Sveti Joakim

Izvor: Wikipedija
Sveti Joakim
Sveti Joakim i Ana
Sveti Joakim i Ana
Rođen 1. stoljeće pr. Kr.
Jeruzalem
Preminuo ?
Jeruzalem
Kanoniziran prije kongregacije
Spomendan 26. srpnja
Portal o kršćanstvu

Sveti Joakim je kršćanski svetac, otac Blažene Djevice Marije. Spomendan mu je u Katoličkoj Crkvi 26. srpnja.

Životopis[uredi | uredi kôd]

O Joakimu i Ani u Bibliji nema spomena, no zato se njihovo ime prvi put spominje u jednom apokrifnom spisu iz 2. stoljeća. Taj spis govori o sv. Joakimu kao o vrlo bogatu čovjeku, ali koji je bio i pobožan i dobar pa je prihode svojih dobara dijelio u dvoje: jedan je dio davao narodu, a drugi prinosio kao žrtvu Gospodinu za otpuštenje svojih grijeha. Kad se jednog dana nalazio u hramu, prinoseći svoju žrtvu, neki Ruben, predbacivao mu je nevrijednost, zbog koje sa svojom Anom nema djece. U Izraelu, naime, nijedan pravednik nije ostao bez potomaka. To je Joakima vrlo pogodilo pa se za četrdeset dana povukao u pustinju posteći i moleći kako bi od Gospodina isprosio potomka.

U međuvremenu je i Ana vapila Gospodinu moleći za plodnost. Ukazao joj se Božji anđeo i navijestio da će dobiti dijete. Po anđelu bio je obaviješten i Joakim te pozvan da se iz pustinje vrati kući. Poslušao je te u zahvalu prinio Gospodinu za žrtvu deset jaganjaca. Bogato je nadario i svećenika i narod. Ana je u velikoj starosti rodila kćerku i dala joj ime Marija. U trećoj godini roditelji su je prikazali Gospodinu.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Štovanje se sv. Joakima na Zapadu razvilo mnogo kasnije nego na Istoku. U Kuranu se Joakim naziva Imran. Sveti Joakim se štuje kao zaštitnik očeva, djedova, baka, bračnih parova i trgovaca lanom.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta