Razgovor sa suradnikom:Dean72/Arhiv2

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Arhiv 1

Vandalizmi[uredi kôd]

Umjesto sažetka [1] obavijesti nekoga od administratora, jer sažetak može i promaći.Face-wink.svg Hvala unaprijed.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 13:53, 31. kolovoza 2013. (CEST)

Dopuna[uredi kôd]

Nije me bilo neko vrijeme na wiki te čitam svoju stranicu za razgovor kako ne bih nešto preskočio, kako nečije pitanje ne bi ostalo neodgovoreno. Pa primijetih ono što nisam vidio prvi put (ili možda nisam htio vidjeti ili reagirati, tko će ga znati).

... Brak i istospolnost i Rodna ideologija ... Dopustio si neslužbeni i pogrdni naziv za drugi članak.

 • Prije nešto više od tri tjedna na to sam odgovorio: "Koliko ja vidim, tvoji argumenti nisu uvaženi, to te boli i to je onda dovoljno da napišeš da nisam neutralan."
  • Taj odgovor najvjerojatnije jest precizan opis okolnosti, ali nije dovoljno detaljan. Naime, u članku Rodna ideologija piše:
Wikicitati „Stanoviti zametak dženderističke ideje nalazimo u radu utjecajne američke feminističke spisateljice Adrienne Rich "Compulsory Heterosexuality and Lesbian Existence" iz 1980. godine.”
 • Nisam stručnjak za dotičnu temu, no znam da u starom, srednjem ni novom vijeku teorije koja bi propovijedala da spol i rod nisu isto nije bilo, ako je citat iz članka točan onda je rodna ideologija začeta u zadnjih 30-ak godina. Kad je nešto novo, najčešće se naziva teorijom ako se govori o prirodnim znanostima, a ideologijom ako se govori o društvenim znanostima. Stoga naziv članka na hr wikipediji odgovara činjenicama, a samo onaj tko dogmatski brani neku ideju može činjenice zvati pogrdnima. Iz toga proizlazi da je moja reakcija zapravo bila debelo preblaga. Ako se prethodni ekscesi neće ponavljati zaboravit ćemo na njih, ako se ponove sljedeća reakcija neće biti preblaga.

Mislim da je takav pristup korektan, jer prvi ispad je pripisan pogrešci (Kinsey/Reisman), drugi je toleriran (ovo sad), ali treći i svaki daljnji više ne može biti progledan kroz prste. Tolerantni smo, ali sve ima neku mjeru. Dobro more želim! SpeedyGonsales 19:52, 31. kolovoza 2013. (CEST)

Pročitao sam tvoj odgovor, pokušat ću ukratko odgovoriti na ono najbitnije:
 • Osjećam se obaveznim odgovoriti na tvoju poruku radi izbjegavanja daljih nesporazuma i sukoba, pošto me očigledno u mnogim stvarima nisi razumio.
  • Nisi nažalost uopće shvatio što sam gore napisao.
 • Pojam "teorija" se u prirodnim znanostima koristi za smisleno povezani skup tvrdnji koji daju objašnjenje stvarnosti ... ali poanta uopće nije bila u tome....
  • Poanta je ta da sam ti pokušao objasniti jednostavnim riječima zašto je rodna ideologija - ideologija. Tvoja definicija (ili objašnjenje) što je teorija drži vodu samo djelomično, jer često se i skupovi donekle koherentnih hipoteza koje nemaju nikakvih empirijskih dokaza za svoju cjelovitost (nego samo parcijalnih) zovu teorijama. Dakle smisleno povezani skup tvrdnji koji daju objašnjenje stvarnosti uzimajući u obzir sve dostupne empirijske dokaze - malo je previše idealistički prikaz realnosti mnogih fizikalnih teorija.
 • Mislim da sam ti dokazao da se ne može tvrditi da naziv članka na hr.wiki odgovara činjenicama po logičkom slijedu: "rodne studije su nova društvena znanost (ili nova pojava u društvenim znanostima, svejedno)" - "u društvenim znanostima, nove tvrdnje ili pojave nazivaju se ideologijom" - "stoga rodne studije jesu ideologija". Ovo je logička pogrješka.
  • Postoji teorija da su rod i spol nešto različito, a sve ono što se razvilo iz te teorije - rodne studije i rodni aktivizam, to je rodna ideologija. Kad ne bi postojao rodni aktivizam, da je sve vezano uz rod i spol ostalo u domeni znanosti, onda bi mogli imati članke Rodna teorija (ili Rodne teorije) i Rodne studije, no obzirom na činjenično stanje, Rodna ideologija je primjereno ime članka.
 • Molim te kao prijatelja da mi više ne pripisuješ nekakvo "dogmatsko branjenje neke ideje" ili "totalitarističku isključivost" ili "nedopuštanje preispitivanja mojih apsolutno ispravnih stavova", jer to ne odgovara istini.
  • Molim ja tebe kao prijatelja i suradnika, nemoj rabiti na mojoj stranici za razgovor izraze poput dopustio si pogrdno ime članka ako ne želiš da ti se (neugodna) istina piše na tvojoj stranici za razgovor.
 • Ako želiš da malo slobodnije i više kolokvijalno razgovaramo o bilo čemu biti će mi drago, slobodno me kontaktiraj na E-mail.
  • Ja želim da suradnici pišu enciklopedijske članke. Kako će oni komunicirati sa mnom, to je njihov izbor. Kad mislim da ima smisla, pokušam emailom, kad nema adekvatne reakcije, pišem javno. Sjeti se, prvi put kad si pisao ono što nije poslao sam ti mail. SpeedyGonsales 00:22, 8. rujna 2013. (CEST)
Wiki po defaultu zabranjuje forkanje članaka, tj. pisanje više članaka o istoj ili marginalno različitoj temi. Makar, nitko ne sprječava suradnike napisati prijedlog ili prijedloge budućih članaka na njihovim podstranicama. Ako neki suradnik uspije pokazati na konkretnim člancima (na svojim podstranicama) da takav prijedlog ima smisla, onda admini nemaju drugog izbora nego postupiti u interesu projekta. Znam da ovo može djelovati kao čudno natezanje, ali dok wiki načelno ne dopušta forkanje članaka, ako je to obavljeno dovoljno kvalitetno onda je interes projekta pružiti odgovarajuće informacije bez obzira na postojeće formalizme, u duhu pravila Wikipedija:Zanemarite sva pravila. Wikibizut.svg SpeedyGonsales 18:23, 13. rujna 2013. (CEST)

A[uredi kôd]

Hvala, i drago mi je da je gotov. Da je čekao da ga ja dovršim još bi dugo stao onako polovičan. Sredi to još što imaš oko slika i izvora, pa ću ja baciti oko na sve, pogotovo ove prve dijelove koje sam prevodio jer je to bilo davno. I svaka čast na člancima o knjigama. ;-). --Saxum 12:54, 1. rujna 2013. (CEST)

Članak je odličan, slobodno ga pribaci u glavni prostor! --Saxum 14:11, 2. rujna 2013. (CEST)

Multipla skleroza[uredi kôd]

Multipla skleroza kakva je trenutačno treba još lektoriranja. Kod prvog upita za MS sam ti napisala kako sam tada procijenila članak na engleskome, koji je osnovni sažet, ali je s ostalim pridruženim i povezanim člancima lijepa cjelina. Znam da bi bilo lakše samo prelijepiti novi tekst, ali ako možeš nešto iz postojećeg članka uklopiti, a nedostaje u prijevodu s en:wiki, uklopi. Vjerojatno si predvidio ovakav nekakav odgovor. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 20:20, 4. rujna 2013. (CEST)


Crveni karton.
Blokirani ste!


ovo što si učinio i obrisao osnovnu definiciju braka (kod nas i zakonski priznatu) je ili vandalizam ili provokacoija ili oboje. Ovakvo ponašanje neću dozvoliti. Blokiran si 7 dana. Pa reci Jimbu zašto. [2] --Zeljko (razgovor) 16:41, 15. rujna 2013. (CEST)

maknuo sam ti nemoj ovo više raditi jer je to vandalizam. Obrisao si osnovnu definiciju šta je brak. Svoje mišljenje napiši na stranici za razgovor. vandalizmi ti neće proći pod ničijim pritiskom --Zeljko (razgovor) 17:23, 15. rujna 2013. (CEST)

Prijedlog rješenja u kafiću[uredi kôd]

Bok Deane,

Ne sviđa mi se tvoje inzistiranje na glasovanju koje si pokrenuo u wikipedijskom kafiću.

Prijedlozi promjena idu u Kategorija:Wikipedija:Promjene i dopune


Jasno se vidi da se prijedlozi pokreću unutar Wikipedija:Prijedlozi/.

Čak i ako se pokreću na nekom drugom mjestu, primjerice ovdje, onda postoji odvojena stranica za prijedlog koja ide kao podstranica ispod stranice zbog koje se vodi neka rasprava.

Tada se uz tu podstranicu raspravlja, u tom primjeru rasprava je bila na stranici za razgovor uz isti prijedlog.

Postoji i Wikipedija:Rješavanje prijepora gdje jasno piše o neslužbenom posredovanju i sl., te piše Nepristojne suradnike izravno prijavite administratoru.

Anketa se provodi tek nakon rasprave, a ovdje na hr.wiki nije bilo rasprave o "rješenjima" koja si ti stavio na "glasovanje". To je zapravo najveći problem tvoga pristupa u "postavljanju glasovanja u kafiću".

Nadalje, još uvijek postoje "pravila" arbitražnog odbora koji bi se dao primijeniti ako ništa drugo ne pomaže, te je arbitražni odbor zadnje razine odlučivanja pri rješavanju sukoba.

U ovom trenutku zapravo nema još mjesta zaključivanju da je došlo do zadnje razine odlučivanja pri rješavanju sukoba jer ti nisi pokrenuo niti jednu od postojećih procedura na hr.wiki, niti po WP:RP, niti WP:ZK, niti WP:ZM. Ništa. Stoga se ovaj tvoj prijedlog, pa da ga nazoveš i izjašnjavanje, ne može uzeti u razmatranje. S poštovanjem, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 01:14, 18. rujna 2013. (CEST)

Da ne zaboravim, nisi spomenuo da su tamo na meti prijedlozi takvi da se traži uvođenje administratora s wikipedija unutar srednjojužnoslavenskoga dijasustava. Niti da bi arbitražni odbor činili suradnici en.wiki koji znaju hrvatski jezik, ali nisu sudjelovali na hr.wiki, i slične neke priče.. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 01:14, 18. rujna 2013. (CEST)

Savjet[uredi kôd]

Deane, ljudima crtaju tjeralice, huškaju na fizičke napade, a u ovakvom trenutku nemoj molim te okretati naopako i to koristiti za napad na suradnike koji održavaju.
Ako si medicinar, onda znaš što znači kad se povlađuje nahuškanoj gomili. I kakva je psihologija gomile. Znaš i sam kako je gomila neracionalna, povodljiva, kako osobnost ("moralno ja") u njoj nestaje i što znači distribucija odgovornosti u gomili. I da je gomilu mnogo lakše potaknuti na nedjelo. Kubura (razgovor) 00:01, 24. rujna 2013. (CEST)

re:Pliz[uredi kôd]

Cijeli mi članak izgleda kao budalaština iz nekog žutog tiska, ili još gore, sprdnja sa nekog bloga, a vjerujem da će se i kolega Mostarac složiti. Mislim da je to za brisanje.--Starčevićanac (razgovor) 08:49, 24. rujna 2013. (CEST)

Kontra i kontrola[uredi kôd]

Deane, u svibnju sam stavila predloške za uklapanje Kontrole rađanja u Kontracepciju i slažem se s prijedlogom. Nakon što dodaš novi tekst i uklopiš tekst iz kontrole rađanja, spojit ću povijest članaka, pa će sve ostati sačuvano u starim izmjenama, a suradnicima njihovi doprinosi. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 20:04, 24. rujna 2013. (CEST)

Bula[uredi kôd]

Molim te, kad nađeš vremena, pogledaj Bula (razdvojba) - tu su dva medicinska termina, nisam siguran da li sam dao dobre naslove i opise za njih. Odnosno, nisam siguran ni koliko su značajni da bi imali posebne članke. Lp -- Bonč (razgovor) • Tagline: Ako nemate što raditi, ne radite to ovdje! •  17:23, 27. rujna 2013. (CEST)

[3] Hvala! A za zdravlje me ne pitaj, da ne bih morao lagati :)  • Bonč (razgovor) • Tagline: Beer a day, doctor away. •  17:11, 28. rujna 2013. (CEST)

Hvala![uredi kôd]

Hvala ti puno! --Fraxinus (razgovor) 22:53, 3. listopada 2013. (CEST)

sekularni fundamentalizam[uredi kôd]

Nije ovo način, niti je moguće na takav način tumačiti kriterije. Postoji {{Kriteriji}}. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 03:22, 5. listopada 2013. (CEST)

Celzo[uredi kôd]

Hvala ti na poruci, riješio sam.--Fraxinus (razgovor) 00:34, 18. listopada 2013. (CEST)


portal medicina[uredi kôd]

Pozdrav, vidio sam tvoj komentar u "Kafiću", da imaš želju napraviti portal za medicinu, ako želja još uvijek postoji, ja sam spreman pomoći, pogotovo u ovom kako ste rekli tehničkom pitanju.--Dalibor Bosits © 10:59, 18. listopada 2013. (CEST)

valja biti proaktivan, to je barem glavno načelo wikipedije :), tako da ćemo ovako, ja ću otvoriti portal medicina, nekakvu podstranicu za naše razgovore, pa ćemo to početi sređivati, ja malo više grafički a ti malo više sadržaj tj možeš malo razmisliti već kakve sekcije bi mogle postojati, osim sveprisutnog "odabranog članka" vjerojatno može doći i "biografija" itd Kad završimo posao zajednica će se moći izjasniti dali to želi zadržati; mada mislim da portal s prijeko kvalitetnom temom kao što je medicina neće nikome smetati :) To je ionako već dugogodišnja želja ove wikipedije, samo nije bilo ljudi koji bi to napravili, mislim da nas dvoje možemo, a možda se još netko priključi--Dalibor Bosits © 21:20, 18. listopada 2013. (CEST)

Sušica[uredi kôd]

Fraxinus ga je predložio za izabrani članak, pa je šteta da se ne prevede slika simptoma. Ukoliko ne možeš, meni nije problem, ali će mi trebati prijevodi nekih termina sa slike.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 11:35, 25. listopada 2013. (CEST)


Evo što sam napravio i što još nedostaje:

naslov

 • Simptomi sušice (tuberkuloze)

lijevo (prema dolje):

 • (Established) pulmonary tuberculosis - ?
 • Productive cough - ? kašalj
 • Primary pulmonary tuberculosis - primarna pulmonarna sušica
 • Structural abnormalities - ?
 • Tuberculous pleuritis - tuberkulozni pleuritis
 • Chest pain - bol u prsima

slika tijela (prema dolje):

 • Poor appetite - gubitak apetita
 • Night sweats - noćno znojenje
 • Weakness - slabost
 • Fever - groznica
 • Dry cough - suhi kašalj
 • Weight loss - gubitak tjelesne mase
 • Gastrointestinal symptoms - gastrointestinalni simptomi

desno (prema dolje):

 • Grey lines = More specific - sive linije = ?
 • Colored lines = Overlapping - obojene linije = ?
 • Miliary tuberculosis - ?
 • Return of dormant tuberculosis - ?
 • Cough with increasing mucus - ?
 • Coughing up blood - iskašljavanje krvi
 • Extrapulmonary tuberculosis - ekstrapulmonalna sušica
 • Common sites - ? (možda najčešća mjesta)
 • Meninges - moždana ovojnica
 • Lymph nodes - limfni čvorovi
 • Bone and joint sites - kosti i zglobovi
 • Genitourinary tract - urogenitalni sustav

Možda bi trebalo (kako na slici, tako i u članku) ujednačiti naziv: koristiti uvijek isti naziv (ili sušica ili tuberkuloza).--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 12:55, 25. listopada 2013. (CEST)

Glasovanje[uredi kôd]

počinje u 10 sati. Malo si požurio. :) --Flopy razgovor 09:41, 26. listopada 2013. (CEST)

Da. Iza 10 ponovi glas (kakav god on bio). --Flopy razgovor 09:51, 26. listopada 2013. (CEST)

Kafić[uredi kôd]

Napisali ste:Shvaćam da je Speedya jako pogodilo pisanje u medijima i s razlogom, jer je medijska kampanja bila ad hominem i vrlo prljava

 • Mediji su mediji, nećemo o njima. Hvala na suosjećanju.

Napisali ste:ali ovaj je Speedyjev potez užasno loš.

