Conegliano

Koordinate: 45°53′N 12°17′E / 45.883°N 12.283°E / 45.883; 12.283
Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Conegliano. Za druga značenja pogledajte Conegliano (razdvojba).
Conegliano
Regija:Veneto
Pokrajina:Treviso (TV)
Koordinate:45°53′N 12°17′E / 45.883°N 12.283°E / 45.883; 12.283
Visina:74 m
Površina:36,38 km2
Stanovništvo:35,082 (31. prosinca 2018.[1])
Gustoća stanovništva:960 stan./km2
Poštanski broj:31015
Pozivni broj:0438
Svetac zaštitnik:Leonardo od Noblaca
Conegliano na zemljovidu Italije
Conegliano
Conegliano
Conegliano na zemljovidu Italije
Službena stranica:comune.conegliano.tv.it

Conegliano (venecijanski: Conejan) je grad i općina u pokrajini Treviso (regija Veneto) u sjevernoj Italiji, oko 30 km sjeverno od glavnog grada pokrajine, Trevisa, te ima 35.082 stanovnika (2018.).

Pogled s dvorca na grad

Dana 7. srpnja 2019. godine „Brežuljci prošeka Coneglianoa i Valdobbiadenea” upisani su na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Naime, krajolik karakteriziraju hrbati brežuljci ciglioni, male parcele vinove loze na uskim travnatim terasama, te šume, mala sela i poljoprivredna zemljišta. Stoljećima je ovaj grbav teren čovjek oblikovao i prilagođavao, te je od 17. st. nastao poseban šahovski krajolik koji se sastoji od redova vinove loze paralelnih i okomitih prema padinama.[2]

Satelitski snimak Conegliana

Zemljopisne odlike[uredi | uredi kôd]

Područje Conegliana leži u podnožju brežuljaka prošeka koje prethode pred-alpskim predjelima Belluno, u srednjoj poziciji između venecijanske nizine i Alpa. Nalazi se gotovo na pola puta između Trevisa (u čiju pokrajinu pripada) i Belluna, a oba grada su lako dostupni zahvaljujući autocesti A27. Rijeka Monticano teče kroz Conegliano, gdje ju kanal Refosso povezuje s potokom Ruio.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Conegliano 1918. god.
Ostaci dvorca Conegliana
Contrada Granda ili „Ulica 22. rujna”

Osnivanje grada seže do srednjovjekovnih bogatih Mlečana, koji su sagradili svoje ljetnikovce u brdovitom krajoliku. U 12. stoljeću izgrađen je dvorac na sjeveru grada, od kojega su ostale samo ruine poslije Prvog svjetskog rata. Tako je nekadašnja stražarska kula sada gradski muzej, Museo Civico.

Od Bečkog kongresa (1815.) do 1866. godine, grad Conegliano je bio dio austrijske monarhije (Lombardsko-venetsko Kraljevstvo), a od tada pripada talijanskoj pokrajini Veneto.

Svakog lipnja u središtu Conegliana održava se „Dama Castellana”, živahna ženska zabava s nošnjama iz renesanse. U rujnu se igra tzv. „Enodama” u nekoliko tradicionalnih restorana. To je igra dame, ali su figure zamijenjene čašama ispunjenim bijelim i crnim vinom.

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Brežuljci prošeka Coneglianoa i Valdobbiadenea
Svjetska baštinaUNESCO
}}
Država Italija
Godina uvrštenja2019. (43. zasjedanje)
VrstaKulturno dobro
Mjerilov
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:1571
Palazzo Piutti, povijesno sjedište javne škole u ulici Contrada Granda.
  • Contrada Granda je tradicionalni naziv glavne ulice u povijesnom središtu Conegliana. Vodi od ulice Via XX Settembre preko trga Piazza Cima do ulice Via Beato Marco Ongaro. Osim brojnih palača, ovdje se nalaze i katedrala i Scuola dei Battuti.
  • Scuola dei Battuti je umetnuta između palača ul. Contrada. Fasada se ističe s devet oštrih lukova, a freske Pozzoserratoa (1593.) prikazuju biblijske figure i prizore. Na katu se nalazi Sala dei Battuti s freskama Francesca da Milana (1511.) i Pozzoserratoa (kasno 16. stoljeće).
  • Trobrodna katedrala (Duomo) stoji odmah iza Scuole. Ulazni portal se nalazi ispod arkada.
  • Muzej Giovanni Battista Cima u renesansnoj zgradi, nekadašnjem domu slikara Cima da Conegliana, nalazi se na ulici Via Cima, u blizini katedrale.
  • Museo degli Alpini posvećen povijesti talijanskih planinskih postrojbi.
  • U brdima oko Conegliana nalaze se Denominazione di origine controllata i garantita (DOCG) zona Colli di Conegliano („Brda Conegliana”). Ovdje se oba crvena i bijela talijanska vina proizvode s različitim razinama slatkoće, od suhih do slatkih passito (prošek) desertnih vina. God. 2019. ova brda su postala UNESCO-ova svjetska baština zbog tradicionalnog uzgoja na malim brežuljcima (ciglioni) i bellussera tehnike osposobljavanja vina iz 19. st. koja je doprinijela estetskim karakteristikama krajolika.[2]

Vinarstvo Conegliana[uredi | uredi kôd]

Conegliano je poznat po vinu, uglavnom suhi bijeli prošek (napravljen od glera grožđa) koji dolazi u tri varijante: tranquillo (blago), frizzante (lagano pjenušavo) i spumante (pjenušavo). Tu je i najstarija i najprestižnija talijanska škola vina Scuola Enologica, ali i Istituto Sperimentale per la Viticoltura gdje se uzgaja nekoliko talijanskih sorti, uključujući Albarossa, Vega i Valentino nero. Osim toga, vinogradari Instituta pomogli su u spašavanju mnogih autohtonih talijanskih sorti grožđa od izumiranja, kao što je grožđe Valpolicella Bigolona.[3]

Zbratimljeni gradovi[uredi | uredi kôd]

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Conegliano

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dato Istat - Popolazione residente al 31 dicembre 2018. (tal.) Pristupljeno 28. srpnja 2019.
  2. a b Two cultural sites added to UNESCO’s World Heritage List 7., srpnja 2019. (engl.) Pristupljeno 28. srpnja 2019.
  3. J. Robinson, J. Harding i J. Vouillamoz, Wine Grapes - A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours, Allen Lane, 2012., str. 24., 107.–108., 1110. i 1115. ISBN 978-1-846-14446-2