Razgovor sa suradnikom:BrunoMed

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi kôd]

Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

BrunoMed, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

 • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
 • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
 • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Signature icon.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:BrunoMed") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19:11, 17. XI. 2013. (CET) 19:11, 17. studenog 2013. (CET)

21. stoljeće (novine)[uredi kôd]

Bok, tu bi trebalo malo pripaziti, jer su kalendarske godine redni brojevi i tako se pišu. Nije dvijetisućetrinaest (2013) već dvijetisućetrinaesta (2013.) godina. Lijep pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19:11, 17. XI. 2013. (CET)

Te wikipoveznice[uredi kôd]

Bok, evo me još jednom. smješko Vidi Wikipedija:Tečaj (Wikipoveznice)#Valja imati mjeru. Nije baš potrebno staviti na svaku godinu i wikipoveznicu (osobito u slučaju kad te iste godine već imaju wikipoveznicu unutar članka, primjer Vjesnik). Inače, točku stavljamo unutar oznaka [[2013.]]. Slikovitije [[2013.]] Nije potrebno baš u svakom članku napisati [[Hrvatska|hrvatski]] Nadam se da ti ne pada teško kad ti netko da neki savjet. Tako je svima na početku bilo, dobili su neke obavijesti, pa su ih pročitali i eto, još su među nama. Lijepo te pozdravljam. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19:30, 17. XI. 2013. (CET)

Citiranje, navođenje nadnevka pristupanja sadržaju koji se navodi kao izvor[uredi kôd]

Treba ispravno citirati radove. Navesti datum pristupanja sadržaju, npr. pristupljeno: Richterovi neboderi Trešnjevačka ljepotica

Neboderi na Prisavlju, nedostaju izvori i literatura. Wikipedija:Navođenje izvora, Wikipedija:Provjerljivost. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 18:09, 19. XI. 2013. (CET)

Neboderi[uredi kôd]

Pozdrav novi suradniče,

Započeli ste nekoliko novih članaka o neboderima. Popis nebodera (pulski i šibenski) sam premjestio u imenski prostor "dodatak", u kome se nalaze razni popisi, koji nisu "pravi članci", pa se tolerira ako su bez izvora ili nisu dovoljno sređeni.

Međutim, članci koji ostaju u glavnom imenskom prostoru (GIP) moraju odgovarati standardima Wikipedije (sadržaj, izgled, izvori...) Dakle, članci Trešnjevačka ljepotica, Richterovi neboderi i Neboderi na Prisavlju koji ostaju(*) u GIP trebate srediti:

 • Dodati pouzdane izvore - blog ne može biti izvor kao što je u člancima Richterovi neboderi i Trešnjevačka ljepotica (kod ove druge poveznice još i napomena: treba dati poveznicu koja vodi direktno na pojam na koji se odnosi, ne na opću stranicu).
 • Podaci koji se nalaze u infookviru trebaju biti i u tekstu. Infookvir služi za sažeti pregled, a u tekstu članka se navode širi i detaljniji podaci.

(*) Prebacit ću članke na odgovarajuće razgovore s rokom za sređivanje od dva tjedna (14 dana). Pokušajte ih za to vrijeme srediti. Javite se ako trebate pomoć.  • Bonč (razgovor) • Tagline: Recursive, adj.; see Recursive. •  01:12, 20. studenog 2013. (CET)

Vidim da ste uradili izmjenu u članku. Evo jednog izvora koji sam našao pretraživanjem a koji bi vam mogao pomoći za dopunit podatke o neboderu. Postavit ću poveznicu u članak, tako da vam osim kao izvor podataka može poslužiti kao primjer postavljanja izvora. Lp,  • Bonč (razgovor) • Tagline: Pokvario mi se pješčani sat, kasni tri zrnca! •  15:43, 20. studenog 2013. (CET)
Prikazi kako ce izgledati2.gif
Dok radite na članku, predlažem da stavite predložak {{radovi24}} da vam se ne bi upadalo u uređivanje. Također, izbjegavajte često snimanje, rabite umjesto toga "prikaži".  • Bonč (razgovor) • Tagline: Radite kako vam kažem, a ne kako ja radim! •  16:12, 20. studenog 2013. (CET)

Logički operatori[uredi kôd]

Obrisao sam vaše članke o znakovima ≠, ≌ i ≈ jer ne spadaju u Wikipediju. Također, nije im mjesto niti u članku Logički operatori u matematici (osim znaka ≠ koji je već spomenut u tablici), tako da ću poništiti i tu vašu izmjenu. Molim, upoznajte se s osnovama rada na Wikipediji: ne mislim samo na tehničku stranu, već prvenstveno na stil pisanja.  • Bonč (razgovor) • Tagline: Matematičar je stroj za pretvaranje kave u teoreme. •  02:17, 20. studenog 2013. (CET)

Zagrebački poslovni neboderi[uredi kôd]

U ovoj akciji maknuli ste dvije poveznice. Da li ste to uradili namjerno (koji je razlog?), ili se radi o greški?  • Bonč (razgovor) • Tagline: Život je kratak, život je crtica - nekome batak, nekome trtica. •  16:29, 20. studenog 2013. (CET)

Novi članci s istim greškama[uredi kôd]

Kao novom suradniku dao sam vam nekoliko uputa i ponudio vam pomoć u početnom snalaženju na Wikipediji. Na osnovu toga, dao sam vam primjer kako se mogu pronaći podaci i kako postaviti izvor. Međutim, pomoć ne podrazumijeva da ću sređivati članke umjesto vas, niti su drugi suradnici obvezni čistiti za vama.

Imam dojam da ne čitate što vam je napisano na stranici razgovora te umjesto da sredite članke koje ste započeli, vi stvarate hrpu novih članaka koji ne zadovoljavaju kriterije Wikipedije, s istim nedostatcima koje sam vam naveo za nebodere. Poduzet ću istu akciju na tim člancima kao i za nebodere (premještanje na razgovor s rokom za sređivanje).

 • Bonč (razgovor) • Tagline: Zbunite zavjesu, spustio sam se! •  01:05, 21. studenog 2013. (CET)

Što se tiče[uredi kôd]

[1] Nakon prijavljivanja suradnika više se ne može vidjeti njegova IP adresa, tako da ja nisam mogao znati da ste maknuli svoju izmjenu. Kad nisam dobio odgovor na pitanje, pretpostavio sam da je greška i vratio izmjenu.

Ostaje pitanje: koji je kriterij grupiranja? Kad bih ja radio grupiranje, to bi bilo ovako:

== Grupiranje ==

 • neboderi grupirani oko križanja Savske ceste i Vukovarske ulice
  • popis nebodera
 • neboderi grupirani u industrijskoj zoni oko Radničke ceste i Heinzelove ulice
  • popis nebodera
 • nasumično smješteni neboderi
  • popis nebodera

Možda je to bila i vaša ideja?

Da vam odmah odgovorim i na drugu poruku: preskočit ću proceduru ovoga puta i vratit ću članak Trešnjevačka ljepotica u GIP, iako, po onom izvoru što sam vam dao, mogli ste dodati još neki podatak. Ako stignem, pogledat ću još jednom što se još može napraviti s tim člankom. Kad sredite ostale članke, postavite zahtjev za vraćanje ovdje ili jednostavno kliknite na znak "(+)" u predlošku kojim je zamijenjen vaš članak.

Imam još jednu napomenu, dopunu na prethodnu moju poruku: da imate manje novih nesređenih članaka, pored redovitog posla našao bih malo vremena da se pozabavim sređivanjem, npr. traženjem izvora. Recimo, samo za zamjenu kategorija u vašim člancima, gdje su potrebna samo 2-3 klika, trebalo mi je 15-ak minuta - zamislite onda koliko bih vremena trebao izdvojiti samo za vas.

 • Bonč (razgovor) • Tagline: tkO jer ekao da ja nez namti pkat? •  14:27, 21. studenog 2013. (CET)

Predlošci[uredi kôd]

Kad se postavi predložak {{radovi24}}, taj se članak ne dira dok se ne ukloni predložak. Srećom po vaše izmjene, članak još nije bio kod mene u editoru, inače bi te izmjene bile izgubljene - prije konačnog snimanja iz editora ne gledam je li bilo promjena u članku. Maknut ću predložak kad budem uredio članak, a onda vi možete nastaviti rad na članku, ako želite.

Također, vidim da ste u neke članke stavili predložak {{mrva}} - to je u redu ako ćete članke još dopuniti, inače u ovom obliku nisu još ni mrve.

 • Bonč (razgovor) • Tagline: Mreža se sastoji od rupa povezanih koncem. •  22:31, 21. studenog 2013. (CET)

Upozorenje[uredi kôd]

[2], [3] U jedan članak ste dodali samo predložak {{mrva}}, u drugom niste promijenili niti jedno slovo, a tražite njihovo vraćanje.

Nuvola apps important.png U predlošku koji se nalazi na stranicama premještenih članaka jasno piše Po završenom sređivanju teksta postavite zahtjev za vraćanje stranice. Dakle, ne postavljajte zahtjev za vraćanje članaka u GIP prije no što ih uredite.

 • Bonč (razgovor) • Tagline: Kad dođeš kući, istuci ženu: ima razloga, ali ga ti ne znaš! •  00:26, 23. studenog 2013. (CET)

Krašograd‎[uredi kôd]

Information.svg Dobrodošli na Wikipediju. Iako su svi dobrodošli činiti konstruktivne doprinose Wikipediji, moramo vas zamoliti da promotivni materijal, ne postavljate na Wikipediju, s obzirom da Wikipedija nije mjesto za reklamiranje i oglašavanje. Možete pogledati kratki uvodni tečaj gdje je objašnjeno kako doprinositi na Wikipediji. Eventualna pitanja možete postaviti ovdje. Hvala na razumijevanju. --MAN_USK recider 16:46, 26. studenog 2013. (CET)

Kako je pisalo u članku Krašograd je "ekopark i apartmansko naselje", nije službeno naselje niti bilo kakav geografski pojam.--MAN_USK recider 18:28, 7. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

{{razgovor zaglavlje}}[uredi kôd]

Nemaš potrebe to dodavati. Botovi s vremena na vrijeme automatski postave na članke koji to nemaju. Hvala na razumijevanju.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 21:23, 6. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Žuti karton[uredi kôd]

Žuti kartonOd početka vašeg rada na Wikipediji davao sam vam upute i savjete, pokušao na primjeru Trešnjevačke ljepotice pokazati vam kako raditi, ali vi opet radite po svome. Navest ću vam nekoliko primjera koje sam danas ophodio: čišćenje iza vas, dodavanje nepotrebnih kategorija (npr. kategorija Zagreb uz kategoriju Zagrebačke gradske četvrti koja se nalazi u kategoriji Zagreb), besmisleno dodavanje NK u kategoriju gorja [4] (a mislim da je i ta kategorija nepotrebna, ali neću sam odlučivati). Dakle, još jednom, molim za više pažnje u radu, neće nitko stalno čistiti za vama. Već sam vam prije napisao, ako suradnik pokaže dobru volju rado mu se pomogne. Pogledajte sadržaj ove vaše stranice za razgovor i zapitajte ste jeste li došli do granice tolerancije prema vama. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  02:02, 7. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

[5] Ne valja, jer ne učite na greškama. Rekao sam vam da pogledate ovu vašu stranicu razgovora. Na njoj sve piše: i gdje griješite i kako raditi.
Možete napraviti grešku, kao što ih svi mi radimo, ali je stvar u veličini greške, koliko ona zahtijeva rad drugih suranika za ispraviti ju i koliko se često ponavlja. A kod vas se ponavljaju greške na koje ste upozoreni:
 • Ako napravite jedan članak koji ne udovoljava kriterije, netko će se potruditi i ispraviti, dopuniti..., ali ako i nakon upozorenja napravite još hrpu članaka s istim greškama, nitko ih neće pogledati (ili neće ili ne može) i još će vas sankcionirati zbog nepoštivanja uputa.
 • Također, već sam vam pisao za kategorije. Ako promijenite kategoriju jednom članku, to će se lako popraviti, ali za 20 članaka će netko gubiti vrijeme (makar i za pokretanje bota ako ne vraća jedan po jedan). Prije takvih većih akcija proučite materiju, konzultirajte se, nemojte raditi na svoju ruku.
 • Prva poruka u vašem razgovoru odnosila se na redne brojeve godina, dva tjedna kasnije u članak dodajete podatke koji su s nedovoljno pažnje preuzeti s en-wp i godine opet nemaju točku.
Zaključak izvedite sami. Lp,  • Bonč (razgovor) • Tagline: Quod licet Iovi, non licet bovi. •  23:55, 7. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

{{razgovor zaglavlje}} (opet)[uredi kôd]

Već sam ti rekao da se te stvari dodaju botovima i nemaš ih potrebe dodavati ručno. Radi nešto korisnije.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 19:58, 7. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Dodatak:Popis najviših nebodera u Europi[uredi kôd]

[6] Da li me to pitate jer ne vidite u čemu je (bio) problem u članku, ili niste vidjeli poveznicu "čišćenje iza vas" u obrazloženju žutog kartona? Kliknete li na poveznice da vidite na što se odnosi rečeni tekst? Imam dojam da ne. Evo vam još jednom, kliknite na ovu poveznicu pa usporedite moje uređenje s vašim. Što nije bilo dobro:

 • Ostavili ste predloške za reference koje niste prenijeli
 • Preveli ste mjernu jedinicu "feet"" kao "korak"
 • Umjesto decimalnog zareza ostavili ste decimalnu točku koja u našem pisanju broja ima drugo značenje
 • Sve navedene godine nemaju točku kao oznaku rednog broja.

(Uz to, izbacio sam nezavršene građevine, ali to ne držim vašom greškom, kao ni riječ "poredanih po njihovoj visini".)

Je li sad jasno?

 • Bonč (razgovor) • Tagline: Houston, we've had a problem here. •  12:17, 8. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Suradnik[uredi kôd]

[7]. Nije mi teško, to mi je u "opisu posla". Možda toga niste svjesni, ali dajete nam dodatni posao ako ga vi ne uradite odmah kako treba. Sigurno ima razlike u kriterijima administratora. Najmlađi sam administrator, i radim po "nova metla bolje čisti", možda strožije od drugih, ali ipak sve u duhu Wikipedije i njenih pravila. Nisam išao na vas "đonom", mogao sam vam odmah nalijepiti "žuti karton" s jednom rečenicom "proučite upute". Ipak, ostavio sam vam članke s rokom za sređivanje (u kome se vi niste potrudili da ih sredite) i uz to napisao hrpu teksta s uputama. Ali, umjesto da prihvatite dobronamjerne savjete koje sam vam dao i da iz grešaka na koje sam vam ukazivao nešto naučite, vama ne valja administrator.

Napomenut ću na kraju: zbog ove vaše poruke se neće promijeniti moj stav prema vama, neću vas "uzeti na zub", jedinio mjerilo bit će i ubuduće samo vaši doprinosi. A vi se potrudite da greške ne ponovite.