 • Krivo. Ovaj je potez jedini moguć. U situaciji gdje se na administratore iz medija ili s Facebooka navaljuje drvlje i kamenje, gdje se na Facebooku spominju fizički obračuni (jel to ikoga podsjeća na zatiranje slobode govora? "možeš govoriti samo ono što ja želim čuti!"), na wiki ćemo imati glasovanje o izražavanju podrške. OK, s jedne strane ako podrška bude brojna, to bi bilo lijepo za vidjeti, ali ako se dopusti izglasavanje podrške jednom bez razloga, time smo napravili katastrofalno loš presedan. I zato je taj moj potez. Valja dokazati loš rad administratora, i odmah će glasovanje biti pokrenuto. Bez dokaza, sve ostaje na razini nečije simpatije ili nesimpatije.

Napisali ste:Nigdje se ne da iščitati da ova inicijativa ima veze s člancima koji su izašli u medijima.

 • Ne znam, niti je to bitno.

Napisali ste: Frano Milić nije o tome riječi napisao i mislim da mu se to ne može spočitavati.

 • To nije spočitano.

Napisali ste:Lijepo je iznesno da se očitovanje o povjerenju pokreće na temelju dokaza iznesenih ovdje: Wikipedija:Kafić/prigovori na Meti 1. vrste, Wikipedija:Kafić/prigovori na Meti 2. vrste.

 • Ali tamo nema nijednog dokaza! Tamo ima hrpa prigovora, od kojih je većina obrazložena kao neutemeljena.

Napisali ste:Na tim se stranicama uistinu vidi da neregularnosti u administriranju nisu izmišljene i da imaju određenu činjeničnu osnovu.

 • Ne, to se tamo ne vidi. Ako mislite da se vidi, molim primjer.

Napisali ste:Vidljivo je da ima nezadovoljnika i svatko je mogao iznijeti svoje mišljenje.

 • Nezadovoljnika uvijek ima. Svaki suradnik koji bude blokiran obično bude nezadovoljan adminom koji ga je blokirao.

Napisali ste:To što većina nije bila zainteresirana za komentare, ne umanjuje činjenicu da su dokazi o neregularnosti izneseni.

 • Izneseni su progovori, ne i dokazi.

Napisali ste:Vidljivo je isto tako da je nemoguće doći do konsenzusa, tako da je pozivanje na konsenzus nerealno.

 • To vi mislite, ali ja tako ne mislim.

Napisali ste:Pozivam Speedyja da ponovo otvori glasovanje, jer se ovo može protumačiti samo kao čin samovolje.

 • Krivo. Ja sprječavam čin samovolje. SpeedyGonsales 16:47, 26. listopada 2013. (CEST)

O glasovanju[uredi kôd]

Bok Deane 72

Vidim ovo:

Vrlo je jednostavno: glasovanje za admina i glasovanje za skidanje statusa admina ima iste zahtjeve.

Pročitaj Wikipedija:Administratori/Prijedlozi za administratore gdje piše: (...) registrirani suradnici s preko 100 promjena u glavnom imenskom prostoru i najmanje mjesec dana staža na Wikipediji u trenutku početka glasovanja mogu se u razdoblju od 7 dana izjasniti..

Pročitaj mišljenje administratora Flopyja, citiram: Glasovanje za skidanje statusa može, treba i mora biti jednako kao i glasovanje za dodjelu statusa..

Pročitaj mišljenje administratora Saxuma: Kao što je glasovanjem nekome lako dodijeliti alate, tako bi ih trebalo biti lako i skinuti..

Također te molim da kad ćeš vraćati te glasove, da ih staviš tamo gdje su bili po redu, tj. po točnom vremenu kad su glasovi stavljeni.

Administratori Saxum i Flopy su ta svoja mišljenja izrekli upravo danas. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19:14, 27. listopada 2013. (CET)

Bok Deane 72,
odgovaram na tvoj dopis (poveznica).


Ako je suradnik Andrej Šalov mogao prekinuti glasovanje, te staviti isto ad acta. Zašto bi danas bilo drugačije?
Navodiš ovako: Pošto ne postoje opisana pravila o glasovanju za skidanje statusa administratora, nema druge nego primijeniti Opća pravila glasovanja na wikipediji.
Primjena ovisi o činjenici je li se odlučuje o konkretnim slučajevima ili o nekim općim pojavama.
U konkretnim slučajevima, tzv. partikularnim, odluka se donosi na drugačiji način, te je stoga odluka na zahtjevu za mišljenje administratora jedina ispravna i logična.
Za više informacija vidi: WP:NIJE#Wikipedija nije birokracija.
Prva stavka: "Ako nije moguće ostvariti konsenzus, administratori donose odluke primjenjujući pravila koja vrijede za partikularni slučaj". (WP:NIJE#Wikipedija nije birokracija).
Druga stavka: "Ako odgovarajućih pravila nema, administratori donose odluke imajući u vidu duh Wikipedije prikazan temeljnim smjernicama". (WP:NIJE#Wikipedija nije birokracija).
Zaključno. Sve to jedino može završiti na WP:ZM. Tamo se rješavaju sukobi (vidi kamo vodi preusmjeravanje Wikipedija:Rješavanje sukoba), kao što na toj stranici i piše, te kako je objašnjeno u WP:NIJE. Također, ne mogu postojati dvostruki kriteriji, pravila koja vrijede za dodjelu statusa moraju biti ista onima koja se iskorištavaju za oduzimanje statusa. Wikipedija nije sudnica. Hvala na razumijevanju. Lijepo te pozdravljam. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 03:09, 29. listopada 2013. (CET)

Molba[uredi kôd]

Kako primjećujem da u zadnje vrijeme moje argumentirane odgovore tebi prešućuješ, ovim putem bih te zamolio da u kafiću odgovoriš na ovu moju repliku [4] upućenu na tvoje pisanje [5]. Hvala unaprijed.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 14:45, 28. listopada 2013. (CET)

Pošteno bi sad bilo da to isto vratiš jer moj komentar u svezi time (nakon što si uklonio spornu rečenicu) ispada smiješan. Naravno da se ni Flopy nije očitovao o krivom interpretiranju sasvim jasne rečenice, jer se njega nije ništa pitalo.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 22:01, 28. listopada 2013. (CET)

O provjeriteljima[uredi kôd]

Na Speedyjev posljednji komentar u Kafiću gdje kaže da je sumnja u provjeritelje u stvari uvreda, moj komentar je sljedeći. (Napisao bih u Kafiću, ali za mene je zaključan.)

Može li sudac suditi svom bratu? Ne može. Ovo nije uvreda za stručnost i poštenje dotičnog suca, već je naprosto uvažavanje okolnosti u kojima je razumno očekivati da bi njegova objektivnost mogla biti ozbiljno ugrožena. Čak ni kad bismo bili 100% sigurni da bi dotični sudac bio potpuno objektivan u navedenom slučaju, to ne bi bilo dovoljno: da svom bratu donese oslobađajuću presudu, teško da bi je ijedan promatrač sa strane mogao prihvatiti s uvjerenjem da je objektivna i ispravna, a legitimno nepovjerenje u presudu čini je u izvjesnom smislu bezvrijednom, čak i ako je suštinski besprijekorna.

Gore navedeno je primjenjivo na slučaj provjeritelja, s tom razlikom što je njihov proces odlučivanja netransparentan - za razliku od suda, gdje je tekst presude javni dokument kojega svatko može analizirati - pa je problem povjerenja utoliko izraženiji. GregorB2 (razgovor) 12:52, 5. studenog 2013. (CET)

Glas razuma[uredi kôd]

Deane, hvala na posredovanju. Preduhitrio si me u akciji koju sam i sam htio poduzeti, obrisati to uređvanje, u skladu s "Brojni Wikipedijini suradnici uklanjaju osobne napade sa svojih stranica za razgovor i, iako to nije službena Wikipedijina smjernica, smatra se vrlo učinkovitom metodom za odbijanje ekstremnih svađa i/ili nesuglasica.". Kako se radi o novom suradniku, spreman sam pokazati dobru volju (a mislim i da pokazujem), iako ju on svojim radom ne pokazuje. Dakle, ja sam i dalje spreman za konstruktivni dijalog, ali i dalje ću se boriti protiv sadržaja neprimjerenog Wikipediji (popravkama manjeg obujma, zahtjevu suradniku/autoru kod potrebe za većim uređivanjem te konačno i uklanjanjem sadržaja kod ekstremnih slučajeva). Lp,  • Bonč (razgovor) • Tagline: Nekad mislim, a nekad postojim! •  02:39, 6. studenog 2013. (CET)

Istrijan[uredi kôd]

Poštovani hvala na linku. Niste navedeni kao član IDS »U javnosti su istovremeno istupali u medijima i drugi povezani akteri kao na primjer Mladi IDS-a (suradnik Dean72 na svom profilu navodi da je Istrijan) te aktivist Zelene akcije Zoran Oštrić koji je na svom blogu i internetskim forumima ovog proljeća stao u obranu Gerta Hekme i njegovih pedofilskih stajališta.« Pogriješili ste i u tvrdnji »Ti si bar pod zaštitom. Ti ne trebaš "gutati"« Kad se nekoga blokira u radu i briše mu se rad taj nije pod zaštitom. Što ste mislili pod gutanjem. Ne znam. Rad na ovom projektu je svakako demotivirajući a tome ste Vi uveliko pridonijeli. Niste prijateljski sugovornik i znate pisati neistinite tvrdnje. --Ilkov2 (razgovor) 12:36, 6. studenog 2013. (CET)

U ime obitelji[uredi kôd]

Deane, probaj argumentirati osjetljive izmjene na stranici za razgovor, a ne samoinicijativno brisati djelove članka. U razgovoru je već rečeno zašto je spomenuta samo Blankina podrška. Pozdrav. BlackArrow (razgovor) 01:23, 19. studenog 2013. (CET)

Ja san protiv iznošenja mišljenja javnih lišnosti. Totalno nebitno. Što se tiče Blanke, po meni bi možda bilo dobro spomeniti zbog otkazivanja sponzorskih ugovora. No, možda je u kontekstu problem. Recimo, da se sponzori stave kao glavni dio rečenice, kao subjekt, umisto Blanke. To bi onda moglo stajati. BlackArrow (razgovor) 20:56, 19. studenog 2013. (CET)
Preoblikovanje radije prepuštan tebi. Face-wink.svg BlackArrow (razgovor) 23:32, 20. studenog 2013. (CET)

Vaše odnosnice u članku U ime obitelji[uredi kôd]

Kakve su to odnosnice na Ustav koji više na važi? Ovaj jedan članak sam našao u trenutno-važečemu ali onaj Ustav na kojega upućujete niti nema članak 149. -- Neven Lovrić (razgovor) 02:44, 22. studenog 2013. (CET)

=bez vandaliziranja[uredi kôd]

Ono je stranica za razgovor o relevantnoj temi. Ža mi je kolega! ali ovo niej smokvin list Kukuriku koalicije nit vladina webstranica di se more brisat što ti ni po volji.--Àntó Añtó 13:18, 22. studenog 2013. (CET)

Izmjene suradničke stranice[uredi kôd]

Nadam se da se ne ljutiš zbog moje prethodne izmjene. Nisam htio intervenirati u postojeći sadržaj, a bilo mi je žao da je jedan dio starog sadržaja neopravdano otišao u ropotarnicu. Puno sreće u daljnjem pisanju jer imam osjećaj da ova wikipedija izrazito žarko vapi za člancima zbog kojih si i nagrađen. ;)

Srdačan pozdrav

Conquistador (razgovor) 14:46, 22. studenog 2013. (CET)

Imate novu poruku
Zdravo, Dean72.
Imate novu poruku na razgovoru sa suradnikom Conquistador.

Još nekoliko sitnica. Nadam se da ti se dopadaju. Crni okvir vizualno naglašava poruku, ili kako je zoveš osmrtnicu, a dužinu sam stavio u relativne iznose jer je prije toga okvir stršio sa strane. --Conquistador (razgovor) 11:07, 4. prosinca 2013. (CET)

Radovi24[uredi kôd]

Nemojte micati tu oznaku. Obratite pozornost na „ako kroz 24 sata od trenutka postavljanja nema izmjena na članku”. To je valjda uvijet protiv vandaliziranja članaka korištenjem ove oznake ali ako suradnik stvarno uređuje, onda je tu kako bi stajala.

-- Neven Lovrić (razgovor) 01:04, 26. studenog 2013. (CET)

U tome baš i je fora kako svi vide taj nadpis a bit je taj kako je ovo goruća tema a članak još nije gotov a niti je sve u njemu provjereno pa je bolje neka svi vide kako je u izradi pa će samim time shvatiti kako možda sve što piše nije još 100% točno. Osim toga, ako će netko po pitanju ikakve netočnosti ovoga članka kritizirati Wikipediju, onda možemo napomenuti kako je cijelo vrijeme pisalo kako su radi u tijeku pa bi svakome trebalo biti razumljivo kako možebitno ima nekih radnih greški kao i za vrijeme rada na cestama – znači, članak trenutno ima rupe kao i cesta u izradi.
-- Neven Lovrić (razgovor) 01:51, 26. studenog 2013. (CET)
Što se tiče monopolizacije, to i radim. Plan je slijedeći: Ja napravim kako ja mislim kako bi članak trebao izgledati i onda vidimo što bi ostali još dodali ili htjeli neka se izmijeni pa ga predložimo za naslovnicu. Tema je goruća, svi žele sazati pojedinosti itd. pa bi bila svima zanimljiva. Vidite pogotovo ono o Hrvatskoj seljačkoj stranki (HSS-u) na stranici za razgovor.
Također, ako Vam se da, možete istraživati ovo o Nikoli Šubiću Zrinskome ili Josipu Jelačiću; treba naći neke izvore tome iz npr. sredine 20. stoljeća ili starije; to bi bilo dovoljno uvjerljivo kako bi moglo ostati u članku. Ovako kako je, sve je vrlo navodno, makar sve ukazuje na to kako je to istina ili blizu istine – npr. moja je procjena kako je Nikola Šubić Zrinski – u stvari – održao neki govor u kojemu je koristio taj izraz jer je on – izgleda – tada bio uobičajen a kasnije se nekome taj dio govora učinio jako zanimljivim i usredotočio se na njega kao središte onoga što je rečeno pred juriš. Naime, letimično sam pregledao preradu izvornoga izviješća o opsadi i ne vidim ništa takvoga; međutim, to ipak nije izvornik pa tko zna što tamo piše.
-- Neven Lovrić (razgovor) 02:07, 26. studenog 2013. (CET)

Naprijed[uredi kôd]

Napisao si Kakav je bio Argo prije, ne znam. Da li bi bio bolji, ne znam. Ali pridružiti ću se njegovoj inicijativi, jer se želim oduprijeti onome u što se pretvara ovaj projekt: u sportsko nacionalistički fanzin.

 • Što je Argo Navis radio 2009. godine, ne znaš. Ali ga braniš jer se po tebi hrvatska wikipedija pretvara u sportsko nacionalistički fanzin. Jesi ti svjestan što si napisao?
 • Jesi ti svjestan da si u člancima na wikipediji skrivao činjenice? (skrivao si pedofiliju u istraživanjima Kinseya, koju je otkrila J. Reisman)
 • Jesi ti svjestan da ti je to progledano kroz prste?
 • I ti sad imaš obraza napisati da se hrvatska wikipedija pretvara u sportsko nacionalistički fanzin? Svašta. SpeedyGonsales 06:51, 26. studenog 2013. (CET)

Žuti karton[uredi kôd]

Žuti karton


O kakvom mi jednoumlju pričamo? Molim lijepo suzdržavati se takvih komentara [6].--Braco Dubrovnik 14:06, 26. studenog 2013. (CET)

Ne pokušavaj me uvući u bilo kakve rasprave. Hvala na razumijevanju.--Braco Dubrovnik 14:20, 26. studenog 2013. (CET)
Crveni karton.
Blokirani ste!


