22, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Bušmani i grudanje ne idu zajedno. Pazit ću ti ja na tekstove, --Zeljko (razgovor) 15:34, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Zaključavanje članaka[uredi]

Na Wikipediji se zaključavaju oni članci gdje se uoči uređivački rat, učestalo vandaliziranje ili zatrpavanje nedavnih promjena. Administratori preventivno zaključavaju i neke predloške i stranice za glasovanje (većinom samo za prijavljene suradnike, tj. prijavljeni suradnici mogu ih uređivati, neprijavljeni ne), samo iznimno se zaključavaju stranice/članci da ih samo administratori mogu uređivati.

Razumijem frustraciju do koje može doći kad ti netko masakrira članak (govorim napamet, ne o nekom konkretnom članku), ali moram istaknuti dvije stvari:

 • ispod okvira za uređivanje piše: Ukoliko ne želite da se vaš tekst nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga slati ovdje.
 • kad bi neki administrator preventivno zaključao jedan ili više članaka u glavnom imenskom prostoru na molbu nekog suradnika (tj. bez ikakvog drugog razloga), time bi napravio presedan koji bi Wikipediju napravio manje slobodnom nego što sad jest.

Ne isključujem mogućnost da na hr Wikipediji u dogledno vrijeme bude uvedena ta mogućnost, ali za takvo što moraju biti pitani svi suradnici, jer u biti radi se o ograničavanju prava drugih suradnika na uređivanje nekih članaka, koje opet netko mora proglasiti nedodirljivima. To je moguće napraviti, ali treba definirati/uvesti tijelo koje će biti mjerodavno procijeniti koji članci mogu u tu kategoriju, kako ne bi krivi članci bili zaključani, jer iako ne želim ograničavati prava suradnika, savršeno sam svjestan da tzv. gotovi članci po principu Citizendiuma i ne trebaju biti nešto previše uređivani, većinu dobrih članaka na hr wiki ionako uređuju samo botovi (dodaju međuwikipoveznice), i to je zapravo sve. SpeedyGonsales 23:39, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Na wikizvoru još ne zaključavamo sve članke, ali razmišljamo o tome, jer kad se jednom kvalitetno odradi provjera odskeniranog teksta, potrebe za mijenjanjem teksta koji je otisnut na papiru nema, jer se papir ne mijenja. Ako imaš materijale koji su iz knjiga koje nisu pod autorskim pravom, takvi se mogu staviti na wikizvor i zaključati. Neki suradnici na nekim drugim Wikipedijama imaju svoje blogove (mogu to i suradnici s naše wiki) - http://blog.wikimedia.org/, ali nisam siguran da je to pravo mjesto za ono što ti želiš. SpeedyGonsales 23:56, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Baš sam na wikizvor mislio, hvala! --Seiko (razgovor) 07:59, 27. kolovoza 2009. (CEST)

Seiko postoje određena pravila u radu na wikipediji.
Jedno od njih je da se ne mijenja dio teksta koji ima izvor dijelom teksta bez izvora kao što si ti učinio. Mene je strah da ako se to bude ponavljalo ti ćeš dobiti kratki blok....--Rjecina2 (razgovor) 19:54, 29. kolovoza 2009. (CEST)
Ako ne misliš da sam pošteno napisao o pojmu Ukajina ja stvarno no znam što još mogu učiniti--Rjecina2
Zahtjev za mišljenje--Rjecina2 (razgovor) 21:38, 29. kolovoza 2009. (CEST)

Športaš[uredi]

Bog, Seiče.
Možeš li mi reć je li ovo bia ukrajinski boksač? Osvojia je odličje na EP-u 1953.. Na svim wikicam poveznica vodi na Sergej Ščerbakov. No, na pl.wiki san vidia da vodi na jedneg nogometaša, Serhija Hennadijeviča Ščerbakova. Je li i taj boksač bia možda Ukrajinac?
Ovo te pitan jer često vidin da do nas dojdedu rusificirana prizimena od Ukrajinaca koji su nastupali za SSSR, a bia bi red da Ukrajinciman imena pišemo kako se to čini na ukrajinsken jeziku. Živia mi. Kubura (razgovor) 03:41, 29. kolovoza 2009. (CEST)

Kijevska Rusija ili Rus'[uredi]

Ja ti veoma dobro govorim i čitam ruski (gramatika me ubija pri pisanju) i znam da tamo svi upotrebljavaju ime Rus kao i što znam da je ime Kijevska Rusija netko od jezikoslovaca južnih slavena izmislio, ali to je još uvijek službeni jezik u državama nasljednicima Jugoslavije. Kada u budućnosti hrvatske enciklopedije budu koristile pojam Rus' on će biti OK i za wikipediju, ali do tada to je originalno istraživanje ili nevažna (marginalna teorija). Ostatak odgovora je na stranici za razgovor teksta Kijevska Rusija.--Rjecina2 (razgovor) 08:34, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Idem na stranicu za razgovor gdje možemo obavljati sve daljnje razgovore za navedenu temu ... --Seiko (razgovor) 09:00, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Čisto za informaciju. Moramo dati suradnicima nekoliko dana da kažu svoje mišljenje tako da to pitanje više neću komentirati na tamošnjoj stranici za razgovor.
Ako želiš možemo pričati o drugim stvarima na našim stranicama za razgovor (na primjer ja sam 100 % siguran da je Juščenko američki agent)--Rjecina2 (razgovor) 11:08, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Ispravi one sitnice i poveznice pa možemo razgovarati o Juščenku nešto kasnije, ali ne vidim kakve veze Juščenko ima sa Kijevskom Rusi i toj povjesnoj tematici. Molim te nemoj unositi politiku u povijest, jer ja u tome doista ne želim sudjelovati. Ja osobno o Juščenku ne znam puno, ali me politika i ne zanima toliko. Možeš primjetiti da su moje teme vezane gotovo isključivo za povijest. Mogu zaključiti, da mi je žao ukoliko sagledavaš povijest kroz politiku, i pošto imamo dovoljno iskustva, želim ti savjetovati da to ne radiš jer i sam nećeš saznati istinu i živjeti ćeš u neznanju. Zakon prirode ... Čujemo se predvečer,imam nekih obaveza, i molim te vrati one nepotrebne korekcije ... --Seiko (razgovor) 11:21, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Ja ne gledam povijet kroz politiku nego sam se zanimao za tvoje političke poglede. Ovaj naš problem je za mene jednostavan kao što sam tamo rekao. Najnovija hrvatska enciklopedija govori o Kijevskoj Rusiji i po meni stvar je rješena (bez emocija i ičeg drugog). Drugi neutralni suradnici bi također trebali tako gledati na stvar..
Poanta glasi da nema šanse da promjenim poveznice.
Nisi mi objasnio da li je onda odgovarajuće ime i Moskovska Rus' jer tako govore stručnjaci na filozofskom fakultetu ?
Pored ostalog tekst o Kijevskoj državi ima mnogo pristranosti. Primjeri:
"kneževi sa sjevernih prostora Kijevske Rusi povremeno pljačkaju kijevske odnosno ukrajinske prostore"
"gdje prema ukrajinskim povjesničarima počinje povijest (koji povjesničari. Potrebno je ime ili na primjer Ukrajinska akademija znanosti i umjetnosti)"
onda potpuno ignoriranje velikog kneževstva (Vladimir-Suzdal) u korist običnih "ukrajinskih" kneževstva !?
Tvoji tekstovi imaju puno grešaka po pitanju imena drugi primjer:
Ako je rusijom upravljao imperator onda je pravo ime Ruskij Imperij. Ako je rusijom upravljao car onda je ime Rusko Carstvo. Ako ne griješim upravljao je car ?--Rjecina2 (razgovor) 11:50, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Rječina, svatko tko zna čitati između redova može shvatiti da u tvojem zalaganju ima politike i ti si toga svjestan. Ti meni postavljaš pitanja na kojem sam ti već dao odgovor, ali ga ne možeš shvatiti jer ne poznaješ ovu materiju o kojoj raspravljamo. Tvoj najveći problem je što ne razlikuješ termin Rus' od termina Rusija. Koliko vidim uopće ti nije poznat razvoj termina "ukrajina". Ja sam sve te termine pojasnio na više stranica i sada dolaziš ti koji mene uči kako treba biti napisano - ali zašto sam prije nisi napisao, već sada navodno ispravljaš ono što ti uopće nije poznato ili ti je poznato u natuknicama. Zašto se ja i ti moramo prepucavati, zar ti nemaš pametnijeg posla?

Još jednom: Za termin Moskovska Rus' pitaj na fakultetu jer ja to nisam nigdje spomenuo, niti mi je taj dio poznat za sada. Drugi tvoj upit: terminom Ukrajina su se označavale južne kneževine Kijevske Rusi, instalirati ću jednu kartu kada ju kolega završi. Nadalje, Vladimir-Suzdalj nitko nije ignorirao, zato si ti tu i tebi slični da taj tekst dorađuju, a ne da ga degradiraju i na kraju će to posatiti još jedno nedjelo Wikipedije. Tko je tomu kriv? Posljednje tvoje pitanje: Ruski imperij je dosljedan prijevod sa ruskog jezika i tvoje poredbe nemaju bitno značenje. Nije problem napisati i Rusko carstvo, slobodno to učini. Ja sam u svakom slučaju naveo da se to odnosi na Rusko carstvo.

Nemoj se inatiti, zajedno možemp te stranice napraviti zaista kvalitetnima te vidjeti da ih zaštitimo od nepotrebnih i neprimjerenih degradacija. Planiram uvrstiti i neke korisne povijesne karte, ali kada nailazim na ovakvku nepotrebnu raspravu, onda doista gubim volju za rad. Zašto degradirati dobro opskrbljene stranice? Vjerujem da ćemo ja i ti naći zajednički jezik! Dođi na večeras u 8 na Wikipediju, ako možeš? Poslat ću ti tada poruku na stranicu za tvoj razgovor ... --Seiko (razgovor) 14:25, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Prijatelju ja ću ti bit kompa. Nemoj se sekirat za stvari koje su iznad prosuđivanja našeg Hrvata.

Takvi smo tajvi smo. Nikako ne možeš Bušmana uputit u tajne grudanja, ni Eskima da nauči da u bušmaniji nema sniga.

Gore sam ti dao adrese za kijevsku rusiju da prepraviš u kijevsku rus'.

Samo mi ne pretvaraj ljubimce Rusine u Ukrajince. --Zeljko (razgovor) 15:06, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Emocije su nevažne, a važni su samo dokazi pošto naš "posao" nije pisanje imena koja će biti prihvaćena u budućnost. Sadašnja situacija je:
filozofski fakultet govori: Kijevska Rus' i Moskovska Rus' (znači oboje moraju biti ili Rus' ili Rusija)
Enciklopedija govori Kijevska Rusija.
Meni ti ništa drugo nije važno. Nema me do subote. Pozz--Rjecina2 (razgovor) 15:22, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Bušmani i grudanje ne idu zajedno. Pazit ću ti ja na tekstove, --Zeljko (razgovor) 15:34, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Protiv sam brisanja stranice Kijevska Rusija, nego sam za to da to bude stranica za preusmjeravanje na članak Kijevska Rus' iz sljedećih razloga: Termin Kijevska Rus' je kako veliš ispravan, no u hrvatskoj literaturi prije svega onoj povijesne tematike još uvijek prevladava termin Kijevska Rusija, mnogi su tako učili i mnogi poznaju jedino taj pojam i zato taj pojam treba ostati da preusmjerava na Kijevska Rus'. Primjerice, Opća i nacionalna enciklopedija koristi oba pojma; Kijevska Rus', u zagradu stavi Kijevska Rusija. --Flopy (razgovor) 15:38, 14. rujna 2009. (CEST)
Ipak sam stavio da bude preusmjeravanje jer kako rekoh u literaturi je još uvijek dosta prisutan i oblik Kijevska Rusija tako da ne igra neku ulogu je li ispravno ili ne. Jedna stranica za preusmjeravanje zaista nije "strašno". Da, čuo sam se s Rječinom nakon blokiranja i zaista to nije dobro primio, blokada od šest mjeseci svakako je previše i nije u redu da je toliko blokiran. Pojam Kijevska Rusija u nas još nije "izumro" i bila bi pogreška silom ga "istrebljivati", i zato presumjeravanje treba biti. Ako zaista svi relevantni stručnjaci misle da nije "izumrijet će" sam od sebe (wikipedija može čekati). Ti si naveo institucije koje koriste Kijevska Rus', ali je i Rječina naveo neke koje koriste Kijevska Rusija i nije bilo u redu zbog toga ga ušutkivati. --Flopy (razgovor) 16:11, 14. rujna 2009. (CEST)
Zašto bi odlazio s wikipedije? Kad iscrpiš ukrajinske teme sigurno ima još tema kojima se možeš baviti, primjerice mogao bi se više pozabaviti Kozacima koji su usko vezani uz ukrajinsku povijest ili recimo književnošću istočnoslavenskih naroda. Osim toga siguran sam da osim ukrajinske povijesti i kulture sigurno imaš još bar neki hobi koji voliš tj. i drugu tematiku koja te zanima. I hvala na lijepim riječima te i ja tebi iskreno želim svako dobro! --Flopy (razgovor) 17:22, 14. rujna 2009. (CEST)

Zaključavanje članaka[uredi]

Na Wikipediji se zaključavaju oni članci gdje se uoči uređivački rat, učestalo vandaliziranje ili zatrpavanje nedavnih promjena. Administratori preventivno zaključavaju i neke predloške i stranice za glasovanje (većinom samo za prijavljene suradnike, tj. prijavljeni suradnici mogu ih uređivati, neprijavljeni ne), samo iznimno se zaključavaju stranice/članci da ih samo administratori mogu uređivati.

Razumijem frustraciju do koje može doći kad ti netko masakrira članak (govorim napamet, ne o nekom konkretnom članku), ali moram istaknuti dvije stvari:

 • ispod okvira za uređivanje piše: Ukoliko ne želite da se vaš tekst nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga slati ovdje.
 • kad bi neki administrator preventivno zaključao jedan ili više članaka u glavnom imenskom prostoru na molbu nekog suradnika (tj. bez ikakvog drugog razloga), time bi napravio presedan koji bi Wikipediju napravio manje slobodnom nego što sad jest.

Ne isključujem mogućnost da na hr Wikipediji u dogledno vrijeme bude uvedena ta mogućnost, ali za takvo što moraju biti pitani svi suradnici, jer u biti radi se o ograničavanju prava drugih suradnika na uređivanje nekih članaka, koje opet netko mora proglasiti nedodirljivima. To je moguće napraviti, ali treba definirati/uvesti tijelo koje će biti mjerodavno procijeniti koji članci mogu u tu kategoriju, kako ne bi krivi članci bili zaključani, jer iako ne želim ograničavati prava suradnika, savršeno sam svjestan da tzv. gotovi članci po principu Citizendiuma i ne trebaju biti nešto previše uređivani, većinu dobrih članaka na hr wiki ionako uređuju samo botovi (dodaju međuwikipoveznice), i to je zapravo sve. SpeedyGonsales 23:39, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Na wikizvoru još ne zaključavamo sve članke, ali razmišljamo o tome, jer kad se jednom kvalitetno odradi provjera odskeniranog teksta, potrebe za mijenjanjem teksta koji je otisnut na papiru nema, jer se papir ne mijenja. Ako imaš materijale koji su iz knjiga koje nisu pod autorskim pravom, takvi se mogu staviti na wikizvor i zaključati. Neki suradnici na nekim drugim Wikipedijama imaju svoje blogove (mogu to i suradnici s naše wiki) - http://blog.wikimedia.org/, ali nisam siguran da je to pravo mjesto za ono što ti želiš. SpeedyGonsales 23:56, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Baš sam na wikizvor mislio, hvala! --Seiko (razgovor) 07:59, 27. kolovoza 2009. (CEST)

Seiko postoje određena pravila u radu na wikipediji.
Jedno od njih je da se ne mijenja dio teksta koji ima izvor dijelom teksta bez izvora kao što si ti učinio. Mene je strah da ako se to bude ponavljalo ti ćeš dobiti kratki blok....--Rjecina2 (razgovor) 19:54, 29. kolovoza 2009. (CEST)
Ako ne misliš da sam pošteno napisao o pojmu Ukajina ja stvarno no znam što još mogu učiniti--Rjecina2
Zahtjev za mišljenje--Rjecina2 (razgovor) 21:38, 29. kolovoza 2009. (CEST)

Športaš[uredi]

Bog, Seiče.
Možeš li mi reć je li ovo bia ukrajinski boksač? Osvojia je odličje na EP-u 1953.. Na svim wikicam poveznica vodi na Sergej Ščerbakov. No, na pl.wiki san vidia da vodi na jedneg nogometaša, Serhija Hennadijeviča Ščerbakova. Je li i taj boksač bia možda Ukrajinac?
Ovo te pitan jer često vidin da do nas dojdedu rusificirana prizimena od Ukrajinaca koji su nastupali za SSSR, a bia bi red da Ukrajinciman imena pišemo kako se to čini na ukrajinsken jeziku. Živia mi. Kubura (razgovor) 03:41, 29. kolovoza 2009. (CEST)

Piroge[uredi]

Jel ti poznato ovo jelo [9] meni omiljeno:) nadam da je dobro napisano

Mislim da bi bilo dobro napisati Članak Ukrajinci u Hrvatskoj koji bi pasao uz ovaj predložak dolje [[10]] i iz članka Rusini izdvojiti Rusini u Hrvatskoj--Sokac121 (razgovor) 12:04, 5. rujna 2009. (CEST)
Naravno da je dobro, moje omiljeno jelo , to su kod nas u selo donjeli ukrajinci--Sokac121 (razgovor) 18:23, 5. rujna 2009. (CEST)
Dobar ti je članak samo bolje ga stavi u ovu kategoriju Rusini u Hrvatskoj i ovo selo Šumećima treba pisati u Šumeću i Kaniži (to su mi susjedi):)

A iz članka Rusini koji je ogroman mislim da bi trebalo izdvojiti u novi članak onaj dio koji govori o rusinima u hrvatskoj koji bi pasao uz ovaj predložak o manjinama [11] --Sokac121 (razgovor) 17:46, 6. rujna 2009. (CEST)

Slažem se sa tobom, Netrebaš pisati novi članak o Rusinima u HR, možda netko sredi onaj glavni o Rusinima, ili nek jednostavno stoji još koji mjesec pa če mo viditi šta dalje sa Rusinima u Hrvatskoj--Sokac121 (razgovor) 22:48, 6. rujna 2009. (CEST)

Arhiviranje[uredi]

Ovo ne radimo. A kad nam stranica za razgovor postane prevelika onda je arhiviramo. Ovdje su upute kako se to radi. Ovdje sam ti prebacio onaj dio koji je maknut (arhiva).

Andrej Šalov 12:39, 5. rujna 2009. (CEST)

Ispričavam se, nisam znao. U redu! --Seiko (razgovor) 12:43, 5. rujna 2009. (CEST)

Slika[uredi]

Možeš li sliku Datoteka:Naslovnica knjige Ukrajina nije Rusija.jpg postaviti u dmineijama do 300px, hvala --SveroH (Talk To Me) 12:41, 5. rujna 2009. (CEST)

super, sada je sve ok, pozdrav :)) --SveroH (Talk To Me) 12:48, 5. rujna 2009. (CEST)

Hallo frend, nisliš ti završit te Ukrajince, kad će bit spremno za čitanje. --Zeljko (razgovor) 22:25, 11. rujna 2009. (CEST)

Lijepo kad osmislim kakvu dobru nagradu za njih , dobit češ je. --Zeljko (razgovor) 22:32, 11. rujna 2009. (CEST)

Nisam ti ja neki majstor, više volim da ukradem od drugih pa prepravljam kako znam. Možeš sa moje stranice posudit kakvu nagradu pa dat kome hoćeš. Evo ih tu što su mi udijelili dobri ljudi --Zeljko (razgovor) 23:14, 11. rujna 2009. (CEST)

Hvala lipa na lipim riječima. Dobio si pčelu.

A ostani, što ne. Imamo tamo neke Kriviče, Drevljane, Duljebe, Poljane, etc. Samo čekaju.--Zeljko (razgovor) 23:40, 11. rujna 2009. (CEST)

Zaslužio si ti bolju, samo dok se sjetim. Se čujemo --Zeljko (razgovor) 23:54, 11. rujna 2009. (CEST)

Super, sad sam već imučan.--Zeljko (razgovor) 19:22, 12. rujna 2009. (CEST)

idi ovamo, onda zalijepi cijeli tekst. Zatim dođi ovamo i prebaci ga. Onda se vrati na Kijevska Rusija i izbriši ga s bris --Zeljko (razgovor) 12:48, 14. rujna 2009. (CEST)

jesi vidio, kako šljaka. --Zeljko (razgovor) 14:55, 14. rujna 2009. (CEST)

E pa nisi slušao. Nisi smio preusmjeravat, nemoj tako više radit. Morao si zalijepit tekst i prenest ga na kijevska rus'. Što će ti preusmjeravanje sa krivog naziva. --Zeljko (razgovor) 14:58, 14. rujna 2009. (CEST)

Točno sam te navodio na stranice. Nisi smio preusmjeravat jer je taj naziv dezinformativan. trebao si sa one strane kopirat i prenest na novu stranu. A onda na pogrešnu napisat bris.

preusmjeravanja nisu dobra. Btriše se povijesti slično. To bi trebalo prepustit adminima.

sad je ovo gotovo. Stavio sam bris na Kijevsku Rusiju pa će je netko već izbrisat.--Zeljko (razgovor) 15:06, 14. rujna 2009. (CEST)

Pomoć[uredi]

Seiko, zamolila sam administratora koji je upoznat s temom da vidi o čemu se radi. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 15:08, 14. rujna 2009. (CEST)

Da. Kijevsku rusiju može sada naša Roberta obrisat, ako je pri volji.--Zeljko (razgovor) 15:14, 14. rujna 2009. (CEST)

I mene smeta. Ako imaš duple nazive za neku stvar, recimo Apači prebaciti na Apači Indijanci. Onda to radištako da ideš gore na premjesti i upišeš drugi naziv na pod novi naslov. Vidiš tu. Ako nema kvačice u onom kvadratiču upiši ga. I onda klikneš na premjesti stranicu. To je sve

Ako nema kvačice u kvadratiću ne bi sačuvalčo povijest stranice. kužiš.

Preusmjeravanje je nešto drugo--Zeljko (razgovor) 15:28, 14. rujna 2009. (CEST).

Suradništvo[uredi]

Eh, radim i ja i to ne s kompjuterom (ni blizu toga) pa ipak imam vremena za wikipediju. To ti postane gotovo ovisnost od koje se nije lako osloboditi. :)) Vjerujem svakako da još ima tema kojima kvalitetno i stručno možeš doprinijeti. Svatko ovdje radi koliko želi, može i ima volje. Sve je na dobrovoljnoj osnovi i zato je ovaj projekt tako uspješan. Jedino još treba poraditi na vjerodostojnosti, zato sam ti svojedobno sugerirao da za svoje članke navedeš reference. Lijep pozdrav:)) --Flopy (razgovor) 20:29, 14. rujna 2009. (CEST)

Ja sam za to da postanu obvezne kao što su primjerice na njemačkoj wikipediji. Bit će u bližoj budućnosti zasigurno, mi smo mlada wiki. --Flopy (razgovor) 20:50, 14. rujna 2009. (CEST)
Od ukrajinske kulture i književnosti znam jedino Tarasa Buljbu, a pročitao sam još kao gimanzijsku lektiru Gogoljevu (on je čini mi se ako ne Ukrajinac, barem to podrijetlom) "Kabanicu" (o, sramote):)) --Flopy (razgovor) 21:02, 14. rujna 2009. (CEST)
Hvala, zgodno :)) Kozake sam spomenuo jer njihova povijest i društvena organizacija imaju dosta sličnosti s hrvatskom Vojnom krajinom što sam nedavno pisao u jednom eseju (ne na wiki). Inače, simptomatično je kako su sve te narodne pjesme istočnoslavenskih naroda (prije svega ruske) nekako melankolične, sjetne, tugaljive. Ne sjećam se da sam ikada čuo jednu veselu "vrckastu" njihovu narodnu pjesmu. I Hrvati su imali tešku povijest pa ipak nam ne nedostaje veselih pjesama i plesova. --Flopy (razgovor) 21:09, 14. rujna 2009. (CEST)

Da, ne zna, ti si tu zato da nas upoznaš:)) Inače, mogao bi koji put doći i na IRC. Tamo suradnici čavrljaju o wikipediji, ali i o svačem drugom. --Flopy (razgovor) 21:38, 14. rujna 2009. (CEST)

Svakako. Zaboravio si mi se potpisati;) --Flopy (razgovor) 21:50, 14. rujna 2009. (CEST)
Zaslužio si;) --Flopy (razgovor) 09:20, 15. rujna 2009. (CEST)
Nema na čemu! I ne radim to zbog toga nego kao daljnji poticaj za rad te da ne odeš s wikipedije što si spominjao. --Flopy (razgovor) 09:27, 15. rujna 2009. (CEST)

Nepropisno označena slika[uredi]

Vaša slika Datoteka:Mapa Velika knezevina Litve Rusi i Samogitije.png nije propisno označena (nije navedena licencija), molim ispravite to ili će slika u roku 14 dana biti obrisana. I sad to isto u velikom crvenom okviru (nije ga moguće ne vidjeti :-)))

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.
Nuvola apps important blue.svg

Slika/e će biti obrisana/e ako se do 29. rujna 2009. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

SpeedyGonsales 17:01, 15. rujna 2009. (CEST)


Brisati mogu samo administratori, a ja nisam administrator pa ne mogu. --Flopy (razgovor) 21:53, 15. rujna 2009. (CEST)
Popis administratora imaš na stranici koju sam ti dao gore, na tom popisu više nema Speedyja. --Flopy (razgovor) 21:58, 15. rujna 2009. (CEST)
Zamolio sam zhilea i upravo je pobrisao. --Flopy (razgovor) 22:03, 15. rujna 2009. (CEST)
Nema na čemu, i drugi put. I nemoj mi govoriti Vi;)) --Flopy (razgovor) 22:06, 15. rujna 2009. (CEST)

Kategorije[uredi]

Ne gnjaviš naravno. Pročitaj Wikipedija:Kategorije, tu su ti upute. Nove kategorije otvaraju se tek ako imaju najmanje pet i više članaka, ti kako vidim imaš zasada samo jedan. --Flopy (razgovor) 11:07, 17. rujna 2009. (CEST)

Pa zbilja si brz, prijepodne jedan, a poslijepodne već pet članaka;) --Flopy (razgovor) 18:29, 17. rujna 2009. (CEST)

Brisanje[uredi]

Nikakav problem. Staviš gore predložak za brisanje i neko tko se razumije više od mene u temu članka će ga sigurmno obrisati.--D tomAero-stub img.svg 17:40, 17. rujna 2009. (CEST)

Vladimir Kijevski[uredi]