 • Bonč (razgovor) • Tagline: Don't panic! •  12:17, 8. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

[8] Izbrisani su članci kojima je istekao rok za popravak. Ja sam označavao članke koje sam ja pregledavao, nije mi dužnost provjeravati rad drugih ophoditelja te ne znam je li netko od njih propustio članak koji ne spada u Wikipediju. Reagiram ako naiđem na takav članak, kao na primjeru East Side Towera, gdje sam ophodeći vašu izmjenu vidio da članak nije sređen i poduzeo odgovarajući postupak.
Da zaključimo ovu nekonstruktivnu prepisku: što je urađeno, urađeno je. Žuti karton nije smak svijeta, samo malo ozbiljnije upozorenje da ne radite kako valja, preventivna mjera da ne činite iste greške iznova. Ja sam vam na početku ponudio pomoć, ponuda još vrijedi, pitajte ako vam nešto nije jasno ili zatražite pomoć. Naravno, uvjet je: pokažite i sami dobru volju, nemojte za svoje greške kriviti druge ili tuđi loš rad koristiti kao alibi za vaš loš rad.
 • Bonč (razgovor) • Tagline: Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti. •  15:49, 8. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Nepostojeće kategorije[uredi kôd]

[9] Nema potribe dodavat nepostojeće kategorije. Molim Vas, ne činite to, samo zadajete nepotrebni posao onima koji održavaju Wikipediju. Kubura (razgovor) 16:13, 9. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

East Side Tower[uredi kôd]

[10] Članak EST nisam spomenuo kao vašu grešku, već kao primjer članka koji se provukao, za koji nisam znao i na koji sam reagirao po saznanju. Nisam ni rekao da ga vi trebate srediti. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  16:37, 10. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Saša Nestorović[uredi kôd]

Nemoj sebe smatrati onakvim kakvim si napisao na jednoj SZR. Ako sam sebe ne cijeniš, neće te nitko drugi cijeniti. Vidiš da se može skucati sasvim pristojan članak.Face-wink.svg Obrati samo pažnju na ovu [11] izmjenu, a posebno na ono {{GLAVNIRASPORED}} i na kategoriziranje, to su dosta bitne stvari.

Što se tiče kratkih članaka koji te muče, pročitaj ovdje. Imaj u vidu da je dosta kratkih članaka nastalo u vrijeme kad se gledalo na količinu, a ne i kvalitetu, ali to ne znači da ćemo sada dopuštati takve stvari. Kako rekoh, pristojna mrva se uvijek može napraviti. Svi smo mi (manje-više) imali šepave početke na wikipediji. Ne sumnjam u tebe, samo naprijed, wikipedija nije atomska fizika, vjeruj mi.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 09:05, 11. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

U najboljoj namjeri...[uredi kôd]

Bruno, ne uklanjaj ove [12] predloške. To će ukloniti netko od ophoditelja/administratora, ukoliko je članak dovoljno izmijenjen da nije prepisan od slova do slova. --MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 09:10, 11. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Bela Vodica[uredi kôd]

Odakle vam podaci za članak Bela Vodica? Ako raspolažete nekim podacima, navedite ih kao izvor. Vaša tri uređivanja na tom članku djeluju kao da ste neki postojeći članak samo kopirali pod novi naslov.

Usput sam među vašim doprinosima vidio i dva nova članka. I pored upozorenja, po treći put nastavljate po svome:

U nekoliko poruka me uvjeravate kako nema izvora, a ja ih nađem u prvom pokušaju, kao i dva navedena. Ne možete se skrivati iza predloška mrva.

Neću vam ponavljati što sam prije pisao, dat ću vam rok od 7 dana za čitanje uputa i razmišljanje zašto "...gotovo sve što napravim na njima i mogu napraviti na njima vama i nekim drugim administratorima i suradnicima nevalja":


Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 7 dana! • Bonč (razgovor) • Tagline: COMPLAINTS > NUL •  01:50, 12. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Upozorenje: Ako nastavite s besmislienim doprinosima kao IP broj, možete biti blokirani na duže vrijeme. Članci koje ste kao IP broj kreirali kopiranjem iz jednog članka u drugi bit će obrisani. Sačekajte da vam istekne blokada i onda krenite "od nule", s konstruktivnim doprinosima. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  12:30, 13. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Grbovi gradova[uredi kôd]

Dvije stvari: nemoj stavljati kategoriju grbova i grbova gradova u Hrvatskoj, prva je suvišna. Drugo: potrudi se naći izvore za takve članke jer su grbovi najčešće opisani u statutima gradova. Bez toga takvi članci nemaju smisla. Hvala na razumijevanju.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 22:00, 26. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Grb grada Nina[uredi kôd]

Crystal Clear app package utilities.png
BrunoMed, napisali ste članak Grb grada Nina koji ne zadovoljava standarde Wikipedije te je isti prebačen na stranicu za razgovor.
Članak trebate urediti u sljedećih 14 dana inače će biti obrisan.

Pozdrav!  Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  02:23, 27. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]


-- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  02:23, 27. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]


Do ove poruke vaša ukupna izmjena je [13]. Gore sam vam napisao, u članku nisu sporni samo izvori, već i neodgovarajuća slika, kao i tekst. Uputio sam vas na nešto bolje napisane članke, da vidite što minimalno trebate napraviti. Tekst ne treba opisivati ono što svatko može vidjeti na slici. Svaki grb ima neku simboliku i to treba heraldički objasniti, zašto je tako oblikovan, koja je simbolika pojedinog elementa grba...
Kako je noćas opet bilo problema s otvaranjem stranica Wikipedije, nisam mogao nastaviti rad, ali sam vidio i druge vaše članke od istog dana, "izašle ispod istog čekića" - isti ili slični nedostatci. Ne čekajte da ih se označava/premješta, uradite sami sve što je potrebno za ispravan enciklopedijski članak.
Ne znam koji je cilj vaših doprinosa na Wikipdiji? Broj započetih članaka? Koje zadovoljstvo imate pri tome, kad to isto može raditi i (ro)bot? (Primjer je recimo dodavanje zaglavlja u razgovor.)
Već sam vam pisao, uradite jedan članak kako valja umjesto štancanja hrpe članaka. Kad članak potpuno sredite, nastavite s novim. Imam dojam da radite po "APP" (ako prođe-prođe), računajući da u hrpi posla ophoditeljima promaknu (a dešava se i to, nažalost) ili da imaju niže kriterije (i za to nekad ima razloga, ali ih neću objašnjavati). Neki članci će i proći, ali samo u početku, dok ne pokažete da proizvodite samo "škart", kad će vam ophoditelji pomnije pregledavati doprinose.
I opet razmislite: jesu li se ophoditelji/administratori urotili protiv vas, ili zaista nešto ne radite kako valja. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  15:01, 27. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Već kategorizirano[uredi kôd]

[14] Kategorija "grbovi" je nadkategorija kategorije "hrvatski grbovi". Kubura (razgovor) 06:56, 27. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Prikaži[uredi kôd]

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Information.svgPozdrav, cijenimo vaše doprinose na Wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogrješke. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno. Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.[15] [16]Kubura (razgovor) 07:07, 27. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Grb Trogira[uredi kôd]

Ovo je već puno bolje! Svakako je napredak. Ali ("koje djevojci sreću kvari"): treba paziti na sitnice kao što je zarez iza poveznice - iza poveznice mora biti razmak do teksta opisa, inače je poveznica neupotrebljiva. (To je slučaj i kod poveznica na stranici Grb grada Nina.)

Slika grba je na ZP i nije neposredno naš problem, ali vjerujem da će biti obrisana te preporučam da stavite postojeće slike koje se s dopusnicama koriste u člancima, konkretno iz članka Trogir to je ova slika.

-- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  00:14, 28. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Što nije izvor[uredi kôd]

[17] [18] Forum nije dobar izvor, ali novinski članak na koji se pozivaju jest.[19] Kubura (razgovor) 07:05, 29. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

{{razgovor zaglavlje}} 3. put[uredi kôd]

Ponovo skrećem pozornost na nepotribno ručno dodavanje predloška. Botovi ih automatski postavljaju. Hvala na razumijevanju. BlackArrow (razgovor) 21:18, 29. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Upozorenje, opet[uredi kôd]

[20] Što tamo trebam gledati? Opravdanja na izvrnute zaključke s vašeg razgovora?

[21] Hoćete li vi konačno shvatiti da su vam članci neuredni i pokušati raditi ispravno, ili ćete i dalje kriviti druge za svoj loš rad? Već sam vam napisao: loši članci na Wikipediji ne daju vama pravo da vi radite loše članke. Kad naiđete na loš članak, pokušajte ga popraviti a ne mahati njime opravdavajući sebe.

Pažljivo čitajte što sam vam ovdje i prije napisao i ne izvrćite smisao kako vama odgovara. Upozorenje ozbiljno shvatite, neću vam više ponavljati koje sve greške radite.

-- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  01:49, 30. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

{{razgovor zaglavlje}}[uredi kôd]

Žuti karton


Zadnji put upozoravam na nepotrebno dodavanje predložaka na stranice za razgovor o člancima.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 14:45, 30. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Suradnicima je da se muče s člancima, a ne stranicama za razgovor na koje se zaglavlja stavljaju automatski, uz pomoć botova. Već tri puta si bio upozoren na to. Dakle, krajnje je vrijeme da poslušaš savjete drugih suradnika.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 14:52, 30. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Ne znam, ne vidim na daljinu. Kakve to veze ima s gornjim upozorenjem?--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 14:58, 30. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Ne mislim odgovarati na nikakva privatna pitanja, drži se wikipedije.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 15:07, 30. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

Zahtjev za premještanje[uredi kôd]

[22] Ne otvarajte novi naslov s istim imenom, novi zahtjev dopišite pod stari naslov.

Zahtjev je neosnovan, jer niste uklonili sve nedostatke na koje vam je ukazano.

 • I dalje nema wikipoveznica (umjesto 3 sad su 4 koje vode na isti pojam: Nin).
 • Već sam vam u prvom odbijanju zahtjeva napisao da tri vanjske poveznice nisu ispravne i niste ih pokušali ispraviti - iako se radi samo o zarezu, on kvari poveznicu, a ja neću ispravljati umjesto vas.

Članak će i dalje ostati na razgovoru. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  00:17, 3. siječnja 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Tipka "Prikaži"[uredi kôd]

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Nuvola apps important.svg Molimo vas rabite tipku Prikaži kako će izgledati. Vašim učestalim snimanjem promjena na istom članku nepotrebno se zatrpavaju nedavne promjene, čime otežavate rad suradnika koji pregledavaju nedavne promjene. Suradnici koji ignoriraju ovu uputu budu nakratko blokirani! Hvala na razumijevanju.

-- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  13:04, 2. veljače 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Ignoriranje uputa[uredi kôd]

Crveni karton.
Blokirani ste na rok od 1 tjedan!

Razlog je: ignoriranje uputa.Ovim uređivanjem [23] ignorirate upozorenje [24]. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  13:48, 2. veljače 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Popis jezera[uredi kôd]

Osim što je popis napravljen po abecedi, a što si ignorirao, pola poveznica uopće ne pokazuje na članke o jezerima, već o naseljenim mjestima ili na razdvojbe.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 08:11, 14. veljače 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Hm, Hm[uredi kôd]

[25] Ne bi šhodilo had biste na SZR tahođer rabili tiphu "Prikaži kako će izgledati". -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  16:22, 19. veljače 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Narodne novine[uredi kôd]

[26] Ima li to u citiranim Narodnim novinama?
Izvor: Zakon o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj ("Narodne novine", broj 86/06., 125/06.-ispravak, 16/07.-ispravak, 95/08.–Odluka USRH, 46/10.-ispravak, 145/10., 37/13. i 45/13.) Kubura (razgovor) 06:08, 21. veljače 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

[27] Predložak na vrhu citira neke zakone.
Ako podatak koji ste unijeli nije temeljem tih zakona, onda to treba navesti. Pa ako su Narodne novine iz 1965., onda to treba ispraviti i u predlošku i navesti broj Narodnih novina. Kubura (razgovor) 04:18, 25. veljače 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Napomene[uredi kôd]

Skrećem pažnju na netočne izvore u člancima o naseljenim mjestima. Navode se podatci o stanovništvu iz 2011., a izvori su iz 2001, te nepostojeće poveznice kao izvore za grafove stanovništva. Također skrećem pažnju na nerazumljive poruke drugim suradnicima [28] [29] [30].--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 09:12, 22. veljače 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Poruke koje su razumljive samo tebi, zadrži za sebe, a ukoliko želiš komunicirati s drugim suradnicima, radi to na način razumljiv svima. Ponavljam, izvori na podatke su netočni, i to trebaš popraviti. Postavljanje krivih podataka može se svakako protumačiti.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 10:37, 23. veljače 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Igranje?[uredi kôd]

Gdje u izvoru piše ova izmjena[31]?--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 15:08, 24. veljače 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Da skratim: nigdje u izvoru ne piše ta brojka, a namjerno unošenje netočnih podataka se smatra vandalizmom. Ovdje su također službeni podatci, pa nema te brojke. Ono o HZJZ je smiješno, pa i dalje mislim da se igraš, a pogotovo umajući u vidu tvoje neke prijašnje doprinose na stranicama za razgovor suradnika.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 14:21, 25. veljače 2014. (CET)Odgovor[odgovori]
Ljudski je pogriješiti, ali još više ljudski je ispraviti ono što je krivo učinjeno.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 15:09, 25. veljače 2014. (CET)Odgovor[odgovori]
Šta ćemo onda s krivim podatkom o Zagrebu i ovim te ovim popravkom za tobom?--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 15:16, 25. veljače 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Nastavljeno ignoriranje uputa[uredi kôd]

Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 3 mjeseca!

Razlog je: nastavljeno ignoriranje uputa


-- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  22:58, 25. veljače 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Pazi na padeže[uredi kôd]

[32] Nije "u blizini grada Đakovo", nego "u blizini grada Đakova". Kubura (razgovor) 07:08, 2. ožujka 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Naselje u Hrvatskoj[uredi kôd]

[33] Pazi na kategoriju. Bitno je naznačiti da je u Hrvatskoj, makar to bilo napušteno naselje. Kubura (razgovor) 07:09, 2. ožujka 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Točna internetska adresa[uredi kôd]

[34] Bilo bi zgodno navesti određeniji URL. Kubura (razgovor) 06:55, 3. ožujka 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Predstavljanje[uredi kôd]

Ovaj [35] se predstavlja da si ti. Kubura (razgovor) 06:19, 11. ožujka 2014. (CET)Odgovor[odgovori]

Prikaži![uredi kôd]

Probaj češće koristiti tipku Prikaži kako će izgledati. BlackArrow (razgovor) 20:03, 31. svibnja 2014. (CEST)Odgovor[odgovori]

Zaglavlje razgovora[uredi kôd]

[36] Ne smeta samo meni, što pokazuju gornje poruke. To je posao koji rade botovi. Kad ga vi radite, time stvarate dodatni posao ophoditeljima, koji uz sve ostalo i to moraju pogledati. Ignoriranje uputa je ometanje rada Wikipedije, a ometanje se sankcionira. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  22:06, 31. svibnja 2014. (CEST)Odgovor[odgovori]

Snimak zaslona[uredi kôd]

[37] Nije ovo engleska Wikipedija. Primjerice, ovo je hrvatsko nazivlje [38] Kubura (razgovor) 06:11, 1. lipnja 2014. (CEST)Odgovor[odgovori]

Izvori, izvori i izvori[uredi kôd]

Za ovakve izmjene [39] nužno je navesti izvore. To što ih prije nije bilo, ne znači da sad ne trebaju.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 14:24, 2. lipnja 2014. (CEST)Odgovor[odgovori]

Kršenje autorskih prava i uklanjanje postojećih slika[uredi kôd]

BrunoMed, zbog kršenja autorskih prava na Zajedničkom poslužitelju i lažnih tvrdnji o vlasništvu trajno si blokiran. Wikiprojekti su neovisni jedan od drugoga, međutim Zajednički je poslužitelj zajednički svima i datoteke obrisane na njemu brišu se na svim projektima koji ih rabe. Svojom si aktivnošću postavljanja datoteka kojima se krši autorsko pravo osiromašio i Wikipediju na hrvatskome jeziku jer su sve datoteke koje si postavio obrisane, a time su obrisane i iz članaka, tako su članci ostali bez slika koje su ih prije ilustrirale. Molim te nemoj prinositi više na taj način, jer će suradnički račun biti blokiran zbog vandalizma. Lijep pozdrav --Roberta F. 01:04, 9. srpnja 2014. (CEST)Odgovor[odgovori]

Isprike[uredi kôd]

[40] Nakon prvog pasusa trebam li ispriku shvatiti ozbiljno? Medicinske "dijagnoze" zadržite za sebe, to se smatra osobnim napadom. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  14:05, 23. srpnja 2014. (CEST)Odgovor[odgovori]

XCimos[uredi kôd]

Crystal Clear app package utilities.png
Napisali ste članak koji ne zadovoljava standarde Wikipedije te je stoga prebačen na stranicu za razgovor.
Molimo Vas uredite članak u sljedećih 14 dana inače će biti obrisan.

