Dodatak:Popis poznatih plemićkih obitelji iz Hrvatske

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Ovdje je uključen popis poznatih plemićkih obitelji iz Hrvatske kao i plemićkih obitelji iz drugih država, čiji su se ogranci proširili u Hrvatsku, kao i obitelji kojima je priznato hrvatsko plemstvo.

Indeks: 0-9 A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž


A[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Adamić
Adamovići Čepinski 17. st. - danas barun
Grb Adamovica.jpg
Ajtić (Aytich, Jajtich, Jajetich)
Alagović
Alapić  ? – 1584. barun, ban HR-Alapić.jpg
Alberti grof (od 1907.) splitska plemićka obitelj
Althan 1129. - danas grof (od 1610.) obitelj njemačkog podrijetla, posjednici Međimurja (1719.-1791.)
Wappen Althann.jpg
Andech-Meranski 1173. - ???? margrofovi, ban obitelj njemačkog podrijetla, posjednici Istre (1180.-1248.)
Andechs-Wappen.png
Andrassy obitelj mađarskog podrijetla
Andreis 13. st. - danas trogirska plemićka obitelj
Antolčić
Antolković
Apalenić (Apallenich)
Arky u popisu plemića jednoselaca Križevačke županije
Auersperg
Augustić HR-Augustiić.jpg

B[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Babočaj
Babok
Babonići Blagajski 13. st. - 1898. knez, ban hrvatska velikaška obitelj
Babonožić
Bačić
Bajamonti splitska plemićka obitelj talijanskog podrijetla Bajamonti 1.JPG
Balog
Bánffy (Banić)  ???? - danas grof mađarska plemićka obitelj s posjedima u Hrvatskoj Banffy s-1-.JPG
Banić 16. st. - danas knez hrvatska plemićka obitelj od roda Poletčića
Baošić
Barac Repenjski
Barbarić
Barbo
Barčić
Barić
Baršić
Bartolić
Bašić (Bassich)
Batthyány 1398. - danas barun (od 1628.), grof (od o.1630.), knez (od 1764.), ban obitelj mađarskog podrijetla s posjedima u Hrvatskoj Batthyány.JPG
Bebek
Bedekovići Kobilićki  ??? - danas
Bedekovići Komorski 13. st. - danas barun
Belavići (rod) plemićka obitelj podrijetlom iz Bihaćke krajine
Belošić
Beloševići 1635. - danas
Benkovići 15. st. - danas
Benja 12. st. - danas zadarska plemićka obitelj
Berčić (Berchich)
Berislavići Grabarski 13. st. - 16. st. ban, despot hrvatska plemićka obitelj
Berislavići Malomlački 15. st. - ????
Berislavići Trogirski
Berke 15. st. - danas mađarska plemićka obitelj sa Prekmurja s posjedima u Hrvatskoj Berke grb.jpeg
Bešenići obitelj mađarskog podrijetla, prezime pisano kao Bessen i Bessenich, predijalci Zagrebačkog kaptola
Bilići (rod) 13. st. - 16. st. - danas Kod Jajca plemić Radojica Bilić krajem XIV. stoljeća. U 16. stoljeću se spominju u Bihaćkoj krajini, a već 1588. u Šibeniku
Blažević[1][2] 13. st. - danas ŠTIT: Vodoravno razdijeljen na crveno i zlatno polje. Polja štita razdjeljuju četiri zlatna povezana šiljka. NAKIT: Iznad štita je kruna iz koje se propinje raskriljeni zlatni zmaj okrunjen zlatnom krunom. PLAŠT: Grb je uokviren stiliziranom baroknom kartušom. Blaževići su potekli iz kneževske loze Kardišić ili Danac. Pripadaju hrvatskom praplemstvu.[2] Slika
Bochkaj
Bodrić
Bogdanić
Bojničići 13. st. - danas Podrijetlom iz Plavnog kod Knina. HR-Bojničić.jpg
Bombelles 19. st. - danas grof
Borelli Vranski
Borković Domagovićki Potekla od roda Domagovića.[3]
Boršić Plemićka obitelj u 16. st. se spomin je u Bihaćkoj krajini
Bošnjak (Bosniak, Bosniakovich)
Bošnjaković
Bot Bajnski
Coa Hungary Family Both Botfalva (1460).svg
Bradač
Brajković
Branjug (Branyugh)
Brdovečki (Berdoczy)
Brezovečki (Brezovački)
HR-Brezovečki.jpg
Brigljević (Briglevich)
Britvić
Brlečići U 16. stoljeću se spominju u Bihaćkoj krajini. HR-Brlečić.jpg
Brlekovići Plemići spomenuti u popisu plemića jednoselaca Križevačke županije.
Broz Plemićka obitelj se spominje u popisu plemića Zagrebačke županije 1842., i plemići su predijalci Zagrebačkog kaptola
Budački 14. st. - 1713.
Budak
Budisavljevići
Budor od 15. do 18. stoljeća plemićka obitelj UKL.gif
Bujanović
Bukovački[4] 1579. - ???? hrvatska plemićka obitelj od plemena Mogorovića
Bukovlić
Buković
Bukvić
Bunići 1023. - danas markiz (od 1754.) dubrovačka plemićka obitelj. Coa ita FAM bona.jpg
Burić Šibenik 1587. barun,vitez BURIC.jpg
Bušić
Bužani

C, Č, Ć[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Caballini
Cambi 15. st. - danas splitska plemićka obitelj Grb porodice Cambio.jpg
Castropola 10. st. - danas Lo stemma dei conti pola.jpg
Celio-Cega 13. st. - danas trogirska plemićka obitelj
Celjski grofovi 12. st. - 1456. grof, knez obitelj njemačkog podrijetla sa sjedištem u Koruškoj, ali i posjedima u Ugarskoj i Hrvatskoj Counts of Celje coat of arms (1-4).svg
Chavrak (Chavrag de Letovanich) 29. ožujka 1602.; 11. siječnja 1896. HR-Chavrak1.jpg HR-Chavrak2 1896.jpg
Cindro 13. st. - danas splitska plemićka obitelj Coat of arms of Cindro.JPG
Cipiko
Crljen[5] 1773.
Crnčić (Cernchich, Chernchich)
Crnkovići 15. st. - danas grof (od 1833.)
Cvetković
Cvitković
Čačković Chachkovich HR-Čačković.jpg
Čeh (Cheh, Cseh)
Česnegić Milvanski 13. st. - danas grof Cseszneky comital big.jpg
Čikulin 16. st. - 1746. barun (od 1628.), grof (od 1706.) obitelj talijanskog podrijetla s posjedima u Hrvatskoj Grb obitelji Čikulin.JPG
Čolić
Čulić Rod potječe od plemana Lapčana
Čupor Moslavački 13. st. - 15. st. ban slavonska plemićka porodica

D, Đ[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Damjanović Vrgadski[6] vrgadski grofovi ("conte di Vergada") Podrijetlom iz Poljica.
Daničić
Daubachy
Delišimunović 15. st. - danas
Deutsch (Deutsch de Macelj) Plemstvo grbovnicom od 25. studenog 1910. po Franji Josipu I. u Beču.
Dianižević
Ditković
Doimi
Doktorić
Dolački (Dolachky)
Dolovčak HR-Dolovčak.jpg
Dolovec
Domagojevići
Domagović 1327.-
Dominis  ???? - danas rapska plemićka obitelj
Domjanići
Dončić
Doringer
Dorotić
Draganići 13. st. - Danas Hrvatski rod podrijetlom od plemena Šubića HR-Draganić.jpg
Draganić - Vrančić 13. st. - 18. st. - Danas Hrvatski rod podrijetlom od plemena Šubića i roda Vrančić
Dragojlović
Draškovići Trakošćanski 15. st. - danas barun, grof, ban- hrvatska velikaška obitelj HR-Draskovich1a.jpg HR-Draskovich5.jpg HR-Draskovich7.jpg
Drenovečki (Drenoczy)
Druškoci (Druskoczy)
Držanić (Dersanich)
Dudići
Duka
Dvekar

E[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Eltz 1157. - danas barun, grof obitelj njemačkog podrijetla s posjedima u Slavoniji
Engel (obitelj) (Engel de János) Plemstvo grbovnicom od 29. ožujka 1886. po Franji Josipu I. u Beču.
Erdödy 1187. - danas grof obitelj mađarskog podrijetla koja je imala posjede i u Hrvatskoj i koja se razdijelila na dvije grane: mađarsku i hrvatsku (hrvatska je grana odigrala značajnu ulogu u povijesti Hrvatske i obrani njenih državnih prava) COA bishop SK Erdody Laszlo Adam.png
Ernušti 15. st. - 1540. obitelj židovskog podrijetla Grb obitelji Ernušt.jpg

F[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Fabijanić
Farkaš-Vukotinović
Femen
Ferić
Feštetići 15. st. - danas grof (od 1766.), knez (od 1911.) Grb obitelji Feštetić.jpg
Filipašić Plemići predijalci Zagrebačkog kaptola
Filipčić
Filipović
Flaischman HR-Fleischman.jpg
Fodrovečki (Fodroczy)
Forčić
Forko
Frankapani (knezovi Krčki) 1116. - 1671. knez, markiz, ban hrvatska velikaška obitelj podrijetlom s otoka Krka Coat of Arms of Fran Krsto Frankopan.jpg
Frodnacher (de Bednya) 1380.- ??? obitelj njemačkog podrijetla sa područja Gornje Austrije- ogranak Bednjanski[7]
Funtek

