Slobodno zidarstvo Kraljevskog luka

Izvor: Wikipedija
Ovo je članak o stupnjevima u Yorčkom obredu. Za samostalni stupanj u Engleskoj i Walesu pogledajte članak Sveti kraljevski luk.
Trostruki tau (Veliki grb masonerije Kraljevskog luka)

Slobodno zidarstvo Kraljevskog luka (engl. Royal Arch Masonry) je prvi dio slobodnozidarskih stupnjeva u sustavu Yorčkog obreda (engl. York Rite).

U Ujedinjenom Kraljevstvu postoji slično masonsko tijelo, Sveti kraljevski luk, koje nije u sustavu Yorčkog obreda.

Konstitutivni stupnjevi[uredi | uredi kôd]

Unutar Yorčkog obreda, članovi slobodnog zidarstva Kraljevskog luka sastaju se kao kapitel, a kapitel dodjeljuje četiri stupnja:[1]

  1. Stupanj majstora zidara Znaka (engl. Mark Master Mason) na neki je način nastavak drugog stupnja Zanata. U nekim se jurisdikcijama stupanj dodjeljuje u zanatskoj loži, tj. drugom stupnju plave lože.
  2. Stupanj (virtualnog) bivšeg majstora (engl. [Virtual] Past Master) daje se temeljem tradicionalnog uvjeta po kojem u Kraljevski luk mogu biti primljeni samo bivše starješine plave lože. Budući da za ovaj stupanj postoji mnogo tražitelja, virtualni bivši majstor je potreban kao preduvjet za to. Veliki dio rada isti je kao i kod postavljanja starješine plave lože. Van Sjedinjenim Državama ne postoji ovakav uvjet ili postupak.
  3. U stupanju najuzvišenijeg majstora (engl. Most Excellent Master) izgradnja Hrama kralja Salomona, koja je najznačajnija u plavoj loži, se završava te posvećuje. U Engleskoj stupanj dodjeljuje Koncil Kripte, kao i tri svoja stupnja.
  4. Za stupanj majstora Kraljevskog luka (engl. Royal Arch Mason), kažu mnogi da je najljepši stupanj čitavog slobodnog zidarstva.[2] Nakon sjednice Vrhovnog poglavarstva Kapitela u Engleskoj od 10. studenoga 2004. godine postoje značajne razlike u ritualu između onoga što se u Engleskoj od tada radi i onoga kako se radilo u Sjedinjenim Državama.[3] Bratski međuodnosi ostaju kao i prije. Slobodni zidari koji dosegnu ovaj stupanj mogu nastaviti slobodno zidarstvo Kripte ili ići direktno u Vitezove Templare tamo gdje je to dopušteno (uvjeti se razlikuju po jurisdikcijama).
  5. Počasni stupnjevi hrabrosti (engl. Honorary Degrees of Valor)

Ustroj[uredi | uredi kôd]

Lokalni kapitel[uredi | uredi kôd]

Kapitel je u mnogočemu sličan masonskoj loži; ima časnike i sustav ritualnih stupnjeva koji se u ovom slučaju sastoji od ćetiri stupnja: majstor zidara Znaka, bivši majstor (u nekim se jurisdikcijama stupanj naziva virtualni bivši majstor kako bi se razlikovali oni koji su taj stupanj stekli u kapitulu Kraljevskog luka od onih koji su u loži postavljeni kao starješine), najuzvišeniji majstor i majstor Kraljevskog luka. Međutim, za razliku od loža, naslovi časnika mijenjaju se ovisno o stupnju koji se dodjeljuje:

Majstor znaka Bivši majstor Najuzvišeniji majstor Majstor Kraljevskog luka
majstor
(Master)
prvosvećenik
(High Priest)
stariji nadzornik
(Senior Warden)
kralj
(King)
mlađi nadzornik
(Junior Warden)
nema pisar
(Scribe)
stariji đakon
(Senior Deacon)
kapetan doma
(Captain of the Host)
mlađi dakon
(Junior Deacon)
kapetan Kraljevskog luka
(Royal Arch Captain)
majstor nadglednik
(Master Overseer)
nema majstor trećeg vela
(Master of the Third Veil)
stariji nadglednik
(Senior Overseer)
majstor drugog vela
(Master of the Second Veil)
mlađi nadglednik
(Junior Overseer)
majstor prvog vela
(Master of the First Veil)
maršal (Marshal) glavni došljak (Principal Sojourner)
dvornik (Tyler) dvornik (Sentinel)
tajnik (Secretary)
rizničar (Treasurer)

Veliki kapitel[uredi | uredi kôd]

Veliki kapitel slobodnih zidara kraljevskog luka Hrvatske, koji radi pri Velikoj loži Hrvatske

U Sjedinjenim Državama svaka savezna država ima svoj veliki kapitel koji obavlja iste administrativne poslove za svoje podređene kapitele kao što velika loža radi za svoje podređene lože. U drugim državama postoje veliki kapiteli na nacionalnoj ili regionalnoj razini. Veliki kapitel također ima svoje ekvivalente časnicima velike lože modificirane iz naslova časnika kapitela:

  • Veliki prvosvećenik (engl. Grand High Priest)
  • Zajmenik velikog prvosvećenika (Deputy Grand High Priest)
  • Veliki kralj (Grand King)
  • Veliki pisar (Grand Scribe)
  • Veliki tajnik (Grand Treasurer)
  • Veliki rizničar (Grand Secretary)
  • Veliki kapelan (Grand Chaplain)
  • Veliki kapetan doma (Grand Captain of the Host)
  • Veliki glavni došljak (Grand Principal Sojourner)
  • Veliki kapetan Kraljevskog luka (Grand Royal Arch Captain)
  • Veliki majstor trećeg vela (Grand Master of the Third Veil)
  • Veliki majstor drugog vela (Grand Master of the Second Veil)
  • Veliki majstor prvog vela (Grand Master of the First Veil)
  • Veliki dvornik (Grand Sentinel)

Veliki kapiteli također doprinose određenim dobrotvornim akcijama koje se razlikuju od države do države.

Glavni veliki kapitel[uredi | uredi kôd]

Mnogi veliki kapiteli diljem svijeta članovi su krovne organizacije pod nazivom Međunarodni opći veliki kapitel slobodnih zidara kraljevskog luka (engl. General Grand Chapter Royal Arch Mason International) osnovanog 24. listopada 1797. godine.[4] Izdaje tromjesečni časopis nazvan Royal Arch Mason.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Stupnjevi Kraljevskog lukaArhivirana inačica izvorne stranice od 13. kolovoza 2021. (Wayback Machine), freemasonry-croatia.org pristupljeno 12. ožujka 2020.
  2. Wine, Bill, What is the Royal ArchArhivirana inačica izvorne stranice od 19. rujna 2019. (Wayback Machine). yorkriteofcalifornia.org pristupljeno 12. ožujka 2020.
  3. About York RiteArhivirana inačica izvorne stranice od 12. ožujka 2021. (Wayback Machine), kcyorkrite.com pristupljeno 12. ožujka 2020.
  4. GGCRAMI International Jurisdictions. ggcrami.org (engleski). Pristupljeno 16. travnja 2024.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]