Bez ovakvih izrugivanja, prozivanja i viceva --Zeljko (razgovor) 14:23, 26. studenog 2013. (CET)

Poveznica[uredi kôd]

Deane, molim te možeš li mi dati poveznicu za ovu tvrdnju: "Molim te nemoj nečiju zezanciju uzeti kao ozbiljni argument protiv suradnika. To si i meni jednom učinila.". Lijep pozdrav --Roberta F. 09:45, 27. studenog 2013. (CET)

Deane, toliko puta sam te upućivala na mnoga pravila i smjernice Wikipedije na hrvatskome jeziku, od kojih su mnoga univerzalna i vrijede za gotovo sve jezične Wikipedije. Na žalost opet vidim nevoljkost da ta pravila i smjernice poštuješ, jer da ih poštuješ ne biš me u Kafiću optužio da sam, interpretiram, "tvoju zezanciju uzela kao argument protiv tebe", što kao prvo nisam (raspravu o njemačkome jeziku možemo nastaviti mailom ili na facebooku gdje mu je i mjesto, jer je tamo započela), kao drugo "Wikipedija nije bojište, tj. mjesto na kojem se iznose osobne svađe ili unose konflikti koji potječu izvan granica Wikipedije. Poticanje ili samo svađanje unutar Wikipedije ide izravno protiv Wikipedijinih smjernica."... "Učestalo i/ili namjerno izazivanje sukoba ili doprinosa protiv Wikipedije povlači kaznu." Znači apsolutno sve što se događa izvan Wikipedije i njezinih projekata i nije s njom povezano (kao što su Wikisusreti, Wikimanija...), ovdje je nebitno. Rabiš teške kvalifikative. Ako novome suradniku napišeš za administratore "Grubi su i netaktični, istina. Stvaraju osjećaj nelagode kod novih suradnika, i meni je bilo tako na početku." automatski kod njega stvaraš negativan stav prema administratorima. Osobno sam vrlo svjesna problema komunikacije s novim suradnicima i da nas se dobar dio novih suradnika prestraši i da ih naljutimo, ali ne pomaže ako nas se dodatno ocrnjuje. Naprijed možemo samo ako ćemo pokušati objektivno procijeniti vlastite komentare, jer pisanim smo riječima ograničeni na vlastito umijeće opisivanja onoga što želimo reći golim tekstom, bez mimike i bez emocija. Još uvijek vjerujem da sa svima možeš normalno komunicirati i s Kuburom i sa Željkom i sa Speedyjem. Samo je potrebna volja obje strane. Nadam se da konstruktivan i ljubazan dijalog može biti nastavljen u korist projekta na kojemu smo svi ostavili mnoge sate svoga slobodnog vremena. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 12:32, 27. studenog 2013. (CET)

Nemamo ni mi protiv tebe, niti je ikome stalo da neko bude blokiran. Stvar je u lijepim riječima. Mišljenja mogu biti različita, ali kominikacija mora biti pristojna, bez ironije i onih viceva. --Zeljko (razgovor) 11:52, 27. studenog 2013. (CET)

Deane, mene, na žalost, vrijeđaju tvoje paušalne optužbe da su administratori netaktični i grubi. --Roberta F. 11:21, 29. studenog 2013. (CET)

Zahvala[uredi kôd]

Hvala na potpori i uzvraćam jednakom mjerom! :) Svefnleysi 19:24, 29. studenog 2013. (CET)

Novi i "novi"[uredi kôd]

Evo, pročitah ovo [7] pa mi vrag ne dade mira da pogledam tvoju SZR kad si postao suradnik ovdje. Koliko god da si pohvalio sr.wiki i njihov pristup novim suradnicima, ja ne vidim da te itko loše dočekao na početku djelovanja ovdje. Utoliko gore mi djeluje tvoje hvaljenje dočeka tamo, ali, eto, budi volja tvoja.

Pri tome jednu stvar zaboravljaš: stavi se u poziciju patrolera/admina. Dođe novi suradnik i počne uređivati. Naravno, kao i svakome, dok se ne uhoda ostavljaju mu se poruke na SZR. Najgora moguća situacija je kad suradnik ne trza na te poruke. Dva su razloga: ili ne vidi obavijest o poruci ili je ne želi vidjeti (iz bilo kojeg razloga). Ako je ne vidi (mada mi je u to teško povjerovati), tu uglavnom pomoći nema (bar ja nisam našao shodan način da bi upozorio suradnika): suradnika se najčešće kratko blokira u nadi da će vidjeti poruke na SZR. Ako je ne želi vidjeti i nastavlja po svome, što bi ti napravio?

Ti si pozdravnu poruku dobio 14. kolovoza 2011., a tvoj prvi odgovor na stranicama za razgovor je bio već 16. kolovoza. Idealno: dao si do znanja da čitaš svoju SZR i da je komunikacija moguća. Ove gore opisane situacije su nezgodne, i (meni osobno) teško je pričati (tj. pisati) zidu. Lako je doći na drugu wikipediju kao suradnik koji poznaje puno toga (i načine komunikacije), i hvaliti doček. Što bi ti napravio da moraš pričati zidu?--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 12:39, 30. studenog 2013. (CET)

Wikipedije[uredi kôd]

I ja sam pročitao one pohvale.

Ne znam po čemu je to sr.wiki "susretljivija", nije bilo tako kad je ova "dopuna" bila u pitanju. Naravno, to je na sr.wiki nedopuštena praksa, pa se onda zapravo pitam zašto se hvale takvi koji ni do svojih vlastitih riječi ne drže. Imam primjer koji jasno oslikava što je dopuštena rabota na tzv. hbs:wiki (slučaj Vitek na sh.wiki i njegovo jezično prepravljanje). U biti, suradnik koji dođe sa hr.wiki na sr.wiki je došao tamo pomoći koliko može, ali istodobno ima i manja očekivanja od onoga što na sr.wiki može postići, ta smanjena očekivanja i autocenzura mogu jedno vrijeme funkcionirati, ali ne dugo, osobito ako se ignoriraju izvori. Iskreno, često je obrnuta situacija, kad suradnici sr.wiki dolaze na hr.wiki glasovati i slično.

Pročitaj radije što piše Igorwindsor.

A i ovo ti je prilično korisno za pročitati. Samim tim kopiranjem poništava se smisao postojanja hbs:wiki. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 17:37, 30. zimnega 2013. (SEV)

Pre(d)sokratovci[uredi kôd]

[8] Budem, nije problem, ali tek kad se makne predložak radovi24. • Bonč (razgovor) • Tagline: Liječite se kod nas i umrijet ćete zdravi! •  20:24, 2. prosinca 2013. (CET)

[9] Članak premješten pod Predsokratska filozofija. Obrisao sam preusmjerenje "Predsokratovci" koje je vodilo na stari naziv, ako ima potrebe za njim, lako se napravi.  • Bonč (razgovor) • Tagline: Pokvario mi se pješčani sat, kasni tri zrnca! •  14:09, 3. prosinca 2013. (CET)

LGBTIQ[uredi kôd]

Pozdrav, vidio sam da se u svim člancima povezanim s LGBTIQ uvijek ponavlja jedno te isti navod, tj. značenje te skraćenice i onda na dnu članka još minimalno pet unutarnjih poveznica na ostale pojmove. Bilo bi najbolje da se napravi neki predložak kao ovaj na en.wiki, da se ta rečenica nepotrebno ne ponavlja, a da opet svi članci o LGBTIQ budu povezani tim predloškom. Ne znam dal ti se da složit takav predložak. I na hr.wiki se krovni članak zove LGBTIQ, a postoji još i LGBT. Na en.wiki je glavni naslov članka LGBT, pa bi i to možda trebalo mijenjat.--Culo-sija Mil Land Vehicle Icon.svg 12:14, 3. prosinca 2013. (CET)

Evo ima na sh.wiki (koji je ujedno i šaka u oko, em je velik, em je rozi) takav predložak i na sr.wiki, iako vidim da su oba dosta komplicirano složena. Bilo bi lakše koristit sintaksu kakva je u ovom predlošku Predložak:Hrvatska u Prvom svjetskom ratu, jer je takav predložak lakše kasnije održavat i dodavat nove stvari.--Culo-sija Mil Land Vehicle Icon.svg 20:01, 4. prosinca 2013. (CET)

Riješeno ovdje. :) Hijerarhijski viši predlošci nisu ažurirani (radi se o obimnu poslu za koji i nemam toliko vremena), pa sam se malo namučio da ga dovedem u pristojno stanje kao na en.wiki. Eto, Deane72, možeš početi tamaniti crvene poveznice! Ona silna terminologija na engleskom zadavala mi je dosta glavobolja pri prevođenju (ne dao bog da neki od referendumskih ZA-ovaca klikne otkrij i pročita sve one termine jer će mu srce otkazati od ovih i onih dugoprugaša xD), pogotovo uzevši u obzir još uvijek loše normativno snalaženje hrvatskog jezika s navalom anglofonih kratica (i drugih riječi). Dobronamjeran ti je savjet da mobiliziraš suradnike koji se bave ovim temama i poplavite predložak novim člancima. Vjerujem da će se mnogi suradnici oduševiti ovim tematskim 7u1-predloškom. :) --Conquistador (razgovor) 13:25, 5. prosinca 2013. (CET)

Istarska zastava ponosa :)[uredi kôd]

Istarska zastava LGBT-a

Kada su već rezultati ovakvi (druga slika po redu i opet druga slika po redu u fotogaleriji), tj. kada su apsolutno svi hrvatski istarski gradovi (ovdje mislim i na one u Primorsko-goranskoj županiji poput Opatije i Kastva), a i dobar dio hrvatskih istarskih općina (npr. Vrsar ;) ) glasali protiv diskriminacije i protiv uskraćivanja građanskih i političkih prava svojih sugrađana (ali i sebe), onda su zaslužili da izradim istarsku zastavu ponosa (s lijeve strane). :) Vidim da se baviš pisanjem i uređivanjem članaka na temu LGBT-a, pa ako smatraš prikladnim za uvrštavanjem ove zastave u neki članak, slobodno to učini. :) Nadam se da će se na nekoj od sljedećih hrvatskih (zagrebačkih, splitskih itd.) povoraka ponosa vijoriti i ova zastava. (y)

Što se tiče izvrsna Culo-sijina prijedloga o predlošku o lezbijskim, gejevskim, biseksualnim i transrodnim temama, rado ću ti pomoći u njegovoj izradi. :)

Srdačan pozdrav uz jedan od najvažnijih citata i dosega u čitavoj povijesti ljudskog roda

Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

— Članak 1. Opće deklaracije o pravima čovjeka

:)

Conquistador (razgovor) 15:23, 4. prosinca 2013. (CET)

P. S. Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine, mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole. :D :D :D


wikipedija: sažetak[uredi kôd]

Molim te obrati pozornost na ono što je navedeno u wikipedija:sažetak. Tvoj sažetak u ovoj izmjeni nije odgovarajući. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 14:22, 6. grudna 2013. (SEV)

Rođen[uredi kôd]

Nije mi jasno na što se ovo odnosilo. Usput, članak je nazvan Rođen, a IMDb navodi naziv Začet. Imaš li koji izvor za sadašnji naziv ili triba preimenovati? S druge strane, ako postoji samo jedan članak takvog naziva, nepotribno je dodavati godinu u naslovu jer se tada radi o glavnom značenju. BlackArrow (razgovor) 00:48, 8. prosinca 2013. (CET)

[10] - WP:PDN Face-wink.svg--MAN_USK recider 13:36, 8. prosinca 2013. (CET)

Što se tiče izvora za naslov, mislin da nije vaš vjerodostojan. Razlog je jednostavan: po toj logici film Taken bi trbali nazvati Otet(a), al se on zove 96 sati. Slažen se, nema baš logike, al se tako zove. Svakako triba razmisliti o naslovu. U najmanju ruku triba makniti godinu. BlackArrow (razgovor) 16:12, 8. prosinca 2013. (CET)

Dionizije I. Sirakuški[uredi kôd]

Naslov članka Dionizije I od Sirakuze valjalo bi preimenovati u Dionizije I. od Sirakuzeški, odnosno – bez ispravaka – u Dionizije I. Sirakuški, poštujući normu o pisanju rednih brojeva rimskim brojkama i normu o pisanju osobnih imena nastalih od geografskih imena (usp. Karlo Habsburški, a ne Karlo od Habsburga, Petar Zrinski, a ne Petar od Zrina, Franjo Asiški, a ne Franjo od Asiza itd.). ;) --Conquistador (razgovor) 23:51, 10. prosinca 2013. (CET)

Imate novu poruku
Zdravo, Dean72.
Imate novu poruku na razgovoru sa suradnikom Conquistador.

Touched by His Noodly Appendage[uredi kôd]

Jesi li vidio ovo? Po gradovima i općinama situacija je još zanimljivija. Nisam znao da je Medulin najireligioznija lokalna jedinica u Hrvatskoj, a Pula odmah iza njega i ujedno najireligiozniji hrvatski grad. U one lokalne jedinice koje premašuju 20 % ireligioznog stanovništva spadaju još i Rovinj što se tiče Istre te zagrebački Donji Grad i Medveščak. Bezbošci jedni, nek ih bude stid i sram! :D Bilo kako bilo, ako se isti parametar bude prikazivao na razini lokalnih jedinica, tada bi onu ljestvicu svakako trebalo produžiti. Prema dolje, naravno! ;)

Ako je smatraš zgodnom ubaciti u neki članak, slobodno to učini, tako mi cjediljke na glavi! :D

P. S. Vidim da si se bacio na sređivanje članka o Njegovoj Okrugličastosti, pa sam potaknut dodirom Njegovih Okrugličastih Privjesaka uradio nekoliko jezičnih ispravaka (npr. špageti čudovište > špageti-čudovište, usp. špageti-vestern). ;) --Conquistador (razgovor) 16:31, 12. prosinca 2013. (CET)

Specijalni rat protiv Hrvatske 1995. - 2012.[uredi kôd]

Zbog ovog se dobiva žuti karton! Ovakav sadržaj prebacuje se ovdje. Pročitaj smjernice o tome. I žuti je preblaga kazna za ovo, no kako nisi dugo ovdje nema smisla lupat crveni, ali neće bit dobro ako se skupi više ovakvih upozorenja o žutim zamjenskim. Shvati ovo kao moje posljednje upozorenje tebi!!! :D

P. S. Ti ćeš nama pisati LOL u sažetku izmjena?! I to s četirima uskličnicima, bezobrazniče jedan!!!! :D --Conquistador (razgovor) 21:45, 12. prosinca 2013. (CET)

Re: Jezik[uredi kôd]

Imate novu poruku
Zdravo, Dean72.
Imate novu poruku na razgovoru sa suradnikom Conquistador.

Re: Novi i "novi"[uredi kôd]

Ne znam tko to (i gdje) sustavno upozorava da se uvijek koristi hrvatski jezik. Ja to nisam vidio. Mogao si primijetiti da se na SZR koristi neformalniji i ne-književni jezik, što je i normalno. Možda te muči predložak {{Predložak:NS-jezik1}} koji ja (a i drugi) često koristim. Možda je predložak nespretno sročen (da pitamo autora?), možda bi trebalo u njemu naglasiti da se radi o doprinosima u GIP-u. Tko od novih suradnika zna što je GIP i da mu SZR ne pripadaju? Ako ispravimo predložak (što nije nemoguće), onda se novom suradniku mora objašnjavati razlika između GIP-a i SZR. Bilo je razgovora da su ti gotovi predlošci koji se lijepe suradnicima nehumani, što je (možda) točno. Kontra pitanje tome: misliš li da možeš (ja, ti, peti, deseti...) napisati 10 različitih uputa/upozorenja o istom, a bez da upadneš u zamku ponavljanja? Ne. To je nemoguće, i tome (po meni) služe ti predlošci: da se maksimalno ubrza rad onih koji pregledavaju promjene. To može netko tko se bavi tim poslom povremeno, netko tko je stalan u tome - ne. Probaj i sam, pa ćeš vidjeti o čemu govorim.

