Razlika između inačica stranice »Selca«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.255 bajtova ,  prije 8 godina
bez sažetka
površina = 53,00 |
naselja = Novo Selo, Selca, [[Povlja]], [[Sumartin]] |
načelnik = |prof. Ivica Škrpaca
poštanski broj = |
z. širina = 43.30|
z. dužina = 16.85|
}}
'''Selca''' su naselje na istočnom dijelu otoka Brača i municipalno središte Općine Selca, kojoj još pripadaju naselja Novo Selo, Sumartin, Povlja i Selački zaseoci.
'''Selca''' su općina u [[Hrvatska|Hrvatskoj]].
 
== Općinska naselja ==
Općina obuhvaća 4 naselja (stanje 2006), to su: [[Novo Selo (Selca)|Novo Selo]], [[Povlja]], Selca i [[Sumartin]].
 
== Zemljopis ==
Selca su smještena na visoravni brda Pliš, na istočnom dijelu otoka Brača.
== Stanovništvo ==
U Selcima živi nešto manje od 1000 stanovnika, a velik broj Selčana preko zime je u Splitu: bilo na školovanju, bilo na poslu.
== Uprava ==
== Povijest ==
Selca se prvi put spominju u dokumentu Povaljska listina iz 1184. godine.
 
Najveća tragedija u povijesti Selaca je bila [[9. kolovoza]] [[1943.]], kad su talijanski fašistički okupatori zapalili Selca i još 6 bračkih mjesta. Mjesto Selca je gorjelo tri dana i tri noći i od te tragedije se nikad nisu oporavila.<br>
Ovaj zločin nije prošao nezapažen ni neosuđen ni kod Talijana, tako da su i neki talijanski pjesnici osudili ovu tragediju <ref>[http://www.slobodnadalmacija.hr/Kultura/tabid/81/articleType/ArticleView/articleId/17900/Default.aspx Slobodna Dalmacija] Croatia Rediviva’ o fašističkoj paljevini, 7. kolovoza 2008.</ref>
 
Tragedija nikad dosad nije bila posebno obilježavana. Tek je [[Croatia rediviva: Ča, Kaj, Što - baštinski dani]] 2008. organizirala taj skup u sjećanje na tu katastrofu, a 9. kolovoza 2008. je predviđeno postavljanje spomen-ploče na tu tragediju.
 
== Poznate osobe ==
 
* [[Zlatan Jakšić]], (1924. - 2007.), profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru i značajni čakavski pjesnik
* [[Drago Štambuk]] ([[1950.]]), liječnik, [[pjesnik]], [[esej]]ist, [[diplomat]] i utemeljitelj Croatia rediviva
* [[SlobodanAnte ŠtambukNižetić]], ([[19411924. - 2007.]]), hvarsko-bračko-viškičakavski biskuppjesnik
* [[Slobodan Štambuk]], ([[1941.]]), hvarsko-bračko-viški biskup
* [[Zlatan Jakšić]], (1924.), profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru i značajni čakavski pjesnik
* [[Neva Kežić]], ([[1948. - 2010.]]), hrvatska pjesnikinja
* prof. dr. sc. Nives Štambuk Giljanović, stručnjak za vode Dalmacije i redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Splitu
* [[Drago Štambuk]], ([[1950.]]), liječnik, [[pjesnik]], [[esej]]ist, i [[diplomat]] i utemeljitelj Croatia rediviva
* prof. dr. sc. [[Nives Štambuk Giljanović]], stručnjak za vode Dalmacije i redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Splitu
* [[Siniša Vuković]], ([[1973.]]), književnik, lingvist, skladatelj i dirigent
 
== Spomenici i znamenitosti ==
Selca su poznata diljem Hrvatske i po svojim spomenicima velikanima. U Selcima se nalazi spomenik [[Lav Nikolajevič Tolstoj|Lavu Nikolajeviču Tolstoju]], prvi u svijetu, jer je podignut malo poslije velikanovepiščeve smrti.
 
Mjesna župna crkva jeKrista Kralja trobrodna je bazilika građena u neogotičnomneoromaničkom slogustilu i sa svojih 45 metara najviša je crkva na dalmatinskim otocima. Zbog njene ljepote i impresivnosti ju nazivaju je ''Bračkom katedralom''.
 
