Prijeđi na sadržaj

Terezija Avilska

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sveta Tereza Avilska)
Sveta Terezija Avilska
Sveta Terezija Avilska, djelo Petera Paula Rubensa
Sveta Terezija Avilska, djelo Petera Paula Rubensa
Rođena 28. ožujka 1515.
Avila
Preminula 4. listopada 1582.
Alba de Tormes
Beatificirana 24. travnja 1614.
Kanonizirana 12. ožujka 1622.
Spomendan 15. listopada
Zaštitnica Španjolske, Požege, bolesnika
Portal o kršćanstvu

Sveta Terezija Avilska (Avila, Španjolska, 28. ožujka 1515.Alba de Tormes, 4. listopada 1582.), mističarka, književnica, svetica i reformatorica redovničke zajednice karmelićanki.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Terezija se rodila 28. ožujka 1515. u Avili, glavnom gradu istoimene pokrajine u Staroj Kastiliji. Roditelji su joj bili Don Alonso Sánchez de Cepeda i Doña Beatriz de Ahumada, koji su osim nje imali još jedanaestero djece. Od tri djevojčice samo se Terezija odlučila za redovnički stalež. Sama odluka da stupi u samostan karmelićanki od Utjelovljenja u Avili, nije bila laka ni za nju, ali ni za njenu okolinu u kojoj je bila obljubljena.

Prvu godinu redovništva nastojala je oko savršenosti tako odlučno da se živčano i tjelesno brzo dokrajčila. Upala je u stanje sveopće anemije, a zatim je kroz četiri dana bila posve ukočena. Svima je izgledalo da će umrijeti i već su sve pripremili za sprovod. No, ona se najedanput probudila iz svoga mrtvila i ukočenosti te sama otklonila posvećeni vosak, kojim su joj po tadašnjem običaju bili već zalijevali očne kapke.

Radi obnove Karmela Terezija je krstarila cijelom Španjolskom. Nije više bilo poteškoće i zaprjeke koja bi je zaustavila. Tada je počela pisati svoja glavna književna djela:"Moj život", "Put savršenosti", "Zamak duše", "Osnuci", kao i nebrojena pisma, te svjedočanstva uzvišene mistične lirike.

Umrla je u noći s 4. na 15. listopada 1582., upravo kada je stupila na snagu gregorijanska reforma kalendara. [a] Papa Pavao VI. proglasio ju je 27. rujna 1970. prvom od žena naučiteljicom Crkve. Engleski povjesničar Macaulay u jednom svom eseju nazvao je sv. Tereziju Avilsku "srcem katoličke reforme", a Gisbert Kranz misli da ona pripada čovječanstvu, što znači da je zajednička svojina cijelog čovječanstva. Spomendan joj je 15. listopada, a zaštitnica je, između ostalog, Španjolske, grada Požege, bolesnika, izrađivača čipke. Tijelo joj je ostalo neraspadnuto.[1]

Ostalo[uredi | uredi kôd]

  • Proučavatelj Terezijina djela i ostavštine, španjolski karmelićanin o. Martin Larios osmislio je digitalni slog (font) Teresa, temeljen na rukopisu svetice.[2]

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Alan Hržica i Molitvena zajednica Srce Isusovo snimili su pjesmu "Gledaj On te gleda" na temelju pjesme svete Terezije Avilske.[3]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Reforma Gregorijanskog kalendara uslijedila je 4. listopada 1582., te je slijedio 15. listopad 1582. godine. Datumi između nisu postojali. Podrobniji članak o temi: Gregorijanski kalendar

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. marypages.comArhivirana inačica izvorne stranice od 21. ožujka 2015. (Wayback Machine) pristupljeno 14. kolovoza 2015.
  2. Caidwell, Zelda. Now there’s a computer font based on St. Teresa of Avila’s handwriting Aleteia. Objavljeno 16. listopada 2021. Pristupljeno 18. listopada 2021.
  3. https://www.medjugorje-info.com/kultura/alan-hrzica-i-molitvena-zajednica-srce-isusovo-gledaj-on-te-gleda Preuzeto 18. travnja 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Stopalo sv. Terezije Avilske, prilikom izlaganja u Katedrali sv. Terezije Avilske u Bjelovaru
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Sveta Terezija Avilska
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sveta Terezija Avilska
Wikizvor ima izvorni tekst Spisi svete Terezije Avilske
Wikizvor ima izvorna djela autora: Sveta Terezija Avilska
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Sveta Terezija Avilska