Pozdrav! MaGaCroatian squares Ljubicic.gifporuči mi 20:05, 1. kolovoza 2014. (CEST)Odgovor[odgovori]

Rječnici stranih riječi[uredi kôd]

Bok BrunoMed! Naslov članka Rječnik stranih riječi nije dobar jer je odveć općenit u odnosu na sadržaj članka: budući da pišeš o Rječniku stranih riječi Vladimira Anića i Ive Goldsteina, što ćemo onda s rječnikom Bratoljuba Klaića starijega datuma i istoga naziva? Dakle, članak treba premjestiti pod precizniji naziv, iako mislim da bi bilo bolje dopuniti članak te napisati nekoliko riječi i o Klaićevu rječniku. Naravno, u tom slučaju treba doraditi tekst i svakako drukčije napisati zaglavlje članka. Što misliš o tome? Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 12:33, 29. kolovoza 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]

Članak bi se trebao premjestiti na novi naslov na primjer Rječnik stranih riječi (Anić) ili buduće članke o Klaićevim rječnicima napisati pod naslovom Rječnik stranih riječi (Klaić). Neki Klaićevi rječnici se zovu i Novi rječnik stranih riječi, Veliki rječnik stranih riječi ili Riječnik stranih riječi A-Ž. --BrunoMed (razgovor) 17:44, 29. kolovoza 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]
OK, uredit ću razdvojbu i premjestiti članak pod novo ime. Inače, ovaj sam tvoj odgovor slučajno vidio pregledavajući nedavne promjene: naime, kad ostalim suradnicima odgovaraš ovdje (na svojoj stranici za razgovor), oni ne dobivaju nikakvu obavijest da si im pisao. Stoga te lijepo molim, pročitaj ovdje kako održavati dvosmjerni razgovor (čitljivim) ili suradnike kojima odgovaraš spomeni uz pomoć ovoga predloška, tako da znaju da si ih negdje spomenuo ili im odgovorio. Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 18:04, 29. kolovoza 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]

Snalaženje[uredi kôd]

Bruno, snalaziš li se kako? Nisi nam nikad dosad rekao treba li ti pomoć, je li ti gdje zapinje, jesi li negdje u dvojbama što napraviti... ? Kubura (razgovor) 05:05, 31. kolovoza 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]

Postoji li to mjesto[uredi kôd]

[41] Postoji li to mjesto? Kubura (razgovor) 05:51, 31. kolovoza 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]

[42] BrunoMede, pa to nije razlog za uklanjanje redka! ("zato što popis sadržava ionako dovoljno napuštenih naselja"???!!!) Bitno je je li to naselje posebno, ili je dijelom nekog drugog naselja. Ne moraš se uvijek povoditi za time je li administrativno pripada nekom drugom naselju. Znaš da danas brojna mala mjesta i sela upravno pripadaju nekom gradu, a nikad se ne izjašnjavaju kao stanovnici tog velikog grada, nego kao stanovnici tog malog naselja. Kubura (razgovor) 04:35, 2. rujna 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]

Nismo se razumili, ali vjerujem da ćete doći na ono što sam Vam htio reći.
Ako je Škornjek zaselak sela Gornji Zdenec, onda će oni za sebe reći da su Gornjezdenčani. No ako su se uvijek smatrali posebnim naseljem, da nisu dio Gornjeg Zdenca, pa makar u Škornjku bilo samo dvije kuće i tri staje, onda su Škornjčani i posebno su naselje. Kubura (razgovor) 09:43, 2. rujna 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]

Znakovi i preusmjeravanja[uredi kôd]

Bok BrunoMed! Možeš li mi, lijepo molim, objasniti čemu služe ova preusmjeravanja [43], [44] i [45] budući da na njih ne vodi nijedna stranica?! Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 22:25, 31. kolovoza 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]

Bok BrunoMed! Vjerojatno ti je poznata smjernica o preusmjeravanjima. No moje je pitanje bilo vezano uz preusmjeravanja koja si napravio a koja ne vode nikuda: to "što kamo vodi" vidi se kad na bilo kojoj stranici u izborniku lijevo pod "Pomagala" klikneš na "Što vodi ovamo": [46], [47] i [48]. Na ova tri preusmjeravanja i dalje ne vodi nijedna stranica, a i teško da će bilo tko Wikipediju pretraživati po bilo kakvom simbolu pa su stoga, zapravo, sasvim nepotrebna. Nepotrebna i neprikladna preusmjeravanja se brišu, osim ako mi ponudiš dobar razlog za njihovo stvaranje... Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 13:45, 1. rujna 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]
Bok BrunoMed! Bez ulaženja u raspravu o tome zašto su postojeći članci o ovim znakovima ranije bili izbrisani, nema apsolutno nikakva smisla praviti preusmjeravanja sa simbolima na nepostojeće pojedinačne članke o njima. Jednako tako nema smisla simbol postaviti kao naziv članka budući da svaki simbol ima svoje ime, tj. naziv. A dok nema pojedinačnih članaka s točnim nazivom, ovakva su preusmjeravanja suvišna: zato ću obrisati ta tri (znakovna) preusmjeravanja, jer na njih ništa ne vodi (vjerujem da si kliknuo na poveznice u mojoj prethodnoj poruci te se i sam uvjerio da je to istina). Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 14:33, 1. rujna 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]

Ratovi zvijezda[uredi kôd]

Nuvola apps important.svg Članci se ne premještaju na ovaj način (pritom stvarate novu stranicu bez povijesti, kao svoju izvornu), postoji standardni postupak za premještanje. Također, premještanje trebate obrazložiti. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  13:51, 23. listopada 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]

[49] Ne trebate mi se ispričavati, ja sam Vam samo ukazao na nepravilan postupak. Također mi niste trebali objašnjavati razloge, jednostavno u opisu premještanja i/ili na SZR članka napišite razlog premještanja.  • Bonč (razgovor) • Don't panic! •  14:33, 23. listopada 2015. (CEST)Odgovor[odgovori]

Hungarizam[uredi kôd]

Žuti karton


Ne ovako, ako piše ovako. Blokirani ste već tri puta, čudim se što se bavite s nečime vama očito nedovoljno poznatim. SpeedyGonsales 01:16, 26. listopada 2015. (CET)Odgovor[odgovori]

