Toma Morus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Thomas More

Sv. Toma Morus,[1] Toma More (eng. Thomas More) (London, 7. veljače 1477. - London, 6. srpnja 1535.), engleski humanist i državnik. Svetac je i mučenik Katoličke Crkve.

Bio je izložen raznim psihološkim pritiscima i usprkos tome , odbacio je svaki kompromis i ne napuštajući ustrajnu vjernost vlasti i zakonitim institucijama, svojim životom i svojom smrću potvrdio je da se čovjek ne može odvojiti od Boga, niti politika od morala.[2]

Sukobio se s kraljem i protivio se zakonu kojim kralj dobiva vlast nad Crkvom u Engleskoj te mu odbio položiti zakletvu kao vrhovnom poglavaru Crkve, pa je optužen zbog izdaje i smaknut. Pisao je djela na engleskom i latinskom jeziku, a najpoznatije mu je djelo Utopija, u kojem kritizira društvene prilike u Engleskoj i suprotstavlja im viziju o idealnoj zajednici na zamišljenu otoku Utopiji.

Papa Lav XIII. ga je kanonizirao zajedno s kardinalom Ivanom Fisherom 1886.. Proglašen zaštitnikom ljudi iz vlasti i političara, jer je svoje "neotuđivo dostojanstvo savjesti" znao posvjedočiti sve do mučeništva.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Katolički kalendar za 2016. godinu, Bijakova.com. Pristupljeno 12. siječnja 2017.
  2. 2,0 2,1 (): Za kakvoga političara katolik ne smije glasovati?, Frama Posušje, Objavio: Glas Koncila, 5. rujna 2012. Pristupljeno 12. siječnja 2017.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Toma MorusRaffael 066.jpg Nedovršeni članak Toma Morus koji govori o filozofu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.