Prijeđi na sadržaj

Sabo Bobaljević Mišetić

Izvor: Wikipedija
Grb obitelji Bobaljević.

Sabo Bobaljević Mišetić Glušac (tal. Savino de Bobali) (Dubrovnik, 1530.Ston ili Dubrovnik, 1585.), hrvatski renesansni pjesnik, manirist.[1]

Potomak dubrovačke obitelji Bobaljević. Zvan je Glušac (tal. Sordo), jer je izgubio sluh. Vrlo buran život vodio je između državne službe, zatvora i progonstva. Imao je široku književnu izobrazbu, družio se s piscima svojeg vremena i osnovao je tzv. Akademiju složnijeh. Pisao je na talijanskome i hrvatskome jeziku. Talijanski mu je kanconijer tiskan u Mletcima 1589., dok je hrvatski dio opusa sačuvan tek fragmentarno i objavljen u 19. stoljeću. Liriku mu obilježavaju uobičajeni petrarkistički oblici i teme, kao i motivi iz vlastitoga životnog iskustva. Pisao je sonete, kancone i madrigale. Tematski piše ljubavne pjesme. Djelo Arijadna u odiljenju Tezeja je plač. Prepjevao je Tassov Amor fuggitivo.[1]

Mišetić je bio zemljoposjednik, a neko vrijeme i kaštelan stonske utvrde Pozvizd.

Iz poslanica koje je slao mnogim hrvatskim i talijanskim pjesnicima znamo da je poznavao Mavra Vetranovića, Marina Držića, Maroja Mažibradića, Dinka Ranjine, Miha Monaldija, Mikše Pelegrinovića.

Mikša Pelegrinović napisao mu je 1556. poslanicu u osmeračkim katrenima, komične tematike, o liječenju starosti (Od jazavac vitno rebro, / i od hrta lijeve desni, / od komarca hrbat desni, / i sve stuci u prah dobro).

Objavio Sabovih talijanskih stihova doprinio je rođak Marin Bobaljević, koji je pomogao njegovoj braći posmrtno objaviti Rime amorose e pastorale et satire.

Posmrtno ga je opjevao Miho Bunić.

Književnost

[uredi | uredi kôd]
  • Rime amorose e pastorali e satire, 1589., Venecija.[2]
  • Rime (s pjesmama Mihe Monaldija), 1783., Dubrovnik.[3]
  • Pjesni razlike, "Stari pisci hrvatski, sv. 8" 1876., Zagreb.[4]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. a b BOBALJEVIĆ MIŠETIĆ, Sabo - Hrvatski biografski leksikon. hbl.lzmk.hr. Pristupljeno 9. listopada 2024.
  2. Dostupno na https://books.google.hr/books/about/Rime_amorose_e_pastorali_et_satire_del_M.html?hl=it&id=Ji94jFKhfMUC&redir_esc=y Pristupljeno 09. listopada 2024.
  3. Dostupno na: https://www.google.hr/books/edition/Rime_del_Nobil_Uomo_S_Savino_de_Bobali_S/OLBiAAAAcAAJ?hl=it&gbpv=0 Pristupljeno 09. listopada 2024.
  4. Dostupno na: https://www.google.hr/books/edition/Stari_pisci_hrvatski/NeEKAQAAMAAJ?hl=it&gbpv=0 Pristupljeno 09. listopada 2024.