Prijeđi na sadržaj

Jarun

Koordinate: 45°47′N 15°55′E / 45.783°N 15.917°E / 45.783; 15.917
Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Otok ljubavi)
Jarun
Jezero
Obala jezera Jarun
Položaj
Koordinate45°47′N 15°55′E / 45.783°N 15.917°E / 45.783; 15.917
Smještaj10000 Zagreb
Države Hrvatska
Rijeke i otoci
Odlijeva se urijeku Savu
Jarun na zemljovidu Hrvatske
Jarun
Jarun
Jarun na zemljovidu Hrvatske
Zemljovid

Jarun je zagrebačko gradsko naselje (kvart) na zapadnom dijelu grada, sadrži i istoimeno jezero i park. Nalazi se na jugozapadnom dijelu gradske četvrti Trešnjevka – jug.

Smjestio se između Horvaćanske i obale rijeke Save te naselja Horvati, Srednjaci, Gajevo i Gredice na istoku, Staglišće na sjeveru te Vrbani i Prečko na zapadu. Naselje Jarun pripada istoimenomu mjesnom odboru, a dio je Rimokatoličke župe Duha Svetoga, čije je središte uz crkvu "Sv. Mati Slobode".

Sumrak na jezeru.

Naselje ima i istoimeno jezero u čijem sklopu se nalazi veslačka staza dužine 2 km. Jezero Jarun se, osim od veslačke staze, sastoji od dva povezana jezera za kupanje i rekreaciju, Veliko jezero i Malo jezero i šest otoka (Otok Univerzijade, Otoka Trešnjevka, Otok Hrvatske mladeži, Otok divljine, Otok veslača i Otok ljubavi). Oko jezera je asfaltirana cesta (cca. 6 km dužine), pa je stoga jezero Jarun, kako u vrućim ljetnim danima, tako i u hladnim zimskim, omiljeno okupljalište svih Zagrepčana željnih raznih oblika rekreacije (kupanje, trčanje, rolanje, vožnja biciklom itd.). Osim rekreativnih aktivnosti, na jezeru Jarun redovito se održavaju veslačke i jedriličarske regate, natjecanja u kajaku i kanuu na mirnim vodama, plivački maratoni, atletičarske i biciklističke utrke, i drugo.

Jarun iz zraka.

Povijest

[uredi | uredi kôd]

18. stoljeće

[uredi | uredi kôd]

Preteča jezera Jarun je tu bila otkad Sava prolazi tim putem. Kao naselje se spominje davno – Jarun je ucrtan u topografsku kartu Zagreba koja datira iz 1782. godine. Tada je imao samo dvije ulice, Ulicu Jarun i Jarunsku obalu. Na toj karti su se našli i Horvati te Knežija, od obližnjih naselja.

Jarun je tada bio savski rukavac, oko kojeg je bilo malo naselje i kukuruzna polja. Poplava 1964. potiče izgradnju nasipa uz Savu, čime je Jarun fizički odvojen od same rijeke te je postao močvara. U to vrijeme se iz Jaruna vadio šljunak koji se koristio za izgradnju nasipa, pa se s vremenom produbio i postao jezero.

Uređenje 1980-ih i Univerzijada 1987.

[uredi | uredi kôd]

Sedamdesetih godina dolazi do ideje da se izgradi športsko rekreacijski centar u zapadnom dijelu grada (Maksimir je onda bio jedini takav centar). U isto vrijeme Zagreb je izabran za domaćina Univerzijade 1987. Jezero Jarun je odabrano kao pogodna lokacija za izgradnju takvog objekta.

Pogled na veslačku stazu.

Veliki radovi na uređenju Jaruna počinju. Početkom izgradnje SRC-a Jarun uređeno je jezero površine 70 hektara s veslačkom stazom napravljenom prema najvišim standardima (i dalje je jedna od najboljih u svijetu – to dokazuje i činjenica da je prema njegovim dimenzijama i karakteristikama izgrađeno jezero za Olimpijske igre u Ateni 2004. godine). U sklopu SRC-a izgrađeni su i mnogi sportski objekti (veslački hangari, jedriličarski i kajakaški klubovi te zgrada Uprave Jaruna s velikim tribinama). Na istočnom kraju SRC Jarun izgrađeni su i Športski park Mladost, Studentsko naselje Stjepan Radić te Kineziološki fakultet.

Takav ogroman sportski kompleks povećao je potražnju za stanovanjem u tom dijelu grada, pa je započela masovna gradnja stambenih zgrada u okolici Jaruna. Izgrađena su naselja Jarun (izgradio ga je GRO Vladimir Gortan[1]), Staglišće, Vrbani, Gredice, Gajevo i Horvati, koja, osim Vrbana, u širem smislu i danas spadaju pod naselje Jarun. Tom prigodom, 1985. godine, jugozapadni dio grada je prometno povezan s ostatkom Zagreba tramvajskim linijama 5 i 17 koje su vozile do bivšeg okretišta Jarun, te mnogim autobusnim linijama od kojih br. 113 vozi do samog jezera, čime je Jarun došao na manje od pola sata javnim prijevozom od središta grada.