Poštovani, moj odgovor je: ne. Riječ dugme nije hrvatskog podrijetla već turskoga, to je točno. Internet, načelno, nije dobro mjesto za nalaženje primjera hrvatskih riječi, ali poveznica na hjp (Hrvatski jezični portal) je poveznica na sadržaj koji se nalazi u HER-u (Hrvatskom enciklopedijskom rječniku), dakle jednom od četiri rječnika hrvatskoga jezika (prvi bi bio Šonjin u izdanju Školske knjige i LZMK-a, drugi Veliki školski od IHJJ-a, treći Šamijin i četvrti je HER, tj. prošireni Anićev rječnik). Dakle nije stvar u internetu, nego u tome koliko su suradnici sposobni pametno rabiti internet. Kvalitativno je članak slabiji time što ste obrisali jednu istoznačnicu, vaša prethodna tri bloka pokazuju da imate problema s razumijevanjem kako Wikipediju učiniti boljom. Površnost u pogledu ocjenjivanja poveznice koju sam dao vam ne pomaže. Znanje i pažljivost moraju ići ruku pod ruku, inače se dobiva kontraefekt. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 22:55, 27. listopada 2015. (CET)Odgovor[odgovori]
Oprostite, ali ne uspijevam slijediti vašu logiku. Ako je neka riječ rubni dio hrvatskoga jezika, zašto mislite da se ta riječ mora rabiti na Wikipediji? SpeedyGonsales 20:19, 29. listopada 2015. (CET)Odgovor[odgovori]
Da budem još jasniji, svaka struka ima svoju terminologiju. U fizici je normalno osim riječi lom i odraz rabiti riječi refleksija i refrakcija. Tako je pretpostavljam normalno riječi koje navodite rabiti u društvu prostitutki i njihovih klijenata, i zaista mi je nejasno zašto bi vi takav rječnik rabili u enciklopedijskom okruženju. SpeedyGonsales 20:32, 29. listopada 2015. (CET)Odgovor[odgovori]
Vi imate pravo u svojoj privatnoj komunikaciji rabiti riječi po vašem izboru, no ovo je Wikipedija i na njoj vrijedi otprilike ovako:
 • nove tuđice bez ikakvoga obrazloženja, npr. anglizam benefit koji rabe naši slabo pismeni političari i gospodarstvenici dopušteno je brisati odnosno mijenjati odgovarajućim hrvatskim riječima (npr. korist) bez previše obrazlaganja, osim u sažetak napisati lektura ili nešto slično.
 • udomaćene tuđice, posebno one za koje nema odgovarajuća hrvatska riječ valja promatrati kao hrvatske riječi, npr. hrvatske internetske stranice jedne popularne tvrtke za proizvodnju i prodaju namještaja prodaju u odjelu Sofa i fotelja između ostaloga sljedeće: Sofe na razvlačenje, Modularne sofe, Počivaljke, Podnožnici i taburei, Fotelje. Hrvatska je riječ tu samo počivaljka, sofa, divan, otoman, kanape (ili kanabe) su turskoga porijekla, kauč (nespomenut na dotičnim stranicama) je engleskoga porijekla. Trgovine se tu često snalaze tako da prodaju dvosjede i trosjede, a a što su to dvosjed i trosjed - ne zna se. Udobni namještaj za dvije ili više osoba? Smiley.svg Osim počivaljke (koja se u govoru slabo ili nikako rabi) mislim da su sofa i kauč, ili kauč i sofa više-manje dio hrvatskoga jezika. Divan, otoman, kanape - ne toliko, ili ne - uopće.
 • udomaćene tuđice za koje postoji odgovarajuća hrvatska riječ, ima ih zaista puno, npr. sport-šport, internacionalni-međunarodni, sekretar-tajnik, komitet-vijeće ili odbor itd, nije poželjno ručno mijenjati jednu riječ drugom, nego se takve zamjene rade programski botom na velikom broju članaka.
Ponavljam, vi imate pravo u svojoj privatnoj komunikaciji rabiti riječi po vašem izboru, ali u članku o tuđicama iz nekog jezika prikladno je opisati značenje riječi navođenjem jednog ili više sinonima, i tu ne vidim smisla ni potrebe za ikakvim purizmom. U hrvatski jezik tuđice dolaze iz kakvih desetak izvora, i u tih desetak članaka smisao uporabe tuđica je drugačiji nego u ostalim člancima na Wikipediji. Po zadnji put, vi imate pravo u svojoj privatnoj komunikaciji rabiti riječi po vašem izboru ali Wikipedija nije vaša privatna komunikacija. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 19:02, 30. listopada 2015. (CET)Odgovor[odgovori]

Zasluženi jednogodišnji Wikiodmor[uredi kôd]

Crveni karton.
Blokirani ste na rok od 1 godinu!

Razlog je: kršenje smjernice Bez osobnih napada


Ovo je sasvim neprihvatljiv način razgovora (?!) i očigledno kršenje smjernice Wikipedija:Bez osobnih napada. Maestro Ivanković 20:28, 30. listopada 2015. (CET)Odgovor[odgovori]

S obzirom na uvaženu ispriku, upravo sam te odblokirao. Nadam se da to neću požaliti ... Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 13:51, 27. svibnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Prikaži[uredi kôd]

[50] Ovdje si mnogo toga mogao u manje snimanja. Kubura (razgovor) 11:34, 13. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Poveznice ti ne rade[uredi kôd]

[51][52] Poveznice ti ne rade. Kubura (razgovor) 11:35, 13. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Izoblike i mrežni dnevnik[uredi kôd]

Gdje su izvori, molit ću lijepo?--MaGaporuči mi 20:36, 19. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Da budem precizniji, za sva premještanja ovo dan-dva bih molio izvore - inače stvari idu na početak.--MaGaporuči mi 20:38, 19. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Trebat ćete mi dati malo vremena. Staviti ću izvore. --BrunoMed (razgovor) 20:41, 19. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Sve nazive koje sam preusmjerio našao sam na različitim mrežnim stranicama, preusmjerenje članaka poput Zdenac sam preusmjerio bez izvora, znajući da se tu riječ bolje koristiti. Neke od njih na stranicama IHJJ-a Bolje je hrvatski i na nekim drugim stranicama:

Ako je potrebno, navest ću više izvora. --BrunoMed (razgovor) 20:57, 19. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Jesi li ovdje [53] našao izobliku? Kubura (razgovor) 11:20, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Nisam, koristio sam jedan drugi izvor. Ali stranica koju ste naveli sam i prije proučavao. --BrunoMed (razgovor) 11:22, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Jesi li ovdje [54] našao spojnik? Kubura (razgovor) 11:23, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Jesam, ali je naveden i u nekim drugim izvorima. U svakom slučaju smatram da je bolje koristiti novotvorenicu, i riječ računalo i zrakoplov su bile novotvorenice, pa su se počele koristiti masovno. Jezik nije pao s neba, netko je morao tvoriti nove riječi. --BrunoMed (razgovor) 11:25, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Svakako iza nove hrvatske riječi navedi referenciju gdje se tu riječ uporabilo (stručni ili znanstveni rad, znanstveni časopis, ili barem s onih stranica koje sam ti pokazao). Tako se ograđuješ i ne može biti prigovora da si izmišljao. Kubura (razgovor) 11:33, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

