Donji grad

Izvor: Wikipedija
Coat of arms of Zagreb.svg
Gradska četvrt
Donji grad

Map of Donji Grad District (Zagreb).svg
Položaj gradske četvrti Donji grad na zemljovidu grada Zagreba

Površina: 3,01 km²
Stanovništvo: 37 024 stan. (2011.)
Gustoća stanovništva: 12 300,33 stan./km²

Donji grad tradicionalni je dio grada i gradska četvrt u samoupravnom ustrojstvu Grada Zagreba.

Naziv je opreka prema Gornjem gradu.

Gradska četvrt osnovana je Statutom Grada Zagreba 14. prosinca 1999., a u prethodnim ustrojstvima postojala je i općina istog imena, a dugo je Donji grad bio podijeljen između općina Centar i Medveščak. Po podacima iz 2011. površina četvrti je 3,02 km2, a broj stanovnika 37 024.[1] Iako je ovo područje još uvijek najgušće naseljeni dio Zagreba, podaci zadnjih popisa stanovništva pokazuju kako rezidencijalna funkcija ovoga prostora postupno slabi u korist sve bogatijem poslovnom, kulturnom i raznolikom drugom javnom životu, čime Zagreb slijedi trend već poodavno zapažen u velikim gradovima širom svijeta.

Četvrt obuhvaća sam centar Zagreba, južno od Gornjeg grada do željezničke pruge, na zapad do Ulice Republike Austrije, a na istok do Heinzelove. Tradicionalno središte je Trg bana Jelačića, uz os prema željezničkom kolodvoru s parkovima.

Uglavnom je izgrađen u 19.stoljeću, a dio istočno od Draškovićeve u prvoj polovici 20.stoljeća. Zapadni dio puno je urbaniji i izgrađeniji od istočnog. Na rubovima postoje ostaci industrije koji polako nestaju. Sadrži većinu važnih mjesta okupljanja, trgovine, većinu institucija i muzeja u Zagrebu.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Donji grad - Aktivnosti Grada Zagreba. aktivnosti.zagreb.hr. Pristupljeno 2. travnja 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]