Superbolid nad Hrvatskom 2020.

Izvor: Wikipedija

Superbolid nad Hrvatskom, superbolid koji je eksplodirao nad Hrvatskom u 10:31 28. veljače 2020. godine.[1]

U atmosferu je ušao negdje kod Ogulina i padao je k Zagrebu.[1] Superbolid je eksplodirao oko 10:30 – 10:31. Vidio se snažan bljesak. Zatim se u Zagrebu oko 10:34[2] čula detonacija slična grmljavini koja je potrajala petnaestak sekunda.[3] Eksplozija se također čula u većini gradova zapadne i sjeverne Hrvatske, a ponegdje su se tresli prozori. Nije bilo materijalne štete. Eksploziju su vidjeli velikog dijela Hrvatske, od Istre, Dalmacije, Zagreba... Od snažne detonacije građani su pomislili da je potres, koji nisu rijetki u Zagrebu. Sumnjalo se i na probijanje zvučnog zida borbenim zrakoplovima jer je HRZ najavio aktivnosti, da će eskadrila lovačkih aviona HRZ-a od 22. do 28. veljače provoditi redovite letačke aktivnosti na 10.000 metara kojih je moguće probijanje zvučnog zida. Hrvatski astronomski savez uskoro je objavio da se radi o meteoru koji je eksplodirao na 30-ak kilometara visine.[2]

Pojava superbolida nad Hrvatskom je rijetka i događa se svakih desetak godina. Još rjeđa je pojava toliko brzog superbolida. Naknadnim mjerenjima i proučavanjima snimaka ustanovljeno je da je bio znatno brži nego su astronomi očekivali. Analiza seizmičkih zapisa dat će više podataka. Očekuje se da je eksploziju zabilježio i sustav za praćenje nuklearnih eksplozija. Eksplozija koja je proizvela silan zvuk i seizmičke zapise bila toliko jaka da je uništila objekt. Smatra se da ne će biti očekivanog pada meteorita na granici između Hrvatske i Slovenije. Sljedećih dana lagano će padatI prema zemlji 20-30 kg prašine koja je nastala u ekploziji.[1]

Teško će biti utvrditi točnu lokaciju na koju će pasti ostatci meteora. U potragu se uključio i HGSS. Najvjerojatnije nema ostataka.[1] Superbolid će biti temom znanstvenih radova te se očekuje više podataka u skoroj budućnosti.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d Novi list P. N. : Korlević otkriva odakle je došao "superbolid" koji je eksplodirao iznad Hrvatske: 'To se događa svakih 10 godina', 29. veljače 2020. (pristupljeno 29. veljače 2020.)
  2. a b Dnevnik.hr M.R.: Pogledajte novu snimku eksplozije meteora: "Čula se tutnjava, kao neka jaka grmljavina", 28. veljače 2020. (pristupljeno 29. veljače 2020.)
  3. Hrvatski radioArhivirana inačica izvorne stranice od 29. veljače 2020. (Wayback Machine) Ivan Hlupić: Potvrdio Korado Korlević: Iznad Hrvatske sagorio meteor superbolid, 28. veljače 2020. (pristupljeno 29. veljače 2020.)