G[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Gabelić
Gaj
Galjuf (Galliuff)
Gašparić
Gašparini
Gatčani (Gatchany)
Gereci (Gereczy)
Gisingovci(Német-Ujvá)( njem. Güssing, mađ. Kőszegi) 12.st. - 15.st. ban, palatin velikaška obitelj njemačkog podrijetla. Grb Gisingovaca s mačevima.JPG
Gluhak
Gojmerec (Goymerecz, Goymeracz) HR-Gojmerec.jpg
Golec
Golub
Golubić Plemićka obitelj spominje se u popisu plemića jednoselaca u Križevačkoj županiji
Gorjanski (Garay) 13. st. - 1481. knez obitelj mađarskog podrijetla koja je imala posjede i plemstvo u Slavoniji
Gorjup
Gorup
Gotal (Gotthal, Gothal, Gottal, Gothall)
Gracki (Gradszky, Graczky)
Granđa (Granya, Grangya)
Grdenić (Gerdenich)
Gredelj (Gredel, Gredely)
Gregorić
Gregorijanci 16. st. - 17. st. barun
Gregoroci (Gregoroczy)
Grimani
Grisogono 14. st. - danas splitska plemićka obitelj Grb porodice Grisogono.jpg
Gubašoci (Gubassoczy)
Gučetići dubrovačka plemićka obitelj
Gundulić 13. st. - 1800. dubrovačka plemićka obitelj Coa Croatia Family Gundulić.svg
Gusići 12. st. - danas knez, barun hrvatski velikaški rod Gusići.jpg
Gušić (pleme)
Gut-Keled (Cletgud, Gledguth, Guthkeled, Gutkeled, Gwthkeleth) 12.st. - 15.st. ban Rod koji je prerastao u pleme njemačkog podrijetla.
Gvozdanović HR-Gvozdanović.jpg

H[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Habjanec HR-Habjanec.jpg
Hadrović
Hajnović 3. rujna 1661. - danas hrvatska plemićka obitelj. Plemićki list i grbovnicu dodijelio je 3. rujna 1661. kralj Leopold u Beču; potvrđeno i proglašeno na Hrvatskome Saboru 27. ožujka 1662.[nedostaje izvor]
Halenić
Haller
Halper Sigetski
Haulik
Hellenbach
Herberstein
Herković (Herkovich, Herkffy)
Hervoj (Hervoy)
Homolić
Hondrej (Hondrey)
Horg (Horgh)
Horžić (Horsich)
Horvat (rod) (Horvathy) 13. st. - Danas HorvatXIVstoljece1.svg
Horvat od sv. Petra  ??? - 17. st. - Danas Potvrda plemstva 6. veljače 1635. godine s novim grbom. HR-Horvat od sv Petra.jpg
Horvatić HR-Horvatić.jpg
Horvatinčić Grbovnica u Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu HR-Horvatinčić.jpg
Hotkovići 15. st. - 19. st. barun (od 1791.)
Hranilovići 15. st. - danas hrvatska plemićka obitelj- Plemićki list, grbovnica podijeljeni su 24. kolovoza 1603. Jurju Hraniloviću. Proglašeno na Hrvatskom saboru 27. veljače 1609.. Plemići i svećenici.
Hreljac
Hrušoci (Hrussoczy)
Hrvatić (Hervatich)
Hrvatinići 13. st. - 1476. vojvoda, herceg, knez hrvatska obitelj koja je imala posjede u Donjim krajevima u Bosni Hrvatinići.png
Hrvojić (Hervoich)
Hržić (Hersich)
Hudić
Hudoden
Humski 16. st. - o. 1680.
Huzjak (Husiak, Huziak, Hosiak, Hoziak) 16. st. - danas HR-Huzjak.jpg

I[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Ilijašić
Iločki 13. st. - 1524. knez obitelj hrvatskog podrijetla (područje Dubice) s posjedima u Slavoniji
Imprić
Inkey (Inkey de Pallin)
Ivanek Plemićka obitelj se spominje u darovnici Ivana III. Draškovića za dobra Čurilovec i Pišćanovec 18. lipnja 1647.
Ivanić (obitelj)
Ivellio 13. st. - danas grof splitska plemićka obitelj Iveljić 1.JPG
Ivšić 15. st. - danas stara hrvatsko-ugarska plemićka obitelj s posjedima u Sisku, Slavoniji, Srijemu i Pečuhu

J[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Jagić (Jagich, Jagych) 1569. - danas HR-Jagich.jpg
Jelići od Draženovića [nedostaje izvor] 14. st. Bijeg pred Turcima iz Bosne u Dalmaciju. Split, Hvar, Brač[nedostaje izvor]
Jakopčići 13. st. - danas. Rod podrijetlom iz Ivanića pred Turcima se sklonio u Hrvatsko zagorje HR-Jakopčić.jpg
Jakša 14. st. S Hvara.
Jakšić 14. st. S Hvara, dio na Braču.
Jankovići Daruvarski 16. st. - 1904. barun
Jelačići Bužimski 14. st. - danas barun, grof Podrijetlo vuku iz Bužima u Lici. HR-Jelachich 1854.jpg
Jurkovići barun