U to vrijeme s radom je počela i Osnovna škola Jarun, koja je, pošto je bila jedina škola u to vrijeme u krugu od nekoliko naselja, 1990. imala oko 2000 učenika u 70-ak razrednih odjela. Škola se podijelila na dvije Osnovne škole Bartola Kašića, prvu i drugu, no zbog opadajućeg broja učenika, 2006. godine su se spojile u jednu, OŠ B. Kašića.

Devedesete godine 20. stoljeća

[uredi | uredi kôd]
Crkva Sveta Mati Slobode

U naselju Jarun izgrađen je i veliki Dom zdravlja koji je ujedno bio i sjedište organizacije Crveni križ za ove prostore. Pokraj toga započela je i izgradnja nečega što je navodno trebao biti Dom za starije osobe, no nikada nije završen, čak ni s planovima prenamjene s namjerom da bude Centar za mlade. Do dan danas ostaje ruglo ovog naselja, bez ikakvih naznaka da će se to promijeniti. U neposrednoj blizini Doma zdravlja izgrađeno je i veliko svetište Sveta Mati Slobode, spomen-crkva svih poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, koja 2010. godine postaje i župna crkva.

Početkom rada Jaruna, izgrađene su i prvi disko klubovi na Jarunu – Aquarius (na samom jezeru) i The Best (u sklopu ŠP Mladost) te poznati restoran Lido i u cijelom gradu poznata pizzeria Edo. Nažalost, zbog odličnog rejtinga ovog dijela grada, nitko nije vidio svrhu daljnjeg ulaganja. Aquarius je bio sve manje i manje posjećen, a pizzeria Edo je izgorjela te od onda vrši samo dostave. No u zadnjih nekoliko godina dogodio se preokret.

Jarun u 21. stoljeću

[uredi | uredi kôd]

Pet plaža na jezeru dobilo je oznaku Plava zastava koja jamči čistoću i opremljenost plaža. Niknuli su novi poznati zagrebački klubovi kao što je Roko/Akademija, Faces, Gallery, Londoner, Macao, Aquarius, Mansion i mnogi drugi. Na prostoru između naselja Jarun i jezera, gdje je donedavno uspjelo opstati malo seosko naselje Petrine počela je izgradnja novog dijela naselja. Preko dvadeset stambenih zgrada i tridesetak urbanih vila su već završeni ili u izgradnji. Na zapadnom dijelu naselja, prema Vrbanima, većim dijelom izgrađeno je i naselje Vrbani III.

U urbanističkim planovima su: dva mosta preko Save na području Jaruna, jedan pješački i jedan za cestovni i tramvajski promet, koji će ga povezati s drugom obalom. Planirana je izgradnja Sveučilišne bolnice koja bi bila najveća bolnica u Hrvatskoj. Otkrićem geotermalnih izvora na prostoru Jaruna započeli su i planovi za izgradnju toplica. Predložena je također i izgradnja novog poslovnog centra uz Savu koji će se sastojati od desetak nebodera s preko 20 katova.

Dana 10. ožujka 2022. kraj jarunskog jezera srušila se letjelica za koju internetski portal The War Zone smatra da je sovjetski izviđački dron Tupoljev Tu-141.[2][3][4]

Otoci

[uredi | uredi kôd]

Na jezeru Jarun je 6 otoka:

  1. Otok Trešnjevka (povezan mostom)
  2. Otok Univerzijade '87. (most)
  3. Otok divljine
  4. Otok hrvatske mladeži (most)
  5. Otok ljubavi
  6. Otok veslača (most)

Šport

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Časopis Građevinar 54 (2002) 4Arhivirana inačica izvorne stranice od 15. srpnja 2007. (Wayback Machine) Iz povijesti graditeljstva – Sjećanje na poduzeće koje je neslavno završilo (B. Nadilo)
  2. Tu-141 "Strizh" Missile-Like Drone From The War In Ukraine Looks To Have Crashed In CroatiaArhivirana inačica izvorne stranice od 14. ožujka 2022. (Wayback Machine), The War Zone, objavljeno 10. ožujka 2022., pristupljeno 11. ožujka 2022.
  3. U Zagreb pao izviđački dron iz Ukrajine? Stručnjak: Činjenica da je tako daleko je zbunjujuća, Večernji list, objavljeno 11. ožujka 2022., pristupljeno 11. ožujka 2022.
  4. Stručnjak pregledao fotografije i iznio prvu teoriju što se to srušilo u Zagrebu: ‘Da, stigao je iz Ukrajine!‘, Jutarnji list, objavljeno 11. ožujka 2022., pristupljeno 11. ožujka 2022.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Jarun