Tehnički muzej Nikola Tesla

Koordinate: 45°48′14″N 15°57′53″E / 45.8037717803678°N 15.9647440910339°E / 45.8037717803678; 15.9647440910339
Izvor: Wikipedija
Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu
Tecnical museum, zagreb.JPG
Prilaz i glavna zgrada muzeja.
Osnovan 21. prosinca 1954.
Lokacija Savska cesta 18, 10000 Zagreb, Hrvatska
Izlošci oko 13 000
Ravnatelj Markita Franulić
Web Službene stranice

Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu prikazuje povijesni razvoj tehničkih rješenja kojima je čovjek nastojao svladati prostor i vrijeme.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Zamisao o osnivanju te vrste muzeja potječe još s kraja 19. stoljeća, pa je jedno vrijeme u Zagrebu i postojao Trgovačko-obrtnički muzej. Prava povijest Tehničkoga muzeja započinje 1954. godine kada je donesena odluka o njegovu osnivanju, a 1959. Muzeju je dodijeljena današnja lokacija na Savskoj cesti 18.

Idejni začetnik osnivanja Tehničkog muzeja bio je sveučilišni profesor dr. Božo Težak, kasnije dugogodišnji predsjednik Savjeta Muzeja, a realizator i prvi ravnatelj bio je Predrag Grdenić. Likovni postav izveo je arhitekt Emil Vičić. Zgradu muzeja projektirao je Marijan Haberle.

5. lipnja 2015. odlukom Skupštine Grada, Tehnički muzej u Zagrebu mijenja ime u Tehnički muzej Nikola Tesla na prijedlog tadašnjeg gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.[1][2]

Odjeli Tehničkog muzeja[uredi | uredi kôd]

Izlošci u muzeju

Prvi odjeli Tehničkog muzeja (Transformacija energije, Prometna sredstva i Rudarstvo) otvoreni su za javnost 1963. godine, a nakon toga otvorena je zbirka Nafta (1964.), planetarij (1965.), demonstracijski kabinet Nikola Tesla (1976.), odjel Osnove poljodjelstva (1981.), odjel Vatrogastvo (1992.), apisarij (1994.), te muzeorama Zemljomjerstvo-katastar (1994.).

Odjel transformacije energije[uredi | uredi kôd]

Odjel prikazuje povijesni razvoj ljudskih rješenja u nastojanju da manje vrijedne oblike energije transformiraju u kvalitetnije i za ljudske potrebe korisnije.

Odjel prometnih sredstava[uredi | uredi kôd]

Dubrovački tramvaj u Tehničkom muzeju

U ovom odjelu prikazan je razvoj transportnih sredstava u vodi, na kopnu i zraku.

Odjel astronautike s planetarijem[uredi | uredi kôd]

Odjel astronautike udomljuje modele najpoznatijih svemirskih letjelica, raketa-nosača i orbitalnih stanica koji prikazuju početak razvoja astronautike.

Odjel geologije, rudarstva i nafte[uredi | uredi kôd]

Zbrirka rudarstva prikazuje razvoj tehnike eksploatacije mineralnih sirovina, te načine oplemenjivanja i prerade ruda. Posebno je zanimljiv model rudnika s ukupnom duljinom rudničkih hodnika od više od tristo metara, izgrađen ispod objekta Muzeja. U odjelu je i soba zemljomjerstva (katastar).

Odjel vatrogastva[uredi | uredi kôd]

Nizom vatrogasnih izložaka od opreme do vozila, prikazan je razvoj vatrogasne tehnike, s osobitim naglaskom na područje Hrvatske.[3]

Odjel osnovi poljodjelstva s apisarijem[uredi | uredi kôd]

Eksponati izloženi u tom odjelu prikazuju povijesni razvoj tehničkih rješenja sprava za kopanje i oranje. Posebnost ovog odjela su staklene ogledne košnice, apisarij sa živim pčelama, čiji se život i rad može nesmetano promatrati.

Odjel velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike[uredi | uredi kôd]

U odjelu je do sada realiziran postav o Faustu Vrančiću i demonstracijski kabinet Nikole Tesle. Aleja skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike dio je tog odjela na otvorenom, u parku Muzeja.

Demonstracijski kabinet Nikole Tesle[uredi | uredi kôd]

Stalni postav Demonstracijskog kabineta, ukupne površine 260 m2, otvoren je 1976. godine prigodom obilježavanja 120. godišnjice Teslina rođenja. Njegova muzeološka koncepcija bila je specifična, jer su se u njemu izvodili pokusi s rekonstrukcijama najpoznatijih Teslinih izuma izrađenima prema originalnim Teslinim nacrtima i patentnim prijavama, u većini slučajeva metodama i materijalima iz vremena u kojem je živio. Izlošci su napravljeni u radionicama Muzeja. Stalni postav obnovljen je povodom obilježavanja godine Nikole Tesle (2006.) pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Promjena naziva Tehničkog muzeja. Službeni glasnik. Pristupljeno 21. srpnja 2015.
  2. Promjena imena. Tehnički muzej. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. siječnja 2018. Pristupljeno 21. srpnja 2015.
  3. Marinka Fruk, Vatrogastvo: novi odjel Tehničkog muzeja u Zagrebu, Informatica museologica 1-4/1993., Hrčak

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Tehnički muzej Nikola Tesla
Mrežna mjesta