K[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Kabužić 13. st. - danas grof (od 1857.) dubrovačka plemićka obitelj Coa fam ITA caboga.jpg
Kačići (pleme)
Kačići Omiški 12. st. - danas knez hrvatski velikaški rod Kacici.jpg
Katalenić 16. st. - danas hrvatska plemićka obitelj podrijetlom iz Knina
Keglevići Bužimski 15. st. - danas barun, grof Podrijetlo vuku iz Dalmacije sa Zrmanje gdje im je bio Kegel grad kojem se još danas vide ruševine. Kasnije pred Turcima se preseljavaju u današnju Bihaćku krajinu gdje su imali u posjedu Bužim (nekad nazivan Čava) hrvatska velikaška obitelj. Hrvatska grana izumrla je u 20. stoljeću, dok je ugarska još živuća Bratislava erb na Rudnayovej ulici.jpg
Kiš (Kiss de Saulovecz, Szalocy)  ??? - danas hrvatska plemićka obitelj
Kitonić 16. st. - danas hrvatska plemićka obitelj iz Kostajnice HR-Kitonić2.jpg
Klokočani
Kneževići 15. st. - 1924. barun (od 1763.) Kneževići od Svete Jelene (Croatia).jpg
Kovačević[nedostaje izvor] 1821.g. Povelja i grb dodjeljen od Kralja Franca 1. lipnja 1821. Michaelu (Milanu ili Mići) Kovačeviću, dopukovniku gradiškog graničkog regimenta. Grb i povelja se nalaze u Hrvatskom Državnom Arhivu u Zagrebu.[nedostaje izvor]
Kovacevic.jpg
Kramarić
Krčelić HR-Krčelić.jpg
Kristolovec HR-Kristolovec.jpg
Kukari (pleme)
Kukuljević (Kukulyevich aliter Bassani de Sacci)  ???-27. listopada 1490. - 9. prosinca 1649. - HR-Kukuljević2.jpg HR-Kukuljević.jpg
Kulmeri 17. st. - 1998. barun, grof hrvatska plemićka obitelj štajerskog podrijetla
Kurjakovići Krbavski 14. st. - 1531. knez ogranak roda knezova Gusića
Kuščić 15. st. - danas bračka plemićka obitelj
Kutnjak (Kutnyak, Kutniak, Kotnyak, Kotniak) 1662. - danas HR-Kutnjak.jpg

L, LJ[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Lackovići 10. st. - danas vojvoda, knez, ban obitelj njemačkog podrijetla koja je imala posjede u Hrvatskoj i s vremenom se integrirala među hrvatsko plemstvo Grb Lackovića.JPG
Lapčani (pleme)
Laszowski od grba Szeliga obitelj poljskog podrijetla HR-Laszowski.jpg
Lipić (Lippich) 1683. - danas

M[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Madijevci 10.st. - ???? zadarska patricijska obitelj, pripadnica dinastije Madijevaca obilježila je hrvatska kraljica Jelena Slavna, žena kralja Mihajla Krešimira II.
Mađar (obitelj) (Magyar)
Magdalenić
Magdić
Majcen (Mayczen) HR-Majcen-Logo.jpg
Makanec(Makanecz) Plemstvo i grbovnicu podijelio Franjo II. za Michaela Makanec (Makanecz) i njegovog sina Aleksandra u Beču, 26. srpnja 1792.
Makar (obitelj)
Malekovići 1490. - danas
Malenić
Mallin (obitelj) (Mallin de Sveti Xaver) Grbovnica podjeljena po Franji Josipu 9. siječnja 1907. u Budmimpešti
Maljevac (obitelj)
Mamić knez Kneževi Livanjskog polja
Mandići barun
Marčić
Maretići 6. siječnja 1224. - danas grof ,barun kordunski plemići, naseljeni i u Dalmaciji i BiH
Margetić
Marić (obitelj)
Marjašević
Marković
Markulin
Marojević
Marojčić
Martinčić
Martinković
Marušići (obitelj) 13. st. - danas hrvatska plemićka obitelj od roda Oblačića
Matačić HR-Matačić.jpg
Matanović
Matejković
Matjačić (Matiachich) Plemići podrijetlom iz Like
Matijašević
Matković (Matkovich) 1649. – danas
Matleković
Maurić
Maurović
Medić
Medošoci (Medossoczy)
Medunić
Međurečki
Mesarić
Mešić (Messich)
Mihalčević
Mihalić
Mihalović
Mihaljević
Mihanić
Mihanović
Mihić
Mikić
Miković (rod) 8. ožujka 1580. - danas Plemstvo podjeljeno po Rudolfu II., originalna grbovnica (grb u prikazu) se čuva u Muzeju Turopolja, dio roda je prešao živjeti u Križevačku županiju. Nova grbovnica podijeljena za jednu od grana Mikovića 18. studenog 1699. po Leopoldu I. HR-Miković 1580.jpg
Mikšić (Mixich)
Mikulanić
Mikulčići 16. st. - danas
Mikulić 17. st. - danas plemići Staro hrvatska obitelj, najpoznatiji Mikulić, Aleksandar Ignacije, zagrebački nadbiskup
Milašin, Milašinčić (Milassin aliter Radoevich) Porijeklom iz Bosne, poznat kanonik Franjo Milašin(čić), prvi dekan Pravnog fakulteta. Postoje dvije grane.
Milići 1881. - danas grof ,barun
Milinović (Milinovics)
Milovac
Mirković[8]
Mlinarić (Mlinarich)  ??? - 1621.- 1650. - 1655. - danas Vojvoda/Herceg Obitelj hrvatskog podrijetla koja se razdijelila na više grana: hrvatsku (Mlinarić), mađarsku (Mlinarics), štajersku (Mlinarič)...i druge, univerzalno prezime za sve grane je Mlinarich. HR-Mlinarić.jpg
Modić
Modrić (Modrich aliter Modrovich, Mwdrich, Modrich, Modrics, Modrovics)  ??? - 1649. - danas Stara hrvatska plemićka obitelj iz zaleđa Zadra čiji su preci u XIII. stoljeću prešli u Liku i Krbavu. Prvi pisani spomen plemenitih Modrića je 1519. u Križevačkoj županiji, potvrđeno plemstvo na Saboru 1649.,Nakon turskih osvajanja Like i Krbave prelaze u Senj i u Hrvatsko Zagorje.