U apsidi crkve Krista Kralja nalazi se kip Srca Isusova, rad proslavljenoga hrvatskoga kipara [[Ivan Meštrović|Ivana Meštrovića]]. Umjetnik je 1956. godine gipsani model poklonio Selčanima, a oni su od topovskih čahura prikupljenih uokolo mjesta (zaostalih iz Drugoga svjetskoga rata) izlili Meštrovićev kip u broncu.
 
Kraj crkve jeKrista Kralja podignut je spomenik papi [[Ivan Pavao II.|Ivanu Pavlu II.]], djelo kipara [[Kuzma Kovačić|Kuzme Kovačića]]. Papa je prikazan i kao pjesnik.
 
U blizini papina spomenika, nalazi se skupina kipova - poprsja prvog predsjednika RH dr [[Franjo Tuđman|Franje Tuđmana]] te iskrenih boraca za priznanje Hrvatske 1991., bivših ministara vanjskih poslova SR Njemačke [[Hans Dietrich Genscher|Hansa Dietricha Genschera]] i Austrije [[Alois Mock|Aloisa Mocka]].
 
== Obrazovanje ==
== Kultura ==
[[Datoteka:20041230 Selca-007a.jpg|mini|desno|250px|Mjesna župna crkva]]
Mjesna župna crkva je trobrodna bazilika građena u neogotičnom slogu. Zbog njene ljepote i impresivnosti ju nazivaju ''Bračkom katedralom''.
 
U Selcima je 1888. godine osnovano društvo "Hrvatski sastanak", koje je djelovalo do polovice XX. vijeka. Revitalizirano je 1988. godine o 100. obljetnici utemeljenja, te otada nosi ime "Hrvatski sastanak 1888". Društvo je revitalizirao Sinaj Bulimbašić, koji je bio dugogodišnji njegov predsjednik. Zamijenio ga je Juro Štambuk Čiča, a danas je predsjednik Ivan Marijančević. U okviru KUD-a djelovala je muška klapa "Selca", ženske klape "Fjorin" i "Mirula", te mandolinski orkestar. Obnovom Društva osnovana je i limena glazba čije je službeno ime Puhački orkestar KUD-a "Hrvatski sastanak 1888", a dva je desetljeća na njegovom čelu bio maestro Dragan Smiljan, koji je i obučio same glazbare. Danas je dirigent Puhačkog orkestra Siniša Vuković. Predsjednik Puhačkog orkestra od prvog dana je Bruno Štambuk.
U Selcima se od 1991. održava hrvatska pjesnička manifestacija "[[Croatia rediviva:Ča, Kaj, Što - baštinski dani]]"čiji je utemeljitelj dr Drago Štambuk.
 
U okviru župske zajednice djeluje i mješoviti pjevački Zbor Krista Kralja, koji je 1996. godine pokrenuo Siniša Vuković, koji je njegov dirigent i danas. Glas o Selcima ovaj je zbor pronosio diljem zemlje i inozemstva (Italija, Francuska, Austrija, Poljska, Slovačka, Mađarska...). Zbor Krista Kralja snimio je kompletno glagoljaško pjevanje mjesta na trostrukom nosaču zvuka "Ispovid'te se", koji je 2008. godine objavila splitska izdavačka kuća "Verbum".
Selca su poznata diljem Hrvatske i po svojim spomenicima velikanima. U Selcima se nalazi spomenik [[Lav Nikolajevič Tolstoj|Lavu Nikolajeviču Tolstoju]], prvi u svijetu, jer je podignut malo poslije velikanove smrti.
 
Kraj crkve je podignut spomenik papi [[Ivan Pavao II.|Ivanu Pavlu II.]], djelo kipara [[Kuzma Kovačić|Kuzme Kovačića]]. Papa je prikazan i kao pjesnik.
 
U blizini papina spomenika, nalazi se skupina kipova - poprsja prvog predsjednika RH dr [[Franjo Tuđman|Franje Tuđmana]] te iskrenih boraca za priznanje Hrvatske 1991., bivših ministara vanjskih poslova SR Njemačke [[Hans Dietrich Genscher|Hansa Dietricha Genschera]] i Austrije [[Alois Mock|Aloisa Mocka]].
 
== Sport ==
Više desetljeća u Selcima djeluje nogometni klub Takmac.
 
== Izvori ==
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik