Donji grad

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Coat of arms of Zagreb.svg
Gradska četvrt
Donji grad

Map of Donji Grad District (Zagreb).svg
Položaj gradske četvrti Donji grad na zemljovidu grada Zagreba

Površina: 3,01 km²
Stanovništvo: 37 024 stan. (2011.)
Gustoća stanovništva: 12 300,33 stan./km²

Donji grad tradicionalni je dio grada i gradska četvrt u samoupravnom ustrojstvu Grada Zagreba.

Naziv je opreka prema Gornjem gradu.

Gradska četvrt osnovana je Statutom Grada Zagreba 14. prosinca 1999., a u prethodnim ustrojstvima postojala je i općina istog imena, a dugo je Donji grad bio podijeljen između općina Centar i Medveščak. Po podacima iz 2011. površina četvrti je 3,02 km2, a broj stanovnika 37 024.[1] Iako je ovo područje još uvijek najgušće naseljeni dio Zagreba, podaci zadnjih popisa stanovništva pokazuju kako rezidencijalna funkcija ovoga prostora postupno slabi u korist sve bogatijem poslovnom, kulturnom i raznolikom drugom javnom životu, čime Zagreb slijedi trend već poodavno zapažen u velikim gradovima širom svijeta.

Četvrt obuhvaća sam centar Zagreba, južno od Gornjeg grada do željezničke pruge, na zapad do Ulice Republike Austrije, a na istok do Heinzelove. Tradicionalno središte je Trg bana Jelačića, uz os prema željezničkom kolodvoru s parkovima.

Uglavnom je izgrađen u 19.stoljeću, a dio istočno od Draškovićeve u prvoj polovici 20.stoljeća. Zapadni dio puno je urbaniji i izgrađeniji od istočnog. Na rubovima postoje ostaci industrije koji polako nestaju. Sadrži većinu važnih mjesta okupljanja, trgovine, većinu institucija i muzeja u Zagrebu.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Donji grad - Aktivnosti Grada Zagreba. aktivnosti.zagreb.hr. Pristupljeno 2. travnja 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]