U konačnici sve se svodi da novi suradnici moraju pročitati uvodni tečaj, a ne ići grlom u jagode. Za Boga miloga, ne možeš biti vozač ako nisi položio i prvu pomoć i testove i vožnju. Zar bi trebalo očekivati suprotno i da nas patrola na cesti uči prometnim pravilima? Zasigurno ne. To što netko ne odgovara zbog ovog ili onog, ne mogu komentirati, puno je suradnika koji ne odgovaraju na upite drugih, i ne mislim istraživati zašto to (ne) rade. Također ne bih ulazio u razloge zašto su za tobom popravljali, je li to zbog prave namjere ili su namjere neke druge, a što je i moguće. Jedno je za jednim suradnikom ispravljati članak od (npr.) 10 rečenica, a drugo je ispravljati obimni članak koji je napisan na ne znam kojem jeziku ili loše sročenom prijevodu s engleskog (što je nažalost vrlo česta pojava). Ako će administratori raditi samo to, vjeruj mi da neće imati vremena za bilo što drugo. Svatko je slobodan ispraviti članke koji nisu na književnom jeziku. Iz moga iskustva: pola sata utrošiti za lekturu obimna članka je sasvim realno. Je li to vrijedno? Procijeni sam. Također ti ne branim (ni bilo kome drugome) da pogledaš članke koji su u kategoriji neodgovarajućeg sadržaja i pokušaš spasiti članak od brisanja za dva tjedna. Sebi pišeš plus. Ukoliko imaš vremena za odnose s javnošću, nemam ništa protiv, nigdje ne piše da su za to isključivo zaduženi administratori i patroleri. Dapače, projekt bi ti bio vrlo zahvalan.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 12:37, 15. prosinca 2013. (CET)

P.S. Upravo pročitah dvije jako dobre rečenice Culo-sije iz ovog [11]: Ljudi su nezadovoljni s adminima...ali oni su ih birali. Što se ti koji se bune nisu potrudili pa postali admini i pokazali primjer kako se to radi? te ...jer trećine trenutnih nije bilo ovdje više od dvije godine, pa naravno da se onda nisu nikome zamjerili.. Mali dodatak na ovo: lako je kritizirati zimsku službu zbog grada zatrpanog snijegom, a iz topline svoga doma. Kritizirati zimsku službu moralno je jedino s lopatom u ruci i smrznutim rukama.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 12:48, 15. prosinca 2013. (CET)

ireligija u Hrvatskoj[uredi kôd]

Eto, posložio sam po uzoru na ireligiju u Sjedinjenim Državama. Ako smatraš nešto bitnim za izmjeniti i dopuniti, slobodno to učini. Mislio sam dodati i navigacijski predložak o ireligiji (s en.wiki), koji sam napisao i imam spremnog za postavljanje, ali onda sam pročitao ovo. O.x Očito je potpuno onemogućeno za pisanje jer nemam nikakva pristupa predlošku. C.C

Animanga i metabolizam stižu sljedeći tjedan. Hej, sad vidim da animanga već postoji, ali nigdje se ne rabi. o.O Uglavnom, nemoj ga još stavljati u članke da malo protrčim kroza nj, pa kad ga pregledam, javim ti da upreš u članke udarnički. :) Srdačan pozdrav! --Conquistador (razgovor) 18:21, 15. prosinca 2013. (CET)

Huh, nekako sam ambivalentna mišljenja o brisanju ateizma u Hrvatskoj. Predložio bih brisanje zbog neenciklopedičnosti sadržaja, iako natuknica ima smisla jer ireligija ≠ ateizam. Što se tiče (ne)brisanja, Buridanov sam tovar. :P Ti odluči. ;) --Conquistador (razgovor) 18:45, 15. prosinca 2013. (CET)

Istra ti materina, jesi li vidio ovo? Upišao sam se od smijeha. Znam da je vrajža :D životinja na grbu, ali da je ovakva percepcija gospodarski propulzivnih dijelova države nisam znao. Podsjeća me na one europske srednjovjekovne prikaze raznih čudesa u stranim dalekim krajevima. O, sancta simplicitas! :D

P. S. Nadam se da si se poigrao malo s onom tablicom. Malo prije sam pročitao da je Hitchens umro na današnji dan. Zgodno se poklopilo da je hr.wiki dobila ovaj članak baš danas. :) --Conquistador (razgovor) 19:34, 15. prosinca 2013. (CET)

Wikiprojekt[uredi kôd]

Bok Dean, hvala ti na poruci! Ajmo onda nešto započeti. Ja bi predložio, da krenemo s biologijom, a o drugim projektima, da razmišljamo kasnije, najbolje da prvo ovo pokrenemo. Nadam se da će se još netko priključiti. Moj je prijedlog, da napišemo neke ideje što bi radili, npr. popis članaka, koje nemamo, a bilo bi dobro da se napišu.--Fraxinus (razgovor) 21:23, 15. prosinca 2013. (CET)

Super! Reci mi samo koji dio biologije bi te najviše zanimao? Ja imam fakultetsko znanje u biokemiji i molekularnoj biologiji, ali sam svjestan da su to apsolutno najteži aspekti za laika. Da li si zainteresiran za biologiju okoliša, mikrobiologiju, evolucijsku biologiju, taksonomiju, zoologiju ili botaniku? Možda bi neki kompromis bio mikrobiologija, ali izrazi ti svoje želje.--Dean72 (razgovor) 21:28, 15. prosinca 2013. (CET)

Tu je jako puno ideja, koje mi se sviđaju, ali trenutno imam samo pola sata na dan vremena za wikipediju, a slijedeća dva tjedna još i manje. Mogu sudjelovati tek toliko, da nešto napišem ili prevedem. Meni su najzanimljivija područja botanika i zoologija, ali mogu pisati i o staničnim strukturama, organima, mikrobiologiji. Trebalo bi nas biti više. Nije fer, da je većina tereta na tebi. Ja mogu trenutno malo. Probaj još nekoga naći.--Fraxinus (razgovor) 01:58, 17. prosinca 2013. (CET)

Može, smislit ćemo nešto i pokrenuti stvari.--Fraxinus (razgovor) 22:05, 21. prosinca 2013. (CET)

Glede uspjeha na Wikipediji na srpskome jeziku[uredi kôd]

Cijenjeni Deane72, kad si došao na Wikipediju na srpskome jeziku napisao si ovako:

Korisnik sam hrvatske wikipedije, ali sam eto odlučio malo češće svratiti i ovdje, pogotovo nakon blokade svih opozicionara kabale na vlasti na hrvatskoj Vikipediji.

To ti je bilo 4. po redu uređivanje na sr.wikipediji.

Peto uređivanje ti je bilo [12]

Onda si još dodao i suradnički okvirić to je tvoje deseto uređivanje: (s ovim sadržajem):

{{Кутија|1=#00FF00|2=#777777|3=BLACK|4=#2f4f5f|сл=[[Слика:Stjepan Filipović.JPG|40п|н|]]|оглас=Овај корисник је жртва такозваних <s>администратора</s> инквизитора Википедије на хрватском.}}

Točan izgled tog suradničkoga okvirića je teško reproducirati, ali evo pokušaj prijevoda:

Stjepan Filipović.JPG Ovaj je suradnik žrtva takozvanih administratora inkvizitora Wikipedije na hrvatskome.

U jedanaestom uređivanju dodaješ [13]

Dobro je što spominješ Wikiwinda, koji pokreće ovakva izjašnjavanja:

Još je dobro pogledati što se pisalo na wikipedijinom trgu Wikipedije na srpskome jeziku, pa da se zaključi o tom pozdravljanju i kome je bilo u iznimnom interesu "popravljati iza nekoga".

Sasvim je jasno kako su neka suradnička imena poznata i kako se prati njihovo spominjanje u medijima i slično. Na wikipedijskom trgu Wikipedije na srpskome jeziku, hr.wiki je stalno na tapeti, primjer w:sr:Википедија:Трг/Разно#Specijalni rat protiv Hrvatske 1995. - 2012..

Tu w:sr:Википедија:Трг/Архива/Разно/52 (toj arhiviranoj inačici) su pisali i oni koji su pisali na meti i tražili "restart" Wikipedije na hrvatskome jeziku. Iako su taj "restart" izmislili u tijeku one nazovi rasprave.

Ne znam jesi li pročitao ovu rečenicu od Wikiwinda:

 • А зашто би ишао тамо? Ја не видим ниједан добар разлог да било ко одавде иде на хр вики, посебно не сада.--В и к и Р 11:02, 19. септембар 2013. (CEST)
Po tome ispada, u redu je kad se prelazi na sr.wiki, ali nemojte ići na hr.wiki nešto pomagati, radite samo u svom dvorištu.

Jedan od bivših admina sr.wiki napisao je ovako:

U tom istupu ima zanimljivih detalja, a još je značajnije kako se "igranje tužitelja i suca" nastavilo ne samo na meti već i ovdje na hr.wiki:

 • BokicaK, Wikiwind, PrimEvil, MirkoS18, Kolega2357 suradnici srpske wikipedije, a neki od njih i sh.wikipedije. Nadalje, Mladi filozof (uskoro admin na sh.wiki), Rjecina2 (admin na sh.wiki), Kolega2357 (admin i birokrat na sh.wiktionary), Edgar Allan Poe (admin na sh.wiki), BokicaK (admin na sr.wiki i sh.wiki), Maria Sieglinda von Nudeldorf (admin na sh.wiki), OC Ripper (admin i birokrat na sh.wiki). Владимир Нимчевић (Vladimir Nimčević, tako se potpisao, power user sa sr.wiki), Павлица (Pavlica, redoviti suradnik sr.wiki); AnToni (admin i birokrat bs.wiki), još bi se moglo nabrajati suradnike koji su odabrali sh.wiki svojom voljom. GregorB redovit na en.wiki, Joy (više na en.wiki nego bilo gdje), Tomobe03 (došao predlagati AO, inače en.wiki), Ivan Štambuk (admin na en. wikirječniku), Timbouctou (en.wiki), Francis Christian (en.wiki i sh.wiki), [14]

Još si i spomenuo suradnika Dcirovic koji je otvorio suradnički račun 27. veljače 2010. i koji je svoje "znanje" mogao dobiti od nekog Bojana, ne kažem da je tomu tako, ali je očito tko "tamo" dijeli "znanje". -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22:40, 15. grudna 2013. (SEV)

Rak pluća[uredi kôd]

Preveo sam dvije slike u članku, pa bih zamolio da pogledaš da nije uletio kakav krivi prijevod.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 14:13, 17. prosinca 2013. (CET)

Rp. Aceri sirupus :)[uredi kôd]

University of Queensland Pitch drop experiment-white bg.jpg

Hvala ti puno za nagradu. :) Pih, sirup je još i tečan! Bit će problema, ako budemo imali smolu, peh, pegulu, paklinu, kako se već uzme (vidi sliku). O.x

Javorov sirup viskozniji je od vode za 50-150 puta, ali paklina je bogovska – 230 milijarda puta viskoznija je od vode, odnosno 2-5 milijarda puta viskoznija od javorova sirupa. :P Eksperiment na slici još je u tijeku Face-grin.svg, pa se može dangubiti motrenjem u nj. :P

P. S. Ako ti treba pomoć pri oblikovanju i izradi grafičkih priloga u medicinskim člancima, znaš gdje sam. :) Mora da je nešto čudno u zraku kad su svi najedanput postali ljubazni, pa i ja ponavljam ono što sam ti već napisao. Uostalom, kroz sirup je uvijek lakše zajedno! ;) --Conquistador (razgovor) 17:04, 17. prosinca 2013. (CET)

odg: Gnostici[uredi kôd]

Hvala na savjetima Deane, napisat ću nešto, ali ne mislim se detaljno bavit ovim temama. --Wüstenfuchs 17:52, 21. prosinca 2013. (CET)

wikiprojekti[uredi kôd]

Pozdrav Deane!

Pišem jer sam tek danas vidila tvoju temu u kafiću, onu o wikiprojektima. Ja ti baš ne čitam tamošnje rasprave, bolje je za živce ponekad ;) Uglavnom je moj MO da radim na članku ili offline ili na svojoj stranici, pa onda to prebacim u GIP i to je to. Sviđa mi se tvoj prijedlog o projektima, pogotovo LGBT projekt. Nekako mi se čini (mind you, jako sam kratko ovde) da se nitko ne bavi tim temama. Ipak mislim da bi prije ulaska u tako nešto možda bilo bolje srediti već postojeće članke s ovom tematikom, jer su neki baš ono....rekli bi u mene kalojte me... :) Ja sam polako krenula, ali ima tu puno posla. A ponekad me obeshrabre i neki komentari (ovo, ovo ili ovo), ali sam odlučila ih ignorirat, bolje za sve. :) Zapravo me zanima tvoje mišljenje o ovome, a ako imaš/ćeš imati vremena za neke članke, super. Ja sam sada malo u stisci s vremenom i bojim se da će tako biti i početkom sljedeće godine, pa ne mogu biti tu onoliko koliko bi htjela, ali nema predaje :) Inače, jednog se dana nadam pokrenuti nešto slično i s arheologijom, ali to je tema za neke druge poruke. Toliko za sada, želim ti ugodne praznike, sretan Božić (ako ga slaviš) i Novu godinu! Svefnleysi 23:55, 21. prosinca 2013. (CET)

Bok Deane,
hvala i tebi na odgovoru! :) Sviđa mi se to što si napisao. Vidjela sam taj predložak, "popričala" sam s Conquistadorom o njemu i on je ponudio pomoć. I da, definitivno nema smisla raditi dupli posao. Pogledala sam na sh.wiki, oni imaju baš ok portal, moram još pogledati na sr.wiki. Napravit ću nekakvu usporedbu s hr.wiki i vidit s kojim člancima bi mogli krenuti, jel može? Možda se s vremenom još netko pridruži, to bi bilo lijepo. Ma zakon, baš se veselim tom "poslu", samo da prođe ova gungula sa praznicima i obiteljskim obavezama.. :) Još jednom, hvala na volji i dobroj vibri koju širiš! :) Pozdrav! Svefnleysi 02:43, 23. prosinca 2013. (CET)
p.s. Možeš me i mailom kontaktirati, link je na mojoj stranici, na taj način sam svakako dostupnija. :)

Re: Imaš mail[uredi kôd]

Novi? Sad sam pogledala, nema ničega...? Svefnleysi 01:25, 26. prosinca 2013. (CET)

Dobila i odgovorila, još jučer. :) Čudno... Sad ću ga opet poslat, pa mi javi jesi li ga dobio. Svefnleysi 01:35, 26. prosinca 2013. (CET)
Direktno na tvoj mail. Sad sam ga opet poslala... Baš čudno. Aj ako ga sad ne dobiješ, pokušat ću sa drugog maila ga poslat... Svefnleysi 01:42, 26. prosinca 2013. (CET)
Ha, toga se nisam sjetila! Ok onda! :) Svefnleysi 01:49, 26. prosinca 2013. (CET)

Re: serijski vandalizmi[uredi kôd]

Ja, vjerojatno zato jer sam patroler, imam link "ukloni x uređivanja" na zadnjem diffu u seriji. Ti možeš ić na history, krenit uređivat zadnju dobru verziju i snimit je. --Argo Navis (razgovor) 08:11, 26. prosinca 2013. (CET)

Diogen[uredi kôd]

Vidija san premještanje, pa da te pitan postoji li članak kojem bi Diogen bilo glavno značenje? Trenutno se to preusmjerava na Diogen iz Sinope, pa ako nema, na toj stranici bi tribala biti razdvojba. BlackArrow (razgovor) 19:32, 26. prosinca 2013. (CET)

Sve OK, riješili smo. Face-grin.svg Uglavnom, više nema "Diogen (razdvojba)" nego je razdvojba Diogen. To mi je bila namjera i iz prve napraviti, al tija san se prije konzultirati. A s obzirom da nisi siguran kad si opet online, odma ću ti zaželiti sve najbolje za Novu godinu! Face-wink.svg BlackArrow (razgovor) 20:58, 29. prosinca 2013. (CET)

Chronova bolest[uredi kôd]

Vidim da je predložen kao izabrani, pa bi bilo lijepo prevesti slike. Ako si za, tu sam. Kod glavne sam zapeo a i s one dvije male nisam baš na zelenoj grani.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 13:31, 27. prosinca 2013. (CET)

Da olakšam, moje skromno znanje medicine je napravilo prijevode ovako:
Datoteka:Patterns of Crohn's Disease.svg
 • gornja slika
Large Intestine (Colon) -> debelo crijevo
Stomach -> želudac
Small Intestine -> tanko crijevo
ILEUM -> ni uz najbolju volju
Rectum -> rektum
Anus -> anus
Sigmoid Colon -> sigmoidno debelo crijevo
 • srednja slika
ILEOCOLIC -> također ni uz najbolju volju
ostalo je isto kao na prvoj
 • donja slika
COLON -> također ni uz najbolju volju
ostalo je isto kao na prvoj i drugoj
Datoteka:NOD2 CARD15.svg
ostao bez teksta Face-grin.svg
Datoteka:Distribution of CD.svg
isto tako
Eto, ako sam pomogao - dobro, a ako nisam - opet dobro. Sretni blagdani i tebi.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 11:54, 29. prosinca 2013. (CET)

Slike su izrađene, prevedene i postavljene na Commons. Postavio sam ih putem obrasca za prerađeno djelo datoteke sa Zajedničkog poslužitelja, tako da će trebati nešto vremena da ih robot obradi i postavi. Trebale bi biti dostupne na adresama navedenima ovdje u galeriji. Kad se pojave, obavijesti MaGu da je prijevod riješen. Smiley green alien cool.svg Svako dobro u novoj 2014.! Smiley green alien doof.svg --Conquistador (razgovor) 17:09, 1. siječnja 2014. (CET)

Predložak metabolizam[uredi kôd]

Molba uslišena. :) Sada se možeš pozabaviti crvenim poveznicama i implementacijom predloška u članke dok se ja za to vrijeme pozabavim animangama. Dokumentacija predloška o metabolizmu također me čeka... Rado ću čuti tvoju kritiku uspješnosti prevođenja engleske biokemijske terminologije. ;)

P. S. Baci oko i na predložak ireligiju. ;) --Conquistador (razgovor) 23:25, 28. prosinca 2013. (CET)

Ah, sva tijesta, sva pašta, svi kuhani umaci ne mogu bit plata Njegovoj čistoj Okrugličastosti! Eto što čovjek čini kad ima slobodu (i, khm, khm, Boga na svojoj strani! FSM Logo.svg Face-grin.svg). Dokumentacija predloška napisana, ispravci urađeni. Preostaje samo poplaviti predložak. ;) A sad zahvaljujući moći Njegove Previšnje Okrugličastosti u otklanjanju nesporazuma, idem prinijeti žrtvu u vidu predloška. ~;;o;;°°;;o;;~ Smiley green alien cool.svg --Conquistador (razgovor) 16:54, 29. prosinca 2013. (CET)
Evo sva tri predloška: ireligija, ireligija bočna traka i ateizam bočna traka. Slobodno ih rabi ondje gdje ih smatraš prikladnim. Ako trebaš pomoć, viči. ;) Usput, sretan ti Međunarodni dan biološke raznolikosti. Hw-darwin.jpg Lq-dna.png --Conquistador (razgovor) 19:57, 29. prosinca 2013. (CET)