U svakom slučaju nisam izmišljao. Novotvorenice postoje već nekoliko godina. Prema pravilima hrvatskog jezika strane je riječi potrebno zamijeniti prikladnom hrvatskom riječju kad god je to moguće. Postoji još mnogo članaka koje treba preimenovati. --BrunoMed (razgovor) 11:36, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Naravno da neću preimenovati članke u dalekovidnica, zrakomlat ili krugoval, ali novim riječima treba dati priliku, i sigurno će se početi koristiti. --BrunoMed (razgovor) 11:37, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Sve nazive koje sam preusmjerio našao sam na različitim mrežnim stranicama... - Ja sam vidio jednoga čovika, lip, zgodan, visok, samo ne znam kako se zove, ni di živi...
Ako je potrebno, navest ću više izvora. - Naravno, s tim da ne mogu dnevni mediji (niti nekakva natjecanja) biti izvor za takve stvari. Ili navođenje relevantnih izvora ili stvari idu na početak. Wikipedija nije igralište niti poligon za nečije (bilo čije) ideje. Mislim da sam bio dovoljno jasan. Molio bih također i da se prouči sustav komuniciranja između suradnika na wikipediji.--MaGaporuči mi 12:49, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
U redu, vi mene, ispričavam se, zjeb***** s očitim izvorima i preusmjeravanjima koja uopće ne trebaju imati izvore, a preko 100 000 članaka na hrvatskoj Wikipediji je u očaju, pisani katastrofalno, bez izvora naravno. Wikipedija sve više izgleda kao igralište zbog administratora koji igru pretvaraju sebi u korist. Hvala. --BrunoMed (razgovor) 12:59, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Među svim izvorima (navedenim gore) koje sam upotrebljavao upravo je jedan i enciklopedijski izvor, da ne govorim o tome da su na samim člancima koje sam preusmjerio navedene novotvorenice. Rekao sam da IHJJ preporučuje sve te nove riječi i naveo sam stranicu Bolje je hrvatski, stranicu koja se bavi upravo time. --BrunoMed (razgovor) 13:03, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Wikipedijini izvori ne trebaju biti doktorski radovi, svi “dnevni mediji” su navodili hrvatske jezikoslovce koji se razumiju u ta područja i koja službeno prihvaćaju novotvorenice. --BrunoMed (razgovor) 13:06, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Da se vratim da izvore Wikipedije gdje su vam svi ostali izvori članaka: Posuđenice, galicizmi, anglizmi, latinizmi, germanizmi, talijanizmi, grecizmi... Ili sve to brišite ili ne zahtijevajte nepotrebne izvore, koji su uostalom navedeni u samim člancima. --BrunoMed (razgovor) 13:10, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Ima još, u članku opeka, nema niti jedan izvor, a kamoli izvor koji govori da se kaže opeka, a ne cigla. --BrunoMed (razgovor) 13:16, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Nedorečenosti ili nenavođenje izvora u drugim člancima nije nikakav izgovor za pravljenje drugih nedorečenosti ili nenavođenja izvora.
Wikipedija sve više izgleda kao igralište zbog administratora koji igru pretvaraju sebi u korist. - Napisao sam iznad da wikipedija nije igralište. Ako se nekome igra, onda neka nabavi kubik pijeska pa neka se igra u njemu do mile volje.
Da ponovim po zadnji put: ili izvori ili ništa. Također sam napisao koji su izvori poželjni, ili će u protivnom biti (da prostite) zurück.
P.S. crodict.hr kao izvor? Nemojte me nasmijavati.--MaGaporuči mi 14:00, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Ako ja vas i nedoslovno nasmijavam onda ste vi zbilja u stupnju razvoja djeteta s igrališta. Ponavljam Izvore imate na samim člancima, ako uopće imate izvore. Promjene koje sam ja naveo ne mogu se izvoriti, radite što želite, ali to je samo dokaz da se igrate vladara koji upravlja drugim podređenim korisnicima Wikipedije raznim ucjenama. Pravila u hrvatskom književnom jeziku nalažu da, kad god je moguće, stranu riječ treba zamijeniti prikladnom hrvatskom riječju. Ako se toga ne pridržavate, otiđite uređivati na srpsku Wikipediju, i osjetite dašak kamenog doba. --BrunoMed (razgovor) 14:26, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Vrli suradniče, sažetak prilikom izmjene/premještanja Preporučena riječ od IHJJ-a. ne bi napisalo ni dijete u vrtiću. Ako ne znate što su izvori, nemate što raditi ovdje. Ne mašite pravilima u hrvatskom jeziku, već se vodite pravilima wikipedije o navođenju izvora. To nema nikakve veze s vladarima već pravilima wikipedije kojih se svi moramo pridržavati. Ovdje imate dvije mogućnosti: raditi po pravilima, ili se igrati u pijesku (npr. izmišljati kvaziizvore), bio on u kamenom dobu ili ne. Ovo potonje nije moguće na wikipediji. Na znanje i ravnanje.--MaGaporuči mi 15:50, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Očekivao da ćete reći nešto slično. Potpuno zaobilazite i ignorirate sve izvore koje sam postavio, ako ne, onda ih ismijavate. Ošamarite se po licu, odspavajte si sat vremena i počnite koristiti nekome. Predlažem da prestanete zapovijedati i koncentrirati se na izvore koje su vam pred nosom. Svoje sam izvore stavio. Vi mi ne dajete izbora, ne smijem koristiti “dnevne medije”, zato hrvatska Wikipedija i ima zastarjele podatke, ignorirate izvore instituta koji se bave hrvatskim jezikom i stalno skrećete temu na vaša igrališta i ne znam kakve gluposti koje vam padaju na pamet. Zadirkujte nekog drugog, mene nećete, i počnite raditi i prestanite pričati gluposti! --BrunoMed (razgovor) 15:57, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Žuti karton


Vrli suradniče, imate puno posla. U međuvremenu, nemojte pokazivati elemente nekulture, jer ćete u suprotnom glancati neki drugi projekt (bio on u kamenom dobu ili ne), ovaj zasigurno ne. Vjerujte mi, neće pomoći nikakve isprike (kao zadnji put).--MaGaporuči mi 16:03, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Upravo čitam neke članke i na hrvatskoj Wikipediji, i mogu reći da bi ih bolje napravili i praljudi iz kamenog doba. Ovo je vaše vladanje, ne znate raditi ništa drugo osim provocirati drugog suradnika i davati mu žute kartone i kasnije ga blokirati. Dali ste mi žuti karton zato što niste znali kako ćete mi odgovoriti na moje pritužbe na vas. Za ovo vrijeme već ste mogli postaviti te vaše nepotrebne i nepostojeće izvore, ali umjesto rada vama je očito draže naređivati i raditi štetu drugima, a time i hrvatskoj Wikipediji. --BrunoMed (razgovor) 16:31, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Dvopek, biskvit i tost[uredi kôd]

[55] Prije će biti da je tost dvopek. Kubura (razgovor) 11:39, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Na stranici o Galicizmima piše da se biskvit move prevesti kao dvopek.--BrunoMed (razgovor) 11:45, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Pogledaj hrvatske zakonske tekstove. Negdje su ti točno definirane vrste prehrambenih proizvoda. Kubura (razgovor) 12:07, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Evo ti [56] Pravilnik o keksima i keksima srodnim proizvodima. Imaš i biskvit od mene. U slast :) Kubura (razgovor) 12:11, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Onda to nije bila moja pogrješka. Našao sam prijevod riječi biskvit na wikipedijskom članku o galicizmima. --BrunoMed (razgovor) 12:22, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
I prije sam premjestio članak o atmosferi pod naziv ozračje i o klimi pod naziv podneblje, budući da su to dvjeto godina stari hrvatski nazivi i dobro su usvojeni. Trebate dopuštati takva preusmjeravanja, nitko na tome ne gubi, samo dobiva. --BrunoMed (razgovor) 12:25, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Grigor Vitez[uredi kôd]

