Vinko iz Zaragoze

Izvor: Wikipedija
Vinko iz Zaragoze
Tomás Giner, Sveti Vinko
Tomás Giner, Sveti Vinko
Rođen 3. stoljeće
Osca
Preminuo oko 304.
Valencija
Kanoniziran prije kongregacije
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Anglikanska Crkva
Pravoslavna Crkva
Spomendan 22. siječnja
Simboli dalmatika, bič, gavran, mlinski kamen
Zaštitnik vinogradara, staklara, mornara, Valencije, Zaragoze, Portugala
Portal o kršćanstvu

Vinko iz Zaragoze (Osca, 3. stoljeće – Valencija, oko 304.), španjolski mučenik i svetac.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Zaragozi, od oca Eutriciusa (Euthicius) i majke Enole, iz mjesta Osca.[1] Postao je đakon sv. Valerija, biskupa Zaragoze. Tada mu je bila određena dužnost propovijedanja po biskupiji.

Po naredbi upravitelja Dacijana, on i biskup su dovučeni u lancima u Valenciju i držani su u zatvoru dugo vremena. Biskup Valerije je bio pušten, ali su Vinka zadržali i bio je podvrgnut mučenjima, razapinjali su ga kukama, pekli, bičevali. Kasnije je smješten u tamnički krevet, na kojem je umro.

Tijelo mu je bačeno lešinarima, ali ga je obranio gavran. Dacijan mu je potom bacio tijelo u more, ali je ono isplivalo na obalu i sahranila ga je jedna pobožna udovica. Godine 1175. njegove relikvije su donesene u Lisabon. O raznim njegovim kušnjama – možda pozajmljenima iz legenda o drugim mučenicima – u stihovima pripovijeda španjolski vjerski pisac Prudencije iz 4. st.[2] Naširoko se štovao od najranijih vremena, a u Španjolskoj i Francuskoj posvećene su mu brojne crkve.

Zaštitnik je vinogradara, staklara, mornara, Valencije, Zaragoze, Portugala itd. Vinko se prikazuje kao mladić i, poput Lovre i Stjepana, nosi đakonsku dalmatiku. Katkad ga je teško razlikovati od Lovre, jer i on ima roštilj kao sredstvo svojega mučeništva. Ili može imati bič. Gavran aludira na pticu koja je došla da ga zaštiti kad su ga bili bacili pred divlju zvjerad; mlinski kamen privezan mu je bio za tijelo kad su ga nakon smrti bacili u more; grožđe podsjeća da je on zaštitnik vinogradara.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. sv. VinkoArhivirana inačica izvorne stranice od 4. ožujka 2016. (Wayback Machine), pristupljeno 30. travnja 2015.
  2. Župa Jastrebarsko, pristupljeno 20. travnja 2015.