Re:predložak:Ireligija[uredi kôd]

Što se mene tiče, slobodno vrati. Čini mi se da je Conqui planirao napraviti predložak u obliku navigacije na dnu ([15]) pa sam zato blankala, a stare izmjene su ostale sačuvane da mu pomognu. U svakom slučaju, sadržaj navigacije i bočne trake je sličan pa sam vratila obrisani sadržaj da mu olakšam. Predložak je uključen na dnu članka Ireligija u Hrvatskoj pa mi je bočna traka izgledala malo čudno na dnu. (Mogla sam privremeno maknuti predložak iz članka ili ga staviti na vrh, ali mozak mi izgleda malo sporije radi pa sam se toga sjetila tek sad :) --MayaSimFan 00:48, 29. prosinca 2013. (CET)

Re: Predlošci[uredi kôd]

Hvala. :) Oksidacijska i oksidativna nije lekcija iz pravopisa već gramatike. Ali o tom potom. ;) Kad sam vidio tvoje izmjene, odlučio sam i ja napraviti nekoliko ispravaka u određenim člancima. Malo sam zastao jer je netko u mojem pisanju vidio drskost i izrugivanje Letećem špagetnom čudovištu, ali nadam se da će ga Njegov Okrugličasti Visuljak što prije dotaknuti, raskinuti koprenu s njegova pogleda i razbistriti isti. :) Pentoza-piruvat piše se sa spojnicom kao i npr. etil-acetat, dehidrogenaza-piruvat itd. (ako nije u međuvremenu došlo do izmjena hrvatskog kemijskog nazivlja). Ureja se piše s umetnutim j (usp. Geja, Medeja, Koreja itd.). Metabolizam slobodnih kiselina namjeravao sam promijeniti u metabolizam masnih kiselina. Ovu svoju pogrešku u prevođenju tek sam naknadno uočio. Dok sam u neopravdanoj blokadi, ruke su mi svezane. Stoga preporučujem da se za to vrijeme posvetiš prebacivanju metaboličkih članaka sa sr.wikija i sh.wikija. Usput, slobodne masne kiseline zovu se tako zato što nisu vezane za glicerol jer u tom slučaju govorimo o vezanim masnim kiselinama, tj. trigliceridima, sfingolipidima i dr. esterima (kao što si napisao). ;)

Prije pozdrava i odlaska na prisilni nezasluženi trodnevni odmor (i k tomu još nedovršena posla! O.x), moram se podrediti staroj i za ovu metaboličku prigodu primjerenoj paštanskoj Carbo diem. Slatka je muka koju moram trpiti za Njegovu Okrugličastost! ~;;o;;°°;;o;;~ On će je znati nagraditi. Srdačan pozdrav! :) --Conquistador (razgovor) 01:11, 29. prosinca 2013. (CET)

Priprema[uredi kôd]

Stavila sam tekst ovdje. I da, imaš mail :) Svefnleysi 03:16, 29. prosinca 2013. (CET)

Re: Stonewall[uredi kôd]

Evo ga! Stonewallski nemiri Malo sam popravila neke stvari, baci oko, sredila sam i izvore da budu uniformirani, samo me i dalje muče te bilješke...morat ćemo još malo pogledat šta je s tim. Ali, uspili smo! Handshake1.svg Face-wink.svg Svefnleysi 17:35, 30. prosinca 2013. (CET)

Sredila sam bilješke, problem je bio u krivom korištenju fusg i fusd. Prvi ide u tekst (gore), a drugi u popis bilježaka (dole)... Logično, zar ne? :) Samo mi je malo trebalo dok to uočim... LP! Svefnleysi 19:21, 30. prosinca 2013. (CET)

Re: Heureka![uredi kôd]

Imate novu poruku
Zdravo, Dean72.
Imate novu poruku na razgovoru sa suradnikom Svefnleysi.

--Conquistador (razgovor) 22:26, 1. siječnja 2014. (CET)

Obrijan[uredi kôd]

[16] Ništa lakše, dim iz korica Face-wink.svg  • Bonč (razgovor) • Tagline: Bolje biti malo lud, nego malo pametan. •  16:00, 2. siječnja 2014. (CET)

Uvrjede i ne želimo zlu krv[uredi kôd]

[17] Nismo baš najbolje započeli novu godinu. Ne želim zlu krv, pa ajmo ovako: svako ti dobro u Novoj godini.
Božje svjetlo obasjalo naše duše i otjeralo svako zlo zavade i srditosti.
Oprosti mi ako sam te uvrijedio. Nije mi to bila namjera.
Kao što znaš, na internetu svatko se svatko može predstaviti kako hoće. Kao što si ti rekao da si nešto diplomirao i doktorirao, tako i ja i bilo tko ovdje može reći da je završio to isto, a radi nametanja drugima svog autoriteta "ja sam u pravu u tome jer sam to i to". Mogao si napisati i da si mehaničar u Formuli 1.
Wikipedije su pune stručnjaka i "stručnjaka".
Izvorno sam smatrao da si medicinar, ali nešto mi je u tvojem načinu komunikacije (pobjegnu ti ponekad oštriji odgovori; nastavljanja u Kafiću, neka trololika uređivanja) i još neka uređivanja (načini uređivanja: vidi prigovore na ovoj SZR i onoj na arhivu) kazivalo da možda i nisi medicinske struke.
Vremenom ćeš i sam naići na osobe za koje će ti, ako si završio medicinu, odmah biti jasno da se lažno prikazuju za studente medicine (ili da su ju diplomirali).
Ima baš jedan takav suradnik na wikiprojektima, nomina sunt odiosa. Mislim da taj ne radi mnogo na hr.wiki (možda uopće nije ovdje), ali jest na jednom drugom jeziku. Toliko dugo dnevno boravi na Wikipediji (na nemedicinskim temama) da je nepojmljivo da može završiti tako težak studij.
Zato mi ne zamjeri na sumnjičavosti. Postoji način kako nemedicinar može "pisati" medicinske teme i prikazivati se za medicinara. Iz medija je poznata praksa (ne svugdje i ne stalno) da jedna osoba potpisuje članke, a da je pravi autor netko drugi. Isto toga ima i na Wikipedijama, uključujući i hr.wiki (primjerice, kad PKV najednom progovori kao VSS).
Prijeći ću ti preko ove tvoje rečenice "Ubuduće se suzdrži od ovakvih komentara čija razina gluposti graniči s uvredom."
Neizravno si mi rekao da govorim gluposti.
A ja tebi jednom davno napisah [18] "Ne smatraj sebe glupim. Nitko se nije naučan rodia."
Nikad te nisam nazvao glupim, niti te smatram glupim, pa molim te da ni ti mene ne nazivaš tako.
Tvoje članke iz medicinskih tema koje si napisao nismo nikad dirali, nego smo uvažavali tvoje doprinose. Imali smo povjerenja prema tebi. Srdačni pozdrav, Kubura (razgovor) 05:04, 3. siječnja 2014. (CET)

Svašta nešto[uredi kôd]

Što se tiče naziva tih filmova, ovdje imaš opisano što i kako. U skladu s time treba onda dopuniti i ovu razdvojbu. Kako se ne bi stvarala zbrka s nazivom članka, ja bih dodao u zagradu film iz... jer ovo 1984. (1956.) djeluje malo bez veze, kao da je krivi naslov, dakle, kao svojevrstan izuzetak pravilu. Strani nazivi da ili ne? Ako nije prevedeno, ne bih ga ni ja preveo (film), a za enciklopediju vjerujem da postoji nekakav prijevod. Ovdje se spominje kao Francuska enciklopedija. Ne bi bilo loše postaviti pitanje u kafiću. --MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 16:22, 4. siječnja 2014. (CET)

Eur(o)azija[uredi kôd]

S obzirom da imamo članak Euroazija, mislin da bi i članak Eurazija (1984.) tribalo tako preimenovati. Što misliš? BlackArrow (razgovor) 19:01, 4. siječnja 2014. (CET)

Drago mi je. Face-wink.svg Stojin na raspolaganju ako triba pomoći nešto (tipa srediti razdvojbu ili slično). BlackArrow (razgovor) 16:39, 5. siječnja 2014. (CET)

Me and the Big Guy[uredi kôd]

Crystal Clear app package utilities.png
Dean72, napisali ste članak Me and the Big Guy koji ne zadovoljava standarde Wikipedije te je isti prebačen na stranicu za razgovor.
Molimo Vas uredite članak u sljedećih 14 dana inače će biti obrisan.


Infookvir treba biti sažetak podataka iz članka, a ne glavni sadržaj stranice. Članak ne može biti jedna rečenica na koju će biti postavljen predložak "mrva".

Ja ne gledam provjerene izmjene, na ovu sam došao slučajnim pogrešnim klikom i zaista sam se neprijatno iznenadio, znajući tvoje prijašnje doprinose. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  23:28, 4. siječnja 2014. (CET)

Trolanje[uredi kôd]

Crveni karton.
Blokirani ste!


Napisali ste: Nije me bilo dva dana i čim sam se vratio na hr.wiki što ti vidim? Opet istu praksu, opet iste drakonske kazne koje neki administratori lijepe neistomišljenicima za jednu krivu riječ, jedan granični pojam. Imbehind je blokiran na 1 mjesec zbog toga što je odgovorio na kritiku rečenicom koja je puno blaža od salvi podlih insinuacija i ironičnih podbadanja ili pak otvorenog vrijeđanja kojima su pojedini suradnici, pa i pojedini administratori "častili" druge njima nesklone suradnike.

 • Činjenica je da suradnik Seiya inzistira na neistini, i ne želi ju ukloniti iako je jasno, više puta upozoren na nju. Ali bez obzira na to, nije blokiran, niti ga se vrijeđa.
 • Vi pak vrijeđate pojedine suradnike, pa i pojedine administratore. To je trolanje. Do sada smo najčešće upozoravali suradnike da su dužni biti konkretni, navoditi konkretna uređivanja koja su po njima problematična, ali kad netko rabi pridjev podla u rečenici u kojoj opisuje uređivanje drugog suradnika, onda je suradnik očito izgubio kompas. Molim, prekinite s trolanjem! SpeedyGonsales 14:21, 6. siječnja 2014. (CET)

Odgovor[uredi kôd]

Pitali ste za kriterije ovog uređivanja (prvih par rečenica):

 • Kakav je to rječnik. Sramite se! Vaše je mišljenje nebitno. Tko ste vi da procjenjujete vrijednost Jakova Sedlara? Nitko i ništa. Kao i ja u ovom slučaju (ja osuđujem sve zločine za koje je Ante Pavelić odgovoran i koji su počinjeni pod njegovom vladavinom). Ujedno činjenice ne smiju biti prešućene.
  • Teško je prelomiti. S jedne strane suradnik Imbehind se postavlja iznad valjanog izvora što je neprimjereno, s druge strane suradnik Ilko ga prežestoko kritizira. Bit će upozoren zbog toga. SpeedyGonsales 14:36, 6. siječnja 2014. (CET)

Zamolba[uredi kôd]

Deane72, na Kafiću si napisao [19] da se na hr.wiki "forsira" ove "hrvatske istine bez tabua" i tako ocrnio cijeli ovaj projekt: "dolaskom Ante Pavelića na vlast položaj Srba se poboljšao u urbanim sredinama" (Gdje je to pisalo? Ovo je teška laž. Članak Srbi u NDH cijelo je vrijeme govorio o zlostavljanjima koje su Srbi pretrpili u NDH i to se nikad nije diralo, članak NDH to isto govori.), a krivo si prenio ono što se napisalo o antifašizmu (ne ću citirati onu laž) [20] (u stvarnosti, na hr.wiki o pravom antifašizmu govori se afirmativno, kao o nečem pozitivnom, dok se skreće pozornost na one koji su se skrivali i skrivaju iza časnog imena antifašizma i njegovih časnih tekovina a zlorabe to ime - hr.wiki pozivala se na ovakve izvore [21]), a o ulozi Katoličke Crkve u Istri i njene zasluge za ostanak u Hrvatskoj pročitaj ovo [22] (Kako su Božo Milanović i drugi istarski svećenici zaslužni što je Istra u Hrvatskoj) i ovo [23] (Božo Milanović, komunističke vlasti i budućnost Istre).
Nitko te nije sankcionirao zbog toga što si napisao neistinu, posebice zbog vađenja riječi iz konteksta u slučaju teksta o antifašizmu, gdje si krajnje neumjesno osudio hr.wiki da blati antifašizam.
Molim te da to ne činiš ubuduće. Iako si u jednoj poruci prozvao i mene, nisam ništa poduzimao protiv tebe, iako si mi dao povoda. Ove lažne optužbe što si gore bio napisao puno je teži prekršaj od troliranja. Kubura (razgovor) 06:56, 9. siječnja 2014. (CET)

Ugljikohidrati[uredi kôd]

Baci oko, nesuđeni kolega patroleru ;). --Argo Navis (razgovor) 23:27, 11. siječnja 2014. (CET)

Potsjetnik: ovo i srodni članci. Kad stigneš. --Argo Navis (razgovor) 17:49, 22. siječnja 2014. (CET)

Re: Muka s prijevodima[uredi kôd]

Imate novu poruku
Zdravo, Dean72.
Imate novu poruku na razgovoru sa suradnikom Conquistador.


Pomoć[uredi kôd]

Pozdrav, Deane. Sada kada si odslužio svoj blok, nadao sam se da li bi mi mogao pomoći u vezi ovoga članka? Kako god bilo, hvala unaprijed! Face-grin.svg Tomandandy (razgovor) 13:33, 20. siječnja 2014. (CET)

Obavijesti: spomen[uredi kôd]

Dobro nam došao natrag, Deane72! Face-smile.svg

Slučajno sam vidio da si me ovdje spomenuo. Ako želiš da sljedeći put dobijem obavijest o spomenu na nekoj trećoj stranici, onda moraš rabiti okidač za obavijest, tj. moraš postaviti poveznicu na suradničku stranicu rabeći wikisintaksu, npr. [[user:Conquistador|Conquistador]]. Face-wink.svg Premda si već napravio nužne izmjene, idem baciti oko na operaciju Crvena krila i postaviti zahtjev za premještaj u glavni imenski prostor. Srdačan pozdrav, Conquistador (razgovor) 11:16, 22. siječnja 2014. (CET)

Hr:wiki[uredi kôd]

Deane, molim te rabi hrvatske kratice. NPOV na hrvatskome zaista ništa ne znači i predložak {{NPOV}} treba obrisati, kao što bi bio besmislen i predložak {{Neutralität}} ili {{P}}. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 00:21, 25. siječnja 2014. (CET)

Ok :-) --Roberta F. 00:43, 25. siječnja 2014. (CET)

Re: Gluck[uredi kôd]

Bok Deane, zahvaljujem ti od srca za značajnu doradu članka o Glucku. Pogledat ću ga danas (ili najkasnije sutra) i ako bude potrebno, popraviti stručno nazivlje. Članak svakako ide na Portal:Glazba za mjesec srpanj! Srdačan pozdrav, --Maestro Ivanković 01:14, 26. siječnja 2014. (CET)

Evolucija[uredi kôd]

Deane, vidim da si radio na članku Evolucija pa te pozivam u pomoć na sveobuhvatnoj reviziji članka koja je uvelike u tijeku. Pomoć je potrebna prvenstveno u lekturi i opremi članka čija se radna verzija nalazi ovdje [24]. Komentari dobrodošli. PS: Koliko velik smije bit wiki članak? :) --Imbehind 00:57, 2. veljače 2014. (CET)

Kontracepcija[uredi kôd]

Moja greška, slučajna. Hvala što si tako brzo uočio.Face-wink.svg--MAN_USK recider 17:10, 3. veljače 2014. (CET)

Re: Slika u infookviru[uredi kôd]

Imate novu poruku
Zdravo, Dean72.
Imate novu poruku na razgovoru sa suradnikom Conquistador.

Prijedlozi za izabrane članke[uredi kôd]

Ne vidim svrhe u tome iz jednog razloga. Kažeš: To bi omogućilo da suradnici predlože (de facto rezerviraju) prigodne članke za tjedan u godini u kojem pada neka obljetnica. De facto se ne može ništa rezervirati jer se za izabrane članke može predložiti do 5 članaka, a ishod ovisi o (naravno) glasovanju. Dakle, predlaganjem nije ništa rezervirano. Svakom suradniku preostaje da vodi brigu o potencijalnim kandidatima vezanima za neku obljetnicu i kada dođe vrijeme za predlaganje - neka predlože. Ostalo će biti riješeno glasovanjem. U isto vrijeme, pravila u drugoj točki jasno navode proceduru glasovanja i istovremenog predlaganja za sljedeći tjedan.