Hoćeš li mi, molim te, pojasniti zašto si iz članka o Grigoru Vitezu uklonio njegovu etničku pripadnost? --Pera detlic (razgovor) 22:08, 20. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Za početak se smiri. Njegova etnička pripadnost nije dokazana, a izvori su isključivo samo srpski. Mi Hrvati ne dolazimo na srpsku Wikipediju i ne pišemo da je Vuk Karadžić bio Hrvat. --BrunoMed (razgovor) 10:57, 21. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Običaj je da kad se nekome odgovara na poruku, piše se toj osobi na stranici za razgovor (ne na svojoj), kako bi ta osoba vidjela pravovremeno poruku. Drugo, nisi naveo ni jedan razlog za brisanje dijela teksta. A kao treće, postoji gomila dokaza i izvora koji govore o njegovoj etničkoj pripadnosti: [57], [58], [59], [60], [61], [62], [63]... Ja ne sporim da je on hrvatski pjesnik i da je pisao na hrvatskom jeziku, ali je Srbin po rođenju i podrijetlu... --Pera detlic (razgovor) 11:17, 21. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Ako je pisanje članaka koji su vezani za neku etničku skupinu nametanje srpstva, onda si u pravu, namećem srpstvo. Ako je sređivanje članaka dopunjavanjem nekih podataka vezanih za osobe nametanje srpstva, onda namećem srpstvo. Ako je ukazivanje na svrstavanje određenih osoba u pogrešnu etničku skupinu nametanje srpstva, onda namećem srpstvo. Ne bih se složio sa tvrdnjom "naravno da će Srbin napisati da je netko, tko nije, Srbin"; prije bih rekao da je obrnuta situacija... Ako već tražiš izvore koji nisu srpski, već čak na hrvatskom "Portalu znanstvenih časopisa republike Hrvatske", uspio sam naći jedan: [64]. Izvoli i podatak o Alavanjama (tako su se prezivali Vitezovi preci prije dobijanja viteške titule i mijenjanja prezimena), opet na hrvatskom portalu [65] --Pera detlic (razgovor) 12:40, 21. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
A to da li ću pisati na srpskoj ili hrvatskoj wikipedia-i (odnosno na wiki na srpskom ili hrvatskom jeziku, uočiti razliku u terminologiji) je moj izbor, a ne pravo nekoga da mi nameće --Pera detlic (razgovor) 12:43, 21. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
hr.wiki nije "Hrvatska Wikipedia", već "Wikipedia na hrvatskom jeziku", neophodno je razlikovati ta dva pojma. Ali ako je potrebno, obrazložiću osnovnu razliku: hr.wiki ne pripada Hrvatima, već su članci na njoj pisani na hrvatskom jeziku. Ona je, kao i sve druge wikipedia-e na svim drugim jezicima otvorena svima za pisanje i uređivanje (dokle god se poštivaju određena pravila koja su nametnuta na višim instancama od lokaliziranih wikipedia-a). Niste ni prvi ni posljednji koji mi želi "sretan put ka sr.wiki", a za svog života sam imao i malo drastičnijih "želja i pozdrava", pa i dalje živim u Hrvatskoj i i dalje pišem na hr.wiki. Duže sam od Vas ovdje i imam mnogo više uređivanja...
Što se tiče Grigora Viteza, njegova kćerka priča o podrijetlu (a na još jednom sam mjestu to našao, ali sad ne mogu pronaći taj link) Grigorove obitelji: [66] i ako to uporediš sa Alavanjama, vidi se da su te Alavanje Srbi.
Za Nikolu Teslu ću se samo nasmijati... --Pera detlic (razgovor) 14:00, 21. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
U pravu ste, Wikipedia nije natjecanje. Samo sam uporedio doprinose Wikipedia-i koje Vi i koje ja imam iza sebe. A to da li su točni ili netočni članci koje ja pišem, vjerujte mi, moja uređivanja i aktivnosti su itekako pod lupom administratora i teško da bi oni ostavili neke moje tzv. "laži" u člancima. Mene ne vrijeđa termin "hrvatski", samo sam ukazao na razliku, pošto mi ne djeluje da ste je bili svjesni. Izvor koji sam naveo nije srpski, već je to telegram.hr (osim ako ne smatrate da su svi koji se usude napisati nešto protiv Hrvatske, velikosrbi i ne-znam-šta-već). Ja ne ispirem mozak nikome, svojim uređivanjima ukazujem na (namjerne ili nenamjerne) propuste drugih, ali se svim silama trudim spriječiti negiranje srpske povijesti u Hrvatskoj. Suradnici kao što ste Vi me ne mogu otjerati sa hr.wiki, već samo u meni još više produbljuju želju za uređivanjima... Lijep pozdrav i over and out --Pera detlic (razgovor) 14:26, 21. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
I kakve to ima veze sa mojom izmjenom i postavljanjem izvora za etničku pripadnost Grigora Viteza i Vaše uklanjanje bez ikakvog obrazloženja ili dokaza da on NIJE Srbin? --Pera detlic (razgovor) 14:50, 21. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Naprotiv, dokaze niste naveli (niti sam rekao da ste ih naveli), samo ste uklonili moju izmjenu, a prije toga obrisali solidan dio članka kojim se Grigor Vitez dovodi u vezu sa Srbima... A što se ovog drugog tiče, u šovinistička prepucavanja se neću upuštati, tako da ću ponoviti: Lijep pozdrav --Pera detlic (razgovor) 15:01, 21. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]
Opet ponavljam, niste naveli dokaz da nije bio Srbin. To što je netko hrvatski književnik, ne znači da je Hrvat po nacionalnosti, već samo da je stvarao u Hrvatskoj i pisao na hrvatskom jeziku. Ponavljam, ja ni jednom nisam tvrdio da on nije hrvatski književnik, samo sam iznio izvore koji dokazuju da je on Srbin po nacionalnosti --Pera detlic (razgovor) 15:15, 21. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Blokada suradničkog računa[uredi kôd]

Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 2 godine!

Razlog je: ignoriranje uputa.


Imao sam previše strpljenja na sva nedavna (ne)uređivanja, i više nego očito izbjegavanje savjeta, a što je vidljivo i iz prethodnih blokiranja. Ostaviti nered za sobom, pa se nakon svega ispričati i onda nestati netragom - neće ići. Cijenim isključivo radnike, ne i one koji daju isprazna obećanja.--MaGaporuči mi 08:40, 24. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Ne znam je li ovo pisao BrunoMed pod ovim IP-om [67] (46.188.166.184, 12:15, 25. srpnja 2016. ). Radi se o zahtjevu za odblokiranje.
Međutim, iz istog IP raspona osvanula je ova poruka dan prije [68] od nekog IP-a (46.188.231.143, 11:14, 24. srpnja 2016.).
Da niste to napisali kolegi MaGa-i, dalo bi se razmotriti zahtjev, po proceduri. Nažalost, taj IP napisao je "vaša reakcija je reakcija nenormalne, teško psihički poremećene osobe". To je teško vrijeđanje, odmaže onom tko je pisao i svima koji su se namjeravali zauzeti za tu osobu. Da je napisao "prenaglio si, nemoj tako, konzultiraj se s kolegama", sve bi se riješilo brzo, možda bi blok skinuli u potpunosti. No, vrijeđanje je problem.
Napadačko ponašanje je nedopustivo. Za takve se riječi trajno blokira. Kubura (razgovor) 11:46, 26. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]


Crveni karton.
Blokirani ste na rok: neograničeno!

Razlog je: vrijeđanje i ponovljeno kršenje smjernice Bez osobnih napada.


Prije točno dva mjeseca skratio sam jednogodišnju blokadu suradniku BruniMedu (blokirao sam ga zbog kršenja smjernice "Bez osobnih napada"). Dodao sam tada i da se nadam da tu deblokadu neću požaliti, ali prateći ovdje u proteklih tjedan dana razgovore suradnika BruneMeda s kolegom administratorom @MaGaom, shvatio sam da je suradnik BrunoMed moje povjerenje – nažalost Emoticon Face Frown GE.png – zaboravio i iznevjerio (vidi npr. ovo, ovo (očigledno pretpostavljanje administratorove loše namjere (?!) i ovo). Poslije nekoliko dana razmišljanja, sasvim mi je jasno da moram ispraviti grešku otprije dva mjeseca jer vrijeđanje na Wikipediji ne toleriram(o)! Stoga dvogodišnji blok, koji je suradniku s razlogom dodijelio kolega MaGa, mijenjam u trajnu blokadu suradničkog računa. Maestro Ivanković 20:16, 27. srpnja 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Šest članaka[uredi kôd]

[69] Da nisi napisao onu poruku onakva sadržaja, dalo bi se stvar izgladiti. Neke napade teško se briše: ne može se baš pljunuti pa "polizati". Nesankcioniranje napada ohrabrilo bi stare i napalilo nove bezobraznike.
Ne znam jesi li ti pisao ovo [70] kao IP, no, ovdje piše "Imam priređeno šest lijepih članaka, koji samo čekaju da ih objavim na Wikipediji, no ne želim raditi druge račune, niti varati kao prije.".
Ne mogu znati hoćeš li ipak otvoriti novi račun pa nastaviti uređivati. Ako to i učiniš, uređuj, nitko te ne će dirati budeš li se držao reda. Imaš mogućnost novog početka. Ali nemoj nikad više onako napadački reagirati.
Postoji razlika blokiranja zauvijek i zabrane. Onaj tko je blokiran zauvijek, znači da je taj račun blokiran zbog nekog objektivnog razloga, ali ima mogućnost novog početka. Ali je bolje za nj da ga se ne prepozna, jer povrijeđenost drugih ne briše se lako.
Zabrana pak znači da je suradnik toliko destruktivan da svako novo pojavljivanje tog suradnika znači da je realno očekivati nove napade i ine destruktivnosti, pa takvi suradnici dobijaju zabrane i čim ih se prepozna, blokira ih se (za razliku od onih prijašnjih). Zabranu nemaš, koliko vidim, stoga, ako si već počeo pisati pod novim imenom, budi pristojan i drži se reda, pa imaš mogućnost one "idi (radi) i ne griješi više". No, bude li opet vrijeđanja, a prepozna se da se radi o tebi, onda će uslijediti zabrana. Kubura (razgovor) 23:10, 6. kolovoza 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]

Bivše i napušteno naselje[uredi kôd]

[71] Bivše naselje i napušteno naselje nisu istoznačnice. Bivše je naselje ono koje je izgubilo svojstva naselja do te mjere da se u katastarskim knjigama već i ne smatra naseljenim, nego se vodi kao ruševine ili ledina, šuma, dok napušteno naselje se vodi kao naselje u katastarskim knjigama, samo nema stalne stanovnike, odnosno ima stanovnike ali nije im registrirano boravište. Kubura (razgovor) 05:32, 9. kolovoza 2016. (CEST)Odgovor[odgovori]