Potomci i danas žive u Hrvatskoj,a u Zagorju u Leskovcu Topličkom.

HR-Modriić IM 1673.jpg
Modrić (Modrich aliter Modrovich, Mwdrich, Modrich, Modrics, Modrovics)  ??? - 1791. - danas Nova grbovnica podjeljena od Leopolda II u Beču 21. srpnja 1791., a potvrđeno u Hrvatskom saboru 1792. Grb ovih Modrića nije isti kao grb starih Modrića iz 1649. godine. HR-Modrich2.jpg
Mogorić (obitelj)
Mogorojević
Mogorovići (pleme)
Mokrović
Molnar
Moravčik
Morovićki (Maróti) 12. st. - ??? ban obitelj od plemena Gutkeled
Morić (obitelj) (Morovich, Moroich, Morich) Plemićka obitelj u Varaždinu prebiva tijekom 16. i 17. stoljeća.
Mostarić
Moszynski od grba Nałęcz HR-Moszynski de Zagrebgrada.jpg obitelj poljskog podrijetla, potvrđeno plemstvo 25. ožujka 1899. s pridjevkom "de Zagreb-grada" HR-Moszynski.jpg
Mračić
Mrazović
Mrmonić
Mrnjavčić
Mrzljak (Merzliak)
Mudić
Mudrovčić

N, NJ[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Negovetić (Negovetich de Cumboks) Plemstvo 14. listopada 1687. po Leopoldu I. u Beču.
Nelipčići Cetinski 13. st. - 1434. knez hrvatska velikaška obitelj s područja Cetinske krajine; ogranak roda Snačića
Nicolini s Hvara
Noršić
Novosel ???- 1744. - HR-Novosel.jpg

O[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Orlovići (Orlovčići)
Oršići Slavetički 15. st. - danas barun (od 1675.), grof (od 1744.) hrvatska plemićka obitelj iz roda Lapćana i Karinjana
Otmić (Otthmich, Ottmich, Hottmich) 13. st. - ???
Ožegovići Barlabaševački 15. st. - barun (od 1858.)

P[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Palfi (Pálffy ab Erdöd) HR-Palffy1.jpg Hrvatski ban(1704. - 1732.) - grof Ivan Pálffy koji je bio učesnik tekijske bitke kod Petrovaradina 5. kolovoza 1716. godine HR-Palffy2.jpg
Papalić 14. st. - 1739. splitska plemićka obitelj
Patačići od Zajezde 16. st. - 1817. barun (od 1706.), grof (od 1735.)
Pavleković (Paulekovich) 1613. - danas Grbovnica podjeljena Pavlu Pavlekoviću 9. rujna 1613. u Regensburgu.
Pejačevići Našički 14. st. - danas barun (od 1712.), grof (od 1772.) 11 peqchevich.jpg
Peranski 15. st. - 1786. knez ogranak hrvatske velikaške obitelji knezova Bribirskih
Perko
Pokos Plemići predijalci Zagrebačkog kaptola
Pongrac(obitelj) (Pongratz, Pongracz)
Posedarski knez
Pušić Pussich aliter Kraissich 1659. - danas Plemstvo s grbovnicom Jurju Pušić-Krajišić (Pussich olim Kraissich), i braći Nikoli i Mihaelu te djeci Franji i Heleni, u Beču je 1659. godine po Leopold I.

potvrđeno u Hrvatskom saboru 1661. godine.

Prstec (Persztecz) Plemići predijalci Zagrebačkog kaptola

R[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Radičević (obitelj) (Radichevich)
Radić (obitelj) (Raddich, Radich) 24. siječnja 1648. – HR-Radich.jpg
Radik 1629. –
Radošević s Hvara
Rafaj (Raffay) HR-Rafaj.jpg
Raškaj 13. st. - danas. obitelj njemačkog podrijetla od plemena Gutkeled HR-Raškaj.jpg
Ratkaj 15. st. - 1793. barun obitelj mađarskog podrijetla koja je imala poosjede u Hrvatskoj HR-Ratkaj.jpg
Ratković (Ratkovich) Plemićka obitelj podrijetlom iz Šibenika, u 17. stoljeću predijalci Zagrebačkog kaptola
Rauch 17. st. - 20. st. barun (od 1763.) obitelj njemačkog podrijetla koja je imala poosjede u Hrvatskoj
Reiner (Reiner de Brestovac) Plemstvo grbovnicom od 22. veljače 1913. po Franji Josipu I. u Beču.
Rudić 1755. barun (od 17. kolovoza 1854.) obitelj hrvatskog podrijetla koja je imala poosjede u Bačkoj s pridjevkom Aljmaški

S, Š[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Scampicchio od 15.st.
Sente (Szente, Szenthe)  ??? - 1718 - Danas
Sermage 17. st. - 20. st. barun (od 1720.) obitelj francuskog podrijetla s posjedima u Hrvatskoj
Sladović, Sladojević (Sladovih, Sladoevich) dalmatinska obitelj, smatra se da pripada starobosanskom plemstvu, grb obitelji se nalazi u Korjenić-Neorićevom grbovniku iz 1595 god., kao i u većini tzv. ilirskih grbovnika grb obitelji Sladojević
Spanheim (Sponheim) 12.st. margrofovi obitelj njemačkog podrijetla, posjednici Istre.(od 1090.– 1173.) Armoiries de Sponheim 1.svg
Šubići (pleme)
Šubići Bribirski 12. st. - 1456. knez, ban moćna hrvatska velikaška obitelj iz Bribirske županije Bribir6 2.JPG
Šurmanović (Surmanovich) Plemićka obitelj koja se 1787. spominje u popisu Turopoljskih plemića u Hrašću.

T[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Talovci 15. st. - 16. st. knez
Tartaglia 12. st. - danas grof (od 1444.) splitska plemićka obitelj
Tiboldovića (Thybold) (Svetački - de Zempche, de Zenche, Szencsei) 12. st. - danas ban slavonska plemićka obitelj sa Psunja
Tommaseo 1671.[9] splitska i bračka plemićka obitelj, starinom Tomašić
Topolski od grba Nałęcz obitelj poljskog podrijetla HR-Topolski.jpg
Tumpići 16. st. - danas U 16. stoljeću se spominju u Bihaćkoj krajini, pred Turcima se sele u Hrvatsko zagorje
Turković 17. st. - danas barun (od 1912.)

U[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Ugrinići 14. st. - 1586. barun ogranak hrvatske velikaške obitelji knezova Bribirskih

V[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Valjak (Valyak, Valjak) 12. st. - danas hrvatska plemićka obitelj (Kalničko plemstvo)
Vitez (obitelj) (Vitez de Camaria)  ??? - XVII.st. - danas hrvatska plemićka obitelj
Vlašić (obitelj) (Vlasits) 19. st. hrvatska plemićka obitelj
Vojković-Vojkffy 13. st. - 20. st. grof (od 1763.) hrvatska plemićka obitelj
Vojnović barun (od 1668.)[10]
Vrančić 11. st. - 1737. grof (od 1584.) šibenska plemićka obitelj podrijetlom iz Bosne
Vranyczany-Dobrinović 13. st. - danas barun (od 1862.) hrvatska plemićka obitelj podrijetlom iz Bosne Grb obitelji Vranjicani-Dobrinović.JPG
Vukašinović poslije de Lupis, s Hvara
Vukelić 9. st. - danas knez (od 1325.) hrvatska plemićka obitelj podrijetlom iz Like

Z, Ž[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Zaboki (Zaboky)  ??? – 15. kolovoza 1575. –
Zagrajski obitelj poljskog podrijetla
Zakmardi(Zakmardy de Diankovecz) Protonotar kraljevine Hrvatske i Slavonije je bio Ivan Zakmardi, prethodno plemićki sudac Križevačke županije. HR-Zakmardi.jpg
Zapolja (Zapolja) 1467. - 1571. ban, palatin slavonsko plemstvo Coa Hungary Family Szapolyai.svg
Zdenčaj(Dwyam aliter Zdenczay de Zahwmic grada, Zdenchay, Zdenczai, Zdenchai) ? - 21. ožujka 1582. - danas Potvrda plemstva grbovnicom Rudolfa II u Beču 21. ožujka 1582. Korijeni su ove obitelji u Lici HR-Zdenczay.jpg
Znika
Zrinski 1347. - 1703. knez, grof, ban: ogranak hrvatskog velikaškog roda knezova Bribirskih HR-Zrinski3.jpg HR-Zrinski2.jpg
Žugec  ??? - 16. st. - danas 16. st. u Turopolju, pa se preselili u Hrvatsko zagorje