Što se tiče Conquistadora, on komplicira stvari i ne čita ono što sam mu više puta napisao.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 19:44, 8. veljače 2014. (CET)

Problem je što je malo suradnika zainteresirano za izabrani članak, a ne u suzdržavanju. Da te odmah razuvjerim oko suzdržavanja, ako nisi vidio ovaj izbor. Dakle, na suradnicima je da predlože (i naravno, prije srede) članak za neku obljetnicu. Moje mišljenje u tome uopće nije bitno, pravila su poodavno napisana, tako da ih ja ne mislim kršiti. Osobno, kad predlažem članke, nastojim nagraditi trud suradnika koji je radio na njemu, a godišnjica mi je u drugom (čitaj: nebitnom) planu, kao što je i bilo kod ovog zadnjeg.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 10:36, 9. veljače 2014. (CET)

Pregled i lektoriranje[uredi kôd]

Zahvaljujem na doradi. :)— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Luka Perusic (razgovordoprinosi)

Wikiprojekt neutralnost[uredi kôd]

Bok,

Napravio sam ovo Wikipedija:Wikiprojekt neutralnost. S obzirom da si se ti više bavio spornim temama, bi li mi mogao pomoći da oblikujem wikiprojekt? --Argo Navis (razgovor) 01:22, 21. veljače 2014. (CET)

{{geografske teme}}[uredi kôd]

S obzirom na ovo i na to da mi geografski članci nisu / neće biti prioritetni, onda ću se složiti. Zasad. Face-wink.svg Conquistador (razgovor) 16:34, 5. ožujka 2014. (CET)

Re: Divovi[uredi kôd]

Bok Deane, nisam još do kraja riješio članak o Glucku (bit će to ovih dana...), ali tvoja je primjedba u svakom slučaju točna. Ispravi taj detalj, a ja ću ti se javiti porukom kada pregledam cijeli članak (ima još detalja koje treba ispraviti). Vjerujem da ćeš - kao i do sada - biti zadovoljan doradom, a članak će - kako već ranije rekoh - u srpnju biti i na portalu Glazba! Srdačan pozdrav, --Maestro Ivanković 12:58, 10. ožujka 2014. (CET)

Pokusaj odgovora[uredi kôd]

Ovo je jako komplicirano, dok ja shvatim kako se salje poruka, sto je razgovor, proc ce neko vrijeme... Ne znam sto se dogadalo u rujnu i listopadu prosle godine, ali iz konteksta shvacam otprilike situciju. I jasno mi je sto zelis postici ovom porukom. Skoro sam napisao da mi je zao zbog onoga sto sam rekao onom tipu, ali nisam, ni najmanje. Jedino mi je mozda zao sto sam ostavio mozda dojam nekoga tko lako plane i nekontrolirano piskara. Ugl, hvala na prijatnoj poruci.

Srdacan pozdrav, TonciOxf

P.S.[uredi kôd]

Mislim da si vec primjetio da se ne snalazim u ovome svemu najbolje, ali sad kad sam malo prostalkao tvoj profil vidio sam da te zanima biokemija, pa ako budes na tom polju nesto radio i ako ti bude trebala nekva suradnja slobodno javi.

Embriogeneza[uredi kôd]

Hvala na savjetu. Kad budem krenula s radom na novom, povećem članku kao što je i embriogeneza, otvorit ću podstranicu Suradnik:Puella Crispa/U izradi na kojoj ću pisati članke prije stavljanja u glavni imenski prostor. Drago mi je da si primijetio moj rad i trud, jer ja to radim s velikim zadovoljstvom. Nastavit ću i dalje s pisanjem članaka o ovom području, a nešto kasnije i o drugim stvarima vezanima za biologiju i medicinu. Lijep pozdrav! --Puella Crispa (razgovor) 10:01, 23. ožujka 2014. (CET)

Pitanje[uredi kôd]

Je li ovo usko vezano za medicinu ili je širi pojam? Pitam zbog kategoriziranja (koje možeš i ti uraditi).--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 09:58, 4. travnja 2014. (CEST)

Istrijanstvo[uredi kôd]

Vidim da si istrijan! Ja sam počeo dotjerivati Istrijanstvo, ali nisam tamo "doma". Ja mogu popraviti dio sa kritikama, ali bi volio da netko drugi dopuni glavni dio članka. Možda bi mi ti mogao pomoći u tome i preuzeti taj dio? Ili neki drugi istrijan ovdje? --Tanburo (razgovor) 18:47, 7. travnja 2014. (CEST)

Prapovijesna tehnologija[uredi kôd]

Bok Dean, hvala na pitanju, dobro sam. Kao što sam obećao, malo sam se prebacio na fiziku i namjeravam se duže zadržati. Pa sam počeo s povješću i najviše me oduševio Arhimed. Ali nema puno literature o njemu i onda kopajući to internetu, naletio sam na "Povijest tehnike: bilješke za nastavu" od Tihomira Vukelje, profesora na PMF-u u Zagrebu. Oduševio me tekst, pa sam i kontaktirao Tihomira za dopusnicu. Ali on odgovori da su to samo bilješke i da nevedem literaturu koju je on naveo u bilješkama. I nazive sam koristio iz njegovih bilješki, budući da sam i ja našao da ima razlike u nazivima u literaturi. Pretpostavljam da se čovjek godinama bavi sličnim problemima, pa je i u konačnici pročistio nazive.

Kako je u istim bilješkama jako dobro obrađena prapovijesna tehnologija, iskoristio sam priliku da napišem i o tome članak. I još je jedan razlog, najstariji alati uglavnom potječu iz Etiopije, a vrlo lako bi se moglo dogoditi da moje slijedeće gradilište bude u Etiopiji i to na 4 godine. I onda bi imao vremena za „istraživanje“ po spiljama.... I ne samo to, jako me interesira, a vidim da se tim baviš, a negdje sam čuo (vjerovatno na Discovery channel) da bi mitohondrijska Eva mogla biti isto iz Etiopije ili okolice. Možda bi mi mogao dati savjet oko toga. Lijepi pozdrav - Mmarre (razgovor) 19:29, 8. travnja 2014. (CEST)

Dean, slažem se. Kako se više baviš evolucijom čovjeka i poznaš bolje situaciju, bolje je da ja prilagodim svoj članak. Možda neću odmah, ali ću s vremenom izmijeniti. Za mene je više interesantna sama mehanika. Mišljenja sam da se da objasniti kako su rađene egipatske piramide i druga čuda starog svijeta – i to s mehanikom. Viđao sam svojim očima kako poluga, ako je znaš dobro upotrijebiti, zna čuda raditi. Neka stara znanja su se jednostavno izgubila i trebalo bi ih sačuvati za mlađe narastaje. Lijepi pozdrav - Mmarre (razgovor) 13:59, 9. travnja 2014. (CEST)

Vandalizam?[uredi kôd]

Nije li ovo u sažetku [25] malo preteška kvalifikacija?--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 22:44, 14. travnja 2014. (CEST)

Ne bih nikako nazvao, ako me baš pitaš za konkretno uređivanje. Svaka izmjena koja se uklanja je netočna (zato se i uklanja). Nazivati svaku takvu vandalizmom je (kako sam iznad napisao) preteško, a posebno imajući u vidu da iza takvih uređivanja često budu (malo)maloljetnici koji u tom "uređivanju" kratkotrajno zadovolje svoju znatiželju i brzo odu. Višekratno iživljavanje na članku ili zaista teške riječi u izmjenama su zaista pravi vandalizmi koji se često i sakrivaju u povijesti članka, a po potrebi se članak i zaključa, ukoliko to prijeđe neke normalne okvire. Nisam vidovit, niti mi je psihologija struka, ali se štošta toga može naučiti praćenjem promjena u člancima. Neki suradnici zaista ne trebaju napisati niti jedno slovo na stranicama za razgovor da bi se u kratkom roku stvorila slika o njima kao suradnicima. Zbog sitnica se ljudi danas zavađaju pa u konačnici, ne treba baš pucati po svakom grmu, nije uvijek zec u njemu.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 23:09, 14. travnja 2014. (CEST)

Ovaj IP kojega spominješ je već nešto sasvim drugo: tri uređivanja u deset minuta. Jedno uređivanje ovoga friškog IP-a teško da je vandalizam, a ako bi nastavio istim tempom, onda već možemo pričati o nečemu drugom. Vjeruj mi da bih volio da neka uređivanja nisam nikada vidio.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 23:18, 14. travnja 2014. (CEST)

Povratak[uredi kôd]

Evo me natrag, s malo zakašnjenja doduše, ali...it's good to be back! Face-smile.svg Svefnleysi 20:24, 20. travnja 2014. (CEST)

Hvala na prigodnoj nagradi...[uredi kôd]

i sretan ti Svjetski dan knjige! Face-smile.svg

Wikicitati „I libri non sono fatti per crederci, ma per essere sottoposti a indagine.”
(Umberto Eco, Il nome della rosa, 1980.)

Conquistador (razgovor) 14:07, 23. travnja 2014. (CEST)


Hvala na nagradi..[uredi kôd]

Hvala, ali ja san usredotočen ne na Španjolsku nego na Baskiju koja je podijljena između Španjolske i Francuske. --Àntó Añtó 11:59, 24. travnja 2014. (CEST)

Nije nagradno, ali nije ni zgorega pročitati[uredi kôd]

[26] Kako dodati, oduzeti i/ili promijeniti više kategorija u samo jednoj izmjeni?--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 19:25, 28. travnja 2014. (CEST)

Eto ti tamo, ali kad radiš ovako, imaš i mogućnost ispraviti eventualni previd, a onako kako ti radiš je taknuto-maknuto.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 19:36, 28. travnja 2014. (CEST)

Vrste i rodovi[uredi kôd]

Molim te da više ne preusmnjeravaš vrste na rodove. Nemogu se sve pojedinačne vrste preusmjeravati na jedan rod. O njima se trebaju pisati članci, a ne ih preusmjeravti --Zeljko (razgovor) 09:53, 29. travnja 2014. (CEST)

Prijevod[uredi kôd]

Valja privesti tekst, al sad baš... Face-badtooth.svg BlackArrow (razgovor) 01:25, 30. travnja 2014. (CEST)

Kategorije za živi svijet[uredi kôd]

Svaki članak o živom svijetu bi trebao imati i kategoriju vezanu uz takson. --Argo Navis (razgovor) 09:08, 30. travnja 2014. (CEST)

Bosanski[uredi kôd]

Članak nije zaključan, a ne vidim, na prvi pogled, da je Nesmir nešto brisao. Predlažem da nađeš izvore i dodaš "ili bosanski" u prvu rečenicu. Tako wikipedija funkcionira. Barem u teoriji, a i za praksu sam optimističan :). --Argo Navis (razgovor) 18:44, 30. travnja 2014. (CEST)

Deane, kao da si od jučer na wikipediji: ni manje ni više - u kafić. Ima li tema svoj člana i pripadajuću SZR? Druga stvar: "Molim administratore da mi objasne zašto se Conquistadoru nije dopustilo da unese nešto u članak, jer je to uvrijedljivo u Nesmirovim očima?" Ovo je vrlo teško pretpostavljanje loše namjere bez ikakva temelja s tvoje strane. Počinje opet ista priča?--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 19:11, 30. travnja 2014. (CEST)
Deane, @MaGa, prije nego pretpostavimo dobru ili lošu namjeru, ne bi bilo loše dati konkretne diffove, pa da vidimo je li išta brisano bez razloga i tko je brisao, pa možem nastaviti i to možda na SZR od članka.
@MaGa, i mene zanima "počinje li opet ista priča", ali vjerojatno ne mislimo na isto. Mislim da ipak ne počinje i da se tekst potkrijepljen izvorima danas može dodati bez ozbiljnijih smetnji od strane bilo koga, što sam već napisao malo gore. --Argo Navis (razgovor) 19:38, 30. travnja 2014. (CEST)
Suradničkim imenom: koji administrator, gdje i kada? Ukoliko nemate ništa konkretno, ohladite. Uostalom, zna se na kojim su stranicama adnministratori u obvezi odgovoriti. Nigdje više, a kamoli prozivati u kafiću. Bljak.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 19:44, 30. travnja 2014. (CEST)
@MaGa, ne sjećaš se kad je Zeljko revertao ovo i još zaključao članak. Usput, čini mi se da sa svojim komentarima tipa "bljak" malkice spuštaš nivo rasprave. Nema potrebe za tim, možemo razgovarati ko odrasli ljudi, bez takvih stilskih figura. --Argo Navis (razgovor) 20:37, 30. travnja 2014. (CEST)
Da ne zatrpavam Deanovu stranicu, odgovorio sam ti na tvojoj SZR.[27]--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 08:55, 1. svibnja 2014. (CEST)

Deane, najprije, komentar u kafiću je izbrisan jer mu tamo nije mjesto (kako sam naveo u sažetku iste izmjene). Točka. Druga stvar: ne znam što si ti mislio, ja vidim samo ono što si napisao. Između redova nije uputno čitati. Treća stvar: cijelu priču o bošnjačkom jeziku je vrlo tendenciozno i napadački zakuhao IP [28]. U istom stilu nastavio je padobranac (da, ponavljam što sam već napisao) WikiLite [29] koji je (usput budi rečeno) najprije počeo s provokacijama na mojoj SZR [30] a začinio s ovim [31] (ako te zanima što točno, napisat ću od slova do slova) i nakon bloka je imao obraza pitati za deblokadu [32] jer se iznervirao. Ako nisi primijetio, povukao sam se i ja, jer u atmosferi padobranaca je nemoguće bilo što pametno reći. Toliko su bučni da se od njih nitko drugi ne čuje. Toliko o ugodnosti, koja vlada kako kažeš ovdje. Baj d vej, to me podsjeća na jedan wikipedijin projekt gdje je isto tako ugodno raditi, čiji nas uvaženi suradnik naziva zvjerskim projektom [33]. Naravno da na to nema reakcije s ničije strane. Za mene je to sve osim ugodne atmosfere.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 08:55, 1. svibnja 2014. (CEST)

Drago mi je da se ti nalaziš na cvjetnoj livadi, ima i ona stara: dok se jednome ne smrkne, drugome neće svanuti. Što se tiče ovog [34] uređivanja: navodiš kao izvor hrvatsku enciklopediju koja u istom članku govori o bosanskom jeziku (kako si ti naveo), ali i o bošnjačkom jeziku (odlomak o stanovništvu: ..."Sveučilišta su u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru; službeni su jezici bošnjački, hrvatski te srpski; pismeno je 97,6% st. (2008)."...). To isto sam naveo i na SZR članka [35], tako da je taj izvor sada upitan. Također, ta ista enciklopedija navodi ovdje [36] "...nakon toga se za poseban status izborio i bošnjački jezik (jezik bos. muslimana, koji oni nazivaju bosanskim)..." Što ćemo sada?--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 17:21, 1. svibnja 2014. (CEST)

Ja sam samo pokušao ukazati na to da i HE navodi bošnjački, pa je navođenje iste kao izvor za bosanski nepravedno, jer bi se ista ta HE mogla dodati i pod izraz bošnjački, a posebno imajući u vidu ovu zadnju natuknicu koju sam naveo iznad: ..."jezik bos. muslimana, koji oni nazivaju bosanskim...", a što nitko na SZR o članku nije niti osporio, pa ni Nesmir.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 18:16, 1. svibnja 2014. (CEST)

Suradnja[uredi kôd]

Imaš odgovor i novi članak na sh wiki. Lijep pozdrav. --Duma (razgovor) 17:13, 1. svibnja 2014. (CEST)

Archaeoceti[uredi kôd]

Koliko mogu letimično vidjeti, u ovoj kategoriji se radi o isključivo izumrlim vrstama?--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 22:03, 6. svibnja 2014. (CEST)

Naravno, i onda ta kategorija izumrlih vrsta u člancima otpada. To je (npr.) razlog što ne volim gledati u tuđa dvorišta. U ovakvom stanju ta kategorija se može protumačiti i kao živuće vrste.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 22:14, 6. svibnja 2014. (CEST)

Deane, polako. Ako su kitovi, onda su kitovi. Ako su izumrli, onda su izumrli kitovi, a ne npr. ptice. Logično, zar ne?--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 22:24, 6. svibnja 2014. (CEST)

Ovo [[37]] je nužno. Grubo rečeno, imamo dvije vrste kitova: živući i izumrli. Archaeoceti su izumrle vrste kitova i s ovom zadnjom izmjenom je kategorija OK. Shodno tome, kako sama kategorija spada u kategoriju izumrlih vrsta, onda je u svakom od članaka ta kategorija definitivno viška. Ujutro ću se pozabaviti s time što zapravo članke automatski trpa u tu kategoriju. Ovo o leopardima i panterama nisam razumio.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 22:38, 6. svibnja 2014. (CEST)