Kako nisi dugo suradnik wikipedije, očito su ti još poneka pravila i načini kako funkcionira wikipedija nepoznati. O čemu je riječ? Danas si počeo novi članak Vladimir I., veliki knez Kijeva, a za članak Vladimir, knez Kijevske Rus'i predložio brisanje s obrazloženjem da ćeš ti napisati novi članak. Gledaj, to se tako ne radi. Ako želiš napisati članak o nekom vladaru ili bilo čemu drugome o čemu već postoji članak na wikipediji, nećeš zatražiti brisanje već postojećeg članka, nego ćeš dopuniti ili potpuno izmjeniti već postojeći članak. Članak koji želiš da se pobriše postoji već dugo i uređivalo ga je nekoliko suradnika i stoga, ako želiš pisati o tom knezu jednostavno potpuno izmijeni ili dopuni taj već postojeći članak, a ne trebaš započinjati novi članak o istoj osobi. To se tako ne radi. I stoga te molim (mogu to učiniti i ja) makni priejdlog za brisanje sa starijeg članka i stavi prijedlog za brisanje članka kojeg si ti započeo, a zatim dopuni ili potpuno izmijeni već postojeći članak koji je na wikiepediji već dugo. Lijep pozdrav. --Flopy (razgovor) 18:52, 17. rujna 2009. (CEST)

Seiko, nije problem promijeniti ime. Na alatnoj traci pri vrhu imaš "Premjesti" kada klikneš na to otvori ti se novi prozor gdje pod "Pod novi naslov" upišeš novo ime. Dodaš ukratko razlog i klikneš na "Premjesti stranicu", gotovo :-) S tim se postiže očuvanje doprinosa suradnika koji su na članku radil. Slobodno probaj.--D tomAero-stub img.svg 20:16, 17. rujna 2009. (CEST)
Dtom ti je sve rekao. Premjesti članak, a zatim svoj predloži za brisanje i prioni na uređivanje starijeg članka. --Flopy (razgovor) 20:18, 17. rujna 2009. (CEST)
Ma sve je u redu, uvijek pitaj ako trebaš pomoć ili imaš nedoumica. --Flopy (razgovor) 20:24, 17. rujna 2009. (CEST)
Nisam ni sumljao :-))) Zato sam rekao da probaš dok sam tu :-))). Pogledaj sad u povijest stranice, svi su tamo. Lijep poz. --D tomAero-stub img.svg 20:50, 17. rujna 2009. (CEST)
Pogledaj jesi li najnovije izmjene u članku Konotopska bitka u redu (klikni na članku na Stare izmjene i vidi dvije najnovije promjene), ako nije ukloni ili još bolje reci meni pa ću ja jednim klikom ukloniti, ako je u redu, isto javi. --Flopy (razgovor) 21:43, 17. rujna 2009. (CEST)
Vidim da si sam uspio ukloniti te izmjene, inače patroleri (u koje spadam i ja) mogu takve promjene ukloniti jednim klikom. Svakako zamoli nekog od administratora da zaštiti članak za neprijavljene uz obrazloženje naravno. --Flopy (razgovor) 13:51, 18. rujna 2009. (CEST)
Patroliram promjene pa sve vidim;) Možeš ukloniti i sam, ali ako je više promjena koje treba ukloniti, javi onda meni da ih uklonim jednim klikom. --Flopy (razgovor) 14:13, 18. rujna 2009. (CEST)
Ako netko često vandalizira članak, objasni nekom od administratora o čemu se radi i zamoli ga da zaštiti članak. --Flopy (razgovor) 09:46, 21. rujna 2009. (CEST)
Stranica je zaključana za neprijavljene tijekom slijedećih mjesec dana. U slučaju potrebe, javi se ponovno bilo kojem adminu. Bog --Lasta 10:55, 21. rujna 2009. (CEST)
Nisam bio tu, ali eto Laste brzo lete, :-))))--D tomAero-stub img.svg 11:02, 21. rujna 2009. (CEST)
Nema problema, tvoj zahtjev dtomu je samo potvrdio ono što sam ionako mislio napraviti. A koliko sam brz govori da sam se nekad na en.wiki zvao Billy the Lid, hehehehe --Lasta 11:25, 21. rujna 2009. (CEST)

Hvala[uredi]

Hvala ti lijepa na nagradi :)) I dalje ću pomagati koliko god mogu. --Flopy (razgovor) 14:46, 21. rujna 2009. (CEST)

T-84[uredi]

Hvala na komplimentu za moje stranice :). Što se tiće T-84 i ostalih oklopnih vozila, ako nešto primjetiš da je pogrešno ili nedorečeno, slobodno ispravi i dopuni. Istina, T-84 je ukrajinski proizvod i Ukrajina ga ima pravo nazivati svojim proizvodom, makar su neka tehnička riješenja preuzeta sa sovjetskog T-80. U pravu si! Ja nisam vidio da bi netko mogao steći krivi dojam, dobro je da si to primjetio i ispravio. --Culo-sija Mil Land Vehicle Icon.svg 21:52, 22. rujna 2009. (CEST)

Hvala[uredi]

Hvala ti, Seiče moj.
Znali smo da ukrajinska literatura ima dosta o zakarpatskim Hrvatima, ali ovo me iznenadilo.
Super je slika. Da je barem postavljatelj stavia cilu sliku, jer me zanimalo vidit do kraja tumač znakova na zemljovidu, a i zanimala me ukrajinska povist od tega vrimena.
Nego, reci mi, kako to da na članku o Ukrajincima nima ni jedna poveznica na mjere koje je sprovela sovjetska vlast radi fizičkog uklanjanja Ukrajinaca: holodomor, dekozakizacija, "raskulačivanje", pa zatim Staljinovo mobiliziranje što većeg broja Ukrajinaca u Crvenu armiju, a potom otvaranje dva ukrajinska fonta na kojima se ratne operacije vodilo tako da se pokaže što veća vojnička hrabrost, a ne vještina, a sve radi toga da bi broj poginulih (a to su mahom Ukrajinci) bio što veći. I tako gladomorom najmanje 6 milijuna, a na frontovima onakvom politikom 7 milijuna Ukrajinaca. I onda još ona asimilatorska politika koja je rado vidjela da se Ukrajinac izjasni Rusom. A da ti rečen, u članku se ne spominje ni to da je carska Rusija bila zabranila ukrajinski jezik.
Napisao bih sâm nešto o tome, ali ove dane pratim izbor za administratore. Pridložili su me za administratora, pa pazin na one sumnjive suradnike koje sitnim izmjenicama si napuhuju statistike tako da olako steknu biračko pravo i postoji rizik da takvi idu podrivati nečiji izbor za administratora. Trenutačno sam naišao na jednega koji je išao podrivati mene (nema ga mjesecima, a zadnje promjene su mu bile ubacivanje proreda sa enterima ili mijenjanje slova, a onda dolazi odlučivati tko će biti admin na našoj wikici), o čemu sam obavijestio administratora.
Još jednon, hvala ti. Kubura (razgovor) 21:07, 23. rujna 2009. (CEST)

One brojke sam našao u knjizi Bijeli Hrvati I (razni autori), Maveda, Rijeka, 2006., ISBN 953-7029-04-2. To je u primjedbi prevoditelja, na str. 187., a ono o radom primanju Ukrajinaca u Ruse sam čitao u radu jedneg židovskeg autora (navodia je to ka' primjer, jer je žalia što Židovi ne možedu postat Rusima kako želidu, nego im je, po njegovim ričima, u sovjetskoj putovnici uvik moralo stati "Židov").
Zbilja je zanimljivo da Poljaci, Česi i Slovaci nerado baš govore o zakarpatskoj (Bijeloj) Hrvatskoj. Komično. Isto ka' kada mi ne bi govorili o Ilirima. S druge strane, Ukrajinci, Rusini (oni koji se ne izjašnjavadu Ukrajincima), Rusi, (za Biloruse ne znan) nimadu kompleksa u svezi s time. Otvoreno govoridu o tome.
Hvala ti na lipin žejama za administraturu i za glazbene poveznice. Samo nastavi sa svojin radon. Kubura (razgovor) 02:18, 24. rujna 2009. (CEST)

Ukrajinci u Hrvatskoj[uredi]

Napiso sam članak Ukrajinci_u_Hrvatskoj , samo statističke podatke o kretanju broja ukrajinaca, ako imaš još nekakve podatke o ukrajincima u RH možeš nadopuniti članak.

A i izdvojit ću iz onoga velikoga članka Rusini novi Rusini u Hrvatskoj--Sokac121 (razgovor) 12:53, 24. rujna 2009. (CEST)
Bez ovog "kratka" djeluje više enciklopedijski :-). Pozdrav!--SaxumBf109 Mölders.jpg 21:23, 24. rujna 2009. (CEST)
Odlično si nadopunio članak, nemam šta nadodati jedino na početku članak se može napisati na ukrajinskom kako se kaže ukrajinci u hrvatskoj (ukrajinski:..........) i možda nadodati da se često ukrajinci u hrvatskoj nazivaju galcijani al nije to toliko važno ja nebi mjenjo (ovo je jedan on bolji članaka na wiki :)) pozdrav--Sokac121 (razgovor) 21:55, 24. rujna 2009. (CEST)

Ukrajinci i biografije[uredi]

Upravo tako, kategoriziraj ih u Kategorija:Biografije, Ukrajina ili već neku postojeću podkategoriju ili ako si sam vješt napravi novu. Ovo se odnosi samo na biografske članke. Bar dosada nismo kategorizirali biografske članke u Ukrajinci, Rusi, Hrvati, Srbi .... uvijek je vršna kategorija bila državna, tipa: Biografije, Hrvatska (pa podkateogrija ako postoji), Biografije, Njemačka, itd.

Sve što je drugo vezano uz Ukrajince (a nema veze sa biografskim člancima), slobodno trpaj u Ukrajince dok ne naleti neko tko misli da to bolje radi.

-- DivJak (razgovor) 22:53, 25. rujna 2009. (CEST)


I ako smijem prijmjetiti, imaš puno ćirilice u člancima (posebice u navodima literature i vanjskih poveznica), a hrvatsko pismo je latinica. -- DivJak (razgovor) 23:02, 25. rujna 2009. (CEST)


Ovo do sada postavljeno treba definitivno popraviti u latinicu, jer hr wiki nije ciljana baza podataka za one koji se zanimaju za neke ukrajinske naslove pa znaju čitati ćirilićno pismo, nego je sveopća internetska enciklopedija na hrvatskom jeziku, a hrvatski je na latiničnom pismu. Stoga, ....

-- DivJak (razgovor) 23:42, 25. rujna 2009. (CEST)

Divna, stani časak. Dobro misliš, samo ideš u krajnost.
Pazi sad problem na kojeg može naići osoba koja se zanima za ukrajinsku kulturu.
Želi naći ukrajinsku literaturu, naslov knjige, članka, časopisa ... radi toga da bi mogao pisati svoj rad, jer ga zanima šta ondje piše.
Ukrajinske baze podataka ćeš moći pretražiti po ćirilici, ne po latinici.
Kako će ta osoba sad pretražiti? Otežavamo mu posao. Morat će ručno sve pretipkavati ili kopati po internetu ima li gdje koji besplatni preslovljivač sa latinice na ukrajinsku ćirilicu. A ako ima ćirilićni izvornik, može označiti tekst, kopirati u bazu podataka i pretraživati.
No, slažem se s time, da se pored ukrajinskog teksta, na ćirilici, napiše i prijeslov po hrvatskim pravilima na latinicu. Tako se napravilo u onoj knjizi gore, Bijeli Hrvati I, kod ukrajinskih autora.
Čovjek nije kriv što je često jedina literatura isključivo na ukrajinskoj ćirilici. Kubura (razgovor) 00:54, 26. rujna 2009. (CEST)

Moskovska Rusija/Rus'[uredi]

Skrećem ti pažnju na članak Moskovska Rus' koji je započeo Rječina. Prebačen je u neodgovarajući sadržaj jer je tek započet, ime je sporno, mislim da je ovdje točnije Moskovska Rusija jer to jest bila država ruskoga naroda. Mogao bi ga urediti i dopuniti. --Flopy (razgovor) 11:40, 26. rujna 2009. (CEST)

Hm, ipak mi je sumnjivo da je Moskovska Rus' točno, ali ja o tome znam još manje od tebe. Neka onda ostane, možda ga Rječina još dopuni. --Flopy (razgovor) 18:17, 26. rujna 2009. (CEST)
Svakako treba promijeniti ime članka u Moskovska država, ali još bi bolje možda bilo uklopiti tu temu u članak Rusko Carstvo, to je ipak povijest ruskog naroda. Ako o tome ima puno za pisati onda poseban članak, ako nema ili ako se može skratiti onda uklopiti u članak o Ruskom Carstvu. To je moj prijedlog. --Flopy (razgovor) 20:36, 26. rujna 2009. (CEST)
Ako je u članku o Ruskom Carstvu već ta tema obrađena onda se članak može brisati. Rječina ga je zapravo započeo iz protesta. Hvala što si si dao toliko truda da odgovoriš na jedno obično malo pitanje odnosno opasku. --Flopy (razgovor) 20:52, 26. rujna 2009. (CEST)

Rusini u Hrvatskoj[uredi]

Pozdrav, evo sredio sam nešto Rusinima u Hrvatskoj, ostavio sam sve isto kao i sa glavnoga članka Rusini , dodao sam infookvir, i dvije tablice za koje je može reći da su službeni popisi stanovništva, dodao sam interwiki koji mi se nimalo ne sviđa pošto su tamo opisani rusini u hrvatskoj i vojvodini zajedno, englezi ih prevode kao Panonski Rusini , a srbi kao Zapadni Rusini, jedino ako i mi hoćemo možemo ovaj članak preimenovati u Panonski Rusini ili nekakav drugi naziv ako znaš ili jednostavno obrisati taj interwiki. --Sokac121 (razgovor) 13:11, 26. rujna 2009. (CEST)

Bog kolega, sve si dobro napravio, nema drugog načina, jednom kad se stvori članak, ne može ga se preimenovati. Jdedino što se može to si ti napravio. Ja sam pobrisao staro ime, tako da je sve OK. Da nwe zaboravim, ukoliko želiš pobrisati staro ime (što sam već napravio u ovom slučaju) samo stavi predložak bris. Pozdrav --Lasta 09:59, 28. rujna 2009. (CEST)
Premjestio si na pravopisno točan naziv, ali pogledaj koliko puno stranica vodi na Zaporoška republika [12]. Treba i to ispraviti. --Flopy (razgovor) 10:05, 28. rujna 2009. (CEST)
Nažalost, sve moraš ručno ispraviti, članak po članak. --Flopy (razgovor) 10:07, 28. rujna 2009. (CEST)
Kad ispraviš sve poveznice, onda stavi predložak da se Zaporoška republika briše. U sažetku napiši:bris - nepotrebno preusmjeravanje, nijedna stranica ne vodi više ovamo, kao obrazloženje zašto treba brisati. --Flopy (razgovor) 10:11, 28. rujna 2009. (CEST)
Stranice brisati mogu samo administratori, a to nismo ni ti ni ja. Staviš predložak da se briše (pogledaj na stranicu) i u sažetku ukratko napišeš zašto (vidi nedavne). I, nikakva gnjavaža, uvijek ću rado pomoći:) --Flopy (razgovor) 10:24, 28. rujna 2009. (CEST)

Hvala[uredi]

Hvala ti na rođendanskoj čestitci:-) --Flopy (razgovor) 14:51, 28. rujna 2009. (CEST)

I ja. Ti kako vidim nisi stavio kad je tebi rođendan, ako želiš to možeš učiniti na stranici Wikipedija:Rođendani Wikipedista. --Flopy (razgovor) 15:08, 28. rujna 2009. (CEST)
Nisi dužan navesti kad ti je rođendan, to je u biti privatni podatak. Ja sam rekao da ga navedeš ako želiš, svaki suradnik odlučuje koliko toga o sebi želi otkriti. Nadam se da nećeš izgubiti volju za rad. --Flopy (razgovor) 15:29, 28. rujna 2009. (CEST)
Pa naravno da mi je to pravi rođendan. Sve ti piše na stranici Wikipedija:Rođendani Wikipedista, pogledaj ne samo datume nego i godine. Tamo suradnici koji to žele navode datum pravog rođendana. Inače, više ni ja ne slavim rođendan nešto posebno, ali lijepo je da se netko sjeti. Hvala na "pravoj" čestitci:-) --Flopy (razgovor) 15:45, 28. rujna 2009. (CEST)
Neki nikad ne odustaju, vidi ovo --Flopy (razgovor) 17:47, 28. rujna 2009. (CEST)

Kategorije[uredi]

Podzrav. Uklonio sam tvoje izmjene na kategorijama jer baš i nemaju smisla. Svi navedeni zrakoplovi su zamišljeni, projektirani, sastavljeni, testirani i proizvedeni u SSSR-u. Da tako idemo svaki komad opreme opredijelit po republici, najbolje bi bilo da izbrišemo bilo kakvu vezu s SSSR-om. Sve prije 1991. se ubacuje u "sovjetske" kategorije. Ćao. --SaxumBf109 Mölders.jpg 19:24, 28. rujna 2009. (CEST)

Stupci[uredi]

Ne znam zašto bi to morao pisati u dva ili tri stupca, piši jedno ispod drugoga. Tako rade i na drugim wikipedijama. Ako je riječ o popisu literature i izvora na temelju koje je napisan članak slobodno tako piši. Ako pišeš nečiju biografiju pa navodiš što je sve objavio, to pišeš isto tako, jedno ispod drugoga, ali s podnaslovima radi li se o knjizi, monografiji, članku itd. Evo ti primjer s njemačke wikipedije [13]. Nepraktično je po mom mišljenju navoditi sve nečije radove, nego se odaberu najvažniji, te se stavi vanjska poveznica na internetsku stranicu gdje se nalazi popis svih znanstvenih radova i priloga neke osobe. Na engleskoj wikipediji to rade drugačije, upute na glavni članak i onda u posebnom članku navedu cijelu bibliografiju nekog znanstvenika. Po meni je bolji način kako to rade na njemačkoj wikipediji, ali ti naravno sam izaberi ili napravi na neki treći način. U svakom slučaju, popise pišeš jedan ispod drugoga, ne trebaju ti stupci. --Flopy (razgovor) 09:59, 1. listopada 2009. (CEST)

U redu, ako postoji internetska stranica s potpunim popisom znanstevenih radova osobe o kojoj pišeš, navedi je kao vanjsku poveznicu. --Flopy (razgovor) 10:11, 1. listopada 2009. (CEST)

Hvala ti[uredi]

... lijepa na nagradi! Bas sam sad vidio, i razveselilo me Bok--Croq (razgovor) 23:43, 1. listopada 2009. (CEST)

Zašto?[uredi]

Zašto ovo [14]? Kamarad Walter (razgovor) 21:02, 2. listopada 2009. (CEST)

Hvala za nagradu ;)--Uskboy 19:18, 3. listopada 2009. (CEST)
Pozdrav, Što misliš jel bi bio bolji naslov Ukrajinska manjina u Hrvatskoj nego Ukrajinci u Hrvatkoj (za ovo drugo možemo ostaviti preusmjeravane), to su mi preporučili neki suradnici da je ovo prvo ispravnije--Sokac121 (razgovor) 12:31, 11. listopada 2009. (CEST)
Pozdrav, pa dobro neka ostane kako je, samo Ukrajinci u Hrvatskoj se može odnositi i na ukrajinske turiste u hrvatskoj, a možemo napraviti preusmjerenja na tipa Ukrajinska nacionalna manjina u Hrvatskoj, da se može lakše naći na pretraživačima--Sokac121 (razgovor) 13:11, 12. listopada 2009. (CEST)

Roman Veliki[uredi]

U članku Roman Veliki IP je napravio izmjene koje sam smatrao neprihvatljivim te sam ih uklonio [15]. Zanima me tvoje mišljenje. --Flopy (razgovor) 08:47, 15. listopada 2009. (CEST)


Pravopis[uredi]

Pozdrav!

Seiko, saznao sam da se ti razumiješ u pravopis. Molim da mi pomogneš. Piše li se Omladinski Stadion ili Omladinski stadion. Isto tako i za ostale. Kako ide??

Zahvaljujem!

           --Ivko (razgovor) 17:15, 20. listopada 2009. (CEST)

Pozdrav Seiko) --Zeljko (razgovor) 19:45, 29. studenog 2009. (CET)

Re:Pozdrav[uredi]

Pozdravljam i ja tebe:)) Dugo te nije bilo. --Flopy (razgovor) 20:37, 29. studenog 2009. (CET)

Imam dosta posla, ne stignem se zanimati za druge stvari. Ponekad malo popratim što se događa i vidim da pojedinci naporono rade - za svaku pohvalu. Čujemo se! --Seiko (razgovor) 11:04, 30. studenog 2009. (CET)


Gradovi u Ukrajini[uredi]

Pozdrav, jednom kada budeš imao vremena, ako hoćeš možeš srediti imena ukrajinskih gradova ja sam ove veće što znam, a ostale neznam.--Sokac121 (razgovor) 17:59, 30. studenog 2009. (CET)

Ja sam za ukrajinske nazive, za sada ću napisati članke za glavne gradove okruga popuniti ovaj predložak, a svejedno ćemo postepeno riješavati gradove ima vremena, nećemo se žuriti, ako neki grad pogriješim samo ga prebaci na pravilan naslov, kad budeš imao vremena--Sokac121 (razgovor) 12:49, 12. prosinca 2009. (CET)

Hvala na nagradi, ove gradove Čerkasi, Černigov i Černovici ću zadnje napisati, oni su mi najgori slično se zovu :). Netrebaš raspravljati sa riječinom, on ti je vandal, sa srpskohrvatske wikipedije, pošto se tamo ništa ne raspravlja (nema žive duše na njoj) dolazi provocirati kod nas--Sokac121 (razgovor) 17:27, 12. prosinca 2009. (CET)

Nije spočitanje[uredi]

Konkretno nisam spočitao tebi nego taj cijeli komentar o imenima je bio spočitavanje klime nastale na hrvatskoj wikipediji gdje suradnici sve znaju, a enciklopedije i ostale hrvatske stručne knjige su proglašene najobičnijim glupostima.

Bio sam na mnogo wikipedija, ali moram reći da hrvatska i njeni sadašnji suradnici žive u nekom svom virtualnom svijetu koji nema nikakvih dodirnih točaka s današnjom Hrvatskom ili mišljenjem hrvatskih stručnjaka.

Kao primjer ću uzeti zagrebačko okupljanje protiv Tita prije par dana kada je u gradu (s okolicom) od milion stanovnika došlo 300 demonstranata [16]. S druge strane situacija na hrvatskoj wikipediji je potpuno suprotna.

Ja se nadam da ću nekog na ovoj wiki probuditi, ali stvarno ne ide. Puštam vas ponovno da uživate i tako je sve što sam napravio revertirano--Rjecina2 (razgovor) 17:43, 12. prosinca 2009. (CET)

Moram se izviniti zbog grešaka na stranici za razgovor jer je Šokac upao u doba kada sam pisao..............--Rjecina2 (razgovor) 17:45, 12. prosinca 2009. (CET)
Svaki put kada kažeš Ukrajina je osnivač Kijevske države oboriš me s nogu :)
Taj pojam prije svega pokazuje tvoje pogrešne poglede koji imaju veoma ograničene veze s povješću kakvu navode povjesne knjige (ja ne govorim samo o hrvatskim). Stručno gledajući Bizant ima veća prava biti nazvan osnivačem Otomanskog carstva nego Ukrajina osnivačem Kijevske države.
Ja neću nikad shvatiti atmosferu linča na hrvatskoj wikipediji po kojoj je Hrvatska enciklopedija iz 21 stoljeća koja se počela pisati u doba Franje Tuđmana, a sada završila proglašena jugoslavenskom ili po kojoj su knjige iz Austro-Ugarske proglašene jugoslavenskim.
Znaš ja sam siguran da ti znaš više jugoslavenskih sportaša i drugih osoba od mene.
Uživajte --Rjecina2 (razgovor) 18:16, 12. prosinca 2009. (CET)
Hvala što si me podsjetio na tekst Kijevska Rusija na SH wikipediji. Stvarno ga trebam drastično promjeniti da bi bio sličan drugim wikipedijama (pored ostalog i Ukrajinskoj).--Rjecina2 (razgovor) 18:29, 12. prosinca 2009. (CET)

Promjena naziva[uredi]

Kada premjestiš članak sa starog naziva na novi, onda ostane preusmjeravanje. Ako je stari naziv također točan, ali recimo manje se koristi ili je alternativni naziv, onda može ostati to preusmjeravanje. Ako se radi o gramatičkoj pogrešci, ili bilo kakvoj drugoj netočnosti, onda se to preusmjeravanje briše.--Ex13 (razgovor) 10:09, 14. prosinca 2009. (CET)

Hvala na pomoći, sad ću ja polako pisat gradove iz tablice. (Dobio si nagradu za trud:) )--Sokac121 (razgovor) 11:34, 14. prosinca 2009. (CET)

Seiko sredi malo podnaslove na Polovcima. U uvodu je je povijest, a i kasnije u tekstu. Ja bih stavio 1. Ukratko o Polovcima. A kasnije pod 2. detaljna povijest i 3. kultura, ili kao već. --Zeljko (razgovor) 10:53, 17. prosinca 2009. (CET)

Tako da bude tekst sređen. Budi pozdravljen--Zeljko (razgovor) 10:53, 17. prosinca 2009. (CET)

Ne trebaju popravci iza tebe. Sve si dotjerao kako treba. --Zeljko (razgovor) 10:55, 18. prosinca 2009. (CET)

Lemki[uredi]

Seiko, od mene imaš puno uvažavanje i poštovanje u svome radu. --Zeljko (razgovor) 23:11, 25. prosinca 2009. (CET)

Poltavska bitka[uredi]

Za oko mi je zapeo članak Poltavska bitka i izmjene koje je unio IP. Ono što sam ja ipak morao ispraviti jest da Petar I. nije "moskovski", nego ruski car. Potpuno te podržavam u tvome radu, ali s druge strane čini mi se točnim da je članak o ovoj bitci ponešto drugačiji od istoimenih članaka na drugim wikipedijama. Ipak se trebaš pridržavati ove smjernice Wikipedija:Što ne spada u Wikipediju#Wikipedija nije mjesto objavljivanja originalnih ideja(točka 1) što ne znači da mislim da je ovaj članak to prekršio, ali na to ipak treba pripaziti. Pozdrav i samo naprijed. --Flopy razgovor 18:21, 8. travnja 2010. (CEST)

