Susedgrad

Izvor: Wikipedija
Pogled na ruševine utvrde

Susedgrad je srednjovjekovna utvrda u Hrvatskoj, podignuta na krajnjim sjeverozapadnim obroncima Medvednice. Susedgrad je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prostor utvrde naseljen je dugo vremena. Na ovom prostoru pronađen je grob koji datira iz 9. stoljeća, a u njemu je bio sahranjen ratnik. Uz njega je bio pronađen željezni mač s pripadajućim lijevanim brončanim okovima s pomoću kojih je mač bio vezan uz pojas.

Susedgrad je bio podignut na strateški važnom mjestu završnog jugozapadnog obronka Medvednice, u susjedstvu Medvedgrada i Samobora. Bio je središte susedgradsko-stubičkog vlastelinstva. Pretpostavlja se da je prije izgradnje Susedgrada na tom mjestu postojala manja srednjovjekovna utvrda. U doba turske opasnosti utvrđuje se i oko 1530. godine, Susedgrad je dobro opremljen i utvrđen grad.[2]

U povijesnim izvorima prvi put se spominje 1316. godine, a dao ga je podići hrvatski-ugarski kralj Karlo Robert Anžuvinac. Bio je u vlasništvu nekoliko velikaških obitelji, ali se ponajprije veže uz zloglasnog Franju Tahyja. Pod zidinama Susedgrada izbila je 1573. velika seljačka buna. U prvoj polovici 17. stoljeća bio je u posjedu baruna Nikole II. Mlakovečkog, koji se spominje 1614, 1618. i 1635. godine.

Susedgrad je napušten nakon požara u 17. stoljeću i do danas propada.[2] Prvenstveno je napušten zbog gubitka strateške važnosti. Od nekada moćne utvrde i dvora danas su ostale samo ruševine, a dio kamenih i keramičkih nalaza uglavnom iz razdoblja 15. i 16. stoljeća pohranjeni su u Hrvatskom povijesnom muzeju.

Tridesetih godina 20. stoljeća, uokolo susedgradskih ruševina planiran je perivoj park-šuma Susedgrad s brojnim stazama, klupama i sjenicama, a uređen je i planinarski dom, danas neodržavan i opustošen.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Stari grad Susedgrad je zaštićeno kulturno dobro.[3]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Susedgrad
  1. Zagreb, Stari grad Susedgrad u Podsusedu, Oznaka dobra: RZG-0086-1969., pristupljeno 11. rujna 2014.
  2. a b http://www.medvednica.info/2010/10/susedgrad.html
  3. Stari grad Susedgrad u Podsusedu Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Pristupljeno 2023-01-24
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.