Problem je u infookviru koji u ovisnosti od nekim parametrima članke trpa u određene kategorije (ne samo ova o kojoj govorimo), što po meni i nije dobro rješenje. Vidjet ću s Bončem da se to makne, on je tu na svom terenu.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 22:44, 6. svibnja 2014. (CEST)

Da, MaGa me preduhitrio. Sljedeći redak predloška {{taksokvir}} sadrži poveznicu koja automatski kategorizira (!) sve vrste kojima netko parametar status definira kao EX, ex, IZUMRLI, Izumrli ili izumrli:

|EX|ex|IZUMRLI|Izumrli|izumrli=<small>'''[[Status zaštite|Status zaštite:]] izumrli{{#if:{{{izumrli|}}}| ({{{izumrli}}}) }}'''</small>[[Kategorija:Izumrle vrste]]

Dodao bih ovdje da bi predložak bilo dobro temeljito osuvremeniti. No to je neka d(r)uga priča. Conquistador (razgovor) 22:51, 6. svibnja 2014. (CEST)
Automatska kategorizacija može se dokinuti definiranjem uvjeta kao:

|EX|ex|IZUMRLI|Izumrli|izumrli=<small>'''[[Status zaštite|Status zaštite:]] izumrli{{#if:{{{izumrli|}}}| ({{{izumrli}}}) }}'''</small>

Dakle bez završne poveznice na kategoriju izumrlih vrsta. No ovo pišem bez dodatne analize mogućih štetnih učinaka ove izmjene (mada mi se čini da ih ne bi smjelo biti s obzirom na postojeći kôd). Nadam se da sam pomogao dinosauroljupcu. Face-grin.svg (Nego, Deane, voliš li današnje ptice? Face-badtooth.svg) Conquistador (razgovor) 23:02, 6. svibnja 2014. (CEST)

Nevezano od izumrlih vrsta, kategoriziranje je vrlo jednostavno ako ga se ispravno i nadasve logično shvati. Što se tiče infookvira o kojem pričam, nisam baš optimista obzirom koliko ga članaka koristi [38]. Ako se izmjenom u njemu uruši postojeća kategorizacija, onda je bolje ostaviti kako god da je (makar i nakaradno). Vidjet ćemo.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 23:03, 6. svibnja 2014. (CEST)

@MaGa, itekako sam svjestan opsežne transkluzivnosti ovog predloška i zato sam napisao da valja biti oprezan pri njegovim izmjenama. Slažem se da bi bilo bolje ostaviti kako jest nego popravljati nepopravljivo. Izmjene naime povlače i pitanje uporabe novog predloška koji bi bilo dobro napisati na Lui kao što je to učinjeno na engl. wikipediji i drugdje. Puno je tu posla...
P. S. Ispričavam se što ti tu odgovaram, ali razgovor više od dvaju sugovornika obično završi rasut po wikipedijskom prostoru. To je također jedan od razloga (uz npr. kontinuitet i cjelovitost) zašto volim održavati razgovor ondje gdje i počet. Face-wink.svg Conquistador (razgovor) 23:22, 6. svibnja 2014. (CEST)

Autorstva[uredi kôd]

Deane šta radiš sa tim autorstvima. Šta nisi vidio kako se pišu autorstva --Zeljko (razgovor) 13:45, 7. svibnja 2014. (CEST)

Ide ovako,[uredi kôd]

primjer L., 1758. Pišu se tako da vode na članak od autora, i obavezno ovko malim slovim. --Zeljko (razgovor) 13:51, 7. svibnja 2014. (CEST)

A kamo vodi vaša poveznica, nigdje. --Zeljko (razgovor) 14:00, 7. svibnja 2014. (CEST)

Ti piši, a autorstvo prepusti meni, jeli u redu. --Zeljko (razgovor) 14:01, 7. svibnja 2014. (CEST)

Članci su ti prvoklasni. Samo za autorstvo treba raditi kako mi radimo, --Zeljko (razgovor) 14:08, 7. svibnja 2014. (CEST)

Ma radi ti, ali onaj način poveznica na autorstva ne šljaka kod nas. Pitaj nekoga da ti to sredi, Ante možda, zamoli ga. --Zeljko (razgovor) 15:22, 7. svibnja 2014. (CEST)

Od dinosaura do ptica...[uredi kôd]

kratak je put, zar ne? [39] Face-smile.svg

Usput, vidim da je bilo upita o binarnoj nomenklaturi. [40] To je usko vezano s pitanjem taksookvira i nadam se da će pojedini članci o nomenklaturi (ali i o taksonomiji i sistematici) biti dobro napisani prije nego što dobijemo novi taksookvir. Face-wink.svg Conquistador (razgovor) 23:10, 7. svibnja 2014. (CEST)

Stručnjaci se ne slažu u ničemu. Svako tjera svoje. Nemogu se složiti čak ni oko imena pojedinih carstava živog svijeta, a kamoli oko čega drugog. A dok je to tako taksokviri če svašta gutat, pa kako onda napraviti taksokvir kad oni pobijaju jedan drugog.

Gotovo nijedna web stranica koje su specijalizirane o pojedninim carstvima, redovima i slično se ne održava, čak ni o sisavcima i sve su nekompletne; izuzretak su Fishbase, The Plant List i Carabidae of the World.

Ukratko eksperti u tim znanostima su ko rogovi u vreći, da ne kažem, gori od nas.

I ovi taksokviri što imamo sada već su zastarjeli i potrebna im je izmjena --Zeljko (razgovor) 11:06, 8. svibnja 2014. (CEST)

Taksokvir[uredi kôd]

Evo, Bonč je maknuo kategorije iz taksovira [41] tako da nema više automatizma.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 11:53, 8. svibnja 2014. (CEST)

Bravo na tome. Imamo i problem sa carstvima (temeljem za taksokvire). Stručnjaci se uopće ne slažiu koliko ih ima i kojekako ih nazivaju. Svako vuće vodu na svoj mlin. To se posebno odnosi na one Chromalveolata, Chromista, Protozoa, i sve ono što se mikroskopima proučava. Specijalizirane stranice su nepotpune, ne održavaju ih redovito, tu ih razumijem, ti su ljudi i po terenima često. I TO JE TO. Ja se držim specijaliziranih, ali taksokvire će trebati srediti iznova, i dodati neke nove, no kroz koje vrijeme dok se malo ne stabiliziraju sa svojim raspravama. Pratim ih svaki dan.--Zeljko (razgovor) 20:33, 8. svibnja 2014. (CEST)

Samo radi Deane. .A sredi eference kako mi radimo. Imamo vrimena. --Zeljko (razgovor) 00:37, 9. svibnja 2014. (CEST)

ako šta zatreba., tu sam --Zeljko (razgovor) 04:20, 9. svibnja 2014. (CEST)

Ako naletiš na kategoriju [42] koja treba ići u kategoriju izumrlih vrsta, slobodno je dodaji, meni su te vrste viša matematika.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 15:47, 9. svibnja 2014. (CEST)

Nagrada[uredi kôd]

Zato što je od mene. jelda! samo uživaj. --Zeljko (razgovor) 20:05, 11. svibnja 2014. (CEST)

I kak je kaj. Poznato mi je di se mogu naći reference za razne vrste, ako gdje nemožeš naći, obrati se slobodno. --Zeljko (razgovor) 13:24, 12. svibnja 2014. (CEST)

Nova kategorija[uredi kôd]

[43]Ako jesu (a pretpostavljam da jesu) sisavci, dodaj i kategoriju sisavaca, ovako je ni na nebu ni na zemlji.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 14:09, 12. svibnja 2014. (CEST)

Sve OK, ja to po sebi mjerim: ako nisam odmah napravio, vjerojatnost da zaboravim je vrlo velika. Što se tiče tih sisavaca, ne znam šta bih ti rekao, biologiju sam učio jer sam morao, a ne jer sam je volio. Nedavno izumrli je širok pojam: nedavno - prije 5 dana (karikiram stvar) ili nedavno - prije 100.000 godina. Što su prapovijesni sisavci (kategorija koju si otvorio)? Mojom logikom je dovoljno izumrli, bez obzira na vrijeme izumiranja. Možda bi Argo mogao tu pomoći.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 14:44, 12. svibnja 2014. (CEST)

Vrste[uredi kôd]

Deane, pazi malo na rod, vrsta podvrsta, kao ovdje Panthera leo spelaea

ma super. Slobodno navedi nedostaje izvor, gdje sumnaš, ja ću ga naći --Zeljko (razgovor) 23:31, 13. svibnja 2014. (CEST)

NP, odma gotovo. --Zeljko (razgovor) 03:36, 20. svibnja 2014. (CEST)

Povratak![uredi kôd]

Eto, odgovor je u naslovu! Face-wink.svg Svašta se događalo u stvarnom svijetu, neke stvari baš ne ispadnu onako kako bi mi htjeli, ali sad sam tu...and I'm here to stay... Face-grin.svg Svefnleysi 23:02, 21. svibnja 2014. (CEST)

Kontakt[uredi kôd]

stopalac@net.hr --August Dominus (razgovor) 16:27, 28. svibnja 2014. (CEST)

Inicijativa i sl.[uredi kôd]

Ciao Dean,
Kao prvo hvala ti na izjavi sto ti se cinim osobom s kojom bi se moglo nesto zapoceti. Cini mi se da je to po onom Castanedinom ili Hesseovom da se osobe slicnih sklonosti mogu medjusobno prepoznati ali opet zavrsicemo cini mi tako da cemo prodati dusu Mefistu kao u Goetheovom Faustu.:)
Sada ozbiljno; meni wikipedija sluzi da se nekako oslobodim stresa ali i da ponesto druge (ali i sebe) naucim. Nisam je nikada shvatao kao obavezu. Po nekim clancima koje sam zapoceo moglo se vidjeti sto u tom trenutku citam i sto me interesira. Nesto najbolje zapamtis tek ako druge to pokusas nauciti. Dalje, ovaj tjedan sam zapoceo novi projekt i bice me vjerojatno puno puno manje na wikipediji tako da eto odmah u startu moram (na zalost) odbiti tvoju inicijativu. Ipak mislim da smo svi svjesni da postoji jos dosta prostora za poboljsanje wikipedije jer cak i poslije 10g neki vazni (bar meni) clanci nisu jos ni zapoceti. Naravno ne moze se kriviti nas koji smo nazuljali dupe da bismo bar malo popravili wikipediju ali ipak takve stvari ostavljaju gorak ukus u ustima. Misljenja sam da je opca kultura strahovito vazna u svakodnevnom zivotu jer ocajno je vidjeti skolovane ljude koji znaju pricati samo o svom poslu, malo o politici i nogometu (muski) ili kupovini cipela (zene). Pod opcom kulturom naravno ne mislim na ove kvizove koji se prikazuju u RH jer to je vise manje igra na srecu a nema bas (pred)znanja. A opet iskreno malo se plasim jer vidim da je vrlo malo ljudi koji mogu sjesti i procitati jednu knjigu vec im se citanje svodi nekako na preskakanja kao s jednog na drugi clanak na wikipediji. A opet i alfe i game su zadovoljne svojim zivotima. Odoh daleko. Dakle jos jednom se zahvaljujem na ideji ali eto visa sila me tjera da to odbijem. Laku noc i mirno more--El hombre (razgovor) 21:23, 28. svibnja 2014. (CEST)

Eno zapoceo sam jedan clanak s tvoje liste " to be done" tek da ne osjecam griznju savjesti:)--El hombre (razgovor) 16:10, 29. svibnja 2014. (CEST)

Iako nemam TV tvrdim da se za taj clanak vise gledalo nego citalo:). Naime krenuo sam cijeli prevoditi s engl. pa stao nekoliko mjeseci. Ako ti zelis nastaviti mogu ti prebaciti jos dva pasusa prevedena s poveznicama. Iskreno receno meni se ne da. Pozz--El hombre (razgovor) 18:07, 2. lipnja 2014. (CEST)

Malo sam zbunjen. Cini mi se da smo "lost in translation". Ja sam govorio o clanku Jacque Fresco ali cini mi se da si ti razumio da se tu radi o Enciklopediji. Ako se uistinu radi o Frescu i ako zelis ta dva pasusa, molim te posalji mi jednu poruku pa ti onta to kopiram. Ma u stvari kopiram ti odmah to o Frescu pa ti radi kako hoces:) Pozz--El hombre (razgovor) 16:08, 4. lipnja 2014. (CEST)

Oledba... Glacijacija? Zbilja? Tek sada povezujem led s tim ali iskreno nisam tu rijec nikada cuo. Rado cu ti to prepustiti jer o tome nista ne znam. Hvala na odgovoru i mirno more tj. miran led:)

Fosili skandinavije[uredi kôd]

Možda si nađeš šta zanimljivo ovdje --Zeljko (razgovor) 14:11, 29. svibnja 2014. (CEST)

Re: Hrvatska kuna i Stonvolski nemiri[uredi kôd]

Nema nekog posebnog pravila, ali mislim da bi bilo ok prednost dati članku koji ima više glasova za (što je i u skladu s tvojim prijedlogom). Kuna pa nemiri, što se mene tiče, neka bude. :) --MayaSimFan 19:31, 1. lipnja 2014. (CEST)

kaos s kategorijama[uredi kôd]

[44] Već sam na počinku Smiley.svg Na prvu ti loptu mogu reći: prije neki dan je MaGa imao isti problem, koji je vjerojatno u MW softveru, da članci uredno imaju novu kategoriju, ali se ne prikazuju u njoj, već u obrisanoj kategoriji. To je rješavao botom, jedan razmak u članku (da bi se mogla snimiti izmjena) i onda se pojavi u pravoj kategoriji. Probaj tako, ako ne ide, tražit ćemo rješenje sutra...  • Bonč (razgovor) • Budite odvažni! •  23:59, 1. lipnja 2014. (CEST)

Evo sam malo špijao po NPFace-grin.svg, pa naletio na ovo. Premještanjem kategorije ne rješava se zapravo ništa. Bez obzira što napravio s kategorijom, uvijek ostaje obveza promjene kategorije u svakom članku. Ako imaš potrebe za takvim stvarima, javi, bot to odradi za čas posla. Preusmjeravanje stare na novu kategoriju ću izbrisati jer je nepotrebno i besmisleno.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 07:29, 2. lipnja 2014. (CEST)

[45] Ne daju mi ići :(
Vjerojatno je tvoj "problem" već riješen. Kod mene se uredno pokazuju međuwiki. Stvar je u cacheu, mislim. Ako nisi, u postavkama dodaj jezičak (tab) "očisti cache" (ili forsiraj osvježavanje - na URL adresu dodaj bez razmaka &action=purge). Ponekad treba i malo sačekati, pojavljuje se u zadnje vrijeme lag kod osvježavanja stranica.  • Bonč (razgovor) • Nothing is so smiple that it can't get screwed up. •  01:18, 4. lipnja 2014. (CEST)

Točan znanstveni naziv je najvažniji[uredi kôd]

Znanstveni naziv mora biti, a na hrvatski ga prebacujemo samo ako postoji, bilo to vrste ili podvrste, pa tako i za canis lupus familiaris i sve ostale. Sinonimni naziv je nebitan, na njemu nemora biti stranica, ali ih sve navedi, tako da su na okupu, jer postoje znanstveni pisani podaci o tim vrstama i pod tim sinonimnim nazivima. Zato sve sinonimne nazive navedi.

Latinski (točnije znanstveni naziv) jedini je razumljiv za sve jezike --Zeljko (razgovor) 09:46, 15. lipnja 2014. (CEST)

Još pripazi ako je podatak sa hrv, stranice jeli latinski naziv dobrozapisan. Često naši baš nevode računa kako pišu, pa ga tri puta napišu na tri načina, i nijednom ispravno. --Zeljko (razgovor) 09:49, 15. lipnja 2014. (CEST)

Nemoj izmišljati nazive ako ne postoje, navedi točan latinski naziv i gotovo --Zeljko (razgovor) 09:50, 15. lipnja 2014. (CEST)

 1. Deane. Svaka vrsta i podvrsta mora biti imenovana i postojati i pod njezinim točnim latinskim imenom.
 2. Ako postoji hrvatski oblik, preusmjerava se sa latinskog na hrvatski ( staviš referencu za hrvatski naziv)
 3. Nemoj nikada iskrivljavati latinske nazive, ona moraju biti točno napisana.
 4. autorstva moraju biti napisna , nemoj nikada bristi ime ako ima više autorstava (a jedno je u zagradi), to znači da se vrsti mijenjalo ime
 5. ako negdje vidiš da nigdje nemožeš naći autorstvo za neku vrstu, to znači da autorstvoi ne postoji, i da vrsta nije opisana.

