Prva dalmatinsko-hrvatska-slavonska gospodarska izložba

Izvor: Wikipedija
Prikaz izložbe, vidi se današnja zgrada rektorata Sveučilišta u Zagrebu, zgrada HNK nije smetala izložbi jer je sagrađena 30 godina kasnije (1894. – 1895.)

Prva dalmatinsko-hrvatska-slavonska gospodarska izložba održana je u Zagrebu od kolovoza do listopada 1864. godine.

Zamisao izložbe[uredi | uredi kôd]

Još 1855. Ljudevit Vukotinović, iznio je ideju da bi bilo poželjno u cilju poticanja hrvatskog gospodarstva organizirati veliku gospodarsku izložbu. No tada to nije bilo moguće, ali kako se 1862. Zagrebu približila željeznička pruga ( Zidani Most - Zagreb ), a te iste godine je 34 hrvatskih izlagača je otišlo izlagati na treću međunarodnu izložbu u London, ideja je sazrila.

Po povratku iz Londona, ovi izlagači su u suradnji s Trgovačko-obrtničkom komorom iz Zagreba počeli raditi na organizaciji Prve gospodarske izložbe, uz stručnu pomoć komorskog tajnika Josipa Ferde Devidea, kao i potrebnu financijsku pomoć hrvatskog kancelara Ivana Mažuranića.

Sve nadležne institucije u zemlji a i sama banska vlada prihvatile su prijedlog i osnovan je središnji odbor, na čelu s grofom Miroslavom Kulmerom. Odbor je dobio tražena financijska sredstva, a grad mu je i ustupio zgradu koja je bila namijenjena za Zemaljsku bolnicu ( današnja zgrada Rektorata Sveučilišta na Trgu Republike Hrvatske, Zagreb ) i prostor na novosnovanom Sajmišnom trgu ( prostor današnjeg Hrvatskog narodnog kazališta)

  • Izložbu je svečano otvorio ban Josip Šokčević 18. kolovoza 1864.,[1] a zatvorio Ivan Mažuranić 15. listopada 1864.[2]
  • Na izložbi je sudjelovalo 3 865 izlagača iz svih hrvatskih krajeva, kao i iz ostalih dijelova Habsburške monarhije.
  • Na izložbi su bile zastupljene sve grane ondašnjeg gospodarstva; voće i povrće, stoka, strojevi, obrtnička roba, vina i pića, tekstilna roba, znanost i umjetnost ( knjige i slike) te rukotvorine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. R. Sabadi, "PROMOCIJA ŠUMSKIH I DRVNIH PROIZVODA SAJMOVANJEM", Šumarski list, br 1-2, 2007, str. 62
  2. mgz.hr, Izložba je bila otvorena do 15. listopada 1864. Svečano ju je zaključio tadanji kancelar bečke dvorske kancelarije, kasniji ban i pjesnik Ivan Mažuranić. U svom govoru održanom prilikom zatvaranja izložbe Mažuranić je istakao potrebu održavanja takovih povremenih općeprivrednih manifestacija, naglašavajući s pravom “da će ovaj nauk koga nam je izložba dala od velike koristi biti za naš narod.”, dr, Miroslava Despot, pristupljeno 28. studenoga 2015.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]