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. (priredila Marica Draženović): Plemstvo Like, Gacke i Krbave, pristupljeno 27. travnja 2016.
  2. 2,0 2,1 Ličke plemićke obitelji - Blažević. Literatura je citirana u poruci. Postavila administratorica Marica.
  3. Hrvatski leksikon A-K, Naklada Leksikon d.o.o., Zagreb, 1996., str. 126., 259.
  4. Tatjana Radauš (1998): Toma II. Erdődy, Hrvatski biografski leksikon, Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Pristupljeno 22. travnja 2016.
  5. Đuro Körbler: [1] DiZbi.- Digitalna zbirka HAZU Ljetopis : Marko pl. Czerliem : [nekrolog], str. 143. Pristupljeno 11. lipnja 2016.
  6. Hrvatski leksikon A-K, Naklada Leksikon d.o.o., Zagreb, 1996., ISBN 9539672813, str. 233.
  7. Klaužer, Vedran: Plemićka obitelj Frodnacher - ogranak Bednjanski (de Bednya). Aktivnosti članova ogranka u Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu u drugoj polovici 15. i početkom 16. stoljeća, Godišnjak Njemačke narodnosne zajednice ... (1331-7172) 19 (2012); 31-43
  8. Hrvatski leksikon L-Ž, Naklada Leksikon d.o.o., Zagreb, 1997., str. 112.
  9. Primljeni u splitsko plemstvo. Nepo Kuzmanić: Split u zemljišniku iz 1832. godine (76), Teško prezime Tesolato], Slobodna Dalmacija, 9. svibnja 2002.
  10. Vojnović, Josip, Hrvatska enciklopedija LZMK. Pristupljeno 14. lipnja 2016.

Arhivski izvori[uredi VE | uredi]

Hrvatski državni arhiv

  • HR-HDA-25: Hrvatske plemićke obitelji i vlastelinstva (NRA)
  • HR-HDA-28:Križevačka županija, Acta Nobilitaria, kut.:759-760
  • HR-HDA-29: Požeška županija, Nobilitaria, kut.: 580
  • HR-HDA-29: Požeška županija, Armales, kut.: 573-578
  • HR-HDA-31: Srijemska županija, Armales, kut.: 792-798
  • HR-HDA-32: Varaždinska županija, Nobilitaria, kut.:618-620
  • HR-HDA-33: Virovitička županija, Armales, kut.: 805-809
  • HR-HDA-34: Zagrebačka županija, Nobilitaria, kut.: 374-388.
  • HR-HDA-34: Zagrebačka županija, Elenchus praelatorum, magnatum et nobilium 1842., kut.: 419
  • HR-HDA-749: Obitelj Oršić
  • HR-HDA-711: Obitelj Drašković
  • HR-HDA-885: Grbovnice
  • HR-HDA-886: Prijepisi grbovnica
  • HR-HDA-888: Zbirka rodoslovlja
  • HR-HDA-912: Zbirka otisaka pečata


Nadbiskupijski arhiv u Zagrebu

  • HR-NAZ: Capituli Zagrab.- Locus credibili
  • HR-NAZ: Capituli Chasm. - Locus credibili
  • HR-NAZ: Repertorum actorum Capit. Zagrab. 1701-1774.
  • HR-NAZ: Acta Capituli antiqua
  • HR-NAZ: Grbovnice


Mađarski državni arhiv

  • HU-MOL: A57 - Magyar Kancelláriai Levéltár - Libri Regii

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Siebmacher, Johann Der Adel von Galizien, Lodomerien u. der Bukowina ; IV. Band 14. Abt. / begonnen v. Friedrich Heyer v. Rosenfeld ; fortgesetzt u. beendet v. Ivan von Bojničić; Nuernberg : Bauer und Raspe, (E. Kuester) , 1905
  • Bojničić Kninski, Ivan Der Adel von Kroatien und Slavonien ; IV. Band 13. Abt.; Nürnberg: Verlag von Bauer und Raspe, l899
  • Siebmacher, Johann Der Adel von Oesterr. Schlesien ; IV. Band 11. Abt.; Nuernberg : Bauer und Raspe, (E. Kuester) , 1885
  • Siebmacher, Johann Der Adel von Siebenbürgen ; IV. Band 12. Abt. / bearb. v. Constantin Reichenauer von Reichenau ; fortgesetzt v. Géza von Csergheö, zu Ende geführt von Oscar von Bárczay; Nuernberg : Bauer und Raspe, (E. Kuester) , 1898
  • Siebmacher, Johann Der Adel von Ungarn : sammt den Nebeländern der St. Stephans-Krone ; IV. Band 15. Abt.; Heft 15-21 / Bearb. von Géza von Csergheö; Nuernberg : Bauer und Raspe, (E. Kuester) , 1889-1890
  • Siebmacher, Johann Absgestorbener Bayerischer Adel ; VI. Band 1. Abt. / bearb. v. Gust. A. Seyler; Nuernberg : Bauer und Raspe, (E. Kuester) , 1884
  • Siebmacher, Johann Absgestorbener Bayerischer Adel ; VI. Band 1. Abt., 2. Teil / bearb. v. Gust. A. Seyler; Nuernberg : Bauer und Raspe, (E. Kuester) , 1906
  • Siebmacher, Johann Absgestorbener Bayerischer Adel ; VI. Band 1. Abt., 3. Teil / bearb. v. Gust. A. Seyler; Nuernberg : Bauer und Raspe, (E. Kuester) , 1911
  • Siebmacher, Johann Der Adel des Herzogthums Krain und der Grafschaften Görz und Gradiska; IV. Band 2. Abt. / neu hrsg. v. Otto Titan v. Hefner; Nuernberg : Bauer und Raspe, (E. Kuester) , 1859
  • Siebmacher, Johann Der Adel des Königreichs Dalmatien ; IV. Band 3. Abt. / bearb. ... Carl Georg Friedrich Heyer von Eosenfeld; Nuernberg : Bauer und Raspe, (E. Kuester) , 1873
  • Siebmacher, Johann Der Adel des königreichs Bayern ; II. Band 1. Abt. / neu hrsg. und mit historischen, genealogischen und heraldischen Notizen begleitet v. Otto Titan v. Hefner ; Illustriert von H. Nahde u. Fr. Kraemer; Nuernberg : Bauer und Raspe, (E. Kuester) , 1856
  • Siebmacher, Johann Der blühende Adel des Königreichs Sachsen : sowie der grossherzoglichen und herzoglichen Sächischen Staaten ; II. Band 3. Abt. / neu hrsg. und mit historischen, genealogischen und heraldischen Notizen begleitet v. Otto Titan v. Hefner; Nuernberg : Bauer und Raspe, (E. Kuester) , 1857
  • Siebmacher, Johann Der Böhmische Adel ; IV. Band 9. Abt. / bearb. v. Rudolf Johann Gf. Meraviglia; Nuernberg : Bauer und Raspe, (E. Kuester) , 1886
  • Siebmacher, Johann Der Kärntner Adel ; IV. Band 8. Abt. / von M. Hildebrandt; Nuernberg: Bauer und Raspe, (E. Kuester) , 1879
  • Siebmacher, Johann Der Mährische Adel; IV. Band 10. Abt. / begonnen v. Heinrich Edlen von Kadich ; fortgesetzt und zu Ende geführt v. Pfarrer Conrad Blažek; Nuernberg : Bauer und Raspe, (E. Kuester) , 1899
  • Pirchegger, Hans Landesfürst und Adel in Steiermark : 3. Teil / Hans Pirchegger; Graz : Historische Landskommission für Steiermark , 1958
  • Ferdo Šišić, Hrvatski saborski spisi, knj. 1, 1526-1536., Zagreb 1912.
  • Ferdo Šišić, Hrvatski saborski spisi, knj. 2, 1537-1556., Zagreb 1915.
  • Ferdo Šišić, Hrvatski saborski spisi, knj. 3, 1557-1577., Zagreb 1916.
  • Ferdo Šišić, Hrvatski saborski spisi, knj. 4, 1578-1608., Zagreb 1917.
  • Ferdo Šišić, Hrvatski saborski spisi, knj. 5, 1609-1630., Zagreb 1918.
  • Zaključci Hrvatskog sabora, sv. 1, 1631-1693., Zagreb, 1958.
  • Zaključci Hrvatskog sabora, sv. 2, 1693-1713., Zagreb, 1958.
  • Zaključci Hrvatskog sabora, sv. 3, 1714-1735., Zagreb, 1961.
  • Zaključci Hrvatskog sabora, sv. 4, 1735-1743., Zagreb, 1964.
  • Zaključci Hrvatskog sabora, sv. 5, 1743-1749., Zagreb, 1966.
  • Zaključci Hrvatskog sabora, sv. 6, 1749-1753., Zagreb, 1968.
  • Zaključci Hrvatskog sabora, sv. 7, 1753-1758., Zagreb, 1970.
  • Zaključci Hrvatskog sabora, sv. 8, 1759-1773., Zagreb, 1971.
  • Zaključci Hrvatskog sabora, sv. 9, 1777-1808., Zagreb, 1974.
  • Zaključci Hrvatskog sabora, sv. 10, 1808-1814., Zagreb, 1975.
  • Zaključci Hrvatskog sabora, sv. 11, 1825-1832., Zagreb, 1976.
  • Zaključci Hrvatskog sabora, sv. 12, 1836-1847., Zagreb, 1980.
  • Zapisnici Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, sv.1, 1587-1589., Varaždin, 1990.
  • Zapisnici Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, sv.2, 1592-1596., Varaždin, 1991.
  • Zapisnici Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, sv.3, 1597-1602., Varaždin, 1992.
  • Zapisnici Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, sv.4, 1606-1621., Varaždin, 1993.
  • Zapisnici Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, sv.5, 1621-1635., Varaždin, 1994.
  • Zapisnici Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, sv.6, 1636-1659., Varaždin, 1995.
  • Zapisnici Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, sv.7, 1660-1671., Varaždin, 1997.
  • Zapisnici Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, sv.8, 1672-1684., Varaždin, 2000.
  • Zapisnici Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, sv.9, 1685-1714., Varaždin, 2003.
  • Zapisnici Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, sv.10, 1685-1697., Varaždin, 2005.
  • Zapisnici Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, sv.11, 1698-1703., Varaždin, 2006.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]