Znači hrvatsko ime tamo gdje postoji (to stručnjaci daju; MI NE), a svaka vrsta i podvrsta mora biti i na stranici pod latinskim imenom.. Ajde jesi vidia da je to jednostavno., Uživaj. Mogu ti pomoći tražiti reference za bilo šta samo reci. --Zeljko (razgovor) 16:40, 15. lipnja 2014. (CEST)

Prosto zrakom ptica leti...[uredi kôd]

Prosto gore zvěr prolazi. [46] Face-badtooth.svg Svašta je letjelo tim zemaljskim nebesima. Sva sreća da nitko više ne može uskliknuti: Vid' aždaje! Face-badtooth.svg Eh da je Hitchcock znao što je nekad daaavno lamatalo krilima!? Face-grin.svg

P. S. Jedna zanimljivost o nepreglednom oceanu po čijem dnu bauljamo, a kojim naši daljnji rođaci jedre. O atmosferi i zraku je riječ.

Srdačan pozdrav, Conquistador (razgovor) 17:46, 15. lipnja 2014. (CEST)

Odgovor[uredi kôd]

Imaš odgovor na sh wiki. --Duma (razgovor) 14:46, 16. lipnja 2014. (CEST)

Glas razuma ;)[uredi kôd]

[47] Bok Deane, eto još mrdam Smiley.svg

Nisam posebno osjetljiv na ophoditelje, samo na kandidate Face-wink.svg

No, u pravu si, ne volim samovolju ako je to pravilo ponašanja (izuzetci su, po meni, ponekad nužni.)

Za slučaj koji si naveo:

"Problem" može biti u alatu: ophoditelji imaju dvije poveznice za uklanjanje izmjena: prva je ista kao i kod svih suradnika (ukloni ovu izmjenu), klikom na nju dobije se razlika među inačicama s mogućnošću ispunjavanja sažetka; druga poveznica je [ukloni X uređivanja] (X može biti od "1" do "više od deset") - u tom se slučaju na jedan klik izvrši akcija uklanjanja, bez otvaranja sažetka. Ja taj način često koristim, vrlo rijetko prvi. Kako se sažetak ne otvara, (najčešće) napišem obavijest suradniku ako je prijavljen, IP brojevima vrlo rijetko (iskustveno: najčešće nema svrhe).

Ne pravdam ophoditelja: na prvi pogled djeluje da je uklanjanje nepravilno, jer se ovdje radi o uklanjanju referenciranog sadržaja. A treba provjeriti je li zaista nepravilno.

Ja bih istražio da se ne radi o povijesti (od nje bježim "kao vrag od križa"), zato bih te zamolio da ti provjeriš. Kakav god zaključak budeš donio, podržat ću te. Lp,  • Bonč (razgovor) • Iz povijesti učimo da iz povijesti nismo ništa naučili. •  23:46, 17. lipnja 2014. (CEST)

[48] Ovo je svakako bolji način za rješavanje problema.  • Bonč (razgovor) • Budite odvažni! •  14:36, 23. lipnja 2014. (CEST)

Paleo..[uredi kôd]

Sci svakodnevne novosti iz biologije i paleontologije. Ako već znaš za to, nima veze --Zeljko (razgovor) 01:19, 23. lipnja 2014. (CEST)

Da. Ja ti to pratim duugo vremena. Ako di šta znaš a nemaš referencu, reci, mogu ja potražit (meni je volja i da mi s), nije mi teško. Imaš na petraživaču vremenske rokove o objavljivanjima o nekoj temi. pa recimo Upišeš neki rod ili vrstu, i klikneš da ti izbaci rezultate u zadnja 24 sata, mjesec dana, prošle godine ,ili sve što ima. Ako šta zatriba javi --Zeljko (razgovor) 16:38, 23. lipnja 2014. (CEST)

re:Objašnjenje[uredi kôd]

Uneseni tekst je rad jednog anonimusa u kojem ima pravopisnih pogrešaka te je zbog toga uklonjen. Na što bi wikipedija sličila kada bi na njoj svatko stavljao što god želi?--Jack Sparrow (razgovor) 12:51, 24. lipnja 2014. (CEST)

Radničko samoupravljanje ili ne, to je i dalje bio totalitarni sustav u kojem je prava demokracija bila znanstvena fantastika te one teze o "dobroj vladavini" nemaju šta tražiti u članku. I nacistima je Hitlerova vladavina bila dobra pa to ne znači ćemo mi to stavljati u članak o Trećem Reichu.--Jack Sparrow (razgovor) 10:34, 26. lipnja 2014. (CEST)
Sad je ok. Poz!--Jack Sparrow (razgovor) 16:16, 27. lipnja 2014. (CEST)
e moj Jack, a dolaskom ove nove vlade smo u pravoj demokraciji. Narod skapava (kojekakve kompanije sve im otimaju) i sve dublje propada, a oni se bogate i trče u europu za još boljim plaćama. --Zeljko (razgovor) 16:31, 27. lipnja 2014. (CEST)
U odnosu na temu razgovora, ovo tvoje ubacivanje je najobičniji spam. Wikipedija nije mjesto za izražavanje misli o tekućim događajima pa bih te molio da se suzdržiš od toga.--Jack Sparrow (razgovor) 17:01, 27. lipnja 2014. (CEST)
Nisam komentirao vašu raspravu nego tvoju izjavu o demokracijama. No prihvačam to što si napisao. --Zeljko (razgovor) 19:22, 27. lipnja 2014. (CEST)

Obrisani članak[uredi kôd]

[49] Ne gledaj naslov razgovora Face-wink.svg Članak kromosomi nije obrisan, samo je uklonjena izmjena koja narušava autorska prava. U kakvom je obliku na sh-wp je irelevantno. Članak se može uređivati počev od uklonjene inačice.

Ne znam je li suradnica zainteresirana za temu, jer nema osnova za takvu pretpostavku: ona danas ima dva doprinosa iz različitih tema koji su oba prepisani (doprinose iz ranijih godina nisam gledao, samo sam vidio da naslovi nemaju veze s temom).  • Bonč (razgovor) • All hope abandon, ye who enter messages here. •  00:17, 27. lipnja 2014. (CEST)

[50] No problemo. Obuhvaćeno je gornjim odgovorom: nema potrebe za postavljanjem predloška.  • Bonč (razgovor) • tkO jer ekao da ja nez namti pkat? •  00:25, 27. lipnja 2014. (CEST)

Nije trebalo[uredi kôd]

[51] Hvala, kolego, niste trebali, kolega je ipak pitao mene, a ne Vas. Odgovorio sam mu odmah. Kad mi bude trebao savjet treće osobe, pitat ću netkog po svom izboru. Kubura (razgovor) 04:17, 4. srpnja 2014. (CEST)

[52] Ako ćete pisati o toj temi, pišite, nitko nije vlasnik teme, svatko smije pisati.
Ovdje je stvar što je suradnik pitao mene, a ne Vas. Nije Vama "svijetlila" stranica "imate nove poruke", niti Vas je spomenulo u poruci. Upadanje drugima u razgovore ... Kubura (razgovor) 07:15, 5. srpnja 2014. (CEST)

Brrrrrrr...[uredi kôd]

[53] Jesi li uočio da Hrvatska enciklopedija zapinje s glaciološkim terminima? Što je na kraju oledba: glacijacija, glacijal(no doba) ili ledeno doba? Možda nam prof. Paar pomogne riješiti misterij. Čuo sam da voli led. Face-badtooth.svg Conquistador (razgovor) 01:09, 5. srpnja 2014. (CEST)

Dario Koridć, Herceg-Bosna[uredi kôd]

Zašto ti je čudan napad na vodstvo već viđen scenarij... Raketiranje Banskih dvora. Inače gore u srednjoj Bosni, Muslimani su ubili nekoliko zapovjednika brigada HVO-a, tako su napadi jednostavno išli. Prvo obezglavi, a potom (etnički) očisti od Hrvata (vpjnika i civila).

Dio Haaški uznik je napisan prema dokumentarcu HRT-a i to je realno stanje. Ove "manje" presude su manje stepenice piramide. Vrh piramide je Franjo Tuđman, udruženi zločinački poduhvat diobe BiH preko šestorke bosanskohercegovačkih Hrvata (Prlić, Praljak i ostali). Na prvom stupnju je to već presuđeno, vidjet ćemo kako će završiti pravomoćna presuda...

--Mostarac (razgovor) 13:16, 9. srpnja 2014. (CEST)

Preusmjerenja[uredi kôd]

Preusmjerenje sa jednog termina na drugi nije dokaz da su oba u uporabi, za to je najbolji primjer JAZU kako na wikipediji tako i na enciklopedijama koje ste naveli Prolaznik (razgovor) 16:59, 9. srpnja 2014. (CEST)

Preusmjerenje ne znači da je pojam sa koga se preusmjerava u uporabi, za to je naveden primjer 'JAZU', istio tako može se navesti 'Kardeljevo' i masa drugih primjera. Da je obrazloženje koje si naveo uvjerljivo onda bi isti kriterij trebalo primjeniti i na navedene primjere, ne mogu se primjenjivati dvostruki aršini, za jedne ovako za druge onako.

"bošnjački jezik, naziv za standardni jezik Bošnjaka (Muslimana) u BiH i Sandžaku" (http://proleksis.lzmk.hr/47318), ovo je dokaz da referenca na proleksisu koju si naveo govori suprotno od onoga što obrazlažeš kad se pozivaš na istu.

Članak na enciklopediji.hr na koji se pozivaš dalje u članku o jeziku još navodi: "Muslimani Bošnjaci prihvaćaju bos. jezik, kojemu bi zato točnije odgovarao naziv bošnjački", dok u poglavlju o stanovništvu navodi koji su službeni jezici: "službeni su jezici bošnjački, hrvatski te srpski".

Dalje, primjere upotrebe termina 'bosanski' koje navodiš su irelevantni, u njima nema ništa sporno, u njima nema ništa ekskluzivističko, sporan je samo naziv 'bosanski jezik'. Neka Bošnjaci svoj jezik zovu kako hoće ali neka taj naziv ne nameću hrvatskim govornicima i neka ne kroje hrvatski standard. Treba imati obzira za bosance koji govore hrvatski jezik kao i za one koji govore srpski jezik, a takvi je više od 50 % u BiH i oni u nametanje termina 'bosanski jezik' doživljavaju kao bošnjaki hegemonizam. Treba imati obzira prema Hrvatima koji žive u BiH i tamo se govori hrvatski jezik, nije ovo erhazijska wikipedija nego hrvatska wikipedija, sve hrvatske institucije u BiH koriste isključivo termin 'bošnjački jezik' i odbacuju bošnjački ekskluzivizam na jezično bosanstvo.

I za kraj evo jedan misaoni eksperiment, kakav bi utjecaj na švicarsko društvo imalo kada bi njemačkogovoreći švicarci standardizirali jezik i nazvali ga 'švicarski jezik', ili isto pitanje u slučaju Belgije kada bi Valonci/Flamanci standardizirali svoju varijantu francuskog/flamanskog jezika i nazvali je 'belgijski jezik'.Prolaznik (razgovor) 18:09, 10. srpnja 2014. (CEST)


Nikvu referencu nisam obrisao, samo sam ispravio netočno obrazloženje koje si pripisao jednoj od referenci. Ovo je nevjerojatna ignorancija navedenih referenci, selektivnost u pozivanju te manipuliranje istima. Izgleda da misaoni eksperiment koji sam gore postavio nije uspio, veličanje bošnjačkog nacionalizma i dolijevanje ulja na vatru u ionako podjeljenom društvu, sramota.

Izgleda da se nije vrijedilo pozivati na dosljednost i umjerenosti, sa ovime završavam kominakaciju... i da, javi se administratorima, zašto ne ako te i oni podržavaju eto vam. Prolaznik (razgovor) 00:40, 11. srpnja 2014. (CEST)

Hrvatska enciklopedija nije imuna na pogrješke. Branimir Souček u trideset je nastavaka pisao u netočnostima, nedosljednostima, formalnim i sadržajnim pogrješkama u toj enciklopediji. Objavljeni su u Hrvatskom slovu. Prigovarao je i što se olako dopustilo uporabu imena i "hrvatska" i "enciklopedija". Nadam se da će taj podlistak izaći na internetu. Drugo, kad se pozivaš na referencirani sadržaj, onda daj prednost tekstu koji su napisali jezikoslovci koji su se bavili baš tom temom. O tome imaš u pismohrani stranice za razgovor u članku Razgovor:Bošnjački jezik/Pismohrana 2. O toj su temi pisali Dalibor Brozović [54], Šimun Musa [55][56] i k tome hrvatski prijevod Ustava Federacije BiH rabi naziv "bošnjački jezik". Možda ti nisu poznata tvorbena pravila hrvatskog jezika, pa zato griješiš. Kubura (razgovor) 09:01, 11. srpnja 2014. (CEST)
[57] Volim da se komunikacija odvija na wikiprostoru, jer čitatelji koje zanima moći če pratiti tijek rasprave i imati će sve dostupno. Kubura (razgovor) 05:12, 12. srpnja 2014. (CEST)

Bakteriolozi[uredi kôd]

Bok,

Naletio sam na par članaka o bakteriolozima, pa mi se čini da ih ima dovoljno za kategoriju. Samo, ne znam kuda onda s tom kategorijom, to nije moje područje. Možda pod Liječnici ili Biolozi? Možeš mi pomoći? --Argo Navis (razgovor) 23:13, 14. srpnja 2014. (CEST)

Zguštom ubacujem nive vrste, Uživaj --Zeljko (razgovor) 13:32, 15. srpnja 2014. (CEST)

Deane, bolje da ovakve stvari odvojiš i napraviš članak, pošto je to vrsta zaslužuje članak. --Zeljko (razgovor) 23:39, 15. srpnja 2014. (CEST)

Nemaš se čega bojat, članci rastu, svaki dan ima ponešto novo. Upišeš ime vrste, i klikneš da ti potraži šta ima novo u recimo zadnju godinu ili mjresec dana. Uvijek se nađe ponešto novoga. Samo ti piči dalje. Da pomlatimo sve te vrste. --Zeljko (razgovor) 10:33, 16. srpnja 2014. (CEST)

Riba[uredi kôd]

Ako postoji naći ću ga--Zeljko (razgovor) 20:33, 18. srpnja 2014. (CEST)

Zeleni barbus Evo u stvari najnovije, Puntigrus tetrazona --Zeljko (razgovor) 21:08, 18. srpnja 2014. (CEST)

Evo dopodne sam ubacivao nove vrste ciprinida, popodbne su sve ispretumbali. --Zeljko (razgovor) 21:14, 18. srpnja 2014. (CEST)

Stavi naš naziv zeleni barbus, imena se ne mijenjaju, i Englezi su zadržali narodni naziv Sumatra barb. ta vrsta je priključena rodu Puntigrus i zove se Puntigrus tetrazona. Ovo su joj sinonimi, a ovo narodni nazivi Naš je naziv porijeklom iz akvaristike,u akvaristici se tako nazivi i tako je treba zvati. To je jedini naš naziv za nju, zeleni barbus. A i pripada podporodici Barbinae --Zeljko (razgovor) 21:25, 18. srpnja 2014. (CEST) Uput dopodne je na popisu bila pod nazivom Systomus tetrazona, i to su ovo popodne uklonili. Eto to ti je tako Moramo to pratiti. Sinonimni nazivi ne smetaju, ali moraju voditiili na naš ili na onaj koji je službeno prihvačen ,ako mi nemamo svoga. --Zeljko (razgovor) 21:25, 18. srpnja 2014. (CEST)

Medical translation[uredi kôd]

A new medical translation is ready for integration!
Medical translation.svg

As a lead integrator, or an integrator that has previously helped us get translated articles live we wanted you to know there are articles ready for integration in Croatian at WP:RTT. The article at hand is en:Multiple sclerosis, and could do with proper integrating with Multipla skleroza which is already at a decent standard. Please let me know if you have any questions, or if the article in Croatian is high enough quality that we do not need to merge the articles. CF (razgovor) 11:16, 21. srpnja 2014. (CEST)

Uređenje tablica: nagrade[uredi kôd]

Zdravo, Deane72! Face-smile.svg

Nadam se da se ne ljutiš što sam nepozvan uklonio višak bjelina u poglavlju o nagradama na tvojoj suradničkoj stranici. Ne samo da ovdje nisu potrebne nego i remete izgled pojedinih okvira (usporedi posljednju Zeljkovu nagradu prije i poslije moje izmjene). Face-wink.svg Moju izmjenu možeš poništiti ako ti se ne dopada. Stranica je ipak tvoja. Face-smile.svg Ako imaš kakvih pitanja u vezi s uređenjem tablica, svrati na moj SZR. Face-smile.svg Srdačan pozdrav, Conquistador (razgovor) 15:44, 22. srpnja 2014. (CEST)