Ovo sam ti napisao jer su tvoji članci česta meta IP-ova. Međutim, ako poštuješ sva pravila wikipedije ti IP-ovi nemaju argumnetacije. Glede Moskovskog Carstva primijetio sam da jedino ukrajinska i hrvatska wikipedija imaju taj naziv, sve ostale wikipedije imaju ime "Rusko Carstvo", uključujući i dvije najveće englesku i njemačku. Zato treba pripaziti. Svakako bi trebao navesti više izvora, jer dvije internetske stranice ne čine mi se dovoljnim izvorima. Ja sam inače dobro, hvala na pitanju. Sretan Uskrs s malim zakašnjenjem. :-) --Flopy razgovor 19:01, 8. travnja 2010. (CEST)
Nakon promjena koje si unio članak je zbilja potpuno u redu i nema mu se više što prigovoriti. Dobro je i šti si ubacio internetsku stranicu na hrvatskom jeziku jer ne odveć čitatelja hrvatske wikipedije zna ćirilicu, a još manje njih ruski i/ili ukrajinski (ovdje sam 4 godine, jedino za Rječinu znam da dobro razumije oba ova jezika) i zato ako možeš naći bilo što na hrvatskom o tome što pišeš svakako stavi kao vanjsku poveznicu ili izvor. Znam da na hrvatskom ima jako malo o tome. Glede politike slažemo se, ali ipak treba nastojati pisati članke neutralno sa što je moguće više točki gledišta. Sad je sve u redu. I tebi svako dobro želim. :-) --Flopy razgovor 19:29, 8. travnja 2010. (CEST)
Ne kaže se uzalud "Povijest pišu pobjednici." Glede jaja, ne mogu se požaliti da su loše ispala, ja ih doduše nisam farbao nego netko drugi. Ja samo jedem:-))) Lijep pozdrav. --Flopy razgovor 20:19, 8. travnja 2010. (CEST)
Eh, evo sam opet uklonio promjene IP-a u ovom članku. Ako možda znaš koji je to IP odnosno koji je to suradnik s druge wikipedije da ga pitaš i/ili mu kažeš da to više ne radi na ovakav način. Neka se prijavi i onda raspravlja argumentima. --Flopy razgovor 12:51, 11. travnja 2010. (CEST)
Ako je ta promjena bila dobra vrati je. Glede broja žrtava to ti je često sporno u svakom ratu ovisno koja strana ih broji. Pozdrav:-) --Flopy razgovor 18:51, 11. travnja 2010. (CEST)

Nuklearno naoružanje[uredi]

Nisam posve siguran u konstataciju "Ukrajina je postala prva država u svijetu koja se dobrovoljno odrekla vlastitog nuklearnog naoružanja." u članku Nuklearno naoružanje Ukrajine. Ta tvrdnja referencirana je izvorom, međutim u navedenom izvoru ne nalazim takvu tvrdnju. Pogledaj en:List of states with nuclear weapons. Može pojašnjenje?--Ex13 (razgovor) 19:38, 13. travnja 2010. (CEST)

Napravio sam sličnu izmjenu koja ne stvara posve jasan zaključak o redoslijedu potpisnica sličnih Sporazuma pa vjerujem da će to biti sada u redu. Pozdrav! --Seiko (razgovor) 20:43, 13. travnja 2010. (CEST)

Shvatio sam to odmah. Nedavno sam slušao o nuklearnom naoružanju, pa mi je ta rečenica zapela. Moja poanta je sljedeća. Kad se nešto potkrijepljuje određenim izvorom, tada se referencirana tvrdnja mora nalaziti u istome ili se mora dodatno pojasniti što je pisac htio reći navedenom bilješkom. Pozdrav --Ex13 (razgovor) 22:39, 13. travnja 2010. (CEST)

igor[uredi]

Nije problem. pogodniji je svakako predložak {{radovi24}}. Pozdrav!--MAN_USK recider 17:52, 15. travnja 2010. (CEST)

Re:Preusmjeravanje[uredi]

Postoje smjernice o postavljanju vanjskih poveznica u članke. Vidi Wikipedija:Vanjske poveznice, odlomak "Temeljne smjernice", točka broj 2 koja se konkretno odnosi na tvoje pitanje. Ne bavim se glazbom pa nisam posve siguran, ali čini mi se da u vom slučaju ipak može. Na to pitanje bi ti bolje od mene mogao odgovoriti Frka. Lijep pozdrav. --Flopy razgovor 18:27, 22. travnja 2010. (CEST)

Da, vidio sam. Glazba ipak nije moje područje. Pozdrav. --Flopy razgovor 20:32, 22. travnja 2010. (CEST)
Ako si pročitao što ti je Flopy preporučio, rtada si dobio odgovor:
Poveznice na YouTube, Google Video i slične stranice kod kojih postoji mogućnost ilegalne distribucije nečijeg rada i na taj način kršenja autorskih prava, nisu nikako prihvatljive i prije dodavanja poveznica na takve stranice svakako provjerite poštuju li se autorska prava i ako za svaki pojedini slučaj ona nisu povrijeđena takva se poveznica može dodati.
Dakle, moguće je postaviti takvu poveznicu na dno članka, ali samo ako se poštuju autorska prava. pozdrav --Lasta 13:51, 23. travnja 2010. (CEST)

Vanjske poveznice[uredi]

Seiko, molim te ukloni sve vanjske poveznice iz članka o Anastasiji Prihodko, jer im u članku nije mjesto. Vanjske se poveznice dodaju isključivo na dno pod podnaslov vanjske poveznice i prema smjernicama o postavljanju vanjskih poveznica. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 19:52, 22. travnja 2010. (CEST)

Slažen se sa Robertom, dovoljan je jedan link na YouTube-u, al samo ako se radi o službenom kanalu toga izvođača. Pozdrav. BlackArrow (razgovor) 20:35, 22. travnja 2010. (CEST)
A zašto ne ovako? :).--frk@ 20:50, 22. travnja 2010. (CEST)

Sh[uredi]

Seiko, možda mi samo ne razumijemo srpskohrvatski, pa je problem u izgubljenima u prijevodu :D --Roberta F. 15:06, 5. svibnja 2010. (CEST)

Da to je sigurno istina jer da razumijete shvalite biste kako na sh wiki Vikinzi osvajaju Kijev i stvaraju državu, dok na ovoj wiki Vikinzi (slavenski narod ?) zajedno s Poljanima stvaraju državu ??
Još je bezbroj takvih nacionalističkih razlika između dva teksta.
Budite ljubazni pa bih Vas zamolio da pišete, kritizirate bez vređanja. Pored ostalog u najboljem slučaju je veoma neobično da ako ne griješim student radniku govori kako on ne bi mogao zadržati posao. Pošto sam kulturan ja očito nemam namjeru kritizirati osobu mlađu od sebe koja ima problema s pamćenjem (Moskovska Rus').
Konkretno moji komentari nisu bili napad na bilo kojeg suradnika, nego kritika administratorske politike duplih standarda o čemu se sada raspravlja na hrv wiki--Rjecina2 (razgovor) 15:23, 5. svibnja 2010. (CEST)
Ja sam općenito govoreći naivan tip.
S tim želim reći da sam prihvatio odluku zajednice da se uzme kao "ispravan" podatak mišljenje ukrajinskog profesora na radu u Hrvatskoj, ali sam eksplodirao kada mi je kazano da mišljenje tog istog ukrajinskog profesora na radu u Hrvatskoj nije dobro za tekst Moskovska Rus' (i ti si bio učestvovao u raspravi oko toga, a imali smo isto mišljenje).
Taj dio da je jedan izvor istovremeno dovoljno dobar i dovoljno loš zavisno o političkog razmišljanja moćnika na hrv wiki mi užasno smeta.--Rjecina2 (razgovor) 01:49, 9. svibnja 2010. (CEST)

Izvori[uredi]

Imali smo nedavnu raspravu o Abu Dhabiju, u osnovi problem je isti.

Češki i poljski koji su bliži nama (ne rabe ćirilicu) također rabe "Rus". Ono što smatram da bi bilo dobro navesti u uvodom dijelu jest objašnjenje da se u hrvatskoj literaturi rabi i pojam Kijevska Rusija, jer to je činjenica.

Kada bi se ja ili bilo koji drugi administrator bavili samo člankom o Kijevskoj Rus(iji), i problemima suradnika Rjecina2, vjerojatno se ne bi daleko odmakli.

Dozvoljeno je i dapače poželjno imati suprotna mišljenja, ali neku dozu odmjerenosti i umjerenosti treba imati.--Ex13 (razgovor) 15:14, 5. svibnja 2010. (CEST)

Identitet[uredi]

Uvijek će biti ovakvih primjera kad su slavne osobe u pitanju, Sredi to kako znaš. Uz nacionalnost postoji i državljanstvo... znači mogu doći i pod nekadašnju Rusiju ili SSSR, i pod svoje matične države (bivše republike), i pod svoje naconalnost, i pod Slavene, i pod kojesšta drugo. U zdravlju mi budi --Zeljko (razgovor) 19:29, 20. svibnja 2010. (CEST)

Molim komentar[uredi]

Glede boja koje se nalaze u Datoteka:Flag of Russia.svg. Komentar bi mogla napisati, ako želiš na Razgovor:Zastava Rusije#Komentari. Sada je u članku Datoteka:Flag of Russian Federation.svg. Unaprijed zahvaljujem na komentaru. Lijep pozdrav. -- Bugoslav (razgovor) 17:43, 9. lipnja 2010. (CEST)


Bok Seiko, možeš li doći na minutu-dvije na IRC. Hvala. Lijep pozdrav. -- Bugoslav (razgovor) 16:36, 17. lipnja 2010. (CEST)

Seiko, razumijem, no čitaš li e-poštu? Nešto bih ti poslao. -- Bugoslav (razgovor) 16:41, 17. lipnja 2010. (CEST)

Zakarpatje[uredi]

Pozdrav pišem o poveznici Zakarpatje http://hr.wikipedia.org/wiki/Zakarpatje na članku Ukrajina, Zakarpatje je naziv koji većinom priznaju samo Ukrajinci, na engleskoj wiki je malo drugačije stanje http://en.wikipedia.org/wiki/Carpathian_Ruthenia, koji bi bio još neku hrvatski naziv a tako da budu zadovoljeni i Rusini :)--Sokac121 (razgovor) 13:35, 21. lipnja 2010. (CEST)

Mi bi zapravo u članak Zakarpatje mogli uvrstiti i podatke o Karpatska Rus', i Karpatska Ukrajina, ima jako burnu prošlost ovaj dio Europe:)--Sokac121 (razgovor) 21:25, 21. lipnja 2010. (CEST)

Ovo što je obrisan članak Bjeli Hrvati to je bio neki grafit, nemamo članak o Bjelim Hrvatima, ovo iranska teorija o podrijetlu hrvata baš i nije nešto nesviđami se ja sam davno imao želju napisati članak o glavnome gradu Bjele Hrvatske mislim da je to sada neko selo u Ukrajini, al eto zaboravio sam , slobodno ti piši o Bjelim Hrvatima nevjerujem da netko ima želju, samo možeš očekivat gotovane koji će se ubacivati i prepravljati tvoj članak :).--Sokac121 (razgovor) 23:24, 22. lipnja 2010. (CEST)

Hvala na nagradi i ti si zaslužio za svoj rad. --Sokac121 (razgovor) 22:59, 23. lipnja 2010. (CEST)

Glazbenici[uredi]

Onda je po toj ligici i Dvorak američki skladatelj, a nije. Svrstavanje u kategoriju ukrajinski glazbenici (pogotovo Stravinskog i Prokofjeva, koji nemaju veze s njom), označava da su oni doista bili Ukrajinci koji su obilježili razvoj ukrajinske glazbe. Čajkovski, Stravinski, Prokofjev nisu imali neke prevelike veze s ukrajinskom glazbom - činjenica. Oni jesu porijeklom Ukrajinci (iako je za Stravinskog i to upitno :-S), ali su se izjašnjavali kao Rusi, svaka relevantna literatura navodi ih kao ruske skladatelje, djelovali su u Rusiji (neki od njih čak nisu ni prošli kroz Ukrajinu), a njihov utjecaj na razvoj ukrajinske glazbe je nepostojan. Pogledaj primjer Dvoraka i njegovg boravka i utjecaja u SAD-u ili Schoenberga, kojeg niti nema u kategoriji vezanoj uz Židove --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:11, 21. lipnja 2010. (CEST)

I da, kategorija Biografije, Ukrajina nepotrebna je ako već imaš Ukrajinski umjetnici/Ukrajinski glazbenici. Pozdrav :-) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:40, 21. lipnja 2010. (CEST)

Razumijem ja tebe što hoćeš kazati, ali ti ne razumiješ mene. Ne negiram ja ničije porijeklo (dapače, za Čajkovskog sam prilikom prezentacije života i djela naglasio da je ukrajinskog porijekla), ali kategorija Ukrajinski glazbenici (ili bilo što) je kod nas tako loše konstruirana (kao i, doduše, velik broj kategorija) da je preopćenita i stavlja jednog Gogolja (kojeg uz Ukrajinu veže porijeklo, ali on j tu loš primjer jer doista jest imao značajne veze s Ukrajinom) ili Dostojevskog (za kojega ja nisam našao da je Ukrajinac, već Bjelorus) u istu košaricu kao i Ševčenka, što je suludo kad se pogleda život i djelo Fjodora Dostojevskog i Tarasa Ševčenka. Isto tako je i sa Prokofjevim i Stravinskim i Čajkovskim - oni jesu bili ukrajiskog porijekla i naravno da je rusifikacija kroz povijest učinila veliko zlo ne samo njima nego i svima ostalima narodima bivšeg Carstva ili Saveza, ali naša kategorizacija istih je toliko preopćenita, toliko zbunjujuća da će netko, tko dođe, i pročita da je Dostojevski bio ukrajinski pisac (dok sva druga literatura navodi da je bio ruski) ostati u nedoumici. Nadam se da shvaćaš što ti želim reći i koji je ovdje zapravo problem. Ne njihovo porijeklo, već naša kategorizacija.... možda da se otvori kategorija Rusi iz Ukrajine, ili Rusi ukrajiskog porijekla (nešto slično), gdje bi se onda doista mogli staviti svi uz dovoljno jasan status quo da se nitko ne bi zbunio. Ovako ispada da je Stravinski (koji je kozmoplit, ali kozmopolit koji se ipak uvijek vraćao na Rusiju) ili Čajkovski (koji jest bježao od Petorice, ali je radio s Beljajevljevim, koji je poticao slično što i Petorica) ili Dostojevski (koji je ubilježio upravo rusku kjiževnost) Ukrajinac jednako kao i Ševčenko i Maljevič, što je blago zbunjujuće, jer je, konkretno Stravinskog, uz Ukrajinu vezalo jedino dalje porijeklo, isto tako i Dostojevskog. Nadam se da je sada malo jasnije :-) Pozdrav --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:57, 21. lipnja 2010. (CEST)

Bijeli Hrvati[uredi]

Svaka čast na članku O Bijelim Hrvatima. Primijećujem međutim da nema navedenih hrvatskih izvora. Spominješ u članku povjesničara Nevena Budaka, ali ne navodiš izvor za tu njegovu tvrdnju. Činjenica je doduše da se hrvatski povjesničari slabo bave tom tematikom. Lijep pozdrav. --Flopy razgovor 12:36, 23. lipnja 2010. (CEST)

Zapravo, vidim da ti je izvor novinski članak. Sve ok:)) Pozdrav. --Flopy razgovor 12:46, 23. lipnja 2010. (CEST)

Re:Slika[uredi]

Slika nije ispravno postavljena. Nisi naime naveo licencu pod kojoj je postavljena, vidi o tome Wikipedija:Slike, a osobito je važno da pročitaš ovo Wikipedija:Slike/Opći uvjeti. Tvojoj slici nedostaje jedna od ovih oznaka: Wikipedija:Slike/Oznake za slike. Nisam siguran možeš li uopće postaviti tu sliku odnosno nije li zaštićena autorskim pravima. Tu te molim obrati se Roberti F. ili Ex13, oni o tome znaju puno više nego ja. Pozdrav. --Flopy razgovor 18:30, 23. lipnja 2010. (CEST)

Slike[uredi]

Slike živih osoba nisu poželjne pod PDI. Ako češ pisati članak o albumu, tada ima smisla staviti omot albuma.--Ex13 (razgovor) 18:41, 23. lipnja 2010. (CEST)

Stavio si infookvir ali nisi stavio licenciju, stavi onaj koji je najprikladniji između slijedećih: Wikipedija:Slike/Oznake_za_slike#Pravedna_upotreba. SpeedyGonsales 22:20, 23. lipnja 2010. (CEST)
Dodaj predložak, a ja ću maknuti upozorenje. Moram ponoviti što je gore napisao Ex13, idealno bi bilo kad bi imao slobodnu fotografiju, ali pretpostavljam da bi ju stavio da ju imaš, pa... ;) SpeedyGonsales 22:38, 23. lipnja 2010. (CEST)
Samo dodaj predložak, ne trebaš još jednom snimati sliku (nema potrebe). SpeedyGonsales 22:48, 23. lipnja 2010. (CEST)

Zahvalnica[uredi]

Hvala!

Hvala na nagradi koju si mi dodijelio. Još jednom – hvala lijepa. -- Bugoslav (razgovor) 23:32, 23. lipnja 2010. (CEST)

Hvala na nagradi. Što se tiče slike one lijepe Tatarke, ona ne bi smijela biti u članku s ostalim Krimskim Tatarima, jer je neslobodna, a ima slobodnih slika koje ilustriraju članak.--Ex13 (razgovor) 11:15, 24. lipnja 2010. (CEST)
Hvala ti n nagradi! --Flopy razgovor 13:08, 24. lipnja 2010. (CEST)

Što vodi ovamo[uredi]

Bok Seiko!

Ne vezano uz temu članka, uvijek treba provjeriti je li se stvaranjem članakâ, istodobno stvara i tzv. siročić.

Zato se primjerice treba pogledati ovdje:
Posebno:Što vodi ovamo/FEMEN (društveni pokret)

Inače se alat, Što vodi ovamo nalazi ispod unutarnje wikitražilice traži, a među alatima kao što je Postavi datoteku.

Problem se rješava vrlo jednostavno. Naime, članak o Femenu prestaje biti siročić – onda – kad se u nekom drugom članku, na hr:wiki, poziva na isti. Primjerice u članku Feminizam načiniš odlomak (podnaslov) == Vidi == te ispod njega upišeš naziv članka FEMEN (društveni pokret) (u obliku wikipoveznice).

Ako se to ne načini na vrijeme, puni se Posebno:Siročad, članak koji si napisao nije dostupan čitateljima drugih srodnih članaka (osim ako mu ne znaju točan naziv), a otežava se Kategorija:Održavanje Wikipedije.

Stoga te molim, obrati ubuduće pozornost na ovu malu, ali značajnu sitnicu.

Hvala.

Lijep pozdrav, -- Bugoslav (razgovor) 22:19, 26. lipnja 2010. (CEST)